NU EXISTĂ
COLESTEROL BUN ȘI COLESTEROL RĂU!
La fiecare 5 ani,
Comisia consultativă de recomandări nutriționale din Statele Unite (DGAC – Dietary Guidelines Advisory Committee) întocmește un raport care
influențează semnificativ comunitatea științifică din întreaga lume, în ceea ce
privește alimentația și sănătatea. Recomandările acestei comisii modifică în
mod direct rapoartele privind nevoile nutriționale umane pentru menținerea
stării de sănătate, prescripțiile date de medici și dieteticieni, alimentația
din școli, rețetele firmelor care produc alimente și publicitatea produselor
alimentare.
Liniile
directoare din anul 2015 prezintă o schimbare radicală față de anii precedenți,
în ceea ce privește colesterolul. Anterior, DGAC recomanda limitarea
consumului de alimente care conțin colesterol la mai puțin de 300 mg/zi. În
2015, această comisie a modificat recomandarea, deoarece dovezile științifice au arătat
că nu există o legătură între consumul de colesterol prin alimentație și
nivelul acestuia din sânge. În conformitate cu concluziile raportului Asociației
Americane de Cardiologie (AHA – American
Heart Association) „colesterolul este un nutrient al cărui consum mărit nu
reprezintă o problemă de sănătate”, adică nu afectează nivelul colesterolului
din sânge! Practic, această concluzie contrazice recomandările anterioare, care au schimbat
obiceiurile alimentare ale americanilor, și nu numai ale lor. Cu acest raport
și cu noile instrucțiuni ale AHA, cea care eliberează aprobările privind
utilizarea medicamentelor pentru colesterol, a căzut și bastionul statinelor și
al recomandărilor nutriționale în acest sens.
Colesterolul
este un factor bun. Este
produs în proporție de 85% de însuși organismul nostru și este un element de
bază pentru menținerea vieții. Asimilarea lui din alimente este de numai 15% și
nu afectează nivelul lui în sânge. Ca urmare a implicării în unele funcții ale
organismului, nivelul colesterolului în sânge poate crește, dar nu pentru că am
absorbi mai mult din alimente, ci pentru că uneori este necesar pentru
repararea unor defecțiuni ale celulelor și țesuturilor. Într-o astfel de
situație, organismul nostru își crește producția endogenă de colesterol, pentru
a ajuta mecanismele de reparare.
Fiecare dintre
noi este diferit și are nivelul colesterolului determinat genetic. Nu există dovezi științifice care să ne
permită să definim nivelul „normal”. Valorile acceptate ale colesterolului sunt
acum între 150 și 320 mg/dl! Dacă o persoană are o valoare care de obicei este în
jur de 220 ml/dl și aceasta crește la un moment dat, înseamnă că undeva, în
organism, există o problemă și este nevoie de mai mult colesterol, pentru a o
repara. Colesterolul mărit nu este un factor de risc, ci un mijloc de a corecta
defecțiunea. Soluția ideală ar fi să identificăm inflamația cronică și să
intervenim, ajutând organismul să finalizeze procesul. Din păcate,
această vânătoare a colesterolului a determinat populația să
evite alimente cu o valoare nutritivă ridicată, cum ar fi ouăle, peștele, fructele
de mare, untul biologic etc., și să-și crească în același timp consumul de zahăr
și alimente procesate, ceea ce a provocat adevărate epidemii de obezitate,
diabet, boli de inimă, cancere și boli autoimune.
Ce este, mai
exact, colesterolul? Este o
moleculă de grăsime produsă în ficat, necesară pentru o mulțime de
funcții din organism. Este esențial pentru crearea de componente cheie, cum ar fi membranele celulelor, pentru funcționarea sistemului
nervos și a unui număr mare de hormoni, printre care cei masculini și feminini.
De asemenea, este folosit drept combustibil pentru mușchiul cardiac, cel mai
important organ al corpului uman. De reținut: 3/4 din colesterolul care
circulă în sânge este produs de organism, și doar 1/4 este absorbit din alimente.
Cum devine
colesterolul un factor de risc pentru vasele noastre? Facultatea de medicină de la Harvard a
afirmat într-un articol recent că tratarea colesterolului ca pe un sistem
hidraulic, care ar duce la înfundarea arterelor noastre, nu mai este valabil. O
mulțime de date arată că nivelul crescut al colesterolului este asociat cu
prezența în corp a unor inflamații. Inflamația
este un termen des întâlnit, dar care nu este foarte clar pentru unii dintre
noi. Se asociază cu multe probleme de sănătate și mai ales cu bolile de inimă. De fapt, inflamația e un lucru bun,
o funcționare normală. Este pregătirea organismului pentru a face față unei amenințări,
interne sau externe. O inflamație în
corpul nostru:
- determină
constricția vaselor de sânge, pentru a reduce pierderile de sânge în caz de
sângerare;
- crește coagularea
sângelui, din același motiv;
- crește numărul
de celule albe, pentru a împiedica dezvoltarea microbilor;
- multiplică
celulele, pentru a repara defecțiuni;
- crește nivelul
de colesterol din sânge, pentru a susține mecanismele de mai sus.
Așadar, nivelul
crescut al colesterolului nu înseamnă că ceva nu merge bine în vasele noastre
de sânge, colesterolul nu este personajul negativ al procesului. Dimpotrivă, nivelele
foarte scăzute ale colesterolului sunt asociate cu un pericol crescut de sângerare,
din cauza vaselor rupte.
Colesterolul este,
de fapt, un indicator al riscului cardiovascular, nu cauza! Un indicator sigur al inflamației cronice
este PCR (proteina C reactivă). Este folosit ca marker al inflamației vaselor
de sânge și al riscului bolilor de inimă. Astfel:
- Cu PCR sub 1
mg/lt avem un risc mic de episoade cardiovasculare;
- Cu PCR între 1
și 3 mgr/lt avem un risc mediu;
- Cu PCR peste 3
mgr/lt riscul este mare.
Din cele de
mai sus, deducem că nu există colesterol bun și colesterol rău. Acesta este și motivul pentru care unii oameni
cu valori ridicate ale colesterolului pot trăi până la adânci bătrâneți, iar
alții, cu valori scăzute, pot avea probleme cardiace serioase și o sănătate
șubredă. Problema principală este dacă există o inflamație și dacă organismul
nostru este capabil s-o gestioneze repede și eficient. Prin urmare, dacă
organismul are nevoie de mai mult colesterol pentru a rezolva o problemă, nu
este deloc util și benefic să-l reducem.
Cum au
rezultat limitele actuale? În
anul 2004, o comisie de specialiști din Statele Unite (US National Cholesterol Education Program) recomanda tuturor celor
care prezintă un risc crescut de boli cardiovasculare să-și reducă cât mai mult nivelul
colesterolului. În 2006, o revizuire publicată în Annals of Internal Medicine constata că nu există suficiente date
care să susțină atingerea unui nivel scăzut al colesterolului, sau date care să
justifice stabilirea unei valori țintă. Ce să mai crezi?
Ce se întâmplă dacă nivelul colesterolului
scade foarte mult? E posibil să se întâmple o serie
de lucruri neplăcute în corpul nostru. Așa cum am menționat mai sus,
colesterolul este o moleculă importantă pentru funcționarea optimă a
organismului. Suntem obișnuiți să auzim lucruri rele despre el, dar adevărul
este că organismul are nevoie de colesterol pentru a funcționa corect. Prezența
lui este o condiție de bază pentru viață. Membranele celulare ale tuturor
organismelor vii de pe planetă au ca element de bază colesterolul. Dacă acesta
n-ar exista, nici viața n-ar exista.
Nivelul scăzut al colesterolului
este asociat cu:
- Depresie. Colesterolul este
necesar pentru producerea de serotonină.
- Disfuncții sexuale. Colesterolul
este necesar pentru producerea de testosteron și estrogen.
- Boli neurologice. Creierul conține
1/4 din tot colesterolul din organismul nostru.
- Nivel scăzut de vitamina D.
Organismul nostru produce vitamina D din colesterol.
Ce putem face? Trebuie să ne reducem riscul inflamațiilor – alimentația
greșită, supragreutatea, lipsa de mișcare, stresul – și să ne preocupăm să
existe toate elementele necesare corpului nostru, astfel încât acesta să
funcționeze în parametrii optimi. Nu vom reuși să ne menținem sănătoși cu
panica și dacă ne perturbăm echilibrul biochimic al organismului. Suntem
sănătoși atunci când facem lucruri care creează și ameliorează starea sănătății
noastre.
daca aceasta teza este reala, nu considerati c-ar fi bine ca toti medicii cardiologi sa primeasca asta printr-un E-mail sau mai bine toti medicii? si-n plus in toate congresele cardiologilor care sunt subventionate din fondurile institutelor farmaceutice si unde se pledeaza in favoarea statinelor care distrug omul dar ,,fac plinul" furnizirilor si al liderilor de opinie !
RăspundețiȘtergereSe pare ca numarul locuitorilor planetei a ajuns sa deranjeze...asa ca de ce sa nu facem un genocid si da mai scoatem si profit din asta?
ȘtergerePai si Sortis cine sa mai recomande? ROMANI!!! Luati medicamente :)
RăspundețiȘtergereInteresant articolul, trebuie sa ma duc la doctor pentru a-mi verifica colesterolul.
RăspundețiȘtergereColesterolul nu e o grasime !!!
RăspundețiȘtergereColesterolul, în sine, este un alcool pe bază sterol. El se găsește în membrana celulelor și în țesuturile organismului și este transportat în sânge. Colesterolul nu se absoarbe prin alimentație, ci se sintetizează în organism. Fiind insolubil în apă, el nu există liber în corp. Transportul lui se realizează prin intermediul lipoproteinelor (lipide = grăsimi), care duc colesterolul și grăsimile în interiorul organismului. Toate celulele lipoproteice sunt învelite la exterior cu un strat care conține colesterol. De aceea colesterolul este considerat o substanță grasă.
ȘtergereEu am colesterol 280 în urma analizelor ce pot face? Mulțumesc.
RăspundețiȘtergere