-->
PERICOLUL DIN AMBALAJELE ALIMENTELOR
Ne fac viața mai ușoară, dar ne pot îmbolnăvi la fel de ușor! Ambalajele care protejează mâncarea și băuturile ne pot face mult rău, dacă nu știm cum să le folosim. La temperaturi ridicate sau la lumină puternică, substanțele periculoase din ambalaje trec în alimente și băuturi. Iar de aici, direct în sănătatea noastră. Este vorba de ambalaje, sticle, caserole, cutii de conserve sau PET-uri care ne protejează alimentele, dar le pot și otrăvi, prin compușii chimici conținuți.
„Alimentele
sunt foarte agresive cu ambalajele în care sunt puse și tind să scoată din ele substanțe uneori periculoase pentru sănătate”, afirmă prof. dr.
Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
Cele mai periculoase sunt recipientele din
plastic, cum le spunem generic. În această categorie intră PET-urile,
ambalajele din policarbonat (cutii de ketch-up, biberoane, sticle), din polistiren
(pahare de plastic, cutii de iaurt, ambalaje pentru ouă) sau polipropilenă
(biberoane, cutii de unt, margarină, iaurt). Adică sticlele de suc,
caserolele de unică folosință sau paharele de iaurt. Ele conțin ftalați și Bisfenol
A, care pot provoca dereglări hormonale sau chiar cancer.
Oricât v-ar fi de sete, nu beți niciodată
dintr-o sticlă de plastic pe care ați lăsat-o în mașină, la soare. Lumina și căldura
fac ca lichidul din interior să extragă substanțele toxice din ambalaj.
La fel de periculos este și aluminiul. Îl
găsim în cutiile de lapte pasteurizat sau în foliile folosite la prepararea alimentelor
la cuptor. Temperaturile ridicate fac ca ionii de aluminiu să treacă în
mâncare. Dozele mari de aluminiu pot provoca boli ca Parkinson sau Alzheimer.
Înainte de a ajunge pe piață, orice
ambalaj este testat în laborator. Aici, recipientele sunt ținute în contact cu
substanțe cu proprietăți asemănătoare alimentelor. Dacă după 10 zile aceste
substanțe nu se modifică, atunci ambalajul este autorizat. Specialiștii spun
însă că nici ambalajele autorizate nu sunt sută la sută sigure. Lumina,
căldura, presiunea sau umiditatea favorizează migrarea compușilor toxici din
ambalaje în mâncare. Și niciodată nu poți ști prin câte a trecut produsul, până
să ajungă la tine în frigider. „Atât în procesul de fabricație, cât și pe
parcursul depozitării, în contact cu produsul alimentar, se pot produce migrări
de componenți”, explică Mariana Ionescu, șefa laboratorului pentru testarea
ambalajelor. Așadar, cele mai sigure ambalaje sunt cele din
sticlă sau hârtie.
-->
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.