DOVLEACUL –
ALIATUL INIMII NOASTRE
Culoarea galben-portocalie dovedește că dovleacul este plin de
betacaroten, ceea ce îi conferă proprietăţi antiinflamatoare şi antioxidante. Betacarotenul
împiedică apariţia bolilor cardiovasculare şi diminuează riscul apariţiei
diabetului. Dovleacul este o legumă săracă în calorii, care nu conţine grăsimi
saturate sau colesterol, însă este o sursă bogată de fibre, antioxidanţi, minerale,
vitamine, fiind recomandat de dieteticieni pentru controlul colesterolului şi reducerea greutăţii. Dovleacul este recomandat persoanelor cu afecţiuni
cardiovasculare, dar şi celor cu risc de a dezvolta tumori canceroase. Dovleacul
copt este indicat persoanelor care suferă de anemie, deoarece este bogat în
acid folic (vitamina B9). 100 g de dovleac asigură 70% din necesarul zilnic de
vitamina A.
Efecte terapeutice
Reduce riscul de cancer de colon. Dovleacul are un conţinut bogat în fibre
alimentare, care protejează mucoasa colonului, precum şi de vitamina A, care
oferă o bună protecţie antioxidantă. Persoanele care suferă de diabet sau
afecţiuni cardiovasculare se vor vindeca mult mai repede dacă includ în dietă
supe sau mâncăruri cu dovleac crud.
Combate viermii intestinali. Un gram de seminţe de dovleac conţin tot
atâtea proteine cât un pahar cu lapte. Un consum regulat de seminţe de dovleac,
în stare crudă, ţine departe viermii intestinali. În caz de oxiuri, copiilor li
se dau câte 10-15 seminţe de dovleac decojite zilnic, iar adulţii vor lua câte
20-30 de seminţe pe zi. Trebuie păstrată pieliţa fină şi uscată pe ele şi
mestecate foarte bine. După o oră, se ia o linguriţă cu ulei de ricin. Seminţele
crude de dovlecel sunt o sursă bună de magneziu, mangan şi fosfor, ce cresc
imunitatea ficatului.
Regenerează celulele pancreatice. Ajută la regenerarea celulelor pancreatice
deteriorate, ducând la creşterea nivelului de insulină din sânge. Pentru a
beneficia de proprietăţile acestui miracol al naturii, trebuie consumat fiert,
copt, adăugat în mâncăruri sau preparat ca un piure.
Bun în afecţiunile prostatei. Ca remediu popular este folosit de persoanele
care suferă de prostată, fiind cunoscute proprietăţile acestuia de a combate
tumorile maligne ale acestei boli. Acizii graşi conţinuţi de uleiul seminţelor
de dovleac ajută la menţinerea sănătoasă a vaselor de sânge, a ţesuturilor şi
nervilor.
Calmant uşor al sistemului nervos. Dacă suferi de insomnii sau ai un somn
agitat, încearcă o metodă bătrânească: bea înainte de culcare 50 ml de suc de
dovleac proaspăt, amestecat cu o linguriţă de miere de albine. Ca efect
secundar, ai putea scăpa de pungile de sub ochi care apar în timpul somnului.
Eficient în arderea caloriilor. Supraponderalilor le sunt de ajutor dietele
cu 1,5 kg de dovleac pe zi, fiert sau copt la cuptor. Se mănâncă împărţit în 5
porţii, cald sau rece. Se poate servi stropit cu suc de grepfrut sau lămâie.
Pentru arderea mai rapidă a grăsimilor se condimentează cu boia de ardei iute.
Sucul de dovleac este diuretic. Poate fi utilizat în afecţiunile
cardiovasculare, afecţiuni ale ficatului, rinichilor şi constipaţii rebele. În
funcţie de afecţiune, se pot consuma de trei ori pe zi câte 100 ml suc. Pentru
a obţine sucul de dovleac se alege un dovleac copt bine care se curăţă de coajă
şi seminţe, se taie bucăţele, se stoarce sucul cu ajutorul unui storcător, iar
lichidul obţinut se consumă imediat.

În caz de hiperexcitabilitate
nervoasă sau sexuală, se recomandă o cură de 2-3 săptămâni de salată verde sau
varză crudă, asezonată cu ulei de dovleac. Pe această perioadă se elimină
din alimentație zahărul, produsele care
conțin cacao sau îndulcitori artificiali
precum și orice băutură răcoritoare din comerț. Seara, înainte de
culcare, se iau 2 lingurițe de ulei de dovleac cu câteva picături de zeamă de
lămâie.
Uleiul de semințe de dovleac conține substanțe care favorizează procrearea. Astfel, pentru a combate sterilitatea feminină, se introduce în alimentație uleiul de dovleac, dar niciodată în mâncăruri pregătite la foc, ci doar în salate sau sosuri reci.
Uleiul de semințe de dovleac conține substanțe care favorizează procrearea. Astfel, pentru a combate sterilitatea feminină, se introduce în alimentație uleiul de dovleac, dar niciodată în mâncăruri pregătite la foc, ci doar în salate sau sosuri reci.
Împotriva colitei de
putrefacție se recomandă ca înainte de fiecare masă să se consume o salată de
morcov crud, ras, asezonată cu două lingurițe de ulei de dovleac și cu zeamă de
lămâie. Tratamentul se ține două săptămâni, timp în care nu se consumă deloc carne sau preparate din carne, și nici alte alimente foarte bogate în proteine
(brânzeturi).
Și un ultim sfat: cumpărați
ulei din semințe de dovleac numai de la magazinele autorizate de produse
naturiste, pentru a fi siguri de calitatea acestuia.
Atenţie! Dacă aveți alergie la castraveţi sau dovlecei, se
poate să fiți alergic şi la dovleac.
Ti-am furat postarea - http://dina-sanatate-frumusete.blogspot.ro/2012/09/dovleacul.html
RăspundețiȘtergereMultumesc :)