Pericolul din ambalajele alimentelor

-->

PERICOLUL DIN AMBALAJELE ALIMENTELOR

Ne fac viața mai ușoară, dar ne pot îmbolnăvi la fel de ușor! Ambalajele care protejează mâncarea și băuturile ne pot face mult rău, dacă nu știm cum să le folosim. La temperaturi ridicate sau la lumină puternică, substanțele periculoase din ambalaje trec în alimente și băuturi. Iar de aici, direct în sănătatea noastră. Este vorba de ambalaje, sticle, caserole, cutii de conserve sau PET-uri care ne protejează alimentele, dar le pot și otrăvi, prin compușii chimici conținuți.

 „Alimentele sunt foarte agresive cu ambalajele în care sunt puse și tind să scoată din ele substanțe uneori periculoase pentru sănătate”, afirmă prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
 
Cele mai periculoase sunt recipientele din plastic, cum le spunem generic. În această categorie intră PET-urile, ambalajele din policarbonat (cutii de ketch-up, biberoane, sticle), din polistiren (pahare de plastic, cutii de iaurt, ambalaje pentru ouă) sau polipropilenă (biberoane, cutii de unt, margarină, iaurt). Adică sticlele de suc, caserolele de unică folosință sau paharele de iaurt. Ele conțin ftalați și Bisfenol A, care pot provoca dereglări hormonale sau chiar cancer.

Oricât v-ar fi de sete, nu beți niciodată dintr-o sticlă de plastic pe care ați lăsat-o în mașină, la soare. Lumina și căldura fac ca lichidul din interior să extragă substanțele toxice din ambalaj.

La fel de periculos este și aluminiul. Îl găsim în cutiile de lapte pasteurizat sau în foliile folosite la prepararea alimentelor la cuptor. Temperaturile ridicate fac ca ionii de aluminiu să treacă în mâncare. Dozele mari de aluminiu pot provoca boli ca Parkinson sau Alzheimer.

Înainte de a ajunge pe piață, orice ambalaj este testat în laborator. Aici, recipientele sunt ținute în contact cu substanțe cu proprietăți asemănătoare alimentelor. Dacă după 10 zile aceste substanțe nu se modifică, atunci ambalajul este autorizat. Specialiștii spun însă că nici ambalajele autorizate nu sunt sută la sută sigure. Lumina, căldura, presiunea sau umiditatea favorizează migrarea compușilor toxici din ambalaje în mâncare. Și niciodată nu poți ști prin câte a trecut produsul, până să ajungă la tine în frigider. „Atât în procesul de fabricație, cât și pe parcursul depozitării, în contact cu produsul alimentar, se pot produce migrări de componenți”, explică Mariana Ionescu, șefa laboratorului pentru testarea ambalajelor. Așadar, cele mai sigure ambalaje sunt cele din sticlă sau hârtie.
-->

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *