Salvia - planta care salvează



SALVIA
– PLANTA CARE SALVEAZĂ –

„De ce să moară omul când în grădină crește salvia?”, spune un dicton din Evul Mediu. În Antichitate se credea că salvia îi face pe oameni nemuritori, credință pe care o regăsim chiar în numele plantei: „salvia” vine din latinescul salvare = a salva, a vindeca. Despre această plantă extrem de aromată romanii spuneau că este sacră, fiind adusă pe pământ de către zei. „Cine are salvie în grădină nu lasă bătrânețea să se apropie”, glăsuiește un vechi proverb chinezesc. Atât medicii greci, cât și cei romani (Galenus, Plinius, Dioscoride) elogiau salvia, considerând-o regina ierburilor tămăduitoare, cu efecte protectoare magice. În Roma Antică era culeasă cu un întreg ritual. Cel care oficia ceremonialul era îmbrăcat într-o tunică albă și aducea ca jertfă pâine și vin. Primăvara, salvia era un remediu nelipsit, fiind folosită ca detoxifiant, protector împotriva infecțiilor și tonic psihic. Se credea că cel ce consumă salvie la începutul primăverii va întineri și el odată cu natura.


Există multe mituri privind efectele terapeutice ale acestei plante venerate, pe care știința modernă se străduiește să le înțeleagă. Salvia este o plantă cercetată intens, căreia medicina îi descoperă tot mai multe proprietăți. Ea nu este doar un leac natural cu multiple aplicații, ci și o plantă alimentară cu un gust excelent. În medicina tradițională românească, salvia are numeroase întrebuințări. Fiind o plată sensibilă la îngheț, nu crește spontan, ci doar cultivată, mai ales în zonele sudice ale țării. De la ea se folosesc frunzele și părțile aeriene înflorite, care sunt foarte bogate în uleiuri volatile, având un gust puternic aromat și astringent. La magazinele de tip Plafar găsim salvia sub formă de frunze uscate, ca și anumite preparate, cum ar fi tinctura și uleiul volatil.

Cum se prepară și se administrează salvia

Pulberea. Se obține prin măcinarea cât mai fină, cu râșnița de cafea, a frunzelor și a părților aeriene. Depozitarea pulberii de salvie se face în borcane de sticlă închise ermetic, în locuri întunecoase și reci, pe o perioadă de maximum 2 săptămâni (deoarece uleiurile volatile se evaporă foarte repede). De regulă, se ia de 3 ori/zi câte ½ linguriță rasă, pe stomacul gol.

Tinctura. Se pun într-un borcan cu filet 20 de linguri de pulbere de salvie, peste care se adaugă 2 căni (500 ml) de alcool alimentar de 70°. Se închide borcanul ermetic și se lasă la macerat timp de 2 săptămâni, într-un loc călduros. Se filtrează, iar tinctura rezultată se pune în sticluțe mici, închise la culoare. Se ia câte 1 linguriță, diluată în puțină apă, de 4 ori/zi. Este folosită ca echilibrant nervos și hormonal, stimulent al activității cerebrale și al memoriei.

Uleiul de salvie. În ½ litru ulei de măsline extravirgin se pun 10 linguri părți aeriene de salvie, uscate și mărunțite. Se lasă amestecul la soare 2 săptămâni, după care se filtrează, se adaugă 20 de picături de ulei volatil de salvie pentru uz intern (se găsește la Plafar), iar preparatul obținut se trage într-o sticlă închisă la culoare, care se păstrează în locuri întunecoase și reci.

Uleiul volatil de salvie. Se obține doar prin procedee industriale și este unul din cele mai folosite uleiuri volatile din lume, datorită extraordinarelor sale însușiri antiseptice, fiind folosit și drept conservant al produselor alimentare (în America Latină). În scopuri medicinale, se administrează doar uleiul de salvie cumpărat din magazinele și din farmaciile specializate, care are înscrisă pe ambalaj specificația că este recomandat pentru uz intern. Se iau câte 2 picături, de 2-4 ori/zi, în cure de 4 săptămâni, urmate de 2 săptămâni de pauză.

Vinul energizant. Într-un litru de vin natural alb se pun 20 de linguri de pulbere de salvie și se lasă la macerat timp de 3 săptămâni, după care se strecoară. Se iau câte 3 linguri, înainte sau după masă. Administrat înainte de masă, vinul de salvie stimulează apetitul și înviorează. Luat după ce am mâncat, este un extraordinar remediu contra surmenajului, asteniei, astmului, distoniei neurovegetative. Vinul cald de salvie este un excelent profilactic pentru răceală și gripă.

Oțetul de salvie. A fost folosit de călugării benedictini, care îl considerau un elixir pentru nervi și digestie. Iată rețeta: timp de 2 săptămâni, se pun la macerat 50 g de frunze de salvie mărunțită într-un litru de oțet natural de mere sau de mere și miere. Rezultă un oțet foarte aromat, cu efecte tonice digestive, carminative (reduce balonarea), înviorătoare, care este și un excelent adaos la salatele de primăvară. Extern, este folosit ca frecție împotriva răcelii, a durerilor reumatice, a stărilor de oboseală fizică și psihică.

Infuzia combinată. Se pun la macerat 3-4 linguri de salvie mărunțită în ½ litru apă, timp de 8-10 ore, după care se filtrează. Preparatul rezultat se pune deoparte, iar planta rămasă se fierbe în încă ½ litru de apă timp de 5 minute, după care se filtrează. În final, se amestecă cele două extracte, obținându-se cca 1 litru de preparat, care se folosește intern (1-2 căni/zi) sau extern, sub formă de comprese și băi.

Tratamente interne cu salvie

Alzheimer, demență senilă - administrarea de salvie blochează formarea unor enzime concentrate în creier și în măduva spinării, care afectează sistemul nervos, provocând această boală. Administrarea de salvie restabilește în mare măsură memoria, îmbunătățește funcțiile cognitive cum ar fi raționamentul și atenția și reduce stările de agitație psihomotorie. De la primele simptome, se ia tinctură de salvie, câte 1 linguriță, de 4 ori/zi, în cure de 4 luni, urmate de 1 lună de pauză, după care tratamentul se reia.

Colită, colită de fermentație, enterocolită, diverticulită - se administrează pulberea de salvie, câte 4 lingurițe/zi, în cure de 21 de zile, urmate de 10 zile de pauză.

Bronșită, rinită virală acută (răceală), gripă - se bea infuzia combinată, câte 1 litru/zi, în cură de 7 zile. Extern, se fac frecții cu oțet de salvie pe tot corpul, insistându-se asupra toracelui, mâinilor, cefei, tâmplelor și frunții.

Indigestie, balonare - se ia înainte de masă ¼ linguriță de pulbere de salvie. Stimulează digestia, echilibrează apetitul și împiedică formarea gazelor în intestin. În lumea arabă, salvia este numită „iarba beduinilor”, decoctul combinat de salvie fiind un remediu celebru pentru tratarea tuturor problemelor digestive, mai ales a diareii. Se beau 2-3 căni/zi de infuzie combinată.

Ciclu menstrual neregulat, foarte abundent sau dureros, sterilitate feminină - se ia câte o jumătate de linguriță de pulbere de salvie, de 4 ori/zi, pe stomacul gol. Un tratament va dura 3 luni și va avea efect de echilibrare la nivel hormonal.

Tulburări specifice premenopauzei - contra acestor probleme, tinctura de salvie e un adevărat elixir, reducând transpirația, rărind apariția bufeurilor și având un puternic efect de reîntinerire. Se administrează câte o linguriță de tinctură (întotdeauna diluată în apă), de 3 ori/zi, pe stomacul gol. Efectele terapeutice apar după 4 săptămâni. Contra hemoragiilor care apar la debutul menopauzei, se folosește pulberea de salvie, luată în același mod ca mai sus. De altfel, împotriva transpirației excesive sau cu miros neplăcut, salvia are efecte extraordinare, fiind un adevărat deodorant.

Diabet de tip II, adjuvant în diabet de tip I - „Salvia sporește de 2-3 ori receptivitatea organismului la insulină”, este concluzia unui studiu german pe această temă. Pentru combaterea acestei afecțiuni, se administrează decoctul combinat de salvie, câte 1 cană/zi.

Precauții: Planta este contraindicată epilepticilor. Uleiul volatil de salvie nu se dă copiilor sub 10 ani. Femeile care alăptează nu vor folosi această plantă, care este recunoscută pentru efectul ei rapid de oprire a lactației.

Întrebuințarea salviei în cosmetică

Pe lângă acțiunea ei terapeutică, salvia are un efect astringent, este aromată și răcoritoare. De aceea, este inclusă în produsele cosmetice și de îngrijire a pielii. Loțiunile și șampoanele cu salvie combat mătreața. Salvia închide la culoare primele șuvițe cărunte și stimulează creșterea părului, dându-i un aspect frumos și sănătos. E folosită frecvent și în apa de gură, la gargare și pentru curățarea dinților. Înainte ca pasta de dinți să fie inventată, oamenii își frecau dinții cu frunze de salvie, pentru a îndepărta depunerile, ceea ce întărea, în același timp, țesutul bucal. Și azi sunt multe paste de dinți ce conțin salvie, deoarece curăță dantura și dă gurii o senzație de prospețime. Salvia are efect antiseptic; gargara ameliorează răgușeala, durerile de gât și infecțiile din cavitatea bucală.
Uleiul eteric de salvie se folosește în adaosurile de baie, loțiuni, săpunuri și parfumuri. Salvia curăță pielea de celulele moarte și de alte particule. Dacă sunteți sensibili la schimbările de vreme, adăugați salvie la apa de baie și destindeți-vă. Are un efect minunat.
Salvia se găsește la orice Plafar și chiar și la supermarket, așa că vă puteți prepara singure, fără bani mulți, produsele cosmetice. Infuzia se obține opărind frunzele și o puteți folosi pentru o baie a feței, care înviorează și curăță pielea. Puteți ține salvie în dormitor, pentru un aer parfumat.

Salvia și vârsta a treia

Salvia are un puternic efect întineritor, ajutând mai ales menținerea nealterată a facultăților mintale la vârste înaintate. Studiile au confirmat acest lucru, punând în evidență trei aspecte importante:
- salvia ajută la menținerea tinereții celulelor scoarței cerebrale, prin efectul antioxidant;
- salvia acționează asupra receptorilor unor hormoni care mențin tinerețea organismului;
- salvia inhibă formarea unor enzime care blochează procese ca: memorarea, asocierea, sinteza; de altfel, această plantă se poate asocia cu succes tratamentului medicamentos în boala Alzheimer. 
O linguriță de tinctură de salvie de 4 ori pe zi previne senilitatea la vârste înaintate. Mai mult, salvia stimulează capacitatea de memorare și îmbunătățește performanțele intelectuale, atât la vârstnici, cât și la tineri. Primele rezultate în acest sens se văd după 4 săptămâni de administrare constantă, un tratament complet durând între 2 și 3 luni și putând fi făcut de 3 ori pe an.

Salvia în bucătărie

Ca plantă condimentară, salvia dă un gust excelent ficatului de pasăre, ruladelor de carne și tuturor mâncărurilor pe bază de tomate. Gurmanzii spun că savoarea unei fripturi împănate cu crenguțe de salvie nu poate fi egalată de nicio altă mirodenie. Frunzele uscate și măcinate fin se pot adăuga în aluatul pentru biscuiți, prăjituri sau cozonac. Când preparăm salate de tot felul, unt sau pastă de brânză cu verdețuri, ar fi bine să nu uităm salvia, măcar din motive de sănătate.


SERA CU AROME

Iată și o sugestie de procurare a salviei și a altor plante aromatice și medicinale. Aici, plantele sunt crescute organic și vă puteți bucura de proprietățile lor multă vreme. Nu ignorați această ofertă!


«Cam așa arată dimineața mașina cu care facem livrările de plante aromatice. Este încărcată cu busuioc grecesc, mentă, rozmarin, salvie, cimbru și oregano. Sunt ghivece mari, calculate în așa fel, încât plantele să reziste ani de zile fără să trebuiască să fie replantate, și sunt puse în pământ de pădure, nu în turbă. Nu au fost forțate sau tratate chimic, doar natura și-a făcut treaba foarte bine. Vă rog să nu le comparați cu cele pe care le vedeți în supermarket sau în piețe.
Prețul unui ghiveci este de 50 Ron, incluzând și transportul în București.
Cu excepția busuiocului, toate celelalte plante sunt perene și vă veți bucura de ele multă vreme de-acum încolo. Au rădăcinile mature și nu mai există riscul de a nu se prinde sau crește.
Trebuie doar să-mi lăsați un mesaj privat sau să mă sunați la 0751 313 238.
Mulțumim tuturor celor care se bucură deja de plantele noastre, dar și celor care se pregătesc să le comande!»

Pentru mai multe informații, intrați aici: https://www.facebook.com/seracuarome

Comentarii

  1. In sfarsit un blog care vorbeste despre ceva interesant! Intr-o blogosfera predominata de blog-uri care vorbesc despre nimic e bine sa mai gasesti cate o oaza de verdeata unde sa citesti si sa te odihnesti.

    RăspundețiȘtergere
  2. Dar pentru provincie cum distribuiti? Multumesc

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *