PLĂCEREA GUSTULUI
– CONDIMENTELE ȘI MIRODENIILE –
– CONDIMENTELE ȘI MIRODENIILE –
Condimentele fac mâncarea delicioasă. Mirodeniile și
ierburile aromatice dau alimentelor gust și savoare. Fără ele, preparatele
noastre culinare ar fi fade. Sunt cele mai mici ingrediente, dar au o mare importanță
în bucătărie, căci nu mâncăm doar ca să ne potolim foamea, ci și pentru plăcerea
pe care ne-o produce mâncatul. De când a învățat să gătească, omul a fost
fascinat de condimente, atât pentru aroma și gustul lor delicat, cât și
datorită proprietăților lor vindecătoare și puterilor afrodisiace și chiar magice
care li s-au atribuit.
Folosiți întotdeauna condimente și mirodenii pentru a
aromatiza preparatele culinare pe care le creați! Există o mulțime de moduri
prin care puteți îmbunătăți gustul mâncărurilor, fără a mai adăuga ulei, sare
sau zahăr. Creați-vă un dulăpior de condimente și încercați o aromă nouă în
fiecare zi. Și acum, să cunoaștem mai bine proprietățile câtorva dintre sutele
de condimente folosite în alimentație:
Busuiocul crește atât la latitudinile tropicale, cât și la cele
temperate, dar cu cât se bucură de mai mult soare, cu atât aroma lui e mai
puternică. Mirosul și gustul său se datorează uleiurilor esențiale pe care le
conține. Există mai multe varietăți de busuioc, în funcție de culoare, forma
frunzelor sau aromă. În India, busuiocul era considerat plantă sfântă și era
folosită în ceremoniile religioase. Planta a fost adusă în Europa de Carol cel
Mare, fiind cultivată ca plantă medicinală în grădinile mânăstirilor. Busuiocul
este foarte aromat, și are un gust dulce, ușor piperat. Dă mâncării o aromă
proaspătă. Este un condiment clasic în bucătăria italiană: pesto, insalada
caprese sau pizza nu sunt preparate ca la carte fără acest ingredient. Se
potrivește la salatele și sosurile de roșii, la pastele făinoase, carnea de
pui, pește și crustacee. De reținut că frunzele proaspete au o aromă mult mai
puternică decât cele uscate, de aceea este bine să-l creșteți și în ghivece, ca
să vă bucurați de aroma lui și iarna. Se adaugă în mâncare la sfârșit, altfel
își pierde aroma.
Foile de dafin sunt frunzele unui copac numit și laur. Acestea au
fost menționate într-un document sumerian, vechi de 7000 de ani. În
antichitate, cununile de laur erau considerate un simbol al victoriei. Comandanții
romani erau împodobiți cu ghirlande din frunze de laur după câștigarea unei
bătălii. Grecii îi aduceau zeului Apollo frunze de laur ca ofrandă, dar acestea
erau folosite și în alt scop: preotesele Templului din Delphi își rosteau
profețiile ținând o frunză de dafin în gură. Foile de dafin au un gust ușor amar,
înțepător, și o aromă puternică. Se folosesc la preparatele din fasole, tocănițe
de carne sau de cartofi, aspicuri, varza acră, murături. Dafinul poate fi
cultivat în grădină, dar și în ghiveci, ca plantă decorativă. Frunzele lui
au proprietăți antibacteriene, în Evul Mediu fiind folosite ca medicament
contra ciumei. Atenție! Folosite în cantitate mare, foile de dafin induc stări
de transă, amețeli, tulburări mentale.
Chimenul este unul dintre cele mai vechi condimente, fiind folosit
încă din neolitic. Crește sălbatic în Europa, nordul Africii, vestul Asiei și
în India. În grădină, planta se dezvoltă pe parcursul a doi ani. În primul an
seamănă cu sfecla, iar frunzele sale pot fi consumate. În al doilea an crește
până la 90 de cm înălțime, producând inflorescențe albe sub formă de umbrelă,
care toamna sunt tăiate și uscate. Semințele de chimen conțin uleiuri esențiale,
care le dau gustul caracteristic. Ca proprietăți, chimenul stimulează digestia
și reduce balonarea. Un ceai preparat din chimen, fenicul, anason și urzică
poate stimula lactația. În mâncăruri este bine să se folosească singur,
necombinat cu alte condimente. Este potrivit pentru asezonarea mâncărurilor de
legume (cartofi, dovlecei, fasole, năut), a preparatelor pe bază de varză, la
tocănița de miel, porc sau gâscă. Semințele râșnite își degajă mult mai bine
aroma.
Hasmațuchi sau asmățuiul
este o plantă perenă ce poate atinge un metru înălțime, cu frunze în formă de
pană și flori albe, dispuse într-o umbrelă, din care se dezvoltă semințele.
Fructele sale sunt bogate în uleiuri esențiale. De la hasmațuchi se folosesc
frunzele proaspete și semințele, care au o aromă discretă de țelină și lemn
dulce. Pe timpul verii, pot fi găsite în piețe. Este o plantă rezistentă la
frig și poate fi crescută ușor în grădină. Ca sfaturi pentru gătit, hasmațuchi
se potrivește cu menta și cu roinița. Absoarbe acizii din compoturile foarte
acre de agrișe sau rubarbă, putând reduce cantitatea de zahăr. Este excelent ca
adaos la salate, pește, crustacee, pui, mazăre, fasole verde și roșii.
Deserturile arată foarte frumos dacă sunt decorate cu frunze de hasmațuchi.
Coriandrul este o plantă de la care se folosesc semințele
(măcinate), frunzele proaspete și rădăcina. Este foarte popular în bucătăria
mexicană, latino-americană și asiatică. Se folosește la orez, fasole, pește,
crustacee, legume, sosul salsa, salate sau diferite preparate la cuptor. Se
adaugă peste preparat cu câteva minute înainte de a-l servi. Se poate cultiva
în gradină. Atârnați florile cu inflorescența în jos, într-o pungă de hârtie,
pentru a strânge semințele. Coriandrul conține uleiuri esențiale care ajută în
tulburările stomacului și ale intestinelor, fiind în același timp și un bun
sedativ. Urme de coriandru au fost găsite în mormintele faraonilor, ceea ce
indică faptul că acesta era apreciat în Egiptul Antic.
Mărarul este una dintre puținele plante de la care poți consuma
tot: frunzele, tulpina și semințele. Conține calciu, potasiu, sulf, fier,
magneziu, sodiu și vitaminele A, B și C. Uleiul volatil din mărar conține 50% carvonă (un
puternic antioxidant, specific mărarului, dafinului și chimenului), substanță
cu un intens efect
anticancerigen. Iată câteva beneficii ale consumului de mărar: stimulează activitatea
rinichilor, întărește oasele, calmează durerile abdominale, combate depresia,
împrospătează respirația. Atât partea verde, cât și semințele
de mărar au un gust asemănător cu cel al chimenului. Semințele se folosesc mai
ales pentru condimentarea preparatelor din pește și orez. Frunzele proaspete se
folosesc în salatele cu castraveți, la fructele de mare, preparatele din pui, la
iaurt, fasole verde, roșii, cartofi și sfeclă. Se cultivă cu ușurință în
grădină.
Ghimbirul este o plantă perenă, care crește la tropice. Se cultivă
în India, Indonezia, China, Japonia, Australia, America de Sud și Nigeria. Ca
aspect, seamănă cu o trestie, ce poate ajunge la un metru înălțime. Face boboci
mici, din care ies flori galben-roșiatice. Rizomul plantei conține uleiuri
esențiale și rășini, care-i dau mirosul și gustul distinctiv. În anul 500
î.e.n., filozoful Confucius își asezona majoritatea mâncărurilor cu ghimbir,
pentru a-și asigura o viață lungă. În medicina naturistă asiatică sunt
prescrise ceaiul și băile de ghimbir, pentru reumatism, dureri musculare sau
răceli. Ghimbirul stimulează apetitul și digestia și calmează crampele. Ca
gust, este iute, fructat și aromat. Intră în componența curry-ului asiatic și
dă gust cărnii de pui și miel, dar și peștelui și fructelor de mare. Pudra de
ghimbir intensifică gustul orezului cu lapte și al salatelor de fructe. Rizomii
de ghimbir se găsesc și în supermarketurile noastre (rezistă fără probleme 2-3
săptămâni în frigider) iar pudra de ghimbir, la raionul de condimente.
Ghimbirul dă alimentelor aromă și o notă picantă. Folosiți-l uscat și măcinat
la orez și la prepararea marinatelor, iar proaspăt (tăiat felii sau ras) la
marinate, pește, pasare, porc sau legume. Dintr-un rizom plantat în grădină sau
într-un ghiveci mai mare, veți obține mai mulți rizomi.
Isopul este o frumoasă plantă de grădină. Frunzele sale tinere au un
gust ușor înțepător și un miros de mentă și pot fi folosite la aromatizarea sosurilor
și a salatelor de fructe sau de verdețuri, iar florile, ca decor. Ca virtuți
medicinale, menționăm că isopul stimulează apetitul, este bun în caz de
indigestie sau gastrită și are efect laxativ. Se recomandă sub formă de ceai în
răceli (eliberează căile respiratorii), în durerile reumatice și în bolile de
ficat. Uleiul esențial de isop este un excelent tonic general, inducând o stare
de bună dispoziție. Prin urmare, căutați-l în magazinele Plafar.
Nucșoara este un condiment obținut din coaja fructului produs de un
copac, numit chiar copacul de nucșoară. Acest copac, care poate trăi și 100 de
ani, este originar din Noua Guinee, dar în prezent este cultivat mai ales în
Brazilia, Indonezia, India, Madagascar și Mauritius. În secolele al XVII-lea și
al XVIII-lea, nucșoara, alături de cuișoare și scorțișoară, se număra printre
cele mai scumpe condimente din lume. Nucșoara are un gust fin, ușor dulceag, de
nucă. Se adaugă în preparatele cu morcovi, broccoli, varză de Bruxelles și
conopidă. Piureul de cartofi, spanacul, sosurile ușoare, cremele de brânză,
ouăle, peștele și mâncărurile cu carne sunt mai gustoase dacă le adăugăm un
praf de nucșoară. Dar nucșoara este un condiment excelent mai ales în
deserturi, cum ar fi cremele de zahăr ars, budincile, compoturile și
prăjiturile. Atenție! Nucșoara se folosește în cantități foarte mici, altfel
preparatul capătă un gust leșios. Și pentru că își degajă aroma doar când este
răzuită, cumpărați-vă o răzătoare specială pentru nucșoară. Și încă ceva:
nucșoara își pierde aroma atunci când este încălzită, de aceea, mâncarea
trebuie condimentată doar după ce a fost luată de pe foc și s-a răcorit.
Oregano este considerat unul dintre cele mai valoroase condimente.
Originar din zona mediteraneană, poate fi cultivat cu succes în toate zonele
temperate, însă cu cât soarele este mai intens, cu atât mai puternică este
aroma acestei plante. Mirosul și gustul frunzelor sale se datorează celor două
uleiuri esențiale conținute: carvacrol și timol. La vechii greci, oregano era un
simbol al bucuriei inspirată de Afrodita, zeița iubirii. Miresele și mirii se
împodobeau cu cununi de oregano, deoarece se credea că planta are puterea de a
le întări dragostea. În bucătărie, oregano este principalul condiment în
amestecurile pentru pizza. Este condimentul potrivit pentru mâncărurile de
legume (dovlecei, ardei gras, cartofi), dar și cu fripturile de porc și vită.
Gustul său este înțepător și ușor dulce, iar mirosul intens. Se asociază bine
cu rozmarinul și cu cimbrul. Trebuie adăugat la sfârșitul procesului de
preparare, pentru a-și degaja pe deplin aroma. Oregano poate fi cultivat în
grădină sau în ghivece.
Menta conţine o cantitate mare de uleiuri volatile, polifenoli,
taninuri, flavonoizi şi principii amare. Uleiul volatil din frunzele de mentă
este compus din mentol, mentonă, mentofuran, carvacrol și timol. Datorită conţinutului
în aceste uleiuri, menta este folosită nu doar ca medicament, ci şi ca aromatizant
în industria cosmetică şi cea alimentară. În bucătărie se folosește la aromatizarea
iaurtului, salatelor și preparatelor din mazăre, fasole, porumb, cartofi. Se
cultivă cu succes atât în grădină, cât
și în casă.
Rozmarinul este o plantă originară din zona mediteraneană, unde
crește spontan și astăzi. Este mereu verde, îi place mult soarele și, cu cât
primește mai mult, cu atât aroma lui e mai bună. Frunzele sale înguste
seamănă cu cele ale bradului. Gustul și aroma acestora sunt date de uleiurile
pe care le conține, taninului, substanțelor amare, rășinilor, flavonelor și
saponinelor. Vechii egipteni, grecii și romanii considerau rozmarinul o plantă
sfântă. Se credea că întărește memoria. De aceea, simboliza fidelitatea în
cuplu, iar învățăceii obișnuiau să poarte cununi de rozmarin, ca să-i ajute la
studiu. Era ars în încăperile bolnavilor, pentru purificarea aerului, iar în
timpul marii ciume oamenii purtau la gât săculețe cu rozmarin, care să-i
ferească de infecție. Ca leac, rozmarinul ajută la o serie de probleme:
surmenaj, dureri de cap, abdominale sau reumatismale, stimulează secreția
biliară și producerea sucurilor gastrice. Rozmarinul este un condiment clasic
în bucătăria mediteraneană, dar este folosit și în bucătăriile din restul
Europei. Asezonează bine mielul, vânatul, carnea de porc, vită și pui. Este bun
în salatele de fructe și excelent împreună cu roșii, dovlecei, fasole, cartofi
și alte legume. Rozmarinul se asociază bine cu usturoiul și cimbrul. Se poate
cultiva direct în grădină sau în ghiveci.
Salvia este o iarbă perenă, care poate crește până la 80 de
centimetri înălțime. Are frunze ovale, ușor păroase, de culoare gri-verzui, și
face în luna iunie flori albastre sau liliachii. Frunzele ei frumos
mirositoare, ușor amărui, sunt bogate în uleiuri esențiale. În Antichitate,
romanii îi apreciau valoarea de medicament. În Evul Mediu era cultivată în
grădinile mânăstirilor. Pe atunci, exista convingerea că salvia poate ține
moartea la distanță timp îndelungat și... cam aveau dreptate. Între timp, a
devenit un ingredient nelipsit din bucătăria popoarelor din zona mediteraneană.
Desăvârșește salatele de roșii, cartofi sau legume verzi și merge perfect la
supe, paste, fasole sau preparatele din carne tocată. Crește în grădină, dar
poate fi cultivată și în ghiveci, pe pervazul unei ferestre luminate.
Tarhonul este o plantă ierboasă, perenă, originară din Asia
Centrală (zona Siberiei). În Europa a ajuns în Evul Mediu. În timpul acela,
oamenii credeau că această plantă este un bun anticorp împotriva mușcăturilor
de șerpi veninoși. În prezent, ceea ce se știe cu certitudine este că tarhonul
stimulează funcțiile rinichilor. Tarhonul, alături de pătrunjel, arpagic și
hasmațuchi, este una dintre „ierburile fine” franțuzești, un amestec clasic
pentru omlete, supe-cremă sau brânză proaspătă. Tot Franța a inventat
deliciosul muștar din ierburi, în care tarhonul este unul dintre ingrediente,
foarte potrivit la sosurile pentru salate și la mâncărurile ușoare, fine,
precum peștele cu legume. De fapt, tarhonul se adaugă în multe sosuri clasice,
precum cel bearnez sau tartar. Se potrivește de minune cu preparatele din pui,
vițel, crustacee și ouă. Se cultivă în grădină, dar și în apartament.
Cimbrul este o plantă mediteraneană, dar care astăzi este cultivată
aproape peste tot în lume: Europa Centrală, Asia, India, sudul Africii, America
de Nord. Este o plantă anuală, care crește sub formă de tufă, până la înălțimea
de 50 de centimetri. În grădină, cimbrul acționează ca un pesticid natural:
dacă, de pildă, se plantează alături de fasole, pe aceasta nu vor mai apărea
păduchi. Pentru uz alimentar, cimbrul trebuie tăiat înainte de înflorire, căci
atunci aroma lui este cea mai intensă. Romanii o cultivau și pentru puterile ei
afrodisiace, credință care s-a perpetuat până în Evul Mediu, după cum atestă
documentele medicale ale vremii, el fiind prescris pentru păstrarea fidelității
în căsnicie. Ceea ce se știe sigur astăzi, este faptul că cimbrul stimulează
digestia, calmează tusea și eliberează căile respiratorii de mucus, acționând
ca un antiseptic pentru căile faringelui și ale laringelui. Gustul cimbrului
este ușor piperat și iute, având o aromă intensă. Este bun cu carnea grasă,
carnea de vânat sau peștele, cu fasolea, cartofii, roșiile, ciupercile.
Asezonează excelent mâncărurile cu afumătură. Poate fi crescut și în ghivece.
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.