7 povești de dragoste antice care au zguduit lumea

De-a lungul paginilor de istorie, se derulează povești de dragoste care depășesc constrângerile timpului și normele societății - romane care își pun amprenta de neșters asupra tapiseriei lumii. Fie că este vorba de iubirea ferventă, dar nefericită, a lui Marc Antoniu și Cleopatra sau de transformarea unei alianțe politice într-o poveste de dragoste profundă între regina Victoria și prințul Albert, aceste povestiri oferă o fereastră către viețile intime ale liderilor, cuceritorilor și membrilor familiei regale. În mijlocul splendoarei imperiilor și a complexității mașinațiunilor politice, aceste povești de dragoste autentice luminează puterea durabilă a iubirii și impactul acesteia asupra cursului afacerilor umane. Nu toate aceste povești se încheie cu bucurie, dar toate rezonează cu experiențe umane profunde.


1. Cleopatra și Marc Antoniu - s-a sfârșit prin sinucidere

Fără îndoială, una dintre cele mai renumite aventuri amoroase din istorie îi implică pe Cleopatra, ilustră regină a Egiptului, și pe Marc Antoniu, un formidabil general roman. Unirea lor a depășit simpla poveste de dragoste, modificând profund peisajul politic al lumii antice.

Cleopatra, renumită nu numai pentru frumusețea ei, ci și pentru inteligența și farmecul ei, i-a cucerit inima lui Antoniu atunci când s-au întâlnit pentru prima dată în anul 41 î.Hr. Farmecul ei a servit ca o armă formidabilă, folosită strategic pentru a încheia o alianță cu Antoniu împotriva adversarului lor comun, Octavian (cunoscut mai târziu sub numele de Augustus). În mijlocul curților somptuoase din Alexandria, povestea lor de dragoste s-a desfășurat pe fundalul unor ospețe somptuoase, al unor spectacole extravagante și al unor plimbări liniștite cu barca de-a lungul Nilului.

The Meeting of Antony and Cleopatra (1885) de Lawrence Alma Tadema.

Dar povestea lor de dragoste nu a fost lipsită de controverse. În primul rând, Antoniu era căsătorit și și-a părăsit soția, Octavia, pentru a fi cu Cleopatra. Părăsirea soției sale romane loiale pentru a fi cu o străină (cineva de origine greacă, nu mai puțin) nu a fost tocmai o imagine bună pentru Antoniu, iar Octavian a folosit acest lucru în propaganda sa. 

Oamenii de acasă erau, de asemenea, îngrijorați de faptul că loialitatea lui Antoniu se schimbase. Mai putea fi de încredere că va pune nevoile Romei înaintea celor ale Egiptului? Aceste îngrijorări au jucat direct în favoarea lui Octavian. 

Nu este de mirare că relația lor era sortită să aibă un sfârșit tragic. Unirea lor a dus rapid la tensiuni politice care s-au aprins violent în Bătălia de la Actium din 31 î.Hr., unde forțele unite ale lui Antoniu și Cleopatrei au înfruntat marina lui Octavian.

Atât Antoniu, cât și Octavian au fost strategi desăvârșiți, însă numeroși istorici susțin că judecata lui Antoniu a fost tulburată de relația sa cu Cleopatra. În perioada premergătoare bătăliei de la Actium, acesta a comis mai multe erori semnificative împotriva lui Octavian, ceea ce a dus la pierderi care ar fi trebuit să fie victorii.

Punctul culminant al poveștii de dragoste a cuplului s-a desfășurat odată cu înfrângerea de la Actium. Potrivit istoricilor romani, ei s-au refugiat în Alexandria, doar pentru a se confrunta cu un asediu neîncetat din partea forțelor lui Octavian. Cea mai cunoscută interpretare a poveștii lor se încheie cu Cleopatra care își orchestrează propria moarte pentru a scăpa de capturare. La primirea acestei vești tragice, Antoniu, cu inima frântă, se pare că s-a sinucis, căzând pe sabia sa.

Contrar aparențelor, Cleopatra, încă în viață, și-ar fi găsit sfârșitul lăsându-se mușcată de o aspidă veninoasă. Dispariția lui Antoniu și a Cleopatrei a marcat sfârșitul dinastiei Ptolemeilor din Egipt și a anunțat ascensiunea incontestabilă a Imperiului Roman.

2. Împăratul Shah Jahan a construit Taj Mahal-ul pentru Mumtaz Mahal

Care este cel mai bun mod de a-i arăta celuilalt iubit cât de mult înseamnă pentru tine? Ei bine, dacă ești împăratul Shah Jahan al Imperiului Mughal, îi construiești soției tale una dintre cele mai faimoase capodopere arhitecturale din lume. 

Împăratul Shah Jahan a domnit din 1628 până la moartea sa, în 1658. Înainte de a ajunge la putere, s-a căsătorit cu Kandahari Begum, fiica unui nobil puternic. Apoi, după ce a devenit împărat, s-a căsătorit cu Akbarabadi Mahal, dar nu se știu prea multe despre ea. La 30 aprilie 1612, s-a căsătorit cu Mumtaz Mahal, iar dragostea pentru ea i-a schimbat viața.

Nu a fost doar soția lui preferată, ci și cea mai apropiată confidentă și un consilier de încredere. În mod tragic, în timpul nașterii celui de-al paisprezecelea copil al lor, Mumtaz Mahal a decedat. Îndurerat, Shah Jahan a jurat să îi onoreze memoria într-un mod extraordinar.

A făcut acest lucru prin comandarea unui mare mausoleu din marmură albă de o frumusețe fără egal, Taj Mahal. A adus cei mai pricepuți arhitecți și meșteri pentru a crea această minune arhitecturală, a cărei finalizare a durat peste 20 de ani. Simetria sa uluitoare și detaliile sale complicate reprezintă un tribut etern adus memoriei lui Mumtaz.

Frumosul monument, Taj Mahal, dedicat soției împăratului Shah Jahan. (TANAKA Juuyoh (田中十洋)/flickr)

Dragostea eternă dintre Shah Jahan și Mumtaz Mahal, alături de crearea Taj Mahal, rămâne o sursă de fascinație pentru întreaga lume. În prezent, nenumărați vizitatori din diferite colțuri ale lumii sunt fermecați de această emblemă a iubirii și a angajamentului, servind drept o amintire emoționantă a faptului că dragostea autentică depășește granițele temporale, constrângerile geografice și chiar mortalitatea.

3. Povestea de dragoste dintre împăratul Nero și Poppaea Sabina s-a încheiat cu o crimă

Nero nu este tocmai împăratul cel mai bine amintit al Romei antice, iar multe din aceasta se datorează relației sale amoroase cu Poppea Sabina. A lor este o poveste de pasiune, ambiție și dinamica tumultuoasă a Romei antice. Nero, celebru pentru domnia sa marcată de exces și tiranie, a fost captivat de fermecătoarea Poppaea Sabina, o femeie de o frumusețe excepțională.

Așa cum pare a fi fost un subiect recurent în cazul bărbaților puternici din Roma, romanța lui Nero cu Poppea a început în timp ce încă era căsătorit cu prima sa soție (o altă Octavia). El o luase de soție în 53 d.Hr. când era tânăr, dar căsnicia lor nu a fost niciodată una fericită. Afața lui Nero cu Poppaea, o femeie căsătorită la rândul ei, a devenit curând scandalizatoare. Ceea ce a făcut Nero apoi doar a înrăutățit lucrurile.

Nero a dorit să se căsătorească cu Poppaea, dar divorțul era dezaprobat de societatea romană. Pentru a ocoli acest obstacol, el a acuzat-o pe Octavia, care se bucura de o popularitate imensă, de adulter și de conspirație împotriva sa. Această acuzație a oferit motivele pentru divorțul de ea, însă acțiunile lui Nero nu s-au încheiat aici.

Octavia, fiind fiica împăratului Claudius, deținea o influență semnificativă și aliați puternici. Preocupat de faptul că soția sa înstrăinată ar putea căuta să se răzbune, Nero a ales să o exileze în anul 62 d.Hr. A fost exilată pe insula Pandateria (Ventotene de astăzi), unde a îndurat condiții de viață deplorabile. Se crede că, în timpul exilului, și-a găsit sfârșitul prin sinucidere forțată, în esență o formă de crimă.

Nero a orchestrat o nuntă opulentă cu Poppaea, marcând începutul unei relații caracterizate de excese și extravaganță. Poppaea, folosindu-se de influența sa asupra lui Nero, și-a prioritizat interesele și ambițiile personale, adesea în detrimentul Imperiului Roman. Căsătoria lor a fost marcată de sărbători fastuoase și de afișarea ostentativă a bogăției, punând la grea încercare economia romană.

Punctul culminant a fost tragic. Într-un acces de furie, Nero și-a vărsat furia, ceea ce a dus la moartea Poppei, care era însărcinată. Copleșit de durere, Nero a ridicat un mormânt extravagant în onoarea ei. Ulterior, domnia lui Nero s-a scufundat în tulburări și rebeliuni, sfârșind în cele din urmă cu propria sinucidere.

Ilustrație xilogravată înfățișând Poppaea Sabina și Nero (Kladcat/CC BY 2.0)

4. Faraonul Akhenaton și regina Nefertiti - în spatele fiecărui om puternic

Ce ziceți de o poveste de dragoste un pic mai veselă? Am auzit cu toții vechea zicală că în spatele fiecărui bărbat puternic se află o femeie. Ei bine, Nefertiti este femeia care dovedește că acest vechi adagiu este adevărat. 

Povestea lor de dragoste este un capitol captivant din istoria Egiptului antic, marcat de un amestec unic de romantism, religie și schimbări radicale. Akhenaton, cunoscut inițial sub numele de Amenhotep al IV-lea, a urcat pe tron în secolul al XIV-lea î.Hr. Domnia sa a fost profund marcată de dragostea profundă și de parteneriatul cu Nefertiti.

Nefertiti nu a fost doar o regină; ea a fost un partener puternic în revoluția religioasă și politică a lui Akhenaton. Împreună, au pornit într-o călătorie îndrăzneață pentru a transforma credințele politeiste ale Egiptului în cultul zeului soarelui Aten, pledând pentru cultul monoteist al acestei divinități.

Dragostea și viziunea lor comună pentru reforma religioasă au dus la construirea unei noi capitale, Amarna, unde își puteau practica credința departe de centrele tradiționale ale puterii egiptene. În ciuda naturii radicale a domniei lor, dragostea și devotamentul dintre Akhenaton și Nefertiti au fost evidente în inscripțiile și reprezentările care le împodobeau templele și monumentele. Nefertiti a jucat un rol proeminent în ceremoniile religioase, iar bustul ei iconic, descoperit în epoca modernă, este un simbol durabil al frumuseții și influenței sale.

Bustul lui Nefertiti expus la Neues Museum din Germania. (Xenon 77 / CC BY-SA 3.0)

5. Regina Victoria și Prințul Albert nu au apucat să trăiască fericiți până la adânci bătrâneți

Nefertiti și Akhenaten nu sunt singurul cuplu regal care a cunoscut fericirea conjugală. Povestea de dragoste a reginei Victoria și a prințului Albert este un simbol atemporal al dedicării și parteneriatului, lăsând un impact durabil asupra monarhiei britanice și a secolului al XIX-lea.

La urcarea pe tron în 1837, Victoria, care nu era căsătorită, îl întâlnise deja pe vărul ei, Prințul Albert de Saxa-Coburg și Gotha, în anul precedent. Inițial orchestrată ca o alianță politică, relația lor a înflorit clandestin într-o dragoste profundă și durabilă.

În 1840, au făcut schimb de jurăminte, iar căsătoria lor a sfidat normele uniunilor regale de la acea vreme, fiind o adevărată partidă de dragoste. Albert și-a asumat rapid rolul de confident și mână dreaptă a Victoriei, devenind cel mai de încredere consilier al acesteia și jucând un rol esențial pe tot parcursul domniei sale.

În 1840, regina Victoria s-a căsătorit cu prințul Albert, care a devenit, de asemenea, consilierul ei cel mai de încredere.

Influența lui Albert asupra Marii Britanii victoriene a lăsat un semn de neșters. El a susținut cu ardoare reforma educațională, progresele tehnologice și bunăstarea socială. În limitele căminului lor, cuplul a cultivat o viață de familie deosebit de caldă și apropiată, fiind binecuvântat cu nouă copii. Reprezentarea Victoriei și a lui Albert ca părinți afectuoși și soți devotați a jucat un rol esențial în modelarea idealurilor de familie și de domesticitate din secolul al XIX-lea. Cu toate acestea, în spatele ușilor închise, se zvonește că cuplul ar fi avut o viață sexuală intrigantă.

În mod tragic, viața lui Albert a fost curmată la 14 decembrie 1861, la vârsta de 42 de ani. Dispariția sa prematură a zdruncinat-o profund pe Victoria, aruncând-o într-o perioadă prelungită de doliu care s-a întins pe parcursul a zeci de ani. În această perioadă, ea s-a îmbrăcat în negru și s-a retras din viața publică. Din păcate, Victoria nu și-a revenit niciodată pe deplin, iar restul vieții sale a fost umbrit de o durere profundă.

6. Napoleon Bonaparte nu a uitat-o niciodată pe împărăteasa Josephine

Napoleon, strălucitul strateg militar care avea să ajungă mai târziu împărat al Franței, a întâlnit-o inițial pe Josephine, o văduvă captivantă și rafinată, în 1795. La acea vreme, generalul Napoleon Bonaparte era o figură în plină ascensiune în armata franceză, în timp ce Josephine de Beauharnais era o mamă văduvă cu doi copii.

Legenda spune că întâlnirea lor a declanșat o atracție imediată și reciprocă. În 1796, doar un an mai târziu, și-au pecetluit legătura prin căsătorie. Farmecul, grația și căldura lui Josephine reprezentau un contrast viu cu comportamentul sever al lui Napoleon.

Din păcate, fericirea lor maritală nu era destinată să dureze. Mai devotat carierei sale decât chiar soția sa, Napoleon, imediat după nuntă, a plecat să se angajeze în campaniile din Italia ale Războaielor Revoluționare Franceze. Angajamentele sale militare extinse l-au ținut departe pentru perioade îndelungate, o situație pe care Josephine a găsit-o curând obositoare.

În perioadele în care Napoleon se afla acasă, o parte semnificativă a timpului lor era dedicată căutării unui moștenitor de sex masculin, crucial pentru asigurarea dinastiei lui Napoleon. În ciuda faptului că avea deja doi copii, Josephine a întâmpinat dificultăți în conceperea unui copil. Încă o dată, Napoleon a acordat prioritate ambițiilor sale în detrimentul iubirii sale pentru Josephine.

În 1809, pe măsură ce a devenit evident că Josephine nu-i va da naștere unui copil, Napoleon a decis să divorțeze de ea. Corespondența din acea epocă arată că cei doi au rămas profund îndrăgostiți, iar Napoleon s-a luptat cu această decizie. Despărțirea s-a dovedit a fi sfâșietoare pentru amândoi, frângându-le inimile în acest proces.

The of the Empress Josephine (1843) de Henri Frédéric Schopin.

După divorț, Josephine a primit titlul de "Ducesă de Navarra", dar a continuat să locuiască în Franța, unde Napoleon i-a asigurat confortul și bunăstarea până la moartea sa, în 1814. Se spune că ultimele sale cuvinte au fost: "Franța, armata, șeful armatei, Josephine".

7. Cyrus cel Mare și Cassandane au construit împreună un imperiu

Cyrus cel Mare este amintit pentru foarte multe lucruri. Acest cuceritor legendar a unit triburile persane și, după ce i-a cucerit pe medieni în 550 î.Hr., a fondat Imperiul Achaemenid. A continuat apoi să facă campanii în Orientul Apropiat antic, nenumăratele sale campanii de succes transformând imperiul său într-una dintre cele mai mari puteri ale lumii antice.

S-a întâlnit și s-a căsătorit cu Cassandane, cunoscută și sub numele de Atossa, în jurul anului 550 î.Hr. Ea era fiica puternicului rege median Pharnaces, iar căsătoria lor a făcut parte dintr-o alianță politică semnificativă între familiile regale persană și mediană. 

Cu toate acestea, ceea ce a început doar ca o uniune politică a dus la ceva profund emoțional. Cassandane a devenit consilierul și tovarășul său de încredere, împărtășind atât numeroasele sale triumfuri, cât și provocările. Căsătoria lor a produs mai mulți copii, printre care Cambyses al II-lea și Smerdis (cunoscută și sub numele de Bardiya sau Gaumata).

Deși Cyrus este amintit mai ales ca un cuceritor, el a arătat o fațetă mai plină de compasiune și și-a câștigat respectul pentru bunăvoința pe care a arătat-o față de cei pe care i-a cucerit. Spre deosebire de anumiți cuceritori din epoca sa, Cyrus a implementat o formă de guvernare relativ binevoitoare. El a permis popoarelor cucerite să își păstreze obiceiurile, limbile și religiile, o politică care a jucat un rol crucial în menținerea stabilității imperiului său. Mulți atribuie această abordare influenței lui Cassandane.

Marele Cyrus & Cassandane în Castelul de la Apadana. (shams bahari /CC BY-SA 4.0 )

Se spune că atunci când Cassandane a murit, Cyrus a fost de neconsolat și a ordonat ritualuri funerare elaborate pentru a-i onora memoria. Moștenirea iubirii lui Cyrus și a lui Cassandane s-a extins dincolo de relația lor personală. Guvernarea binevoitoare a lui Cyrus și respectul pentru diversele culturi și religii au pus bazele influenței durabile a Imperiului Persan în lumea antică.

Concluzie

Atunci când ne adâncim în viețile unor figuri istorice influente, este adesea ușor să trecem cu vederea umanitatea acestora. Distanța lor temporală față de noi îi poate face să fie asemeni unor personaje din cărți, mai degrabă decât unor indivizi compuși din carne și oase.

Cu toate acestea, este esențial să ne amintim că fiecare conducător de pe această listă a fost o persoană autentică - un individ cu propriile gânduri și emoții. Aceste povești de dragoste servesc drept dovadă a umanității lor. Chiar și cei mai formidabili lideri militari din istorie, cum ar fi Napoleon și Cyrus cel Mare, au căutat alinare și companie în viețile lor personale.

Această recunoaștere nu numai că umanizează aceste figuri, dar stabilește și o legătură între noi și ei. Fiecare persoană de pe această listă are un punct comun cu noi: dragostea. Aceste narațiuni subliniază universalitatea iubirii, dezvăluind că aceasta transcende granițele politicii, ale imperiilor și ale trecerii timpului. În mijlocul tumultului afacerilor de stat și al măreției imperiilor, aceste povești de dragoste servesc drept memento emoționant că inima umană tânjește perpetuu după conexiune și afecțiune.

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *