10 feluri prin care Edison l-a tratat pe Tesla ca un nemernic

Thomas Edison are peste o mie de brevete pe numele său. Unele dintre ele se bazează chiar pe propriile sale idei. Dar, de cele mai multe ori, el a lucrat pe baza descoperirilor unui alt mare inovator și s-a chinuit până când a produs ceva care ar putea aduce un dolar sau doi. Este adesea lăudat pentru că a inventat o serie de obiecte de uz casnic pe care le considerăm de la sine înțelese și fără de care nu am putea trăi. Dar, de fapt, se acordă mult mai puțin credit oamenilor de știință și inventatorilor de geniu care au lucrat sub comanda sa pentru a-l îmbogăți (și a-l face cunoscut). Unul dintre acești oameni este Nikola Tesla, care a primit o parte incredibil de scurtă a bățului și a cărui strălucire este adesea nerecunoscută și subapreciată sub acoperirea orbitoare a lui Edison. Iată zece moduri în care Edison a fost un adevărat nesimțit pentru Tesla.

10. Lipsă de respect

Spre sfârșitul vieții lui Edison, acesta a fost citat spunând că și-ar fi dorit să îl respecte pe Tesla și munca sa mai mult decât a făcut-o. Păcat, în acel moment răul fusese deja făcut: Tesla a murit falit și singur, în timp ce Edison a murit bogat și cu o mare stimă de sine. În timp ce au lucrat împreună, Edison i-a numit adesea ideile lui Tesla „nepractice” sau și-a bătut joc de ele (dacă nu se simțea pur și simplu amenințat de ele). Se părea că Edison știa că avea această minte tânără și strălucitoare sub controlul său din momentul în care a venit în America să lucreze pentru el. (În acel moment, avea deja câteva brevete pe numele său, pentru dispozitive care funcționau prin câmpuri magnetice rotative).

9. Condus de lăcomie

Odată, Tesla l-a criticat pe Edison, spunând într-un interviu pentru New York Times: „Avea un adevărat dispreț pentru învățătura din cărți și cunoștințele matematice, încredințându-se în întregime instinctului său de inventator și simțului practic american”. În timp ce Tesla era un inginer pasionat care părea să fie complet fascinat de aspectele tehnice ale muncii sale. Avea o memorie fotografică, putea să memoreze cărți întregi și obișnuia să aibă literalmente sclipiri de geniu în care concepea soluția la o problemă sau vizualiza schemele detaliate ale unui dispozitiv pe care încă nu-l inventase. Edison a insistat să dezvolte (sau să reproducă și să breveteze) dispozitive care aveau o anumită utilitate practică (ceva care îi putea aduce bani), niciodată doar știință pentru pură știință.

8. A luat în derâdere linia de gândire a lui Tesla

Nu numai că a numit unele dintre ideile geniale ale lui Tesla ca fiind nepractice, sau că a pus capăt unor potențiale invenții ale sale, dar pur și simplu nu părea să prețuiască mintea lui Tesla. Tesla, care a lucrat până târziu în noapte, a rămas celibatar până la moartea sa la 86 de ani, a fost un excentric și adesea obsedat de munca sa. Edison, însă, era mai funcțional din punct de vedere social (ei bine, avea o soție de 16 ani, dacă asta contează ca dovadă) și nu a luat în totalitate în serios comentariile adesea foarte ezoterice ale lui Tesla.

7. Și-a asumat creditul pentru fluoroscop

Fluoroscopul - un dispozitiv de producere a imaginilor cu raze X - este un aparat la care Tesla lucrase înainte ca Edison să se apuce de treabă. În acest proces, Edison a reușit să îi provoace asistentului său un cancer în fază terminală (căruia a trebuit să i se extirpe brațele înainte de a muri în cele din urmă) și aproape că a orbit singur. Dar cu siguranță a obținut brevetul.

6. Nu a vrut să-l plătească

Edison a renunțat să îi plătească lui Tesla 50.000 de dolari pentru a-și repara motorul de curent continuu - obiect pe care Tesla l-a făcut cu mare ușurință. El a reușit să transforme un dispozitiv ineficient în ceva incredibil de eficient, care i-a economisit lui Edison mulți bani (cu mult mai mult decât a fost de acord să-i plătească lui Tesla). Tot ce a spus a fost că Tesla nu a reușit să „înțeleagă simțul umorului american” (Tesla era un imigrant sârb). Mai degrabă a spus că nu a reușit să realizeze cât de zgârcit era Edison, care avea doi bani. Edison s-a oferit să își mărească salariul de la 18 dolari pe săptămână la 25 de dolari. Tesla, nici o clipă prea devreme, a demisionat. Ulterior, a ajuns să sape șanțuri, înainte de a-și înființa propria companie și de a accepta investiții pentru a face câteva experimente pe cont propriu.

5. Nebun băgăreț

Edison are o medalie care îi poartă numele, pe care a primit-o Tesla. Medalia Edison este decernată anual de un grup numit IEEE, sau „Institutul Inginerilor Electricieni” (un grup de prieteni ai lui Edison). Este o adevărată palmă pe față faptul că numele lui Edison este defilat de un premiu în domeniul (unul din care el nu face parte cu adevărat) din care Tesla este un exemplu excepțional și strălucitor. O palmă și mai mare peste față a fost atunci când Tesla a primit Medalia în 1916.

4.Tehnologia radar timpurie a fost luată în râs

Dacă Edison nu ar fi considerat una dintre cele mai importante inovații bazate pe unde radio ale lui Tesla ca fiind „nepractică” în timpul Primului Război Mondial - atunci când a propus pentru prima dată planuri în acest sens - nenumărate vieți ar fi putut fi salvate pentru că ar fi avut avantajul de a putea detecta submarinele inamice. Bineînțeles că acest lucru avea să fie actualizat abia decenii mai târziu. Dar numai când ne gândim la pagubele pe care le-a costat de nenumărate ori amestecul egoist al lui Edison este exasperant.

3. A luptat împotriva curentului alternativ al lui Tesla

Pur și simplu, Edison (cu alți câțiva moguli de partea sa) nu dorea să vadă succesul curentului alternativ al lui Tesla, deoarece reprezenta o amenințare (fiscală) la adresa viabilității curentului său continuu (pe care Tesla îl îmbunătățise anterior pentru el). A avut loc o luptă publică acerbă, George Westinghouse de la Westinghouse Company fiind de partea lui Tesla. Edison a încercat să folosească tactici de sperietură fără caracter pentru a convinge publicul că unitățile sale de curent alternativ nu erau sigure. Pentru a „dovedi” acest „fapt”, a pus să fie electrocutate mai multe animale, inclusiv un elefant de circ (care urma să fie omorât pentru uciderea unor oameni). În cele din urmă, Tesla a câștigat acest „Război al curenților”, doar pentru că, într-adevăr, avea un mecanism de alimentare mai bun. Deși curentul succesului l-a măturat într-un loc de înaltă considerație, el a renunțat la o bogăție obscenă pentru ca - într-o dovadă de umilință fără precedent - să salveze compania Westinghouse (care ar fi dat faliment cu plata redevențelor). În schimb, Tesla a câștigat câteva mii de dolari vânzându-și pur și simplu brevetele.

2. A ucis un om pentru a demonstra că Tesla a greșit

Edison era cunoscut pentru tacticile sale de intimidare (de exemplu, obișnuia să angajeze o grămadă de gorile care să distrugă tehnologia și să se asigure că-și primește drepturile pentru brevetele sale), dar niciodată nu a fost atât de rău ca în cazul campaniei sale împotriva lui Tesla; a mers atât de departe încât a inventat scaunul electric, folosind puterea de curent alternativ a lui Tesla pentru a executa un om condamnat la moarte. Evenimentul a fost macabru și dezastruos, prelungit. George Westinghouse ar fi spus: „Le-ar fi fost mai bine dacă ar fi folosit un topor”. Și astfel a avut loc prima execuție pe scaunul electric, doar pentru a dovedi că Tesla se înșela (și pentru a păstra miza financiară a lui Edison).

1. Nu a împărțit practic nimic din averea sa

Edison era un om bogat și găsea mereu noi modalități de a deveni și mai bogat. Acest lucru însemna să se grăbească cu descoperirile sale rudimentare și dispozitivele sale lipsite de originalitate la biroul de brevete pentru a-și asigura redevențele. În timp ce Tesla era în mare parte un sintetizator de tehnologie cu un singur om, Edison avea clădiri pline de ingineri și oameni de știință străluciți care îi executau toate ordinele, în timp ce el lua partea leului din venituri pentru el însuși. Tesla a fost doar un fraier în plus care a fost prins în sera sa de geniu, unde tot ceea ce avea nevoie era să ceară câteva picături de apă și lumina soarelui pentru a produce randamente necontenite.

Pe aceeași temă, citiți și:
Sursa: https://listverse.com/

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *