-->
CONTRAINDICAŢII ALE UNOR PLANTE,
ALIMENTE ŞI TERAPII NATURISTE
Ca orice medicament, şi plantele medicinale luate în exces au efecte
secundare şi contraindicaţii. Comparativ cu preparatele medicinale chimice,
plantele acţionează mai fin, provoacă mai puţine reacţii adverse şi complicaţii.
Din acest motiv, unii oameni consideră că folosirea plantelor este complet
inofensivă, indiferent de doză. Lucrurile nu stau chiar
aşa. Ca şi în cazul tratării cu pastile şi cea cu plante
necesită respectarea dozelor şi a termenelor. Depăşirea lor poate provoca diferite dereglări în funcţionarea echilibrată a organismului, şi anume:
- Aloe Vera: în caz de
administrare excesivă sau anumite sensibilităţi, provoacă inflamaţia
intestinului gros, aflux de sânge la organele bazinului şi inhibarea peristaltismul
intestinal. Cei cu boli de ficat, rinichi şi vezică biliară vor folosi cu
prudenţă această plantă.
- Armurariul nu se ia în caz de
tromboflebită, hipertensiune şi coagulabilitate crescută a sângelui.
- Barba-ursului sau coada-calului: în caz de supradozare, apar dureri de rinichi.
Trebuie folosită cu moderaţie de către bolnavii cu hipertensiune, boli de
inimă şi de rinichi.
- Băile de nămol îmbunătăţesc metabolismul organismului,
stimulând funcţionarea glandelor endocrine. Nu se folosesc (chiar se interzic)
în cazuri de: cancer, tuberculoză activă, tiroidoză,
imediat după un infarct miocardic, în timpul sarcinii, în procesele inflamatorii
acute.
- Castanul, supradozat (flori în ceai) provoacă crampe ale
degetelor de la mâini.
- Cimbrişorul în cantităţi foarte mari duce la hiperfuncţia
glandei tiroide. Este contraindicat femeilor însărcinate, în cazuri de ulcer
stomacal şi duodenal, pielonefrită, hepatită, arterioscleroză coronariană şi cerebrală,
fibrilaţie auriculară sau atrială.
- Cătina albă este contraindicată pentru bolnavii cu
colecistită acută, pancreatită, diaree cronică. La bărbaţi, cătina albă poate provoacă
prostatită adenomatoasă, iar la femei mastopatie, din cauza conţinutului de
fitohormoni. În caz de astm bronşic şi în alte cazuri rare, betacarotenul, care
se află în cantităţi mari în cătina albă, poate provoca alergie.
- Coada-şoricelului poate provoca, în caz de supradozare, ameţeală,
diaree, erupţii, tromboflebită.
- Echinacea nu se recomandă în cazuri de boli evolutive
sistematice ca: tuberculoză, scleroză multiplă, colagenoză şi în caz de
sensibilitate ridicată faţă de plantele compozite.
- Florile de tei folosite în ceai dau complicaţii la inimă dacă se
bea mai mult de o lună, fără întrerupere. Pauza între două cure lunare trebuie
să fie de cel puţin 6 luni.
- Hameiul, folosit în cantităţi mari, duce la dureri de
cap, dureri de burtă, greaţă, vomă, dezvoltarea tumorilor, scăderea potenţei,
iritarea mucoasei tractului digestiv.
- Iarba-mare ridică tensiunea, deci este indicată numai
hipotensivilor.
- Imortela, în doze mari, ridică tensiunea arterială şi provoacă
încetinirea funcţiilor ficatului.
- Inul sub formă de seminţe provoacă diaree. Folosirea îndelungată
(mai mult de 3 săptămâni) acţionează negativ în cazuri de colecistită şi hepatită.
- Ginsengul nu se recomandă bolnavilor cu hipertensiune, cu infecţii sau hiperexcitabilitate. Uneori apar insomnii, dureri de cap,
de inimă, dezvoltare sexuală prematură (mai ales la fete). Supradozarea duce la
scăderea potenţei.
- Lăptişorul de matcă nu se foloseşte în caz de boala Addison (boală a
glandei suprarenale).
- Laminaria (algă marină) folosită timp îndelungat duce la
osteoporoză. Administrarea ei este contraindicată în cazul nefritelor,
diatezelor hemoragice şi afecţiunilor în care sunt interzise preparatele din
iod.
- Măceşul, atât de cunoscut şi apreciat, folosit
excesiv, duce la distrugerea smalţului dentar, pietre la rinichi, diaree.
- Mătasea de porumb, în cantităţi mari inhibă centrul nervos care coordonează
activitatea inimii, dar în doze mici îl stimulează. Supradozată, provoacă de
asemenea şi tromboflebită.
- Muştarul este contraindicat în tratarea bolilor de rinichi
şi a tuberculozei.
- Păducelul, în doze mari provoacă scăderea bruscă a
tensiunii arteriale, dureri de cap, spasme intestinale şi vomă. După folosirea ceaiului sau tincturilor cu păducel se
interzice a se bea apă rece, deoarece apar colici intestinale.
- Pătlagina şi seminţele ei, în caz de supradozare, ca
ceai, sunt contraindicate bolnavilor de ulcer şi gastrită hiperacidă. Dacă aciditatea
este scăzută, pătlagina se foloseşte cu succes în tratarea acestor boli.
- Pătrunjelul agravează durerile de cap iar sucul este
contraindicat femeilor însărcinate şi mamelor care alăptează. Consumarea lui în
cantităţi mari duce la eliminări în exces de potasiu, care trebuie recuperat consumând
alimente bogate în acest element.
- Pelinul, în cantităţi foarte mari provoacă spasme, halucinaţii,
tulburări psihice.
- Pojarniţa (sunătoarea) folosită timp îndelungat ridică tensiunea
arterială, provoacă îngustarea vaselor sanguine, fotodermită, scăderea
potenţei. Când folosiţi inhalatori pentru astm bronşic, medicamente pentru răceală
sau febră de fân, nu aveţi voie să beţi ceai de sunătoare. Cu această plantă nu sunt
compatibile: berea, cafeaua, bobul, ciocolata, castraveţii în oţet, iaurtul.
- Menta nu se recomandă bolnavilor hipotensivi,
cu hipoaciditate gastrică, hernie. Folosirea îndelungată a mentei
duce la incontinenţă
urinară și la scăderea potenţei. Menta proaspăta are toxicitate
redusă şi este indică în ceaiuri.
- Podbalul este interzis categoric celor cu afecţiuni ale
ficatului şi alcoolicilor. Provoacă dureri abdominale, greaţă, stări febrile,
icter.
- Rostopasca este o planta minune care a salvat mulţi
bolnavi. Dar folosirea îndelungată a plantei provoacă greaţă, vomă, inhibarea
centrului respirator, paralizie spinală, crampe musculare.
- Salvia nu se administrează mai mult de 2 luni la rând
deoarece poate irita mucoasele. Femeilor însărcinate şi bolnavilor de nefrită
le este contraindicată folosirea internă.
- Socul, boabele de soc, folosite în doze mari (peste 200 g pe zi), duc
la intoxicarea organismului asociată cu stări de vomă, arsuri la stomac,
iritarea gâtului, dificultăţi în respiraţie, convulsii. Este contraindicat
persoanelor cu diaree cronică şi acută, producând iritaţii ale colonului.
- Stejarul - coaja lui se foloseşte în medicina populară
pentru tratarea diareei, dizenteriei, stomatitei. Folosită timp îndelungat
pentru gargară, duce la scăderea simţului olfactiv. Folosită intern,
în doze mari, provoacă scăderea apetitului, vomă, colică renală.
- Ştevia este contraindicată bolnavilor de tuberculoză.
Uneori provoacă uremie.
- Troscotul, în doze mari, întăreşte tonusul uterului,
coagulabilitatea sângelui. Nu se recomandă femeilor însărcinate şi bolnavilor
cu inflamaţii acute ale rinichilor sau vezicii urinare.
- Urzica, în cantităţi mari, duce la mărirea
coagulabilităţii sângelui. Nu se recomandă pentru bolnavii cu hipertensiune
arterială, arterioscleroză, polipi, adenom testicular. Se interzice în caz de
hemoragie uterină provocată de fibroame şi mioame. La vârstnici, poate agrava
tromboflebita.
- Valeriana (odoleanul), folosită timp îndelungat, duce la inhibarea funcţiilor
organelor interne, provoacă dureri de cap, greaţă, schimbări în funcţionarea
inimii, scăderea capacităţii de muncă.
Am încercat să arătăm că tratamentul cu plante medicinale nu este atât de
inofensiv cum ar părea la prima vedere. Aceasta nu înseamnă că trebuie să renunţaţi la fitoterapie. Dar, pentru ca tratamentul cu plante să vă aducă
numai sănătate şi bucurie, trebuie să urmaţi cu stricteţe indicaţiile medicului
fitoterapeut, să nu depăşiţi dozele şi termenele prescrise şi să faceţi
pauzele necesare între seriile de tratamente. Uneori medicii spun: „e prea târziu”. Natura însă nu spune niciodată „e prea
târziu”. Ea are leacuri pentru orice stadiu al bolii şi ne întinde o mână de
ajutor.
PRODUSE ALIMENTARE CONTRAINDICATE
Nu numai plantele medicinale, ci şi produsele care se folosesc în alimentaţia
naturistă – fructele şi legumele – conţin compuşi care pot avea un efect
negativ asupra unui organism bolnav.
- Apa de la robinet conţine clor – un element foarte activ şi agresiv,
a cărui folosire a fost interzisă în ţările civilizate. Prepararea ceaiului cu
această apă poate provoca combinaţii chimice nedorite. Vestea bună este că
clorul este o substanţă volatilă. Pentru eliminarea lui, puneţi apa într-un
recipient descoperit şi lăsaţi-o câteva ore la aer, înainte de a o folosi. Clorul se va evapora.
- Apa fiartă nu se foloseşte după mai mult de 24 de ore de la
fierbere, pentru că devine nocivă. Apa fiartă capătă o structură nedorită, este
săracă în oxigen şi absoarbe din aer multe virusuri, bacterii şi microorganisme.
Folosirea ei permanentă poate provoca litiază renală. Apa fiartă se consumă
imediat după fierbere, sub formă de ceai, supă etc.
- Băuturile ambalate în cutii de
aluminiu conţin
un conservant care provoacă producerea hormonilor feminini în organismul bărbătesc.
Bărbaţii care beau mai mult de 5 cutii de bere pe zi riscă să se aleagă nu numai cu o burtă
mare, ci şi cu impotenţă şi cu mărirea sânilor.
- Berea este o băutură foarte apreciată, în special de bărbaţi. Dar trebuie să se ştie că, în timp ce se
evaporă, elimină anumite substanţe care ajung în mucoasa nazofaringiană şi duc
la scăderea apetitului sexual.
- Bobul şi fasolea consumate timp îndelungat duc uneori la apariţia
durerilor de picioare şi la periostită dentară. De asemenea, ceaiul din păstăi
de fasole, recomandat mai ales celor bolnavi de diabet zaharat, reduce într-adevăr
nivelul zahărului din sânge cu 35% dar, dacă se supradozează, tot cu 35%
înrăutăţeşte şi vederea bolnavului.
- Bostanul (dovleacul) şi dovleceii conţin alcaloizi care duc la inflamarea
amigdalelor, iar folosirea îndelungată a seminţelor de dovleac poate provoca
furunculoză. De asemenea, consumul de bostan este contraindicat în gastritele
cu aciditate scăzută, în ulcerul stomacal, în formele acute de boli stomacale
şi în formele grave de diabet zaharat.
- Brânza de vaci se va consuma în cantităţi cât mai mici de către
cei cu afecţiuni la rinichi.
- Cartofii consumaţi în cantităţi mari nu se recomandă bărbaţilor
cu excitabilitate sexuală crescută.
- Ceapa consumată în cantităţi mari duce la tahicardie şi
la alte modificări în funcţionarea sistemului cardiovascular. Este
contraindicată celor cu afecţiuni ale ficatului, rinichilor, pancreasului, cu
ulcer stomacal şi duodenal.
- Ciocolata este contraindicată persoanelor cu afecţiuni
hepatice.
- Compotul de caise uscate sau
proaspete nu este bun în cazul
celor cu afecţiuni stomacale.
- Curmalele nu se recomandă bolnavilor care au afecţiuni ale
sistemului digestiv.
- Alimentele de orice fel care au mucegăit trebuie aruncate. Mucegaiul produce toxine,
inclusiv de natură cancerigenă, care nu se distrug prin fierbere.
- Drojdiile sunt necesare organismului uman pentru reglarea
metabolismului, pentru funcţionarea normală a sistemului nervos şi ca izvor de
vitamine. Dar trebuie folosite cu atenţie. Ele trebuie înlăturate din meniul
bolnavilor de hipertensiune şi al celor cu afecţiuni ale tractului digestiv.
- Hreanul irită membrana mucoasă a tractului digestiv.
- Laptele, consumat rece, dereglează digestia. Pentru a-şi
face efectul, el trebuie încălzit puţin, băut pe nemâncate,
cu înghiţituri mici, ţinându-l cât mai mult timp în gură înainte de a-l înghiţi.
- Lactatele sunt contraindicate celor cu afecţiuni
hepatice sau care suferă de osteoporoză.
- Margarina conţine mulţi transizomeri – acizi alifatici nesaturaţi
– care dereglează funcţionarea fermenţilor, schimbând şi structura membranelor
celulare. Ca rezultat, creşte nivelul colesterolului în sânge, precum şi riscul
îmbolnăvirii de diabet şi de infarct miocardic.
- Mărarul folosit îndelungat şi în cantităţi mari, ca şi alte
plante din familia lui, scade apetitul sexual.
- Menta consumată în exces constituie un impediment
pentru femeile care vor să rămână însărcinate.
- Nucile, mâncate în cantităţi mari, provoacă constipaţie,
spasme ale vaselor sanguine din creier şi dureri de cap. Nu este indicat a se mânca
mai mult de 4 nuci pe zi. Folosirea internă a
preparatelor din nuci măreşte cantitatea de protrombină din sânge (factorul II
de coagulare a sângelui), motiv pentru care trebuie folosite concomitent ceaiuri
sau preparate din plante care provoacă subţierea sângelui:
flori de boz, de castan, de tei, rădăcini de dud sau de zmeură. De asemenea,
nucile nu se mănâncă pe stomacul gol dacă aciditatea gastrică este
ridicată, sau în caz de inflamaţie intestinală. Consumarea lor este indicată
doar între mese.
- Pâinea graham este foarte bună pentru slăbit. Previne constipaţia
şi vitaminizează organismului. Dar atenţie, recoltele se stropesc cu erbicide. Aceste toxine se regăsesc în tegumentul
bobului de grâu din care se face pâinea graham.
- Pepenele galben nu se recomandă mamelor care alăptează (uneori la
copii apar alergii). De asemenea, nu se recomandă celor care suferă de diabet zaharat,
duodenită, ulcer stomacal, dizenterie, diaree.
- Produsele apicole, mai ales veninul, nu se combină cu alcoolul.
De aceea, cu câteva zile înainte de folosirea veninului de albină, se renunţă
la orice alcool.
- Rodiile supradozate înrăutăţesc vederea, strică smalţul
dentar, irită mucoasa stomacului şi provoacă,
în unele cazuri vertij, crampe musculare, slăbiciune.
- Roşiile nu se consumă când bolnavul ia
medicamente sulfamidice. Se va reduce la minimum consumarea roşiilor în caz
de: astm bronşic, menstre dureroase, boli ginecologice, diateză urică, litiază
renală.
- Scorţişoara nu este indicată femeilor însărcinate, celor afectaţi
de epuizare nervoasă, precum şi celor cu pielea foarte sensibilă.
- Seminţele de floarea-soarelui consumate în exces pot provoca leucoree.
- Smântâna este
contraindicată în cazurile de ulcer stomacal sau intestinal, gastrită
hiperacidă, obezitate.
- Strugurii şi stafidele, consumate împreună cu alte fructe sau legume sau după care se bea lapte sau apă minerală, produc deranjamente
stomacale.
- Sucul de sfeclă roşie, consumat proaspăt, ridică tensiunea arterială şi
poate provoca spasme ale vaselor sanguine. Se recomandă ca sucul de sfeclă să
fie consumat la două ore după ce a fost stors. E de dorit să fie amestecat
şi cu alte sucuri (morcovi, mere, varză).
- Uleiurile volatile (eterice) sunt substanţe medicinale puternice şi se
folosesc în medicina naturistă de mai bine de 5000 de ani. Unele dintre ele,
folosite în aromaterapie sunt contraindicate femeilor însărcinate, bolnavilor
de alergie, spasm bronşic, epilepsie, hipertensiune gravă şi celor care au suferit
de atacuri cardiace, infarcturi de miocard şi accidente vasculare cerebrale.
- Usturoiul irită mucoasa tractului digestiv. În exces,
inhibă centrul respirator şi provoacă uneori diaree şi vomă.
- Vinetele conțin o substanţă toxică numită solanină.
Pentru a le consuma fără grijă, înainte de preparare, ele se ţin câteva minute
în apă clocotită.
- Vitamina A în doze mari duce la căderea părului, dar în doze
mici stimulează creşterea lui.
- Zahărul este contraindicat femeilor însărcinate, deoarece
scade nivelul calciului.
- Ceaiul verde era folosit încă din
antichitate, nu numai ca băutură ci şi ca medicament cu proprietăţi deosebite. Previne cancerul, scade
colesterolul în sânge, întăreşte pereţii vaselor sanguine, scade nivelul zahărului
în sânge, înlătură oboseala şi stresul, încetineşte procesul de îmbătrânire.
Ceaiul verde are foarte multe virtuţi dar totuşi, nu poate fi de folos tuturor şi
oricând. Este contraindicat celor cu gastrită hiperacidă, ulcer stomacal şi duodenită,
deoarece le produce dureri în zona stomacului. Dacă mamele care alăptează consumă
mult ceai concentrat (inclusiv cel negru) seara, o parte din cofeină trece în laptele
matern, provocând insomnii copiilor. La persoanele hipotensive care consumă cantităţi mari de ceai verde concentrat, în prima fază tensiunea creşte puţin şi se ameliorează starea
fizică, dar peste câteva ore tensiunea scade accentuat, apare senzaţia de slăbiciune,
scade tonusul vaselor sanguine. În cazul lor, e mai indicat
ceaiul negru, care creşte tensiunea arterială şi măreşte tonusul vaselor
capilare. Se recomandă și folosirea ceaiului verde, dar în cantităţi mici şi concentraţie
slabă. Băutorul de ceai (verde sau negru) trebuie să aibă simţul măsurii. Depăşirea dozei
duce la insomnie, palpitaţii şi alte simptome.
- Aspirina: cei care consumă zilnic aspirină trebuie să ştie
că aceasta are acelaşi efect ca şi alcoolul, ducând la distrugerea
ficatului. Se poate ajunge în timp şi la scăderea auzului. Consumul îndelungat
de aspirină duce la scăderea imunităţii, iar asociat cu
antibiotice, favorizează transformarea bolilor acute în boli cronice.
Aspirina poate fi înlocuită cu 4 roşii ecologice în fiecare zi sau cu
ceai din coajă de salcie.
- Mierea și preparatele pe bază de propolis
nu vor fi niciodată încălzite la temperaturi de peste 45°C, deoarece devin
toxice. De asemenea, ele nu trebuie păstrate în congelator, pentru că-şi pierd
proprietăţile terapeutice.
Paracelsus, celebrul medic şi alchimist din Evul Mediu
spunea: „Totul este otravă, doar doza contează”. Înţelepţii anticii spuneau: „Dacă
te-ai îmbolnăvit, schimbă-ţi modul de viaţă; dacă nu ajută, schimbă-ţi alimentaţia;
dacă nici asta nu ajută, începe să te tratezi”. Într-adevăr, multe tratamente
necesită schimbarea regimului alimentar, moment în care trebuie excluse,
sau reduse la minimum unele alimente. Iată câteva boli pentru care anumite
alimente trebuie reduse sau excluse din alimentaţia zilnică:
- Afecţiuni gastrointestinale acute
şi inflamatorii: varză, ceapă,
usturoi, ridichi de toamnă, fragi, curmale. Ardeiul gras se poate consuma numai
în cantităţi mici;
- Ulcer stomacal: castraveţi muraţi, ceapă, usturoi,
pepene galben, morcov;
- Duodenită, gastrită: portocale, pepene verde, struguri, rodii,
grepfrut, lămâie, coarne, usturoi, ridiche neagră, pere, hrean, ştevie;
- Colită şi diaree: nuci, struguri, hrean, pepene verde;
- Pancreatită, enterocolită: portocale, lămâi, ridichi timpurii şi de toamnă;
- Afecţiuni ale sistemului
cardiovascular cu edem: sare,
struguri, pepene verde, murături, ştevie, ceapă şi alimente care
balonează: soia, fasole, mazăre, pâine albă;
- Hipertonie vasculară: ginseng şi alte plante energizante, sunătoare,
struguri, sare;
- Obezitate: piersici, nuci, struguri, banane, avocado, cartofi, prune
uscate, orez, paste făinoase;
- Nefrită, afecţiuni renale: zmeură sub orice formă, pătrunjel, spanac,
struguri, hrean, ştevie, ceapă, usturoi, ardei iute, ridiche neagră, murături, dafin, salvie;
- Litiază biliară: roşii, vinete,
fasole;
- Boli ale aparatului locomotor: bob, fasole, spanac, ştevie, piper negru,
mirodenii;
- Coagulabilitate a sângelui mărită: porumb, coada-şoricelului, urzică.
Meniul omului bolnav nu depinde numai de boala de care suferă. Trebuie să
se ia în considerare şi ce medicamente foloseşte. De exemplu, dacă ia preparate
asemănătoare proteinelor (clofelină, teofilină, tetraciclină, digitoxină), el trebuie
să renunţe la alimentele de origine animală.
Mâncarea grasă scade efectul medicamentelor pentru vindecarea stomacului şi
a intestinelor. Dar, atunci când folosiţi vitaminele A, D, E, K (sunt liposolubile), seduxen,
metronidazol sau anticoagulante, alimentele grase sunt indicate.
Combinaţia nereuşită de medicamente şi alimente poate provoca şi o criză de
hipertensiune. Acest lucru se întâmplă când bolnavul ia medicamente pentru scăderea
tensiunii şi mănâncă murături cu carne sau peşte afumat, ori ia antidepresive
împreună cu vin, bere, caşcaval, cafea, fasole, banane. Medicamentele se iau numai cu apă.
Și… o ultimă informaţie pentru sănătate: cantitatea mare de veselă de cristal de pe poliţe prezintă un real pericol radioactiv. Cristalul focalizează emisia de unde electromagnetice şi reflectă fasciculele dăunătoare spre oamenii aflaţi în cameră. Nu vă grăbiţi totuşi să aruncaţi vesela de cristal. Dacă nu vreţi să o păstraţi în cutii, puneţi în fiecare recipient de cristal câteva alune de pădure, boabe de fasole sau castane. Acestea vor neutraliza efectul negativ al cristalului asupra sănătăţii dumneavoastră.
Și… o ultimă informaţie pentru sănătate: cantitatea mare de veselă de cristal de pe poliţe prezintă un real pericol radioactiv. Cristalul focalizează emisia de unde electromagnetice şi reflectă fasciculele dăunătoare spre oamenii aflaţi în cameră. Nu vă grăbiţi totuşi să aruncaţi vesela de cristal. Dacă nu vreţi să o păstraţi în cutii, puneţi în fiecare recipient de cristal câteva alune de pădure, boabe de fasole sau castane. Acestea vor neutraliza efectul negativ al cristalului asupra sănătăţii dumneavoastră.
Sursa: http://www.naturamedic.ro/contraindicatii-ale-unor-plante-alimente-si-tratamente-naturale/8.html
-->
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.