OMS declară ASPARTAMUL posibil cancerigen. Iată ce înseamnă asta pentru sucul tău dietetic.

Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului (IARC), care este agenția specializată în cancer a Organizației Mondiale a Sănătății, a declarat că aspartamul poate fi un posibil pericol cancerigen pentru oameni.

O altă ramură a OMS, Comitetul mixt de experți pentru aditivi alimentari al OMS și al Organizației pentru Alimentație și Agricultură, a evaluat riscul și a elaborat recomandări cu privire la cantitatea de aspartam care poate fi consumată în siguranță. Aceștia au recomandat ca doza zilnică acceptabilă să fie cuprinsă între 0 și 40 mg pe kilogram de greutate corporală, așa cum avem în prezent în Australia.

Un pericol este diferit de un risc. Calificativul de pericol înseamnă că este un agent capabil să provoace cancer; un risc măsoară probabilitatea ca acesta să provoace cancer.

Deci, ce înseamnă această evaluare a pericolelor pentru dumneavoastră?

În primul rând, ce este aspartamul?

Aspartamul este un îndulcitor artificial care este de 200 de ori mai dulce decât zahărul, dar fără kilojouli.

Este utilizat într-o varietate de produse, inclusiv în băuturi carbogazoase precum Coca-Cola Zero, Coca-Cola dietetică, Pepsi Max și unele produse de casă. Puteți identifica aspartamul în băuturi și alimente căutând numărul de aditiv 951.

Produsele alimentare, cum ar fi iaurtul și produsele de cofetărie, pot conține, de asemenea, aspartam, dar acesta nu este stabil la temperaturi ridicate și, prin urmare, nu este utilizat în produsele de panificație.

Denumirile comerciale ale aspartamului includ Equal, Nutrasweet, Canderel și Sugar Twin. În Australia, doza zilnică acceptabilă este de 40 mg pe kilogram de greutate corporală pe zi, ceea ce reprezintă aproximativ 60 de pliculețe.

În America, doza zilnică acceptabilă a fost stabilită la 75 de pliculețe.

Ce dovezi au folosit pentru a ajunge la această concluzie?

IARC a analizat îndeaproape baza de dovezi din întreaga lume - folosind date din studii observaționale, studii experimentale și studii pe animale.

A constatat că există unele dovezi limitate în studiile la om care leagă aspartamul de cancer (în special cancerul de ficat) și dovezi limitate și în studiile pe animale.

Aceștia au luat în considerare, de asemenea, studiile privind mecanismul biologic care au arătat cum se poate dezvolta cancerul în urma consumului de aspartam.

De obicei, acestea sunt studii de laborator care arată exact cum expunerea la agent poate duce la apariția unui cancer. În acest caz, au constatat că există dovezi limitate privind modul în care aspartamul ar putea cauza cancer.

Au existat doar trei studii pe oameni care au analizat cancerul și consumul de aspartam. Aceste studii observaționale mari au folosit consumul de băuturi răcoritoare ca indicator al consumului de aspartam.

Toate trei au constatat o asociere pozitivă între băuturile îndulcite artificial și cancerul de ficat, fie la întreaga populație pe care o studiau, fie la subgrupuri din cadrul acesteia. Dar aceste studii nu au putut exclude alți factori care ar fi putut fi responsabili pentru aceste constatări.

Un studiu efectuat în Europa a urmărit 475.000 de persoane timp de 11 ani și a constatat că fiecare porție suplimentară de băutură răcoritoare dietetică consumată pe săptămână a fost legată de un risc crescut cu 6 la sută de cancer la ficat. Cu toate acestea, oamenii de știință au concluzionat că, din cauza rarității cancerului de ficat, au avut totuși un număr mic de persoane în cadrul studiului.

Într-un studiu din SUA, s-a observat un risc crescut de cancer la ficat la persoanele cu diabet care au băut mai mult de două sau mai multe cutii de suc dietetic pe săptămână.

Cel de-al treilea studiu, tot din SUA, a constatat o creștere a riscului de cancer la ficat la bărbații care nu au fumat niciodată și au băut două sau mai multe băuturi îndulcite artificial pe zi.

De aici, au decis să declare aspartamul ca fiind un "posibil cancerigen" din grupa 2b. Dar au mai spus că sunt necesare cercetări mai multe și mai bune pentru a înțelege mai bine relația dintre aspartam și cancer.

IARC are la dispoziție patru categorii (grupări) pentru substanțele potențiale (sau, așa cum sunt denumite de IARC, "agenți") care pot cauza cancer.

Ce înseamnă fiecare grupare?

Grupa 1 Cancerigenă pentru oameni: Un agent din această grupă este cancerigen, ceea ce înseamnă că există dovezi convingătoare din studiile efectuate pe oameni și știm exact cum provoacă cancer. Există 126 de agenți din această grupă, inclusiv fumatul, alcoolul, carnea procesată, radiațiile și radiațiile ionizante.

Grupa 2a Probabil cancerigenă pentru om: Există asocieri pozitive între agent și cancerul la om, dar este posibil să mai existe și alte explicații pentru această asociere, care nu au fost examinate pe deplin în cadrul studiilor. Există 95 de agenți în această grupă, inclusiv carnea roșie, insecticidul DDT și munca de noapte.

Grupa 2b Posibil cancerigenă pentru om: Aceasta înseamnă că există dovezi limitate privind producerea de cancer la om, dar suficiente dovezi din studiile pe animale sau că mecanismul prin care agentul poate fi cancerigen este bine înțeles.

Aceasta înseamnă, în esență, că dovezile actuale indică faptul că un agent poate fi posibil cancerigen, dar sunt necesare mai multe dovezi științifice din studii mai bine realizate. În prezent, există 323 de agenți din acest grup, inclusiv aloe vera (extract din frunze întregi), ginkgo biloba și plumb.

Grupa 3 Nu poate fi clasificat ca fiind cancerigen: nu există suficiente dovezi de la oameni sau animale și există dovezi mecaniciste limitate privind modul în care poate fi cancerigen. Există 500 de agenți în această grupă.

Deci, trebuie să renunț la obiceiul meu de a bea băuturi răcoritoare dietetice?

Pentru o persoană de 70 kg, ar trebui să consumați aproximativ 14 cutii (peste 5 litri) de băuturi răcoritoare îndulcite cu aspartam pe zi pentru a atinge doza zilnică acceptabilă.

Dar trebuie să ne amintim că este posibil să existe aspartam adăugat și în alte alimente consumate. Așadar, aceasta este o cantitate nerealistă de consumat, dar nu imposibilă.

De asemenea, trebuie să luăm în considerare toate dovezile privind aspartamul împreună. Alimentele în care vedem de obicei aspartamul sunt prelucrate sau ultraprocesate, care s-au dovedit recent a fi, de asemenea, dăunătoare pentru sănătate.

Iar îndulcitorii artificiali (inclusiv aspartamul) pot face ca oamenii să aibă poftă de mai mult zahăr, făcându-i să dorească să mănânce mai multă mâncare, ceea ce ar putea duce la creșterea în greutate.

În concluzie, acest lucru indică faptul că ar trebui să fim mai atenți la cantitatea de îndulcitori artificiali pe care o consumăm, deoarece aceștia nu oferă niciun beneficiu pentru sănătate și au posibile efecte adverse.

Dar, în general, din aceste dovezi, consumul ocazional sau chiar zilnic al unei doze de băutură dietetică este sigur și, probabil, nu reprezintă un risc de cancer.

Pe aceeași temă, citiți și:

Evangeline Mantzioris, director de program de nutriție și științe alimentare, dietetician practicant acreditat, Universitatea din Australia de Sud.

Acest articol este republicat din The Conversation sub o licență Creative Commons. Citiți articolul original.

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

  • 15 curiozități fascinante de cultură generală
    17.10.2022 - 0 Comments
    În era internetului, poate fi dificil să-i impresionezi pe cei din jur cu cunoștințele tale nesfârșite. Dar există întotdeauna mai multe fapte surprinzătoare care pot fi găsite. Fie că este vorba…
  • Tourist Attractions in Europe. The Most Popular Places to Visit in Europe Before You Die
    30.04.2023 - 0 Comments
    There are many sights in Europe, wonderful places steeped in history that are worth visiting at least once in your life. Here's a list of Europe's best-known and most popular places to visit.Whether…
  • Biologia iluminării + documentar (RO)
    06.05.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); BIOLOGIA ILUMINĂRII Evoluţia de la conştienţa umană la cea divină implică existenţa dualităţii moştenire karmică/boală, la nivel…
  • Rețete culinare - Hrana crudă
    07.04.2012 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); REȚETE DIN CADRUL BUCĂTĂRIEI CRUDIVORE Există multe moduri de a mânca și a bea care ne permit să dobândim o bună stare de sănătate.…
  • Personalități românești despre evrei
    12.05.2012 - 6 Comments
    --> PERSONALITĂȚI ROMÂNEȘTI DESPRE EVREI Vasile Conta: „Noi, dacă nu vom lupta în contra elementului jidovesc, vom pieri ca naţiune”. (din discursul Chestia evreiască…
  • Triunghiul morții din Marea Neagră (slideshow)
    27.04.2012 - 0 Comments
    --> „TRIUNGHIUL BLESTEMAT” DIN MAREA NEAGRĂ O mulţime de mistere înconjoară Marea Neagră, locul unde – spun diverşi cercetători - s-ar fi produs Potopul lui Noe, dar şi unde se…
  • Agartha și extratereștrii din interiorul Pământului
    25.02.2013 - 10 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); AGARTHA ȘI EXTRATEREȘTRII DIN INTERIORUL PĂMÂNTULUI Deși mulți dintre noi găsesc că ideea unui Pământ gol în interior este mai…
  • 11 fapte de geografie europeană care ne-au făcut să spunem „Stai, ce?!”
    10.11.2021 - 0 Comments
    Geografii se întreabă dacă Pământul are șapte continente - Africa, Antarctica, Asia, Australia/Oceania, Europa, America de Nord și America de Sud - sau doar șase. Cei din cea de-a doua tabără spun că…
  • Nikola Tesla - Stăpânul fulgerului
    15.06.2012 - 3 Comments
    --> NICOLAE TESLA  - FONDATORUL CIVILIZAȚIEI MODERNE - Nicolae Tesla s-a născut la data de 10 iulie 1856 pe țărmul Mării Adriatice, în satul Smiljan, comuna Gospici, (actuala…
  • Dr. Matthias Rath - Sfârșitul ignoranței în privința bolilor
    29.09.2014 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SFÂRȘITUL IGNORANȚEI ÎN PRIVINȚA BOLILOR Discursul dr. Matthias Rath din Kerkrade, Olanda, 4 aprilie 2009 «În această…
  • Un bărbat și un pește adorabil au devenit cei mai buni prieteni, timp de aproape 30 de ani, după ce acesta l-a ajutat să revină la viață + VIDEO
    01.06.2023 - 0 Comments
    Câinii sunt adesea considerați cei mai buni prieteni ai noștri, dar țineți-vă bine cățelușilor, pentru că un scafandru japonez a descoperit o prietenie neobișnuită și specială cu un pește. Da, ați…
  • OSHO - Sfârșitul eroilor
    08.06.2016 - 0 Comments
    SFÂRȘITUL EROILOR OSHO Întrebare: Bhagwan, ai spus odată că tu ești omul nou de care lumea are nevoie și că această comunitate este pregătirea pentru venirea lui. Vezi cumva aici, între…
  • 30 de mutații genetice care-i fac unici pe acești oameni + FOTO
    15.10.2021 - 0 Comments
    Genetica este o știință care nu încetează să ne surprindă și să ne uimească. Și, deși mulți dintre noi nu știm prea multe despre asta, este sigur să spunem că natura este capabilă de unele lucruri cu…
  • Nu există colesterol bun și colesterol rău
    28.05.2016 - 7 Comments
    NU EXISTĂ COLESTEROL BUN ȘI COLESTEROL RĂU! La fiecare 5 ani, Comisia consultativă de recomandări nutriționale din Statele Unite (DGAC – Dietary Guidelines Advisory Committee) întocmește un…
  • Ce nu știați despre București...
    12.05.2012 - 0 Comments
    --> PERICOLELE DE SUB BUCUREŞTI De la un an la altul, bucureştenii se plâng tot mai mult de dureri de cap, ameţeli, stări de somnolenţă. Toate acestea au fost puse ba pe seama…
  • Taxi către infern - documentar (RO)
    14.05.2012 - 0 Comments
    --> TAXI CĂTRE INFERN Preambul: George Carlin - Politică și război „made in USA” (RO) Taxi to the Dark Side (RO) Documentarul descrie cazul unui taximetrist afgan care,…
  • Alimentația în tratarea bolii canceroase
    15.08.2016 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ALIMENTAȚIA ÎN TRATAREA BOLII CANCEROASE Hrana joacă un rol esenţial în tratarea cancerului. Alimentaţia ideală al fi: 55% glucide,…
  • Motan curios dat afară din bibliotecă, obține sprijin masiv pe Internet + FOTO
    27.12.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Faceți cunoștință cu Max, motanul, o felină curioasă care iubește să exploreze Colegiul Macalester din apropiere. Max a fost salvat de…
  • DID YOU KNOW? THE BRITISH DAILY THE TELEGHEPH PUBLISHED AN ARTICLE IN WHICH IT MENTIONED 17 FASCINATING FACTS ABOUT ROMANIA
    28.05.2023 - 0 Comments
    1. It's home to the world's heaviest building - the Palace of Parliament, which cost about $3 billion. The building contains 3,500 tons of crystal, 480 chandeliers and 700,000 tons of steel and…
  • 9/11 De ce luptăm (Why We Fight) (RO)
    07.05.2012 - 0 Comments
    -->   DE CE LUPTĂM? (RO) Why We Fight? este o incursiune în măruntaiele mașinăriei de război americane, cu povestiri incredibile și comentarii făcute de oameni din interiorul…
  • 10 lucruri pe care trebuie să le știi despre spălatul pe dinți
    14.10.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Spălatul pe dinți este o parte integrantă a vieții fiecăruia, dar îl faci cum trebuie? Dacă nu, atunci dinții tăi vor avea de suferit.…
  • Rețete culinare - salată de cușcuș
    08.04.2012 - 0 Comments
    --> SALATĂ CU CUȘCUȘ Este o salată răcoritoare, ce poate fi preparată rapid. Este ideală când vrem să mâncăm ceva sănătos și ușor de digerat. Ingrediente - 1 cană de cușcuș -…
  • David Icke - Cum eradicăm o boală?
    09.09.2012 - 4 Comments
    --> v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} 800x600 Normal 0 …
  • Nuci, alune și semințe
    27.03.2012 - 2 Comments
    --> TERAPIA CU SEMINŢE Seminţele fructelor şi legumelor sunt adevărate medicamente naturiste. Statisticile spun că românii ronţăie mai multe seminţe decât americanii, consideraţi…
  • Dr. Călin Mărginean - Principii de sănătate pe înțelesul tuturor
    01.04.2014 - 4 Comments
    --> PRINCIPII DE SĂNĂTATE PE ÎNȚELESUL TUTUROR Câteva date generale cu privire la alimentaţie, de care ar fi bine să ţinem seama, pentru ca sănătatea noastră să beneficieze la…
  • Fericire înseamnă sănătate
    26.04.2014 - 3 Comments
    --> FERICIRE ÎNSEAMNĂ SĂNĂTATE Fericire și sănătate... Mulți cercetători moderni asociază aceste două stări umane, afirmând că ele se condiționează reciproc. De fapt, în toate…
  • Vitaminele naturale și beneficiile lor pentru organism
    14.02.2017 - 0 Comments
    VITAMINELE NATURALE  ȘI BENEFICIILE LOR PENTRU ORGANISM Necesarul de vitaminele în dieta umană este de câteva miligrame pe zi. Spre deosebire de minerale, vitaminele sunt distruse de…
  • Rețete culinare - Salată de ton cu maioneză din țelină
    08.04.2012 - 0 Comments
    --> SALATĂ DE TON CU MAIONEZĂ DIN ȚELINĂ Cred că această salată de ton ar plăcea oricui. Prin urmare, se poate servi cu succes atunci când avem musafiri, sau în zilele de post,…
  • Cele 7 principii ale cuplurilor fericite
    18.04.2012 - 0 Comments
    --> CELE ȘAPTE PRINCIPII ALE CUPLURILOR FERICITE John Gottman este un psiholog care se bucură de o reputație internațională ca specialist cercetător în domeniul relațional și al…
  • Charles Darwin - Călătoria care a zguduit lumea + documentare (RO)
    21.09.2012 - 4 Comments
    --> DARWIN ȘI TEORIA EVOLUȚIONISTĂ Charles Darwin s-a născut pe data de 12 februarie 1809, în localitatea Shrewsbury, Anglia. Tatăl său, Robert, era un medic din înalta societate, iar…
  • Oul și sănătatea
    28.03.2012 - 1 Comments
    --> OUL ŞI SĂNĂTATEA   Unul dintre miturile despre alimentaţie: oul este un aliment toxic şi, consumat frecvent, duce la creşterea colesterolului şi la dureri de ficat. Fals!…
  • Terapii naturiste - Fănică-Voinea Ene - eBook
    14.04.2012 - 1 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "8925612059"; google_ad_width = 728; google_ad_height = 90; TERAPII NATURISTE Fănică-Voinea…
  • Pisica ta este o adevărată psihopată (și cum să gestionezi asta)
    03.01.2022 - 0 Comments
    Pisicuța ta este o pufoșenie adorabilă și caldă, ce toarce, care aproape sigur te-ar mânca dacă ai cădea pe scări.Nu folosim prea des expresia „indiferență depravată”, dar când o facem, cel mai…
  • Cum alegi crema antirid potrivită
    29.06.2018 - 0 Comments
    Cum alegi crema antirid potrivită Piele noastră are nevoie de multă atenție și îngrijire pentru a se menține tânără, suplă și hidratată, în special atunci când observi linii fine sau riduri. Cu…
  • Utilizări geniale ale bicarbonatului de sodiu
    10.10.2022 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Bicarbonatul de sodiu este cu ușurință unul dintre cele mai comune elemente de uz casnic în orice parte a lumii. Și, deși cei mai mulți…
  • American Beauty... la cumpărături
    10.04.2017 - 7 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); AMERICAN BEAUTY... LA CUMPĂRĂTURI Grăsimea este noua normalitate a Americii. Conform unui studiu recent al CDC (Centrul pentru…
  • Rețete culinare - Muștar de casă
    08.04.2012 - 0 Comments
    --> MUȘTAR DE CASĂ - În râșnița electrică se macină cam jumătate din boabe și se obține o pudră fină, care va da textura produsului final. - Într-un castron de sticlă, se…
  • Cineva a decis să inverseze fotografiile celebrităților în funcție de sex, iar rezultatul este mai bun decât ne-am fi așteptat + 30 FOTO
    28.01.2022 - 0 Comments
    Cu mult înainte ca Instagram și Snapchat să existe, mulți dintre noi au folosit diverse filtre și efecte pentru a-și îmbunătăți fotografiile. Dar s-a gândit vreodată vreunul dintre noi la ce ne…
  • Oameni-cobai în experimente medicale + documentar (RO)
    06.01.2016 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); OAMENI-COBAI ÎN EXPERIMENTE MEDICALE - ISTORIA ȘOCANTĂ A MEDICINII MODERNE ȘI A PSIHIATRIEI - Statele Unite ale Americii pretind că…
  • STUDIUL CHINA - cel mai cuprinzător studiu asupra nutriției - eBook
    24.04.2012 - 0 Comments
    --> STUDIUL CHINA Cel mai cuprinzător studiu asupra nutriției Dr. Colin Campbell este un biochimist american specializat în nutriţie, care a studiat efectele pe termen lung ale…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *