12 teorii ale conspirației care chiar s-au dovedit a fi adevărate

Adagiul este adevărat: Adevărul depășește adesea ficțiunea. Nu este o minciună - fiecare dintre aceste presupuse "teorii ale conspirației" s-a dovedit a fi autentică.


Nu sunt eu nebun, voi toți sunteți nebuni!

Într-adevăr, este o conspirație - o conspirație de tăinuire! Nu afirmăm legitimitatea fiecărei afirmații aberante pe care o întâlniți; pur și simplu recunoaștem că, ocazional, se dovedește a fi așa. Aceste 12 teorii au fost considerate inițial prea absurde pentru a fi reale - până când n-au mai fost.


Proiectul bebelușului mort

Amuzamentul provocat de teoriile conspirației nebune poate fi distractiv—până când se dovede a fi adevărat. Luați, de exemplu, conspirația din jurul "Proiectului Sunshine." După Hiroshima și Nagasaki, guvernul SUA a inițiat un studiu important pentru a evalua impactul prafului radioactiv asupra corpului uman.

Conspirație: Guvernul fura cadavre pentru teste radioactive.

Adevărul: Guvernul lua părți din cadavre. Pentru că aveau nevoie de țesut tânăr, au recrutat o rețea globală de agenți pentru a găsi copii și sugari recent decedați, prelevând mostre și chiar membre—fiecare colectată fără știrea sau permisiunea celor peste 1.500 de familii îndurerate.


Băutură rea

Conspirație: În timpul Prohibiției, guvernul ar fi otrăvit alcoolul pentru a descuraja oamenii să bea.

Adevărul: Oricât de incredibil ar părea, teoriile nebunești ale conspirației arată adesea cu degetul spre guvern - și în acest caz, au avut dreptate. Înainte de Prohibiție, producătorii de alcool industrial își amestecau produsul cu substanțe chimice periculoase de ani de zile. Cu toate acestea, între 1926 și 1933, guvernul federal a încurajat în mod activ producătorii să încorporeze otrăvuri și mai puternice pentru a-i descuraja pe contrabandiști să transforme alcoolul în moonshine. În ciuda acestor eforturi, contrabandiștii și clienții lor au persistat, ceea ce a făcut ca peste 10.000 de americani să își piardă viața din cauza băuturii contaminate până la sfârșitul Prohibiției. În timp ce limitarea consumului de alcool se aliniază la sfaturile de sănătate aprobate în unanimitate de medici, domeniul controverselor și al conspirațiilor în materie de sănătate rămâne divizoriu în rândul oamenilor.


Prima doamnă care a condus țara

Conspirație: Un accident vascular cerebral l-a făcut pe președintele Woodrow Wilson incapabil să guverneze, iar soția sa a intervenit pe ascuns.

Adevărul: Wilson a suferit într-adevăr un accident vascular cerebral debilitant spre sfârșitul președinției sale - dar guvernul a considerat că era în interesul țării să păstreze tăcerea. Publicul nu a aflat despre accidentul vascular cerebral timp de câteva luni, timp în care soția sa, Edith Wilson, lua majoritatea deciziilor executive. În ciuda faptului că doamna Wilson susținea că a acționat doar ca "administrator", istoricii care au analizat mandatul lui Wilson confirmă că, timp de mai bine de un an, doamna Wilson a fost efectiv președinte.


Controlul mental al guvernului

Conspirație: CIA ar fi efectuat un experiment clandestin de modificare a comportamentului prin testarea LSD și a altor droguri halucinogene pe americani.

Adevărul: Programul, denumit MK-ULTRA, nu a fost o conspirație, ci o inițiativă reală. Inițial, CIA a folosit voluntari, la care au participat personalități notabile precum romancierul Ken Kesey. Cu toate acestea, organizatorii programului au ajuns în cele din urmă să administreze droguri unor persoane fără ca acestea să știe, ceea ce a dus la dizabilități mentale permanente pentru multe victime. Explorați aceste 11 teorii medicale controversate care s-au dovedit a fi adevărate.


Salariul impresionant al lui Dalai Lama

Conspirație: Afirmația sugerează că Dalai Lama este un agent care lucrează pentru CIA.

Adevărul: Zâmbetul permanent al lui Dalai Lama în numeroase fotografii ar putea fi atribuit veniturilor substanțiale pe care le-a primit de la guvernul american în anii 1960. Documentele de informații declasificate arată că a câștigat 180.000 de dolari în legătură cu finanțarea CIA a Rezistenței Tibetane, în valoare de 1,7 milioane de dolari anual. Scopul era să perturbe și să împiedice infrastructura Chinei.


John Lennon era supravegheat de guvern

Conspirație: FBI-ul îl spiona pe fostul Beatle John Lennon.

Adevărul: Teoriile nebunești ale conspirației cu privire la celebrități sunt întotdeauna interesante - iar aceasta este cu siguranță adevărată. La fel ca mulți eroi ai contraculturii, Lennon era considerat o amenințare: "Cântecele anti-război, precum "Give Peace a Chance", nu l-au făcut pe fostul Beatle John Lennon să fie prea îndrăgit de administrația Nixon", relata NPR în 2010. "În 1971, FBI l-a pus pe Lennon sub supraveghere, iar Serviciul de Imigrare și Naturalizare a încercat să-l deporteze un an mai târziu". Lennon este una dintre cele 13 celebrități mai notabile despre care nu v-ați dat seama că au fost supravegheate de FBI.


Guvernul te spionează

Conspirație: Odată cu progresele tehnologice, guvernul își folosește resursele vaste pentru a urmări cetățenii.

Adevărul: În 2016, agențiile guvernamentale au trimis 49.868 de cereri de date ale utilizatorilor către Facebook, 27.850 către Google și 9.076 către Apple, potrivit Electronic Frontier Foundation (EFF), o importantă organizație non-profit care apără libertățile civile în lumea digitală și consiliază publicul în probleme de confidențialitate pe internet. De asemenea, probabil că ați auzit că camera computerului dumneavoastră ar putea fi folosită pentru a vă spiona - iată care este probabilitatea reală ca cineva să vă urmărească prin intermediul camerei.

Big Tobacco știa că țigările provoacă cancer

Conspirație: Companiile de tutun au ascuns dovezi timp de decenii, sugerând că fumatul este periculos pentru viață.

Adevărul: La începutul anilor 1950, cercetările indicau în mod constant o legătură statistică clară între fumat și cancerul pulmonar. Cu toate acestea, nu a fost până în anii '90 că Philip Morris, cel mai mare producător de țigarete din țară la acea vreme, a recunoscut în sfârșit că fumatul poate provoca cancer.


Bătălie falsă, război real

Conspirație: Incidentul din Golful Tonkin din 2 august 1964 a fost falsificat pentru a provoca sprijinul americanilor pentru războiul din Vietnam.

Adevărul: În momentul în care știrile au ajuns la urechile americanilor, faptele legate de atacul nord-vietnamez asupra navei militare americane Maddox erau deja neclare. Documente declasificate ale serviciilor de informații au dezvăluit între timp că Maddox a oferit sprijin pentru atacurile sud-vietnameze asupra unei insule din apropiere și că nord-vietnamezii au răspuns la fel, potrivit Institutului Naval al SUA. Evenimentul "a deschis porțile pentru implicarea militară americană directă în Vietnam".


Există dovezi extraterestre în sud-vestul Americii

Conspirație: Se presupune că E.T. este îngropat în deșertul din New Mexico.

Adevărul: Aceasta nu este o conspirație; este adevărat. Jocul video Atari E.T., Extraterestrul, a avut un eșec atât de mare încât compania a îngropat cartușe nesoldate într-un depozit de deșeuri din deșert. (Dar ce credeai că am vrut să spunem? Extratereștri reali? În New Mexico? Nu încă, oricum.)


Canada a încercat să dezvolte gaydar

Conspirație: Guvernul Canadei era atât de paranoic în legătură cu homosexualitatea încât a dezvoltat o mașină "gaydar".

Adevărul: S-a întâmplat cu adevărat: În anii 1960, guvernul a angajat un profesor universitar pentru a dezvolta o modalitate de a detecta homosexualitatea în rândul angajaților federali. Acesta a inventat un aparat care măsura dilatarea pupilelor ca răspuns la imagini erotice cu persoane de același sex; guvernul canadian l-a folosit pentru a exclude sau concedia peste 400 de bărbați din administrația publică, din armată și din poliția montană. Guvernul american este la fel de vinovat cu aceste 10 operațiuni secrete ale guvernului american, dezvăluite.


Illuminati și guvernul Statelor Unite ale Americii

Conspirație: Există o societate secretă care controlează în mod clandestin lumea, Illuminati, și se presupune că colaborează cu Agenția Națională de Securitate (NSA) a SUA.

Adevărul: Suntem aici să vă informăm că există, de fapt, o conexiune, deși nu genul pe care l-ați putea crede. "Legătura" este, de fapt, un hyperlink—o conexiune electronică între două site-uri de internet. Dacă tastați cuvântul Illuminati invers—Itanimulli—într-un browser web, veți ajunge pe site-ul NSA. Apăsați pe acest link dacă îndrăzniți: Itanimulli.com. Se speculează că această societate exclusivistă include numeroase personalități cunoscute, inclusiv actori, actrițe și artiști. Între timp, familia regală are propriul set de teorii ale conspirației sălbatice, cu 18 dintre ele circulând despre ei.

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *