Nu există colesterol bun și colesterol rău


NU EXISTĂ COLESTEROL BUN ȘI COLESTEROL RĂU!

La fiecare 5 ani, Comisia consultativă de recomandări nutriționale din Statele Unite (DGACDietary Guidelines Advisory Committee) întocmește un raport care influențează semnificativ comunitatea științifică din întreaga lume, în ceea ce privește alimentația și sănătatea. Recomandările acestei comisii modifică în mod direct rapoartele privind nevoile nutriționale umane pentru menținerea stării de sănătate, prescripțiile date de medici și dieteticieni, alimentația din școli, rețetele firmelor care produc alimente și publicitatea produselor alimentare.


Liniile directoare din anul 2015 prezintă o schimbare radicală față de anii precedenți, în ceea ce privește colesterolul. Anterior, DGAC recomanda limitarea consumului de alimente care conțin colesterol la mai puțin de 300 mg/zi. În 2015, această comisie a modificat recomandarea, deoarece dovezile științifice au arătat că nu există o legătură între consumul de colesterol prin alimentație și nivelul acestuia din sânge. În conformitate cu concluziile raportului Asociației Americane de Cardiologie (AHA – American Heart Association) „colesterolul este un nutrient al cărui consum mărit nu reprezintă o problemă de sănătate”, adică nu afectează nivelul colesterolului din sânge! Practic, această concluzie contrazice recomandările anterioare, care au schimbat obiceiurile alimentare ale americanilor, și nu numai ale lor. Cu acest raport și cu noile instrucțiuni ale AHA, cea care eliberează aprobările privind utilizarea medicamentelor pentru colesterol, a căzut și bastionul statinelor și al recomandărilor nutriționale în acest sens.

Colesterolul este un factor bun. Este produs în proporție de 85% de însuși organismul nostru și este un element de bază pentru menținerea vieții. Asimilarea lui din alimente este de numai 15% și nu afectează nivelul lui în sânge. Ca urmare a implicării în unele funcții ale organismului, nivelul colesterolului în sânge poate crește, dar nu pentru că am absorbi mai mult din alimente, ci pentru că uneori este necesar pentru repararea unor defecțiuni ale celulelor și țesuturilor. Într-o astfel de situație, organismul nostru își crește producția endogenă de colesterol, pentru a ajuta mecanismele de reparare.

Fiecare dintre noi este diferit și are nivelul colesterolului determinat genetic. Nu există dovezi științifice care să ne permită să definim nivelul „normal”. Valorile acceptate ale colesterolului sunt acum între 150 și 320 mg/dl! Dacă o persoană are o valoare care de obicei este în jur de 220 ml/dl și aceasta crește la un moment dat, înseamnă că undeva, în organism, există o problemă și este nevoie de mai mult colesterol, pentru a o repara. Colesterolul mărit nu este un factor de risc, ci un mijloc de a corecta defecțiunea. Soluția ideală ar fi să identificăm inflamația cronică și să intervenim, ajutând organismul să finalizeze procesul. Din păcate, această vânătoare a colesterolului a determinat populația să evite alimente cu o valoare nutritivă ridicată, cum ar fi ouăle, peștele, fructele de mare, untul biologic etc., și să-și crească în același timp consumul de zahăr și alimente procesate, ceea ce a provocat adevărate epidemii de obezitate, diabet, boli de inimă, cancere și boli autoimune.

Ce este, mai exact, colesterolul? Este o moleculă de grăsime produsă în ficat, necesară pentru o mulțime de funcții din organism. Este esențial pentru crearea de componente cheie, cum ar fi membranele celulelor, pentru funcționarea sistemului nervos și a unui număr mare de hormoni, printre care cei masculini și feminini. De asemenea, este folosit drept combustibil pentru mușchiul cardiac, cel mai important organ al corpului uman. De reținut: 3/4 din colesterolul care circulă în sânge este produs de organism, și doar 1/4 este absorbit din alimente.

Cum devine colesterolul un factor de risc pentru vasele noastre? Facultatea de medicină de la Harvard a afirmat într-un articol recent că tratarea colesterolului ca pe un sistem hidraulic, care ar duce la înfundarea arterelor noastre, nu mai este valabil. O mulțime de date arată că nivelul crescut al colesterolului este asociat cu prezența în corp a unor inflamații. Inflamația este un termen des întâlnit, dar care nu este foarte clar pentru unii dintre noi. Se asociază cu multe probleme de sănătate și mai ales cu bolile de inimă. De fapt, inflamația e un lucru bun, o funcționare normală. Este pregătirea organismului pentru a face față unei amenințări, interne sau externe. O inflamație în corpul nostru:
- determină constricția vaselor de sânge, pentru a reduce pierderile de sânge în caz de sângerare;
- crește coagularea sângelui, din același motiv;
- crește numărul de celule albe, pentru a împiedica dezvoltarea microbilor;
- multiplică celulele, pentru a repara defecțiuni;
- crește nivelul de colesterol din sânge, pentru a susține mecanismele de mai sus.
Așadar, nivelul crescut al colesterolului nu înseamnă că ceva nu merge bine în vasele noastre de sânge, colesterolul nu este personajul negativ al procesului. Dimpotrivă, nivelele foarte scăzute ale colesterolului sunt asociate cu un pericol crescut de sângerare, din cauza vaselor rupte.

Colesterolul este, de fapt, un indicator al riscului cardiovascular, nu cauza! Un indicator sigur al inflamației cronice este PCR (proteina C reactivă). Este folosit ca marker al inflamației vaselor de sânge și al riscului bolilor de inimă. Astfel:
- Cu PCR sub 1 mg/lt avem un risc mic de episoade cardiovasculare;
- Cu PCR între 1 și 3 mgr/lt avem un risc mediu;
- Cu PCR peste 3 mgr/lt riscul este mare.

Din cele de mai sus, deducem că nu există colesterol bun și colesterol rău. Acesta este și motivul pentru care unii oameni cu valori ridicate ale colesterolului pot trăi până la adânci bătrâneți, iar alții, cu valori scăzute, pot avea probleme cardiace serioase și o sănătate șubredă. Problema principală este dacă există o inflamație și dacă organismul nostru este capabil s-o gestioneze repede și eficient. Prin urmare, dacă organismul are nevoie de mai mult colesterol pentru a rezolva o problemă, nu este deloc util și benefic să-l reducem.

Cum au rezultat limitele actuale? În anul 2004, o comisie de specialiști din Statele Unite (US National Cholesterol Education Program) recomanda tuturor celor care prezintă un risc crescut de boli cardiovasculare să-și reducă cât mai mult nivelul colesterolului. În 2006, o revizuire publicată în Annals of Internal Medicine constata că nu există suficiente date care să susțină atingerea unui nivel scăzut al colesterolului, sau date care să justifice stabilirea unei valori țintă. Ce să mai crezi?

Ce se întâmplă dacă nivelul colesterolului scade foarte mult? E posibil să se întâmple o serie de lucruri neplăcute în corpul nostru. Așa cum am menționat mai sus, colesterolul este o moleculă importantă pentru funcționarea optimă a organismului. Suntem obișnuiți să auzim lucruri rele despre el, dar adevărul este că organismul are nevoie de colesterol pentru a funcționa corect. Prezența lui este o condiție de bază pentru viață. Membranele celulare ale tuturor organismelor vii de pe planetă au ca element de bază colesterolul. Dacă acesta n-ar exista, nici viața n-ar exista.

Nivelul scăzut al colesterolului este asociat cu:
- Depresie. Colesterolul este necesar pentru producerea de serotonină.
- Disfuncții sexuale. Colesterolul este necesar pentru producerea de testosteron și estrogen.
- Boli neurologice. Creierul conține 1/4 din tot colesterolul din organismul nostru.
- Nivel scăzut de vitamina D. Organismul nostru produce vitamina D din colesterol.

Ce putem face? Trebuie să ne reducem riscul inflamațiilor – alimentația greșită, supragreutatea, lipsa de mișcare, stresul – și să ne preocupăm să existe toate elementele necesare corpului nostru, astfel încât acesta să funcționeze în parametrii optimi. Nu vom reuși să ne menținem sănătoși cu panica și dacă ne perturbăm echilibrul biochimic al organismului. Suntem sănătoși atunci când facem lucruri care creează și ameliorează starea sănătății noastre.

Surse: aici și aici


Comentarii

  1. daca aceasta teza este reala, nu considerati c-ar fi bine ca toti medicii cardiologi sa primeasca asta printr-un E-mail sau mai bine toti medicii? si-n plus in toate congresele cardiologilor care sunt subventionate din fondurile institutelor farmaceutice si unde se pledeaza in favoarea statinelor care distrug omul dar ,,fac plinul" furnizirilor si al liderilor de opinie !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se pare ca numarul locuitorilor planetei a ajuns sa deranjeze...asa ca de ce sa nu facem un genocid si da mai scoatem si profit din asta?

      Ștergere
  2. Pai si Sortis cine sa mai recomande? ROMANI!!! Luati medicamente :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Interesant articolul, trebuie sa ma duc la doctor pentru a-mi verifica colesterolul.

    RăspundețiȘtergere
  4. Colesterolul nu e o grasime !!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Colesterolul, în sine, este un alcool pe bază sterol. El se găsește în membrana celulelor și în țesuturile organismului și este transportat în sânge. Colesterolul nu se absoarbe prin alimentație, ci se sintetizează în organism. Fiind insolubil în apă, el nu există liber în corp. Transportul lui se realizează prin intermediul lipoproteinelor (lipide = grăsimi), care duc colesterolul și grăsimile în interiorul organismului. Toate celulele lipoproteice sunt învelite la exterior cu un strat care conține colesterol. De aceea colesterolul este considerat o substanță grasă.

      Ștergere
  5. Eu am colesterol 280 în urma analizelor ce pot face? Mulțumesc.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

POSTĂRI ALEATORII

  • 15 imagini ne arată o altă față a vieții pe care nu toată lumea a văzut-o
    31.10.2021 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); S-ar putea părea că am văzut deja totul și că nu mai există nimic care să ne surprindă. Cu toate acestea, probabil că nu ne-am gândit prea…
  • Acest stil specific de parenting pentru animale de companie pare să îi facă pe câini mai siguri și mai rezistenți
    17.10.2022 - 0 Comments
    Un nou studiu arată că modul în care îți „educi” cățelul are un impact asupra tipului de câine ce va deveni. Un stăpân care este foarte receptiv la comportamentul și nevoile câinelui tinde să ducă la…
  • Puțină istorie ne face mai deștepți + VIDEO (RO) + documentar (RO)
    01.05.2015 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PUŢINĂ ISTORIE NE FACE MAI DEŞTEPŢI – FAMILIILE ROTHSCHILD, MORGAN ȘI ROCKEFELLER – În anul 1815, Nathan Rothschild a preluat…
  • Fractali: natură, artă, știință + documentar (RO)
    28.01.2013 - 0 Comments
    --> FRACTALI: NATURĂ, ARTĂ, ȘTIINȚĂ Se pare că nimeni nu este indiferent față de fractali. De fapt, mulți privesc prima lor întâlnire cu geometria fractală ca pe o experiență cu…
  • Soluția perfectă pentru curățarea covorului!
    28.04.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Urăsc petele de pe covor! Petele făcute de copii tăi, de animalele de companie sau chiar de tine! Dar nu îți mai face griji! Am găsit…
  • Codex Alimentarius - o istorie mai puțin cunoscută + documentare (RO)
    19.09.2012 - 4 Comments
    --> v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} 800x600 Normal 0 …
  • Istoria cânepii + documentar (RO)
    03.06.2012 - 0 Comments
    --> ISTORIA CÂNEPII Cânepa este o plantă originară din Asia Centrală, care s-a răspândit ulterior în China, India şi Europa. Cultivarea cânepii este una dintre cele mai vechi ramuri ale…
  • 13 lucruri pe care oamenii puternici din punct de vedere mental nu le fac
    13.05.2023 - 0 Comments
    Oamenii puternici din punct de vedere mental au obiceiuri sănătoase. Își gestionează emoțiile, gândurile și comportamentele în moduri care îi pregătesc pentru succesul în viață. Aruncați o privire la…
  • Smochine, stafide și curmale
    01.04.2012 - 0 Comments
    --> SMOCHINE, STAFIDE ȘI CURMALE Mâncaţi smochine, stafide şi curmale! Recomandarea vine din partea prof. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare…
  • Spiritul vindecător
    05.10.2014 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SPIRITUL VINDECĂTOR Corpul uman își poate menține sănătatea numai dacă cele trei sisteme ale lui - corpul, mintea și spiritul -…
  • Deconspirarea francmasoneriei + documentar (RO)
    21.08.2012 - 0 Comments
    --> DECONSPIRAREA FRANCMASONERIEI Speculând impactului deosebit de mare pe care televiziunea îl are asupra marilor mase de oameni, francmasoneria foloseşte emisiunile TV (abil şi…
  • Top 10 animale drăguțe care to pot omorî
    07.08.2019 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 10. Foca leopard Acestea arată atât de drăguț încât cu siguranță nu ne-am aștepta ca vreuna din ele să ne rănească. Totuși, au fost…
  • Chemtrails - un genocid planetar + documentar (RO)
    15.08.2015 - 0 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "8712232609"; google_ad_width = 468; google_ad_height = 60; google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; …
  • Programul zilnic de viață sănătoasă + slideshow
    03.10.2012 - 1 Comments
    --> 8 SFATURI PENTRU A ATINGE SUTA DE ANI FERICIT Conform Institutului Național de Statistică din Marea Britanie, 35% dintre copiii născuți în 2012 vor depăși vârsta de 100 de ani. În…
  • Știați că... ?  - Corelația dintre mărcile Adidas, Puma, Hugo Boss, Lufthansa și Mercedes Benz
    23.09.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Știați că: Fondatorul mărcii sportive „Adidas” a fost Adolf „Adi” Dassler (după numele său Adi Dassler) Fondatorul mărcii…
  • Gândirea poate schimba radical lupta trupului cu boala + documentar (RO)
    27.08.2015 - 1 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "1162117595"; google_ad_width = 728; google_ad_height = 15; (adsbygoogle = window.adsbygoogle ||…
  • Crema de față – un must-have al rutinei de beauty
    30.06.2018 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Crema de față – un must-have al rutinei de beauty   Fața are nevoie de o îngrijire specială, fiind una dintre cele…
  • 10 mituri comune și concepții greșite despre Universul nostru
    11.02.2023 - 0 Comments
    Aproape toată lumea a privit cerul nopții și s-a minunat de imensitatea spațiului, meditând la misterele acestei ultime frontiere. Dar filmele, emisiunile TV și cărțile au condus la unele presupuneri…
  • 11 fapte de geografie europeană care ne-au făcut să spunem „Stai, ce?!”
    10.11.2021 - 0 Comments
    Geografii se întreabă dacă Pământul are șapte continente - Africa, Antarctica, Asia, Australia/Oceania, Europa, America de Nord și America de Sud - sau doar șase. Cei din cea de-a doua tabără spun că…
  • Țeapa H2O + VIDEO
    18.07.2014 - 2 Comments
    -->  ȚEAPA H2O    – CUM SE ÎMBOGĂȚESC COMERCIANȚII DE APĂ PLATĂ – Consumatorii de apă minerală naturală necarbogazoasă din comerț sunt manipulați prin reclame…
  • Cancerul - cele 5 legi biologice ale doctorului Hamer + documentar (RO)
    02.04.2012 - 2 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "6905085768"; google_ad_width = 728; google_ad_height = 90; CANCERUL - CELE 5 LEGI BIOLOGICE ALE…
  • 28 de fotografii interzise scoase ilegal din Coreea de Nord
    29.11.2015 - 0 Comments
    Întreaga Coree de Nord este învăluită în întuneric, atât literal cât și figurativ, fiind unul dintre cele mai misterioase locuri din lume. Nu mulți din afară au șansa să viziteze Coreea de Nord. De…
  • 9/11 ZERO - O investigare a evenimentelor din 11 septembrie (documentar RO)
    07.05.2012 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});    ZERO  - O INVESTIGARE A EVENIMENTELOR DIN 11 SEPTEMBRIE 2001 -  Un documentar realizat după cartea lui Giulietto…
  • Artist transformă umbrele obiectelor de zi cu zi în schițe amuzante + FOTO
    08.11.2021 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Vorbim despre o imaginație bogată. Artistul și cineastul belgian Vincent Bal transformă umbrele obiectelor de zi cu zi în mâzgăleli…
  • 15 lucruri pe care cuplurile uită să le discute înainte de a se căsători
    11.10.2022 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Lipsa de compatibilitate și de comunicare sunt două dintre cele mai frecvente motive pentru care oamenii divorțează. Persoanele care doresc…
  • Cancerul - boală incurabilă? - eBook + VIDEO
    26.08.2014 - 10 Comments
    --> CANCERUL - BOALĂ INCURABILĂ? Inginerul colonel în rezervă Petre Anca este un om deosebit, pe care Dumnezeu l-a salvat de la moarte și care se simte dator să-i ajute și pe alții să…
  • Mâncarea ucigașă
    26.03.2012 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); MÂNCAREA UCIGAŞĂ Un studiu despre securitatea alimentară dat publicităţii în Franţa spune că jumătate din produsele alimentare din…
  • Mentalitatea francmasonică + documentar (RO)
    22.02.2013 - 0 Comments
    --> MENTALITATEA FRANCMASONICĂ Mircea Eliade Nu cunosc niciun francmason și din toate cărțile pe care le-am citit n-am înțeles nimic asupra francmasoneriei. Nu știu ce vor acești…
  • TAPPED (Povestea apei îmbuteliate și a resurselor de apă) – documentar (RO)
    22.05.2012 - 0 Comments
    --> TAPPED  Povestea apei îmbuteliate și a resurselor de apă „De la sticlele de plastic şi până în mările şi oceanele lumii, unde ajung într-un final majoritatea lor,…
  • 12 dintre cele mai neașteptate maniere la masa de cină din diferite țări ale lumii
    05.10.2015 - 0 Comments
    Franța - Este considerat nepoliticos să tai salata verde din salată. În multe țări europene salata trebuie împăturită și mâncată cu o furculiță. De asemenea, ar trebui să ții la vedere ambele…
  • 24 de fapte despre Titanic de care probabil nu știai + VIDEO
    07.03.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. Cel mai bogat pasager de la bordul Titanicului era John Jacob Astor IV. Averea lui netă era în jur de 85 milioane de dolari (sau…
  • 2012 - Știința a înțeles spiritualitatea (eBook + VIDEO)
    21.04.2012 - 0 Comments
    --> 2012 - ȘTIINȚA A ÎNȚELES SPIRITUALITATEA „SFÂRŞITUL TIMPURILOR” ÎN VIZIUNEA UNOR SAVANŢI Ervin Laszlo, Stanislav Grof și Peter Russell în dialog cu Horia Turcanu Ştiinţa…
  • Semnele zodiacale și noi + eBook
    21.05.2012 - 0 Comments
    --> SEMNELE ZODIACALE ȘI NOI Semnele zodiacale sunt zone distincte din zodiac, care influențează viața pe Pământ. Zodiacul este o centură circulară, ce înconjoară întreg sistemul…
  • Secretele „pierdute” ale lui Nikola Tesla – documentar (RO)
    15.06.2012 - 1 Comments
    --> O ÎNDREPTARE ISTORICĂ: NIKOLA TESLA A FOST ROMÂN! Îl consideră de-al lor și sârbii, și croații, și americanii, și românii. Căci cine nu s-ar mândri cu un geniu despre care se spune…
  • Diferența dintre mersul pe jos, jogging și alergare
    01.12.2023 - 0 Comments
    În peisajul mișcării umane, unde fiecare pas spune o poveste unică, există un spectru de expresii ritmice - de la cadența deliberată a unei plimbări pe îndelete până la ritmul implacabil al unui…
  • Cum să deosebiți tipurile de băuturi de CAFEA
    12.10.2021 - 0 Comments
    Există câteva zeci de băuturi cu cafea în lume, deci nu este surprinzător că le poți confunda între ele. Acest lucru este valabil mai ales atunci când se ia în considerare faptul că acestea constau…
  • Invențiile revoluționare ale lui Nikola Tesla + VIDEO (RO) + documentar
    10.07.2015 - 3 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); INVENȚIILE REVOLUȚIONARE ALE LUI NIKOLA TESLA Einstein a fost întrebat la un moment dat cum se simte ca cel mai deștept om de…
  • Misterioșii giganți ai României + VIDEO
    04.09.2013 - 3 Comments
    --> MISTERIOȘII GIGANȚI AI ROMÂNIEI Teoria conform căreia, cu mii de ani în urmă, pe Pământ ar fi existat oameni giganţi este negată de cei mai mulţi oameni de ştiinţă, pentru că nu se…
  • Miceal Ledwith - Universul „Hamburger” + documentar (RO)
    08.07.2012 - 3 Comments
    --> UNIVERSUL „HAMBURGER” Numele meu este Míċeál Ledwith. Míċeál este forma lui Michael în limba irlandeză. M-am înscris ca student pentru a deveni preot catolic în 1960, la…
  • Joel Osteen despre sănătatea sufletului (VIDEO)
    27.04.2012 - 0 Comments
    --> JOEL OSTEEN DESPRE SĂNĂTATEA SUFLETULUI Joel Osteen este pastor senior la Biserica Lakewood din Houston, Texas. Este, de…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *