Nu există colesterol bun și colesterol rău


NU EXISTĂ COLESTEROL BUN ȘI COLESTEROL RĂU!

La fiecare 5 ani, Comisia consultativă de recomandări nutriționale din Statele Unite (DGACDietary Guidelines Advisory Committee) întocmește un raport care influențează semnificativ comunitatea științifică din întreaga lume, în ceea ce privește alimentația și sănătatea. Recomandările acestei comisii modifică în mod direct rapoartele privind nevoile nutriționale umane pentru menținerea stării de sănătate, prescripțiile date de medici și dieteticieni, alimentația din școli, rețetele firmelor care produc alimente și publicitatea produselor alimentare.


Liniile directoare din anul 2015 prezintă o schimbare radicală față de anii precedenți, în ceea ce privește colesterolul. Anterior, DGAC recomanda limitarea consumului de alimente care conțin colesterol la mai puțin de 300 mg/zi. În 2015, această comisie a modificat recomandarea, deoarece dovezile științifice au arătat că nu există o legătură între consumul de colesterol prin alimentație și nivelul acestuia din sânge. În conformitate cu concluziile raportului Asociației Americane de Cardiologie (AHA – American Heart Association) „colesterolul este un nutrient al cărui consum mărit nu reprezintă o problemă de sănătate”, adică nu afectează nivelul colesterolului din sânge! Practic, această concluzie contrazice recomandările anterioare, care au schimbat obiceiurile alimentare ale americanilor, și nu numai ale lor. Cu acest raport și cu noile instrucțiuni ale AHA, cea care eliberează aprobările privind utilizarea medicamentelor pentru colesterol, a căzut și bastionul statinelor și al recomandărilor nutriționale în acest sens.

Colesterolul este un factor bun. Este produs în proporție de 85% de însuși organismul nostru și este un element de bază pentru menținerea vieții. Asimilarea lui din alimente este de numai 15% și nu afectează nivelul lui în sânge. Ca urmare a implicării în unele funcții ale organismului, nivelul colesterolului în sânge poate crește, dar nu pentru că am absorbi mai mult din alimente, ci pentru că uneori este necesar pentru repararea unor defecțiuni ale celulelor și țesuturilor. Într-o astfel de situație, organismul nostru își crește producția endogenă de colesterol, pentru a ajuta mecanismele de reparare.

Fiecare dintre noi este diferit și are nivelul colesterolului determinat genetic. Nu există dovezi științifice care să ne permită să definim nivelul „normal”. Valorile acceptate ale colesterolului sunt acum între 150 și 320 mg/dl! Dacă o persoană are o valoare care de obicei este în jur de 220 ml/dl și aceasta crește la un moment dat, înseamnă că undeva, în organism, există o problemă și este nevoie de mai mult colesterol, pentru a o repara. Colesterolul mărit nu este un factor de risc, ci un mijloc de a corecta defecțiunea. Soluția ideală ar fi să identificăm inflamația cronică și să intervenim, ajutând organismul să finalizeze procesul. Din păcate, această vânătoare a colesterolului a determinat populația să evite alimente cu o valoare nutritivă ridicată, cum ar fi ouăle, peștele, fructele de mare, untul biologic etc., și să-și crească în același timp consumul de zahăr și alimente procesate, ceea ce a provocat adevărate epidemii de obezitate, diabet, boli de inimă, cancere și boli autoimune.

Ce este, mai exact, colesterolul? Este o moleculă de grăsime produsă în ficat, necesară pentru o mulțime de funcții din organism. Este esențial pentru crearea de componente cheie, cum ar fi membranele celulelor, pentru funcționarea sistemului nervos și a unui număr mare de hormoni, printre care cei masculini și feminini. De asemenea, este folosit drept combustibil pentru mușchiul cardiac, cel mai important organ al corpului uman. De reținut: 3/4 din colesterolul care circulă în sânge este produs de organism, și doar 1/4 este absorbit din alimente.

Cum devine colesterolul un factor de risc pentru vasele noastre? Facultatea de medicină de la Harvard a afirmat într-un articol recent că tratarea colesterolului ca pe un sistem hidraulic, care ar duce la înfundarea arterelor noastre, nu mai este valabil. O mulțime de date arată că nivelul crescut al colesterolului este asociat cu prezența în corp a unor inflamații. Inflamația este un termen des întâlnit, dar care nu este foarte clar pentru unii dintre noi. Se asociază cu multe probleme de sănătate și mai ales cu bolile de inimă. De fapt, inflamația e un lucru bun, o funcționare normală. Este pregătirea organismului pentru a face față unei amenințări, interne sau externe. O inflamație în corpul nostru:
- determină constricția vaselor de sânge, pentru a reduce pierderile de sânge în caz de sângerare;
- crește coagularea sângelui, din același motiv;
- crește numărul de celule albe, pentru a împiedica dezvoltarea microbilor;
- multiplică celulele, pentru a repara defecțiuni;
- crește nivelul de colesterol din sânge, pentru a susține mecanismele de mai sus.
Așadar, nivelul crescut al colesterolului nu înseamnă că ceva nu merge bine în vasele noastre de sânge, colesterolul nu este personajul negativ al procesului. Dimpotrivă, nivelele foarte scăzute ale colesterolului sunt asociate cu un pericol crescut de sângerare, din cauza vaselor rupte.

Colesterolul este, de fapt, un indicator al riscului cardiovascular, nu cauza! Un indicator sigur al inflamației cronice este PCR (proteina C reactivă). Este folosit ca marker al inflamației vaselor de sânge și al riscului bolilor de inimă. Astfel:
- Cu PCR sub 1 mg/lt avem un risc mic de episoade cardiovasculare;
- Cu PCR între 1 și 3 mgr/lt avem un risc mediu;
- Cu PCR peste 3 mgr/lt riscul este mare.

Din cele de mai sus, deducem că nu există colesterol bun și colesterol rău. Acesta este și motivul pentru care unii oameni cu valori ridicate ale colesterolului pot trăi până la adânci bătrâneți, iar alții, cu valori scăzute, pot avea probleme cardiace serioase și o sănătate șubredă. Problema principală este dacă există o inflamație și dacă organismul nostru este capabil s-o gestioneze repede și eficient. Prin urmare, dacă organismul are nevoie de mai mult colesterol pentru a rezolva o problemă, nu este deloc util și benefic să-l reducem.

Cum au rezultat limitele actuale? În anul 2004, o comisie de specialiști din Statele Unite (US National Cholesterol Education Program) recomanda tuturor celor care prezintă un risc crescut de boli cardiovasculare să-și reducă cât mai mult nivelul colesterolului. În 2006, o revizuire publicată în Annals of Internal Medicine constata că nu există suficiente date care să susțină atingerea unui nivel scăzut al colesterolului, sau date care să justifice stabilirea unei valori țintă. Ce să mai crezi?

Ce se întâmplă dacă nivelul colesterolului scade foarte mult? E posibil să se întâmple o serie de lucruri neplăcute în corpul nostru. Așa cum am menționat mai sus, colesterolul este o moleculă importantă pentru funcționarea optimă a organismului. Suntem obișnuiți să auzim lucruri rele despre el, dar adevărul este că organismul are nevoie de colesterol pentru a funcționa corect. Prezența lui este o condiție de bază pentru viață. Membranele celulare ale tuturor organismelor vii de pe planetă au ca element de bază colesterolul. Dacă acesta n-ar exista, nici viața n-ar exista.

Nivelul scăzut al colesterolului este asociat cu:
- Depresie. Colesterolul este necesar pentru producerea de serotonină.
- Disfuncții sexuale. Colesterolul este necesar pentru producerea de testosteron și estrogen.
- Boli neurologice. Creierul conține 1/4 din tot colesterolul din organismul nostru.
- Nivel scăzut de vitamina D. Organismul nostru produce vitamina D din colesterol.

Ce putem face? Trebuie să ne reducem riscul inflamațiilor – alimentația greșită, supragreutatea, lipsa de mișcare, stresul – și să ne preocupăm să existe toate elementele necesare corpului nostru, astfel încât acesta să funcționeze în parametrii optimi. Nu vom reuși să ne menținem sănătoși cu panica și dacă ne perturbăm echilibrul biochimic al organismului. Suntem sănătoși atunci când facem lucruri care creează și ameliorează starea sănătății noastre.

Surse: aici și aici


Comentarii

  1. daca aceasta teza este reala, nu considerati c-ar fi bine ca toti medicii cardiologi sa primeasca asta printr-un E-mail sau mai bine toti medicii? si-n plus in toate congresele cardiologilor care sunt subventionate din fondurile institutelor farmaceutice si unde se pledeaza in favoarea statinelor care distrug omul dar ,,fac plinul" furnizirilor si al liderilor de opinie !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se pare ca numarul locuitorilor planetei a ajuns sa deranjeze...asa ca de ce sa nu facem un genocid si da mai scoatem si profit din asta?

      Ștergere
  2. Pai si Sortis cine sa mai recomande? ROMANI!!! Luati medicamente :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Interesant articolul, trebuie sa ma duc la doctor pentru a-mi verifica colesterolul.

    RăspundețiȘtergere
  4. Colesterolul nu e o grasime !!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Colesterolul, în sine, este un alcool pe bază sterol. El se găsește în membrana celulelor și în țesuturile organismului și este transportat în sânge. Colesterolul nu se absoarbe prin alimentație, ci se sintetizează în organism. Fiind insolubil în apă, el nu există liber în corp. Transportul lui se realizează prin intermediul lipoproteinelor (lipide = grăsimi), care duc colesterolul și grăsimile în interiorul organismului. Toate celulele lipoproteice sunt învelite la exterior cu un strat care conține colesterol. De aceea colesterolul este considerat o substanță grasă.

      Ștergere
  5. Eu am colesterol 280 în urma analizelor ce pot face? Mulțumesc.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

POSTĂRI ALEATORII

  • Dr. Sang Lee - Genele și semnificația lor + documentar (RO)
    10.11.2012 - 3 Comments
    --> GENELE ȘI SEMNIFICAȚIA LOR Dr. Sang Lee este un scriitor prolific și o persoană celebră în Coreea de Sud, mai ales datorită…
  • Vinul - cea mai apreciată băutură din lume + slideshow
    18.04.2014 - 0 Comments
    --> VINUL - CEA MAI APRECIATĂ BĂUTURĂ DIN LUME Nu contrazice voia sorţii Şi nu sfida stihiile! Aşa fu scris: cei morţi cu morţii, Iară cei vii... cu viile. Păstorel…
  • Taxi către infern - documentar (RO)
    14.05.2012 - 0 Comments
    --> TAXI CĂTRE INFERN Preambul: George Carlin - Politică și război „made in USA” (RO) Taxi to the Dark Side (RO) Documentarul descrie cazul unui taximetrist afgan care,…
  • Tărâțele de grâu - un leac natural pentru o mulțime de boli
    22.11.2014 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); TĂRÂȚELE DE GRÂU  - UN LEAC NATURAL PENTRU O MULȚIME DE BOLI - Eugen Giurgiu - biochimist Tărâţele de grâu sunt…
  • Cimatica - nimic nu e ce pare a fi + documentar (RO)
    09.01.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CIMATICA – NIMIC NU E CE PARE A FI Noi nu suntem ființe umane care trăiesc o experiență spirituală, ci ființe spirituale care trăiesc o…
  • În căutarea secretului longevității + documentar (RO)
    13.10.2015 - 0 Comments
    ÎN CĂUTAREA SECRETULUI LONGEVITĂȚII Oamenii au fost întotdeauna fascinați de ideea tinereții fără bătrânețe. Miturile și legendele popoarelor sunt pline de istorisiri despre apa vie, fântâni…
  • 5 semne că veți face cancer și 7 sfaturi cum să-l evitați
    09.01.2014 - 0 Comments
    -->   5 SEMNE CĂ VEȚI FACE CANCER  ȘI 7 SFATURI CUM SĂ-L EVITAȚI „Aveți cancer” este ceea ce nu vreți să…
  • Vaccinul BCG - un pericol pentru copiii noștri + VIDEO
    19.02.2014 - 4 Comments
    --> VACCINUL BCG - UN PERICOL PENTRU COPIII NOȘTRI Vaccinul antituberculos BCG (Bacilul Calmette-Guérin, după numele inventatorilor lui) a fost fabricat plecând de la o cultură de…
  • Secretul mâncărurilor gustoase
    09.04.2015 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SECRETUL MÂNCĂRURILOR GUSTOASE Mâncărurile n-au niciun haz dacă nu li se pun și ceva condimente sau mirodenii, care să le…
  • David Icke - Remodelarea istoriei - Atlantida și Lemuria + documentare (RO)
    07.02.2014 - 2 Comments
    --> REMODELAREA ISTORIEI – ATLANTIDA ȘI LEMURIA – David Icke Motto: Istoria este o minciună acceptată de comun acord. Voltaire Faptul că știi unde te afli și încotro te…
  • 21 DE FAPTE CIUDATE ȘI MINUNATE DESPRE AROMĂ ȘI MIROS
    11.05.2023 - 0 Comments
    Mulți dintre noi ne luăm simțul olfactiv ca pe un lucru de la sine înțeles, fără să ne gândim o clipă la modul în care este produs mirosul. De la mirosul dulce-amărui al primei cești de cafea până la…
  • Misteriosul mormânt nr. 10
    28.07.2012 - 2 Comments
    --> BISERICA DOMNEASCĂ A BASARABILOR MISTERIOSUL MORMÂNT NR. 10 Biserica domnească din Curtea de Argeș În timp ce autocarele cu turişti se varsă la Mănăstirea lui Manole,…
  • Rețete culinare - Bucătărie internațională - SOSURI
    07.04.2012 - 0 Comments
    --> Bucătărie internațională - SOSURI -->
  • 22 de fapte despre mâncăruri care sunt 100% adevărate + FOTO
    27.06.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. Cei mai gustoși cartofi prăjiți sunt ultimii de la fundul pungii. 2. Și dacă rupi mai întâi colțurile unui biscuit, îl face să aibă…
  • Minimundus - Lumea în miniatură
    14.11.2013 - 0 Comments
    --> MINIMUNDUS – LUMEA ÎN MINIATURĂ – În Austria, la Klagenfurt, există un parc tematic de o rară frumusețe, în care poți face…
  • Regina Elisabeta a II-a - detalii mai puțin cunoscute + slideshow
    12.06.2014 - 3 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); REGINA ELISABETA A II-A – DETALII MAI PUȚIN CUNOSCUTE – Elisabeta a II-a (n. 21 aprilie 1926) este regină a 16 state suverane,…
  • Adevărata față a lui Traian Băsescu (eBook)
    04.11.2012 - 0 Comments
    --> ADEVĂRATA FAȚĂ A LUI TRAIAN BĂSESCU Marius Oprea Luni, 23 iulie 2012, „Jurnalul Național” a apărut împreună cu volumul…
  • Terapia Gerson - Miracolul Gerson - documentar (RO)
    13.06.2012 - 0 Comments
    --> MIRACOLUL GERSON De ce tot mai mulți oameni sunt astăzi bolnavi? De ce medicina convențională e în continuare incapabilă să ne redea sănătatea, deși îi sunt alocate…
  • Rețete culinare - salată de cușcuș
    08.04.2012 - 0 Comments
    --> SALATĂ CU CUȘCUȘ Este o salată răcoritoare, ce poate fi preparată rapid. Este ideală când vrem să mâncăm ceva sănătos și ușor de digerat. Ingrediente - 1 cană de cușcuș -…
  • Misterul subconștientului
    11.04.2012 - 2 Comments
    --> MISTERUL SUBCONŞTIENTULUI Subconştientul reprezintă partea ascunsă a creierului nostru şi în acelaşi timp cea care ne influenţează în mod decisiv, pe tot parcursul vieţii.…
  • Jude Law spune că a fost pregătit pentru pandemia actuală în timp ce filma „Contagion”
    13.10.2020 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Acum un deceniu, Jude Law a fost avertizat cu privire la o pandemie, ca cea pe care o trăim acum, când filma Contagion, o poveste extrem de…
  • Leurda - detergentul organismului
    26.03.2012 - 1 Comments
    --> LEURDA – detergentul organismului Zonal, această plantă are mai multe denumiri, de la ceapa vrăjitoarelor, până la usturoi de pădure sau alin de iunie. Leurda are un mirosul…
  • Este Iadul exoterm sau endoterm?
    10.05.2012 - 1 Comments
    --> ESTE IADUL EXOTERM SAU ENDOTERM? Următoarea întrebare a fost pusă la un examen de chimie de la Universitatea Liverpool – Anglia. Răspunsul dat de unul dintre studenţi a fost atât…
  • Cancerul adoră zahărul
    04.03.2016 - 2 Comments
    CANCERUL ADORĂ ZAHĂRUL „Nu zeii sunt vinovaţi pentru bolile oamenilor. Ele sunt rezultatul nesăbuinței lor”. Pitagora Toți doctorii au învățat la facultate despre Otto Warburg și…
  • Paradisul din Letonia
    23.03.2016 - 3 Comments
    PARADISUL DIN LETONIA Letonia este una dintre țările baltice din nordul Europei, având ca vecine Estonia, Lituania, Rusia, Belarus și Suedia. Aici, la 80 km de capitala Riga, există un tărâm de…
  • Bruce Lipton - Supraviețuirea celui mai iubitor + VIDEO (RO)
    14.07.2016 - 0 Comments
    SUPRAVIEŢUIREA CELUI MAI IUBITOR Bruce Lipton Poate că sunteți de acord cu expresia „puterea iubirii” ca fiind una nobilă, dar e posibil să nu credeţi că se potrivește acestor vremuri tulburi,…
  • Structura din Antarctica + documentar (RO)
    20.05.2012 - 0 Comments
    --> STRUCTURĂ VECHE DE PESTE 12.000 DE ANI DESCOPERITĂ ÎN ANTARCTICA Armata americană a cenzurat orice informaţii cu privire la această descoperire senzaţională. În ciuda…
  • Fanatismul religios și nevoia de „sânge” + VIDEO
    21.11.2012 - 8 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); FANATISMUL RELIGIOS ȘI NEVOIA DE „SÂNGE” Surprinzător de real, secolul…
  • Pavel Coruț - Comutatorul psihic din creierul nostru
    31.10.2015 - 7 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "1162117595"; google_ad_width = 728; google_ad_height = 15; google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; …
  • Intoleranța la lapte
    25.04.2015 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); INTOLERANŢA LA LAPTE  – CE SPUN VECHILE SISTEME MEDICALE – Dr. Gabriele Feyerer, Austria Articol apărut în Raum & Zeit, nr.…
  • Neurocercetătorii dezvăluie 5 lucruri pe care le fac pentru a-și menține creierul sănătos
    22.07.2023 - 0 Comments
    Într-un videoclip viral de pe TikTok cu peste 10 milioane de vizualizări, Emily McDonald, doctorandă în neuroștiințe, vorbește despre trei lucruri pe care le face în fiecare zi pentru a-și proteja…
  • Cel de-al doilea creier al nostru + VIDEO (RO)
    03.07.2017 - 2 Comments
    CEL DE-AL DOILEA CREIER AL NOSTRU Ați avut vreodată senzația fizică cum că ceva nu e în regulă? Ați simțit vreodată că o situație în care vă aflați – un potențial pericol, un examen, un…
  • Alimentația în tratarea bolii canceroase
    15.08.2016 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ALIMENTAȚIA ÎN TRATAREA BOLII CANCEROASE Hrana joacă un rol esenţial în tratarea cancerului. Alimentaţia ideală al fi: 55% glucide,…
  • Rețete culinare - SUPE-CREMĂ
    07.04.2012 - 0 Comments
    SUPE-CREMĂ SUPĂ-CREMĂ DE BROCCOLI CU AVOCADO Ingrediente 1-2 avocado 1 castravete 3-4 bucheţele de broccoli (crude sau opărite) 1 lingură ulei de măsline 1 lingură sos de soia zeamă…
  • Teatrul absurd al învățământului românesc + VIDEO (RO)
    20.06.2012 - 0 Comments
    --> TEATRUL ABSURD AL ÎNVĂȚĂMÂNTULUI ROMÂNESC Acest articol este încercarea mea de a analiza ineficienţa sistemului de învăţământ şi de a arăta cum elevii şi studenţii sunt…
  • Combinarea corectă a alimentelor
    15.09.2016 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); COMBINAREA CORECTĂ A ALIMENTELOR – GARANŢIA UNEI SĂNĂTĂŢI DE FIER – Hrana ingerată este divizată în trei părţi. Partea primară,…
  • Copil sănătos, chiar și fără doctor + VIDEO
    03.04.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); COPIL SĂNĂTOS, CHIAR ȘI FĂRĂ DOCTOR Dr. Robert S. Mendelsohn Atunci când vă duceți cu copilul la medicul pediatru, acesta îi face un…
  • Rețete culinare - Alivenci
    07.04.2012 - 0 Comments
    ALIVENCI   750 gr. brânză de vaci 6 linguri smântână proaspătă + 150 gr. pentru garnitură 6 ouă 2 linguri pline făină de grâu 2 linguri pline mălai Cuptorul încălzit la mediu…
  • Este istoria omenirii scrisă de civilizații extraterestre? + documentare (RO)
    27.12.2013 - 3 Comments
    --> ESTE ISTORIA OMENIRII SCRISĂ DE CIVILIZAŢII EXTRATERESTRE? Dovezi că extratereştrii există În ultimele decenii am fost obişnuiţi cu romane şi filme ştiinţifico-fantastice în…
  • Operațiunea „Paperclip” - documentar (RO)
    17.05.2012 - 0 Comments
    --> OPERAȚIUNEA „PAPERCLIP” „Paperclip” înseamnă agrafă de birou. Un nume inofensiv, sub care se ascunde una dintre cele mai mari…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *