Istoria ceaiului

-->

ISTORIA CEAIULUI

Arborele de ceai (Camellia sinensis), planta ale cărei frunze sunt folosite în producerea ceaiului, îşi are originea în sudul Chinei (provincia Yunnan). Cercetătorii estimează că băutul ceaiului are în această ţară o tradiţie de peste 5000 de ani. Cu timpul, planta de ceai s-a răspândit în toată Asia şi în restul lumii. Descoperirea ceaiului are la bază câteva legende. Una dintre ele este cea a împăratului chinez Shen Nung (2737–2697 î.Hr.), considerat în China ca părintele medicinii, deoarece a studiat şi a încercat sute de plante medicinale. Se spune că, după o partidă de vânătoare, acesta a pus apă la fiert, în pădurea în care a poposit. Împăratul credea că oamenii care beau apa fiartă erau mai sănătoşi. La un moment dat, câteva frunze dintr-un arbust sălbatic din apropiere au căzut în vasul cu apă fiartă dându-i o culoare verde-gălbuie şi o aromă plăcută. Împăratul, intrigat, a băut licoarea şi a constatat că are un gust plăcut. Entuziasmul său pentru această infuzie a crescut când a realizat că efectul asupra corpului a fost revigorant.
Prima dovadă scrisă a existenţei ceaiului datează din anul 350 d.Hr., când învăţatul chinez  Kuo P’o a notat primele idei despre o băutură medicinală, obţinută prin fierberea frunzelor. Un alt chinez, de data aceasta un învăţat pe nume Tsching-Mung, care a trăit în jurul anului 560 d.H. îşi încheie lucrarea Odă ceaiului astfel: „Ceaiul nu îmbată. De aceea, e mai bun decât vinul”. Până în secolul V, ceaiul a fost unul din principalele produse comerciale din China, alături de oţet, orez, varză, fructe şi carne uscată. În China, consumul ceaiului s-a răspândit semnificativ sub dinastia Tang (618-907). Prima carte dedicată exclusiv ceaiului, Cha Jing, a fost scrisă în anul 780 de către Lu Yu (723-804). Datorită acestui „tratat”, cultura ceaiului s-a propagat de la curtea imperială către masele populare. Ceaiul era consumat sub formă de frunze uscate, compactate în bulgăraşi şi amestecat cu alte ingrediente. Sub dinastia Song (960-1279), frunzele erau măcinate fin, introduse în apa fierbinte şi amestecate cu un accesoriu special din bambus. Abia sub dinastia Ming (1368-1644) ceaiul şi-a găsit forma actuală. Frunzele erau uscate şi gata de a fi infuzate.

Exportul în Tibet şi Japonia

Tibetul şi Japonia au fost primele ţări, după China, care au consumat şi au produs ceaiul. Sursele cele mai vechi menţionează importul ceaiului în Tibet ca provenind din China, în secolul VII. Drumurile caravanelor prin Mongolia se numără printre cele mai vechi căi comerciale, alături de binecunoscutul „Drum al mătăsii”. Fiul regelui Strongbtsan-Sgam-po (629-698 d.Hr.) este cel care a avut ideea de a aduce preţioasa marfă din China sub forma de „cărămizi” de frunze uscate şi presate. Nomazii tibetani, care din cauza climei aspre aveau rar ocazia de a mânca legume şi fructe proaspete, beau cantităţi mari de ceai pentru a preveni bolile datorate lipsei de vitamine. Azi, Tibetul est ţara cu cel mai mare consum de ceai pe cap de locuitor.

Japonia a descoperit ceaiul verde în jurul anului 552. Călugării budişti sunt cei care l-au introdus, via Coreea. Cel mai vechi document japonez care menţionează ceaiul datează din anul 729 (aşa-numitul text Ogisho, unde se povesteşte că împăratul Shomu (724-749) a oferit ceai în palatul său călugărilor budişti veniţi să recite Sutras (rugăciuni). Astfel a început cultura ceaiului în ţara Soarelui-Răsare. Budismul a contribuit mult la succesul pe care l-a cunoscut ceaiul în arhipelagul nipon, mai întâi în rândul elitei, apoi al publicului larg. Japonezii sunt cei care au mers cel mai departe în arta ceaiului, instituind un veritabil ritual (Chanoyu, ceremonia ceaiului japonez, codificată în 1500 sub forma cunoscută azi).

Ceaiul ajunge în Europa şi America

1606 – în Olanda ; 1618 – în Rusia ; 1636 – în Franţa ; 1647 – în America, la New York ; 1653 – în Anglia  

În sec. al XVII-lea, odată cu dezvoltarea relaţiilor dintre Orient şi Occident, ceaiul este introdus în Europa de către comercianţii olandezi. Rezervat mai întâi principilor, el este apoi foarte apreciat de toţi literaţii care frecventau cafenelele, numite apoi „case ale ceaiului”. Pe la mijlocul anului 1600, ceaiul a fost introdus în Anglia, Franţa, Olanda, Scandinavia, Rusia şi America. În 1657, Theodor Garway, proprietar englez, a avut ideea strălucită de a oferi ceai publicului larg. Astfel, ceaiul a devenit rapid o băutură populară, depăşind de departe vinurile şi lichiorurile. Emigranţii englezi şi olandezi duc ceaiul cu ei spre și Lumea Nouă. Însă chinezii, pe atunci singurii producători, practicau preţuri exagerate. De aceea, pentru a face faţă unui consum occidental crescând, englezii încep să înfiinţeze plantaţii în India (1834) şi în insula Ceylon (1857). La vremea respectivă, europenii consumau cu preponderenţă ceai verde, deoarece producţia de ceai negru în coloniile britanice nu a luat avânt decât la începutul secolului XX.

 
În Anglia, ceaiul era o marfă scump taxată. Peste Atlantic, coloniştii erau afectaţi de excesiva taxă pe ceai, precum şi de alte restricţii aplicate comerţului cu acest produs în America. Astfel, un grup de rebeli deghizaţi în indieni nativi americani au aruncat în apă 342 de cufere cu ceai valoros, aparţinând companiei navale British East India, de pe vasele sale ancorate în portul oraşului Boston. Boston Tea Party („Ceaiul din Boston”) de pe 16 decembrie 1773 a declanşat o serie de acte nedrepte din partea parlamentului britanic, fapt ce a constituit cauza directă a Războiului de Independenţă american (1776 – 1784). Aşadar, ceaiul a stat la originea unuia din evenimentele de marcă din istoria SUA. Contribuţiile americane la cultura ceaiului includ ceaiul cu gheaţă (ice tea) şi pliculeţul de ceai (tea bag). La sfârşitul secolului XIX şi începutul secolului XX, ceaiul este plantat şi în alte ţări asiatice, care devin producători importanţi, în Africa Neagră anglofonă (Kenya) şi recent în Argentina.

Descrierea plantei de ceai

Frunzele procesate ale  plantei Camellia sinensis sunt ceea ce, în mod comun, numim ceai. Băutura obţinută prin infuzarea acestor frunze poarta aceeaşi denumire. Arbustul de ceai aparţine genului Camellia sinensis (L.) O.Kuntze, ordinul gutiferelor, familia Teacee. Kaempfer a facut primul o descriere în 1712 sub numele de Thea japonense. Apoi, în 1753, Linné l-a numit Thea sinensis. În 1762, Linné a distins Thea viridis pentru ceaiul verde şi Thea bohea pentru ceaiul negru. Când s-a realizat că ceaiul negru şi ceaiul verde proveneau din acelaşi arbust, s-a păstrat numai numele de Thea bohea. Congresul botanic de la Amsterdam din 1935 a decis înlocuirea termenului Thea cu Camellia. Latinescul Camellia sinensis înseamnă „camelie chinezească”, ceea ce este corect, deoarece planta de ceai este, de fapt, o specie de camelie. Camellia sinensis este o plantă perenă tropicală şi subtropicală, originară din Asia, dar cultivată în mai multe regiuni din lume în scopuri comerciale. Arbustul creşte la altitudini care variază între nivelul mării şi 2000 m şi la latitudini începând cu sudul Mării Negre (Turcia) şi până în America de Sud. În general,  planta preferă un climat umed şi cald, bogat în  precipitaţii şi cu lungi zile însorite. Planta de ceai nu este foarte pretenţioasă în ceea ce priveşte solul, putând creşte la fel de bine şi în pământ nisipos sau argilos, cu condiţia să fie bine drenat.  
În lume, ceaiul este cultivat pe plantaţii sau în „grădini de ceai”, cum sunt numite în India. Dimensiunea acestora poate varia de la 15 mp cultivaţi de o singură familie, la plantaţii-gigant, cu sute de muncitori. Pentru a produce ceai la nivel comercial, arbuştii trebuie plasaţi la o distanţă apropiată unul de celalalt. Distanţa dintre rânduri este de aproximativ 1m, uneori acestea fiind dispuse terasat, în funcţie de relieful local. Arbuştii ajung la maturitate după 5-7 ani de la plantare şi pot fi trăi peste 100 de ani. Arbustul de ceai este retezat sau tuns în mod repetat pentru a stimula creşterea frunzelor şi a împiedica înflorirea. De obicei, un arbust este menţinut la înălţimea de 1 m, pentru a facilita culesul. Pentru a obţine 1/2 kg de ceai, este nevoie de 2 kg de frunze proaspăt culese. Există două mijloace de a înmulţi planta de ceai: direct din seminţe şi prin altoirea plantei-mamă (înmulţire vegetativă).

Varietăţi

Există două mari varietăţi ale plantei Camellia sinensis din care este produs ceaiul:
Camellia sinensis sinensis este varietatea din China. Aceasta are frunze mai mici şi aspre, însă cu o mai mare toleranţă la frig. Folosită în general la plantaţiile de altitudine, dă un ceai aromat, cu gust fin. Dacă nu este tunsă, planta poate ajunge la o înălţime cuprinsa între 3 şi 4 metri.
Camellia sinensis assamica are frunza mai mare şi mai suplă. Şi-a luat numele de la provincia în care a fost descoperită: Assam, nordul Indiei. Aceasta varietate este viguroasă şi prolifică, însă are o mare sensibilitate la îngheţ. De aceea, va fi întâlnită în general în plantaţiile de altitudine joasă, cu cerinţe de producţie ridicată. În sălbăticie, poate atinge înălţimi de până la 12 m.
Există şi alte subtipuri ale acestor două varietăţi majore, fiecare prezentând diferenţe în aromă. De-a lungul timpului, s-a descoperit că anumite varietăţi ale plantei de ceai pot fi preferate pentru un anumit tip de ceai, dar în principiu orice frunză de ceai poate deveni oricare dintre cele 5 tipuri deja cunoscute (alb, negru, verde, oolong şi pu’erh).
Pentru a aprecia un ceai, în afară de factorii organoleptici, un profesionist va trebui să ia în considerare tipul arbustului de ceai plantat, locul recoltei (natura solului şi altitudinea), condiţiile climatice, tipul de tratament folosit pentru obţinerea produsului final, politica producătorului (raportul calitate/preţ) etc.
  
Culesul 

Culesul reprezintă o operaţie foarte importantă. Cele mai bune frunze sunt cele tinere, deoarece sunt mai bogate în substanţe active. Anumiţi producători preferă să culeagă mugurele (numit pekoe) plus patru-cinci frunze după mugur. Cu cât se coboară pe ramură, cu atât frunzele sunt mai bătrâne şi mai sărace în substanţe. Culegerea lor reduce numărul de muguri necesar pentru a face un kilogram şi creşte volumul de frunze, în detrimentul savoarei. În plus, produsul final poate conţine bucăţi mici, lemnoase, provenind de la tulpina pe care sunt prinse frunzele sau de la nervura centrală a frunzelor mari şi bătrâne. În general, recoltele de ceai se clasifică astfel:
- recolte excepţionale: numai muguri
- recolte imperiale: mugur plus o frunză
- recolte fine: mugur plus două frunze
- recolte medii: mugur plus 3-5 frunze
- recolte de egalizare: frunzele joase şi mai bătrâne

În ceaiurile negre provenind din recolte imperiale sau fine, mugurii, destul de numeroşi, capătă o culoare aurie sau argintată în urma oxidării.  Este un indiciu al calităţii. Culesul se face manual (mai ales pentru recolta de primăvară, recolta fină sau atunci când ceaiurile se vor de cea mai înaltă calitate) sau mecanizat (în plantaţiile moderne, destinate producţiei industriale). În Japonia, unde mâna de lucru este scumpă, culesul mecanizat a devenit din ce în ce mai răspândit, maşinile folosite fiind extrem de performante. Această metodă însă nu permite culesul selectiv, prin urmare calitatea va fi medie.

Condiţiile ideale pentru un arbust de ceai

- cinci ore însorite pe zi (lumină naturală), nopţi răcoroase;
- ploi frecvente, de preferinţă nocturne (minimum 1,5 m pe an);
- o umiditate a aerului cuprinsă între 70 şi 90%;
- vânturi periodice şi aride;
- fără perioade înnorate;
- temperaturi fixe: la valori peste 30oC şi sub 10oC creşterea lui este compromisă;
- un sol nici calcaros, nici argilos, permeabil, fără pietre, bogat în azot, acid fosforic şi potasiu,  cu un PH între 3,9 şi 7,1;
- un teren poziţionat între 43o latitudine nordică şi 27o latitudine sudică. 

Durata de viaţă a unui arbust de ceai este între 50 şi 70 ani. În unele grădini din Darjeeling găsim însă arbuşti care au ajuns până la 150 ani. În Taiwan, ca regulă generală, arbuştii din plantaţii se schimbă la un interval de 15-20 ani. Gradul de umiditate este important. În unele plantaţii de ceai din Japonia se aplică metode de vaporizare cu pulverizatoare speciale şi se ventilează cu mori de vânt pentru a menţine o temperatură ambientală constantă (cca 20oC). Iarna, ventilaţia serveşte la îndepărtarea aerului rece de la baza arbuştilor de ceai, împiedicând astfel îngheţul. În regiunile cu mult soare din India sau Africa, pe plantaţiile de ceai se intercalează anumite varietăţi de arbori care nu au nevoie de multă apă şi nu îşi pierd frunzele iarna. Ei au rolul de a umbri şi de a proteja de vânt.

Producţia de ceai

Toate tipurile de ceai: alb, verde, oolong, negru şi pu’erh pornesc de la o frunză verde pe ramura unui arbust. Tipul de ceai rezultă din modul în care frunza este procesată. Etapa procesării care defineşte tipul de ceai produs este oxidarea şi anume gradul de oxidare al frunzei. În procesarea ceaiului, enzimele din frunză se expun la aer prin ruperea structurii celulelor frunzei în timpul procesului de rulare. Enzimele care sunt eliberate iniţiază procesul de oxidare. Cu cât frunza este rulată şi strivită mai mult, cu atât se va înnegri mai tare. Oxidarea este oprită prin încălzirea frunzelor de ceai. Acest proces se numeşte ardere. Încălzirea enzimelor anulează abilitatea lor de a susţine procesul de oxidare. Putem observa în cadrul celor 5 tipuri de ceai diferenţele dintre acestea, în funcţie de oxidare. Gustul acestor ceaiuri este bazat pe patru savori esenţiale: acru, amar, dulce, sărat.

Ceaiul alb – uscat în totalitate, în esenţă neprocesat şi neoxidat
Ceaiul verde chinezesc – ars/rumenit, neoxidat
Ceaiul verde japonez – înăbuşit la abur, neoxidat
Ceaiul oolong – parţial oxidat
Ceaiul negru – oxidat în totalitate
Ceaiul pu’erh – procesat sub formă neoxidată, dar şi oxidată şi apoi fermentat şi pus la maturare

Compoziţia ceaiului 

În general, avem 5 grupe de componente care se găsesc în toate frunzele de ceai:
1. uleiuri esenţiale – sursa aromei delicioase a ceaiului
2. polifenoli – antioxidanţi care oferă gustul acrişor şi multe beneficii pentru sănătate
3. nutrienţi – mici cantităţi de vitamine, minerale şi aminoacizi 
4. enzime – cele mai importante sunt cele care provoacă oxidarea frunzei
5. metilxantine – familie a alcaloizilor, din care face parte şi cafeina

-->

Comentarii

  1. O mică corecție: în Turcia este sudul, nu nordul Mării Negre (ca și arie de răspândire a arborelui de ceai)

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

POSTĂRI ALEATORII

  • Sucurile de fructe și legume - beneficii pentru sănătate
    05.03.2015 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SUCURILE DE FRUCTE ȘI LEGUME – BENEFICII PENTRU SĂNĂTATE – Datorită conținutului lor bogat în aminoacizi, săruri minerale, enzime și…
  • Un act de acuzare adevărat împotriva evreilor + VIDEO (RO)
    07.07.2015 - 18 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); UN ACT DE ACUZARE ADEVĂRAT ÎMPOTRIVA EVREILOR Marcus Eli Revici (1884-1965) a fost un scriitor evreu născut în România, la…
  • Rețete culinare - Hrana vie în 238 rețete (eBook)
    07.04.2012 - 0 Comments
    --> BUCĂTĂRIA FĂRĂ FOC Elena Niță Ibrian «Hrana naturală, crudă, întinerește, regenerează țesuturile și hrănește bucuria de a trăi. Eu am avut o viața foarte grea. Și din toate…
  • USTUROIUL alungă vampirii… şi nu numai
    03.04.2012 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); USTUROIUL alungă vampirii… şi nu numai Cura de usturoi distruge celulele canceroase, stopează tumorile maligne şi ţine în…
  • Agricultura organică dusă la extrem
    15.08.2013 - 0 Comments
    --> AGRICULTURA ORGANICĂ DUSĂ LA EXTREM Într-un sătuc din Mureş, un neamţ îşi face legumele şi verdeţurile să plesnească de sănătate şi aromă. Produsele lui sunt certificate „organice”…
  • Bruce Lipton - Frica ucide
    04.02.2016 - 5 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "1162117595"; google_ad_width = 728; google_ad_height = 15; FRICA UCIDE Bruce Lipton Gândurile pozitive…
  • 10 reguli ale fotbalului când erai copil
    24.08.2015 - 0 Comments
    1. Cel mai gras era întotdeauna pus portar. 2. Copilul a cărui minge îi aparținea decidea cine joacă. 3. Penalty-urile erau acordate dacă cel faultat înjura suficient de mult. 4. Meciul…
  • Vânzarea nebuniei: Suntem toți nebuni? - documentar (RO)
    28.04.2012 - 1 Comments
    --> MEDICAMENTUL CARE VINDECĂ NU ESTE RENTABIL Scandalul care a apărut o dată cu impunerea vaccinului pentru cancerul de col uterin şi a vaccinului împotriva gripei porcine a…
  • Diferența dintre mersul pe jos, jogging și alergare
    01.12.2023 - 0 Comments
    În peisajul mișcării umane, unde fiecare pas spune o poveste unică, există un spectru de expresii ritmice - de la cadența deliberată a unei plimbări pe îndelete până la ritmul implacabil al unui…
  • What World Records Some Countries Hold
    17.12.2022 - 0 Comments
    Country most at risk of extinction: MaldivesThe Republic of Maldives is an island country made up of a group of 26 atolls in the Indian Ocean. It is Asia's smallest state, both in population and land…
  • Dr. Călin Mărginean - Obiceiuri culinare ruinatoare pentru sănătate + documentar
    10.04.2012 - 0 Comments
    --> OBICEIURI CULINARE RUINĂTOARE PENTRU SĂNĂTATE Este uimitor să constați că această perfecțiune vie a manifestării noastre – corpul fizic – poate fi atât de răbdător față de greșelile…
  • Vinul - cea mai apreciată băutură din lume + slideshow
    18.04.2014 - 0 Comments
    --> VINUL - CEA MAI APRECIATĂ BĂUTURĂ DIN LUME Nu contrazice voia sorţii Şi nu sfida stihiile! Aşa fu scris: cei morţi cu morţii, Iară cei vii... cu viile. Păstorel…
  • Cum să trăim 150 de ani - eBook
    29.11.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CUM SĂ TRĂIM 150 DE ANI S-a scris mult în ultima vreme despre căile prin care se poate să trăim o viaţă lungă și lipsită de boli. Ne…
  • Principalii factori ruinători ai sănătății + documentar (RO)
    19.07.2012 - 2 Comments
    --> PRINCIPALII FACTORI RUINĂTORI AI SĂNĂTĂŢII, CARE VĂ POT PRIVA DE CEL PUȚIN 10 ANI DIN VIAŢĂ dr. Călin Mărginean - Consumaţi în fiecare zi băuturi alcoolice; - Fumaţi…
  • Rubrica mondenă în presa românească din secolul al XIX-lea
    02.12.2015 - 0 Comments
    RUBRICA MONDENĂ  ÎN PRESA ROMÂNEASCĂ DIN SECOLUL AL XIX-LEA În 1865, în perioada în care Transilvania era încorporată Imperiului Austro-Ungar, renumitul cărturar Iosif Vulcan, devenit…
  • Rețete culinare - Salată de macrou sau hering afumat
    08.04.2012 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SALATĂ DE MACROU SAU HERING AFUMAT Ingrediente - 300 g pește afumat (macrou sau hering) - 300 g cartofi potriviți - 2-3 morcovi - 100…
  • Arta conversației
    16.07.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ARTA CONVERSAŢIEI Brian Tracy O persoană îşi demonstrează personalitatea prin modul în care comunică cu ceilalţi, prin schimbul de…
  • 9 motive pentru a începe să consumi unt de arahide
    13.10.2020 - 2 Comments
    Pierderea în greutate, prevenirea cancerului de sân, reducerea insomniei și mult mai multe - untul de arahide este o comoară naturală care poate promova multe schimbări pozitive în organism! Este…
  • 10 random facts - part 6
    23.01.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. Corpul tău este cel mai vulnerabil între orele 3:00-4:00 AM. Acesta este momentul când majoritatea oamenilor mor în somn. 2.…
  • Rețete culinare - Roșii umplute cu ciuperci
    09.04.2012 - 0 Comments
    --> ROȘII UMPLUTE CU CIUPERCI Ingrediente - 6 roșii mijlocii - 250 g ciuperci champignon - 100 g smântână - 1 gălbenuș - 1 felie de pâine sau pesmet muiat în lapte - ulei…
  • Migrația anuală a crabilor roșii + VIDEO
    29.12.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); MIGRAȚIA ANUALĂ A CRABILOR ROȘII Insula Crăciunului este un mic teritoriu în Oceanul Indian, fără guvernare proprie, aparținând…
  • Ah, bărbații!
    10.05.2012 - 0 Comments
    --> UN BĂRBAT DESPRE BĂRBAŢI articol de Mircea Badea Bărbatul este o oaie! „Păi, o oaie este capabilă de ură? - o să mă întrebaţi. N-ai citit Mioriţa?” E adevărat! Acolo,…
  • Dăunătorii din Grădina Domnului + VIDEO
    19.11.2012 - 3 Comments
    --> DĂUNĂTORII DIN GRĂDINA DOMNULUI – SPECIA HOMO RELIGIOSUS PROFITORIUS – Primii indivizi ai acestei specii au apărut…
  • 19 fapte amuzante din filme
    15.09.2015 - 2 Comments
    1. Nimeni nu folosește toaleta în filme. Niciodată! În afară de cazul în care e o comedie. 2. Întrerupătoarele de lumini din filme fac zgomote puternice. 3. Dacă ești împușcat în mână sau în…
  • Laptele - ne face bine sau rău? + VIDEO
    01.10.2013 - 0 Comments
    --> LAPTELE – NE FACE BINE SAU RĂU? Raymond Francis Țin prelegeri în toată țara despre cum să ne menținem sănătoși sau cum să ne…
  • 13 oameni care și-au împărtășit momentele de „Bag picioarele, îmi dau demisia!”
    07.10.2021 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 10 oameni care și-au împărtășit momentele* de „Bag picioarele, îmi dau demisia!”1. Acest renunțător tăcut:”Am fost supraveghetor la Dollar…
  • Insulele Galapagos - paradisul Oceanului Pacific + VIDEO
    05.12.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); INSULELE GALAPAGOS – PARADISUL OCEANULUI PACIFIC – Insulele Galapagos poartă numele oficial de Archipiélago de Colón (Arhipelagul lui…
  • Pământul își mărește volumul! + VIDEO
    06.06.2012 - 6 Comments
    --> PĂMÂNTUL ÎȘI MĂREȘTE VOLUMUL   Pornind de la teoria general acceptată că, de la momentul Big-Bang-ului, Universul continuă să se extindă, artistul expert în animație Neal…
  • Cel mai bine se vinde hrana otrăvită + documentar (RO)
    03.12.2012 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CEL MAI BINE SE VINDE HRANA OTRĂVITĂ Glutamatul de monosodiu, aditivul alimentar care ne omoară lent Care este secretul pentru care…
  • Regele Ferdinand al României - un neamț care a jurat să fie un bun român + slideshow
    01.12.2014 - 2 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "7154366414"; google_ad_width = 728; google_ad_height = 90; REGELE FERDINAND AL ROMÂNIEI – UN NEAMȚ CARE A…
  • Încrederea în sine - secretul fericirii tale + VIDEO
    29.07.2013 - 0 Comments
    --> ÎNCREDEREA ÎN SINE – SECRETUL FERICIRII TALE – Ai încredere în tine. Știi mai mult decât crezi că știi. Benjamin Spock Trebuie să fii conștient că, fiind tu însuți, vei fi…
  • Curiosities from the Animal World + Documentary Film
    07.01.2023 - 0 Comments
    - Australian termites are the most ingenious architects in the world. They can build mounds up to 6 meters high and 30 meters wide. Their works, compared to the Empire State Building in New…
  • 21 de fapte interesante despre viețile noastre
    24.05.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 21 de fapte despre viețile noastre care îți vor schimba modul în care percepi anumite lucruri 1. Un milion de secunde înseamnă 11,57…
  • Pisica și câinele acesta adoră să călătorească împreună, iar fotografiile lor sunt absolut epice (FOTO)
    27.11.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pasionații excursioniști Cynthia Bennett și prietenul ei l-au adoptat pe Henry, câinele, în 2014. Inițial, Bennett urma să aleagă un metis de…
  • Programul Terra - un atentat extraterestru asupra omenirii + eBook + documentar (RO)
    25.04.2016 - 1 Comments
    PROGRAMUL TERRA UN ATENTAT EXTRATERESTRU ASUPRA OMENIRII   Toni Victor Moldovan Toate afirmațiile din cartea de mai jos își găsesc o argumentare puternică în textele vechi,…
  • 40+ obiecte de zi cu zi cu caracteristici ascunse ale căror scop îți era necunoscut + FOTO
    26.12.2022 - 0 Comments
    Folosim atât de multe obiecte în fiecare zi fără să știm că le-am folosit în mod greșit toată viața noastră. Atunci când sunt folosite în mod corect, aceste articole pot rezolva cu ușurință toate…
  • 4 sfaturi pentru cumpărături de mobilă online
    04.06.2023 - 0 Comments
    Pare o nebunie să cumperi ceva atât de important precum mobila fără să o încerci mai întâi, dar cumpărăturile online de mobilă au cunoscut un adevărat avânt în ultimii ani. Cu toate acestea, mulți…
  • Test de cultură generală (slideshow)
    17.08.2012 - 2 Comments
    --> CULTURA GENERALĂ ÎN CITATE   Normal 0 21 false false false RO X-NONE X-NONE …
  • Ce ne pot învăța străvechii mayași despre sănătate și vindecare
    08.01.2024 - 0 Comments
    Într-o perioadă în care ființele umane suferă de o serie de boli cauzate de stres și de viața modernă, nevoia de înțelepciune străveche nu a fost niciodată mai importantă.  De fapt, mulți oameni…
  • Legile universale ale succesului
    04.05.2012 - 1 Comments
    LEGILE UNIVERSALE ALE SUCCESULUI Peter Arnold „Succesul nu este cheia fericirii. Fericirea este cheia succesului. Dacă-ți place ceea ce faci, vei avea succes”. Albert Schweitzer, laureat…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *