-->
ROLUL MINERALELOR ÎN ORGANISM
Mineralele sunt substanţe esenţiale, fără de care viaţa n-ar exista. Alături de vitamine, substanţele minerale intră în componenţa hranei şi sunt necesare în formarea ţesuturilor şi în procesele biologice şi fiziologice ale organismului, prin urmare sunt vitale pentru funcţionarea organismului în parametri optimi. În natură există peste 3000 de minerale anorganice, dintre care 100 sunt mai des întâlnite. În organismul uman există aproximativ 20 de minerale esenţiale pentru sănătatea noastră, unele aflate în cantităţi relativ mari (macroelemente – potasiu, calciu, fosfor, sodiu, magneziu, clor, sulf)), altele în doze mici (micro sau oligoelemente – zinc, fier, cupru, crom, mangan, cobalt, molibden, iod, fluor, nichel, bor) dar toate la fel de importante pentru o bună funcţionare a organismului. Deoarece sărurile minerale şi oligoelementele sunt compuşi anorganici, adică apar în natura fără viaţă, organismele vii nu şi le pot produce singure şi trebuie obţinute din mediu, prin hrană. Pentru organismul uman, nevoia de minerale este la fel de mare ca şi nevoia de vitamine.
Efectele rafinării cerealelor
În corp,
mineralele lucrează fie în echipă, fie în concurență unele cu altele. De
aceea, ingerarea în exces a unuia poate provoca lipsa altuia. De exemplu
calciul, magneziul şi fosforul se susţin reciproc în momentul absorbţiei
intestinale şi la fel acţionează fierul, cuprul şi zincul. În prezent, din
cauza alimentelor sintetice sau a vieţii stresante, cele mai mari deficite la om
sunt cele de calciu, fier şi zinc. Rafinarea cerealelor şi reducerea
conţinutului pâinii doar la amidon plus câteva zeci de arome, aditivi sau corectori
de textură, monoculturile agricole şi alţi factori au redus substanţial
conţinutul în săruri minerale al legumelor pe care le mâncăm azi. Numai
măcinarea grâului reduce cu aproape 60% conţinutul în vitamine şi minerale al
boabelor. Legumele îngheţate sau cele din conserve sunt private (din cauza
tratamentelor la care sunt supuse pentru a rezista mult timp pe raft) de
conţinutul în zinc.
Sărăcirea solului
Calciul pe care îl
cumpără oamenii de la farmacie pentru a corecta deficitele este puţin sau foarte
greu absorbabil (cenușa minerală oferită sub formă de capsule sau
tablete are o rată de absorbţie între 3 şi 13% - cel mai mult la copii şi cel
mai puţin la adulţi). Legumele cultivate intensiv pentru obţinerea de
recolte bogate (care să aducă industriei agroalimentare profit mare într-un
timp scurt) sunt din ce în ce mai lipsite de minerale, în schimb conţin multe
pesticide sau metale grele. Solul este tot mai sărac în minerale utile, iar apa
freatică sau care irigă aceste plantaţii este din ce în ce mai poluată (o
problemă cu care se confruntă agricultura la nivel mondial este sărăturarea sau
„albirea” solurilor de la mineralele din apa de irigaţii, în special sodiul,
iar tendinţa acestui fenomen este de agravare).
Pentru a corecta
deficitul mare de minerale, industria medicală ne oferă pastile şi capsule
cu minerale. Ceea ce mulţi oameni nu ştiu este faptul că mineralele organice
sau coloidale în cantitatea şi proporţia corectă şi care au o rată de absorbţie
de peste 98% se găsesc doar în seminţele, fructele şi legumele în stare
naturală, proaspătă, cultivate în zone nepoluate şi care respectă principiul
rotaţiei culturilor, pentru a nu seca solul de minerale.
Mineralele şi oligoelementele – substanţe esenţiale pentru organism
Dintre minerale, două sunt cele care se găsesc în corp
în cantităţi mai mari: calciul (2% din greutatea corporală) şi fosforul (1,5%
din greutate), ambele prezente în dinţi şi oase. Fierul nu reprezintă decât
0,006% din greutatea corpului, deci circa 4,2 grame, dar aceasta nu înseamnă ca
este mai puţin important. Prezent în moleculele de hemoglobină, el este cel
care duce oxigenul de la plămâni către ţesuturi. Deşi aflate în
cantitate mică în organismul uman, oligoelementele sunt foarte importante
pentru susţinerea vieţii. Aceşti constituenţi infinitezimali ai plantelor
(cereale, legume, fructe), indispensabili bunei funcţionări a organelor noastre, par să acţioneze prin simpla
lor prezenţă şi nu prin cantitate.
Printre rolurile acestora, se pot număra: protecţia împotriva cancerului
(seleniul), combaterea cariei dentare (fluorul), scăderea în greutate (cromul).
Pentru o bună funcţionare a organismului sunt necesare în jur de 20 de
minerale, dar oamenii de ştiinţă consideră un număr de 7 ca fiind indispensabile:
calciul, iodul, fierul, magneziul, fosforul, seleniul şi zincul. Alte minerale
necesare corpului sunt: clorul, cromul, cobaltul, cuprul, fluorul, manganul, molibdenul,
potasiul, sodiul, sulful, vanadiul. Oligoelemente precum siliciul, arsenicul şi
nichelul sunt de asemenea importante pentru viaţă.
Surse naturale de săruri minerale
O alimentaţie
echilibrată ar trebui să furnizeze toate mineralele şi oligoelementele necesare
organismului. Asocierea în cadrul aceleiaşi mese a diferite ingrediente are un
rol important în asimilarea mineralelor. Spre exemplu, Vitamina C sporeşte rata
de absorbţie a fierului, iar vitamina D este mai bine absorbită în prezenţa
calciului, în vreme ce excesul de fibre îi reduce asimilarea. De aici, apare nevoia
de chelatizare a suplimentelor nutritive cu minerale şi oligoelemente. Chelatizarea
este procesul prin care substanţele minerale sunt transformate într-o formă mai
uşor asimilabilă. Astfel, suplimentele minerale chelatizate cu aminoacizi sunt
asimilate de trei până la zece ori mai bine decât formele simple. Din păcate,
modificarea genetică a fructelor şi legumelor, precum şi alimentele rafinate (pâinea
albă, zahărul etc.) pierd prin prelucrare foarte mult din conţinutul lor în minerale
şi oligoelemente. Urmările unei hrăniri cu astfel de alimente pot fi dereglări
ale sănătăţii şi nevoia procurării acestor elemente necesare vieţii din
suplimentele alimentare.
Mineralele
şi rolul lor în structura organismului
Mineralele
sunt componente anorganice. La fel ca vitaminele, multe minerale funcţionează
ca nişte coenzime, făcând posibile reacţiile chimice în tot organismul. Pe
lângă rolul de coenzimă, unii micronutrienţi mai au şi alte funcţii, de
exemplu: vitamina E acţionează ca un antioxidant, calciul şi magneziul intră în
compoziţia oaselor, fierul face posibil transportul oxigenului de la plămâni la
celulele organismului, iar vitamina D funcţionează ca un hormon.
Calciul
- este un constituent de bază al oaselor şi dinţilor şi un fortifiant al
sistemului osos; stimulează activitatea unor enzime, favorizează permeabilitatea
membranelor celulare, este co-factor al coagulării, intervine în secreţia unor
hormoni (insulina) şi este esenţial pentru sănătatea dinţilor şi a oaselor, dar
şi pentru coagularea sângelui, pentru muşchi, nervi şi inimă. Calciul se găseşte
în produse lactate, gălbenuş de ou, sardine, somon, soia, nuci, migdale, seminţe
de floarea-soarelui şi de susan, legume cu frunze verzi, fasole, conopidă, varză,
mazăre, ţelină şi anumite ape minerale.
Fierul
- are funcţie respiratorie, intrând în alcătuirea hemoglobinei; intervine în energetica
celulară, în procesele de oxidoreducere şi în sinteza acizilor nucleici; susţine
sistemul de apărare al organismului împotriva agresivităţii factorilor infecţioşi.
Se găseşte în ficat, carne roşie, gălbenuş, nuci, ovăz, orez brun, cartofi, seminţe
de floarea-soarelui, mazăre, ciuperci, broccoli, sparanghel, pătrunjel, cireşe,
banane, avocado, prune uscate, stafide, cereale integrale. Cantităţi însemnate
de fier, dar ceva mai greu asimilabile, conţin rădăcina de pătrunjel,
smochinele, stafidele, caisele uscate, spanacul, urzicile, cartofii fierţi în coajă,
migdalele şi celelalte fructe cu coaja lemnoasă.
Iodul
- are un rol esenţial în buna funcţionare a glandei tiroide, intrând în alcătuirea
hormonilor tiroidieni (tiroxina); asigură sănătatea pielii, părului şi
unghiilor şi ajută la menţinerea greutăţii corporale în limite normale. Poate
fi procurat prin consumul de peşti de apă sărată, fructe de mare, alge marine sau
legume crescute în sol bogat în iod.
Magneziul
- intervine direct în procesele metabolice, ca element constitutiv al unor
enzime importante (chinaze); ajută la fixarea calciului şi la absorbţia potasiului; controlează, singur sau împreună cu alte vitamine şi minerale, procesele
generatoare de energie la nivel celular, contracţia musculară, buna funcţionare
a muşchiului cardiac şi a creierului, metabolismul lipidelor şi sintezele
hormonale; are acţiune sedativă asupra sistemului nervos şi acţionează împotriva
stresului, ca factor de detensionare; protejează organismul de decalcifieri şi reduce
riscul formării de calculi renali; asigură buna funcţionare a sistemului
gastrointestinal. Este prezent în legume verzi, morcovi, ciuperci, roşii, ceapă,
usturoi, cartofi, pui, crab, seminţe, lămâi, grepfrut, migdale, nuca de cocos,
stafide, cereale şi fulgi de cereale integrale (porumb, grâu, ovăz, orz, secară),
nuci, alune, smochine, migdale, mere, lapte, ouă, ciocolată, crustacee.
Zincul - constituie elementul activ
pentru circa 300 de enzime, în care are rol structural, regulator sau
catalitic; este esenţial pentru creştere şi dezvoltare; joacă un rol important
în metabolismul proteinelor, lipidelor, glucidelor şi acizilor nucleici, intrând
în structura ADN; crucial pentru menţinerea structurii şi integrităţii
membranei celulare; esenţial pentru sistemul imunitar, având acţiune antiinfecţioasă
şi antitumorală; necesar în procesele de regenerare celulară; contribuie la
structura normală a pielii şi la menţinerea sănătăţii acesteia, accelerând
vindecarea rănilor; activează sinteza insulinei, precum şi procesele de
detoxifiere pentru eliminarea unor compuşi chimici poluanţi; acţionează ca
antioxidant, neutralizând radicalii liberi de oxigen; reglează nivelul de
vitamina A şi cantitatea în care aceasta este eliberată de ficat; ajută la menţinerea
în bună stare a prostatei; impulsionează sinteza hormonului sexual masculin
(testosteronul), îmbunătăţind erecţia şi ejacularea; important în dezvoltarea
normală a creierului şi pentru asigurarea funcţiilor sale. Necesarul de zinc
poate fi asigurat din carne, ouă, fructe de mare, sardine, drojdie de bere,
ton, germeni de grâu, seminţe de floarea-soarelui şi de dovleac, orez brun,
nuci, migdale, nucă de cocos, morcovi, salată, usturoi.
Fosforul
- intervine în metabolismul lipidelor şi al glucidelor, asigurând energie şi vigoare
organismului; ajută procesele de creştere şi vindecare; atenuează durerile
cauzate de boli inflamatorii reumatismale (artrita); dă, împreună cu
calciul, starea de sănătate a dinţilor şi gingiilor. Surse de fosfor sunt: lactatele,
carnea, peştele, ouăle, fructele uscate sau oleaginoase (nuci, migdale). Seminţele
de dovleac şi cerealele integrale sunt și ele bogate în fosfor.
Seleniul - este un microelement
antioxidant, anticancerigen. În organism, îi revine rolul de
a contribui la realizarea respiraţiei celulare, la protejarea hemoglobinei şi la
absorbţia şi sporirea eficienţei vitaminei E, cu care acţionează sinergic. În plus,
seleniul este deosebit de benefic pentru persoanele în vârstă. Acest mineral
contribuie la menţinerea elasticităţii ţesuturilor, atenuează simptomele
specifice menopauzei, potenţează tratamentele aplicate în bolile
cardiovasculare. Necesarul de seleniu este satisfăcut din raţia obişnuită de
alimente, necunoscându-se cazuri de carenţă. În cantităţi mici, seleniul se găseşte
în diferite produse, îndeosebi de origine vegetală, cum ar fi: germenii de
cereale, usturoiul, ceapa, roşiile, tărâţele de grâu etc. Nivelul conţinutului
în seleniu al diferitelor vegetale depinde de bogăţia în respectivul mineral a
solurilor în care ele cresc. Există seleniu şi în varză, conopidă şi broccoli,
care au proprietatea de a împiedica apariţia cancerului de colon şi de rect. Dintre
produsele alimentare de origine animală, ficatul, rinichii şi peştele conţin
seleniu.
Cuprul
- intră în alcătuirea unor enzime antioxidante; participă la sinteza pigmenţilor
din păr şi piele (melanine); intervine în formarea ţesutului conjunctiv de bază,
care serveşte la crearea unei multitudini de alte ţesuturi; necesar bunei utilizări
a vitaminei C; influenţează funcţionarea muşchilor, a nervilor şi a sistemului
imunitar; participă la producerea de energie şi contribuie la absorbţia
fierului şi la formarea hemoglobinei, prevenind anemia; intervine în metabolismul
glucozei şi al colesterolului, fiind util în hipercolesterolemie şi ateroscleroză.
Se găseşte în ficatul de vită, cereale (în special grâu), fasole uscată, mazăre,
crustacee şi aproape toate alimentele de origine marină.
Manganul
- potenţează activitatea multor enzime şi a vitaminelor din complexul B; are
efect benefic asupra sistemului nervos, micşorând iritabilitatea şi facilitând
capacitatea de memorare; eliberează organismul de agenţii poluanţi; participă
la sinteza colagenului şi la metabolismul glucidelor, steroizilor şi al câtorva
hormoni (de exemplu cei tiroidieni); creşte potenţialul de procreare masculin;
ajută la reducerea inflamaţiilor în artrita reumatoidă. Surse alimentare de mangan
sunt cerealele şi seminţele uleioase.
Cromul
- intervine în metabolismul glucidelor şi al grăsimilor, fiind benefic în tratarea
diabetului (potenţează acţiunea insulinei şi intervine în transportul glucozei către
celule, unde aceasta este transformată în energie) şi al bolilor
cardiovasculare (prin creşterea nivelului de colesterol bun şi reducerea riscului tensiunii
arteriale); contribuie, la reducerea depozitelor adipoase şi înlocuirea
acestora cu masă musculară, fiind util în tratamentul obezităţii şi în acţiunile
de remodelare corporală. Crom găsim în carnea de pui, lapte, unt, orez brun,
ouă, morcovi, salată, varză, ciuperci, fasole, păstârnac, cartofi, banane,
portocale, mere, căpşuni, crustacee, drojdie de bere.
Molibdenul
- reglează metabolismul glucidelor şi al grăsimilor; contribuie, prin activarea
unor enzime, la asimilarea fierului şi la metabolizarea şi eliminarea unor substanţe
nocive (aldehide). Molibdenul se găseşte în alimente ca: cereale nedecorticate,
coacăze, mazăre şi fasole. Fixarea acestui oligoelement în organism este invers
proporţională cu cea a proteinelor.
Clorul
- component al sucului gastric, pregăteşte şi facilitează digestia; este necesar
pentru asigurarea echilibrului acido-bazic. Ca şi sodiul, clorul este adus în organism,
de regulă, sub formă de clorură de sodiu (sarea de bucătărie), necesarul zilnic
fiind de 2-3 grame, ceea ce corespunde la 3-5 grame de sare, produs chimic alcătuit
din 61% clor şi 39% sodiu.
Potasiul
- esenţial pentru menţinerea echilibrului lichidelor din celule şi pentru desfăşurarea
reacţiilor enzimatice care au loc în interiorul acestora; asigură buna funcţionare
a inimii (prin reducerea tensiunii arteriale) şi a sistemului nervos (sprijină
transmiterea semnalelor nervoase şi contractarea muşchilor); contribuie la
convertirea glucozei în glicogen, pentru a fi stocat şi eliberat mai târziu.
Potasiu conţin cartofii, roşiile, seminţele de floarea-soarelui, grăunţele de
cereale, fructele proaspete (grepfrut, portocale, mere, struguri, banane) laptele,
cafeaua, ceaiul.
Nichelul - este
un microelement care stimulează funcţiile ficatului şi ale pancreasului, fiind
indicat îndeosebi în diabetul zaharat. Conţin nichel fructe şi legume cum ar
fi: caisele, cartofii, ceapa, fasolea verde şi uscată, grâul, morcovii, orezul,
roşiile, spanacul, strugurii, varza.
Siliciul
- este un microelement cu rol important în dezvoltarea sistemului osos,
vascular, respirator şi al fibrelor elastice. Siliciul este mineralizant şi
antitoxic, esenţial atât în procesul de nutriţie generală, cât şi în autoapărarea
şi dezintoxicarea organismului. Siliciul este indicat în arterioscleroză, în diferite
intoxicaţii, întârzieri în osificare sau în dentiţie, în hipertensiune
arterială, demineralizări şi rahitism, în astenii şi slăbirea generală a
organismului, ca şi în diferite hemoragii, diabet, reumatism, tuberculoză,
artroze, boli de piele, îmbătrânirea celulelor. Conţin siliciu produse precum:
cerealele nedecorticate, pieliţele fructelor şi legumelor, ceapa, ciupercile,
fasolea verde, lămâile, merele, păpădia, păstârnacul, prazul, ridichile, urzicile,
strugurii, usturoiul, apa de izvor. De reţinut: pâinea albă, fructele şi legumele
decojite sunt, în mare parte, lipsite de siliciu.
Borul -
menţine sănătatea aparatului locomotor prin prevenirea demineralizărilor şi pierderilor
de masă osoasă şi, implicit, a osteoporozei şi a consecinţelor ortopedice ale
acesteia. Sursele alimentare de bor sunt legumele şi fructele.
Vanadiul - stimulează metabolismul şi contribuie la creşterea oaselor, întărirea dinţilor, funcţionarea
adecvată a tiroidei, fertilitate şi producţia de hormoni. Un rol major al vanadiului
în organism îl reprezintă inhibarea formării colesterolului în vasele sanguine,
putând preveni în acest fel atacurile de cord. Nu se cunosc afecţiuni provocate
de carenţa de vanadiu. Ca surse naturale de vanadiu, pot fi amintite peştele,
ciupercile şi cerealele integrale.
Bromul - este un sedativ al sistemului nervos, utilizarea lui fiind
binevenită în cazurile de insomnii. Îl găsim în măr, strugure, fragi, pepene
galben, usturoi, sparanghel, morcovi, ţelină, varză, ceapă, praz, ridichi, roşii.
Cobaltul - este un oligoelement extrem de important pentru
organism. Împreună cu fierul şi cuprul, intervine în procesul de formare a hematiilor (globulele roşii
din sânge). De asemenea, cobaltul face parte din molecula vitaminei B12 şi
ajută la stimularea AND-ului şi la reglarea tensiunii arteriale. Un rol
important îl are şi menţinerea în parametri optimi a sistemului nervos, în
special a celui vegetativ-simpatic. Lipsa cobaltului poate avea drept consecinţă
disfuncţii ale sistemului nervos şi anemie. Aceste simptome pot fi tratate şi
cu ajutorul vitaminei B12, nu numai cu administrarea suplimentelor de cobalt. Cele
mai bune surse naturale de cobalt sunt carnea, rinichii, ficatul, stridiile şi
scoicile. De asemenea, o cantitate importantă de cobalt se găsește în laptele proaspăt
muls, consumat crud. Alte surse de cobalt sunt: spanacul, varza, fasolea,
caisele, smochinele, perele şi algele marine. Pentru a
beneficia din plin de acest preţios mineral, este foarte
important ca aceste alimente să fie consumate proaspete, deoarece prin
preparare termică se pierd peste 50% din cantităţile de
cobalt conţinute iniţial.
Sulful - este implicat în aproape toate funcţiile vitale, fiind esenţial în
procesul de oxigenare a celulelor. Intră în compoziţia unor aminoacizi care, la
rândul lor, participă la sinteza proteinelor şi a enzimelor. Este un element de
importanţă capitală pentru oase şi dinţi, contribuind la fortificarea lor. Combate
infecţiile produse de bacterii şi ajută la tratarea şi prevenirea constipaţiei.
Reprezintă un excelent depurativ, întrucât înlesneşte neutralizarea
substanţelor toxice din organism, legându-se de ele şi formând compuşi
inofensivi. Sulful are un rol important în transformarea grăsimii şi a carbohidraţilor
în energie, în coagularea sângelui, în producerea hormonilor de creştere şi a
insulinei. Efectul hipocolesterolemiant vine să completeze lista beneficiilor.
În plus, sulful este considerat un antialergic redutabil. Acest mineral este
indispensabil pentru biosinteza colagenului, fiind responsabil de elasticitatea
şi rezistenţa articulaţiilor, a tendoanelor şi a epidermei. Şi sinteza
cheratinei, o altă proteină cu răsunet în domeniul frumuseţii, intră în
competenţa sulfului. Se ştie că problemele părului (absenţa strălucirii,
cădere, electrizare) sau cele ale unghiilor apar din cauza lipsei de cheratină.
Cele mai bogate surse alimentare din care sulful poate fi asimilat în mod
direct sunt: usturoiul, ceapa, cresonul, ridichile, ridichea neagră, cartofii,
varza, conopida, broccoli, salata verde, castraveţii, fasolea uscată,
sparanghelul, migdalele, curmalele, polenul, gălbenuşul de ou, carnea de pasăre
şi produsele marine. În ceea ce priveşte terapiile cu sulf, este suficient să
menţionăm calităţile recunoscute ale apelor şi nămolurilor sulfuroase. Este
poate cea mai evidentă probă a aprecierii sulfului în raport cu celelalte
minerale şi vitamine. De reţinut:
sulfaţii care se găsesc ocazional în
alimentele comercializate şi în medicamentele din grupul sulfamidelor nu au
nimic de-a face cu sulful, în afară de asemănarea de nume.
Arsenicul - este un
tonic şi un stimulent al poftei de mâncare (activează schimburile nutritive).
Înlesneşte respiraţia şi se dovedeşte binefăcător în anumite dermatoze. Indicaţiile
lui principale sunt oboseala generală, lipsa poftei de mâncare, anemia, afecţiunile
respiratorii (printre care şi tuberculoza), sifilisul, artritismul, anumite
dermatoze (eczeme, psoriazis, acnee). Arsenicul există în usturoi, varză,
spanac, napi, morcovi, cartofi, orez, mere şi în numeroase alte vegetale.
(Articol alcătuit din surse multiple)
(Articol alcătuit din surse multiple)
-->
Buna ziua! atat de adevarat si foarte interesant articolul, doar ca nu putem din pacate sa mancam atat de echilibrat sau calitativ si de aceea mie suplimentele mi se par o alternativa foarte buna, asta cand sunt de calitate evident. am trecut prin stari de anemie si depresie foarte grave si cunosc rolul vitaminelor si mineralelor pentru organism si de aceea va recomand complexul de vitamine si minerale de la Euro Form , foarte bune , pe siteul lor puteti gasi si zinc, si iod si calciu si fier , eu personal sunt foarte multumita de efectul pe care l-au avut ma mne , va las siteul www.euro-form.ro si va doresc tuturor sanatate , doamne ajuta!
RăspundețiȘtergereSe stie ca un nivel scăzut de testosteron la bărbați este asociat cu mărirea prostatei, căderea părului și anumite tipuri de cancer. Zincul are proprietatea de a creste secretia de testosteron mai ales la barbatii trecuti de 30 de ani. Eu am ales ZINKIT 10 (cate 2 comprimate efervescente/zi ) si fac cate o cura de 3 luni.
RăspundețiȘtergereZincul ajuta in cazuri de infectii si ulcere, dar si pentru regenerarea pielii in urma interventiilor chirurgicale, ranilor sau arsurilor. Stiu, ptr ca am avut o arsura groaznica pe mana, m-am ars iarna trecuta cu apa fierbinte care a sarit din centrala termica. Dupa 2 cure de cate 3 luni cu ZINKIT 10 (cate 2 comprimate efervescente/zi ) mana mea arata ca noua.
RăspundețiȘtergereZincul este un element important pentru dezvoltarea normala a celulelor. Daca aportul de zinc este insuficient, atunci celulele devin „slabite“. Uneori, alopecia (chelirea) poate fi pusa pe seama deficitului de zinc. Dar si dermatita poate fi o consecinta a acestui dezechilibru. Preventiv, eu fac cate o cura de 3 luni cu ZINKIT 10 (cate 2 comprimate efervescente/zi ).
RăspundețiȘtergereZincul controleaza si regleaza procesele metabolice, activitatea enzimelor si mentine integritatea celulelor. Acesta catalizeaza numeroase reactii biochimice, contribuind in special la dezvoltarea celulelor si la sinteza testosteronului (hormonului sexual masculin). Pentru deficienta de zinc, eu am luat ZINKIT 10 .
RăspundețiȘtergereZincul este necesar pentru simțuri precum gustul și mirosul, contribuie la menținerea bunei stări a pielii și părului, acționează asupra reproducerii și sexualității. Eu am luat pastile efervescente de ZINKIT 10.
RăspundețiȘtergere