-->
CEAIUL VERDE
– BENEFICII PENTRU SĂNĂTATE –
În ultimii ani, ceaiul verde a
devenit o băutură intens popularizată în întreaga lume, pentru numeroasele beneficii
pe care le aduce organismului. Este uimitor ce pot face aceste frunze pentru
sănătatea noastră, spun specialiștii. Pentru a ne proteja sănătatea, aceștia ne
îndeamnă să bem zilnic 2-3 cești, în cure de 1-3 luni, cu pauze de o lună între
ele. Iată și motivele identificate de cercetători pentru care frunzele de ceai
verde ar trebui să facă parte din dieta noastră:
- Ceaiul verde reduce riscul
de a face cancer. Antioxidanții din ceaiul verde sunt de 100 de ori mai
eficienți decât vitamina C și de 25 de ori mai puternici decât vitamina E.
- Ceaiul verde previne bolile
de inimă și infarctul, prin scăderea nivelului de colesterol total. Chiar și
după un atac de cord, împiedică moartea celulelor inimii și le grăbește
vindecarea.
- Ceaiul verde conține polifenoli, un tip de antioxidanți care distrug
radicalii liberi, responsabili de îmbătrânirea prematură; așadar, ne ajută să
trăim mai mult.
- Ceaiul verde favorizează pierderea în greutate, prin arderea grăsimii
în exces și accelerarea metabolismului în mod natural. Vă poate ajuta să ardeți
până la 70 de calorii/zi, adică cca 4 kg/an.
- Ceaiul verde îmbunătățește aspectul pielii, protejând-o de efectul
radicalilor liberi, principala cauză de apariție a ridurilor. Combate, de
asemenea, și cancerul de piele.
- Ceaiul verde reduce riscul de artrită reumatoidă. Protejează
cartilagiile prin blocarea enzimei care le poate distruge.
- Ceaiul verde menține oasele puternice, datorită fluorului conținut de
plantă. Astfel, vă veți păstra densitatea osoasă.
- Ceaiul verde stimulează metabolismul lipidelor și al glucozei,
previne creșterea nivelului de zahăr din sânge și echilibrează rata
metabolismului. Așadar, vă protejează de apariția diabetului.
- Ceaiul verde îmbunătățește memoria și, deși nu vindecă boala Alzheimer, încetinește procesul de pierdere de acetilcolină din creier.
- Ceaiul verde îmbunătățește memoria și, deși nu vindecă boala Alzheimer, încetinește procesul de pierdere de acetilcolină din creier.
- Antioxidanții din frunzele de ceai verde stopează distrugerea
neuronilor, cauza bolii Parkinson. Este puțin probabil ca la băutorii de ceai
verde această boală să progreseze.
- Cercetătorii au demonstrat
că ceaiul verde distruge radicalii liberi din ficatul gras. Consumul lui
regulat diminuează riscul de respingere sau alte complicații ce pot apărea în
urma unui transplant.
- Ceaiul verde ajută la
prevenirea creșterii tensiunii arteriale prin reprimarea angiotensinei, hormonul
care determină vasoconstricția și retenția de sodiu.
- Catechinele aflate în
compoziția frunzelor de ceai verde pot omorî bacteriile care provoacă infecțiile
alimentare, distrugând în același timp și toxinele produse de acestea.
- Nivelul de zahăr din sânge
tinde să crească o dată cu vârsta, dar puteți împiedica acest proces bând ceai
verde. Polifenolii și polizaharidele conținute de acesta vă vor reduce
glicemia.
- Polifenolii și flavonoidele și
vitamina C din ceaiul verde ajută la întărirea sistemului imunitar, făcând
organismul mai puternic în combaterea răcelii, gripei și infecțiilor de orice
fel.
- Teofilina din ceaiul verde
relaxează mușchii care susțin tuburile bronhiale, reducând riscul unor
crize severe de astm.
- Ceaiul verde ajută la rezolvarea
unei infecții auriculare. Pentru o dezinfectare naturală a urechii afectate
înmuiați în ceai verde un bețișor cu vată la capăt și curățați urechea afectată.
- Ceaiul verde crește
eficiența tratamentului cu interferon al herpesurilor. Aplicați mai întâi o
compresă cu ceai verde, lăsați să se usuce și apoi aplicați unguentul cu
interferon.
- Ceaiul verde distruge
bacteriile și virușii care sunt cauza multor probleme dentare. De asemenea,
împiedică înmulțirea bacteriilor care provoacă halena (respirația urât
mirositoare).
- L-teanina, un aminoacid care
se găsește în ceaiul verde, reduce nivelul de stres și anxietate. Produce în
creier un efect tranchilizant, asemănător celui indus de masaj, meditație sau
aromaterapie.
- EGCG (galatul de
epigalocatechină) face parte din grupa polifenolilor și vă scapă de alergii. Dacă
suferiți de alergie, luați în calcul consumul de ceai verde, care conține
această substanță.
Ce ne sfătuiește medicul
După
cum știm, orice exces este dăunător. Ceaiul verde nu face nici el excepție. Acesta
nu trebuie băut fără întrerupere, altfel există riscul de apariție a unor
efecte secundare nedorite. Ceaiul verde folosit fără pauze poate duce la
scăderea nivelului de calciu și fier din sânge. Ceaiul trebuie băut doar în
prima parte a zilei și niciodată după ora 17:00, deoarece conține și cafeină,
care dă insomnie. Ceaiul verde nu se înțelege prea bine
cu unele medicamente, cum ar fi adenozina, medicamentele pentru subțierea
sângelui, unele antibiotice, anti-psihotice, sedative, beta-blocante, medicamentele
pentru tuse, răceală sau pierdere în greutate. De asemenea, nu se recomandă
copiilor. Ținând seama de aceste recomandări și precauții, beți ceai verde cu
încredere. În privința lui, toți cercetătorii s-au pus de acord că este benefic
pentru organism și eficient în prevenirea și combaterea multor boli.
Cum se prepară corect ceaiul verde
Pentru a obține un ceai verde
cu gust bun și care în același timp își păstrează toate proprietățile curative,
trebuie să respectați următoarele reguli:
- Apa în care se infuzează
ceaiul trebuie să aibă în jur de 70°C. Pentru a ajunge la această temperatură,
apa fiartă se lasă să se răcească timp de 3-4 minute înainte de introducerea
frunzelor de ceai.
- Frunzele de ceai se lasă la
infuzat doar 2-3 minute, după care se strecoară.
- Nu se bea niciodată ceaiul
fierbinte, deoarece este pusă în pericol atât mucoasa gâtului, cât și aparatul
digestiv.
- Ceaiul trebuie băut cât e
proaspăt făcut, și nu lăsat în așteptare mai multe ore.
- Pentru a nu-și pierde
proprietățile, frunzele de ceai verde trebuie păstrate într-un recipient de
sticlă, porțelan sau inox, într-un loc ferit de lumină și umiditate.
Atenție! Deși provine din aceeași plantă, ceaiul negru nu are exact
aceleași proprietăți curative ca și ceaiul verde, deoarece este obținut prin
metode diferite.
Un articol amplu despre istoria ceaiului, arborele de ceai, și diferitele varietăți obținute din frunzele de ceai puteți citi aici: http://frumoasaverde.blogspot.ro/2012/03/arborele-de-ceai.html
Un articol amplu despre istoria ceaiului, arborele de ceai, și diferitele varietăți obținute din frunzele de ceai puteți citi aici: http://frumoasaverde.blogspot.ro/2012/03/arborele-de-ceai.html
-->
Stiam ca ceaiul verde e bun pentru organism, dar nu stiam ca are atatea proprietati curative. Din pacate insa, desi am urmat si eu sfaturile cele mai bune in legatura cu prepararea lui, mie nu-mi prieste sa beau ceai verde. Efectiv mi se face rau dupa prima inghititura. Surprinzator totusi ca beau cu placere ceai negru.
RăspundețiȘtergereVlad, articolul se referă la frunzele de ceai verde, nu la ceaiul la pliculețe, care se găsește peste tot. Acela poate să fie expirat de mult sau să nu conțină doar planta respectivă. Caută la Plafar frunze de ceai verde, în pungă sau cutie. Eu am găsit odată chiar la vrac. Și nu-l face concentrat! Dacă efectul neplăcut rămâne același, resemnează-te și bea ceai negru. E bine să-ți asculți întotdeauna corpul. Are el motive să-l respingă.
ȘtergereIntotdeauna am baut ceai verde vrac, nu din pliculet. Si, da, corpul meu stie mai bine ce ii trebuie. :)
RăspundețiȘtergereBun articol, dar cred ca ar fi bine daca ai posta si informatii legate de calitatea ceaiului. Am vazut variatii de pret foarte mari intre diferite "marci". Pe care sa-l aleg? Multumesc.
RăspundețiȘtergereArticolul se referă strict la ceaiul verde sub formă de frunze uscate, la cutie sau la vrac, și nu la cel mărunțit, ambalat în pliculețe. Ceaiul verde natural se găsește numai în plafaruri. Trebuie verificată data expirării, pentru că un ceai vechi își pierde din proprietăți, atât gustative, cât și curative. În ceea ce privește prețul, acesta este, de regulă, un indicator al calității. Sfatul meu: nu te zgârci când vine vorba de sănătatea ta.
ȘtergereIn afara de ceaiul verde, bune pentru slabit sunt si urmatoarele: http://www.dietapentrutine.ro/2016/04/18/cele-mai-bune-8-ceaiuri-pentru-slabit/
RăspundețiȘtergereLa prepararea ceaiului verde este mai bine sa asteptati 1-2 minute dupa punctul de fierbere, pentru ca apa sa coboare la 75 de grade. Daca asteptati 3-4 minute, temperatura apei scade sub 70 de grade iar infuzia nu se face la fel de bine.
RăspundețiȘtergere