Adevărul din spatele porților de la Auschwitz - documentar (RO)

-->


ADEVĂRUL DIN SPATELE PORŢILOR DE LA AUSCHWITZ

Este un fapt incontestabil că, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Germania a avut o reţea de închisori şi lagăre de concentrare, atât în Germania, cât şi pe teritoriul statelor pe care le-a controlat. În aceste lagăre au fost trimişi evrei, prizonieri de război, luptători în rezistenţă, ţigani şi alte persoane considerate duşmani ai celui de-Al Treilea Reich. Cel mai mare lagăr a fost Auschwitz, în Polonia. Cei închişi la Auschwitz veneau din toată Europa, bărbaţi, femei şi copii. Cei capabili să muncească erau folosiţi ca forţă de muncă pentru efortul de război al Germaniei. Auschwitz a fost eliberat de armata sovietică în ianuarie 1945.



Însă aici încetează consensul general. De la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, ni s-a spus în mod repetat că multe dintre aceste lagăre au servit unui scop mai întunecat: genocidul a 6 milioane de evrei şi execuţia a 5 milioane de non-evrei, prin utilizarea camerelor de gazare, ceea ce azi e cunoscut sub numele de „holocaust”. Există însă şi persoane care susţin că aceste omoruri în masă n-au fost niciodată dovedite. Acestea insistă pe lipsa documentelor, altele decât dovezile discutabile şi deja parţial discreditate, furnizate de Uniunea Sovietică la procesul de la Nuremberg, şi mărturiile nedemne de încredere ale unor „martorilor oculari” de asemenea discreditaţi (de pildă, mulţi dintre foştii deţinuţi, dar şi soldaţi americani, încă mai vorbesc despre gazările din lagărul Dachau din Germania, cu toate că oficial nu se mai menţin acuzaţiile că în acel lagăr ar fi existat camere de gazare). Holocaustul este un eveniment a cărui importanţă a crescut în mod forţat la sfârşitul războiului, luat ca fapt și acceptat fără întrebări. Dar cum s-a petrecut cu adevărat? Care sunt DOVEZILE oferite celor care nu vor să abordeze istoria doar din perspectiva încrederii? Acest documentar se focalizează asupra uneia dintre aceste „dovezi”, o singură piesă într-un mare puzzle: presupusa cameră de gazare din lagărul Auschwitz. Este primul film dintr-o serie care prezintă călătoria mea din 1992 în Europa, pentru a investiga eu însumi locurile pretinsei „soluţii finale”.
David Cole – realizatorul documentarului 


The Truth Behind the Gates of Auschwitz (RO)


Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *