Cânepa - planta minune + documentar (RO)


CÂNEPA – PLANTA MINUNE

„Plantați multă cânepă în zona Fukushima.
Vibrația cânepii are puterea de a purifica mediul contaminat de radiații”.
Dr. Masaru Emoto (1943-2014)

Cânepa (Cannabis sativa) are cea mai mare capacitate de industrializare dintre toate plantele tehnice: nimic nu se aruncă, totul este valorificat, iar produsele obţinute sunt folosite de la fabricarea banalei funii, până în industria cosmetică sau auto. După cultivarea cu cânepă, în anul următor, terenul devine propice cultivării cerealelor, deoarece cânepa omoară buruienile, prin sufocare. De asemenea, cantitatea de îngrăşământ chimic necesară unei producţii bune este mult mai mică decât la alte culturi. Din seminţe se produce bere, ulei pentru industria vopselelor, ulei de masă şi margarină. Partea lemnoasă, care rămâne după prelucrarea primară, poate fi folosită la fabricarea hârtiei, a zahărului de lemn, a plăcilor prefabricate şi chiar a unui combustibil solid cu mare putere calorică, iar din frunze se fac medicamente şi ceaiuri medicinale. Fibrele din cânepă pot înlocui fibra de sticlă în unele componente din industria auto. Hainele din fibră de cânepă sunt naturale, călduroase și ecologice. 

Cânepă sau canabis?

Nedreptatea făcută cânepii româneşti, prin asocierea ei cu producţia de droguri, face obiectul unor dezbateri intense. Comunitatea oamenilor de ştiinţă realizează cicluri de conferinţe şi publică ample articole în sprijinul diferenţierii între Cannabis sativa – planta textilă, şi Cannabis indica – baza de drog, demonstrând că, încă de la aspectul culturii şi până la posibilităţile de utilizare, „verişoarele” nu se înţeleg. Cannabis sativa este foarte înaltă, cu floare mică, având un conţinut foarte scăzut de  tetrahidrocannabinol sau THC (între 0,05 şi 1% substanţă psihoactivă) şi un conţinut sporit de fibră. Cannabis indica, mai scundă (circa 1,5 m) şi având o floare proeminentă,  necesită o climă caldă, zile lungi şi însorite pentru acumularea de THC (care ajunge până la 20%), o cultivare în rânduri rare şi prelucrare în perioada de înflorire. Ce se întâmplă dacă cineva fumează ţigări de cânepă din soiul nostru? Nimic! I-ar fi necesare 10-12 ţigări, fumate într-un timp mai scurt decât în Cartea Recordurilor, pentru un efect aproape de zero. Iar dacă doritorul de drog ingurgitează cânepa ca să obţină „starea de euforie”, va experimenta efectele a 2-3 doze de laxativ, fără să ajungă să ştie cum e canabisul ca psihostimulent. Sfatul specialiştilor: mai bine nu încercați!

Seminţele de cânepă conţin 36% ulei, 28% proteine, 15-25% substanţe extractive neazotate (glicogen, glucoză, acid lactic), 25% celuloză şi circa 5% cenuşă. Din seminţele de cânepă se extrage un ulei folosit fie direct în alimentaţie, fie la fabricarea margarinei. Uleiul nerafinat de cânepă se foloseşte pentru obţinerea lacurilor, vopselelor, linoleumului, săpunului şi pânzelor ceruite. Sămânţa se utilizează pe scară largă, direct sau în furaje concentrate, în hrana păsărilor (în special a celor exotice: papagali, canari, păuni etc.).
Turtele rămase de la extragerea uleiului se utilizează singure sau în nutreţuri concentrate pentru hrana păsărilor de curte, viţeilor, cailor, oilor, peştilor etc. O cantitate de 600 g de turte de cânepă echivalează ca valoare nutritivă cu 1000 g boabe de cereale.
Lemnul de cânepă reprezintă circa 50% din greutatea tulpinii şi conţine peste 50% celuloză. Puzderia rezultată de la extragerea fibrelor sau planta întreagă se utilizează pentru obţinerea de: hârtie, plăci aglomerate fonoizolatoare pentru industria mobilei, mătase artificială, puf pentru izolare fonică între plăcile de rigips.
Pleava rezultată din culturile pentru sămânţă este un îngrăşământ deosebit de valoros: 10 tone de pleavă de cânepă echivalează cu 40 de tone de gunoi de grajd.
Frunzele şi inflorescenţele au diverse întrebuinţări medicinale.

Uleiul de cânepă – raportul perfect între Omega-6 şi Omega-3

Uleiul de cânepă, cel mai echilibrat ulei natural, se obţine prin presarea la rece, într-un mediu vidat, a seminţelor de cânepă. Nici o altă resursă alimentară nu oferă balanţa ideală de acizi graşi Omega-6 şi Omega-3 precum uleiul de cânepă, în raportul perfect de 3:1, recomandat de medici şi nutriţionişti. Acest raport este vital, pentru că Omega-6 şi 3 îşi păstrează calitatea de „grăsimi bune” doar dacă le consumăm în mod echilibrat. Alimentaţia modernă oferă prea mult Omega 6, ducând astfel la un dezechilibru. Mai mult, excesul de Omega-6 este depozitat în organism sub formă de grăsimi, în vreme ce cantitatea de Omega 3 în exces este imediat eliminată. Ca urmare, procurarea acizilor graşi din gama Omega nu este atât de simplă pe cât pare. Mulţi doctori sunt de părere că dezechilibrul dintre Omega 6 şi Omega 3 poate duce la o accelerare evidentă a unor boli precum cancerul, bolile de inimă, diabetul, artrita şi afecţiunile pielii.
După uleiul de cânepă, uleiul de in este cea de-a doua sursă importantă de acizi graşi esenţiali, conţinând în jur de 57% Omega-3 şi 15% Omega-6. Totuşi, raportul dintre aceste uleiuri este chiar invers faţă de cel recomandat. Ca urmare, consumul constant de seminţe de in ar putea duce la o deficienţă de Omega-6 şi la probleme de sănătate provocate de excesul de Omega-3. Uleiul de peşte ar putea fi o sursă substanţială de Omega-3, dar poluarea crescândă duce la o serie de probleme. Peştele oceanic – mai ales cel de captură, cum ar fi somonul sau scrumbia, care sunt bogaţi în uleiurile din gama Omega – a ajuns să conţină niveluri îngrijorătoare de metale grele, precum mercurul. Uleiul de măsline nu conţine deloc acid gamma-linolenic, iar raportul dintre uleiurile Omega este destul de departe de cel cerut de organismul uman. În vreme ce uleiul de cânepă are raportul perfect de 3:1, uleiul de măsline are raportul de 9:1.

Câteva proprietăţi ale uleiului de cânepă

- reduce spectaculos colesterolul;
- este o sursă considerabilă de clorofilă;
- oferă o rezervă largă de fitosteroli şi fosfolipide;
- nu conţine acizi graşi trans;
- este o sursă substanţială de vitamina E (100-150mg/ 100g);
- are cel mai înalt conţinut de grăsimi polinesaturate dintre toate uleiurile.

Indicaţiile terapeutice ale uleiului de cânepă

Colesterol peste medie. Acizii graşi esenţiali din uleiul de cânepă menţin colesterolul scăzut prin accelerarea proceselor metabolice. Tonusul general se îmbunătăţeşte, iar în organism grăsimile sunt arse mai repede, nemaiavând timp să se depună pe pereţii arterelor.
Diabet. Pentru diabetici, indexul glicemic al seminţelor de cânepă decorticate este considerat mic datorită conţinutului scăzut de carbohidraţi. Seminţele sunt pline de elemente nutritive care moderează nivelul de zahăr din sânge. De asemenea, 300 mg pe zi de acid gamma-linolenic alungă amorţeala şi înţepăturile picioarelor, simptome comune diabeticilor.
Dermatite. S-a descoperit că psoriazisul apare pe fondul unei deficienţe de Omega-6 în organism. De aceea, în timpul tratamentului se recomandă ca adjuvant folosirea în alimentaţie a uleiului din seminţe de cânepă. De asemenea, acizii graşi prezenţi în uleiul de cânepă ajută la oxigenarea şi la hidratarea corectă a pielii.
Sistem imunitar şi convalescenţă. Acizii graşi esenţiali îmbunătăţesc funcţionarea sistemului imunitar şi reglează flora intestinală, construind astfel o barieră naturală împotriva microbilor şi mărind capacitatea de recuperare a organismului.
Menţinerea sănătăţii sistemului nervos. Acizii graşi esenţiali sunt necesari pentru o structură sănătoasă a membranelor celulare, mai ales a celulelor nervoase, fiind vitali pentru scutul de mielină (cel care izolează celulele nervoase). La copii, Omega-3 şi Omega-6 sunt extrem de importanţi pentru dezvoltarea sănătoasă a creierului şi a funcţiilor cognitive. În plus, constituie un tratament adjuvant în cazul ADHD (hiperactivitate) sau al altor probleme comportamentale.
Menţinerea frumuseţii picioarelor. Prin acţiunea lor vasodilatatoare şi de prevenire a formării cheagurilor de sânge, acizii graşi Omega-3 şi Omega-6 ajută la menţinerea sănătăţii picioarelor. Raportul optim de 3:1 între aceştia menţine şi cele mai fine vase de sânge curate şi astfel circulaţia periferică nu va fi îngreunată, înlăturând simptomul de „picioare grele” atât de obişnuit la sfârşitul unei zile de muncă.
Dieta vegetariană. Pentru cei care au eliminat carnea din alimentaţia lor, este nevoie de un aport de calitate în ceea ce priveşte grăsimile nesaturate, pe care uleiul de cânepă îl poate oferi.
Probleme cardiovasculare. Uleiul de cânepă joacă un rol important în menţinerea sănătăţii cardiovasculare. Faptul că uleiurile Omega-3 reduc trigliceridele şi nivelul de colesterol a fost demonstrat în numeroase studii. Acizii graşi Omega-3 sunt de asemenea eficienţi în micşorarea tensiunii arteriale şi în diminuarea nivelului de fibrinogen, un marker-cheie în ateroscleroză.
Echilibrul pielii. Uleiul de cânepă furnizează acizii graşi necesari în menţinerea sănătăţii şi flexibilităţii membranelor celulare, având totodată proprietăţi antifungice, antibacteriene şi antivirale. Numeroase studii clinice arată că acizii graşi esenţiali dau rezultate bune în tratarea afecţiunilor alergice cronice şi inflamatorii, de tipul eczemelor şi psoriazisului.
Echilibrul hormonal. Cânepa e singura sămânţă comestibilă care conţine acid gamma-linolenic, benefic în tratarea simptomelor premenstruale şi ale menopauzei. Datorită profilului acizilor graşi din cânepă, ea este sursa cea mai adecvată de AGL pentru consumul pe termen lung. În plus, clorofila conţinută este bogată în magneziu şi extrem de folositoare organismului.
Antiinflamator/antiartritic. Acizii graşi Omega-3 ajută la producerea seriilor prostaglandin 3 (PG3), substanţe antiinflamatoare, care funcţionează asemenea hormonilor. Uleiul de seminţe de cânepă oferă acizii graşi vitali în tratarea pe termen lung a afecţiunilor artritice.
Sistemul imunitar. Acizii graşi esenţiali îmbunătăţesc funcţionarea sistemului imunitar, ajută la reglarea bacteriilor intestinale şi cresc energia celulară necesară la eliminarea toxinelor.

Alte produse naturale pe bază de cânepă

Seminţele decorticate de cânepă sunt un aliment extrem de nutritiv. Gustul lor este similar cu cel al seminţelor de pin şi floarea-soarelui. Seminţele de cânepă conţin 30% proteine, din care 65% o reprezintă edestina, o proteină uşor de digerat, astfel încât înlocuiesc cu succes proteinele de origine animală. Pe lângă acizii graşi esenţiali Omega-6 şi Omega-3, aceste seminţe sunt bogate în calciu, fier, magneziu, fosfor şi vitamina E. Nu conţin gluten. Consumul lor este indicat în echilibrarea hormonală și în perioadele de solicitare fizică şi psihică, hipertensiune, diabet, artrită. Conţinutul nutritiv bogat le recomandă şi în dieta proaspetelor mămici.

Fibrele din seminţe de cânepă curăţă colonul de toxine şi previne formarea de noi depuneri. Fibrele insolubile menţin sănătoasă flora intestinală, elimina constipaţia şi curăţă tractul digestiv.

Făina de cânepă este un aliment cu valori nutriţionale deosebite, care deţine răspunsuri la multe probleme digestive.
- Constipaţie. Conţinutul mare de fibre alimentare din făina de cânepă este remediul ideal împotriva constipaţiei. Laxativele nu sunt o soluţie, deoarece pot provoca tulburări de digestie şi nu aduc necesarul de fibre, astfel încât colonul să fie protejat.
- Alimentaţia vegetarienilor. Făina de cânepă înlocuieşte foarte bine carnea, datorită conţinutului de proteine şi prezenţei celor 8 aminoacizi esenţiali.
- Menţinerea sănătăţii părului şi a unghiilor. Conţinutul de colagen şi fibrinogen recomandă făina de cânepă pentru stoparea căderii părului.
- Alimentaţia diabeticilor. Făina de cânepa are un index glicemic mic (carbohidraţi 22,7%), fiind în acelaşi timp nutritivă. Ea poate da senzaţia de saţietate fără a creşte nivelul zaharului în sânge.
- Îmbunătăţirea memoriei. Lecitina conţinută de făina de cânepă ajută în perioadele de solicitare intelectuală. Pentru că este naturală, se absoarbe mai bine decât extractele de la farmacie.
- Osteoporoză. Făina de cânepă conţine 210 mg calciu la 100 g produs. Provenind din sursă naturală, calciul este uşor asimilabil. În plus, suplimentul de acizi graşi esenţiali creşte absorbţia calciului şi descreşte eliminarea lui pe cale urinară. Astfel, păstrăm în oase o cantitate mai mare din acest mineral, ceea ce duce la întărirea lor.

Pudra proteică din seminţe de cânepă conţine 50% proteină completă şi este un supliment de origine vegetală, 100% natural. Proteinele sunt considerate complete atunci când conţin toţi aminoacizii într-o cantitate suficientă şi într-un raport care să servească nevoilor organismului. Proteina din cânepă conţine toţi cei 21 de aminoacizi cunoscuţi, inclusiv cei 8 aminoacizi esenţiali, pe care organismul uman nu-i poate produce. 65% din conţinutul total de proteină din sămânţa de cânepă este edestina, o proteină rară, similară globulinei din plasma umană şi care are abilitatea unică de a stimula producţia de anticorpi împotriva agenţilor invazivi. Edestina este uşor de digerat, se absoarbe imediat şi este vitală pentru menţinerea unui sistem imunitar sănătos. Proteinele sunt potenţiali alergeni, reacţii întâlnite la soia, lactate sau diverse tipuri de alune. Alergii la seminţele de cânepă nu au fost semnalate niciodată. Spre deosebire de alte pudre proteice, cea din cânepă are un conţinut bogat în acizi graşi polinesaturaţi esenţiali Omega-6 şi Omega-3 in raportul ideal de 3:1. Pudra proteică din cânepă este produsă numai prin tehnici de presare la rece şi nu implică utilizarea de hexan sau alţi solvenţi în procesul de producţie. Aceasta constituie un supliment proteic ideal pentru: sportivi, vegetarieni şi vegani, persoane ale căror probleme de sănătate impun o dietă cu conţinut redus sau lipsită de proteine animale.

CANAH

O AFACERE UNICĂ ÎN EUROPA

Fost acționar Medicover și TotalSoft, Dan Lăzărescu a pariat în urma cu 7 ani pe o afacere care pentru mulți este și astăzi necunoscută. La Salonta funcționează singurul procesator de semințe de cânepă din Europa, produsele fabricate aici ajungând pe trei continente.


După ce a plecat din Medicover, Dan Lăzărescu (67 ani) s-a orientat spre o nouă afacere. Ideea a pornit de la o carte pe care a primit-o de la fratele său, „Totul despre cânepă”, prin care a ajuns să cunoască utilizările acestei plante: materiale de construcții, textile, hârtie, surse regenerabile de energie și medicină alternativă. A început prin a cultiva cânepa, proiect care a eșuat însă, Lăzărescu pierzând banii investiți. În 2006 a accesat fonduri SAPARD și un an mai târziu fabrica de la Salonta începea producția cu doar 4 angajați. Acum, business-ul Canah numără 23 de angajați, care lucrează în două schimburi, pentru că cererea pe plan extern este foarte mare. 80% din producție reprezintă exportul, principalele piețe fiind Marea Britanie, Germania și Olanda. [urmăriți aici cum se obțin produsele Canah: https://canah.com/ro/cum-producem]

„Am vândut din Australia până la Vatican, Asia de Sud-Est și SUA. În România vindem mai mult ambalat; în străinătate, mai mult la vrac. Exporturile au susținut în mare parte creșterea afacerilor din acest an, acesta fiind și primul în care compania va raporta profit. Capacitatea maximă de procesare este de 1.000 de tone sămânță. Anul acesta am ajuns la 850 tone. Ne gândim încă la surse de finanțare. Finanțarea în Romania este o pierdere de timp. Bancherii de aici nu înțeleg planul de afaceri și nu vor să crediteze, spre deosebire de afară, unde banii sunt mai ieftini și băncile finanțează industriile puternice”, spune proprietarul Canah.

„Am început cu o precupeață din Piața Floreasca. Ea vindea, printre multe alte produse, și ulei de cânepă de la noi, cumpărat mai ales de experți. Acum suntem listați în rețeaua Plafar și Drogerie Markt”, spune Dan Lăzărescu. În condițiile în care plantațiile de cânepă din România s-au restrâns considerabil în ultimii ani, materia primă folosită în fabrica de la Salonta provine din China și Franța. Fabrica este localizată în Salonta, pentru că zona este cunoscută pentru culturile de cânepă. În trecut erau cultivate 170.000 hectare cu cânepă în România.

„Ne-ar ajuta mult să avem plantații extinse de cânepă în țară, întrucât n-am mai fi nevoiți să plătim atât de mult pe materia primă. În 2014 costurile cu materia prima vor ajunge la 1,5 mil. Euro. Multe dintre problemele actuale n-ar fi existat în Romania daca agricultura ar fi funcționat mai bine. Totul era bio în urmă cu 10-15 ani, erau și bani din SAPARD, dar din păcate nu s-a făcut mai nimic. În 1989, cânepa dădea o producție de aproape 30.000 de tone, care astăzi ar genera venituri de miliarde de euro, prin lanțul de procesare. Din păcate, niciuna dintre cele 36 de topitorii de cânepă nu a rezistat devalizării industriei din anii '90.


Dar dacă marijuana a vindecat cancerul?
(What if Cannabis Cured Cancer?) (RO)

„Ani de zile am fost deopotrivă uimit şi întristat, de incapacitatea ştiinţei actuale de a descoperi un leac eficient contra cancerului, în pofida fondurilor imense alocate, începând de la declanşarea oficială a „războiului” anticancer, prin OMS şi ONU, pe la jumătatea secolului trecut. Şi acum, aflăm stupefiaţi că aceste lepre academice nu doar s-au îmbuibat zeci de ani pe seama nenorocirii unor condamnaţi la una dintre cele mai umilitoare şi dureroase morţi, strângând averi şi titluri răsunătoare, dar ei, şacalii nemernici - şi să mă ierte bietele animale inocente, cu care fac păcatul de a-i compara - au ştiut dintotdeauna de existenţa unei simple plante minune şi au luptat din răsputeri s-o scoată în afara legii lor infecte, umplând închisorile cu cei ce au îndrăznit să le încalce embargoul şi lăsând să moară în chinuri cumplite zeci de milioane de fiinţe nevinovate. Se spune că este creştineşte să ierţi şi să nu judeci şi exact aşa voi proceda... de a doua zi după ce aceşti criminali demenţi cu halate albe şi politicienii mizerabili care le fac jocul vor fi dispărut de pe faţa Pământului, de preferat de pe urma aceleiaşi boli neiertătoare. Aşa să ne-ajute Dumnezeu!”
Marian Matei - traducătorul documentarului

Comentarii

  1. eu am luat ulei de canepa pentru intretinere, am facut o cura de 2 luni cu el si l-am folosit si ca tratament cosmetic si chiar am simtit si am vazut rezultate, proprietatile sunt uimitoare...mai ales ca este singura tara (romania) unde se produce uleiul. Mi-am cumparat de aici: http://ameplant.ro/produs.php?id=469&denumire=Ulei_de_canepa_500ml Recomand!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *