Meritocrația (eBook)

-->

MERITOCRAȚIA

Primo Laurențiu

Despre Primo Laurențiu am aflat absolut întâmplător, într-o zi când cercetam Internetul în cu totul alt scop. A scris o carte care a făcut furori, mai ales că se preciza că, după ce a fost publicată de Editura Antet, a fost imediat retrasă din librării, prin urmare, interzisă. Normal că am fost intrigat. Norocul meu a fost că am găsit-o cu ușurință, în format electronic. Am citit-o și n-am înțeles de ce s-ar fi vrut să fie ascunsă cunoașterii publice. Domnul Primo nu face decât să promoveze un concept de organizare socială și guvernare vechi de când lumea. Bineînțeles că are și idei originale, cu aplicabilitate în lumea actuală. Unele te pot entuziasma, altele sunt îndoielnice, iar altele imposibil de acceptat. Dar, fiind doar convingeri personale și nefăcând nicio dezvăluire periculoasă, nu văd de ce n-ar fi citită și însușită sau respinsă, la nivel teoretic, de către oricine. Prin urmare, vă invit s-o citiți – este o lectură interesantă, interpretabilă atât în registru pozitiv, cât și negativ – și să vă spuneți părerea. Dar mai înainte, să ne înarmăm cu câteva cunoștințe preliminare despre conceptul de „meritocrație”:


«Meritocrația este o formă de guvernământ sau de organizare în care nominalizarea este făcută și sarcinile sunt atribuite pe baza meritelor și talentului, nu pe baza averii, originii, legăturilor de familie, privilegiilor de clasă, dreptului primului ocupant, popularității sau a altor factori determinanți. Termenul descrie un tip de societate în care bogăția și poziția socială sunt obținute prin competiție sau talent și competență demonstrate. Principiul este că o poziție învestită cu responsabilități și prestigiu social trebuie dobândită, nu moștenită sau obținută prin criterii arbitrare.
Termenul „meritocrație” a fost folosit pentru prima oară în sens peiorativ de Michael Young în 1958, în cartea sa „Ascensiunea meritocrației”, care descrie un viitor în care poziția socială este determinată de coeficientul de inteligență (IQ) plus efort. În carte, acest sistem social duce la o revoluție socială, în care masele răstoarnă elita devenită arogantă și ruptă de restul lumii.
- Voltaire și H.G. Creel au subliniat o idee inovatoare a lui Confucius: înlocuirea nobilimii de sânge cu una a virtuții. Un om din popor care își cultivă calitățile poate deveni un om superior, în timp ce un fiu nevolnic de rege poate rămâne un om de nimic. Ideea de meritocrație a dus la introducerea sistemului de Examinare Imperială în China. Acest sistem permitea ca oricine trece examenul să fie oficial guvernamental, funcție care aducea onoare și bogăție întregii familii. Sistemul a început în 165 BC , când anumiți candidați pentru funcții publice trebuiau să se prezinte la capitală pentru examinarea calităților morale de către împărat.
- Meritocrația a fost principala formă de selecție a generalilor din Imperiul Mongol. Ginghis Han a ales oameni talentați pentru comanda trupelor sale. A avut încredere chiar și în generali și soldați din armatele adverse, dacă și-au demonstrat loialitatea față de stăpâni.
- Franța napoleoniană este și ea considerată meritocratică. După Revoluția franceză au rămas puțini din vechea elită. Când Napoleon a ajuns la putere, nemaiexistând vechea bază, a ales oamenii pe care i-a considerat potriviți pentru un anume rol dintre ofițerii armatei lui, revoluționari din Adunarea Constituantă și chiar foști aristocrați, ca prim-ministrul Talleyrand. Această politică a fost rezumată în sloganul „Carieră deschisă talentelor”. Un exemplu este instituirea ordinului „Legiunea de onoare”, prima decorație de merit accesibilă tuturor (chiar și femeilor), nu doar celor nobili sau bogați, pe baza faptelor de arme sau a meritelor într-un domeniu. Totuși mai târziu el adoptă o atitudine ne-meritocratică, numindu-și frații în funcții de guvernatori, caz în care loialitatea e mai importantă ca meritul, fapt obișnuit în politică.
- Thomas Jefferson a susținut ferm forma de guvernământ meritocratică, considerând-o superioară altor forme și crezând într-o „aristocrație naturală”, care să se ocupe de binele public.
- Pe la mijlocul anilor 1980, maestrul spiritual Osho a sugerat că atât democrația, cât și comunismul, ar trebui înlocuite de meritocrație. Potrivit acestuia, doar persoanele având calificarea necesară ar trebui să poată vota. De asemenea, toți politicienii ar trebui să aibă grade universitare adecvate domeniilor de competență. Osho sugera guvernarea de către genii. Viziunea lui era ca diverse națiuni să devină meritocrații, după care să se unească într-o meritocrație globală.»

-->

Comentarii

  1. M-ai facut curios. Deci avem de-a face cu o carte ce prezinta o metoda veche de alegere a elitei (conducatoare), deja testata, dar cu aplicabilitate in prezent; carte apoi retrasa din librarii din motive obscure, de teama probabil sa nu dea oamenilor idei revolutionare in plina criza mondiala. Pare preludiul unei viitoare lecturi incitante. Recomandarea mi se pare grozava.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vlad, te rog chiar să-ți faci timp și să citești cartea, după care să revii cu un comentariu. Eu, în prezentarea de la început, am încercat să fiu neutru, ca să nu influențez de la început opiniile celor care o citesc. Dar aș vrea să le aflu, pentru că și eu mi-am format o părere și sunt curios dacă aceasta concordă cu a altora.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

POSTĂRI ALEATORII

  • Interviu cu Nikola Tesla + VIDEO (RO)
    26.08.2016 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); INTERVIU CU NIKOLA TESLA REALIZAT PENTRU REVISTA „IMMORTALITY” ÎN ANUL 1899,   ÎN LABORATORUL SĂU DIN COLORADO SPRINGS -…
  • Tourist Attractions in Europe. The Most Popular Places to Visit in Europe Before You Die
    30.04.2023 - 0 Comments
    There are many sights in Europe, wonderful places steeped in history that are worth visiting at least once in your life. Here's a list of Europe's best-known and most popular places to visit.Whether…
  • Bazele medicinii moderne au fost puse prin fraudă
    31.08.2012 - 2 Comments
    --> v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} 800x600 Normal 0 …
  • Dosarele X ale sovieticilor furate de la generalul Ilie Ceaușescu + documentar (RO)
    22.02.2014 - 0 Comments
    --> DOSARELE X ALE SOVIETICILOR, FURATE DE LA GENERALUL ILIE CEAUȘESCU Ministerul sovietic al Apărării a lucrat la un proiect secret, pentru a crea o ființă cu puteri…
  • Dr. Călin Mărginean - Cura anticancer. Paralela între cura naturală și cura chimioterapică
    26.10.2016 - 20 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CURA ANTICANCER – PARALELĂ ÎNTRE CURA NATURALĂ ȘI CURA CHIMIOTERAPICĂ – Dr. Călin Mărginean Doresc să scot în evidenţă,…
  • Boli infecțioase cauzate de microbi? - un basm modern + documentar
    24.07.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); BOLI INFECȚIOASE CAUZATE DE MICROBI? UN BASM MODERN Prof. dr. Karl Probst Atunci am văzut că, pentru cei mai mulţi, ştiinţa este doar…
  • Fractali: natură, artă, știință + documentar (RO)
    28.01.2013 - 0 Comments
    --> FRACTALI: NATURĂ, ARTĂ, ȘTIINȚĂ Se pare că nimeni nu este indiferent față de fractali. De fapt, mulți privesc prima lor întâlnire cu geometria fractală ca pe o experiență cu…
  • 10 fapte despre George W. Bush
    03.06.2015 - 0 Comments
      1. Primul președinte cu cazier din istoria SUA (pentru conducere sub influența alcoolului si posesie de cocaină).2. A cheltuit surplusul bugetului SUA și a falimentat Trezoreria.3. A produs…
  • Liniștea minții + VIDEO
    18.01.2013 - 1 Comments
    --> LINIȘTEA MINȚII Pare contradictoriu să vorbești sau să scrii despre liniște, căci liniștea e ceva ce trebuie doar…
  • Un misterios obiect gigantic a ajuns pe o plajă izolată din Australia
    22.07.2023 - 0 Comments
    Un obiect metalic masiv găsit în derivă în largul unei plaje îndepărtate din Australia de Vest este învăluit în mister, în timp ce oficialii încearcă să afle de unde provine.Poliția a supravegheat…
  • Când și cum se mănâncă fructele
    28.07.2016 - 10 Comments
    CÂND ŞI CUM SE MĂNÂNCĂ FRUCTELE În general, oamenii nu ştiu cum să mănânce fructele. Iar corpul nostru strigă disperat după ele. Fructul este alimentul cel mai energizant, binefăcător,…
  • Gândurile și vorbele tale pot fi cei mai mari dușmani ai tăi
    20.09.2015 - 4 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); GÂNDURILE ȘI VORBELE TALE POT FI CEI MAI MARI DUȘMANI AI TĂI Dacă ești mulțumit cu ce ai, întotdeauna vei avea mai mult. Dacă…
  • 17 fapte despre Australia
    19.02.2016 - 0 Comments
    1. Cea mai mare proprietate din Australia este mai mare decât Belgia. 2. Primele forțe de poliție ale Australiei au fost compuse din cei mai cuminți pușcăriași. 3. Compania aeriana Qantas…
  • 14 fapte despre Finlanda
    16.02.2016 - 1 Comments
    1. Finlanda este supranumită țara soarelui de miază-noapte, deoarece în iunie și iulie soarele strălucește pe tot parcursul zilei și nopții în partea de nord. Acesta nu coboară sub linia…
  • Colesterolul, o problemă? + VIDEO
    21.03.2013 - 0 Comments
    --> COLESTEROLUL, O PROBLEMĂ? Mass-media au introdus o adevărată anxietate generală: teama de colesterol. Oameni de o splendidă sănătate fizică telefonează la cabinet şi cer cu o…
  • Mituri comune pe care toată lumea le crede, dar care NU sunt de fapt adevărate
    01.12.2021 - 0 Comments
    Să recunoaștem, cu toții am crezut cu pasiune că ceva era fără îndoială adevărat, doar pentru a ne fi dovedit că ne înșelăm amarnic. Nu știm exact cum s-a întâmplat, dar cumva fiecare persoană de pe…
  • Dale Carnegie - „Dacă vreți să scoateți mierea, nu răsturnați stupul!”
    02.11.2012 - 0 Comments
    --> „DACĂ VREȚI SĂ SCOATEȚI MIEREA, NU RĂSTURNAȚI STUPUL!” – fragment din cartea „Secretele succesului”, de Dale Carnegie – Pe 7…
  • Cum să transformi rafturile de perete  într-un centru de interes al casei tale
    30.06.2018 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Cum să transformi rafturile de perete într-un centru de interes al casei tale Rafturile de perete pot fi o problemă în casele…
  • Cum să ne preparăm singuri DETOXICOLON
    14.10.2012 - 6 Comments
    --> CUM SĂ NE PREPARĂM SINGURI DETOXICOLON Am remarcat cu toții că, de ceva timp, pe toate site-urile și în toate emisiunile TV despre sănătate, cuvântul de ordine este „detoxifierea”.…
  • Dr. Călin Mărginean - Antioxidanții - armata organismului + VIDEO
    21.10.2012 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ANTIOXIDANŢII – ARMATA ORGANISMULUI dr. Călin Mărginean Război chimic (ne)declarat împotriva sănătății noastre - radicalii…
  • 20+ poze amuzante care sunt perfecte pentru a începe săptămâna cu zâmbetul pe buze
    26.10.2021 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); O nouă zi poate aduce întotdeauna noi provocări. De aceea, este vital să ne încărcăm cu maximum de energie pozitivă chiar de la începutul…
  • Obiceiuri zilnice care dăunează creierului + slideshow
    06.12.2012 - 0 Comments
    ALIMENTE CARE ÎMBUNĂTĂȚESC FUNCȚIONAREA CREIERULUI Substanțele din hrana pe care o ingerăm zilnic pătrund în fluxul sanguin, ajungând la toate organele corpului nostru, inclusiv la creier.…
  • Apelul dr. Rath către popoarele Europei + VIDEO
    05.08.2012 - 2 Comments
    --> APELUL DR. RATH CĂTRE POPORUL GERMAN ȘI POPOARELE EUROPEI Berlin, 13 martie 2012 La conferința cu tema „O lume fără cancer”, susținută la Berlin pe 13 martie 2012, dr. Rath a…
  • 11 ponturi de psihologie a culorilor care te pot ajuta să obții ținuta perfectă pentru orice situație
    29.04.2023 - 0 Comments
    Mulți oameni pot întâmpina dificultăți atunci când aleg o ținută pentru un interviu de angajare. De cele mai multe ori, au tendința de a purta ceva care le stă foarte bine, în opinia lor. Dar acest…
  • Vitaminele naturale și beneficiile lor pentru organism
    14.02.2017 - 0 Comments
    VITAMINELE NATURALE  ȘI BENEFICIILE LOR PENTRU ORGANISM Necesarul de vitaminele în dieta umană este de câteva miligrame pe zi. Spre deosebire de minerale, vitaminele sunt distruse de…
  • Laptele și produsele lactate
    26.03.2012 - 0 Comments
    --> LAPTELE ŞI PRODUSELE LACTATE Avem astăzi prilejul să urmărim la televizor reclame de-a dreptul stupefiante la produse lactate pasteurizate sau tratate UHT, în care se afirmă…
  • Totul despre nuci și alune
    23.08.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); TOTUL DESPRE NUCI  ŞI ALUNE Oleaginoasele sunt benefice în prevenirea maladiilor cardiovasculare. Datorită conţinutului în…
  • Tehnologia HAARP - Acum și în România + documentar
    07.10.2016 - 5 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); TEHNOLOGIA HAARP – ACUM ȘI ÎN ROMÂNIA În 1983, Brooks Agnew, expert în tomografia Pământului, folosind doar 30W energie,…
  • 20 de rase de pisici unice pe care nu le vezi în fiecare zi + FOTO
    22.12.2022 - 0 Comments
    Când ne gândim la pisici, ne gândim la creaturi pufoase și drăgălașe cu care ne putem ghemui. Realitatea este că pisicile sunt mult mai mult decât atât. Unele rase de pisici nu se încadrează deloc în…
  • Măceșele - campioanele României la vitamina C
    26.03.2012 - 0 Comments
    --> MĂCEŞELE - CAMPIOANE LA VITAMINA C Sunt cunoscute ca medicamente din timpuri preistorice. Culoarea lor roşie, extrem de vie şi gustul dulce-acrişor, înviorător, inspiră…
  • 22 de reguli care îți vor face viața mai frumoasă
    16.08.2023 - 0 Comments
    Viața poate fi o încercare. Trebuie să ne fixăm, să fim solizi și să acceptăm viața așa cum vine ea la noi. Suntem suficient de apți.În cazul în care alegem în mod corespunzător, viața poate fi o…
  • Aloe Vera - un miracol științific
    19.03.2012 - 0 Comments
    --> MIRACOLUL NUMIT ALOE VERA Aloe Vera este o plantă cunoscută şi apreciată din cele mai vechi timpuri. Efectele benefice ale acesteia erau cunoscute de civilizaţiile antice, precum…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *