-->
EFECTELE TRATAMENTULUI TERMIC
ASUPRA ALIMENTELOR
Dacă vegetarianismul devine un
curent tot mai cunoscut și apreciat, iar numărul vegetarienilor crește constant
și în mod apreciabil în ultimul timp, dacă despre efectele nocive ale utilizării
tratamentelor chimice asupra alimentelor se vorbește tot mai des în Occident
(alimente ecologice din agricultură biologică), în schimb, importanței eliminării
din alimentație a preparatelor supuse focului încă nu i se acordă cuvenita atenție.
Este un pas uriaș pentru un om, când reușește să se elibereze de tentația
utilizării în meniu a „cadavrelor animale”, atât de nocive și toxice organismului.
Însă acest pas nu este complet, dacă nu este continuat cu etapa eliberării de „cadavrele
vegetale”: produsele vegetale supuse fierberii, coacerii, prăjirii. Prin
adoptarea alimentației naturale, crudivore, omul întregește firesc și armonios
triada viață prin hrană vie, mental constructiv și energie regenerată.
Totuși, de ce insistăm pe
acest aspect al eliberării de foc, de ce să eliminăm acest procedeu ce „a
asigurat evoluția omenirii spre civilizație”, apreciere prin care este susținută
cu îndârjire aparenta nevoie de alimentare cu preparate denaturate termic,
atunci când argumentele științifice și medicale ale hranei naturale nu mai pot
fi combătute? Pentru că unele răspunsuri țin mai mult de latura filozofică și
socială, ne vom axa pe partea care ne interesează pe noi – cea medicală,
prezentată atât din punct de vedere teoretic, cât și practic. Pentru început,
să pătrundem în dimensiunea practică, a observațiilor privind efectele concrete
asupra oamenilor sau grupurilor populaționale care au abordat nutriția din perspectiva
propusă de noi.
Aruncând o privire de ansamblu
asupra istoriei culinare a omenirii, de la bun început vom remarca predilecția
zonei orientale – inclusiv cea din care face parte și spațiul românesc – pentru
o alimentație mai naturală, cu mult mai puțină carne decât Occidentul intens
carnivor. În istoria culinară a zonei românești remarcăm o predilecție cvasi-vegetariană
a alimentației, ceea ce însă nu a împiedicat prezența acelorași probleme de sănătate
ale populației: existența unui anumit nivel de îmbolnăvire, fiind cunoscute
puseurile de pelagră, scorbut etc., manifestarea stării de bătrânețe, cu toate
tarele asociate, alături de problemele sociale și economice.
Aceste aspecte ale patologiei
umane și sociale au fost practic necunoscute populației Hunza. Citându-l pe dr.
R. McCarrison, „acest popor nu are medici și nici spitale; nu are nici poliție
și nici închisori; nu este viciat din punct de vedere moral”. Diferența în
stilul de nutriție apare aici ca fiind fundamentală: în aceleași condiții de
mediu și viață, țăranii români utilizau predominant hrana vegetală (fierbeau legumele,
rămânând celebră mămăliga românească și fiertura de mei), în timp ce poporul
Hunza nu cunoștea, practic, focul în alimentație, iar pentru amândouă
populațiile, carnea reprezenta o excepție alimentară! Evident, aici sunt de
luat în considerare anumite nuanțe. Populația Hunza era un grup ce trăia în
izolare și liniște politică și istorică, într-o vale retrasă de la poalele Himalayei,
în timp ce țăranii români ai secolelor trecute erau permanent supuși unui stres
politic, militar și economic. Comparând și mediul pur, specific muntelui, al
populației Hunza, cu zona de câmpie a Bărăganului, sau chiar cea deluroasă – diferențele
apar mai numeroase decât simplele obiceiuri alimentare.
O confirmare a acestui aspect
avem în lucrarea dr. med. Max Gerson, „O terapie biologică eficientă pentru
tratarea cancerului”, în care autorul prezintă obiceiurile culinare ale populației
Bantu din Africa de Sud, la care 20% dintre indivizi fac cancer primar de
ficat. Dieta lor, la un standard foarte scăzut, constă mai ales în carbohidrați
de calitate inferioară, porumb și făinoase. Arareori folosesc lapte de vacă
fermentat. Carnea se consumă numai la ceremonii. Doi medici, dr. Gilbert și dr.
Gilman, le-au studiat obiceiurile alimentare pe animale de laborator și au scos
în evidență că dieta populației Bantu este o cauză a apariției cancerului. Rezultatul
experiențelor lor a fost că aproape toate animalele au avut ficatul afectat, iar
20% au evoluat spre ciroză.
După această scurtă privire asupra
obiceiurilor culinare ale câtorva populații reprezentative pentru ceea ce
înseamnă vegetarianismul (care sunt net diferențiate, prin atitudinea lor față
de tratamentul termic), să trecem în continuare la ceva mai concret. Să-i dăm
cuvântul lui Kristine Nolfi, o doctoriță daneză care și-a înființat propria
clinică, și care a ajuns la descoperirea și promovarea alimentației naturale,
fără foc, în urma unei experiențe personale:
„Ceea ce m-a făcut pe mine, ca
medic, să accept ideea unei alimentații bazată exclusiv pe crudități a fost
faptul că m-am îmbolnăvit foarte grav de cancer la sânul drept. Ca toată lumea,
dusesem un mod de viață greșit, hrănindu-mă necorespunzător, chiar și în timpul
pregătirii mele profesionale din spital, timp de 12 ani, când am suferit
continuu de constipație și gastrită. La un moment dat, o hemoragie provocată de
un ulcer gastric era să mă coste viața. Acest lucru m-a determinat să evit
carnea și peștele, deci să devin vegetariană: abia mult mai târziu am început să
mă hrănesc cu crudități, pentru ca apoi să cresc treptat ponderea acestora în alimentația
mea. Cu timpul, problemele legate de constipație au început să se rezolve, mă
simțeam mai bine, dar nu puteam spune că totul era perfect.
După ce, timp de 14 ani, hrana
mea a fost formată jumătate sau trei sferturi din crudități, iar restul din vegetale
gătite, în iarna anului 1940/1941 m-am simțit foarte obosită și lipsită de vlagă,
fără a putea constata instalarea vreunei boli anume. În primăvară am descoperit
un mic nodul la sânul drept. După vreo 5 săptămâni, nodulul avea mărimea unui
ou de găină. Aveam nevoie de o rezolvare eficientă, căci altfel cancerul urma să
mă răpună. Și deodată am avut o intuiție, ca o iluminare: trebuie să respect
regimul alimentar bazat 100% pe crudități.
Următoarele două luni nu au
adus nicio schimbare notabilă: eram tot obosită, iar nodulul era intact. Când,
deodată, totul a început să se amelioreze: volumul nodulului a început să se
reducă și mi-am recăpătat puterile, simțindu-mă atât de bine, cum nu mă simțisem
de mulți ani. După un an de alimentație bazată exclusiv pe crudități, am
considerat că mă simt suficient de bine ca să pot reveni – după cum mă sfătuise
imperativ și dr. M. Hindhede – la vechiul meu regim vegetarian combinat: 65–75%
crudități, restul gătit, dar curând, problemele au început să reapară. După 3-4
luni am simțit dureri ascuțite la sân, deși tumora canceroasă se resorbise în urma
dietei stricte, lăsând în loc o mică zonă cu aspect de cicatrice. În săptămânile
care au urmat, aceste dureri au devenit tot mai acute, obligându-mă să accept
realitatea: cancerul revenise. Atunci m-am întors fără ezitare la alimentația
bazată exclusiv pe crudități vegetale. Rezultatele nu au întârziat să apară:
durerile au dispărut, starea de oboseală a încetat, iar și formațiunea tumorală
care începuse, în perioada alimentației vegetariene combinate, să se extindă în
zona cicatrizată, și-a stopat dezvoltarea, ulterior resorbindu-se total”.
Doctorul suedez Are Waerland (1876-1955)
atrăgea atenția în ceea ce privește prepararea legumelor: „Prin fierbere, chiar
și vegetalele devin în organismul nostru producătoare de aciditate”. Spre
sfârșitul secolului trecut, fierberea legumelor și transformarea lor în mâncăruri
complicate a dus vegetarianismul pe un drum atât de greșit, încât a cauzat mai mult
rău decât bine. Principiul hranei vii promovat de noi este preluat dintre multe
alte dovezi practice. S-o luăm treptat, cu experiențele făcute la începutul secolului
XX de dr. Francisc F. Pottenger împreună cu dr. Simonsen, care au folosit loturi
de pisici din mai multe generații, dintr-o colonie de 900 de pisici. Pentru
confirmare, experimentele au fost reluate de mai multe ori și prezentate de dr.
Henry Bieler în cartea sa despre puterea vindecătoare a alimentelor:
„Nu voi obosi niciodată să
repet că proteinele, cu cât sunt mai încălzite și mai preparate, cu atât mai
mult își schimbă natura lor coloidală (calitatea de substanță organică).
Coloizii hidrofili sunt transformați în coloizi hidrofobi (altfel spus, substanțele
organice se anorganicizează prin tratament termic). Ficatul omului este echipat
pentru a trata coloizii hidrofili, ale căror deșeuri sunt ușor neutralizate și
eliminate odată cu bila. Rinichii contribuie și ei, evacuând deșeurile azotate
sub formă de uree. Lucrările dr. Francisc Pottenger au demonstrat natura dăunătoare
a proteinelor preparate de origine animală. El a făcut experimente pe pisici
care, de felul lor, sunt animale carnivore. În timpul experimentelor, nicio
pisică nu s-a îmbolnăvit atâta timp cât a fost alimentată cu proteine crude, în
timp ce pisicile alimentate cu proteine preparate au fost toate afectate de
boli similare celor ale omului: diaree, căderea dinților sau a părului, slăbirea
oaselor, artrită, gastrită, atrofie și ciroză a ficatului. Patru dintre observațiile
sale se impun ca pietre de temelie pe drumul care duce către adevăr:
1. Cu un regim de proteine
crude, o pisică își păstrează sănătatea, în timp ce cu un regim de proteine
preparate ea se îmbolnăvește și moare repede.
2. O pisică al cărei organism
a fost supus unui regim de proteine încălzite nu-și va mai redobândi niciodată sănătatea.
3. Degradarea ficatului de către
proteinele preparate este un proces progresiv, iar bila devine la sfârșit atât
de toxică, încât nici măcar buruienile nu mai vor să crească pe un sol îngrășat
cu excremente de așa natură.
4. Prima generație de pisoi
este marcată de anomalii. În cea de-a doua, pisoii se nasc bolnavi sau deja morți.
Nu există o a treia generație pentru că pisicile devin sterile.
Proteinele preparate utilizate
în experiențele dr. Pottenger proveneau din lapte pasteurizat, zer, brânză,
lapte praf, ouă prăjite, carne fiartă, prăjită, sărată sau uscată. Aceste
experiențe au fost repetate de mai multe ori și controlate atent, așa încât
rezultatele lor nu pot fi puse la îndoială”.
Propunem în continuare
prezentarea unor experimente deosebit de interesante, legate de alimentația
nedenaturată termic, expuse organizat și cu rigoare medicală, prin contribuția autorilor
Roger Coghill, doctor în psihologie la Universitatea din Cambridge, Anglia, alături
de Harry Oldfield, licențiat în fizică, biologie și homeopatie, fondatorul și coordonatorul
Școlii Internaționale de Terapie Electrocristalină și membru în consiliul științific
al publicației Journal of Alternative Medicine.
Titlurile și funcțiile științifice ale acestora, autori ai lucrării „Fața nevăzută
a creierului“, subliniază atenția ce trebuie acordată alimentelor naturale, nedenaturate
termic:
- Oamenii știu instinctiv că
alimentele în stare naturală, ca salatele, merele sau sucurile proaspete, sunt
foarte sănătoase. Ceea ce ignoră însă este faptul că alimentele crude radiază
literalmente sănătate. Teoria lui Lakhovsky (1924) duce în mod inevitabil la
concluzia că, practic, consumul de alimente în stare naturală reprezintă o
iradiere provenind de la organismul ingerat; practic fiecare celulă a unui măr
proaspăt cules, a sucului de morcovi sau frunzelor de salată se află în stare
de oscilație. Fotografiile Kirlian, ce înregistrează intensitatea descărcărilor
de tip corona, ne pot dezvălui cât durează aceste oscilații. Așadar, consumul de
alimente în stare naturală fortifică oscilațiile deja existente în organism,
proprietate pe care alimentele preparate o pierd. Numeroase experiențe
efectuate în acest sens confirmă faptul că alimentele crude sunt mult mai hrănitoare
și energizante decât cele fierte și prăjite.
- Werner Kollath a fost
profesor la Universitatea din Rostock cu puțin înaintea izbucnirii Primului Război
Mondial (ulterior a devenit șeful Catedrei de nutriție a Facultății de medicină
din Viena). El a trecut un lot de animale de prăsilă pe un regim alimentar
compus din preparate lipsite aproape complet de vitamine și bioelemente,
constatând că, până la vârsta maturității, acestea se dezvoltaseră normal. Din
acest moment, însă, animalele au început să prezinte simptomele pe care le acuză
oamenii care trăiesc în țările industrializate: constipație, carii dentare,
intoxicații de colon, pierderi de calciu etc. Starea de degradare nu a cedat
nici la administrarea unor cantități substanțiale de vitamine (de sinteză
chimică), excepție făcând alimentele în stare naturală, adică frunzele și
legumele proaspete. Și alți cercetători care au studiat fenomenul la Stockholm
și München au obținut rezultate similare.
- Stomatologul american
Weston Price a călătorit în regiuni îndepărtate, făcând cercetări asupra
dezvoltării dentiției și oaselor la locuitorii unor zone izolate ca Valea
Loeschental din Alpii Elvețieni. În 1945 el și-a publicat rezultatele într-o
lucrare din care se desprinde concluzia că regimul folosit de veacuri (alimente
în stare crudă, crescute fără îngrășăminte chimice) asigură
un nivel de sănătate sporit. Printre locuitorii Văii Loeschental nu s-a înregistrat
la acea vreme niciun caz de tuberculoză, iar în regiune nu exista dentist,
deoarece nimeni nu suferea de carii.
- Dr. Norman W. Walker suferea
de o formă avansată de nefrită. A încercat un regim de sucuri naturale și a
descoperit că acest tratament este eficient, integrându-l în propria alimentație
ca mod de viață. În 1984 el împlinise 107 ani și publicase un număr
impresionant de lucrări despre proprietățile curative ale sucurilor naturale. A
trăit 116 ani.
- Printre adepții consumului
de alimente în stare naturală se numără și foarte mulți medici. În 1950, dr.
Masanore Kuratsune, șeful Catedrei de medicină de la Universitatea japoneză Kyushu,
a făcut un experiment extrem de riscant. El și-a administrat sieși și soției
sale, care era însărcinată, același regim alimentar care fusese aplicat
prizonierilor de război din lagărele japoneze: între 729 și 826 de calorii pe
zi, la o greutate de 70 kg, ceea ce reprezintă cca o treime din cantitatea
zilnică de calorii necesară unui organism. Regimul alimentar al prizonierilor
fusese compus din orez crud, legume și o cantitate foarte mică de fructe
uscate. Cei doi „prizonieri” benevoli au consumat aceleași alimente, dar în
stare naturală. Prin acest regim alimentar, sănătatea celor doi subiecți nu s-a
degradat, până când n-au început să gătească fructele și legumele respective.
Din acel moment, cei doi au constatat instalarea acelorași simptome de boală ca
cele ale prizonierilor de război din lagărele japoneze: edeme, carențe vitaminice
și colaps.
- Efecte similare a constatat
și Sir Robert McCarrison în urma experimentelor sale făcute în India pe un lot
de maimuțe. Acestea s-au îmbolnăvit de colită după ce au fost trecute pe un regim
alimentar constând din alimentele pe care le consumau în mod obișnuit, cu
singura diferență că acestea erau fierte.
- În urma cercetărilor experimentale
efectuate în Elveția de O. Stiner pe un lot de cobai hrăniți cu alimentele pe
care le consumau în mod curent, însă preparate, s-a constatat declanșarea în
lotul respectiv a unei multitudini de afecțiuni.
- Un alt indiciu deosebit de util
este furnizat de studiile întreprinse de dr. Hans Eppinger, medic primar la
Clinica medicală a Universității din Viena. Împreună cu colegii săi, el a
investigat cauzele care fac posibilă remiterea sau vindecarea (prin
administrarea unui regim constând din alimente consumate în stare naturală) unor
afecțiuni grave, cronicizate, ca insuficiența cardiacă, hipertensiunea arterială,
infecțiile sau insuficiențele renale și bolile de sânge, alcoolismul sau
artrita. Cercetătorii au descoperit că, prin preparare, alimentele afectează,
fiecare într-un mod propriu, organismul respectiv, începând chiar de la nivel
celular: alimentele preparate fac să crească tensiunea electrică în organism,
ceea ce afectează capacitatea de selecție a celulei, cu alte cuvinte, capacitatea
celulei de a face distincția între prieteni și agresori în termeni nutriționali.
Lipsa alimentelor naturale instalează în organism starea de debilitate.
- Medicul suedez Henning
Karstrom subliniază faptul că nu este suficientă includerea în regimul
alimentar a celor 50 de substanțe nutritive clasice – vitamine, săruri
minerale, acizi grași etc. – pentru prezervarea stării normale de sănătate.
Organismul va avea de suferit dacă regimul nu cuprinde și mari cantități de
alimente nefierte și neconservate, deci în stare naturală.
- Profesorul Israel Brekhman,
celebru biochimist rus, consideră că alimentele sunt încărcate de informații
structurale și că plantele în stare naturală păstrează un număr mai mare de informații
decât cele preparate, deoarece, prin fierbere, informația este distrusă. El
sugerează că ar fi vorba de acțiunea generală, sinergică a unor substanțe din
plante, nu doar de cea specifică.
- Îndreptându-ne atenția acum
spre domeniul bioradiațiilor și biocâmpului, remarcăm observațiile lui H.C.
Monteith, prezentate în impresionanta lucrare Viața secretă a plantelor,
a autorilor P. Tompkins și T. Bird: Inginerul electronist Henry C. Monteith din
Albuquerque, statul New Mexico a construit un mic aparat, constând într-un
oscilator din cele folosite la alimentarea aparatelor de radio ale
automobilelor, două baterii a câte 6 volți și un cordon de alimentare obișnuit.
Ca și cercetătorii ruși soții Kirlian, dar și alții, Monteith a putut observa că
emisiile frunzei vii sunt variate și de o mare frumusețe. El a văzut că o frunză
uscată emană, în cel mai bun caz, o lumină uniformă, nedetectabilă pe peliculă.
Supusă unui curent de 30.000 de volți, frunza uscată nu dădea nicio impresie
fotografică, chiar dacă era în prealabil înmuiată în apă, în timp ce frunzele
vii străluceau în culori splendide, ce încântau ochiul. Această informație ne
spune totul despre diferența dintre structura ștearsă, palidă a alimentelor deshidratate
în urma tratării termice sau chimice și minunatul peisaj coloristic al emisiei
bioradiative a alimentelor proaspete, vii, organice, care susțin direct structura
biocâmpului organismului care le-a ingerat!
- În sprijinul acestei
terapii, poate că ar trebui să menționăm aici procesul leucocitozei digestive,
despre care dr. W.F. Hesselink, medic și jurist în probleme de drept olandez și
de cercetări juridice și biologice la Ministerul Justiției de la Haga, a dat
următoarea explicație într-o conferință pe care a susținut-o în Danemarca, acum
câțiva ani. Denumirea de „leucocite” vine din limba latină și este dată
globulelor albe din sânge. În mod normal și corect, 1 mm³ de sânge conține 6.000
de leucocite. S-a constatat că la un organism hrănit cu „hrană moartă” – mâncare
gătită, dulciuri, prăjituri – numărul acestor globule albe poate să crească de
trei ori, adică până la 18.000/mm³; și cum leucocitele au rol de apărători ai
organismului în caz de pericol, înseamnă că un sânge cu un asemenea număr de
leucocite este, în mod sigur, un sânge otrăvit. O alimentație compusă exclusiv
din crudități vegetale nu produce niciodată leucocitoză digestivă. Vegetalele
proaspete, nepreparate, cum sunt fructele și legumele, ca și laptele proaspăt,
nefiert, au un pH bazic, favorabil organismului. Prin tratare termică, aceste
alimente devin hiperacide, ceea ce este foarte dăunător.
- Dr. med. Ernst Schneider, în
vasta și documentata sa lucrare în trei volume intitulată „Să folosim puterea
vindecătoare a alimentelor”, bazându-se pe studiile și experiențele altor specialiști
(Kollath, Virchow, Roessle, Kouschakoff etc.), consemnează faptul că, dacă
începem orice masă cu mâncare pregătită la foc (supă sau ciorbă de carne, sau
cartofi și zarzavat fiert, sau chiar o cană de cafea, ciocolată, pâine cu unt
și marmeladă), în 10 minute, numărul globulelor albe din sânge crește de la
6-8.000/mm³, cât este normal, la 10.000, iar în 30 de minute, la 30.000. Acest
fenomen este cunoscut sub numele de „leucocitoză de digestie”. Fenomenul în
cauză reprezintă o reacție de apărare a organismului, asemănătoare cu cea care
are loc în bolile infecțioase și în toate situațiile în care în organism intră
un element străin, vătămător, o substanță nocivă sau toxică. Aceeași reacție se
înregistrează și atunci când alimentele crude se consumă după o hrană gătită la
foc. În schimb, dacă se consumă numai alimente crude, sau alimente gătite după ingerarea
unor alimente crude, acest fenomen nu mai are loc.
Am prezentat aceste argumente
de nivel general, statistic și experimental, doar pentru a pregăti terenul
pentru aprofundarea elementelor ce indică la modul evident necesitatea abordării
nutriției naturale, fără foc. Pentru aceasta, vom apela la doi reputați medici,
ce dau o imagine mult mai clară decât cea prezentată în tratatele de igienă, și
din care se desprinde clar ideea superiorității alimentației cu preparate
nedenaturate termic față de cea cu preparate supuse focului. Prima lucrare,
„Destinul în bucătărie”, aparține dr. Otto Brucker, în care acesta prezintă concluziile
cercetătorilor coordonați de prof. Kollath, șeful Catedrei de Nutriție de la Facultatea
de Medicină din Viena, iar a doua aparține dr. Cristian Schaller, președintele
Association Vivez Soleil din Elveția,
intitulată „Învățați să vă hrăniți”.
Prof. Kollath conturează o
imagine clară, privitoare la valoarea biologică a alimentelor noastre: Mijloacele de viață sunt
constituite din hrana vie, pe care noi fie o denaturăm, fie o modificăm pe cale
mecanică sau fermentativă. A ne alimenta nu este suficient
pentru a ne menține sănătatea: prin încălzire, conservare și preparare obținem
hrană moartă, purtătoare de unele substanțe nutritive, dar care nu-și pot
îndeplini decât parțial funcțiile. Ele nu mai conțin fermenți și nu mai prezintă
procese proprii de metabolism. Prof. Kollath numește „mijloace de viață”
produsele naturale destinate nutriției, care se prezintă în starea în care au
fost recoltate sau au suferit cel mult o modificare mecanică sau un proces fermentativ
cu fermenți proprii. El numește „alimente” produsele care au suferit o
modificare prin încălzire, conservare sau preparare culinară.
Corpul nostru a fost proiectat
să funcționeze cu elementele vii conținute în alimentele naturale. De fapt,
înainte de orice, gradul vitalității este cel care contează. Astfel, grâul
germinat este biogenic (conține viață), boabele de grâu stocate sunt bioactive (activează
viața); copt, grâul este biostatic (încetinește viața), iar dacă este tratat cu
agenți chimici de conservare, devine biocid (distruge viața). Din toate aceste
observații, experimente și statistici se desprinde aceeași idee: a mânca
natural, fără carne, fără produse de sinteză chimică și mai ales fără alimente
supuse focului este nu numai sănătos, ci și necesar pentru realizarea unui
standard normal și armonios de integrare în mediul natural, căruia omul îi aparține.
Sursa: Dr. Marian Paraschiv-Claudius - Tratat pentru alimentația
naturală a omului, Editura Christalin, 2003
-->
Usor de teoretizat, dar greu de facut si periculos. Tratarea termica primitiva cum era frigerea carnii de catre stramosii nostri a insemnat eliminarea multor boli transmise prin carne sau vegetale. Si a insemnat un pas urias in evolutia speciei. Simpla spalare a fructelor nu este nici pe departe sigura. Char si o mana de leustean poate fi contaminata , iar fierberea lui s-ar putea sa nu elimine o bacterie periculoasa daca nu dureaza cel putin un sfert de ora. Nu traim ca parintii si bunicii nostri, nu e cazul sa ne comparam vietile cu conditiile in care au crescut ei.
RăspundețiȘtergereHa, ha, ha! In leustean exista o bacterie care se incapataneaza sa ramana vie in ciorba care clocoteste timp de 15 min pe aragaz? Da-ne si noua sursa acestei informatii stiintifice. Sau ai facut tu personal experiența asta? Daca da, cum de te-a lasat inima sa torturezi o biata bacterie atata timp?
ȘtergereAcest articol trage concluzii pe principiul „Unde dai și unde crapă”! Firește că animalele crescute intensiv sunt o sursă OTRĂVITĂ de carne lapte și ouă. Însă experianța MILENARĂ a Omenirii, DOVEDEȘTE că OMUL ACTUAL are NEVOIE de produse animale în alimentația lui. Pe bune, dar nu toți sunt fotomodele. iar în ceea ce privește produsele vegetale, acestea sunt la fel de otrăvite precum produsele animale. Au existat și încă mai există, comunități preponderent carnivore, obligate de context la acest specific alimentar. Chiar și în România, cine nu cunoaște octogenari sau centenari care sunt omnivori. Celebra slană cu pită, ceapă și pălincă, ce i-a adus pe ardeleni la vărste foarte înaintate. Iar în ceea ce privește tratarea termică a alimentelor, este o copilărie să pretinzi că are efect rău asupra sănătății umane. Argumentele articolului sunt, mai degrabă, emoționale, prezentând, intenționat, lucrurile, doar din unghiul favorabil paradigmei susținute, și ridică mult prea multe întrebări și obiecții. Esența alimentației sănătoase este să mâncăm DE TOATE, preparate ÎN TOATE FELURILE!
RăspundețiȘtergereAnonim, autorul acestui text este medic ofițer la Comandamentul Protecției Civile. Are o teză de doctorat cu titlul „Cercetări privind alimentația naturală și efectele acesteia asupra stării de sănătate”, obținută de la Institutul de Sănătate Publică. Tu cine ești?
ȘtergereAstea sunt argumentele voastre? Nu credeți că este penibil să vă susțineți afirmațiile doar pe principiul autorității? Eu sunt un ANONIM! Asta înseamnă că doar pentru că cuiva, politicul i-a dat niște titulaturi, are dreptate? Vă decredibilizați!
Ștergere"Nu credeti in ceva, doar pentru că ati auzit. Nu credeti in nimic, doar pentru ca multi vorbesc despre asta, sau din respect pentru autoritatea învățătorilor si vârstnicilor voștri. Doar dupa observare si analiză, când vedeti că totul are temei, acceptati și trăiți conform adevărului vostru."
RăspundețiȘtergereBuddha
Mi-a plăcut ce-a zis băiatul acesta. Nu contează că este o persoană publică.
Anonim, suntem vegetarieni de 10 ani și într-o perfectă stare de sănătate. Prin urmare, nu e cazul să te îngrijorezi în legătură cu șansele noastre de supraviețuire. Avem un temei puternic să credem în ceea ce postăm.
ȘtergereIar noi suntem omnivori de o viață și suntem într-o perfectă stare de sănătate! Chiar așa, începem să ne lăudăm cu o PERFECTĂ stare de sănătate? Pe bune? Există așa ceva, sau doar bravați? Nu de altceva dar, de bravat... oricine poate afirma că este exclusiv carnivor și este într-o PERFECTĂ stare de sănătate! Vorbe! Doar vorbe! De parcă n-am trăi toți pe același Pământ!
ȘtergereAnonim, un sfat: mănâncă ce dorești și ignoră articolele de acest fel. Atâta timp cât nu ești o autoritate în domeniu, n-o să reușești să convingi pe nimeni. Îți dorim multă sănătate.
ȘtergereAveți multe articole interesante. Dar, dezamăgitor, doriți să convingeți prin apelul la autoritate! Drumul spre iad este pavat cu intenții bune! Trist!
RăspundețiȘtergereFiecare e liber sa aleaga ce i se potriveste... unii oameni gasesc adevaruri in ziare de cancan, iar altii in studii si descoperiri stiintifice... In tip ce unii "se hranesc" sanatos cu animale torturate, altii se bucura de savoarea fructelor, bogatia si diversitatea legumelor si semintelor... Si soarele rasare deasupra tuturor! :)
RăspundețiȘtergereMultumim Frumoasa Verde pentru inca un articol de zile mari!!!!
Multumesc Frumoaasa verde pentru multimea de informatii utile si mult respect pentru munca depusa, cine simte ca poate invata ceva din aceste articole, va citi in continuare acest site, cine nu simte, cu siguranta isi pierde viata degeaba pe aici.
Ștergere