Rolul mineralelor în organism

-->

ROLUL MINERALELOR ÎN ORGANISM
 
Mineralele sunt substanţe esenţiale, fără de care viaţa n-ar exista. Alături de vitamine, substanţele minerale intră în componenţa hranei şi sunt necesare în formarea ţesuturilor şi în procesele biologice şi fiziologice ale organismului, prin urmare sunt vitale pentru funcţionarea organismului în parametri optimi. În natură există peste 3000 de minerale anorganice, dintre care 100 sunt mai des întâlnite. În or­ga­nismul uman există aproximativ 20 de minerale esenţiale pen­tru să­n­ă­t­atea noastră, unele aflate în cantităţi relativ mari (macroelemente – potasiu, calciu, fosfor, sodiu, magneziu, clor, sulf)), altele în doze mici (micro sau oligoelemente – zinc, fier, cupru, crom, mangan, cobalt, molibden, iod, fluor, nichel, bor) dar toate la fel de importante pentru o bună funcţionare a organismului. Deoarece sărurile minerale şi oligoelementele sunt compuşi anorganici, adică apar în natura fără viaţă, organismele vii nu şi le pot produce singure şi trebuie obţinute din mediu, prin hrană. Pentru organismul uman, nevoia de minerale este la fel de mare ca şi nevoia de vitamine.

Efectele rafinării cerealelor

În corp, mineralele lu­crea­ză fie în echipă, fie în concurență unele cu altele. De aceea, ingerarea în exces a u­nu­ia poate provoca lipsa al­tuia. De exemplu calciul, mag­neziul şi fosforul se susţin reciproc în mo­mentul absorbţiei intes­ti­n­a­le şi la fel acţionează fierul, cu­prul şi zincul. În prezent, din cauza alimentelor sintetice sau a vieţii stresante, cele mai mari deficite la om sunt cele de calciu, fier şi zinc. Rafinarea cerealelor şi re­du­cerea conţinutului pâinii doar la amidon plus câteva zeci de arome, aditivi sau co­rec­tori de textură, mo­no­cul­turile agricole şi alţi factori au redus sub­stan­ţial conţinutul în săruri minerale al legumelor pe care le mân­căm azi. Numai măcinarea grâ­ului reduce cu aproape 60% conţinutul în vitamine şi mi­nerale al boabelor. Legu­me­le îngheţate sau cele din con­ser­ve sunt private (din cauza tra­tamentelor la care sunt su­puse pentru a rezista mult timp pe raft) de conţinutul în zinc.

Sărăcirea solului

Calciul pe care îl cumpără oa­menii de la farmacie pentru a corecta de­fi­ci­tele este puţin sau foarte greu absorbabil (cenușa minerală oferită sub formă de capsule sau tablete are o rată de absorbţie între 3 şi 13% - cel mai mult la copii şi cel mai p­u­ţin la adulţi). Legumele cul­ti­vate intensiv pentru ob­ţi­ne­rea de recolte bogate (care să aducă industriei agroalimentare profit mare într-un timp scurt) sunt din ce în ce mai lipsite de minerale, în schimb conţin multe pesticide sau metale grele. Solul este tot mai sărac în minerale utile, iar apa freatică sau care irigă aceste plantaţii este din ce în ce mai poluată (o problemă cu care se confruntă agricultura la nivel mondial este sărăturarea sau „albirea” solurilor de la mineralele din apa de irigaţii, în special sodiul, iar tendinţa a­ces­tui fenomen este de agr­a­va­re).

Industria medicală ne oferă minerale încapsulate

Pen­tru a corecta deficitul mare de mi­ne­rale, industria medicală ne o­fe­ră pastile şi capsule cu minerale. Ceea ce mulţi oameni nu ştiu este faptul că mineralele organice sau colo­i­da­le în cantitatea şi proporţia co­rectă şi care au o rată de ab­sorbţie de peste 98% se gă­sesc doar în seminţele, fructele şi le­gumele în stare naturală, proas­­pătă, cultivate în zone ne­po­luate şi care respectă prin­cipiul rotaţiei culturilor, pen­­tru a nu seca solul de minerale.

Mineralele şi oligoelementele – substanţe esenţiale pentru organism

Dintre minerale, două sunt cele care se găsesc în corp în cantităţi mai mari: calciul (2% din greutatea corporală) şi fosforul (1,5% din greutate), ambele prezente în dinţi şi oase. Fierul nu reprezintă decât 0,006% din greutatea corpului, deci circa 4,2 grame, dar aceasta nu înseamnă ca este mai puţin important. Prezent în moleculele de hemoglobină, el este cel care duce oxigenul de la plămâni către ţesuturi. Deşi aflate în cantitate mică în organismul uman, oligoelementele sunt foarte importante pentru susţinerea vieţii. Aceşti constituenţi infinitezimali ai plantelor (cereale, legume, fructe), indispensabili bunei funcţionări a organelor noastre, par să acţioneze prin simpla lor prezenţă şi nu prin cantitate. Printre rolurile acestora, se pot număra: protecţia împotriva cancerului (seleniul), combaterea cariei dentare (fluorul), scăderea în greutate (cromul). Pentru o bună funcţionare a organismului sunt necesare în jur de 20 de minerale, dar oamenii de ştiinţă consideră un număr de 7 ca fiind indispensabile: calciul, iodul, fierul, magneziul, fosforul, seleniul şi zincul. Alte minerale necesare corpului sunt: clorul, cromul, cobaltul, cuprul, fluorul, manganul, molibdenul, potasiul, sodiul, sulful, vanadiul. Oligoelemente precum siliciul, arsenicul şi nichelul sunt de asemenea importante pentru viaţă. 

Surse naturale de săruri minerale

O alimentaţie echilibrată ar trebui să furnizeze toate mineralele şi oligoelementele necesare organismului. Asocierea în cadrul aceleiaşi mese a diferite ingrediente are un rol important în asimilarea mineralelor. Spre exemplu, Vitamina C sporeşte rata de absorbţie a fierului, iar vitamina D este mai bine absorbită în prezenţa calciului, în vreme ce excesul de fibre îi reduce asimilarea. De aici, apare nevoia de chelatizare a suplimentelor nutritive cu minerale şi oligoelemente. Chelatizarea este procesul prin care substanţele minerale sunt transformate într-o formă mai uşor asimilabilă. Astfel, suplimentele minerale chelatizate cu aminoacizi sunt asimilate de trei până la zece ori mai bine decât formele simple. Din păcate, modificarea genetică a fructelor şi legumelor, precum şi alimentele rafinate (pâinea albă, zahărul etc.) pierd prin prelucrare foarte mult din conţinutul lor în minerale şi oligoelemente. Urmările unei hrăniri cu astfel de alimente pot fi dereglări ale sănătăţii şi nevoia procurării acestor elemente necesare vieţii din suplimentele alimentare.

Mineralele şi rolul lor în structura organismului

Mineralele sunt componente anorganice. La fel ca vitaminele, multe minerale funcţionează ca nişte coenzime, făcând posibile reacţiile chimice în tot organismul. Pe lângă rolul de coenzimă, unii micronutrienţi mai au şi alte funcţii, de exemplu: vitamina E acţionează ca un antioxidant, calciul şi magneziul intră în compoziţia oaselor, fierul face posibil transportul oxigenului de la plămâni la celulele organismului, iar vitamina D funcţionează ca un hormon.

Calciul - este un constituent de bază al oaselor şi dinţilor şi un fortifiant al sistemului osos; stimulează activitatea unor enzime, favorizează permeabilitatea membranelor celulare, este co-factor al coagulării, intervine în secreţia unor hormoni (insulina) şi este esenţial pentru sănătatea dinţilor şi a oaselor, dar şi pentru coagularea sângelui, pentru muşchi, nervi şi inimă. Calciul se găseşte în produse lactate, gălbenuş de ou, sardine, somon, soia, nuci, migdale, seminţe de floarea-soarelui şi de susan, legume cu frunze verzi, fasole, conopidă, varză, mazăre, ţelină şi anumite ape minerale.

Fierul - are funcţie respiratorie, intrând în alcătuirea hemoglobinei; intervine în energetica celulară, în procesele de oxidoreducere şi în sinteza acizilor nucleici; susţine sistemul de apărare al organismului împotriva agresivităţii factorilor infecţioşi. Se găseşte în ficat, carne roşie, gălbenuş, nuci, ovăz, orez brun, cartofi, seminţe de floarea-soarelui, mazăre, ciuperci, broccoli, sparanghel, pătrunjel, cireşe, banane, avocado, prune uscate, stafide, cereale integrale. Cantităţi însemnate de fier, dar ceva mai greu asimilabile, conţin rădăcina de pătrunjel, smochinele, stafidele, caisele uscate, spanacul, urzicile, cartofii fierţi în coajă, migdalele şi celelalte fructe cu coaja lemnoasă.

Iodul - are un rol esenţial în buna funcţionare a glandei tiroide, intrând în alcătuirea hormonilor tiroidieni (tiroxina); asigură sănătatea pielii, părului şi unghiilor şi ajută la menţinerea greutăţii corporale în limite normale. Poate fi procurat prin consumul de peşti de apă sărată, fructe de mare, alge marine sau legume crescute în sol bogat în iod.

Magneziul - intervine direct în procesele metabolice, ca element constitutiv al unor enzime importante  (chinaze); ajută la fixarea calciului şi la absorbţia potasiului; controlează, singur sau împreună cu alte vitamine şi minerale, procesele generatoare de energie la nivel celular, contracţia musculară, buna funcţionare a muşchiului cardiac şi a creierului, metabolismul lipidelor şi sintezele hormonale; are acţiune sedativă asupra sistemului nervos şi acţionează împotriva stresului, ca factor de detensionare; protejează organismul de decalcifieri şi reduce riscul formării de calculi renali; asigură buna funcţionare a sistemului gastrointestinal. Este prezent în legume verzi, morcovi, ciuperci, roşii, ceapă, usturoi, cartofi, pui, crab, seminţe, lămâi, grepfrut, migdale, nuca de cocos, stafide, cereale şi fulgi de cereale integrale (porumb, grâu, ovăz, orz, secară), nuci, alune, smochine, migdale, mere, lapte, ouă, ciocolată, crustacee.

Zincul - constituie elementul activ pentru circa 300 de enzime, în care are rol structural, regulator sau catalitic; este esenţial pentru creştere şi dezvoltare; joacă un rol important în metabolismul proteinelor, lipidelor, glucidelor şi acizilor nucleici, intrând în structura ADN; crucial pentru menţinerea structurii şi integrităţii membranei celulare; esenţial pentru sistemul imunitar, având acţiune antiinfecţioasă şi antitumorală; necesar în procesele de regenerare celulară; contribuie la structura normală a pielii şi la menţinerea sănătăţii acesteia, accelerând vindecarea rănilor; activează sinteza insulinei, precum şi procesele de detoxifiere pentru eliminarea unor compuşi chimici poluanţi; acţionează ca antioxidant, neutralizând radicalii liberi de oxigen; reglează nivelul de vitamina A şi cantitatea în care aceasta este eliberată de ficat; ajută la menţinerea în bună stare a prostatei; impulsionează sinteza hormonului sexual masculin (testosteronul), îmbunătăţind erecţia şi ejacularea; important în dezvoltarea normală a creierului şi pentru asigurarea funcţiilor sale. Necesarul de zinc poate fi asigurat din carne, ouă, fructe de mare, sardine, drojdie de bere, ton, germeni de grâu, seminţe de floarea-soarelui şi de dovleac, orez brun, nuci, migdale, nucă de cocos, morcovi, salată, usturoi.

Fosforul - intervine în metabolismul lipidelor şi al glucidelor, asigurând energie şi vigoare organismului; ajută procesele de creştere şi vindecare; atenuează durerile cauzate de boli inflamatorii reumatismale (artrita); dă, împreună cu calciul, starea de sănătate a dinţilor şi gingiilor. Surse de fosfor sunt: lactatele, carnea, peştele, ouăle, fructele uscate sau oleaginoase (nuci, migdale). Seminţele de dovleac şi cerealele integrale sunt și ele bogate în fosfor.

Seleniul - este un microelement antioxidant, anticancerigen. În organism, îi revine rolul de a contribui la realizarea respiraţiei celulare, la protejarea hemoglobinei şi la absorbţia şi sporirea eficienţei vitaminei E, cu care acţionează sinergic. În plus, seleniul este deosebit de benefic pentru persoanele în vârstă. Acest mineral contribuie la menţinerea elasticităţii ţesuturilor, atenuează simptomele specifice menopauzei, potenţează tratamentele aplicate în bolile cardiovasculare. Necesarul de seleniu este satisfăcut din raţia obişnuită de alimente, necunoscându-se cazuri de carenţă. În cantităţi mici, seleniul se găseşte în diferite produse, îndeosebi de origine vegetală, cum ar fi: germenii de cereale, usturoiul, ceapa, roşiile, tărâţele de grâu etc. Nivelul conţinutului în seleniu al diferitelor vegetale depinde de bogăţia în respectivul mineral a solurilor în care ele cresc. Există seleniu şi în varză, conopidă şi broccoli, care au proprietatea de a împiedica apariţia cancerului de colon şi de rect. Dintre produsele alimentare de origine animală, ficatul, rinichii şi peştele conţin seleniu.

Cuprul - intră în alcătuirea unor enzime antioxidante; participă la sinteza pigmenţilor din păr şi piele (melanine); intervine în formarea ţesutului conjunctiv de bază, care serveşte la crearea unei multitudini de alte ţesuturi; necesar bunei utilizări a vitaminei C; influenţează funcţionarea muşchilor, a nervilor şi a sistemului imunitar; participă la producerea de energie şi contribuie la absorbţia fierului şi la formarea hemoglobinei, prevenind anemia; intervine în metabolismul glucozei şi al colesterolului, fiind util în hipercolesterolemie şi ateroscleroză. Se găseşte în ficatul de vită, cereale (în special grâu), fasole uscată, mazăre, crustacee şi aproape toate alimentele de origine marină.

Manganul - potenţează activitatea multor enzime şi a vitaminelor din complexul B; are efect benefic asupra sistemului nervos, micşorând iritabilitatea şi facilitând capacitatea de memorare; eliberează organismul de agenţii poluanţi; participă la sinteza colagenului şi la metabolismul glucidelor, steroizilor şi al câtorva hormoni (de exemplu cei tiroidieni); creşte potenţialul de procreare masculin; ajută la reducerea inflamaţiilor în artrita reumatoidă. Surse alimentare de mangan sunt cerealele şi seminţele uleioase.

Cromul - intervine în metabolismul glucidelor şi al grăsimilor, fiind benefic în tratarea diabetului (potenţează acţiunea insulinei şi intervine în transportul glucozei către celule, unde aceasta este transformată în energie) şi al bolilor cardiovasculare (prin creşterea nivelului de colesterol bun şi reducerea riscului tensiunii arteriale); contribuie, la reducerea depozitelor adipoase şi înlocuirea acestora cu masă musculară, fiind util în tratamentul obezităţii şi în acţiunile de remodelare corporală. Crom găsim în carnea de pui, lapte, unt, orez brun, ouă, morcovi, salată, varză, ciuperci, fasole, păstârnac, cartofi, banane, portocale, mere, căpşuni, crustacee, drojdie de bere.

Molibdenul - reglează metabolismul glucidelor şi al grăsimilor; contribuie, prin activarea unor enzime, la asimilarea fierului şi la metabolizarea şi eliminarea unor substanţe nocive (aldehide). Molibdenul se găseşte în alimente ca: cereale nedecorticate, coacăze, mazăre şi fasole. Fixarea acestui oligoelement în organism este invers proporţională cu cea a proteinelor.

Clorul - component al sucului gastric, pregăteşte şi facilitează digestia; este necesar pentru asigurarea echilibrului acido-bazic. Ca şi sodiul, clorul este adus în organism, de regulă, sub formă de clorură de sodiu (sarea de bucătărie), necesarul zilnic fiind de 2-3 grame, ceea ce corespunde la 3-5 grame de sare, produs chimic alcătuit din 61% clor şi 39% sodiu.

Potasiul - esenţial pentru menţinerea echilibrului lichidelor din celule şi pentru desfăşurarea reacţiilor enzimatice care au loc în interiorul acestora; asigură buna funcţionare a inimii (prin reducerea tensiunii arteriale) şi a sistemului nervos (sprijină transmiterea semnalelor nervoase şi contractarea muşchilor); contribuie la convertirea glucozei în glicogen, pentru a fi stocat şi eliberat mai târziu. Potasiu conţin cartofii, roşiile, seminţele de floarea-soarelui, grăunţele de cereale, fructele proaspete (grepfrut, portocale, mere, struguri, banane) laptele, cafeaua, ceaiul.

Nichelul - este un microelement care stimulează funcţiile ficatului şi ale pancreasului, fiind indicat îndeosebi în diabetul zaharat. Conţin nichel fructe şi legume cum ar fi: caisele, cartofii, ceapa, fasolea verde şi uscată, grâul, morcovii, orezul, roşiile, spanacul, strugurii, varza.

Siliciul - este un microelement cu rol important în dezvoltarea sistemului osos, vascular, respirator şi al fibrelor elastice. Siliciul este mineralizant şi antitoxic, esenţial atât în procesul de nutriţie generală, cât şi în autoapărarea şi dezintoxicarea organismului. Siliciul este indicat în arterioscleroză, în diferite intoxicaţii, întârzieri în osificare sau în dentiţie, în hipertensiune arterială, demineralizări şi rahitism, în astenii şi slăbirea generală a organismului, ca şi în diferite hemoragii, diabet, reumatism, tuberculoză, artroze, boli de piele, îmbătrânirea celulelor. Conţin siliciu produse precum: cerealele nedecorticate, pieliţele fructelor şi legumelor, ceapa, ciupercile, fasolea verde, lămâile, merele, păpădia, păstârnacul, prazul, ridichile, urzicile, strugurii, usturoiul, apa de izvor. De reţinut: pâinea albă, fructele şi legumele decojite sunt, în mare parte, lipsite de siliciu.

Borul - menţine sănătatea aparatului locomotor prin prevenirea demineralizărilor şi pierderilor de masă osoasă şi, implicit, a osteoporozei şi a consecinţelor ortopedice ale acesteia. Sursele alimentare de bor sunt legumele şi fructele.

Vanadiul - stimulează metabolismul şi contribuie la creşterea oaselor, întărirea dinţilor, funcţionarea adecvată a tiroidei, fertilitate şi producţia de hormoni. Un rol major al vanadiului în organism îl reprezintă inhibarea formării colesterolului în vasele sanguine, putând preveni în acest fel atacurile de cord. Nu se cunosc afecţiuni provocate de carenţa de vanadiu. Ca surse naturale de vanadiu, pot fi amintite peştele, ciupercile şi cerealele integrale.

Bromul - este un sedativ al sistemului nervos, utilizarea lui fiind binevenită în cazurile de insomnii. Îl găsim în măr, strugure, fragi, pepene galben, usturoi, sparanghel, morcovi, ţelină, varză, ceapă, praz, ridichi, roşii.

Cobaltul - este un oligoelement extrem de important pentru organism. Împreună cu fierul şi cuprul, intervine în procesul de formare a hematiilor (globulele roşii din sânge). De asemenea, cobaltul face parte din molecula vitaminei B12 şi ajută la stimularea AND-ului şi la reglarea tensiunii arteriale. Un rol important îl are şi menţinerea în parametri optimi a sistemului nervos, în special a celui vegetativ-simpatic. Lipsa cobaltului poate avea drept consecinţă disfuncţii ale sistemului nervos şi anemie. Aceste simptome pot fi tratate şi cu ajutorul vitaminei B12, nu numai cu administrarea suplimentelor de cobalt. Cele mai bune surse naturale de cobalt sunt carnea, rinichii, ficatul, stridiile şi scoicile. De asemenea, o cantitate importantă de cobalt se găsește în laptele proaspăt muls, consumat crud. Alte surse de cobalt sunt: spanacul, varza, fasolea, caisele, smochinele, perele şi algele marine. Pentru a beneficia din plin de acest preţios mineral, este foarte important ca aceste alimente să fie consumate proaspete, deoarece prin preparare termică se pierd peste 50% din cantităţile de cobalt conţinute iniţial.

Sulful - este implicat în aproape toate funcţiile vitale, fiind esenţial în procesul de oxigenare a celulelor. Intră în compoziţia unor aminoacizi care, la rândul lor, participă la sinteza proteinelor şi a enzimelor. Este un element de importanţă capitală pentru oase şi dinţi, contribuind la fortificarea lor. Combate infecţiile produse de bacterii şi ajută la tratarea şi prevenirea constipaţiei. Reprezintă un excelent depurativ, întrucât înlesneşte neutralizarea substanţelor toxice din organism, legându-se de ele şi formând compuşi inofensivi. Sulful are un rol important în transformarea grăsimii şi a carbohidraţilor în energie, în coagularea sângelui, în producerea hormonilor de creştere şi a insulinei. Efectul hipocolesterolemiant vine să completeze lista beneficiilor. În plus, sulful este considerat un antialergic redutabil. Acest mineral este indispensabil pentru biosinteza colagenului, fiind responsabil de elasticitatea şi rezistenţa articulaţiilor, a tendoanelor şi a epidermei. Şi sinteza cheratinei, o altă proteină cu răsunet în domeniul frumuseţii, intră în competenţa sulfului. Se ştie că problemele părului (absenţa strălucirii, cădere, electrizare) sau cele ale unghiilor apar din cauza lipsei de cheratină. Cele mai bogate surse alimentare din care sulful poate fi asimilat în mod direct sunt: usturoiul, ceapa, cresonul, ridichile, ridichea neagră, cartofii, varza, conopida, broccoli, salata verde, castraveţii, fasolea uscată, sparanghelul, migdalele, curmalele, polenul, gălbenuşul de ou, carnea de pasăre şi produsele marine. În ceea ce priveşte terapiile cu sulf, este suficient să menţionăm calităţile recunoscute ale apelor şi nămolurilor sulfuroase. Este poate cea mai evidentă probă a aprecierii sulfului în raport cu celelalte minerale şi vitamine. De reţinut: sulfaţii care se găsesc ocazional în alimentele comercializate şi în medicamentele din grupul sulfamidelor nu au nimic de-a face cu sulful, în afară de asemănarea de nume.

Arsenicul - este un tonic şi un stimulent al poftei de mâncare (activează schimburile nutritive). Înlesneşte respiraţia şi se dovedeşte binefăcător în anumite dermatoze. Indicaţiile lui principale sunt oboseala generală, lipsa poftei de mâncare, anemia, afecţiunile respiratorii (printre care şi tuberculoza), sifilisul, artritismul, anumite dermatoze (eczeme, psoriazis, acnee). Arsenicul există în usturoi, varză, spanac, napi, morcovi, cartofi, orez, mere şi în numeroase alte vegetale.

(Articol alcătuit din surse multiple)

-->

Comentarii

  1. Buna ziua! atat de adevarat si foarte interesant articolul, doar ca nu putem din pacate sa mancam atat de echilibrat sau calitativ si de aceea mie suplimentele mi se par o alternativa foarte buna, asta cand sunt de calitate evident. am trecut prin stari de anemie si depresie foarte grave si cunosc rolul vitaminelor si mineralelor pentru organism si de aceea va recomand complexul de vitamine si minerale de la Euro Form , foarte bune , pe siteul lor puteti gasi si zinc, si iod si calciu si fier , eu personal sunt foarte multumita de efectul pe care l-au avut ma mne , va las siteul www.euro-form.ro si va doresc tuturor sanatate , doamne ajuta!

    RăspundețiȘtergere
  2. Se stie ca un nivel scăzut de testosteron la bărbați este asociat cu mărirea prostatei, căderea părului și anumite tipuri de cancer. Zincul are proprietatea de a creste secretia de testosteron mai ales la barbatii trecuti de 30 de ani. Eu am ales ZINKIT 10 (cate 2 comprimate efervescente/zi ) si fac cate o cura de 3 luni.

    RăspundețiȘtergere
  3. Zincul ajuta in cazuri de infectii si ulcere, dar si pentru regenerarea pielii in urma interventiilor chirurgicale, ranilor sau arsurilor. Stiu, ptr ca am avut o arsura groaznica pe mana, m-am ars iarna trecuta cu apa fierbinte care a sarit din centrala termica. Dupa 2 cure de cate 3 luni cu ZINKIT 10 (cate 2 comprimate efervescente/zi ) mana mea arata ca noua.

    RăspundețiȘtergere
  4. Zincul este un element important pentru dezvoltarea normala a celulelor. Daca aportul de zinc este insuficient, atunci celulele devin „slabite“. Uneori, alopecia (chelirea) poate fi pusa pe seama deficitului de zinc. Dar si dermatita poate fi o consecinta a acestui dezechilibru. Preventiv, eu fac cate o cura de 3 luni cu ZINKIT 10 (cate 2 comprimate efervescente/zi ).

    RăspundețiȘtergere
  5. Zincul controleaza si regleaza procesele metabolice, activitatea enzimelor si mentine integritatea celulelor. Acesta catalizeaza numeroase reactii biochimice, contribuind in special la dezvoltarea celulelor si la sinteza testosteronului (hormonului sexual masculin). Pentru deficienta de zinc, eu am luat ZINKIT 10 .

    RăspundețiȘtergere
  6. Zincul este necesar pentru simțuri precum gustul și mirosul, contribuie la menținerea bunei stări a pielii și părului, acționează asupra reproducerii și sexualității. Eu am luat pastile efervescente de ZINKIT 10.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

POSTĂRI ALEATORII

  • Fast-food dă aceeași dependență ca și drogurile
    17.12.2014 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); FAST-FOOD DĂ ACEEAȘI DEPENDENȚĂ CA ȘI DROGURILE Într-un studiu publicat de Institutul Scripps Research din Florida, SUA, oamenii de…
  • OSHO despre relația dintre mamă și copil + documentar (RO)
    01.06.2014 - 0 Comments
    --> OSHO despre relația dintre mamă și copil Să devii mamă este una dintre cele mai mari responsabilități din lume. Lumea e plină de oameni dezechilibrați... Iar dacă veți pătrunde…
  • Rasismul evoluționist + documentar (RO)
    30.01.2013 - 2 Comments
    --> RASISMUL EVOLUȚIONIST Cei care susţin evoluţionismul refuză, de obicei, orice confruntare deplină cu faptele. Acceptă doar ceea ce le convine şi se feresc de restul. Astfel, faptul…
  • Melcii de grădină ca tratament cosmetic
    06.04.2015 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); MELCII DE GRĂDINĂ CA TRATAMENT COSMETIC Dintotdeauna, pentru țăranii noștri, melcii n-au fost altceva decât niște animale dăunătoare,…
  • Leurda - detergentul organismului
    26.03.2012 - 1 Comments
    --> LEURDA – detergentul organismului Zonal, această plantă are mai multe denumiri, de la ceapa vrăjitoarelor, până la usturoi de pădure sau alin de iunie. Leurda are un mirosul…
  • DID YOU KNOW? THE BRITISH DAILY THE TELEGHEPH PUBLISHED AN ARTICLE IN WHICH IT MENTIONED 17 FASCINATING FACTS ABOUT ROMANIA
    28.05.2023 - 0 Comments
    1. It's home to the world's heaviest building - the Palace of Parliament, which cost about $3 billion. The building contains 3,500 tons of crystal, 480 chandeliers and 700,000 tons of steel and…
  • E 951 - ASPARTAM
    01.05.2012 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); E 951 - ASPARTAM Aspartam este denumirea tehnică (produsul chimic) a celebrelor NutraSweet, Equal, Spoonful, Equal-Measure etc.…
  • Îmbunătățiri geniale ale casei pe care orice musafir ar fi gelos + FOTO
    20.12.2021 - 0 Comments
    Pentru mulți oameni, a deține o casă este unul dintre cele mai mari vise din viață. Nu numai că ai un loc pe care să îl numești oficial al tău, dar ai și libertatea de a personaliza fiecare…
  • 24 de asemănări surprinzătoare între monumentele antice din întreaga lume
    03.05.2024 - 0 Comments
    Monumentele antice sunt mărturii ale ingeniozității, măiestriei și devotamentului spiritual al civilizațiilor din trecutul îndepărtat. Deși separate de distanțe mari și de culturi distincte, aceste…
  • 9/11 La vedere (In Plane Site) (RO)
    07.05.2012 - 0 Comments
    --> 9/11 - IN PLANE SITE Există în SUA o nouă generație de regizori de documentare despre drepturile şi libertăţile civile, despre ororile războiului şi noua propagandă politică de…
  • 20+ poze amuzante care sunt perfecte pentru a începe săptămâna cu zâmbetul pe buze
    26.10.2021 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); O nouă zi poate aduce întotdeauna noi provocări. De aceea, este vital să ne încărcăm cu maximum de energie pozitivă chiar de la începutul…
  • Clarvăzători celebri + documentar (RO)
    18.10.2014 - 3 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CLARVĂZĂTORI CELEBRI Cuvântul „clarvăzător” a apărut pentru prima dată în anul 1552, iar cuvântul „clarviziune”, abia după 300 de ani…
  • Istoria secretă a imperiului american + documentare
    30.04.2012 - 1 Comments
    --> ISTORIA SECRETĂ A IMPERIULUI AMERICAN Istoria ne învaţă că imperiile nu dăinuiesc; ele fie se prăbuşesc, fie sunt răsturnate. Urmează un război şi un alt imperiu vine să umple…
  • Embrion de dinozaur excelent conservat, descoperit într-un ou fosilizat + FOTO + VIDEO
    18.01.2022 - 0 Comments
    Un embrion de dinozaur excelent conservat a fost descoperit într-un ou fosilizat.Specimenul a fost găsit în Ganzhou, în sudul Chinei, și este unul dintre cei mai complecși embrioni de dinozaur…
  • Motan curios dat afară din bibliotecă, obține sprijin masiv pe Internet + FOTO
    27.12.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Faceți cunoștință cu Max, motanul, o felină curioasă care iubește să exploreze Colegiul Macalester din apropiere. Max a fost salvat de…
  • Istoria fascinantă a hipnotismului + VIDEO
    19.03.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ISTORIA FASCINANTĂ A HIPNOTISMULUI De mai bine de două secole, hipnoza rămâne un fenomen controversat. E ușor de înțeles senzația de…
  • Merișorul - inamicul infecțiilor
    26.03.2012 - 2 Comments
    --> MERIŞORUL - inamicul natural al infecţiilor Merişorul este un arbust cu frunze mereu verzi şi flori de culoare albă sau roşie. Creşte în zonele muntoase de la noi din ţară, de…
  • Cel de-al doilea creier al nostru + VIDEO (RO)
    03.07.2017 - 2 Comments
    CEL DE-AL DOILEA CREIER AL NOSTRU Ați avut vreodată senzația fizică cum că ceva nu e în regulă? Ați simțit vreodată că o situație în care vă aflați – un potențial pericol, un examen, un…
  • Dr. Călin Mărginean - Cura anticancer. Paralela între cura naturală și cura chimioterapică
    26.10.2016 - 20 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CURA ANTICANCER – PARALELĂ ÎNTRE CURA NATURALĂ ȘI CURA CHIMIOTERAPICĂ – Dr. Călin Mărginean Doresc să scot în evidenţă,…
  • Orice cancer se poate vindeca între 2 și 16 săptămâni + VIDEO
    01.06.2013 - 78 Comments
    --> ORICE CANCER SE POATE VINDECA ÎNTRE 2 ȘI 16 SĂPTĂMÂNI Leonard Coldwell este un medic cunoscut pentru succesele lui în vindecarea…
  • Cele patru legăminte toltece (eBook)
    22.04.2012 - 0 Comments
    --> CELE PATRU LEGĂMINTE TOLTECE Miguel Ruiz Don Miguel Ángel Ruiz (n. 1952) este un scriitor mexican, șaman și profesor. El a fost un binecunoscut chirurg, până când a avut o…
  • Pepenele roșu - un aliment extrem de sănătos + VIDEO
    27.06.2013 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PEPENELE ROȘU UN ALIMENT EXTREM DE SĂNĂTOS Dr. Călin Mărginean Ei bine,…
  • Bruce Lipton - Doctorii - țapii ispășitori ai industriei farmaceutice + documentar (RO)
    18.11.2016 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); DOCTORII  ȚAPII ISPĂŞITORI AI INDUSTRIEI FARMACEUTICE Bruce Lipton Motto: Medicina a progresat atât de mult, încât nimeni nu…
  • Mituri comune pe care toată lumea le crede, dar care NU sunt de fapt adevărate
    01.12.2021 - 0 Comments
    Să recunoaștem, cu toții am crezut cu pasiune că ceva era fără îndoială adevărat, doar pentru a ne fi dovedit că ne înșelăm amarnic. Nu știm exact cum s-a întâmplat, dar cumva fiecare persoană de pe…
  • Cum să faci o măsuță de cafea dintr-o ușă veche
    03.06.2015 - 1 Comments
    Iată o idee genială pentru cei care își schimbă ușile vechi din apartament! Cum se confecționează: Măsurați lungimea totală, care ar trebui să fie de aprox. 200 cm. Tăiați câte 38 cm din fiecare…
  • 30 de fapte amuzante despre Ziua Îndrăgostiților care te vor surprinde (Inclusiv istoria din spatele acestei sărbători)
    04.02.2023 - 0 Comments
    Când începi să te gândești la Ziua Îndrăgostiților, poate că îți imaginezi buchete de flori superbe, baloane în formă de inimă, tone de dulciuri și felicitări sentimentale care te vor face cu…
  • Cum identificăm o relație de tip psihopat
    09.03.2017 - 7 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CUM IDENTIFICĂM O RELAŢIE DE TIP PSIHOPAT Ai avut vreo relație care te-a lăsat confuză, golită, epuizată? A încercat să te seducă cu…
  • Moartea din cauze medicale + VIDEO
    06.03.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); MOARTEA DIN CAUZE MEDICALE Dr. Joseph Mercola este un cunoscut medic american, care s-a remarcat nu numai ca un promotor al…
  • 20 de fapte despre fotbalistul superstar Kylian Mbappé
    20.12.2022 - 0 Comments
    Atacantul în vârstă de 20 de ani de la Paris Saint-German a devenit o senzație internațională după prestația sa uluitoare de la Cupa Mondială 2018. El a devenit unul dintre cei mai adorați cetățeni…
  • Ce nu știați despre vaccinul antipolio + VIDEO
    24.02.2015 - 0 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "6905085768"; google_ad_width = 728; google_ad_height = 90; CE NU ȘTIAȚI DESPRE VACCINUL…
  • Cele mai periculoase toxine pentru creier
    23.07.2014 - 0 Comments
    --> CELE MAI PERICULOASE TOXINE PENTRU CREIER Să-ți pierzi sănătatea mintală este unul dintre cele mai îngrozitoare lucruri. În prezent, acest risc este foarte mare, din cauza…
  • Islamul pe înțelesul tuturor + documentar (RO)
    13.03.2017 - 3 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ISLAMUL PE ÎNȚELESUL TUTUROR Islamul sau mahomedanismul este religia arabilor și singura religie apărută după Hristos. Întemeietorul…
  • Enigmele de la Cernobîl și Fukushima + documentare (RO)
    11.03.2014 - 2 Comments
    --> ENIGMELE DE LA CERNOBÎL ȘI FUKUSHIMA Multe enigme legate de catastrofa de la Cernobîl din 26 aprilie 1986 au rămas şi astăzi neexplicate. Profesorul Georges Lochak, preşedinte al…
  • 20 de reguli de viață bună + VIDEO (RO)
    11.04.2012 - 0 Comments
    --> 20 DE REGULI DE VIAȚĂ BUNĂ Institutul pentru anxietate și stres din Paris a definit 20 de reguli în viață. Experții spun că dacă cineva reușește să-și însușească măcar 10 dintre…
  • USTUROIUL alungă vampirii… şi nu numai
    03.04.2012 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); USTUROIUL alungă vampirii… şi nu numai Cura de usturoi distruge celulele canceroase, stopează tumorile maligne şi ţine în…
  • David Icke - Vine Soarele... dar eu spun că totul va fi bine + documentar (RO)
    13.11.2012 - 0 Comments
    --> VINE SOARELE... ...DAR EU SPUN CĂ TOTUL VA FI BINE David Icke Vechiul cântec al formației Beatles va deveni din ce…
  • Adevărata față a lui Traian Băsescu (eBook)
    04.11.2012 - 0 Comments
    --> ADEVĂRATA FAȚĂ A LUI TRAIAN BĂSESCU Marius Oprea Luni, 23 iulie 2012, „Jurnalul Național” a apărut împreună cu volumul…
  • Vitaminele și sănătatea celulară + VIDEO (RO)
    22.02.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); VITAMINELE ȘI SĂNĂTATEA CELULARĂ Dr. Matthias Rath Ne putem lua…
  • Munții Bucegi: Întâmplări ciudate, conspirații și legende populare
    17.01.2024 - 0 Comments
    Munții Bucegi sunt o atracție naturală minunată din România. Vârful, Omu, se ridică la 2505 metri deasupra văii imaculate a Prahovei. Din 1935, valea a fost considerată parc național și este inclusă…
  • Din secretele industriei cărnii
    31.07.2017 - 3 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); DIN SECRETELE INDUSTRIEI CĂRNII Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi Aditivii sintetici din semipreparatele din carne rămân în organism…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *