ALIMENTAȚIA GREȘITĂ - CAUZA NUMĂRUL UNU A
BOLILOR
Raymond Francis
Alimentația greșită este cauza
principală a majorității problemelor de sănătate. Cei mai mulți dintre noi suntem
malnutriți. Pare greu de crezut, dar acesta este adevărul! Trebuie să învățăm să
ne schimbăm preferințele și obiceiurile alimentare. Marea majoritate a
oamenilor subestimează importanța hranei pentru starea de bine și avantajele
unei alimentații corecte. Ca să simplificăm, suntem ceea ce mâncăm. Dacă vom
construi o casă cu materiale de proastă calitate, vom avea o casă șubredă; acea
casă nu va îmbătrâni frumos. Același lucru este valabil și pentru corpul nostru.
Pentru a avea un corp sănătos și a-l menține departe de boli, avem nevoie de
nutrienți de calitate. Iar copiii au cu atât mai mult nevoie de o hrană
nutritivă, pentru că ei sunt în faza de construire a corpului, nu doar de
menținere a lui.
După 15 ani de cercetări privind
sănătatea și boala, mi-a devenit clar că proasta nutriție este cauza principală
a bolilor și a deceselor în America. Numeroase studii au concluzionat că
americanii nu-și obțin doza zilnică recomandată de nutrienți esențiali. În anul
1971, eminentul biochimist dr. Roger Williams scria: „Armele principale în
combaterea bolilor sunt și cele mai ignorate de către medicina modernă –
numeroșii nutrienți de care au nevoie celulele corpului nostru. Dacă celulele
suferă – și exact asta se întâmplă atunci când ne îmbolnăvim – principala cauză
este faptul că acestea nu sunt aprovizionate în mod adecvat”. Atunci când celulele
noastre funcționează în parametrii optimi, n-avem cum să fim bolnavi. E nevoie
de o disfuncție a lor pentru ca boala să se manifeste, iar celulele pot funcționa
greșit atunci când sunt private de ceea ce au nevoie. Când un număr de celule suficient
de mare nu-și mai fac treaba pentru care au fost create, întregul organism
începe să se șubrezească.
Păi, dacă alimentația este atât
de importantă, de ce nu-i acordăm noi atenție? O explicație ar fi cunoștințele
pe care le primesc medicii noștri în facultate. Li s-a predat atât de puțin
despre nutriție, încât ei presupun că, teoretic, bolile n-au aproape nicio
legătură cu nutriția. Pregătirea lor inadecvată îi trimite în spitale și
cabinete complet nepregătiți să recunoască și să trateze cauza principală a
bolii – nutriția greșită. Acesta este motivul pentru care medicii noștri sunt
atât de ineficienți în prevenirea sau vindecarea bolilor cronice care bântuie
societatea noastră.
Dr. Jay M. Hoffman, autorul
cărții Hunza: Secrets of the World's Healthiest and
Oldest Living People (Hunza - Secretele celor mai
bătrâni și mai sănătoși oameni din lume) spunea: „Nu există absolut niciun
motiv pentru care peste 75% dintre americani să sufere de deficiențe alimentare
și boli degenerative”. Nu există boală care să apară fără o cauză. Dacă o
persoană se îmbolnăvește și suferă, acest lucru se întâmplă pentru că până
atunci a făcut ceva greșit. Iar acea persoană are nevoie să fie învățată cum
să-și corecteze greșeala și să ducă o viață sănătoasă.
Ca să trăim sănătos, două lucruri
trebuie să avem în minte. Primul este acela că o deficiență cronică, fie doar
într-un singur nutrient, ne va provoca o boală. De aceea este esențial să avem
grijă să ne introducem în corp toți nutrienții de care avem nevoie. Al doilea
lucru pe care trebuie să-l știm este acela că nevoia de anumiți nutrienți diferă
de la om la om. Acest concept se numește individualitate biochimică și este un
fapt foarte important de înțeles, deoarece nu există doi oameni care să aibă
nevoie de exact aceeași cantitate de nutrienți. Un om poate avea nevoie de două
ori mai mult calciu decât altul, de douăzeci de ori mai multă vitamină C sau de
patruzeci de ori mai multă vitamină A. Având în vedere că o deficiență, chiar
și într-un singur nutrient, va provoca o boală, cei cu nevoi mai mari vor fi
mai predispuși la îmbolnăvire.
Doi oameni pot să trăiască în
aceeași casă, să mănânce la fel, și totuși unul să fie perfect echilibrat
nutrițional iar celălalt deficient. În prezent, nu există nicio metodă să aflăm
cine ce are nevoie. Fiecare individ este diferit de ipotetica „persoană medie”. Ca urmare a individualității noastre biochimice și inabilității de a afla ce ne
lipsește, fiecare dintre noi trebuie să se preocupe să-și maximizeze aportul de
nutrienți în fiecare stadiu al vieții. Nu ne putem permite să mâncăm alimente
sărace în nutrienți vitali. Și totuși, asta mănâncă zilnic cei mai mulți
oameni. De pildă, o pătrime dintre caloriile consumate de o persoană obișnuită
provine din consumul de zahăr – un aliment toxic, lipsit de nutrienți, dar
bogat în calorii goale.
Numai mâncând alimente bogate în
nutrienți ne putem menține un corp lipsit de boli, chiar și la bătrânețe. Am
fost greșit informați în ceea ce privește bătrânețea. Ni se spune că boala este
o parte naturală a procesului de îmbătrânire. Acesta este pur și simplu un
nonsens. Nicio boală nu apare fără o cauză. E adevărat, în unele cazuri trec
zeci de ani de alimentație inadecvată până când se întâmplă ca organismul să
cedeze. Dar boala nu este consecința îmbătrânirii. Alimentația nepotrivită, pe
o perioadă lungă de timp, este cauza majoră a bolii. Pe glob există comunități
umane întregi care ating suta de ani fără să sufere de vreo boală. Sănătatea
este starea noastră naturală, și aceasta vine din hrana potrivită pentru noi.
Toate celulele unui organism sunt
asemănătoare prin felul în care funcționează. Există anumite părți ale
mecanismului celular care sunt la fel, indiferent de ființa din care fac parte
celulele. Toate celulele au nevoie de hrană pură, vie, ca să opereze corect.
Aceasta, deoarece atât celulele plantelor, cât și cele ale animalelor au nevoi
similare. Dacă plantele și animalele primesc toate substanțele nutritive de
care au nevoie, celulele organismului lor vor conține o cantitate mare de
nutrienți. Prin urmare, atunci când noi le mâncăm, șansa ca celulele noastre să
primească ceea ce au nevoie este foarte mare. Problema actuală însă este că
plantele și animalele care constituie hrana noastră nu se mai hrănesc cu ceea
ce au ele nevoie, fiind, prin urmare, sărace din punct de vedere nutritiv.
Rezultatul este că nici noi nu obținem din această hrană ceea avem nevoie.
Agricultura modernă produce
alimente inferioare din punct de vedere nutritiv. Substanțele fertilizatoare
artificiale sărăcesc solul de mineralele esențiale. Apoi, strângerea recoltei
înainte de coacerea completă (ca să nu se strice) și timpul scurs în tranzit
înainte de-a ajunge la consumator sărăcesc vegetalele de conținutul lor
nutritiv. Ca rezultat, mâncăm alimente nepotrivite scopului nostru – acela de a
furniza celulelor noastre ceea ce au ele nevoie. Dacă baza aprovizionării noastre
este un supermarket, garantat ne vom îmbolnăvi. Acolo nu se vinde hrană de
calitate.
Cea mai mare parte a dietei
omului modern constă în hrană procesată. Procesarea hranei reduce semnificativ
valoarea ei nutritivă. Acest tip de alimente nu pot susține viața umană. În
aceste condiții, ne mai mirăm că 75% dintre noi suntem diagnosticați, mai devreme
sau mai târziu, cu o boală cronică? Putem face ceva? Da, putem! Ne putem
informa singuri în ce constă o dietă sănătoasă și s-o facem o parte normală a
vieții noastre de zi cu zi. Alimentele naturale, adevărate, sunt cea mai bună
sursă a noastră de nutrienți.
Dar prioritatea noastră numărul
unu ar trebui să fie eliminarea definitivă a tuturor alimentelor nesănătoase
din dieta noastră. Și aceasta înseamnă în primul rând să eliminăm zahărul alb, făina
albă, orezul alb, uleiurile rafinate și lactatele. Nu-i ușor. Acestea sunt
ingredientele majorității alimentelor procesate. De aceea, toate alimentele
procesate trebuie eliminate. Dar ce este un aliment procesat? Este tot ce iese
dintr-o fabrică, inclusiv cerealele de la micul dejun, conservele de orice fel,
alimentele înghețate, margarina, laptele pasteurizat, brânzeturile, înghețata,
pastele și pâinea. Dacă nu ne putem cultiva singuri hrana, a doua sursă de
hrană adevărată sunt țăranii și fermierii, de la care ne putem (încă) procura
fructe și legume proaspete, crescute natural. Iar a treia sursă sunt magazinele
care vând produse alimentare bio (organice).
Pentru a fi sănătoasă, hrana
noastră are nevoie de un sol sănătos, fertil, care n-a fost îmbibat cu
chimicalele toxice ale agriculturii intensive. Trebuie recoltată când a ajuns
la maturitate, nu înainte, transportată rapid la piață și consumată în scurt
timp de la cumpărare. Cu cât trece mai mult timp de la recoltare, cu atât se
pierd mai mulți nutrienți.
Secretul sănătății constă în
consumul de alimente sănătoase și evitarea cu orice preț a celor nesănătoase.
De asemenea, este important să mâncăm variat, deoarece fiecare aliment conține
alți nutrienți, într-un alt procent. Numai mâncând variat putem fi siguri că
obținem tot ceea ce avem nevoie. Dar această variație este bună și dintr-o altă
perspectivă. Toate alimentele vegetale conțin toxine. Este modul prin care
plantele se protejează de insecte și infecții. Mâncând prea mult timp același
aliment, nu numai că nu este indicat, ci și putem ingera prea mult dintr-o
singură toxină. Unele legume, cum ar fi ardeiul gras, roșiile, cartofii și
vinetele au un conținut mare de toxine. Prin urmare acestea ar trebui consumate
în cantități mici și chiar să renunțăm la ele dacă avem o boală cronică.
Este important să nu uităm că
toți nutrienții acționează ca o echipă. Dacă un membru al echipei este absent
sau prea slab, echipa nu va mai lucra bine. De asemenea, să nu uităm că fiecare
dintre noi avem individualitatea noastră: de pildă, unii avem nevoie de mai
multă vitamină A, sau C, sau E. Trebuie să mâncăm cât mai variat, ca să fim
siguri că le obținem pe toate.
În sfârșit, un alt factor
indispensabil pentru o bună sănătate este exercițiul fizic. O alimentație
corectă este un start bun, dar pentru ca nutrienții să ajungă la celulele care
au nevoie de ei trebuie să mai facem ceva: mișcare. Exercițiul fizic ajută
corpul să trimită nutrienții la celule și să îndepărteze totodată reziduurile
rezultate din metabolism. De aceea, mișcarea regulată este esențială pentru menținerea
sănătății.
După cum vedeți, nu este deloc
complicat să ne îmbunătățim și să ne păstrăm calitatea vieții. Oricine poate
face asta. Totul este să le livrăm cea mai bună hrană celulelor corpului
nostru.
Traducerea: Olga Constantin (Frumoasa Verde)
Un articol foarte interesant! Iti multumesc :)
RăspundețiȘtergere