Insula Socotra - Galapagosul Oceanului Indian + VIDEO

-->

INSULA SOCOTRA

– GALAPAGOSUL OCEANULUI INDIAN –

Socotra este un arhipelag format din patru insule, situat în Oceanul Indian, în apropierea Golfului Aden. Aflată la 400 de kilometri depărtare de coasta Yemenului, cea mai mare insulă a acestui arhipelag, numită de asemenea Socotra, este habitatul unor plante și animale ciudate, nemaiîntâlnite altundeva pe planetă. Cu circa 250 de milioane de ani în urmă, când mase mari de uscat s-au unit și majoritatea formelor de viață au putut circula liber dintr-o regiune în alta, Socotra a continuat să rămână o insulă izolată. Supranumită și Galapagosul Oceanului Indian, în prezent, Socotra adăpostește 825 de specii rare de plante, dintre care o treime sunt endemice (specifice numai acestei insule).

Una dintre cele mai uimitoare plante de pe insulă este multisecularul Cinnabar sau „Sângele dragonului” (Dracaena cinnabari), un copac ciudat, în formă de umbrelă. Există credința că rășina lui purpurie este sângele dragonului din antichitate și că este un leac eficient pentru multe boli. În Evul Mediu, această rășină era folosită de lutieri (începând chiar cu Stradivarius) la confecționarea viorilor. În prezent, localnicii o folosesc la fabricarea lacurilor și vopselurilor.

„Sângele dragonului”

O altă plantă extraordinară este „Trandafirul deșertului” (Adenium obesum), care ia forme fascinante în încercarea ei de a se ancora în solul stâncos, și care produce în aprilie minunate flori roz, gigantice. Este un arbore ce poate atinge 5 metri înălțime și un diametru de 3 metri, trunchiul fiind un rezervor prețios de apă pentru această zonă cu climă aproape deșertică.

„Trandafirul deșertului”

În rezervația Homhil, pe platoul Hamadero din Insula Socotra, se află cea mai bătrână pădure de arbori de tămâie (Boswellia socotrana), cu nu mai puțin de nouă varietăți. De aici au importat vechii egipteni prețioasa substanță folosită în ceremoniile lor religioase.

Arborele de tămâie din Socotra

Astăzi, puțini știu că specia de aloe vindecătoare Aloe socotrina, cunoscută în toată lumea, își are originea în această insulă. Locuitorii o foloseau în vechime la prepararea cosmeticelor și a remediilor naturale. Antichitatea a considerat-o cea mai importantă plantă, darul zeilor către oameni. Se spune că Aristotel l-a sfătuit pe Alexandru cel Mare să ocupe o insulă renumită pentru plantaţiile imense de aloe - Socotra, deoarece planta era foarte utilă în tratarea rănilor soldaţilor. Rănit de o săgeată, Alexandru cel Mare a fost vindecat de preoţi cu ulei extras din Aloe.

Aloe socotrina

Printre plantele unicat cu care se mândrește Insula Socotra, se numără și arborele suculent gigant Dorstenia gigas, arborele castravete Dendrosicyos socotranus și o specie rară de rodie, Punica protopunica.

Rodia de Socotra

Deși Insula Socotra este situată într-o zonă cu o climă deșertică, având deci parte de foarte puține precipitații, aici au reușit să se adapteze o serie de plante care anual înfloresc spectaculos. Majoritatea sunt plante suculente, ale căror frunze au capacitatea de a înmagazina apa, rezistând astfel la condițiile de secetă prelungită.

Flori în Insula Socotra

Din cele peste 100 de specii de pasări întâlnite aici, 6 sunt endemice (nu există în altă parte pe glob). Faimoasă este Passer insularis – vrabia de Socotra. Din nefericire, toate 6 sunt pe cale de dispariție. Alte 30 de specii de păsări vin să-și clocească ouăle doar pe această insulă.

Păsări specifice Insulei Socotra

Singurele mamifere originare de pe insulă sunt liliecii. Ca o altă curiozitate, aici nu există câini, iar pisicile din Socotra sunt mult mai mari decât cele europene, ajungând până la 12 kg. Se crede că ele ar fi descendentele sălbăticite ale unor pisici domestice, aduse de coloniști. Dintre animalele Socotrei, civeta (o felină de mărimea unei pisici) e utilizată de local­nici într-un mod surprinzător: dintr-o secreție a glandelor sale se produce o substanță înrudită cu faimosul mosc, utilizată de creatorii de parfumuri.

Felina Civeta

Peste tot în insulele Arhipelagului Socotra poți întâlni reptile. Până în prezent, au fost documentate 14 specii diferite, dintre care două sunt endemice și aparțin genului Haemodracon. Șopârlele sunt cele mai numeroase, dar poți vedea, de asemenea, șerpi și cameleoni.



Șopârlă, cameleon și șarpe de Socotra

Viața subacvatică a Socotrei este și ea foarte diversă: 253 de specii de corali, 730 de specii de pești de coastă și 300 de specii de crabi, homari și creveți prosperă în apele din jurul insulei. Peisajul submarin este spectaculos: recifuri întinse de corali Acropora, pești ciudați și homari uriași, ce par vietăți de pe altă planetă.

Corali Acropora

Conform zoologilor, 95% dintre moluștele Insulei Socotra nu se găsesc în alte părți ale globului.

Crustacee de Socotra

Păianjenii specifici insulei Socotra (Monocentropus balfouri) sunt foarte apreciați de colecționari și din acest motiv, bineînțeles, foarte scumpi. Traficul ilegal cu aceste insecte unice este unul din pericolele cărora trebuie să le facă față autoritățile insulei. Colecționarii sunt dispuși să plătească oricât ca să le aibă, prin urmare există și traficanți lipsiți de scrupule, dispuși să riște pentru a-i aproviziona.

Păianjeni de Socotra

Spre deosebire de Insulele Galapagos, Arhipelagul Socotra a fost intens locuit încă de acum 3.000 de ani. La început, de triburi arabe, deși era cunoscut încă de pe vremea grecilor antici, care o numeau Dioscorida, și a romanilor, sub numele de Dyo-Sotori. Insula principală a fost o escală și un reper pentru corăbieri, pe ea fiind instalate, de-a lungul secolelor, mai multe faruri. În 1507, a fost chiar ocupată vremelnic de corăbierii portughezi. Înaintea lor însă, au poposit pe Socotra mercenarii lui Alexandru cel Mare și călătorul Marco Polo, în drumul lui de întoarcere din Extremul Orient. În 1614 o explorează și navigatorii olandezi, în drumul lor spre Asia, iar în 1839 devine parte a Imperiului Britanic, de la care își capătă independența, împreună cu Yemenul de Sud, în 1967. Numeroasele tancuri ruginite presărate pe insulă amintesc de faptul că până în anul 1990 aici a existat o bază militară sovietică.

Tanc rusesc părăsit pe Insula Socotra

Insula mare numără în prezent cca 50.000 de locuitori, iar principalele îndeletniciri ale populației indigene sunt pescuitul și cultivarea curmalelor, despre care se spune că sunt foarte dulci și gustoase.

Curmale de Socotra

Oficial, 70% din suprafața insulei Socotra are statut de rezervație naturală. Prin urmare, construirea de stațiuni turistice este interzisă, aici putându-se practica doar ecoturismul. Asta înseamnă că te poți caza la localnici sau în colibe și corturi special amenajate, în apropierea cărora există mici localuri unde poți lua masa. Evident, meniul este alcătuit preponderent din pește, homari și fructe de mare. Și pentru a întregi peisajul de vis, vă mai spunem doar că insula este înconjurată de plaje lungi, cu nisip fin, peșteri de până la 7 kilometri lungime și munți atingând 1.525 de metri înălțime.

Plajă în Socotra

Peșteră în Socotra

Insula Socotra este inclusă în lista de patrimoniu universal natural a UNESCO.

-->

Comentarii

  1. Este foarte exact articolul dv - o parte dintre aceste plante si animale endemice le regasiti si in foto-reportajul din ianuarie 2015 (primul grup de turisti romani in Socotra):
    https://miriamturism.wordpress.com/2015/01/28/socotra-ianuarie-2015/

    RăspundețiȘtergere
  2. Superb! Va multumesc. Am facut un ppt cu informatiile si pozele dtra si am luat un 10 la geografie! Sper ca nu va suparati...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dragă Anonim, dimpotrivă, ne bucurăm mult că articolul nostru ți-a fost de folos. Cercetează și alte categorii ale blogului (le găsești în dreapta paginii) și creează slide-uri pentru școală. Am postat destul de multe articole pe bază de imagini, ce pot fi transformate în pps.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

POSTĂRI ALEATORII

  • Fractali: natură, artă, știință + documentar (RO)
    28.01.2013 - 0 Comments
    --> FRACTALI: NATURĂ, ARTĂ, ȘTIINȚĂ Se pare că nimeni nu este indiferent față de fractali. De fapt, mulți privesc prima lor întâlnire cu geometria fractală ca pe o experiență cu…
  • Despre vaccinare cu dr. Alexis-Virgil Cochino + VIDEO (RO)
    19.07.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); DESPRE VACCINARE  CU DOCTORUL ALEXIS-VIRGIL COCHINO În noiembrie 2014, ziarul „Adevărul” i-a luat un interviu lui Alexis-Virgil…
  • Codex Alimentarius în România
    21.06.2013 - 1 Comments
    --> CODEX ALIMENTARIUS ÎN ROMÂNIA Din 31 decembrie 2009, Guvernul României a început, alături de alte 165 de state, reprezentând aproape 85% din populaţia planetei, implementarea Codex…
  • Aparatul de ras cu laser! O tehnologie nouă care va face bărbieritul mai ușor + VIDEO
    08.10.2015 - 3 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Aparatul de ras Skarp Razor este acum aici pentru a revoluționa rasul, atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Folosind această nouă…
  • 15 părți ale corpului uman ce vor dispărea în viitor
    04.10.2021 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); În primul capitol din „Originea omului și selecția sexuală”, Charles Darwin a identificat aproximativ o duzină de componente ale corpului…
  • 30 de mutații genetice care-i fac unici pe acești oameni + FOTO
    15.10.2021 - 0 Comments
    Genetica este o știință care nu încetează să ne surprindă și să ne uimească. Și, deși mulți dintre noi nu știm prea multe despre asta, este sigur să spunem că natura este capabilă de unele lucruri cu…
  • Bugetul negru al Statelor Unite
    19.08.2014 - 7 Comments
    --> BUGETUL NEGRU AL STATELOR UNITE Este deja evident pentru cei mai mulți dintre noi că informațiile care ni se oferă prin mass media reprezintă de obicei doar un aspect superficial al…
  • Papa Benedict şochează: Calendarul creştin e greşit! + documentar (RO)
    23.12.2012 - 2 Comments
    --> v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} Normal 0 false …
  • Istoria secretă a imperiului american + documentare
    30.04.2012 - 1 Comments
    --> ISTORIA SECRETĂ A IMPERIULUI AMERICAN Istoria ne învaţă că imperiile nu dăinuiesc; ele fie se prăbuşesc, fie sunt răsturnate. Urmează un război şi un alt imperiu vine să umple…
  • Pisica și câinele acesta adoră să călătorească împreună, iar fotografiile lor sunt absolut epice (FOTO)
    27.11.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pasionații excursioniști Cynthia Bennett și prietenul ei l-au adoptat pe Henry, câinele, în 2014. Inițial, Bennett urma să aleagă un metis de…
  • Pisica ta este o adevărată psihopată (și cum să gestionezi asta)
    03.01.2022 - 0 Comments
    Pisicuța ta este o pufoșenie adorabilă și caldă, ce toarce, care aproape sigur te-ar mânca dacă ai cădea pe scări.Nu folosim prea des expresia „indiferență depravată”, dar când o facem, cel mai…
  • Amigdalina - un leac pentru cancer + documentar (RO)
    12.07.2012 - 0 Comments
    --> AMIGDALINA, UN LEAC PENTRU CANCER BLOCAT DE MAGNAŢII DIN INDUSTRIA FARMACEUTICĂ Un documentar realizat în urmă cu aproape 40 de ani prezintă o ipoteză uluitoare, potrivit căreia…
  • Adio dializă...
    30.03.2014 - 2 Comments
    --> ADIO DIALIZĂ...  BICARBONATUL CA ALTERNATIVĂ LA DIALIZĂ ÎN CAZURILE DE INSUFICIENȚĂ RENALĂ După un articol de Antje Bultmann, apărut în revista…
  • Declarația de independență a Statelor Unite ale Americii + VIDEO (RO)
    04.07.2014 - 2 Comments
    --> DECLARAȚIA DE INDEPENDENȚĂ A STATELOR UNITE ALE AMERICII Înfiriparea ideii de independență în mințile americanilor se produce odată cu publicarea broșurii lui Thomas…
  • De ce am devenit vegetarian? + VIDEO (RO)
    02.12.2014 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); DE CE AM DEVENIT VEGETARIAN? Pentru majoritatea oamenilor, vegetarianismul pare o fiţă, un trend prin care unii se diferenţiază…
  • Ce s-ar întâmpla dacă Pământul ar avea un "geamăn" în sistemul nostru solar? + VIDEO
    01.06.2023 - 0 Comments
    În cazul în care Pământul ar avea un "geamăn" în sistemul nostru solar, acest lucru ar avea implicații semnificative pentru înțelegerea noastră a universului și pentru posibilitățile de viață…
  • Bruce Lipton - Frica ucide
    04.02.2016 - 5 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "1162117595"; google_ad_width = 728; google_ad_height = 15; FRICA UCIDE Bruce Lipton Gândurile pozitive…
  • Sectele și manipularea religioasă + documentar (RO) + VIDEO (RO)
    01.03.2016 - 0 Comments
    SECTELE ȘI MANIPULAREA RELIGIOASĂ Vestea celor întâmplate în Guyana la sfârșitul anului 1978, în cadrul minusculei secte religioase intitulată pompos „Templul popoarelor”, a provocat în toată…
  • 30 de moduri geniale de întrebuințare a WD-40 care sunt în mare parte necunoscute
    17.11.2021 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); WD-40 este produsul la care apelează mulți oameni care doresc să deșurubeze un șurub încăpățânat, să reducă la tăcere o balama de ușă care…
  • Cine le-a inventat primul? + documentar (RO)
    28.04.2012 - 0 Comments
    --> CINE LE-A INVENTAT PRIMUL? „Mă îndoiesc că noi am fi acei inovatori care credem că suntem‚ a spus un biolog. Noi nu suntem decât imitatori. Adesea inventatorii nu fac…
  • Ororile războiului (WARTORN 1861-2010) - documentar (RO)
    13.05.2012 - 0 Comments
    --> ORORILE RĂZBOIULUI Atât de multe orori şi atât de multă durere, indiferent de epocă, indiferent de generaţiile care le-au căzut victimă, că, uneori, este aproape insuportabil să…
  • Ce este uitarea?
    02.05.2012 - 2 Comments
    --> CE ESTE UITAREA? Faptul că nu toate cunoştinţele, informaţiile pe care le achiziţionăm sunt păstrate şi reactualizate este foarte răspândit, de aceea şi foarte cunoscut. Este…
  • Laptele - mesaj către pacienții mei
    13.08.2014 - 2 Comments
    --> LAPTELE - MESAJ CĂTRE PACIENȚII MEI Robert M. Kradjian, MD Chirurg oncolog - Centrul medical Seton, Daly City, California, SUA Problema cu alimentele este aceea că au o aură…
  • Cum arăta viața pe Pământ înainte de apariția oamenilor, potrivit paleontologilor + FOTO
    01.06.2022 - 0 Comments
    Desigur, dinozaurii au cutreierat pământul înainte ca noi, oamenii, să fi apărut, dar știați că și multe alte animale de neimaginat au trăit înaintea noastră? Mulțumită paleontologilor și…
  • Teorii ale conspirației extratereștrilor care te vor face să pui totul la îndoială
    19.08.2023 - 0 Comments
    Teoriile conspirației au reprezentat întotdeauna o provocare în societatea noastră, deoarece pot conduce oamenii pe căi dăunătoare. Dintre acestea, teoriile conspirației extraterestre se remarcă…
  • 15 imagini ne arată o altă față a vieții pe care nu toată lumea a văzut-o
    31.10.2021 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); S-ar putea părea că am văzut deja totul și că nu mai există nimic care să ne surprindă. Cu toate acestea, probabil că nu ne-am gândit prea…
  • Știința din spatele celei mai temute maladii
    15.10.2014 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ŞTIINŢA DIN SPATELE CELEI MAI TEMUTE MALADII  Ştiinţa din spatele acestei maladii de speriat numită cancer este una simplă şi…
  • 15 lucruri pe care cuplurile uită să le discute înainte de a se căsători
    11.10.2022 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Lipsa de compatibilitate și de comunicare sunt două dintre cele mai frecvente motive pentru care oamenii divorțează. Persoanele care doresc…
  • Pisica - cea mai bună prietenă a omului
    02.03.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PISICA – CEA MAI BUNĂ PRIETENĂ A OMULUI Un trandafir are spini și o pisică are gheare, dar amândouă merită riscul... Dacă…
  • Cum scăpăm de insomnie fără să luăm somnifere + VIDEO (RO)
    07.09.2014 - 0 Comments
    --> CUM SCĂPĂM DE INSOMNIE FĂRĂ SĂ LUĂM SOMNIFERE Insomnia este o tulburare a somnului care se caracterizează prin dificultatea de a adormi. Ea poate fi de două feluri: persistentă…
  • Ceaiul verde - beneficii pentru sănătate
    28.08.2013 - 7 Comments
    --> CEAIUL VERDE – BENEFICII PENTRU SĂNĂTATE – În ultimii ani, ceaiul verde a devenit o băutură intens popularizată în întreaga lume, pentru numeroasele beneficii pe care le aduce…
  • 8 citate inspiraționale ale lui George Clooney despre leadership, eșec și cum să rămâi umil
    13.05.2023 - 0 Comments
    Actorul-antreprenor are câteva cuvinte de înțelepciune pentru antreprenori.Actor, regizor, producător, umanitar, antreprenor - există ceva ce nu face George Clooney? Cu o listă atât de lungă de…
  • Ce s-ar întâmpla dacă Pământul ar rămâne fără oxigen pentru 5 secunde?
    08.12.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});  - Toți cei aflați plajă ar suferi imediat de arsuri solare. Deși n-ar mai exista nici plajă, nici nisip și nici apă. Oxigenul…
  • 20 de lucruri costisitoare care și-au meritat banii pe termen lung
    29.01.2023 - 0 Comments
    Uneori, este dificil să iei o decizie atunci când ești pe cale să cumperi un lucru scump fără să știi dacă acesta va fi cu adevărat util sau nu. Dar anumite lucruri se dovedesc a fi atât de…
  • Moartea din cauze medicale + VIDEO
    06.03.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); MOARTEA DIN CAUZE MEDICALE Dr. Joseph Mercola este un cunoscut medic american, care s-a remarcat nu numai ca un promotor al…
  • Otrăvirea celulară prin vaccinare + documentar (RO)
    01.09.2014 - 0 Comments
    --> OTRĂVIREA CELULARĂ PRIN VACCINARE  Fragment din cartea  dr. Stefan Lanka, „Vaccinarea, genocid în mileniul trei” Toți biologii și autoritățile medicale, precum și…
  • Unde e roșia românească? + VIDEO
    06.06.2013 - 2 Comments
    --> TOMATA, PĂTLĂGEAUA ROŞIE SAU SIMPLU, ROŞIA Dr. Călin Mărginean Roșia (Solanum lycopersicum) aparţine familiei Solanacee, clasa legumelor solano-fructoase, alături de cartof,…
  • Invențiile revoluționare ale lui Nikola Tesla + VIDEO (RO) + documentar
    10.07.2015 - 3 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); INVENȚIILE REVOLUȚIONARE ALE LUI NIKOLA TESLA Einstein a fost întrebat la un moment dat cum se simte ca cel mai deștept om de…
  • Economia mondială explicată cu doar două vaci!
    17.08.2015 - 0 Comments
    Fascism - Ai două vaci. Statul ți le ia pe amândouă și îți vinde niște lapte. Comunism - Ai două vaci. Statul ți le ia pe amândouă și îți dă niște lapte. Socialism - Ai două vaci. Îi dai una…
  • Structura din Antarctica + documentar (RO)
    20.05.2012 - 0 Comments
    --> STRUCTURĂ VECHE DE PESTE 12.000 DE ANI DESCOPERITĂ ÎN ANTARCTICA Armata americană a cenzurat orice informaţii cu privire la această descoperire senzaţională. În ciuda…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *