Conceptul de frumusețe în diferite epoci + VIDEO

-->

CONCEPTUL DE FRUMUSEȚE ÎN DIFERITE EPOCI

Nu se poate vorbi de canoane estetice înainte de secolul V î.e.n., când sculpturile grecești ilustrau concepția potrivit căreia corpul uman este frumos atunci când fiecare parte a sa este perfect proporționată. Atletul a devenit subiectul preferat al sculptorilor clasici și model pentru reprezentările divinității, fiind identificate în el calități atribuite zeilor, precum autocontrolul, curajul, echilibrul interior. Toate aceste trăsături au dus la stabilirea unui canon al perfecțiunii umane. Filozofii greci s-au întrebat îndelung ce este frumusețea feminină. Platon a scris primul despre „proporțiile de aur“, în care, printre altele, lățimea chipului ideal a fost stabilită ca fiind două treimi din lungimea acestuia. După ce au cucerit Grecia, romanii au învățat și ei să aibă grija de aspectul exterior, adoptând multe din elementele culturii elene. Alături de pasiunea pentru simetrie, ei au  mai importat și obsesia grecilor pentru părul blond. Rețetele romane de vopsire a părului constau la acea vreme din amestecuri stranii de cenușă de lemn de fag, grăsime de capră, oțet, găinaț de porumbel și șofran, a căror utilizare avea ca efect, în multe cazuri, pierderea completă a podoabei capilare.

În Evul Mediu, se considera de prisos tot ce nu reprezenta o necesitate primară, iar modelele estetice clasice și-au pierdut sensul. În apusul Europei, cuvântul-cheie al noii viziuni asupra frumuseții feminine devenea puritatea, așa încât, interesul feminin pentru haine și găteli – interpretat ca o dovadă a provocării carnale – era aspru condamnat de mai-marii bisericii. Acuzate adesea că, prin cochetăria lor, îi duc pe bărbați la pierzanie, femeile căsătorite au început să-și acopere capul, iar blondele să-și închidă culoarea părului cu leșie.

Un strop de bun-gust și recuperare a unor valori ale frumuseții feminine au renăscut în feudalism (secolul X), când modelul cultural „de curte“ al castelelor provensale a început să se răspândească, restituind vieții un pic de senzualitate. În călătoriile de la o curte regală la alta, trubadurii au răspândit prin cântecele lor faima unor frumoase castelane, contribuind astfel, involuntar, la crearea unui nou canon estetic feminin. Modelul care s-a impus a fost cel al frumuseții nordice: carnație albă, păr blond și ochi albaștri. Astfel, caracteristicile fizice ale normanzilor și scandinavilor au devenit semne de distincție socială, iar cele tipic mediteraneene au început să fie disprețuite.

În timpul Renașterii, admirația pentru frumusețea înțeleasă ca perfecțiune fizică a readus în prim-plan canoanele estetice antice; de aici și necesitatea de a găsi metode care să facă să pară perfect ceea ce nu era. În 1562, italianul G. Mariniello a scris primul tratat de cosmetică al Occidentului, intitulat „Podoabele femeilor”. În aceeași perioadă, paloarea feței a fost desemnată drept simbol incontestabil al purității interioare, în timp ce un obraz rumen era socotit semn al păcatului și desfrâului. Pielea neatinsă de razele soarelui a continuat să fie un atribut al frumuseții până în secolul XX. Tot Renașterea a zămislit și o altă obsesie: cea a pieptului femeii. Sânii goi au început să apară tot mai des în operele de artă ale epocii, în contextul unor imagini religioase sau materne.

Dar dacă puritanii au lăudat rotunjimile exagerate ale corpului femeiesc, sfârșitul de secol XVIII a consemnat o tendință de subțiere a formelor feminine, după cum reiese și din portretele pictorilor Reynolds și Gainsborough. Poetul John Hall-Stevenson încorpora idealul feminin într-un trup nici gras, nici slab, cu pieptul nu prea proeminent și cu talia subțire.

Cât despre moda secolului al XIX-lea, trăsătura caracteristică a fost talia de viespe, încătușată și scoasă în evidență de corset – o modă care le-a chinuit amarnic pe cochetele epocii victoriene. Chiar mai dăunătoare au fost însă alte găselnițe ale vremii, precum un dispozitiv din metal pentru îndreptarea nasului, montat în jurul capului și ajustat cu șuruburi.

Dacă statutul social și averea au fost de-a lungul istoriei două dintre criteriile majore după care erau judecați oamenii de către semenii lor, frumusețea a fost privită adeseori ca periculoasă – cauză a nenumărate neplăceri, în special pentru tineri, ademeniți de fetișcane în căsătorii dezastruoase din punctul de vedere al castei lor. În prezent, istoricii preocupați de felul în care a evoluat în timp conceptul de frumusețe admit că, în anumite împrejurări, frumusețea i-a ajutat pe oameni să urce pe scara socială, le-a adus putere politică și averi. Pentru ei, cu adevărat fascinantă nu este măsura în care standardele de frumusețe s-au schimbat în timp, ci indiciile pe care acestea le-au dat despre cultura societății respective. Există totuși un numitor comun al tuturor culturilor: întotdeauna oamenii frumoși au beneficiat de reacții binevoitoare din partea celor din jur și de mai multe șanse în comparație cu semenii lor mai puțin înzestrați de natură.

Dar, de-a lungul timpului, nu numai femeile au știut să profite de farmecul lor. De pildă, în secolul al XVIII-lea, niciun gardian al Ecaterinei a II-a a Rusiei nu avea mai mult de 23 de ani, iar cei mai frumoși dintre ei erau promovați în postul de adjutant general. În Europa, țăranii tineri și frumoși, dar lipsiți de avantajele unui „pedigree“, puteau beneficia de avantajele unei cariere de valet de „casă mare“, post ce presupunea doar ca aceștia să fie înalți și prezentabili.


Cum arătau fetele sexy în 1890


Femeia văzută de pictori

-->

Comentarii

  1. de-a dreptul interesant! Am citit cap coada! E parte din istorie... o istorie interesanta! Mersi pentru informatii!

    RăspundețiȘtergere
  2. Cu multă plăcere, Pishky! Mă bucur ca ți-am putut fi de ajutor.

    RăspundețiȘtergere
  3. Frumoase pozele, cred ca pe vremea aceea erau chiar sexi. Ce s-a mai schimbat lumea !

    RăspundețiȘtergere
  4. Da frumoase unde ai gasit toate pozele alea.Interesante pentru ani aia.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

POSTĂRI ALEATORII

  • 14 fapte despre Finlanda
    16.02.2016 - 1 Comments
    1. Finlanda este supranumită țara soarelui de miază-noapte, deoarece în iunie și iulie soarele strălucește pe tot parcursul zilei și nopții în partea de nord. Acesta nu coboară sub linia…
  • Manual de șpagă + eBook
    18.05.2012 - 0 Comments
    --> C-O ŞPAGĂ TOŢI SUNTEM DATORI! Cum bine a-ntrebat o recenzoră de naţionalitate ungurească: „V-aţi născut viu?”, aşa mă întreb şi eu: Cum trebuie să te naşti, ca să nu…
  • What World Records Some Countries Hold
    17.12.2022 - 0 Comments
    Country most at risk of extinction: MaldivesThe Republic of Maldives is an island country made up of a group of 26 atolls in the Indian Ocean. It is Asia's smallest state, both in population and land…
  • Medicamentele pentru colesterol sunt otravă + VIDEO
    26.05.2013 - 8 Comments
    --> MEDICAMENTELE PENTRU COLESTEROL SUNT OTRAVĂ Raymond Francis Biochimistul Raymond Francis este președintele Beyond Health…
  • 13 lucruri pe care oamenii puternici din punct de vedere mental nu le fac
    13.05.2023 - 0 Comments
    Oamenii puternici din punct de vedere mental au obiceiuri sănătoase. Își gestionează emoțiile, gândurile și comportamentele în moduri care îi pregătesc pentru succesul în viață. Aruncați o privire la…
  • În sfârșit nefumător! Metoda ușoară a lui Allen Carr (eBook)
    16.11.2012 - 6 Comments
    --> ÎN SFÂRȘIT, NEFUMĂTOR! – METODA UȘOARĂ A LUI ALLEN CARR – Allen Carr, de profesie contabil, fost fumător de până la 100 de…
  • Cum să ne redobândim tinerețea - eBook
    06.04.2012 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CUM SĂ NE REDOBÂNDIM TINEREŢEA John Thomas Când John Thomas şi-a…
  • Cei mai bogați oameni din lume + cele mai scumpe mașini din lume + VIDEO
    04.08.2014 - 4 Comments
    --> CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN LUME Oxfam este o confederație de 17 organizații active în 94 de țări, care încearcă să găsească soluții la sărăcia și nedreptatea prezente în toată lumea.…
  • Tăblițele cerate de la Roșia Montană + documentar
    01.09.2013 - 1 Comments
    --> TĂBLIȚELE CERATE DE LA ROȘIA MONTANĂ De 16 ani încoace, un lobby deosebit de agresiv, precum și presiuni politice din afara țării încearcă să forțeze autoritățile statului român…
  • Economia mondială explicată cu doar două vaci!
    17.08.2015 - 0 Comments
    Fascism - Ai două vaci. Statul ți le ia pe amândouă și îți vinde niște lapte. Comunism - Ai două vaci. Statul ți le ia pe amândouă și îți dă niște lapte. Socialism - Ai două vaci. Îi dai una…
  • Cum a „descoperit” Columb America
    12.10.2014 - 2 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "7562398612"; google_ad_width = 728; google_ad_height = 90; CUM A „DESCOPERIT” COLUMB AMERICA În…
  • Milionarul care și-a reconstruit satul natal
    11.08.2016 - 1 Comments
    MILIONARUL CARE ȘI-A RECONSTRUIT SATUL NATAL V-ați gândit vreodată ce-ați face dacă ați deveni milionar? V-ați imaginat vreodată surprinzându-i cu un act de generozitate pe oamenii care v-au…
  • Test de cultură generală (slideshow)
    17.08.2012 - 2 Comments
    --> CULTURA GENERALĂ ÎN CITATE   Normal 0 21 false false false RO X-NONE X-NONE …
  • Codex Alimentarius - o istorie mai puțin cunoscută + documentare (RO)
    19.09.2012 - 4 Comments
    --> v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} 800x600 Normal 0 …
  • De ce îi place pisicii tale să te lingă? 8 explicații susținute de experți
    04.01.2024 - 0 Comments
    Descoperiți semnificația din spatele sărutărilor pisicii dumneavoastră și învățați tehnici pentru a o descuraja să lingă excesiv.Să primești o lingere blândă de la pisica ta poate fi o adevărată…
  • Armurariul - salvatorul ficatului
    20.03.2012 - 2 Comments
    --> ARMURARIUL – salvatorul ficatului Armurariul (Silybum marianum) este o planta ţepoasă, cam de un metru înălţime, cu tulpini şi frunze de un verde şters, cu flori roșiatice, care fac…
  • Să tot stai la închisoare... + VIDEO
    04.01.2013 - 1 Comments
    --> SĂ TOT STAI LA ÎNCHISOARE... Norvegia este cunoscută pentru sistemul de detenție mai liberal, însă chiar și cei mai optimiști criminali cu siguranță nu s-ar gândi să…
  • Cânepa - fibra de aur a României + documentar (RO)
    04.11.2016 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CÂNEPA – FIBRA DE AUR A ROMÂNIEI Ne-am născut într-un loc în care o plantă naturală care tratează cancerul, SIDA, bolile și durerile de…
  • Rețete culinare - Tocaniță de ciuperci
    08.04.2012 - 0 Comments
    --> TOCĂNIȚĂ DE CIUPERCI Ingrediente 500 gr ciuperci 2 gogoșari 2 roșii 1 ceapă 2-3 căței de usturoi 1 legătură de mărar sare, piper și numai o lingură de ulei Mod de…
  • 10 obiceiuri alimentare care vă îmbătrânesc prematur
    03.06.2016 - 0 Comments
    Dacă vechea zicală „ești ceea ce mănânci” este adevărată, atunci consumul de alimente nesănătoase vă poate face să arătați îmbătrâniți și obosiți. Nimeni nu-și dorește să arate mai în vârstă decât…
  • Daniel Ridgway Knight - Pictorul femeilor și al florilor + slideshow
    01.03.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); DANIEL RIDGWAY KNIGHT PICTORUL FEMEILOR ȘI AL FLORILOR Daniel Ridgway Knight s-a născut pe 15 martie 1839 în Chambersburg,…
  • 18 pisici care sunt fascinate de bradul de Crăciun (FOTO)
    26.12.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. Deja e Crăciunul??? Nu cred! 2. E cel mai frumos lucru pe care l-am văzut vreodată 3. Domn, Domn să-nălțăm! 4. Dumnezeule... e…
  • Cura de „edenizare” + documentar (RO)
    22.06.2012 - 0 Comments
    --> CURA DE „EDENIZARE” Recent, s-a lansat la Botoșani cartea cu titlul Manual edenic de medicină naturistă profilactică și terapeutică semnată dr. Doru Marian Laza. La lansare au…
  • Ce este uitarea?
    02.05.2012 - 2 Comments
    --> CE ESTE UITAREA? Faptul că nu toate cunoştinţele, informaţiile pe care le achiziţionăm sunt păstrate şi reactualizate este foarte răspândit, de aceea şi foarte cunoscut. Este…
  • Ce au copiat creștinii din mitologia păgână + documentare (RO)
    27.06.2016 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CE AU COPIAT CREŞTINII DIN MITOLOGIA PĂGÂNĂ Nu-l poți convinge de nimic pe un credincios, pentru că credința lui nu se bazează pe…
  • Teoria masonică a evoluției speciilor + documentar (RO)
    21.09.2016 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); TEORIA MASONICĂ A EVOLUȚIEI SPECIILOR LEGĂTURA DINTRE DARWIN, MARX, NIETZSCHE ȘI HITLER În ceea ce mă privește, sunt convins că teoria…
  • 10 greșeli de gătit pe care le facem adesea fără să ne dăm seama
    21.10.2021 - 0 Comments
    Sunteți mai degrabă un bucătar priceput sau mai degrabă genul de persoană care dă vina pe aragaz atunci când lucrurile merg prost? Dacă ați ales a doua opțiune, trebuie să știți că nu sunteți singur.…
  • Ești ceea ce mănânci
    06.04.2012 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); EȘTI CEEA CE MĂNÂNCI Beneficiile unui stil de viață sănătos sunt enorme. Trebuie să știți că puteți: • să trăiți mai mult • să…
  • 7 moduri de a face sărbătorile extraordinare pentru copiii dumneavoastră
    16.12.2015 - 0 Comments
    Această perioadă a anului poate fi o provocare pentru orice părinte. Cum școlile, întreprinderile, bisericile și comunitățile de pretutindeni se pregătesc pentru a sărbători Crăciunul, următoarele…
  • Caracteristici uimitoare ale corpului uman
    16.01.2013 - 19 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CARACTERISTICI UIMITOARE ALE CORPULUI UMAN  În urma proiectului „Genomul uman”, s-a constatat că ADN-ul uman conţine 23.000…
  • Risipind fumul - Știința canabisului + documentar (RO)
    10.11.2012 - 0 Comments
    --> RISIPIND FUMUL - ŞTIINȚA CANABISULUI - Un nou documentar lansat liber în 2011 de Montana PBS, un post TV non-profit, susţinut…
  • Rețete culinare - Muștar de casă
    08.04.2012 - 0 Comments
    --> MUȘTAR DE CASĂ - În râșnița electrică se macină cam jumătate din boabe și se obține o pudră fină, care va da textura produsului final. - Într-un castron de sticlă, se…
  • Piperul - un bob de sănătate
    28.03.2012 - 0 Comments
    --> PIPERUL – un bob de sănătate Piperul (Piper nigrum) este originar din sudului Indiei, ţară care astăzi, alături de Indonezia şi Brazilia, este cel mai mare producător  mondial.…
  • 4 motive pentru care ar trebui să optezi pentru cosmetice bio
    22.05.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); De ce să optezi pentru cosmetice bio? Sursa: http://www.fhshh.com/ Se spune că nu ar trebui să aplici niciodată pe față ceva ce nu…
  • 12 teorii ale conspirației care chiar s-au dovedit a fi adevărate
    17.11.2023 - 0 Comments
    Adagiul este adevărat: Adevărul depășește adesea ficțiunea. Nu este o minciună - fiecare dintre aceste presupuse "teorii ale conspirației" s-a dovedit a fi autentică.Nu sunt eu nebun, voi toți…
  • Câinele tău te poate ajuta să trăiești mai mult și iată de ce
    14.03.2023 - 0 Comments
    Toți stăpânii de câini jură pe seama efectelor pozitive pe care le au asupra lor companionii lor pufoși, iar acum avem dovezi științifice care să susțină această afirmație. De fapt, numeroase studii…
  • 17 fapte interesante despre Las Vegas care te vor pune pe gânduri
    16.08.2023 - 0 Comments
    Istoria Vegasului este plină de culoare și, uneori, incredibilă, dar Sin City este unul dintre cele mai diverse și unice locuri din Statele Unite. Deși astăzi este cunoscut pentru luxul de neegalat…
  • 22 de fapte despre mâncăruri care sunt 100% adevărate + FOTO
    27.06.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. Cei mai gustoși cartofi prăjiți sunt ultimii de la fundul pungii. 2. Și dacă rupi mai întâi colțurile unui biscuit, îl face să aibă…
  • Corpul uman - o mașinărie sofisticată
    24.10.2016 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CORPUL UMAN – O MAȘINĂRIE SOFISTICATĂ Atâta timp cât avem grijă de noi și trăim sănătos, ne creștem șansele ca corpul nostru să ne…
  • Florile de salcâm - depozit de energie și sănătate + VIDEO
    02.05.2014 - 4 Comments
    --> FLORILE DE SALCÂM – DEPOZIT DE ENERGIE ȘI SĂNĂTATE – Probabil că nu există nicio altă specie lemnoasă din arealul temperat care să aducă atâtea beneficii omului ca salcâmul.…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *