Nu există colesterol bun și colesterol rău


NU EXISTĂ COLESTEROL BUN ȘI COLESTEROL RĂU!

La fiecare 5 ani, Comisia consultativă de recomandări nutriționale din Statele Unite (DGACDietary Guidelines Advisory Committee) întocmește un raport care influențează semnificativ comunitatea științifică din întreaga lume, în ceea ce privește alimentația și sănătatea. Recomandările acestei comisii modifică în mod direct rapoartele privind nevoile nutriționale umane pentru menținerea stării de sănătate, prescripțiile date de medici și dieteticieni, alimentația din școli, rețetele firmelor care produc alimente și publicitatea produselor alimentare.


Liniile directoare din anul 2015 prezintă o schimbare radicală față de anii precedenți, în ceea ce privește colesterolul. Anterior, DGAC recomanda limitarea consumului de alimente care conțin colesterol la mai puțin de 300 mg/zi. În 2015, această comisie a modificat recomandarea, deoarece dovezile științifice au arătat că nu există o legătură între consumul de colesterol prin alimentație și nivelul acestuia din sânge. În conformitate cu concluziile raportului Asociației Americane de Cardiologie (AHA – American Heart Association) „colesterolul este un nutrient al cărui consum mărit nu reprezintă o problemă de sănătate”, adică nu afectează nivelul colesterolului din sânge! Practic, această concluzie contrazice recomandările anterioare, care au schimbat obiceiurile alimentare ale americanilor, și nu numai ale lor. Cu acest raport și cu noile instrucțiuni ale AHA, cea care eliberează aprobările privind utilizarea medicamentelor pentru colesterol, a căzut și bastionul statinelor și al recomandărilor nutriționale în acest sens.

Colesterolul este un factor bun. Este produs în proporție de 85% de însuși organismul nostru și este un element de bază pentru menținerea vieții. Asimilarea lui din alimente este de numai 15% și nu afectează nivelul lui în sânge. Ca urmare a implicării în unele funcții ale organismului, nivelul colesterolului în sânge poate crește, dar nu pentru că am absorbi mai mult din alimente, ci pentru că uneori este necesar pentru repararea unor defecțiuni ale celulelor și țesuturilor. Într-o astfel de situație, organismul nostru își crește producția endogenă de colesterol, pentru a ajuta mecanismele de reparare.

Fiecare dintre noi este diferit și are nivelul colesterolului determinat genetic. Nu există dovezi științifice care să ne permită să definim nivelul „normal”. Valorile acceptate ale colesterolului sunt acum între 150 și 320 mg/dl! Dacă o persoană are o valoare care de obicei este în jur de 220 ml/dl și aceasta crește la un moment dat, înseamnă că undeva, în organism, există o problemă și este nevoie de mai mult colesterol, pentru a o repara. Colesterolul mărit nu este un factor de risc, ci un mijloc de a corecta defecțiunea. Soluția ideală ar fi să identificăm inflamația cronică și să intervenim, ajutând organismul să finalizeze procesul. Din păcate, această vânătoare a colesterolului a determinat populația să evite alimente cu o valoare nutritivă ridicată, cum ar fi ouăle, peștele, fructele de mare, untul biologic etc., și să-și crească în același timp consumul de zahăr și alimente procesate, ceea ce a provocat adevărate epidemii de obezitate, diabet, boli de inimă, cancere și boli autoimune.

Ce este, mai exact, colesterolul? Este o moleculă de grăsime produsă în ficat, necesară pentru o mulțime de funcții din organism. Este esențial pentru crearea de componente cheie, cum ar fi membranele celulelor, pentru funcționarea sistemului nervos și a unui număr mare de hormoni, printre care cei masculini și feminini. De asemenea, este folosit drept combustibil pentru mușchiul cardiac, cel mai important organ al corpului uman. De reținut: 3/4 din colesterolul care circulă în sânge este produs de organism, și doar 1/4 este absorbit din alimente.

Cum devine colesterolul un factor de risc pentru vasele noastre? Facultatea de medicină de la Harvard a afirmat într-un articol recent că tratarea colesterolului ca pe un sistem hidraulic, care ar duce la înfundarea arterelor noastre, nu mai este valabil. O mulțime de date arată că nivelul crescut al colesterolului este asociat cu prezența în corp a unor inflamații. Inflamația este un termen des întâlnit, dar care nu este foarte clar pentru unii dintre noi. Se asociază cu multe probleme de sănătate și mai ales cu bolile de inimă. De fapt, inflamația e un lucru bun, o funcționare normală. Este pregătirea organismului pentru a face față unei amenințări, interne sau externe. O inflamație în corpul nostru:
- determină constricția vaselor de sânge, pentru a reduce pierderile de sânge în caz de sângerare;
- crește coagularea sângelui, din același motiv;
- crește numărul de celule albe, pentru a împiedica dezvoltarea microbilor;
- multiplică celulele, pentru a repara defecțiuni;
- crește nivelul de colesterol din sânge, pentru a susține mecanismele de mai sus.
Așadar, nivelul crescut al colesterolului nu înseamnă că ceva nu merge bine în vasele noastre de sânge, colesterolul nu este personajul negativ al procesului. Dimpotrivă, nivelele foarte scăzute ale colesterolului sunt asociate cu un pericol crescut de sângerare, din cauza vaselor rupte.

Colesterolul este, de fapt, un indicator al riscului cardiovascular, nu cauza! Un indicator sigur al inflamației cronice este PCR (proteina C reactivă). Este folosit ca marker al inflamației vaselor de sânge și al riscului bolilor de inimă. Astfel:
- Cu PCR sub 1 mg/lt avem un risc mic de episoade cardiovasculare;
- Cu PCR între 1 și 3 mgr/lt avem un risc mediu;
- Cu PCR peste 3 mgr/lt riscul este mare.

Din cele de mai sus, deducem că nu există colesterol bun și colesterol rău. Acesta este și motivul pentru care unii oameni cu valori ridicate ale colesterolului pot trăi până la adânci bătrâneți, iar alții, cu valori scăzute, pot avea probleme cardiace serioase și o sănătate șubredă. Problema principală este dacă există o inflamație și dacă organismul nostru este capabil s-o gestioneze repede și eficient. Prin urmare, dacă organismul are nevoie de mai mult colesterol pentru a rezolva o problemă, nu este deloc util și benefic să-l reducem.

Cum au rezultat limitele actuale? În anul 2004, o comisie de specialiști din Statele Unite (US National Cholesterol Education Program) recomanda tuturor celor care prezintă un risc crescut de boli cardiovasculare să-și reducă cât mai mult nivelul colesterolului. În 2006, o revizuire publicată în Annals of Internal Medicine constata că nu există suficiente date care să susțină atingerea unui nivel scăzut al colesterolului, sau date care să justifice stabilirea unei valori țintă. Ce să mai crezi?

Ce se întâmplă dacă nivelul colesterolului scade foarte mult? E posibil să se întâmple o serie de lucruri neplăcute în corpul nostru. Așa cum am menționat mai sus, colesterolul este o moleculă importantă pentru funcționarea optimă a organismului. Suntem obișnuiți să auzim lucruri rele despre el, dar adevărul este că organismul are nevoie de colesterol pentru a funcționa corect. Prezența lui este o condiție de bază pentru viață. Membranele celulare ale tuturor organismelor vii de pe planetă au ca element de bază colesterolul. Dacă acesta n-ar exista, nici viața n-ar exista.

Nivelul scăzut al colesterolului este asociat cu:
- Depresie. Colesterolul este necesar pentru producerea de serotonină.
- Disfuncții sexuale. Colesterolul este necesar pentru producerea de testosteron și estrogen.
- Boli neurologice. Creierul conține 1/4 din tot colesterolul din organismul nostru.
- Nivel scăzut de vitamina D. Organismul nostru produce vitamina D din colesterol.

Ce putem face? Trebuie să ne reducem riscul inflamațiilor – alimentația greșită, supragreutatea, lipsa de mișcare, stresul – și să ne preocupăm să existe toate elementele necesare corpului nostru, astfel încât acesta să funcționeze în parametrii optimi. Nu vom reuși să ne menținem sănătoși cu panica și dacă ne perturbăm echilibrul biochimic al organismului. Suntem sănătoși atunci când facem lucruri care creează și ameliorează starea sănătății noastre.

Surse: aici și aici


Comentarii

  1. daca aceasta teza este reala, nu considerati c-ar fi bine ca toti medicii cardiologi sa primeasca asta printr-un E-mail sau mai bine toti medicii? si-n plus in toate congresele cardiologilor care sunt subventionate din fondurile institutelor farmaceutice si unde se pledeaza in favoarea statinelor care distrug omul dar ,,fac plinul" furnizirilor si al liderilor de opinie !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se pare ca numarul locuitorilor planetei a ajuns sa deranjeze...asa ca de ce sa nu facem un genocid si da mai scoatem si profit din asta?

      Ștergere
  2. Pai si Sortis cine sa mai recomande? ROMANI!!! Luati medicamente :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Interesant articolul, trebuie sa ma duc la doctor pentru a-mi verifica colesterolul.

    RăspundețiȘtergere
  4. Colesterolul nu e o grasime !!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Colesterolul, în sine, este un alcool pe bază sterol. El se găsește în membrana celulelor și în țesuturile organismului și este transportat în sânge. Colesterolul nu se absoarbe prin alimentație, ci se sintetizează în organism. Fiind insolubil în apă, el nu există liber în corp. Transportul lui se realizează prin intermediul lipoproteinelor (lipide = grăsimi), care duc colesterolul și grăsimile în interiorul organismului. Toate celulele lipoproteice sunt învelite la exterior cu un strat care conține colesterol. De aceea colesterolul este considerat o substanță grasă.

      Ștergere
  5. Eu am colesterol 280 în urma analizelor ce pot face? Mulțumesc.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

POSTĂRI ALEATORII

  • Dr. Călin Mărginean - Excesul ponderal și curele de slăbire (VIDEO)
    10.04.2012 - 0 Comments
    --> EXCESUL PONDERAL NE SCURTEAZĂ VIAȚA În general, oamenii își motivează recurgerea la o dietă sau mersul la sală prin…
  • 18 ustensile de bucătărie pe care nici chiar cei mai pricepuți bucătari n-ar știi cum să le folosească + FOTO
    16.01.2022 - 0 Comments
    De la inventarea roții, creativitatea umană nu a încetat niciodată să ne uimească. Dar uneori merge prea departe și ne confruntăm cu obiecte al căror scop este greu de înțeles. Iar dacă aceste…
  • 8 citate inspiraționale ale lui George Clooney despre leadership, eșec și cum să rămâi umil
    13.05.2023 - 0 Comments
    Actorul-antreprenor are câteva cuvinte de înțelepciune pentru antreprenori.Actor, regizor, producător, umanitar, antreprenor - există ceva ce nu face George Clooney? Cu o listă atât de lungă de…
  • Dușmanul dușmanului meu - Klaus Barbie - documentar (RO)
    26.05.2012 - 0 Comments
    --> DUȘMANUL DUȘMANULUI MEU   - Klaus Barbie - Nikolaus „Klaus” Barbie (1913-1991) a fost unul dintre cei mai cruzi torționari naziști. Ca şef al Gestapoului din Lyon, Franţa…
  • Andrei Pleșu - Apocalipsa la hinduși
    31.12.2012 - 1 Comments
    --> APOCALIPSA LA HINDUȘI Andrei Pleșu Am găsit un text, în literatura veche a Indiei (Linga Purana, II, 39-40), în cuprinsul căruia bombănelile mele şi ale altora par să fi fost…
  • Este Iadul exoterm sau endoterm?
    10.05.2012 - 1 Comments
    --> ESTE IADUL EXOTERM SAU ENDOTERM? Următoarea întrebare a fost pusă la un examen de chimie de la Universitatea Liverpool – Anglia. Răspunsul dat de unul dintre studenţi a fost atât…
  • SIDA nu a existat niciodată! + VIDEO
    15.04.2012 - 13 Comments
    --> ANATOMIA UNEI EPIDEMII SIDA nu a existat niciodată!  dr. cercetător Mihai Alecu Scandalurile provocate de gripa aviară şi de gripa porcină nu sunt singulare. Aceasta este…
  • SIDA - business-ul de miliarde de dolari
    18.04.2013 - 7 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SIDA – BUSINESS-UL DE MILIARDE DE DOLARI    Dacă există dovezi cum că virusul HIV este cauza SIDA, atunci trebuie să existe…
  • 13 lucruri pe care oamenii puternici din punct de vedere mental nu le fac
    13.05.2023 - 0 Comments
    Oamenii puternici din punct de vedere mental au obiceiuri sănătoase. Își gestionează emoțiile, gândurile și comportamentele în moduri care îi pregătesc pentru succesul în viață. Aruncați o privire la…
  • Gogorița militară
    14.03.2016 - 1 Comments
    GOGORIȚA MILITARĂ Pentru că de o bucată de vreme se tot vehiculează prin presă, mai ales cea digitală, niște articole care afirmă că, în contextul geopolitic actual, tinerii cu vârsta între 20…
  • 20 de lucruri care atestă faptul că te-ai maturizat
    04.05.2015 - 1 Comments
    1.    Toate plantele tale de apartament trăiesc și nu poți fuma niciuna din ele.2.    Să faci sex într-un pat de o singură persoană e ieșit din…
  • Virusurile patogene - Unde sunt dovezile pentru existența lor?
    10.10.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); VIRUSURILE PATOGENE UNDE SUNT DOVEZILE PENTRU EXISTENȚA LOR? Rezumatul unor articole ale biologului şi virologului german dr. Stefan…
  • Dr. Matthias Rath - Sfârșitul ignoranței în privința bolilor
    29.09.2014 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SFÂRȘITUL IGNORANȚEI ÎN PRIVINȚA BOLILOR Discursul dr. Matthias Rath din Kerkrade, Olanda, 4 aprilie 2009 «În această…
  • Arta relaxării mentale + VIDEO (RO)
    25.09.2013 - 1 Comments
    --> ARTA RELAXĂRII MENTALE „Omul este ceea ce gândeşte”. Această forţă a gândului modelează viaţa fiecărui om. Am fost învăţaţi că trebuie să gândim, dar nimeni nu ne-a învăţat să ne…
  • Efectele televiziunii și Internetului asupra sănătății mentale + VIDEO
    27.10.2012 - 0 Comments
    --> v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} Normal 0 false …
  • 17 reguli nescrise după care ar trebui să trăiești deja
    21.01.2023 - 0 Comments
    În caz că nu era deja evident, iată 17 reguli nescrise după care ar trebui să trăiești deja:1. "Nu atrageți atenția dacă cineva roșește. Nu se poate controla, știe deja, iar tu înrăutățești…
  • Enigmele de la Cernobîl și Fukushima + documentare (RO)
    11.03.2014 - 2 Comments
    --> ENIGMELE DE LA CERNOBÎL ȘI FUKUSHIMA Multe enigme legate de catastrofa de la Cernobîl din 26 aprilie 1986 au rămas şi astăzi neexplicate. Profesorul Georges Lochak, preşedinte al…
  • Dacii - Adevăruri tulburătoare (documentar) + Dacia Revival (eBook)
    26.04.2012 - 1 Comments
    --> 800x600 Normal 0 21 false false false RO X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 …
  • Gândurile și vorbele tale pot fi cei mai mari dușmani ai tăi
    20.09.2015 - 4 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); GÂNDURILE ȘI VORBELE TALE POT FI CEI MAI MARI DUȘMANI AI TĂI Dacă ești mulțumit cu ce ai, întotdeauna vei avea mai mult. Dacă…
  • Iluminații și sinistra aristocrație neagră a planetei + documentare (RO)
    13.08.2012 - 1 Comments
    --> ILUMINAȚII ŞI SINISTRA ARISTOCRAŢIE NEAGRĂ A PLANETEI   „Illuminati” sau „Iluminaţii” reprezintă aşa-numita elită planetară, grupul persoanelor care îşi arogă supremaţia…
  • Merișorul - inamicul infecțiilor
    26.03.2012 - 2 Comments
    --> MERIŞORUL - inamicul natural al infecţiilor Merişorul este un arbust cu frunze mereu verzi şi flori de culoare albă sau roşie. Creşte în zonele muntoase de la noi din ţară, de…
  • Condamnat la moarte pentru Roșia Montană + VIDEO
    25.12.2014 - 3 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "5462365744"; google_ad_width = 336; google_ad_height = 280; google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; …
  • 20 de fapte despre fotbalistul superstar Kylian Mbappé
    20.12.2022 - 0 Comments
    Atacantul în vârstă de 20 de ani de la Paris Saint-German a devenit o senzație internațională după prestația sa uluitoare de la Cupa Mondială 2018. El a devenit unul dintre cei mai adorați cetățeni…
  • Ești ceea ce mănânci
    06.04.2012 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); EȘTI CEEA CE MĂNÂNCI Beneficiile unui stil de viață sănătos sunt enorme. Trebuie să știți că puteți: • să trăiți mai mult • să…
  • Rețete culinare - Salată cu porumb dulce
    09.04.2012 - 0 Comments
    --> SALATĂ CU PORUMB DULCE Ingrediente   - 1 conservă mică de porumb (sau 200 g boabe congelate) - ciuperci - 200 g (din conservă sau înăbușite, cu sare) - cașcaval ras -…
  • Colesterolul - realități pe care doctorul nu ți le spune + VIDEO
    30.05.2013 - 21 Comments
    --> COLESTEROLUL – REALITĂȚI PE CARE DOCTORUL NU ȚI LE SPUNE – Tocmai ai primit rezultatele analizelor de sânge iar nivelul colesterolului total este 300! Intri în panică și asculți…
  • Dr. Călin Mărginean - Hipertensiunea arterială + VIDEO
    10.04.2012 - 1 Comments
    --> HIPERTENSIUNEA ARTERIALĂ Nu aștepta să înghiți un pumn de medicamente! Un stil de viață sănătos te ajută să-ți menții tensiunea arterială în limite normale. …
  • Ingredientele care fac delicioși cartofii prăjiți de la McDonald’s
    05.11.2013 - 2 Comments
    --> INGREDIENTELE CARE FAC DELICIOȘI CARTOFII PRĂJIȚI DE LA MCDONALD’S Corect ar fi să presupunem că în cartofii prăjiți de la McDonald’s se găsesc trei ingrediente: cartofi, ulei și…
  • Top 10 premiere timpurii incredibile în fotografie + FOTO
    04.01.2023 - 0 Comments
    Această listă funcționează în ordine cronologică inversă și se concentrează în principal pe primii ani și pe cele mai importante descoperiri în domeniul fotografiei.10. Prima fotografie scanată…
  • Migrația anuală a crabilor roșii + VIDEO
    29.12.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); MIGRAȚIA ANUALĂ A CRABILOR ROȘII Insula Crăciunului este un mic teritoriu în Oceanul Indian, fără guvernare proprie, aparținând…
  • Misteriosul mormânt nr. 10
    28.07.2012 - 2 Comments
    --> BISERICA DOMNEASCĂ A BASARABILOR MISTERIOSUL MORMÂNT NR. 10 Biserica domnească din Curtea de Argeș În timp ce autocarele cu turişti se varsă la Mănăstirea lui Manole,…
  • MTV - Video Music Awards - un megaritual masonic ocult, închinat Satanei
    12.10.2016 - 3 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); MTV - VIDEO MUSIC AWARDS  - UN MEGARITUAL MASONIC OCULT, ÎNCHINAT SATANEI - Pentru cei mai mulţi dintre telespectatorii fideli ai…
  • RELIGULOUS - documentar (RO)
    09.07.2012 - 0 Comments
    --> RELIGULOUS „Religiozitatea nu este ceva în care să crezi - este un fapt care trebuie trăit, experimentat; ea nu este o credință pe care să o ai în minte, ci o cunoaștere a…
  • 11 dintre cele mai misterioase descoperiri arheologice făcute vreodată + FOTO
    23.10.2022 - 0 Comments
    După cum a spus Graham Hancock, autor de best-seller-uri, suntem o specie amnezică. Și majoritatea cercetătorilor ar fi de acord cu acest citat.De când există rasa umană, am încercat să ne înțelegem…
  • Scrisoare deschisă privind evoluţionismul şi creaţionismul în şcolile din România + documentar (RO)
    23.09.2012 - 0 Comments
    --> v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} Normal 0 false …
  • Miceal Ledwith - Universul „Hamburger” + documentar (RO)
    08.07.2012 - 3 Comments
    --> UNIVERSUL „HAMBURGER” Numele meu este Míċeál Ledwith. Míċeál este forma lui Michael în limba irlandeză. M-am înscris ca student pentru a deveni preot catolic în 1960, la…
  • 4 sfaturi pentru cumpărături de mobilă online
    04.06.2023 - 0 Comments
    Pare o nebunie să cumperi ceva atât de important precum mobila fără să o încerci mai întâi, dar cumpărăturile online de mobilă au cunoscut un adevărat avânt în ultimii ani. Cu toate acestea, mulți…
  • Uriașa minciună a roșiilor românești + VIDEO + documentar
    10.09.2012 - 5 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); URIAȘA MINCIUNĂ A ROȘIILOR ROMÂNEȘTI O substanţă controversată care face legumele să crească mai repede este folosită intens de către…
  • 7 beneficii pentru sănătate pe care ți le pot aduce îmbrățișările regulate
    23.12.2022 - 0 Comments
    Un terapeut de familie american, Virginia Satir, a afirmat că avem nevoie de 4 îmbrățișări pe zi pentru supraviețuire, de 8 îmbrățișări pe zi pentru întreținere și de 12 îmbrățișări pe zi pentru…
  • Fii un model pentru copilul tău + VIDEO (RO)
    05.01.2017 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); FII UN MODEL PENTRU COPILUL TĂU În reuşita educaţiei unui copil, foarte importantă este consecvenţa dintre vorbă şi faptă. Copiii nu fac…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *