Meritocrația (eBook)

-->

MERITOCRAȚIA

Primo Laurențiu

Despre Primo Laurențiu am aflat absolut întâmplător, într-o zi când cercetam Internetul în cu totul alt scop. A scris o carte care a făcut furori, mai ales că se preciza că, după ce a fost publicată de Editura Antet, a fost imediat retrasă din librării, prin urmare, interzisă. Normal că am fost intrigat. Norocul meu a fost că am găsit-o cu ușurință, în format electronic. Am citit-o și n-am înțeles de ce s-ar fi vrut să fie ascunsă cunoașterii publice. Domnul Primo nu face decât să promoveze un concept de organizare socială și guvernare vechi de când lumea. Bineînțeles că are și idei originale, cu aplicabilitate în lumea actuală. Unele te pot entuziasma, altele sunt îndoielnice, iar altele imposibil de acceptat. Dar, fiind doar convingeri personale și nefăcând nicio dezvăluire periculoasă, nu văd de ce n-ar fi citită și însușită sau respinsă, la nivel teoretic, de către oricine. Prin urmare, vă invit s-o citiți – este o lectură interesantă, interpretabilă atât în registru pozitiv, cât și negativ – și să vă spuneți părerea. Dar mai înainte, să ne înarmăm cu câteva cunoștințe preliminare despre conceptul de „meritocrație”:


«Meritocrația este o formă de guvernământ sau de organizare în care nominalizarea este făcută și sarcinile sunt atribuite pe baza meritelor și talentului, nu pe baza averii, originii, legăturilor de familie, privilegiilor de clasă, dreptului primului ocupant, popularității sau a altor factori determinanți. Termenul descrie un tip de societate în care bogăția și poziția socială sunt obținute prin competiție sau talent și competență demonstrate. Principiul este că o poziție învestită cu responsabilități și prestigiu social trebuie dobândită, nu moștenită sau obținută prin criterii arbitrare.
Termenul „meritocrație” a fost folosit pentru prima oară în sens peiorativ de Michael Young în 1958, în cartea sa „Ascensiunea meritocrației”, care descrie un viitor în care poziția socială este determinată de coeficientul de inteligență (IQ) plus efort. În carte, acest sistem social duce la o revoluție socială, în care masele răstoarnă elita devenită arogantă și ruptă de restul lumii.
- Voltaire și H.G. Creel au subliniat o idee inovatoare a lui Confucius: înlocuirea nobilimii de sânge cu una a virtuții. Un om din popor care își cultivă calitățile poate deveni un om superior, în timp ce un fiu nevolnic de rege poate rămâne un om de nimic. Ideea de meritocrație a dus la introducerea sistemului de Examinare Imperială în China. Acest sistem permitea ca oricine trece examenul să fie oficial guvernamental, funcție care aducea onoare și bogăție întregii familii. Sistemul a început în 165 BC , când anumiți candidați pentru funcții publice trebuiau să se prezinte la capitală pentru examinarea calităților morale de către împărat.
- Meritocrația a fost principala formă de selecție a generalilor din Imperiul Mongol. Ginghis Han a ales oameni talentați pentru comanda trupelor sale. A avut încredere chiar și în generali și soldați din armatele adverse, dacă și-au demonstrat loialitatea față de stăpâni.
- Franța napoleoniană este și ea considerată meritocratică. După Revoluția franceză au rămas puțini din vechea elită. Când Napoleon a ajuns la putere, nemaiexistând vechea bază, a ales oamenii pe care i-a considerat potriviți pentru un anume rol dintre ofițerii armatei lui, revoluționari din Adunarea Constituantă și chiar foști aristocrați, ca prim-ministrul Talleyrand. Această politică a fost rezumată în sloganul „Carieră deschisă talentelor”. Un exemplu este instituirea ordinului „Legiunea de onoare”, prima decorație de merit accesibilă tuturor (chiar și femeilor), nu doar celor nobili sau bogați, pe baza faptelor de arme sau a meritelor într-un domeniu. Totuși mai târziu el adoptă o atitudine ne-meritocratică, numindu-și frații în funcții de guvernatori, caz în care loialitatea e mai importantă ca meritul, fapt obișnuit în politică.
- Thomas Jefferson a susținut ferm forma de guvernământ meritocratică, considerând-o superioară altor forme și crezând într-o „aristocrație naturală”, care să se ocupe de binele public.
- Pe la mijlocul anilor 1980, maestrul spiritual Osho a sugerat că atât democrația, cât și comunismul, ar trebui înlocuite de meritocrație. Potrivit acestuia, doar persoanele având calificarea necesară ar trebui să poată vota. De asemenea, toți politicienii ar trebui să aibă grade universitare adecvate domeniilor de competență. Osho sugera guvernarea de către genii. Viziunea lui era ca diverse națiuni să devină meritocrații, după care să se unească într-o meritocrație globală.»

-->

Comentarii

  1. M-ai facut curios. Deci avem de-a face cu o carte ce prezinta o metoda veche de alegere a elitei (conducatoare), deja testata, dar cu aplicabilitate in prezent; carte apoi retrasa din librarii din motive obscure, de teama probabil sa nu dea oamenilor idei revolutionare in plina criza mondiala. Pare preludiul unei viitoare lecturi incitante. Recomandarea mi se pare grozava.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vlad, te rog chiar să-ți faci timp și să citești cartea, după care să revii cu un comentariu. Eu, în prezentarea de la început, am încercat să fiu neutru, ca să nu influențez de la început opiniile celor care o citesc. Dar aș vrea să le aflu, pentru că și eu mi-am format o părere și sunt curios dacă aceasta concordă cu a altora.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

POSTĂRI ALEATORII

  • Cele mai neobișnuite monede din lume
    03.05.2012 - 1 Comments
    --> CELE MAI NEOBIȘNUITE MONEDE DIN LUME Forma general acceptată a monedelor lumii este cea circulară, dar cine spune că nu pot fi și altfel? În fapt, există numeroase state care,…
  • Aliyaua română din Israel
    14.05.2015 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ALIYAUA ROMÂNĂ DIN ISRAEL Termenul Aliyah înseamnă imigrarea evreilor din diaspora în țara lui Israel (Eretz Yisrael), identificată de…
  • Dr. Călin Mărginean - Tratamentul natural antitumoral. Sistemul de sănătate NEW START (VIDEO)
    11.10.2012 - 5 Comments
    --> v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} 800x600 Normal 0 …
  • Statul pe scaun este considerat la fel de rău ca și fumatul?
    16.07.2023 - 0 Comments
    Nu, statul pe scaun nu este considerat la fel de rău ca fumatul în ceea ce privește riscurile pentru sănătate. Fumatul este un obicei extrem de dăunător care este recunoscut pe scară largă ca fiind…
  • Badea Cârțan - un mare român (slideshow + documentar)
    12.06.2012 - 0 Comments
    --> BADEA CÂRȚAN  - UN APOSTOL AL NEAMULUI ROMÂNESC - Badea Cârţan, pe numele lui adevărat Gheorghe Cârţan, s-a născut în anul 1847, în localitatea Cârţişoara, la poalele…
  • Misterul subconștientului
    11.04.2012 - 2 Comments
    --> MISTERUL SUBCONŞTIENTULUI Subconştientul reprezintă partea ascunsă a creierului nostru şi în acelaşi timp cea care ne influenţează în mod decisiv, pe tot parcursul vieţii.…
  • 30+ fotografii bizare din viața reală, făcute cu drona, care îți vor da fiori pe șira spinării
    27.12.2021 - 0 Comments
    Au trecut de mult timp zilele în care cumpăram un aparat foto de unică folosință, făceam fotografii și apoi mergeam la un magazin pentru a le developa. Acum, în doar câteva secunde puteți face o…
  • Megaliții gemeni din România + documentar (RO)
    20.11.2013 - 1 Comments
    --> MEGALIȚII GEMENI DIN ROMÂNIA Dragostea de tradiții și patriotismul au făcut ca un cercetător amator al megaliților din România –…
  • Lista păcatelor – „Cele 177 de păcate”
    18.01.2018 - 29 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); LISTA PĂCATELOR – „CELE 177 DE PĂCATE” „Listă de păcate ortodoxe” sau „Îndreptar de spovedanie” conform…
  • 10 lucruri pe care să NU le faci în public!
    18.05.2015 - 2 Comments
    1. Țipă la cineva: „Ești unul dintre ei!”, și îndepărtează-te ușor.2. Uită-te la cineva printr-un geam și spune: „Mamă, ce urât sunt!”3. Spune-i unui copil că ești el/ea din viitor.4. Du-te la un…
  • Echinacea - inamicul gripei și al infecțiilor
    23.03.2012 - 0 Comments
    --> ECHINACEA – inamicul gripei şi al infecţiilor Se numără printre cele mai preţioase plante de leac din lume şi aceasta datorită unei singure calităţi terapeutice, extrem de…
  • Tunelul secret din Bucegi + VIDEO
    21.04.2012 - 1 Comments
    --> TUNELUL SECRET DIN BUCEGI Puţini sunt cei care ştiu că nemţii au avut ambiţii mari în România, în pe­rioada lor de ocupaţie. De inamici. Ei au contribuit – şi iar nu se ştie…
  • Suplimentele pentru ADHD funcționează într-adevăr?
    14.05.2023 - 0 Comments
    Tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție este o stare cronică de neurodezvoltare care afectează atât copiii, cât și adulții. Probabilitatea de a dezvolta simptome de ADHD crește atunci…
  • 7 motive să-ți dezactivezi contul de Facebook în 2015
    25.05.2015 - 1 Comments
    Acum 11 ani, Facebook ieșea la iveală ca fiind noua rețea de socializare care te ajuta să ții legătura cu oamenii pe care nu prea îi plăceai în liceu. Am hrănit-o cu gândurile și cu sentimentele…
  • Hoitarii - ultimul articol al lui Fănuș Neagu + VIDEO
    23.06.2012 - 1 Comments
    --> ULTIMUL ARTICOL AL LUI FĂNUȘ NEAGU Fănuș Neagu s-a născut la 5 aprilie 1932, în comuna Grădiștea de Sus, județul Brăila și a murit pe 24 mai 2011. A fost un povestitor,…
  • Cireșele - diureticele naturii
    21.03.2012 - 0 Comments
    --> CIREŞELE – diureticele naturii Vestitoare a zilelor frumoase de vară, cireaşa ne oferă cca 40 de calorii la 100 g şi o cantitate interesantă de vitamina C şi de provitamina A.…
  • Dr. Călin Mărginean - Fructe sau dulciuri concentrate? + VIDEO
    11.04.2012 - 0 Comments
    --> FRUCTE SAU DULCIURI CONCENTRATE? Dr. Călin Mărginean Creaţie şi motivaţie Fructe: Au fost create de Dumnezeu pentru întreţinerea sănătăţii şi a vigorii…
  • Ah, femeile!
    10.05.2012 - 0 Comments
    --> SPITALUL DE IUBIRI NERVOASE Veacul ne-a ales prost. Psihiatria nu recunoaşte, deocamdată, actele antisociale şi iraţionale pe care le faci din dragoste. Ca atare, nu primeşti…
  • Marijuana legalizată: Canada se întoarce la înțelepciunea veacurilor trecute
    22.01.2024 - 0 Comments
    În 1997, în Cehoslovacia a fost găsită o frânghie de cânepă datând din 26.900 î.Hr., fiind cel mai vechi obiect cunoscut asociat cu marijuana.  De atunci, cânepa a jucat un rol important în…
  • Mintea ta te poate vindeca - Frederick Bailes - eBook
    15.04.2012 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mintea TA TE poate vindeca Frederick Bailes (1889-1970) Există o lege…
  • Cum să deosebiți tipurile de băuturi de CAFEA
    12.10.2021 - 0 Comments
    Există câteva zeci de băuturi cu cafea în lume, deci nu este surprinzător că le poți confunda între ele. Acest lucru este valabil mai ales atunci când se ia în considerare faptul că acestea constau…
  • Nuremberg - Procesul naziștilor - documentare (RO)
    22.05.2012 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); NUREMBERG - PROCESUL NAZIȘTILOR „Nuremberg - Procesul naziștilor” este un serial de televiziune produs de BBC, constând în trei filme…
  • Cum alegi crema antirid potrivită
    29.06.2018 - 0 Comments
    Cum alegi crema antirid potrivită Piele noastră are nevoie de multă atenție și îngrijire pentru a se menține tânără, suplă și hidratată, în special atunci când observi linii fine sau riduri. Cu…
  • Un măr căzut din pom înaintea lui Newton
    19.03.2017 - 5 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); UN MĂR CĂZUT DIN POM ÎNAINTEA LUI NEWTON CINE A FORMULAT PRIMUL LEGEA ATRACȚIEI UNIVERSALE? India este cunoscută ca o țară care-și…
  • Mentalitatea francmasonică + documentar (RO)
    22.02.2013 - 0 Comments
    --> MENTALITATEA FRANCMASONICĂ Mircea Eliade Nu cunosc niciun francmason și din toate cărțile pe care le-am citit n-am înțeles nimic asupra francmasoneriei. Nu știu ce vor acești…
  • Controversa creație - evoluție - design inteligent + documentar (RO)
    10.02.2017 - 6 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CONTROVERSA CREAȚIE - EVOLUȚIE - DESIGN INTELIGENT Știința nu poate dezlega misterul naturii. Și asta, pentru că noi înșine suntem…
  • What World Records Some Countries Hold
    17.12.2022 - 0 Comments
    Country most at risk of extinction: MaldivesThe Republic of Maldives is an island country made up of a group of 26 atolls in the Indian Ocean. It is Asia's smallest state, both in population and land…
  • Enigma vieții și a morții - eBook
    27.05.2012 - 2 Comments
    ENIGMA VIEȚII ȘI A MORŢII Dr. Aurel Popescu-Bălceşti «Dragi cititori, de când eram student în medicină şi apoi în practica mea de medic chirurg de peste 30 de ani, am fost mereu impresionat când…
  • 10 sfaturi de supraviețuire total eronate
    22.02.2018 - 0 Comments
    1. Mit: Poți suge veninul dintr-o mușcătură de șarpe. Fapt: Veninul injectat de un șarpe va intra imediat în fluxul sanguin. Dacă îți pui gura pe locul mușcat, nu faci decât să mai adaugi…
  • 15 cele mai interesante upgrade-uri ale iOS 9
    17.10.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); În timp ce lumea încă se obișnuiește cu iOS 9, noi am făcut o listă cu cele mai interesante 15 upgrade-uri ale noului iOS, pe care le vei…
  • Focaccia nu a fost creată la Roma, ci în Mesopotamia, acum 9.000 de ani!
    27.11.2024 - 0 Comments
    Un studiu realizat de cercetători de la UAB (Universitat Autonoma de Barcelona) și Universitatea La Sapienza din Roma sugerează că, în timpul neoliticului târziu, între 7000 și 5000 î.Hr.,…
  • 31 dintre cele mai bune idei de economisire a spațiului pentru locuințe mici
    09.09.2015 - 3 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Am remarcat de-a lungul timpului că cele mai ingenioase produse pentru locuință sunt acelea care economisesc spațiu în moduri inteligente.…
  • Rețete culinare - Salate cu dressing-uri Knorr
    08.04.2012 - 2 Comments
    Salate cu dressing-uri Knorr    

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *