Insula Socotra - Galapagosul Oceanului Indian + VIDEO

-->

INSULA SOCOTRA

– GALAPAGOSUL OCEANULUI INDIAN –

Socotra este un arhipelag format din patru insule, situat în Oceanul Indian, în apropierea Golfului Aden. Aflată la 400 de kilometri depărtare de coasta Yemenului, cea mai mare insulă a acestui arhipelag, numită de asemenea Socotra, este habitatul unor plante și animale ciudate, nemaiîntâlnite altundeva pe planetă. Cu circa 250 de milioane de ani în urmă, când mase mari de uscat s-au unit și majoritatea formelor de viață au putut circula liber dintr-o regiune în alta, Socotra a continuat să rămână o insulă izolată. Supranumită și Galapagosul Oceanului Indian, în prezent, Socotra adăpostește 825 de specii rare de plante, dintre care o treime sunt endemice (specifice numai acestei insule).

Una dintre cele mai uimitoare plante de pe insulă este multisecularul Cinnabar sau „Sângele dragonului” (Dracaena cinnabari), un copac ciudat, în formă de umbrelă. Există credința că rășina lui purpurie este sângele dragonului din antichitate și că este un leac eficient pentru multe boli. În Evul Mediu, această rășină era folosită de lutieri (începând chiar cu Stradivarius) la confecționarea viorilor. În prezent, localnicii o folosesc la fabricarea lacurilor și vopselurilor.

„Sângele dragonului”

O altă plantă extraordinară este „Trandafirul deșertului” (Adenium obesum), care ia forme fascinante în încercarea ei de a se ancora în solul stâncos, și care produce în aprilie minunate flori roz, gigantice. Este un arbore ce poate atinge 5 metri înălțime și un diametru de 3 metri, trunchiul fiind un rezervor prețios de apă pentru această zonă cu climă aproape deșertică.

„Trandafirul deșertului”

În rezervația Homhil, pe platoul Hamadero din Insula Socotra, se află cea mai bătrână pădure de arbori de tămâie (Boswellia socotrana), cu nu mai puțin de nouă varietăți. De aici au importat vechii egipteni prețioasa substanță folosită în ceremoniile lor religioase.

Arborele de tămâie din Socotra

Astăzi, puțini știu că specia de aloe vindecătoare Aloe socotrina, cunoscută în toată lumea, își are originea în această insulă. Locuitorii o foloseau în vechime la prepararea cosmeticelor și a remediilor naturale. Antichitatea a considerat-o cea mai importantă plantă, darul zeilor către oameni. Se spune că Aristotel l-a sfătuit pe Alexandru cel Mare să ocupe o insulă renumită pentru plantaţiile imense de aloe - Socotra, deoarece planta era foarte utilă în tratarea rănilor soldaţilor. Rănit de o săgeată, Alexandru cel Mare a fost vindecat de preoţi cu ulei extras din Aloe.

Aloe socotrina

Printre plantele unicat cu care se mândrește Insula Socotra, se numără și arborele suculent gigant Dorstenia gigas, arborele castravete Dendrosicyos socotranus și o specie rară de rodie, Punica protopunica.

Rodia de Socotra

Deși Insula Socotra este situată într-o zonă cu o climă deșertică, având deci parte de foarte puține precipitații, aici au reușit să se adapteze o serie de plante care anual înfloresc spectaculos. Majoritatea sunt plante suculente, ale căror frunze au capacitatea de a înmagazina apa, rezistând astfel la condițiile de secetă prelungită.

Flori în Insula Socotra

Din cele peste 100 de specii de pasări întâlnite aici, 6 sunt endemice (nu există în altă parte pe glob). Faimoasă este Passer insularis – vrabia de Socotra. Din nefericire, toate 6 sunt pe cale de dispariție. Alte 30 de specii de păsări vin să-și clocească ouăle doar pe această insulă.

Păsări specifice Insulei Socotra

Singurele mamifere originare de pe insulă sunt liliecii. Ca o altă curiozitate, aici nu există câini, iar pisicile din Socotra sunt mult mai mari decât cele europene, ajungând până la 12 kg. Se crede că ele ar fi descendentele sălbăticite ale unor pisici domestice, aduse de coloniști. Dintre animalele Socotrei, civeta (o felină de mărimea unei pisici) e utilizată de local­nici într-un mod surprinzător: dintr-o secreție a glandelor sale se produce o substanță înrudită cu faimosul mosc, utilizată de creatorii de parfumuri.

Felina Civeta

Peste tot în insulele Arhipelagului Socotra poți întâlni reptile. Până în prezent, au fost documentate 14 specii diferite, dintre care două sunt endemice și aparțin genului Haemodracon. Șopârlele sunt cele mai numeroase, dar poți vedea, de asemenea, șerpi și cameleoni.



Șopârlă, cameleon și șarpe de Socotra

Viața subacvatică a Socotrei este și ea foarte diversă: 253 de specii de corali, 730 de specii de pești de coastă și 300 de specii de crabi, homari și creveți prosperă în apele din jurul insulei. Peisajul submarin este spectaculos: recifuri întinse de corali Acropora, pești ciudați și homari uriași, ce par vietăți de pe altă planetă.

Corali Acropora

Conform zoologilor, 95% dintre moluștele Insulei Socotra nu se găsesc în alte părți ale globului.

Crustacee de Socotra

Păianjenii specifici insulei Socotra (Monocentropus balfouri) sunt foarte apreciați de colecționari și din acest motiv, bineînțeles, foarte scumpi. Traficul ilegal cu aceste insecte unice este unul din pericolele cărora trebuie să le facă față autoritățile insulei. Colecționarii sunt dispuși să plătească oricât ca să le aibă, prin urmare există și traficanți lipsiți de scrupule, dispuși să riște pentru a-i aproviziona.

Păianjeni de Socotra

Spre deosebire de Insulele Galapagos, Arhipelagul Socotra a fost intens locuit încă de acum 3.000 de ani. La început, de triburi arabe, deși era cunoscut încă de pe vremea grecilor antici, care o numeau Dioscorida, și a romanilor, sub numele de Dyo-Sotori. Insula principală a fost o escală și un reper pentru corăbieri, pe ea fiind instalate, de-a lungul secolelor, mai multe faruri. În 1507, a fost chiar ocupată vremelnic de corăbierii portughezi. Înaintea lor însă, au poposit pe Socotra mercenarii lui Alexandru cel Mare și călătorul Marco Polo, în drumul lui de întoarcere din Extremul Orient. În 1614 o explorează și navigatorii olandezi, în drumul lor spre Asia, iar în 1839 devine parte a Imperiului Britanic, de la care își capătă independența, împreună cu Yemenul de Sud, în 1967. Numeroasele tancuri ruginite presărate pe insulă amintesc de faptul că până în anul 1990 aici a existat o bază militară sovietică.

Tanc rusesc părăsit pe Insula Socotra

Insula mare numără în prezent cca 50.000 de locuitori, iar principalele îndeletniciri ale populației indigene sunt pescuitul și cultivarea curmalelor, despre care se spune că sunt foarte dulci și gustoase.

Curmale de Socotra

Oficial, 70% din suprafața insulei Socotra are statut de rezervație naturală. Prin urmare, construirea de stațiuni turistice este interzisă, aici putându-se practica doar ecoturismul. Asta înseamnă că te poți caza la localnici sau în colibe și corturi special amenajate, în apropierea cărora există mici localuri unde poți lua masa. Evident, meniul este alcătuit preponderent din pește, homari și fructe de mare. Și pentru a întregi peisajul de vis, vă mai spunem doar că insula este înconjurată de plaje lungi, cu nisip fin, peșteri de până la 7 kilometri lungime și munți atingând 1.525 de metri înălțime.

Plajă în Socotra

Peșteră în Socotra

Insula Socotra este inclusă în lista de patrimoniu universal natural a UNESCO.

-->

Comentarii

  1. Este foarte exact articolul dv - o parte dintre aceste plante si animale endemice le regasiti si in foto-reportajul din ianuarie 2015 (primul grup de turisti romani in Socotra):
    https://miriamturism.wordpress.com/2015/01/28/socotra-ianuarie-2015/

    RăspundețiȘtergere
  2. Superb! Va multumesc. Am facut un ppt cu informatiile si pozele dtra si am luat un 10 la geografie! Sper ca nu va suparati...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dragă Anonim, dimpotrivă, ne bucurăm mult că articolul nostru ți-a fost de folos. Cercetează și alte categorii ale blogului (le găsești în dreapta paginii) și creează slide-uri pentru școală. Am postat destul de multe articole pe bază de imagini, ce pot fi transformate în pps.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

POSTĂRI ALEATORII

  • Obiceiuri zilnice care dăunează creierului + slideshow
    06.12.2012 - 0 Comments
    ALIMENTE CARE ÎMBUNĂTĂȚESC FUNCȚIONAREA CREIERULUI Substanțele din hrana pe care o ingerăm zilnic pătrund în fluxul sanguin, ajungând la toate organele corpului nostru, inclusiv la creier.…
  • 15 BMW-uri clasice care mai merită conduse și astăzi (și 5 care doar ard bani) + FOTO
    26.12.2021 - 0 Comments
    Autoturismele BMW și-au demonstrat continuu valoarea atât pe circuitele de curse și pe șoselele din întreaga lume, cât și la condusul obișnuit de zi cu zi. Deși marca BMW vine în mod tradițional în…
  • 40 de trucuri geniale de bucătărie care îți vor schimba pentru totdeauna modul în care mănânci
    21.11.2021 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Majoritatea oamenilor adoră o masă delicioasă făcută în casă, dar urăsc să petreacă mult timp în bucătărie, așa că este logic să găsim o…
  • Rețete culinare - Budincă de tapioca
    08.04.2012 - 0 Comments
    --> BUDINCĂ DE TAPIOCA Deserturile pe bază de tapioca sunt extrem de populare în America Latină. Tapioca este o substanță asemănătoare amidonului, extrasă din rădăcina plantei de…
  • Elemente de protocol necesare activității de secretariat (eBook)
    19.04.2012 - 0 Comments
    --> CE ESTE DIPLOMAȚIA? Ambasadorul este un om cinstit, trimis în străinătate pentru a minți frumos spre binele patriei sale. (Silviu Neguț) Un diplomat este un om care-şi aminteşte…
  • Nuci, alune și semințe
    27.03.2012 - 2 Comments
    --> TERAPIA CU SEMINŢE Seminţele fructelor şi legumelor sunt adevărate medicamente naturiste. Statisticile spun că românii ronţăie mai multe seminţe decât americanii, consideraţi…
  • Chiar avem nevoie de lapte?
    23.04.2014 - 1 Comments
    --> CHIAR AVEM NEVOIE DE LAPTE? Nutriționiștii David Ludwig și Walter Willett de la Universitatea Harvard afirmă că laptele ar trebui să fie doar o preferință alimentară și nu o cerință…
  • Cutremurul din Japonia a fost provocat + documentar (RO)
    19.10.2012 - 2 Comments
    --> CUTREMURUL DIN JAPONIA A FOST PROVOCAT Datele obținute de la magnetometrul HAARP al Forțelor Aeriene și Marinei Statelor Unite arată că cutremurul de 9 grade din Japonia, din…
  • Revolta generaţiei „rataţilor” de la BAC + VIDEO
    11.08.2012 - 19 Comments
    --> REVOLTA GENERAŢIEI „RATAŢILOR” DE LA BAC O scrisoare de protest postată pe Facebook de o tânără care a susţinut bacalaureatul în acest an Generaţia rataţilor!…
  • Vizionarul Linus Pauling și terapia ortomoleculară
    01.03.2013 - 0 Comments
    --> VIZIONARUL LINUS PAULING ȘI TERAPIA ORTOMOLECULARĂ Cu 35 de ani în urmă, Laureatul cu Premiul Nobel Linus Pauling a…
  • Puterea subconștientului tău + documentar (RO)
    19.10.2016 - 3 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PUTEREA SUBCONȘTIENTULUI TĂU Omule, tu faci minuni fără să știi și nu cunoști puterea formidabilă a gândirii tale. Să știi că tot ce…
  • Declarația de independență a Statelor Unite ale Americii + VIDEO (RO)
    04.07.2014 - 2 Comments
    --> DECLARAȚIA DE INDEPENDENȚĂ A STATELOR UNITE ALE AMERICII Înfiriparea ideii de independență în mințile americanilor se produce odată cu publicarea broșurii lui Thomas…
  • Cânepa - drog sau medicament + VIDEO (RO)
    03.05.2016 - 1 Comments
    CÂNEPA – DROG SAU MEDICAMENT? În vreme ce unor bătrâni trecuţi de 80 de ani, care cultivă din moşi strămoşi pe ţarina lor cea mai veche plantă de cultură a omenirii, li se face dosar penal şi…
  • Incredibilele sate ale Indiei + VIDEO
    09.06.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); INCREDIBILELE SATE ALE INDIEI India este a șaptea țară ca mărime din lume. Cei peste un miliard de locuitori ai săi sunt împărţiţi în…
  • ADHD - cel mai bun exemplu de boală inventată
    22.01.2014 - 15 Comments
    --> ADHD - DEFICITUL DE ATENȚIE - CEL MAI BUN EXEMPLU DE BOALĂ INVENTATĂ - „ADHD este cel mai bun exemplu de boală inventată”.…
  • Quinoa - o sursă de proteină sănătoasă
    29.03.2012 - 0 Comments
    --> QUINOA - O SURSĂ DE PROTEINĂ SĂNĂTOASĂ În boabele de quinoa se găsesc proteine mai uşor de digerat decât cele din carne, arată dr. Gillian McKeith în volumul Hrană vie pentru…
  • Mituri și adevăruri despre apa îmbuteliată
    21.11.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); MITURI ŞI ADEVĂRURI DESPRE APA ÎMBUTELIATĂ Industria apei îmbuteliate începe treptat să câştige teren în favoarea băuturilor la pet, fie…
  • Copil sănătos, chiar și fără doctor + VIDEO
    03.04.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); COPIL SĂNĂTOS, CHIAR ȘI FĂRĂ DOCTOR Dr. Robert S. Mendelsohn Atunci când vă duceți cu copilul la medicul pediatru, acesta îi face un…
  • 10 mituri comune și concepții greșite despre Universul nostru
    11.02.2023 - 0 Comments
    Aproape toată lumea a privit cerul nopții și s-a minunat de imensitatea spațiului, meditând la misterele acestei ultime frontiere. Dar filmele, emisiunile TV și cărțile au condus la unele presupuneri…
  • Țigani = Romi?
    03.05.2012 - 2 Comments
    --> ŢIGANI = ROMI? În ultimul timp, temele principale ale ştirilor au fost legate de reacţia ostilă împotriva cetăţenilor români din Italia şi, mai nou, şi din alte ţări europene.…
  • Creațiile din lemn plutitor ale lui James Doran-Webb + VIDEO
    07.10.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CREAȚIILE DIN LEMN PLUTITOR ALE LUI JAMES DORAN-WEBB Acești cai maiestuoși, care galopează prin apă, par izbitor de reali. De fapt, ei…
  • Hotărârile Sfântului Sinod asupra francmasoneriei + documentar (RO)
    23.08.2012 - 0 Comments
    --> v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} Normal 0 21 …
  • Brusturele - doctorul casei
    21.03.2012 - 0 Comments
    --> BRUSTURELE – doctorul casei Brusturele (Arctium lappa) este una dintre cele mai răspândite plante din lume. Are proprietăţi antibacteriene, antifungice şi diuretice şi ajută la…
  • Coincidențe stranii legate de unii președinți americani + VIDEO
    27.04.2012 - 0 Comments
    --> COINCIDENȚE STRANII LEGATE DE UNII PREȘEDINȚI AMERICANI Iată ce se întâmplă când președintele SUA este ales într-un an cu "0" la sfârșit.  Povestea se repetă la fiecare 20…
  • 15 actori despre care nu știai că au apărut în videoclipuri muzicale înainte de a fi celebri
    02.06.2023 - 0 Comments
    O mulțime de actori și-au început cariera în proiecte neașteptate, de la aparițiile lui Ben Affleck în emisiuni speciale de după școală sau nenumăratele nume care și-au lansat cariera în telenovele.…
  • Cum a „descoperit” Columb America
    12.10.2014 - 2 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "7562398612"; google_ad_width = 728; google_ad_height = 90; CUM A „DESCOPERIT” COLUMB AMERICA În…
  • Taxi către infern - documentar (RO)
    14.05.2012 - 0 Comments
    --> TAXI CĂTRE INFERN Preambul: George Carlin - Politică și război „made in USA” (RO) Taxi to the Dark Side (RO) Documentarul descrie cazul unui taximetrist afgan care,…
  • Cel de-al doilea creier al nostru + VIDEO (RO)
    03.07.2017 - 2 Comments
    CEL DE-AL DOILEA CREIER AL NOSTRU Ați avut vreodată senzația fizică cum că ceva nu e în regulă? Ați simțit vreodată că o situație în care vă aflați – un potențial pericol, un examen, un…
  • Dr. Călin Mărginean - Soia, o plantă minune (VIDEO)
    10.04.2012 - 1 Comments
    --> SOIA, O PLANTĂ - MINUNE dr. Călin Mărginean Soia este o plantă originară din Asia, unde este consumată în cantităţi…
  • Operațiunea „Paperclip” - documentar (RO)
    17.05.2012 - 0 Comments
    --> OPERAȚIUNEA „PAPERCLIP” „Paperclip” înseamnă agrafă de birou. Un nume inofensiv, sub care se ascunde una dintre cele mai mari…
  • Cum să construiți o casă pentru câini și importanța acesteia + FOTO
    05.06.2023 - 0 Comments
    Îți iubești cățelul, dar nu-ți place când năpârlește? Construiți o casă în aer liber pentru el, care îl va ține uscat și cald, iar casa dvs. fără blană. Urmați pașii de mai jos pentru a crea o căsuță…
  • Scarlat Demetrescu - scrieri ezoterice
    22.04.2012 - 0 Comments
    --> SCARLAT DEMETRESCU - scrieri ezoterice Scarlat Demetrescu s-a născut în Bucureşti, la 26 iulie 1872. A absolvit Facultatea de Ştiinţe din Bucureşti, devenind profesor de…
  • Craniu alungit vechi de 1.600 de ani, cu dinți încrustați cu pietre, descoperit în ruinele din Mexic + FOTO + VIDEO
    26.05.2023 - 0 Comments
    Dacă forma capului nu era suficient de neobișnuită pentru un craniu uman, craniul vechi de 1.600 de ani avea și un set complet de dinți încrustați cu piatră, pentru a se potrivi cu personalitatea sa…
  • Rețete culinare - salată de cușcuș
    08.04.2012 - 0 Comments
    --> SALATĂ CU CUȘCUȘ Este o salată răcoritoare, ce poate fi preparată rapid. Este ideală când vrem să mâncăm ceva sănătos și ușor de digerat. Ingrediente - 1 cană de cușcuș -…
  • Tablete de stil de viață (Dynamic Living) - eBook
    13.04.2012 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); TABLETE DE STIL DE VIAŢĂ (Dynamic Living) Aileen Ludington și Hans Diehl – Lifestyle Medicine Institute, Loma…
  • Din ciclul „Stăpânul meu e un idiot...”
    07.11.2012 - 2 Comments
    --> DIN CICLUL „STĂPÂNUL MEU E UN IDIOT...” A apărut o nouă modă în rândul bogaților din China: transformarea animalelor de companie, printr-un styling elaborat, în alte animale.…
  • Rețete culinare - Rețete de la SANO-VITA
    07.04.2012 - 0 Comments
    -->   Retete de la SANO-VITA -->
  • Cum scăpăm de insomnie fără să luăm somnifere + VIDEO (RO)
    07.09.2014 - 0 Comments
    --> CUM SCĂPĂM DE INSOMNIE FĂRĂ SĂ LUĂM SOMNIFERE Insomnia este o tulburare a somnului care se caracterizează prin dificultatea de a adormi. Ea poate fi de două feluri: persistentă…
  • 10 trucuri de de care toți șoferii au nevoie + FOTO
    20.10.2022 - 0 Comments
    Atât șoferii, cât și pasagerii doresc ca procesul de conducere să fie cât mai simplu și mai ușor posibil. Dar, folosind câteva trucuri la îndemână, nu trebuie să depășiți prea mult bugetul pentru a…
  • Orice cancer se poate vindeca între 2 și 16 săptămâni + VIDEO
    01.06.2013 - 78 Comments
    --> ORICE CANCER SE POATE VINDECA ÎNTRE 2 ȘI 16 SĂPTĂMÂNI Leonard Coldwell este un medic cunoscut pentru succesele lui în vindecarea…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *