Munții Bucegi: Întâmplări ciudate, conspirații și legende populare

Munții Bucegi sunt o atracție naturală minunată din România. Vârful, Omu, se ridică la 2505 metri deasupra văii imaculate a Prahovei. Din 1935, valea a fost considerată parc național și este inclusă pe lista ariilor protejate din România. Munții Bucegi sunt o secțiune foarte concentrată a lanțului mai mare al Munților Carpați, care formează un arc care traversează o mare parte din Europa Centrală și de Est. Cu toate acestea, în ultima vreme, Munții Bucegi au devenit subiect de știri nu datorită vârfurilor lor pitorești sau a faunei sălbatice abundente, ci mai degrabă datorită unor afirmații fantastice privind ocupanții extratereștri și conspirații internaționale. Aceste afirmații paranormale, care au apărut pentru prima dată abia în 2009, ascund adevărata istorie misterioasă legată de acești munți.


Un loc de vizitat în Parcul Național Bucegi include Sfinxul românesc și Babele. Situate în vârful Platoului Bucegi, aceste formațiuni stâncoase au căpătat formă de-a lungul anilor prin efectele vântului și ale ploii. Sfinxul și-a câștigat numele pentru asemănarea cu Sfinxul egiptean din Gizeh, în timp ce Babele, aceste "femei bătrâne", capătă o formă asemănătoare ciupercilor. Aceste formațiuni sunt rezultatul eroziunii naturale, deși unii speculează că Sfinxul ar putea fi interpretat ca un semn al prezenței extraterestre pe Pământ.


Conspirațiile se bazează pe rețeaua de tuneluri subterane și labirintice din interiorul muntelui. Teoreticienii cred că în aceste tuneluri s-ar putea găsi "camere, camere uriașe, cu mese uriașe și scaune de piatră pentru oameni mult, mult mai înalți decât noi" (Day, 2013). Mergând și mai departe, teoria sugerează că "aceste camere au fost create acum 50.000 de ani și fiecare este conectată între ele, protejată de o sursă de energie care le activează pe toate pe măsură ce una este activată. Locațiile sunt: lângă Sfinxul din Egipt, Bagdad, Muntele Kailash din Tibet și Munții Bucegi din România. Tunelurile interioare duc spre o Lume secretă sub platoul Gobi din Mongolia și spre Antarctica." (Day, 2013)


Aceste zvonuri au început în 2009, odată cu publicarea unei cărți intitulate Transylvanian Sunrise. Cartea postulează: "În 2003, Pentagonul a descoperit, prin utilizarea tehnologiei prin satelit, o anomalie sub acest sfinx antic. Prin intermediul celor mai înalte niveluri ale francmasoneriei, Pentagonul a reușit să asigure o alianță cu cel mai secret departament al Serviciului Român de Informații, care este cunoscut sub numele de Departamentul Zero" (Dennis, 2012). Colaborarea României cu autoritățile americane (și, nu se știe de ce, cu Vaticanul) se presupune că este motivul pentru care țării i s-a permis să adere la NATO.

Zalmoxis

Conspirația este destul de fantezistă, dar nu este prima credință alternativă care a apărut în legătură cu Munții Bucegi. În secolele de dinaintea zorilor erei cosmice, România era locuită de daci, numiți de greci Getae. Dacii erau, cel mai probabil, un trib nordic al tracilor. Apogeul Regatului Daciei s-a întins aproximativ din anul 82 î.Hr. până în anul 106 d.Hr., moment în care a fost cucerit de romani. Dacii se închinau zeului Zalmoxis, despre care se credea că locuiește în peștera din muntele sfânt Kogainon (Munții Bucegi de astăzi).

Harta Daciei cf. Ptolemeu (secolul al II-lea d.Hr.)

Potrivit lui Herodot, care a scris despre daci în volumul patru al Istoriilor sale:

"93. ...geții sunt cei mai curajoși dintre traci și cei mai drepți. 94. Ei cred că sunt nemuritori, veșnic vii în următorul sens: ei cred că nu mor și că cel care moare se alătură lui Zalmoxis, o ființă divină; unii numesc aceeași ființă divină Gebeleizis. La fiecare patru ani, ei trimit un mesager la Zalmoxis, care este ales din întâmplare. Îl roagă să-i spună lui Zalmoxis ce vor cu acea ocazie. Misiunea este îndeplinită în felul următor: bărbații care stau acolo în acest scop țin în mână trei sulițe; alte persoane îl iau de mâini și de picioare pe cel trimis la Zalmoxis și îl aruncă în aer pe sulițe. Dacă acesta moare străpuns, ei cred că divinitatea îi va ajuta; dacă nu moare, el este cel acuzat și declară că este o persoană rea. Și, după ce a fost acuzat, trimit altul. Mesagerului i se spun cererile cât timp este încă în viață. Aceiași traci, cu alte ocazii, când tună și se luminează, trag cu săgeți în aer împotriva cerului și amenință divinitatea, pentru că ei cred că nu există alt zeu în afară de al lor."

Fragment din Istorii

Herodot continuă să susțină că Zalmoxis a fost cândva o persoană reală. De fapt, el a fost un sclav eliberat al marelui matematician grec Pitagora. Cu timpul, acesta a devenit suficient de bogat împărtășind cunoștințele lui Pitagora cu tracii și a decis să-și construiască o cameră subterană.

"După ce a terminat acest lucru, a dispărut de sub ochii tracilor și a coborât în camera subterană, unde a trăit timp de trei ani, tracii dorindu-i să se întoarcă și plângându-l de moarte; apoi, în al patrulea an, a apărut tracilor și astfel au ajuns să creadă ceea ce le spusese Zalmoxis. Aceasta este povestea greacă despre el".

Cercetătorii nu sunt siguri dacă Herodot este o sursă de încredere pentru informații exacte despre tradițiile străvechi ale poporului român. Cu toate acestea, există dovezi ale unei legende românești potrivit căreia zeitatea locală, Zamolxis, trăia în munți și dispărea frecvent în adâncurile peșterilor ascunse pentru a se consulta cu oracolele sale.

O pictură de mormânt de la Aleksandrovska Grobnitsa (Bulgaria), care îl înfățișează probabil pe Zalmoxis

După cum se poate observa, nu se știu prea multe despre frumoșii Munți Bucegi. Puținele informații care există despre istoria munților se învârt în jurul unor zvonuri străvechi și a unor conspirații din zilele noastre.

Pe aceeași temă, citiți și:

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *