Ceaiul verde - beneficii pentru sănătate

-->

CEAIUL VERDE

– BENEFICII PENTRU SĂNĂTATE –

În ultimii ani, ceaiul verde a devenit o băutură intens popularizată în întreaga lume, pentru numeroasele beneficii pe care le aduce organismului. Este uimitor ce pot face aceste frunze pentru sănătatea noastră, spun specialiștii. Pentru a ne proteja sănătatea, aceștia ne îndeamnă să bem zilnic 2-3 cești, în cure de 1-3 luni, cu pauze de o lună între ele. Iată și motivele identificate de cercetători pentru care frunzele de ceai verde ar trebui să facă parte din dieta noastră:


- Ceaiul verde reduce riscul de a face cancer. Antioxidanții din ceaiul verde sunt de 100 de ori mai eficienți decât vitamina C și de 25 de ori mai puternici decât vitamina E.
- Ceaiul verde previne bolile de inimă și infarctul, prin scăderea nivelului de colesterol total. Chiar și după un atac de cord, împiedică moartea celulelor inimii și le grăbește vindecarea.
- Ceaiul verde conține polifenoli, un tip de antioxidanți care distrug radicalii liberi, responsabili de îmbătrânirea prematură; așadar, ne ajută să trăim mai mult.
- Ceaiul verde favorizează pierderea în greutate, prin arderea grăsimii în exces și accelerarea metabolismului în mod natural. Vă poate ajuta să ardeți până la 70 de calorii/zi, adică cca 4 kg/an.
- Ceaiul verde îmbunătățește aspectul pielii, protejând-o de efectul radicalilor liberi, principala cauză de apariție a ridurilor. Combate, de asemenea, și cancerul de piele.
- Ceaiul verde reduce riscul de artrită reumatoidă. Protejează cartilagiile prin blocarea enzimei care le poate distruge.
- Ceaiul verde menține oasele puternice, datorită fluorului conținut de plantă. Astfel, vă veți păstra densitatea osoasă.
- Ceaiul verde stimulează metabolismul lipidelor și al glucozei, previne creșterea nivelului de zahăr din sânge și echilibrează rata metabolismului. Așadar, vă protejează de apariția diabetului.
- Ceaiul verde îmbunătățește memoria și, deși nu vindecă boala Alzheimer, încetinește procesul de pierdere de acetilcolină din creier.
- Antioxidanții din frunzele de ceai verde stopează distrugerea neuronilor, cauza bolii Parkinson. Este puțin probabil ca la băutorii de ceai verde această boală să progreseze.
- Cercetătorii au demonstrat că ceaiul verde distruge radicalii liberi din ficatul gras. Consumul lui regulat diminuează riscul de respingere sau alte complicații ce pot apărea în urma unui transplant.
- Ceaiul verde ajută la prevenirea creșterii tensiunii arteriale prin reprimarea angiotensinei, hormonul care determină vasoconstricția și retenția de sodiu.
- Catechinele aflate în compoziția frunzelor de ceai verde pot omorî bacteriile care provoacă infecțiile alimentare, distrugând în același timp și toxinele produse de acestea.
- Nivelul de zahăr din sânge tinde să crească o dată cu vârsta, dar puteți împiedica acest proces bând ceai verde. Polifenolii și polizaharidele conținute de acesta vă vor reduce glicemia.
- Polifenolii și flavonoidele și vitamina C din ceaiul verde ajută la întărirea sistemului imunitar, făcând organismul mai puternic în combaterea răcelii, gripei și infecțiilor de orice fel.
- Teofilina din ceaiul verde relaxează mușchii care susțin tuburile bronhiale, reducând riscul unor crize severe de astm.
- Ceaiul verde ajută la rezolvarea unei infecții auriculare. Pentru o dezinfectare naturală a urechii afectate înmuiați în ceai verde un bețișor cu vată la capăt și curățați urechea afectată.
- Ceaiul verde crește eficiența tratamentului cu interferon al herpesurilor. Aplicați mai întâi o compresă cu ceai verde, lăsați să se usuce și apoi aplicați unguentul cu interferon.
- Ceaiul verde distruge bacteriile și virușii care sunt cauza multor probleme dentare. De asemenea, împiedică înmulțirea bacteriilor care provoacă halena (respirația urât mirositoare).
- L-teanina, un aminoacid care se găsește în ceaiul verde, reduce nivelul de stres și anxietate. Produce în creier un efect tranchilizant, asemănător celui indus de masaj, meditație sau aromaterapie.
- EGCG (galatul de epigalocatechină) face parte din grupa polifenolilor și vă scapă de alergii. Dacă suferiți de alergie, luați în calcul consumul de ceai verde, care conține această substanță.


Traducerea: Olga Constantin (Frumoasa Verde) 
 
Ce ne sfătuiește medicul

După cum știm, orice exces este dăunător. Ceaiul verde nu face nici el excepție. Acesta nu trebuie băut fără întrerupere, altfel există riscul de apariție a unor efecte secundare nedorite. Ceaiul verde folosit fără pauze poate duce la scăderea nivelului de calciu și fier din sânge. Ceaiul trebuie băut doar în prima parte a zilei și niciodată după ora 17:00, deoarece conține și cafeină, care dă insomnie. Ceaiul verde nu se înțelege prea bine cu unele medicamente, cum ar fi adenozina, medicamentele pentru subțierea sângelui, unele antibiotice, anti-psihotice, sedative, beta-blocante, medicamentele pentru tuse, răceală sau pierdere în greutate. De asemenea, nu se recomandă copiilor. Ținând seama de aceste recomandări și precauții, beți ceai verde cu încredere. În privința lui, toți cercetătorii s-au pus de acord că este benefic pentru organism și eficient în prevenirea și combaterea multor boli.

Cum se prepară corect ceaiul verde

Pentru a obține un ceai verde cu gust bun și care în același timp își păstrează toate proprietățile curative, trebuie să respectați următoarele reguli:
- Apa în care se infuzează ceaiul trebuie să aibă în jur de 70°C. Pentru a ajunge la această temperatură, apa fiartă se lasă să se răcească timp de 3-4 minute înainte de introducerea frunzelor de ceai.
- Frunzele de ceai se lasă la infuzat doar 2-3 minute, după care se strecoară.
- Nu se bea niciodată ceaiul fierbinte, deoarece este pusă în pericol atât mucoasa gâtului, cât și aparatul digestiv.
- Ceaiul trebuie băut cât e proaspăt făcut, și nu lăsat în așteptare mai multe ore.
- Pentru a nu-și pierde proprietățile, frunzele de ceai verde trebuie păstrate într-un recipient de sticlă, porțelan sau inox, într-un loc ferit de lumină și umiditate.

Atenție! Deși provine din aceeași plantă, ceaiul negru nu are exact aceleași proprietăți curative ca și ceaiul verde, deoarece este obținut prin metode diferite.

Un articol amplu despre istoria ceaiului, arborele de ceai, și diferitele varietăți obținute din frunzele de ceai puteți citi aici: http://frumoasaverde.blogspot.ro/2012/03/arborele-de-ceai.html

-->

Comentarii

  1. Stiam ca ceaiul verde e bun pentru organism, dar nu stiam ca are atatea proprietati curative. Din pacate insa, desi am urmat si eu sfaturile cele mai bune in legatura cu prepararea lui, mie nu-mi prieste sa beau ceai verde. Efectiv mi se face rau dupa prima inghititura. Surprinzator totusi ca beau cu placere ceai negru.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vlad, articolul se referă la frunzele de ceai verde, nu la ceaiul la pliculețe, care se găsește peste tot. Acela poate să fie expirat de mult sau să nu conțină doar planta respectivă. Caută la Plafar frunze de ceai verde, în pungă sau cutie. Eu am găsit odată chiar la vrac. Și nu-l face concentrat! Dacă efectul neplăcut rămâne același, resemnează-te și bea ceai negru. E bine să-ți asculți întotdeauna corpul. Are el motive să-l respingă.

      Ștergere
  2. Intotdeauna am baut ceai verde vrac, nu din pliculet. Si, da, corpul meu stie mai bine ce ii trebuie. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Bun articol, dar cred ca ar fi bine daca ai posta si informatii legate de calitatea ceaiului. Am vazut variatii de pret foarte mari intre diferite "marci". Pe care sa-l aleg? Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Articolul se referă strict la ceaiul verde sub formă de frunze uscate, la cutie sau la vrac, și nu la cel mărunțit, ambalat în pliculețe. Ceaiul verde natural se găsește numai în plafaruri. Trebuie verificată data expirării, pentru că un ceai vechi își pierde din proprietăți, atât gustative, cât și curative. În ceea ce privește prețul, acesta este, de regulă, un indicator al calității. Sfatul meu: nu te zgârci când vine vorba de sănătatea ta.

      Ștergere
  4. In afara de ceaiul verde, bune pentru slabit sunt si urmatoarele: http://www.dietapentrutine.ro/2016/04/18/cele-mai-bune-8-ceaiuri-pentru-slabit/

    RăspundețiȘtergere
  5. La prepararea ceaiului verde este mai bine sa asteptati 1-2 minute dupa punctul de fierbere, pentru ca apa sa coboare la 75 de grade. Daca asteptati 3-4 minute, temperatura apei scade sub 70 de grade iar infuzia nu se face la fel de bine.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *