-->
PRINCIPII DE SĂNĂTATE PE ÎNȚELESUL TUTUROR
Câteva date generale cu privire la alimentaţie, de care ar fi bine să ţinem seama,
pentru ca sănătatea noastră să beneficieze la maximum
Dr. Călin Mărginean
• Alimentaţia este „medaliatul cu argint” al
sistemului de sănătate; principalul factor de sănătate este exerciţiul fizic.
• Alimentaţia incorectă, sau/şi
greşelile alimentare datorate neştiinţei, determină până la 30% dintre cazurile
de cancer, indiferent de localizare.
• „Masa de dimineaţă mănânc-o singur,
masa de prânz împarte-o cu prietenii, iar masa de seară dă-o duşmanilor”
(proverb german). Masa de dimineaţă se depune cel mult 10%, masa de prânz între
30 și 40%, în vreme ce o cină luată după ora 18:00 se depune în proporţie de
80-90%!
• Se recomandă minimum 5 ore
interval între mese.
• Ultima masă (de seară), va fi
luată, cel târziu la ora 18.
• Oricând este posibil, încercați să
mâncați 2 mese/zi, regim mai sănătos decât 3 mese/zi (excepţie: pacienţii cu
ulcer gastro-duodenal, diabet zaharat etc.)
• Alimentele cele mai sănătoase se
gătesc şi cel mai simplu, necesitând un timp scurt de preparare.
• Căutaţi să aveţi zilnic o
alimentaţie cât mai variată.
• Consumaţi alimente care să aibă un
indice glicemic sub 70 şi extrem de rar pe cele cu IG >70.
• Combateţi cu hotărâre constipaţia! 90% dintre persoanele care au
sau vor avea cancer, au fost, sau sunt constipate!
• Masa va fi luată... la masă şi nu
în faţa televizorului sau a ecranului PC, în timp ce faceți altceva, sau pe
ritm de muzică!
• Recomand evitarea atitudinilor
fanatice, extremiste în ceea ce priveşte alimentaţia.
• Gustul unui aliment nu va prima şi
nici nu va fi exclusiv în alegerea acestuia, dar totuşi va conta! Primează ca
un aliment să fie sănătos şi apoi voi aplica criteriul gustului! Voi mânca
întâi cu creierul şi apoi cu papilele gustative. Educaţi-vă gusturi sănătoase,
pentru că altfel, sănătatea dvs. va avea drastic de suferit!
• Alimentele pe care le consumăm
trebuie să conţină toate principiile alimentare: proteine, glucide, lipide,
minerale şi vitamine.
• Nu „alimentaţie sănătoasă” în loc
de un alt principiu de sănătate, ci alături de acesta!
• Utilizaţi alimente care pot fi
mestecate (mai) mult timp.
• Evitaţi ciugulitul între mese (fie
la TV, fie la meci); îngraşă şi strică stomacul!
• Evitaţi alimentele prea reci sau
prea calde; strică dinţii şi stomacul!
• Consumaţi preferabil cât mai multe
alimente în stare crudă şi fiartă!
• Evitaţi excitantele şi iritantele;
provoacă iritabilitate şi afectează stomacul.
• Alimentele nu se răcesc punându-le
sare! Reduceţi cât de mult consumul de sare, fie că aveţi, fie că nu aveţi
probleme cu hipertensiunea arterială!
• Consumaţi cât mai rar alimente
rafinate: dulciuri concentrate, biscuiţi, napolitane, paste făinoase din făină albă,
pâine albă, uleiuri etc.
• Folosiţi cât mai multe fructe şi
legume proaspete şi sănătoase (min 4-5/zi), având culori intense.
• Promovaţi în alimentaţia dvs. cotidiană sursele importante de antioxidanţi şi bioflavonoide.
• Promovaţi în alimentaţia dvs. cotidiană sursele importante de antioxidanţi şi bioflavonoide.
• Consumaţi zilnic, sau cât de des
cu putinţă, soia. Evitaţi soia modificată genetic! E cancerigenă.
• Folosiţi exclusiv uleiul de
măsline (Omega 9) în locul uleiurilor Omega 6 (floarea soarelui, porumb, germeni
de grâu, soia, rapiţă...)
• Folosiţi din când în când
remarcabilul ulei de in (alimentar!), în cantităţi mici (1-3 linguriţe/zi), în
special în alimentaţia copiilor.
• Căutaţi să consumaţi alimente
ecologice, fără E-uri. Se găsesc ceva mai greu, dar merită din plin efortul de
a le căuta şi achiziţiona!
• Evitaţi pâinea albă!!!
• Consumaţi alimente bogate în fibre!
• Ar fi bine să introduceţi în
alimentaţia dvs. cotidiană superalimente: lăptişor de matcă, polen granule (la
nealergici!), spirulină, aloe vera, rădăcină de ginseng, germeni de cereale.
• Ar fi bine să consumaţi zilnic cel
puţin un lider cap de serie: spirulină, soia, măr, portocală, usturoi, secară,
fragi etc.
• Consumaţi mai ales sau exclusiv alimente
cu caracter bazic (de origine vegetală şi nerafinate).
• Evitaţi alimentele care produc
aciditate în organism (cele de origine animală, rafinatele, murăturile,
băuturile carbogazoase, oţetul, alcoolul).
• Evitaţi guma de mestecat.
• Atenţie la numărul de calorii pe
care le furnizează alimentele ce compun dieta dvs. Adesea (peste 50% din
cazuri), consumăm mult mai mult caloric decât este necesar, ceea ce duce la
obezitate şi tot cortegiul de boli ce decurg de aici! Numărul de calorii va fi
adaptat în funcţie de sex, activitate, greutatea corporală, perioada
fiziologică (creştere, sarcină), sau patologică (boli cronice, febră).
• Evitaţi recordmanii în colesterol
(ouă, unt, untură, seu, slănină, organe animale) şi acid miristic (nucă de
cocos, margarină, brânză grasă, untură, slănină). Aduceţi cel mult 200 mg/zi de
colesterol prin alimentaţie (ar fi bine dacă nu ați aduce deloc colesterol prin
alimentaţie!).
• Aveţi grijă să aveţi zilnic un
raport Omega 3/Omega6 > 1, cu efecte remarcabile pentru sănătate.
• Evitaţi alimentele care vă
provoacă balonări (testaţi-vă toleranţa individuală!), dar şi pe cele care sunt
surse/inductori de histamină (principala substanţă pro-alergică): produsele
lactate, murăturile, alimentele alterate, carnea de porc, cacaoa, arahidele,
peştele congelat, ton, sardină, anşoa...
• Evitaţi carnea roşie; consumaţi
eventual carne albă, dar şi aceea într-o cantitate cât mai mică!
• La o cantitate dată de alimente de
origine animală, asiguraţi-vă că veţi consuma cel puţin o cantitate triplă de
alimente de origine vegetală!
• Evitaţi combinaţia legume + fructe
la aceeaşi masă! Produce fermentaţie.
• Evitaţi orice asociere dintre
următoarele: lactate +/– zahăr +/– ouă. Produc fermentaţie.
• Evitaţi consumul lichidelor în
timpul mesei! Lichidele vor fi consumate cu minimum 20 de minute înainte de
masă şi după minimum 90 de minute după masă; altfel, diluează sucurile digestive
şi alimentele ajung să fermenteze în stomac.
• Evitaţi prăjelile, afumăturile,
grăsimile alimentare +/– hidrogenate (margarinele), alimentele la grătar. Sunt
cancerigene, aterogene şi/sau îngraşă!
În legătură cu obiceiurile alimentare
aş dori să atrag atenţia asupra încă unui aspect: ar fi excelent dacă ne-am
ghida preferinţele culinare după un punct de vedere altruist şi nu după unul
egoist. Astfel, să dorim alimente care să-i placă lui (organismului) şi nu
gusturilor noastre. Doar aşa vom fi siguri că avem o alimentaţie sănătoasă.
Gusturile noastre sunt pervertite şi „ne place” să consumăm alimente care
constituie deseori un dezastru pentru corp. Nu vă bazaţi pe gusturi când vă
aflați în faţa unei mâncări apetisante! Ce poate fi mai bun (la gust) de pildă,
decât un cotlet de porc la grătar cu o garnitură de cartofi prăjiţi? Dar pentru
organism reprezintă un dezastru! Ce conţine meniul amintit? O bombă calorică,
alături de uleiuri oxidate (cancerigene şi aterogene), benzpiren, mult
colesterol şi acela oxidat! Este nevoie oare să amintesc şi de cantitatea
uriaşă de radicali liberi pro-oxidanţi, din meniul de mai sus? Ce părere
credeţi că va avea organismul în faţa acestei agresiuni? Țineți-vă poftele în frâu și educaţi-vă
gusturile după un mod sănătos de viaţă. Nu vă lăsaţi conduşi exclusiv de
gusturi şi pofte şi veţi avea numai de câştigat!
Sursa: aici
Sursa: aici
-->
Buna ziua! Foarte bune si pertinente principiile enumerate mai sus. Am insa o singura nelamurire: La ce faceti referire mai exact cand spuneti" Recomand evitarea atitudinilor fanatice, extremiste în ceea ce priveşte alimentaţia". Eu am o alimentatie raw-vegana cu tendinte frugivore. Ar putea fi considerata extrema in opinia dumneavostra?
RăspundețiȘtergereVa multumesc anticipat.
Stimată doamnă Ella Sandu, în primul rând, presupunem că ați vrut să adresați întrebarea autorului articolului - medicul Călin Mărginean - și nu nouă, administratorii blogului. Referitor la nelămurirea dv., prin atitudini fanatice, extremiste, noi înțelegem, printre altele, și raw-veganismul, care elimină din hrană orice alimente gătite, chiar și cele fierte (de ex. boabele de fasole, soia, năut) care n-ar putea fi consumate ca atare (poate doar încolțite). Apoi, există vegetarieni care nu consumă niciodată miere, pentru că nu poate fi considerată un aliment vegetarian. Dr. Mărginean pledează pentru o alimentație preponderent vegetariană pentru menținerea stării de sănătate, dar nu obsesiv vegetariană. Doar în cazul bolilor grave recomandă un regim strict vegetarian, ca parte a unui tratament de vindecare. Vă invităm să-i citiți și celelalte articole preluate de noi și care se găsesc la categoria Dr. Călin Mărginean, în dreapta paginii blogului nostru, și să-i urmăriți și câteva prelegeri video. În ceea ce ne privește însă, considerăm că regimul dv. alimentar este perfect și vă invidiem pentru voința pe care ați avut-o când ați renunțat la alimentația tradițională. Puțini oameni reușesc o asemenea performanță. Cunoaștem oameni bolnavi de boli grave care preferă să se intoxice cu medicamente tot restul vieții decât să renunțe la plăcerea de a mânca fripturi, prăjituri etc.
ȘtergereVa multumesc frumos pentru raspuns! O zi buna va doresc :)
RăspundețiȘtergereFoarte interesante si utile sfaturile, multumesc. O seara linistita.
RăspundețiȘtergere