Remediul străvechi al arborelui Boswellia - încă excelent pentru sănătatea articulațiilor! + VIDEO

Arborele Boswellia are o istorie bogată în practicile și medicamentele tradiționale din India, China, lumea arabă și Africa. Rășina extrasă din diferite specii de Boswellia, cunoscută sub numele de tămâie, a fost o marfă valoroasă comercializată în Peninsula Arabică de peste 5.000 de ani. În timpul epocii Drumului Mătăsii, a fost, de asemenea, un produs căutat din Cornul Africii. Herodot, istoricul grec, a menționat în "Istoria" că recoltarea tămâiei din copacii Boswellia din sudul Arabiei era periculoasă din cauza șerpilor înaripați care îi păzeau. Pe lângă semnificația sa istorică, tămâia a fost folosită în medicina tradițională pentru a trata afecțiunile inflamatorii. Studiile moderne au confirmat eficacitatea rășinii de gumă de Boswellia în ameliorarea durerilor articulare, validând intuițiile vindecătorilor antici, după cum relatează Daily Mail.

Rășină de tămâie și ulei din arborele Boswellia. Sursă: Madeleine

Utilizarea rășinii de gumă Boswellia pentru a vindeca în mod natural articulațiile umane

Pe măsură ce persoanele îmbătrânesc, unele dintre cele 360 de articulații din corpul uman pot prezenta semne de îmbătrânire și de utilizare. Articulațiile cel mai frecvent afectate sunt cele din genunchi, mână, încheietura mâinii, umăr și șold. Consumul unor cantități ample de fructe, legume cu frunze închise la culoare și pește gras - cunoscute pentru calitățile lor antiinflamatorii și antioxidante - joacă un rol crucial în promovarea sănătății articulațiilor. În plus, menținerea unei greutăți corporale sănătoase este esențială pentru atenuarea presiunii asupra articulațiilor, în special la nivelul genunchilor.

Atât medicina antică, cât și cea modernă sunt de acord că rășina de gumă Boswellia sau tămâia este o modalitate naturală de a trata durerile articulare, fără a irita stomacul, așa cum fac tratamentele moderne pentru articulații. (Elnur/Adobe Stock)

Turmericul, un ingredient de bază în bucătăria indiană de mulți ani, a câștigat recunoaștere în cercurile occidentale pentru proprietățile sale antiinflamatorii. Îmbrățișat de pasionații de sănătate, acesta și-a făcut loc în meniurile cafenelelor și restaurantelor, figurând în mod proeminent în diverse feluri de mâncare. Suplimentele cu turmeric au devenit, de asemenea, foarte populare.

Rășina derivată din trunchiul arborelui Boswellia serrata se conturează ca o potențială descoperire în medicina tradițională orientală. Potrivit Drweil.com, studiile clinice indică faptul că acizii boswelici, principala componentă activă din rășină, prezintă efecte antiinflamatorii similare cu medicamentele antiinflamatorii nesteroidiene (AINS).

Un aspect avantajos al utilizării pe termen lung a rășinii de Boswellia este lipsa aparentă a iritației sau ulcerației stomacale, spre deosebire de AINS. Citând Natural Medicines Comprehensive Database (NMCD), site-ul web notează că extractele de Boswellia au potențialul de a reduce durerea și de a spori mobilitatea la persoanele cu osteoartrită articulară, cercetările sugerând o scădere substanțială a durerii articulare, variind între 32% și 65%.

Istoria îndelungată a rășinii de gumă de tămâie

Tămâia a avut un rol atât de important în ceremoniile religioase și culturale antice, încât a fost transportată din regiunile îndepărtate de recoltare până la piețele de desfacere de-a lungul rutei comerciale a tămâiei, cunoscută și sub numele de Drumul Tămâiei. Această rută comercială se întindea din Arabia până în Africa de Est și India și făcea parte, de asemenea, din Drumul Mătăsii, care traversa Parthia în nord-estul Iranului și continua prin Asia Centrală până în China.

În primul rând, tămâia era arsă pentru a produce o aromă pătrunzătoare în timpul diferitelor rituri de trecere, inclusiv la nunți, nașteri și înmormântări. În special, i-a însoțit pe faraonii egipteni în călătoria lor spre viața de apoi, servind în dublul scop de a le îmbălsăma trupurile și de a parfuma camerele în care erau înmormântați. În plus, era folosit pentru ungerea părului, îndulcirea respirației, folosirea fumului său ca fard pentru ochi și încorporarea sa în tatuaje. Substanța versatilă era folosită și la repararea oalelor crăpate, în timp ce scoarța din copacul său servea drept colorant.

În India, guma extrasă din Boswellia serrata, dincolo de rolul său în practicile religioase și ceremoniale, a avut o mare importanță în medicina ayurvedică. Denumită "Gajabhakshya" în sanscrită, ceea ce implică faptul că și elefanții se răsfățau cu ea ca parte a dietei lor, tămâia indiană și-a găsit un loc apreciat în medicina tradițională. Ayurveda a conturat o gamă diversă de aplicații pentru această rășină, de la ameliorarea articulațiilor până la promovarea clarității mentale.
Rășină de gumă de Boswellia tăiată pentru recoltarea de tămâie în Wadi Dawkah Frankincense Nature Resort, muntele Dhofar, Oman. (jbphotographylt/Adobe Stock)

Astăzi domină arborele indian Boswellia și tămâia

După cum se menționează într-un articol din Indian Journal of Pharmaceutical Sciences, trei specii din genul Boswellia sunt recunoscute ca fiind adevărații producători de tămâie. În prezent, cea mai mare parte a tămâiei provine din specia Boswellia sacra din regiunea Peninsulei Arabice, Somalilandul fiind cel mai mare producător mondial. Cu toate acestea, varietatea cultivată în India se mândrește cu o istorie bogată și durabilă.

Boswellia serrata, denumită în mod obișnuit "olibanul indian" sau "tămâia indiană", este originară din nord-vestul, centrul și partea de nord a Indiei de est. Produce o rășină de gumă de ulei cunoscută la nivel local, numită salai, salai guggul sau dhup.

Extracția rășinii de gumă de Boswellia implică un proces meticulos. La tăierea trunchiului copacului, acesta secretă o rășină de gumă, care este apoi depozitată timp de mai multe luni în coșuri de bambus specializate pentru a se solidifica. Ulterior, aceasta este supusă unei fragmentări treptate în bucăți mici cu ajutorul unui ciocan de lemn, în timpul căreia are loc îndepărtarea manuală a impurităților. Deși este folosită în mod obișnuit pentru a crea pudră și bețișoare de tămâie, rășina de Boswellia deține un rol important în tradiția veche și încă foarte răspândită a medicinei naturale ayurvedice din India.

Pe lângă faptul că este un tratament împotriva durerii pentru problemele articulare, rășina de Boswellia a fost, de asemenea, considerată un remediu eficient pentru:
  • diaree
  • febră (antipiretic)
  • boli ale pielii și ale sângelui
  • boli cardiovasculare
  • răni în gură
  • bronșită
  • astm
  • stimularea ficatului.
Medicina modernă pare să recunoască proprietățile antiartritice și antiinflamatorii ale Boswellia. Suplimentele de Boswellia serrata, optimizate pentru o absorbție sporită de către organismul uman, apar acum pe piețele occidentale.

Potrivit Dr. Miriam Ferrer, șefa departamentului de dezvoltare a produselor de la FutureYou Cambridge, după cum menționează Daily Mail, "În timp ce mulți sunt familiarizați cu curcumina (ingredientul activ din turmeric), Boswellia nu este la fel de cunoscută. Boswellia poate funcționa independent sau ca o completare. Ingredientele active acționează în moduri distincte, dar pot oferi un sprijin colaborativ pentru sănătatea articulațiilor."

În vremurile noastre, rășina de gumă de Boswellia, cunoscută sub numele de tămâie, își păstrează valoarea, la fel ca în epocile biblice. Ea continuă să fie un remediu consacrat pentru durerile articulare și diverse afecțiuni în cadrul medicinei tradiționale indiene ayurvedice. Există un indiciu tot mai mare că este pe punctul de a câștiga o popularitate substanțială în rândul pasionaților de medicină și terapii alternative din lumea occidentală, similar cu valul înregistrat de turmeric. Nu se știe dacă va captiva publicul occidental așa cum a făcut-o turmericul și numai timpul îi va dezvălui traiectoria.

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

  • Proteinele animale între mit și realitate + documentar (RO)
    17.07.2012 - 4 Comments
    --> PROTEINELE ANIMALE ÎNTRE MIT ȘI REALITATE Avem nevoie de proteine animale, pentru a fi sănătoși? Vom suferi cumva de carențe de proteine, dacă nu consumăm produse de origine…
  • Imunizarea prin vaccinare + documentar (RO)
    24.01.2016 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); IMUNIZAREA PRIN VACCINARE – O BOMBĂ CU EFECT ÎNTÂRZIAT – Vaccinările în masă reprezintă, prin inutilitatea lor, cea mai mare…
  • Să tot stai la închisoare... + VIDEO
    04.01.2013 - 1 Comments
    --> SĂ TOT STAI LA ÎNCHISOARE... Norvegia este cunoscută pentru sistemul de detenție mai liberal, însă chiar și cei mai optimiști criminali cu siguranță nu s-ar gândi să…
  • Limbajul trupului + VIDEO (RO)
    27.10.2015 - 4 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); LIMBAJUL TRUPULUI Când ne întâlnim cu cineva pentru prima oară, persoana respectivă își va forma o părere despre noi din primele…
  • Riscurile și avantajele unei vieți fără carne + VIDEO (RO)
    18.08.2015 - 4 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); RISCURILE ŞI AVANTAJELE UNEI VIEŢI FĂRĂ CARNE Ne plac grătarul, fripturica la cuptor, cârnăciorii mâncaţi la iarbă verde. În același…
  • Rețete culinare - Sarmale de post cu ciuperci
    09.04.2012 - 2 Comments
    --> SARMALE DE POST CU CIUPERCI Ingrediente   varză murată sau dulce 1 kg ciuperci (ghebe, champignon, mânătărci) 2-3 cepe 1-2 morcovi 1 ardei…
  • Drunvalo Melchizedek despre anul 2012 și schimbările care ne așteaptă + VIDEO (RO)
    02.02.2013 - 0 Comments
    --> DRUNVALO MELCHIZEDEK – întemeietorul Fundaţiei Flower of Life (Floarea vieții) – Am studiat fizica și matematica la Universitatea Berkeley - California, până în momentul în…
  • Ce vor femeile să audă + VIDEO (RO)
    14.02.2015 - 7 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CE VOR FEMEILE SĂ AUDĂ Toți bărbații știu că femeile sunt sensibile la complimente. Așa că, dacă vrei să impresionezi o femeie, tot…
  • 12 teorii ale conspirației care chiar s-au dovedit a fi adevărate
    17.11.2023 - 0 Comments
    Adagiul este adevărat: Adevărul depășește adesea ficțiunea. Nu este o minciună - fiecare dintre aceste presupuse "teorii ale conspirației" s-a dovedit a fi autentică.Nu sunt eu nebun, voi toți…
  • Cel mai longeviv medic din lume
    06.01.2015 - 1 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "9725181357"; google_ad_width = 728; google_ad_height = 90; DR. SHIGEAKI HINOHARA CEL MAI LONGEVIV MEDIC…
  • Mini-ghid pentru părinți: Cum alegi trolerul pentru copilul tău?
    04.12.2018 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mini-ghid pentru părinți: Cum alegi trolerul pentru copilul tău? Atunci când te pregătești de plecare într-o călătorie împreună…
  • Cum arătau Statele Unite acum 100 de ani
    04.07.2016 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CUM ARĂTAU STATELE UNITE ACUM 100 DE ANI Secolul XX a însemnat o perioadă de schimbări majore pentru țările occidentale, mai…
  • În căutarea fericirii - Bertrand Russell (eBook)
    14.06.2012 - 0 Comments
    --> ÎN CĂUTAREA FERICIRII Dă-i omului sănătate și un țel de urmat și nu se va opri să se întrebe dacă e fericit sau nu. George Bernard Shaw Nu există fericire de care…
  • De ce ar putea fi mai bine să dormiți în paturi separate
    10.03.2023 - 0 Comments
    Una din trei persoane spune că doarme mai bine singură. De la sforăit până la preferințele de temperatură, ar putea exista o mulțime de motive pentru care tot mai multe cupluri decid să rupă norma…
  • 15 fapte interesante despre jocul de cuvinte Wordle
    30.12.2024 - 0 Comments
     Ce este Wordle?Wordle este un joc online, de browser, care oferă jucătorilor șase încercări de a ghici corect un cuvânt din cinci litere. Jocul a fost lansat în octombrie 2021 și a fost creat…
  • Cancerul - boală incurabilă? - eBook + VIDEO
    26.08.2014 - 10 Comments
    --> CANCERUL - BOALĂ INCURABILĂ? Inginerul colonel în rezervă Petre Anca este un om deosebit, pe care Dumnezeu l-a salvat de la moarte și care se simte dator să-i ajute și pe alții să…
  • Ce tipuri de oase pot consuma câinii?
    05.12.2021 - 0 Comments
    Este un pic mai complicat decât credeai.Câinii și oasele merg împreună ca untul cu dulceața, nu? Eh, într-un fel. Există unele oase pe care câinii le pot mânca (sau, tehnic vorbind, mesteca) și…
  • Mircea Eliade - articole din presa vremii
    03.06.2012 - 2 Comments
    --> MIRCEA ELIADE –ARTICOLE DIN PRESA VREMII Piloţii orbi [Vremea, Nr. 505, 19 septembrie 1937, p. 3] Imoralitatea clasei conducătoare românești, care deține…
  • Cina cea de taină a ateilor + documentar (RO)
    04.11.2014 - 7 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "8573190531"; google_ad_width = 728; google_ad_height = 90; CINA CEA DE TAINĂ A ATEILOR Galileo…
  • Bazele medicinii moderne au fost puse prin fraudă
    31.08.2012 - 2 Comments
    --> v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} 800x600 Normal 0 …
  • 10 reguli ale fotbalului când erai copil
    24.08.2015 - 0 Comments
    1. Cel mai gras era întotdeauna pus portar. 2. Copilul a cărui minge îi aparținea decidea cine joacă. 3. Penalty-urile erau acordate dacă cel faultat înjura suficient de mult. 4. Meciul…
  • Fabergé - faimosul bijutier rus + slideshow
    30.05.2012 - 0 Comments
    --> FABERGÉ ȘI CELE MAI SCUMPE OUĂ DIN LUME Creat de Peter Carl Fabergé în anul 1902, oul Fabergé Rothschild a fost vândut la o licitaţie organizată în 2007 cu suma-record de 18,5…
  • 30 de fapte amuzante despre Ziua Îndrăgostiților care te vor surprinde (Inclusiv istoria din spatele acestei sărbători)
    04.02.2023 - 0 Comments
    Când începi să te gândești la Ziua Îndrăgostiților, poate că îți imaginezi buchete de flori superbe, baloane în formă de inimă, tone de dulciuri și felicitări sentimentale care te vor face cu…
  • Cosmeticele îngrașă + VIDEO
    28.06.2012 - 0 Comments
    --> COSMETICELE ÎNGRAȘĂ Ai câteva kilograme în plus și ești disperată că nu le poți da jos, deși mănânci corect, faci exerciții și bei multă apă? Te întrebi unde greșești de…
  • Salar de Uyuni - Oglinda lumii + VIDEO
    30.12.2013 - 2 Comments
    --> SALAR DE UYUNI – OGLINDA LUMII Cu o suprafață de 12.000 km², Salar de Uyuni din Bolivia este o imensă suprafață de sare, considerată una din cele 7 minuni naturale ale lumii.…
  • Cum să ne curățăm corpul de paraziți + VIDEO (RO)
    31.03.2016 - 3 Comments
    CUM SĂ NE CURĂȚĂM CORPUL DE PARAZIȚI Ai grijă de corpul tău! Este singurul loc în care va trebui să trăiești. Jim Rohn Lumea în care trăim este plină de paraziți oportuniști, iar corpul nostru…
  • Ah, femeile!
    10.05.2012 - 0 Comments
    --> SPITALUL DE IUBIRI NERVOASE Veacul ne-a ales prost. Psihiatria nu recunoaşte, deocamdată, actele antisociale şi iraţionale pe care le faci din dragoste. Ca atare, nu primeşti…
  • Un măr căzut din pom înaintea lui Newton
    19.03.2017 - 5 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); UN MĂR CĂZUT DIN POM ÎNAINTEA LUI NEWTON CINE A FORMULAT PRIMUL LEGEA ATRACȚIEI UNIVERSALE? India este cunoscută ca o țară care-și…
  • Cel mai bine se vinde hrana otrăvită + documentar (RO)
    03.12.2012 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CEL MAI BINE SE VINDE HRANA OTRĂVITĂ Glutamatul de monosodiu, aditivul alimentar care ne omoară lent Care este secretul pentru care…
  • 50 de fapte incredibile despre lume care te vor face să pari cultivat
    20.12.2022 - 0 Comments
    Ați stat vreodată la masă cu prietenii sau cu familia, bucurându-vă de un prânz sau de o cină perfect acceptabilă, și ați ascultat - neputincios - cum conversația se îndreaptă încet spre subiectul…
  • Definiția frigului
    01.05.2012 - 0 Comments
    --> DEFINIȚIA FRIGULUI +20°C - Grecii își îmbracă puloverele (dacă și le găsesc). +15°C - Cei din Hawaii pornesc caloriferele (dacă au). +10°C - Americanii tremură.…
  • 11 idei care ar trebui să fie implementate deja
    06.10.2015 - 1 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "2919951363"; google_ad_width = 336; google_ad_height = 280; 1. Un temporizator la duș care să îți arate de…
  • Dr. Călin Mărginean - Colesterolul, prieten sau dușman? + documentar (RO)
    02.04.2012 - 1 Comments
    -->    TOTUL DESPRE COLESTEROL Când mergem la doctor şi aflăm că avem prea mult colesterol în sânge suntem mai degrabă nedumeriţi decât speriaţi. Puţini sunt cei care pot…
  • Terapia cu sunete + VIDEO
    11.04.2012 - 0 Comments
    --> TERAPIA CU SUNETE Terapia cu sunete este o terapie alternativă, bazată pe efectele sunetelor şi ale vibraţiilor de joasă frecvenţă asupra sănătăţii umane. Cercetările privind…
  • OSHO – Posesivitatea, o dimensiune a violenței + VIDEO (RO)
    27.11.2012 - 0 Comments
    --> OSHO – Posesivitatea, o dimensiune a violenței Aparigraha – non-posesivitatea – este o mare virtute. Posesivitatea nu înseamnă „a avea” lucruri. Se referă la sentimentul de posedare…
  • Top 10 cele mai frecvente regrete în viață + VIDEO (RO)
    16.12.2012 - 0 Comments
    --> CELE MAI FRECVENTE REGRETE ÎN VIAȚĂ Regretul pentru lucrurile pe care le-ai făcut se poate stinge cu timpul, însă regretul pentru ceea ce nu ai făcut nu are consolare.…
  • Omul nu a fost niciodată primitiv + documentar (RO)
    11.07.2016 - 5 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); OMUL NU A FOST NICIODATĂ PRIMITIV Un om care judecă nu va reuși niciodată să accepte ideea că arhitectura antică, de o perfecțiune ce…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *