Unde, când, cum și cât trebuie să mâncăm


UNDE, CÂND, CUM ȘI CÂT TREBUIE SĂ MÂNCĂM

Atitudinea omului în fața actului nutrițional, adică felul în care ne comportăm la masă, este cât se poate de individualizată, constituind rezultatul adaptării fiecărei persoane la condițiile impuse de educația, atât civică (de la grădiniță și școală), cât și (mai ales) de cea din familie. După expresia populară „Câte bordeie, atâtea obiceie”, înțelegem că fiecare casă are amprenta ei educațională, a familiei și a modului în care se manifestă membrii ei la masă. Cel puțin așa era odată, când obiceiurile beneficiau de mai multă tihnă și lucrurile era mai așezate.


Pe măsura dezvoltării așa-zisei „civilizații” în viața socială și sub impactul politic, social și economic al momentului, tihna familiei s-a redus, până la dispariție. În fapt, întreaga viață familială s-a destrămat, ca urmare a noului comandament apărut în lumea civilizată: Time is money! Timpul înseamnă bani! Masa, care odinioară era o problemă de familie, cu ritualul ei, ce-i unea pe toți, a rămas o amintire romantică. Fiecare membru al familiei, presat de timp, mănâncă în grabă, separat, la ora pe care i-o permite noul comandament socio-economic. La țară, cel puțin acolo unde „civilizația” industrială se manifestă mai puțin direct, încă mai există o oarecare tihnă, o regulă, numai că satele s-au cam depopulat. Civilizația industrială, care trebuie să fie neapărat urbană, absoarbe tot, umflând orașele din ce în ce mai mult, ca niște baloane, împingându-le în destinul cețos al megalopolisurilor.

Deci primul mod în care omul modern își satisface nevoia de hrană este graba. El pleacă dimineața de acasă încă mestecând, iar când se înapoiază de la munca lui (care mai mult ca sigur nu-i aduce satisfacții), obosit și enervat de tramvaie, se așează direct la masă, mâncând tot în grabă, pentru că-i chiorăie mațele, și de acum, până la plecarea lui pe alt tărâm, are graba în sânge. În fapt, întreaga lui fiziologie este dominată de grabă, deci de încordare și crispare. Mai apare însă al doilea element: teama. Omului modern îi e teamă că nu poate termina la timp ce a început, că pierde bani, că pierde serviciul și, din păcate pentru mulți, că nu mai are ce mânca mâine. Această frică permanentă are un impact negativ asupra sănătății lui. Educația actuală privind modul de comportare la masă ține mai mult de elementul igienic - spălatul mâinilor - și de eleganța gestului în timpul mâncatului: să nu plescăi, să nu sorbi etc.

Cum trebuie să mâncăm?

Neîndoielnic, prima regulă, aș spune fundamentală, trebuie să fie tihna. Orice probleme ar avea omul, când se așează la masă, timpul trebuie să înceteze să mai existe. Tihnă înseamnă relaxare. Nu vă așezați la masă enervați sau obosiți. Și într-un caz și în celălalt, oricât v-ar fi de foame, trebuie mai întâi să stați întinși pe pat sau canapea 10-15 minute cu ochii închiși, încercând să retrăiți în gând un moment fericit al vieții voastre de până atunci. Cine are posibilitatea, să asculte în surdină o muzică plăcută. După ce v-ați relaxat, așezați-vă la masă și mestecaţi liniştit, de cel puţin 30 de ori (preferabil de la 50 la 150 de ori) fiecare dumicat, până ce acesta devine omogen şi aproape lichid. Eliberarea energiilor subtile, superioare, din alimente nu se face decât într-o astfel de fază.

Importanța mestecatului îndelung a fost bine receptată și de „macrobiotici”, care i-au acordat locul cuvenit. Lino Stanchich, autorul lucrării Power Eating Program, cu subtitlul You are how you eat (Ești așa cum mănânci) evidențiază cel mai bine importanța acestui act, așa că am considerat necesar să redau pasajul din introducerea la această carte:

„În 1943, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, tatăl meu, Antonio Stanchich, a fost luat prizonier de nemți în Grecia și dus într-un lagăr din Germania. Lagărul era în legătură cu o uzină pentru care prizonierii trebuiau să muncească din greu. Iarna, vremea era rece. Barăcile erau neîncălzite, îmbrăcămintea necorespunzătoare, iar mâncarea, sub standarde. Tatăl meu mi-a spus: «Eram înfrigurat și înfometat tot timpul». Dimineața, tata primea o ceașcă de cafea de cicoare și o felie de pâine. La prânz și seara i se dădea un castron cu supă. Supa era făcută din cartofi, câteva legume, câteva grăunțe de cereale sau mazăre și rar o bucățică de carne. Oamenii mureau zilnic de inaniție. În timpul lunilor reci de iarnă, numărul morților ca urmare la expunerea la frig creștea considerabil. Viața în lagăr era o permanentă luptă pentru supraviețuire. Atunci tatăl meu a făcut o descoperire care i-a salvat viața. Când îi era sete, el reținea apa în gură în mod instinctiv și o mesteca până se încălzea, înainte de a o înghiți. O mesteca de regulă de 10-15 ori. Într-o zi, când apa era foarte rece, a mestecat-o de 50 de ori! În afară de faptul că-i potolea setea, apa părea să-i dea energie. La început a crezut că este imaginația lui, dar după mai multe experimentări, a tras concluzia că într-adevăr, mestecatul apei de 50 de ori îi dădea mai multă energie. A rămas uimit. Cum putea apa rece să-i dea energie?
Tatăl meu a făcut un experiment. La început, a mestecat de 50 de ori o înghițitură de mâncare, apoi de 75 de ori, apoi de 100, 150, 200 și chiar 300 de ori. Mi-a spus că numărul magic de mestecături era de 150 şi că de la acest număr în sus, oricât ar fi continuat, energia lui nu mai înregistra vreo creştere. Adesea avea prea puțin timp pentru mestecat. Dimineața, masa dura o jumătate de oră. La prânz, masa era de o oră, dar cina era «oricât de lungă doream».
Tehnica pe care a dezvoltat-o tatăl meu era simplă. El lua în gură câte o lingură de lichid sau solid și număra mestecatul fiecărei înghițituri. A împărtășit metoda și prietenilor lui. Aceștia au crezut că mestecatul de 10-20 de ori era suficient, dar doi dintre ei s-au alăturat tatălui meu, aplicându-i procedeul. Ambii au tras concluzia că această tehnică le dă mai multă energie, simțindu-se mai puțin înfometați și înfrigurați.
După doi ani de lagăr, în 1945, prizonierii au fost eliberați de armata americană, iar câteva luni mai târziu, tatăl meu se afla acasă, la Rijca, în Iugoslavia. Era scheletic, dar sănătos. Din grupul lui de 32 de oameni, câți fuseseră în lagăr, numai trei au supraviețuit. Aceștia erau tatăl meu și cei doi prieteni care practicaseră mestecatul îndelung.
Un an mai târziu, cu ocazia unui picnic cu familia, tata mi-a împărtășit experiența lui din lagăr. El își atribuie supraviețuirea tehnicii mestecatului. Și-a încheiat povestea spunându-mi: «Dacă vreodată ești slăbit, înfrigurat sau bolnav, mestecă fiecare înghițitură de 150 de ori».”

În continuare, autorul povestește cum a avut ocazia să aplice personal tehnica tatălui său, câțiva ani mai târziu, când el însuși a fost închis pentru încercarea de a fugi din țară spre Statele Unite. Și cu același succes.

Dar care sunt consecințele mâncatului în grabă, fără o mestecare suficientă a dumicatului, enervați sau obosiți? Un prim efect este aerofagia, adică înghițirea, odată cu mâncarea, de aer, care va mări pungile de aer din zona stomacală. Aceste pungi, care au un rol asemănător cu pernele de aer de la autovehicule, dacă sunt umflate peste normal, apasă ficatul, determinând grețuri sau alte neplăceri și stingherind funcționarea acestui important organ curățitor de otrăvuri. Sau apasă asupra inimii, pe care o fac să bată mai repede, dând naștere neplăcutelor palpitații.

Un șir întreg de alte stări negative, directe și indirecte (dar cu bătaie lungă) sunt consecința absorbției defectuoase a hranei. După cum se știe, în alcătuirea sistemului nervos uman, în afara sistemului nervos central, voluntar, există, legat de acesta, sistemul nervos vegetativ sau periferic, care funcționează autonom, fără să „conștientizeze” primului sistem. Din această cauză, el a mai fost numit sistemul nervos „visceral”, adică al organelor interne, al automatismului, al ciberneticului uman. Sistemul nervos vegetativ este constituit din două subsisteme: subsistemul nervos simpatic și subsistemul nervos parasimpatic (numit și vag). Ceea ce unul contractă, celălalt dilată, ceea ce unul activează, celălalt inhibă. Când omul este liniștit, între aceste două subsisteme nervoase există un echilibru perfect. Când omul este enervat, încordat, crispat, echilibrul este deranjat. Unele organe vor funcționa prea intens și prea repede, altele insuficient și prea lent; întregul sistem „cibernetic” al organismului este deranjat. Întrucât sistemul endocrin este și el perturbat, unele glande secretând prea mult, altele prea puțin, dezechilibrul se amplifică. Dacă, în aceste condiții, omul introduce în organismul său hrană, ca urmare a deranjamentului general neurovegetativ, digestia se va desfășura anapoda: secreția salivei, a sucului gastric, a sucurilor intestinale, se va face prea intens sau prea puțin. Acum se semnează polițele pentru viitoarele ulcere gastrice și duodenale, enterite, pancreatite și diabet. Dar valul chimismului perturbat în aceste funcții va afecta și ficatul și rinichii. Mișcările și anti-mișcările intestinale (peristaltismul și antiperistaltismul) vor funcționa și ele prea intens sau prea slab, prea repede sau prea lent. Consecința: diareea sau, din contră, constipația.


Lumea trebuie să înţeleagă foarte bine că pentru acelaşi aliment introdus în organism, prelucrarea şi absorbţia lui pot diferi enorm, în funcţie de starea sistemului nervos vegetativ al persoanei la momentul respectiv. O stare calmă duce la cel mai bun randament în absorbția lui și la un minim de deșeuri rezultate din procesul digestiv-absorbativ. După cum e de așteptat, o stare de enervare, agitație, crispare, duce la cel mai slab randament de absorbție a alimentului și la cel mai mare volum de deșeuri. Cum organele depurative, excretoare, de eliminare a deșeurilor, sunt proiectate pentru un anumit nivel al acestora, și cum și ele sunt cuprinse de perturbarea generală a sistemului de comandă, deșeurile rămase în organism sunt plimbate în tot ce este lichid – sânge, limfă etc. – perturbând și sistemul imunitar și pe cel nervos central, generând amețeli, dureri de cap etc. Deci nerespectarea tihnei la masă nu este numai un act dăunător, ci și o afacere proastă! Se reduce valoarea economică a alimentelor, care, după cum toți știm, sunt din ce în ce mai scumpe. În fine, o altă consecință puțin cunoscută: graba sau (și) starea tensionată determină înghițirea dumicatului insuficient mestecat, înainte de eliberarea energiilor subtile cuprinse în el, deoarece aceasta se realizează numai după distrugerea completă a texturii alimentului, iar absorbția energiilor se face sublingual (ca la medicamentele homeopatice) și prin cerul gurii.

Două ultime observații importante:
1. În situația în care nu reușești, dintr-un motiv care te depășește, să realizezi condiția de tihnă necesară, mai bine sari peste masa respectivă. Este mai profitabil din toate punctele de vedere!
2. Nu încălca tihna necesară actului nutrițional, chiar dacă n-ai de mâncat decât o felie de pâine! Mâncatul în grabă şi în condiţii improprii reprezintă semnarea poliţelor diferitelor boli şi o investiţie economică proastă! Și nu numai corpul fizic este în pierdere, ci întreaga fiinţă, pentru că-ţi privezi corpurile subtile de absorbţia de energie – sursa de viaţă stocată în alimente, aceasta fiind eliberată, după cum am văzut, numai după o masticaţie îndelungată.

Unde trebuie să mâncăm?

Locul unde mâncăm este condiționat de atitudinea noastră față de actul hrănirii. Dacă noi îl considerăm un act banal, o formalitate de refacere a energiei consumate, un simplu act fiziologic față de care n-avem nicio responsabilitate, situându-ne de bună voie la nivel animalic, atunci întrebarea de mai sus nu-și mai are rostul. Dar dacă înțelegem natura lui divină, vom alege cea mai bună încăpere, ca însorire, aerisire și aspect, adică un cadru care să corespundă asigurării tihnei. Cine are posibilitatea, în anotimpurile calde, să aleagă un loc în grădină, la umbra unui copac. Cine a reușit să se rupă definitiv și irevocabil de animalitate în actul nutrițional, va găsi locul corespunzător, chiar dacă, obligat de situația reală, va trebui să facă acest lucru în imaginația lui. Oricum ar fi, locul ales trebuie să contribuie la asigurarea liniștii necesare.

Când trebuie să mâncăm?

Poate că unele persoane se vor mira de stupiditatea întrebării. Auzi vorbă! Mănânci când ți-e foame! Și, mai ales, când poți! Din nefericire, problema nu-i așa de simplă, dacă ținem seama că omul este dependent de legile naturii și nu invers! Acum se știe că tot ce este viu este supus unor bioritmuri, cicluri legate de marile energii ale Universului. Bioritmul de 23 de zile pentru corpul fizic, de 28 de zile pentru corpul astral-emoțional și de 33 de zile pentru corpurile mentale sunt bine cunoscute. Ceea ce noi am aflat recent, era cunoscut în daoism de mii de ani: fiecare organ, are un maxim funcțional. Dacă se ține seama de aceasta, timpul cel mai potrivit pentru mâncat este între orele 12:00 și 13:00 pentru prima masă și 18:00-20:00 pentru cea de-a doua. De aici, rezultă că mâncatul de dimineață, faimosul mic dejun, este o mare eroare, cu consecințe dintre cele mai negative: activitatea depurativă, de eliminare a deşeurilor este oprită sau mult încetinită tocmai la vremea maximului său energetic și obligată să se realizeze cu mare pierdere de randament. Dacă prima masă este luată între orele 12:00 și 13:00, organismul va funcționa cu randamentul maxim în activitatea depurativă, găsind sistemul digestiv odihnit. Masa fiind terminată la ora 13:00, când începe activitatea maximă a intestinului subțire, adică a absorbției intestinale, aceasta se va fac, de asemenea, cu randament maxim.

De câte ori trebuie să mâncăm?

Din observațiile expuse în paragraful anterior, rezultă că numărul meselor recomandate este de 2, una între orele 12:00 și 13:00, și cea de-a doua între orele 19:00 și 20:00. Cu mulți ani în urmă, la primele mele contacte cu macrobiotica – care înseamnă nutriție de viață lungă, sistemul nutrițional predominant în Extremul Orient – am aflat cu mirare că există un raport direct între numărul de mese și numărul de ore de somn necesare în 24 de ore. Astfel: la 3 mese pe zi (normalul civilizației moderne) corespunde un necesar de 8 ore de somn, la două mese pe zi, un necesar de 6-7 ore de somn, iar la o singură masă pe zi, 4-5 ore de somn în 24 ore! Faptul mi-a părut ridicol, și totuși era menționat în toate conferințele despre alimentația macrobiotică. Când, ulterior, am adâncit problema nutrițională, aflând că la alimentația practicată de majoritatea semenilor, adică omnivoră, cu predominanță carnivoră, consumul total de energie la numărul normal de 3 mese pe zi este de peste 65%, mirarea mea a dispărut.

Cât trebuie să mâncăm?

Este, de asemenea, o întrebare care ar putea părea ridicolă. Și aceasta, din simplul motiv că este extrem de dificil să convingi o societate umană obsedată de bucuria burții că pentru sănătatea ei e bine să se ridice de la masă încă ușor flămând, decât prea sătul. Ar trebui să fie clar pentru oricine că supraîncărcarea stomacului poate produce dificultăți în funcționarea întregului tract digestiv, și aceasta atât prin efect mecanic, cât și biochimic. Oare câte dispepsii n-au drept cauză mâncatul lacom și supraîncărcarea stomacului?

Ce alte condiţii comportamentale mai trebuie îndeplinite în cadrul actului nutriţional?

- Să nu se fumeze. Încăperea în care se ia masa trebuie să fie bine aerisită. Fumătorii trebuie să se abțină de la fumat, măcar cu o oră înainte să mănânce și încă două ore după masă. Ce se întâmplă dacă se fumează în acest timp? Cam cu o oră înainte de masă, activitatea salivară se intensifică (ca urmare a unui reflex condiționat). Puterea de dizolvare a nicotinei și a gudroanelor de către salivă este imensă. Din această cauză, cantitatea de nicotină și celelalte otrăvuri își măresc concentrația în salivă, fiind apoi înghițite. Majoritatea acestor substanțe au și efecte spastice, de încordare, de iritare și dezechilibrare a sistemului neurovegetativ. Fumatul nu face decât să grăbească producerea de gastrită, ulcer, cancer. Deoarece digestia începe încă din timpul mesei, practic, după primele înghițituri, și durează 6-8 ore, în funcție de natura alimentelor ingerate, dar are amplitudinea cea mai mare în primele două ore, este imperios necesar ca fumătorul, măcar în aceste două ore de după masă să se abțină de la fumat.
- În timpul mesei nu trebuie să se vorbească. În afară de faptul că există oricând pericolul de înecare prin pătrunderea de fragmente din bolul alimentar în trahee, o primă consecință este aerofagia, adică înghițirea de aer, cu efectele menționate mai sus. Vorbitul în timpul mesei distrage atenția de la autosupravegherea mestecatului și distorsionează respirația, care trebuie să se desfășoare nestingherit, pentru asigurarea oxigenului necesar. Vorbitul în timpul mesei este cea mai răspândită atitudine greșită față de actul nutrițional. Mesele de afaceri și festinurile sunt aberații din punct de vedere nutrițional. În fapt, orice masă,  indiferent de obiectivul ei (nuntă, botez, înmormântare, parastas etc.) este o manifestare eronată, dacă în timpul mâncatului nu se face liniște. Faptul că aceste mese sunt ocazionale sau chiar unice, nu înseamnă că ele trebuie să capete derogare de la caracterul sacru al hrănirii. Deci, fie că masa este luată de unul singur, fie în colectiv, ea trebuie să se desfășoare în tăcere, cu întreaga ființă acordată la divin, pentru absorbția integrală a darurilor sale, și abia apoi se va da atenția cuvenită motivului de sărbătoare.
- La masă nu trebuie să se citească ziarul sau orice altceva. Ar fi o distragere a atenției de la alimentarea corectă, având efectele nedorite menționate mai sus.
- În afara mesei de prânz şi a celei de seară, nu trebuie să se mănânce nimic. Orice ciugulire, oricât de neînsemnată, în afara meselor, este dăunătoare, chiar dacă este vorba de o bomboană. Oricât de perfectă ar fi mașina umană, ea nu poate aprecia exact câtă mâncare vei consuma la ciugulitul respectiv. Cum sucurile salivare și gastrice încep a fi secretate cu puțin înaintea introducerii alimentelor în tubul digestiv (excepție fac mesele la oră regulată, care au creat un reflex condiționat) acestea vor fi secretate (fiind înșelate) în cantitate mai mare decât necesarul digerării îmbucăturii respective; cum stomacul se va goli în scurt timp, excesul de suc gastric, acid, va irita mucoasa gastroduodenală, având consecințe ușor de prevăzut.
- În timpul mesei nu se ascultă radioul și nu se privește la televizor. Nu trebuie să intervină niciun element sonor sau vizual care ar putea deranja comunicarea noastră rezonantă cu divinul.
- În timpul mesei trebuie eliminat orice gând și sentiment negativ. Pentru a înțelege mai bine necesitatea acestei condiții, este necesar să aduc o explicație: Sentimentele negative ale unei persoane atrag sentimentele negative ale altor persoane, gândurile ei negative atrag alte gânduri negative. Într-o asemenea situație, o persoană cuplată negativ mental și/sau emoțional nu va mai putea obține comuniunea cu divinul, care are, firește, polaritatea + supremă.

Cum trebuie să fie masa la care mâncăm?

Oricât de sărăcăcioasă ar fi o masă, atât din punct de vedere al mobilei, cât și al mâncării puse pe ea, aceasta se poate prezenta cu demnitate sărbătorească, cu respect al sacrului, așezând pe ea o față de masă simplă, curată, pe care să se afle o cană cu o floare de câmp sau un mic ghiveci cu o plantă, înflorită sau nu. Ceea ce trebuie să predomine este curățenia, simplitatea și iubirea. Într-un astfel de cadru ambiental, și o felie de pâine capătă o semnificație deosebită.

Sursa: Radu Ilie Mânecuță, Nutriția omului - act sacru, Ed. Orfeu, 2000

Comentarii

  1. Interesant articol >:D< am sa pun si eu in practicare aceste sfaturi >:D< multumesc frumos pentru informatii!

    RăspundețiȘtergere
  2. Informatii foarte valoroase pentru sanatatea fiintei umane, necesare de aplicat/practicat, dar tinand cont de unicitatea fiecaruia. Azi medicina/farmacia da in general tratamente care trebuiesc luate de 3 ori pe zi (dimineata, pranz, cina) de obicei luate dupa masa. Trebuie analizat de fiecare cum crede ca e mai bine. Azi in lumea civilizata se manaca mult prea mult. De aici supraponderabilitate cu consecinte neplacute. De reflectat, pentru o viata mai simpla d.a.p.d.v. Multumiri pentru articol. Emanuel

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

POSTĂRI ALEATORII

  • Khazarii de ieri - evreii de azi + documentar (RO)
    02.10.2015 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); KHAZARII DE IERI – EVREII DE AZI «O stranie poveste a fost mereu lansată de-a lungul timpului de evrei, relativ la închipuita lor…
  • Absurditatea predării religiei în școli + documentar (RO)
    17.11.2014 - 7 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ABSURDITATEA PREDĂRII RELIGIEI ÎN ŞCOLI Predarea religiei în şcolile româneşti este cvasi-obligatorie, prin faptul că părinţii sunt…
  • Știința cimaticii și misterioasele cercuri din lanuri + VIDEO (RO)
    15.12.2012 - 1 Comments
    --> ŞTIINŢA CIMATICII ŞI MISTERIOASELE CERCURI DIN LANURI Daniel Roxin Misterul nedezlegat al cercurilor din lanuri a făcut…
  • Bitterul suedez – un remediu natural universal
    27.05.2012 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); BITTERUL SUEDEZ - UN REMEDIU NATURAL UNIVERSAL Prezentare generală Cu toţii am auzit de beneficiile bitterului suedez, un tratament…
  • Papa Benedict şochează: Calendarul creştin e greşit! + documentar (RO)
    23.12.2012 - 2 Comments
    --> v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} Normal 0 false …
  • Top 10 animale drăguțe care to pot omorî
    07.08.2019 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 10. Foca leopard Acestea arată atât de drăguț încât cu siguranță nu ne-am aștepta ca vreuna din ele să ne rănească. Totuși, au fost…
  • București - numele cartierelor
    20.05.2012 - 2 Comments
    --> ORIGINEA NUMELOR DE CARTIERE BUCUREȘTENE Toată lumea știe de unde vine numele București. Legenda lui Bucur, care a îmbrăcat mai multe identități - de la cioban, fiu de voievod,…
  • Cum alegi crema antirid potrivită
    29.06.2018 - 0 Comments
    Cum alegi crema antirid potrivită Piele noastră are nevoie de multă atenție și îngrijire pentru a se menține tânără, suplă și hidratată, în special atunci când observi linii fine sau riduri. Cu…
  • Dan Puric despre invidie
    27.07.2012 - 7 Comments
    --> INVIDIA  Dan Puric Într-o zi, vecinul nostru de bloc și-a luat un aparat de aer condiționat. Era un zăduf îngrozitor, dar noi n-aveam aparat de aer condiționat și nici…
  • 18 pisici care sunt fascinate de bradul de Crăciun (FOTO)
    26.12.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. Deja e Crăciunul??? Nu cred! 2. E cel mai frumos lucru pe care l-am văzut vreodată 3. Domn, Domn să-nălțăm! 4. Dumnezeule... e…
  • USTUROIUL alungă vampirii… şi nu numai
    03.04.2012 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); USTUROIUL alungă vampirii… şi nu numai Cura de usturoi distruge celulele canceroase, stopează tumorile maligne şi ţine în…
  • Principalii factori ruinători ai sănătății + documentar (RO)
    19.07.2012 - 2 Comments
    --> PRINCIPALII FACTORI RUINĂTORI AI SĂNĂTĂŢII, CARE VĂ POT PRIVA DE CEL PUȚIN 10 ANI DIN VIAŢĂ dr. Călin Mărginean - Consumaţi în fiecare zi băuturi alcoolice; - Fumaţi…
  • 30 de fapte amuzante despre Ziua Îndrăgostiților care te vor surprinde (Inclusiv istoria din spatele acestei sărbători)
    04.02.2023 - 0 Comments
    Când începi să te gândești la Ziua Îndrăgostiților, poate că îți imaginezi buchete de flori superbe, baloane în formă de inimă, tone de dulciuri și felicitări sentimentale care te vor face cu…
  • Actori care arată ca personajele pe care le-au interpretat
    24.01.2017 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ACTORI CARE ARATĂ CA PERSONAJELE PE CARE LE-AU INTERPRETAT Actorii sunt oameni care se prefac că sunt altcineva. Asta-i meseria…
  • Zâmbetul – inteligența inimii și a relațiilor sociale + VIDEO (RO)
    05.01.2013 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ZÂMBETUL – INTELIGENȚA INIMII ȘI A RELAȚIILOR SOCIALE Înţelepciunea antichităţii…
  • Colesterolul - realități pe care doctorul nu ți le spune + VIDEO
    30.05.2013 - 21 Comments
    --> COLESTEROLUL – REALITĂȚI PE CARE DOCTORUL NU ȚI LE SPUNE – Tocmai ai primit rezultatele analizelor de sânge iar nivelul colesterolului total este 300! Intri în panică și asculți…
  • Regina Elisabeta a II-a - detalii mai puțin cunoscute + slideshow
    12.06.2014 - 3 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); REGINA ELISABETA A II-A – DETALII MAI PUȚIN CUNOSCUTE – Elisabeta a II-a (n. 21 aprilie 1926) este regină a 16 state suverane,…
  • Beneficiile mersului pe jos
    09.09.2014 - 1 Comments
    --> BENEFICIILE MERSULUI PE JOS Corpul uman este făcut pentru a merge. S-a constatat că un mers în ritm normal timp de 30 de minute are un impact enorm asupra stării noastre de…
  • 8 motive pentru care să NU bei 8 pahare de apă pe zi + VIDEO
    01.08.2013 - 18 Comments
    --> 8 MOTIVE PENTRU CARE SĂ NU BEI  8 PAHARE DE APĂ PE ZI Toată lumea cunoaște recomandarea: „Beți 8 pahare de apă pe…
  • Nume de localități românești pentru turiștii străini
    10.05.2012 - 0 Comments
    NUME DE LOCALITĂȚI ROMÂNEȘTI PENTRU TURIȘTII STRĂINI Adunații Copăceni - Gathered Tree People Afumați - NeverSober Baia Mare - MasterBath Băicoi - YouBall Broșteni -…
  • 12 fapte uimitoare despre anatomia umană
    14.10.2021 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sigur, tu și corpul tău sunteți inseparabili, dar cât de multe știți cu adevărat despre el? Care sunt motivele pentru toate lucrurile…
  • 20 de reguli de viață bună + VIDEO (RO)
    11.04.2012 - 0 Comments
    --> 20 DE REGULI DE VIAȚĂ BUNĂ Institutul pentru anxietate și stres din Paris a definit 20 de reguli în viață. Experții spun că dacă cineva reușește să-și însușească măcar 10 dintre…
  • 9 situații amuzante care explică perfect ce este marketing-ul
    30.07.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. Vezi o fată superbă la o petrecere. Te duci la ea și îi spui: „Sunt foarte bogat. Mărită-te cu mine!” - Acesta este marketing…
  • Mazărea - o proteină vegetală de calitate
    26.03.2012 - 0 Comments
    --> MAZĂREA – o proteină vegetală de calitate Mazărea (Pisum sativum) este originară din Asia Centrală. Se pare că pentru prima oară, boabele verzi ale acestei leguminoase, rudă bună…
  • 15 fapte interesante despre Islanda
    12.07.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. Când Stalin a murit, pe 5 martie 1953, majoritatea islandezilor l-au jelit ca pe un erou. 2. Leifur Eiríksson a descoperit…
  • 21 de fapte amuzante despre bărbați
    05.06.2023 - 0 Comments
    Bărbații pot fi văzuți ca niște creaturi ciudate datorită unei combinații de așteptări sociale, factori biologici și ciudățenii individuale. Societatea îi prezintă adesea pe bărbați cu anumite…
  • Istoria ceaiului
    20.03.2012 - 2 Comments
    --> ISTORIA CEAIULUI Arborele de ceai (Camellia sinensis), planta ale cărei frunze sunt folosite în producerea ceaiului, îşi are originea în sudul Chinei (provincia Yunnan).…
  • Sarea în bucate
    07.08.2016 - 5 Comments
    SAREA ÎN BUCATE Dacă vă simțiți confuz(ă) după ce ați citit nenumăratele mesaje din mass media și de pe Internet despre ce alimente și suplimente sunt bune sau rele pentru dumneavoastră,…
  • „Corbul alb sacru” îngrijit pe insula Vancouver după ce a fost găsit subnutrit și rănit + FOTO
    24.01.2022 - 0 Comments
    Vara trecută a fost o perioadă de neuitat pentru personalul de la North Island Wildlife Recovery Centre din Insula Vancouver, Canada, deoarece au avut șansa de a găzdui un oaspete cu adevărat…
  • The Japanese Miracle + VIDEO
    17.12.2022 - 0 Comments
    No country has achieved what Japan did in the post-World War II period. Japan's economic progress in recent decades has rightly been called the 'Japanese economic miracle'. Since 1950, Japan's…
  • Cele mai bune citate ale lui Zlatan Ibrahimović la momentul retragerii din fotbal, la 41 de ani
    06.06.2023 - 0 Comments
    Zlatan Ibrahimovic: o forță impunătoare de îndrăzneală și strălucire, un virtuoz al fotbalului ca nimeni altul. Cu un stil enigmatic care atrage atenția, este o întruchipare vie a unei carisme mai…
  • Ciupercile vindecătoare
    21.03.2012 - 1 Comments
    --> CIUPERCILE VINDECĂTOARE Ciupercile sunt un aliment sănătos. Cercetătorii demonstrează că ele apără organismul de cancer şi au un rol important în întărirea sistemului imunitar.…
  • A fi sau a nu fi... longeviv + VIDEO
    17.02.2015 - 0 Comments
    A FI SAU A NU FI… LONGEVIV În sens larg, longevitate înseamnă lungimea vieții unei ființe. Particularizând, ne putem referi la longevitatea potențială, adică durata maximă de viață pentru care…
  • Integrala manuscriselor Cantemir + VIDEO
    11.12.2012 - 0 Comments
    --> EVENIMENT CULTURAL EUROPEAN Au apărut primele 25 de volume din   „Integrala manuscriselor Cantemir” Lădiţa cu „Integrala manuscriselor Cantemir”, pe care a…
  • 25+ de pisici care iubesc căldura mai mult ca orice (FOTO)
    09.06.2016 - 0 Comments
    Trei fapte despre pisici: 1. Își petrec majoritatea vieții dormind. 2. Atunci când nu dorm, complotează să cucerească lumea. 3. Atunci când nu dorm și nu complotează împotriva…
  • Cancerul adoră zahărul
    04.03.2016 - 2 Comments
    CANCERUL ADORĂ ZAHĂRUL „Nu zeii sunt vinovaţi pentru bolile oamenilor. Ele sunt rezultatul nesăbuinței lor”. Pitagora Toți doctorii au învățat la facultate despre Otto Warburg și…
  • Short History of Humanity in 12 Funny Facts
    19.12.2022 - 0 Comments
    Human history (in brief):1. Woman no longer accepts to live in trees. And cries. The man discovers the cave. 2. The cave is cold. The woman cries. The man discovers the fire.3. The children…
  • Capsula Mundi + VIDEO (RO)
    20.02.2016 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CAPSULA MUNDI Adio coșciuge! Acest sac organic te va transforma într-un copac, atunci când vei muri. …
  • Cazul OSHO + VIDEO
    07.06.2012 - 1 Comments
    --> Cazul OSHO Există oameni înverşunați împotriva mea. Nu m-au văzut vreodată, nu m-au ascultat niciodată,  nu ştiu ce fac şi totuşi sunt împotriva mea. E surprinzător. Chiar şi…
  • Rețete culinare - Hrană vie
    07.04.2012 - 0 Comments
    --> HRANĂ VIE – REŢETE I. APERITIVE ȘI MÂNCĂRURI NATURISTE TORT APERITIV DE GOGOŞARI CU BRÂNZĂ DE VACI (SAU CAŞ) Ingrediente: 7 gogoşari, 300 gr. brânză de vaci (sau caş),…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *