ALIMENTAȚIA
TRADIȚIONALĂ JAPONEZĂ ȘI
LONGEVITATEA
Yukio Yamori M.D., Ph.D.
Japonezii se bucură în prezent de cea
mai mare longevitate, raportat la media de vârstă la nivel mondial. Din cercetările
întreprinse, mi-am format convingerea că secretul se află în alimentația
tradițională japoneză. În 1983, am înaintat un proiect de cercetare Organizației
Mondiale a Sănătății, iar din anul 1985 am examinat 61 de regiuni de pe
mapamond. Am întocmit o hartă cu zonele în care populația are încă o alimentație
sănătoasă, care promovează longevitatea, precum și cu cele în care alimentația de
viață lungă s-a deteriorat. În apropierea României, o astfel de regiune este
Bulgaria, care în momentul de față, este una din țările est-europene în care
oamenii trăiesc puțin. Printre țările cu speranța de viață cea mai mică se
numără Scoția, care este reprezentativă pentru alimentația de viață scurtă, și
anume: carne, pâine, cartofi prăjiți și foarte puține zarzavaturi și legume. Acest
mod de hrănire s-a răspândit ca fast food peste tot în lume, iar aborigenii
din Australia, care au fost influențați de ea, au ajuns să aibă viața cea mai scurtă
din lume, după africani.
Echipa noastră a început studiul de
evaluare a alimentației adunând probe de urină pe parcursul a 24 de ore din
toată lumea. Vă dau exemplul unei femei din Tibet. Aceasta trăia la o
altitudine de 3.700 m, nu mânca deloc vegetale, asimila multă sare din alimente
conservate și avea tensiunea peste 200 mm Hg. La vârsta de 50 de ani, 40%
dintre tibetani aveau tensiunea arterială mare. Pe de altă parte, tribul Masai
din Africa nu folosea sare și toți membrii lui aveau tensiunea normală. În cadrul
studiului, am folosit același tip de tensiometru automat, măsurând tensiunea cu
exactitate. Mâncarea principală a tribului Masai era iaurtul, iar adulții beau
în medie 3 litri pe zi. În anul 1998, la 12 ani de la cercetarea inițială,
tribul Masai începuse deja să folosească sarea și, ca urmare, numărul celor cu
tensiune mare crescuse. În urma acestui studiu, am demonstrat că consumul în exces
de sare mărește tensiunea arterială, duce la spargerea sau blocarea vaselor de sânge
din creier și la înmulțirea atacurilor cerebrale. În anul 2000 am prezentat
aceste date în cadrul Summit-ului din Okinawa.
În Japonia, locuitorii din Okinawa
sunt foarte longevivi, deoarece, comparativ cu alte regiuni, nu ingerează decât
8-9 grame de sare pe zi, iar atacul cerebral e foarte rar. În urma acestui studiu,
se poate afirma că, printr-un consum de sub 6 grame de sare pe zi, se previn
atacurile cerebrale, imobilizarea la pat și bolile mintale. Organizația
Mondială a Sănătății chiar recomandă acest lucru.
Locuitorii din Caucaz, renumiți
pentru longevitatea lor, consumă sare ca și japonezii, dar secretul longevității
lor este acela că ei evită efectele negative ale acesteia printr-o asimilare
suficientă de potasiu și fibre alimentare. În plus, deși mănâncă de 1,5 ori mai
multă carne decât japonezii, pentru că fierb carnea și o usucă, colesterolul
sanguin nu este mare, iar cazurile de moarte din cauza bolilor cardiace sunt foarte
puține.
O altă concluzie a studiului întreprins
a fost aceea că un consum mare de legume crește nivelul potasiului în organism,
acesta contracarând efectul sodiului din sare, în acest caz, atacurile cerebrale
fiind aproape inexistente. Așa se explică de ce regiunile în care se asimilează
mult potasiu din legume și fructe sunt și cele cu cei mai longevivi oameni
din lume.
Se spune că oamenii îmbătrânesc odată
cu vasele de sânge. Îmbătrânirea vaselor se produce ca urmare a aterosclerozei,
provocată de depunerile mari de colesterol. Locuitorii din regiunile cu alimentație
bazată pe carne, care asimilează multe grăsimi animale, bogate în colesterol,
au viață scurtă. Deoarece în Japonia se mănâncă mult orez integral, colesterolul
este scăzut, moartea din cauza bolilor cardiovasculare este redusă și se poate
spune că japonezii trăiesc mult. Ca o excepție, deși au colesterolul ridicat, francezii
trăiesc cel mai mult dintre popoarele Europei. S-a considerat că aceasta s-ar explica
prin faptul că vinul roșu conține antioxidanți, dar, de fapt, Franța este o
țară agrară, iar francezii, spre deosebire de scoțieni, unde mortalitatea din
cauza bolilor cardiovasculare este ridicată, consumă o cantitate mare de
vegetale. Francezii mănâncă în fiecare zi legume și fructe de diferite culori.
Acestea sunt bogate în antioxidanți și chiar dacă colesterolul rău e
mare, dacă se împiedică oxidarea, acesta nu se mai depune pe vasele de sânge și
nu duce la ateroscleroză.
Membrii poporului Uigur, care trăiesc
în jurul Drumului Mătăsii și nu beau vin roșu, dar mănâncă tot timpul anului
struguri uscați, sunt longevivi. Strugurii conțin mulți antioxidanți și sunt bogați
în resveratrol, care acționează la fel ca hormonii estrogeni (feminini). Faptul
că oriunde în lume femeile sunt mai longevive decât bărbații se datorează acestor
hormoni. În comunitatea uigură am găsit multe persoane care depășeau suta de
ani. Veteranul acestei mari familii avea 106 ani, iar soția lui 104 ani. Se
spune aici că secretul longevității este ca familia să ia masa împreună în fiecare
zi. De aici, deducem că într-o societate în care bătrânii sunt respectați,
oamenii au parte de o viață lungă. Alimentul principal al uigurilor este orezul
și, pentru că-l combină cu legume, verdețuri și multe condimente (curry), ei asimilează
mulți antioxidanți.
Și în partea de sud a Chinei, în regiunea
Gùizhou, trăiesc multe persoane longevive. Am încercat să aflu motivul.
Deoarece în regiunea respectivă nu se prea face orez, alimentul principal este
soia și produsele din soia. Soia, ca și strugurii, este bogată fitoestrogeni
sau izoflavone, care acționează precum hormonii estrogeni feminini. Fiind
chinezi, mănâncă multă carne de porc, supă de tofu, muguri din soia și plante
comestibile din flora spontană, bogate în antioxidanți. Adică asimilează atât
hormoni fitoestrogeni din soia, cât și antioxidanți din plante.
Aceeași alimentație o au și locuitorii
din Okinawa, care sunt cunoscuți ca cea mai longevivă populație din lume. Gouya
chanpuru, un fel de mâncare din gouya (niște dovlecei amari, cu o putere
antioxidantă mare) amestecați cu tofu este cea mai bună mâncare pentru
longevitate. Locuitorii de aici trăiesc mult pentru că mănâncă în fiecare zi atât
mâncarea de viață lungă specifică Chinei – tofu și carne de porc – cât și mâncarea
de viață lungă specifică Japoniei – alge și pește. În Okinawa, carnea de porc
se mănâncă fiartă, în acest fel micșorându-i-se colesterolul.
Locuitorii din Okinawa au emigrat la începutul
secolului XX în Hawaii și Brazilia. Japonezii din Hawaii au devenit în anii ’80
cei mai longevivi oameni din lume, în timp ce mulți dintre cei stabiliți în
Brazilia au murit din cauza bolilor cardiovasculare, așa încât, în numai 17 ani,
durata lor de viață s-a micșorat. Cauza a fost alimentația tipică braziliană.
Acolo, carnea de vită e ieftină și ei mănâncă în fiecare zi friptură de vită
bine sărată. La un nivel crescut de sare, colesterolul din stomac și absorbția grăsimilor
cresc, ducând la ateroscleroză și obezitate.
Dacă îi comparăm pe japonezii care trăiesc
în Okinawa cu japonezii care trăiesc în Hawaii și în Brazilia, la cei din Hawaii
și din Brazilia întâlnim în prezent multe cazuri de obezitate, tensiune arterială
mare, hiperlipidemie. În Brazilia, diabetul se întâlnește la una din 5 persoane
de origine japoneză. Am observat că japonezii care mănâncă multă carne sunt mai
predispuși la diabet decât persoanele din rasa albă care au același obicei
alimentar. În Japonia, obezitatea, tensiunea arterială, hiperlipidemia și
diabetul sunt denumite „cvartetul morții” și, întrucât decesele provocate de
acestea sunt în creștere, persoanele care prezintă simptomele acestor patru boli
sunt diagnosticate cu „sindrom metabolic”, fiind demarate acțiuni pentru prevenirea
lor.
Din studiul întreprins de noi, am
remarcat că japonezii din Hawaii și Brazilia nu prea mai mănâncă pește, fapt
regretabil, deoarece, dacă sângele primește grăsimi provenind din pește,
cazurile de deces din cauza bolilor cardiovasculare se împuținează. Dacă se
consumă zilnic 100 g de pește, sângele devine mai fluid și așa se poate trăi
mai mult, pentru că nu vor apărea boli de blocare a vaselor de sânge, infarct miocardic
și infarct cerebral.
Am precizat deja că izoflavonele, care se găsesc
în cantitate mare în soia, au de fapt aceeași structură cu cea a hormonilor
feminini (estrogeni). Ei bine, s-a constatat că în germenii de soia (soia încolțită) există izoflavone în cantitate
foarte mare. Într-un experiment de laborator, unui cobai femelă ajunsă la
menopauză și căreia i s-au scos ovarele, când i s-a dat să mănânce soia germinată,
nu s-a îngrășat, nu i-a crescut tensiunea, iar aspectul blănii era perfect.
Ulterior, unui grup de japonezi rezidenți în Brazilia și care nu mâncau soia, le-am
dat să mănânce germeni de soia uscați împreună cu orez. În numai 3 săptămâni,
tensiunea relativ mare și colesterolul femeilor la menopauză au scăzut.
Motivul? Pereții vaselor de sânge sunt alcătuiți din 3 staturi. Celulele
endoteliale ale stratului interior creează monoxidul de azot (NO), care fluidizează
sângele. Ceea ce ajută această funcție importantă sunt hormonii estrogeni
(feminini). Astfel, circulația sângelui este mai bună. Numai că, în perioada de
menopauză, hormonii feminini se împuținează. Totuși, chiar și în această perioadă,
izoflavonele din soia ajută această funcție importantă. Întrucât monoxidul de
azot este distrus de enzimele active, e bine ca organismul femeii să fie
aprovizionat concomitent cu antioxidanți din legume.
Faptul că devenim mai frumoși dacă
mâncăm soia este pentru că ingerăm hormonii feminini numiți izoflavone.
Datorită lor, circulația sângelui devine mai bună și pielea mai frumoasă. Circulația
sângelui în inimă și în creier este mult facilitată, și astfel putem trăi sănătoși
timp îndelungat. De aceea, se spune că locurile din lume în care femeile au
pielea frumoasă sunt și cele în care se trăiește mai mult. Acesta este un fapt
științific, recunoscut în lumea întreagă. Japonezii și chinezii care mănâncă soia
și în a căror urină, la analize, apar izoflavonele, au în mod clar foarte puține
cazuri de moarte timpurie din cauza bolilor cardiovasculare, în timp ce
scoțienii, care nu mănâncă deloc soia și nici struguri, trăiesc puțin și au
multe cazuri de deces din cauza bolilor de inimă. Cauza e clară: le lipsește
aportul de hormoni fitoestrogeni prin hrană.
În ficat există o cavitate în care se
procesează colesterolul rău, LDL. Acolo se produc hormonii feminini
(estrogenul). Dacă mâncăm soia, LDL scade. În celulele glandelor
mamare există de asemenea o cavitate pentru estrogen. Dacă acolo se acumulează
mult estrogen, se ajunge la cancer de sân. Dar dacă acolo se adună fitoestrogen
(estrogenul din plantă), estrogenul natural al corpului (prea puternic!) nu mai
poate pătrunde și pericolul de cancer scade.
În urma studiului nostru
internațional, s-a constatat că la femeile din regiunile în care se mănâncă
soia cazurile de cancer de sân sunt foarte rare. Faptul că în Japonia a crescut
alarmant numărul cazurilor de cancer la sân se poate pune pe seama faptului s-a
renunțat la consumul de soia. S-a mai constat că, în cazul bărbaților, dacă se
consumă soia, cazurile de cancer de prostată sunt puține. Izoflavonele din soia
acționează ca și estrogenul, împiedicând dezvoltarea cancerului de prostată. Concluzia
noastră generală: deoarece japonezii aproape au renunțat la consumul soiei,
și-au redus în prezent gradul de sănătate și speranța de viață.
Din câte vedem, alimentația japoneză
tradițională este o alimentație de viață lungă. Mâncând orez, pește, soia,
legume și alge, mortalitatea din cauza bolilor cardiovasculare și a cancerului este
redusă. Totuși, există un punct slab în alimentația japoneză: cantitatea mare
de sare adăugată mâncării, care determină apariția multor cazuri de tensiune
arterială și implicit de atacuri cerebrale.
Am alcătuit un meniu (lunch box) care valorifică la maximum
meritele alimentației japoneze și le-am dat să mănânce persoanelor de la o
firmă renumită, timp de o lună. Este vorba de un prânz sănătos, cu mult orez,
suficiente vegetale și foarte puțină sare, în care am înlocuit carnea cu soia
și pește. Rezultatul: în doar o lună, au scăzut gradul de îngrășare, tensiunea
și procentul de colesterol al subiecților. Așa că am propus acest meniu,
gândit în urma studiului început în 1985, unui mare lanț de restaurante „de
familie” (foarte populare în Japonia) astfel încât luatul mesei în oraș să devină
atât un obicei sănătos, cât și unul plăcut. Într-un interval de 2 săptămâni,
subiecții au mâncat meniul nostru doar o dată pe zi, iar rezultatele au fost mai
mult decât încurajatoare. A face un lucru bun o dată pe zi se spune în japoneză
ichinichi ichizen, iar dacă acest lucru a fost o masă bună,
la ce alt fel de rezultate ne-am putea aștepta?
Cum spuneam, în urma studiului
întreprins, am stabilit clar legătura dintre consumul ridicat de sare și atacurile
cerebrale. Dacă oamenii care consumă acum 12 grame de sare pe zi ar mânca la
fel de puțin sărat ca locuitorii din Okinawa, atacurile cerebrale ar scădea simțitor.
La maximum 6 grame pe zi [o
linguriță] atacurile cerebrale s-ar reduce la jumătate, iar la 3 grame,
atacurile cerebrale ar deveni zero. Dacă acest lucru s-ar întâmpla peste tot în
Japonia, suma de 2 miliarde de yeni, care se folosește anual în Japonia pentru
tratarea atacurilor cerebrale, s-ar reduce la 1 miliard (cca 6 milioane Euro),
restul banilor putând fi folosiți pentru creșterea bunăstării populației.
Conform studiului nostru, prin
consumul mare de izoflavone și proteine din soia, de acizi grași din pește și de
aminoacidul numit taurină, e greu să se ajungă la sindromul metabolic. Fructele,
legumele, zarzavaturile și orezul din abundență acționează eficient pentru
prevenirea acestuia. Iar dacă s-ar consuma cu multă moderație sarea, s-ar
reduce și numărul cazurilor de tensiune arterială și ateroscleroză. Alimentația
corectă înseamnă echilibru. Mâncarea tradițională, cu calorii asimilate din
orez integral, soia, pește și vegetale este indispensabilă poporului japonez. Savurarea
mâncării mai puțin sărate și prevenirea îmbătrânirii vaselor de sânge înseamnă
a te bucura de o viață lungă și lipsită de boli. Îmi doresc foarte mult ca și dumneavoastră,
cei care trăiți în România, să mâncați o dată pe zi astfel de alimente și să vă
bucurați de o viață lungă și sănătoasă.
Dr. Yukio Yamori, un nume de referință în domeniul
cercetărilor privind legătura dintre alimentație și longevitate, este Profesor
Emeritus al Universității din Kyoto și Directorul Centrului internațional de
cercetări în domeniul sănătății de pe lângă Universitatea Mukogawa din Japonia.
Pe data de 24
iunie 2008, el a susținut la reședința ambasadorului Japoniei la București
prelegerea de mai sus, „Alimentația japoneză și longevitatea”. La eveniment a
participat un public numeros, alcătuit din personalități din mediul medical
românesc și reprezentanți ai presei. Făcând o comparație conform datelor
statistice care i-au fost puse la dispoziție, profesorul Yamori a constatat că
în prezent, diferența între media de viață a japonezilor și ce a românilor este
de 10 ani (la japonezi, media de viață a femeilor este de 86 de ani, iar a
bărbaților, de 79 de ani, în timp ce la români, media de viață a femeilor este
de 75 ani, iar a bărbaților, de 69 ani). Domnul Yamori a încheiat cu speranța
că prezentarea lui va fi o bună ocazie pentru români de a-și corecta unele
obiceiuri alimentare, astfel încât această diferență să se micșoreze cât mai repede.
Dr. Călin Mărginean - Longevitatea între excepție și regulă
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.