CEREALELE - BAZA ALIMENTAȚIEI UMANE
Modelul alimentaţiei sănătoase a fost sintetizat de nutriţionişti în forma
unei piramide, în care fiecare grupă de alimente îşi regăseşte locul mai spre vârf
sau mai la bază, în funcţie de importanţa în alimentaţia oamenilor ce vor să-şi
menţină starea de sănătate timp îndelungat. La baza acestei
piramide se află CEREALELE, de care avem nevoie de cantităţi
importante pentru a fi sănătoşi. Cu toate acestea, conform studiilor, consumul curent al
alimentelor provenite din cereale este mult mai mic decât ar fi necesar. Să
vedem de ce sunt cerealele atât de importante în hrana omului: Partea comestibilă
a cerealelor sunt seminţele sau fructele acestor plante.
Boabele de cereale sunt alcătuite din mai multe straturi, care îmbracă un miez.
Acest miez (germene) conţine grăsimi nesaturate, proteine, fier, vitamine din
clasa B. El este înconjurat de endosperm, un strat de grăsimi fixate într-o
matrice proteică. Urmează un strat format din fibre nedigerabile, dar care conţine
şi fier, tiamină, niacină, riboflavină şi chiar proteine. Stratul exterior are
rolul de a proteja sămânţa. Termenul „cereale” este derivat de la numele roman
al zeiţei care guverna grânele, Ceres. Toată lumea cunoaşte cel puţin câteva
cereale – grâu, porumb, orez, orz, ovăz, secară – şi alimentele care se fabrică
din acestea: faină, pâine, paste făinoase, fulgi de cereale pentru micul dejun
etc.
Atunci când oamenii primitivi au început să introducă cereale în regimul
lor alimentar, ei consumau boabele întregi sau măcinate, fără să se piardă
nimic din compoziţia plantei. Astăzi, cerealele sunt procesate şi, din păcate,
ajungem să consumăm numai anumite părţi din plantă, şi nu neapărat cele mai hrănitoare.
Făina albă de grâu şi orezul decorticat nu reprezintă cea mai bună opţiune
pentru un regim alimentar sănătos. În tehnicile moderne de preparare, se adaugă
fier, vitamine, calciu.
Pentru că sunt bogate în glucide şi sărace în grăsimi, cerealele reprezintă
combustibilul ideal pentru muşchi. Atunci când 50 % din energie provine din carbohidraţi,
rezervele de glicogen muscular sunt menţinute la capacitate maximă, în consecinţă
vom fi pregătiţi pentru a face faţă eforturilor susţinute. Recent, cerealele au
început să-şi recapete popularitatea şi locul lor în alimentaţia omului modern,
datorită faptului că mulţi cercetători au atras atenţia asupra rolului lor în prevenirea
unor boli. Fibrele alimentare care se găsesc în cereale previn constipaţia şi
riscul de apariţie a cancerului de colon. De asemenea, ele au capacitatea de a
reduce colesterolul şi nivelul glicemiei, ceea ce contribuie decisiv la
controlul bolilor cardiovasculare şi diabetului. Produsele din cereale rafinate
au o mare parte din fibre eliminate, deci nu vom beneficia de efectele
acestora. Prin urmare, este bine să alegem produse de panificaţie din cereale
integrale.
Cerealele sunt surse importante de proteine. Ele asigură aproximativ jumătate
din necesarul de proteine al populaţiei lumii. În ţările dezvoltate, mai mult
de 90% din cereale sunt utilizate ca hrană pentru animale. Niciuna dintre
cereale nu asigură toţi aminoacizii esenţiali, dar combinarea lor cu alte surse
vegetale de proteine (mazărea sau fasolea) poate constitui o sursă completă de
proteine.
Faptul că cerealele se găsesc la baza piramidei alimentelor înseamnă în principal două lucruri: în primul rând ne arată importanţa acestei grupe de alimente şi în al doilea rând ne indică faptul că în dieta noastră de zi cu zi, cantitatea de cereale trebuie să fie bine reprezentată. Se recomandă să se consume zilnic 4-5 porţii de cereale. O „porţie” poate însemna o felie de pâine, 30 g de fulgi la mic dejun, o ceaşcă de orez etc. Aşadar, nu este chiar atât de dificil să ne asigurăm cantitatea optimă de cereale. Chiar şi într-un regim de slăbire, consumul a 1-2 felii de pâine nu reprezintă o tragedie, ba din contră, un beneficiu, dacă alegem pâinea integrală.
De milenii, produsele cerealiere integrale au constituit alimentul de bază
al omenirii. Cerealele conţin în medie 75% glucide, sub formă de amidon, 10-15%
proteine, 2% grăsimi, fiind bogate în fibre, vitamine şi minerale. Consumul
regulat de produse cerealiere poate acoperi nevoile de vitamine din grupul B.
În germenii cerealelor se găsesc proteine complete. Din nefericire, deoarece se
alterează cel mai repede, germenii sunt îndepărtaţi în cea mai mare parte în
procesul de rafinare. Pentru a obţine făina albă, sunt înlăturate tărâţele,
bogate în vitaminele din grupa B. Lipsită de fibre, făina rafinată poate
provoca constipaţie. În schimb, cerealele integrale sunt bogate în substanţe
nutritive, constituie unul din principalii furnizori de energie ai organismului
şi nu trebuie să lipsească din dieta unui om sănătos. Cerealele integrale sau
nerafinate includ grâul, meiul, orezul brun, orzul mare, secara şi hrişca. Unul
dintre cei mai buni indicatori ai gradului de rafinare al cerealelor este
culoarea – cu cât sunt mai închise la culoare, cu atât sunt mai puţin rafinate şi mai sănătoase pentru organism. Iată, pe scurt, câteva informaţii despre unele cereale:
Grâul – conţine zinc, fier, calciu, magneziu, vitaminele
B şi E iar încolţirea lui creşte concentraţia acestora de zeci de ori. Dar
crupele de griş fabricate din grâu rafinat nu conţin nicio substanţă
valoroasă, fiind şi grele pentru digestie.
Hrişca – conţine fier,
calciu, fosfor, iod, vitaminele grupei B etc. Poate înlocui carnea în
alimentaţie.
Meiul – este bogat în magneziu şi fier. Copiilor care
au urmat tratamente cu antibiotice li se recomandă să consume terci de mei cât
mai des. Unii consideră că meiul este un produs greu asimilabil, dar acest
neajuns poate fi reparat folosind grăsimi (uleiuri extravirgine, unt,
smântână).
Orezul – coaja de orez este o comoară de vitamine din
grupa B şi multe alte microelemente. Orezul din magazinele noastre este curăţat
de coajă şi de germene, iar miezul rămas este lipsit de nutrienţi.
Orzul – bogat în vitamina B5, îmbunătăţeşte
peristaltismul intestinal, elimină radionucleoizii, rămăşiţele de erbicide,
îngrăşăminte şi toxinele acumulate în organism.
Ovăzul – furnizorul cel mai bogat de calciu dintre toate
cerealele. Are raportul ideal între glucide, proteine, grăsimi şi vitaminele
grupei B, ajută la scăderea colesterolului. Are o acţiune de fortificare
generală, de aceea este recomandat bolnavilor de tuberculoză, celor cu
afecţiuni pulmonare sau care se recuperează după operaţii.
Porumbul – unicul furnizor de aur, substanţă necesară
pentru funcţionarea normală a creierului.
Rolul cerealelor integrale pentru buna funcţionare
a inimii
Un studiu efectuat pe un eşantion de femei ajunse la menopauză a evidenţiat
faptul că, prin consumul zilnic a cel puţin o porţie de cereale integrale,
riscul de apariţie a afecţiunilor cardiovasculare este redus cu 30%. Explicaţia
este că aceste maladii sunt provocate de obicei de nivelul crescut al colesterolului,
iar cerealele integrale au un rol important în reducere a acestuia.
Cerealele
integrale ne ajută să ne păstrăm silueta
Persoanele plinuţe au tendinţa să ţină regimuri alimentare drastice. În
consecinţă, nivelul de energie al organismului este mult mai scăzut. De aceea,
este important să includem în alimentaţie cereale integrale. Procesul de
digestie al acestora este mai de durată, prin urmare, senzaţia de saţietate
apare mai repede şi astfel vom mânca mai puţin. Cerealele integrale nu conţin grăsimi saturate, un factor de care trebuie să ţinem cont în
perioadele de regim.
Cerealele
integrale contribuie la prevenirea cancerului
Dat fiind faptul că cerealele integrale au un conţinut important de fibre
insolubile, ele reduc semnificativ riscul apariţiei cancerului de colon şi, în
general, al afecţiunilor maligne ale sistemului digestiv. De asemenea, previn
cancerul de rinichi şi cel mamar. E recomandabil să consumăm cereale integrale
de 3-4 ori pe săptămână.
Cum să preparăm un terci,
păstrând substanţele valoroase din cereale
Spre deosebire de modul obişnuit de a găti terciul cu lapte, îţi propunem
un mod mai neobişnuit de a prepara crupele. Terciul cu legume şi condimente
este delicios şi aromat, foarte popular atât printre maturi, cât şi printre
copii. În plus, el prezintă o serie de avantaje nutritive:
-
Valoarea
nutritivă a crupelor este păstrată prin micşorarea timpului de prelucrare
termică. Acest lucru e posibil prin înmuierea crupelor cu 3-4 ore înainte de
prepararea terciului.
-
Adăugarea
de legume înseamnă un aport de vitamine şi minerale. Ceapa şi morcovul se combină
de minune cu toate crupele. Pentru diversitate, hrişca se poate prepara cu
ceapă şi dovlecel, iar meiul – cu ceapă şi ardei gras roşu.
- Condimentele şi verdeţurile dau mâncării o aromă şi un gust deosebit,
precum şi un spor de microelemente şi vitamine. Condimente folosite separat
sau în combinaţii, pentru a face terciul mai gustos: frunze de dafin,
piper negru, piper alb, coriandru, seminţe de mărar, mărar şi pătrunjel uscat,
busuioc, maghiran, oregano, cimbru.
- Uleiul nerafinat şi neprelucrat termic aduce un plus de
vitamina E, carotenoizi şi acizi graşi polinesaturaţi.
Ingrediente necesare pentru o porţie de terci:
• 3
linguri de crupe;
• o ceapă mică; un morcov mic;
• un sfert de frunză de dafin;
• condimente: busuioc, oregano, cimbru etc.;
• verdeaţă: mărar, pătrunjel, ţelină;
• ulei nerafinat (de porumb, floarea-soarelui sau măsline);
• sare de mare.
Cum procedezi:
• o ceapă mică; un morcov mic;
• un sfert de frunză de dafin;
• condimente: busuioc, oregano, cimbru etc.;
• verdeaţă: mărar, pătrunjel, ţelină;
• ulei nerafinat (de porumb, floarea-soarelui sau măsline);
• sare de mare.
Cum procedezi:
1. Spală bine crupele.
Pune-le într-un vas emailat sau din sticlă şi toarnă deasupra apă. Lasă-le la înmuiat
peste noapte. Dimineaţa s-au umflat, absorbind mai toată apa.
Raportul cereale – apă
Grâu, hrişcă, ovăz – 1:2,5
Mei, orez, porumb – 1:3
Orz – 1:4
Grâu, hrişcă, ovăz – 1:2,5
Mei, orez, porumb – 1:3
Orz – 1:4
Taie o ceapă mărunt şi rade un morcov. Pune cca 100 ml apă la fiert. Când apa va clocoti, adaugă ceapa şi morcovul. Lasă legumele să fiarbă 2-3 minute. Adaugă crupele împreună cu apa în care au fost înmuiate și frunza de dafin. Lasă să fiarbă încă 2-3 minute. După ce stingi focul, adaugă condimentele şi lasă terciul sub capac vreo 5-10 minute. Pune sare şi ulei după gust, direct în farfurie. Pentru o bună digestie, mestecă terciul temeinic şi îndelung.
MEIUL – REGELE CEREALELOR
Meiul este o cereală originară din Asia.
Planta are o rădăcină în formă de fascicule şi tulpină dreaptă, înaltă de
20-100 cm, acoperită de tecile frunzelor. Florile cresc într-o inflorescenţă
de forma unui ciorchine lung de 20 cm, înflorirea având loc în perioada iunie–septembrie. Fructele sunt mici, ovale, îmbrăcate într-un înveliş
alb, roşu sau alte nuanţe, până la negru.
În medicina populară, meiul a avut variate întrebuinţări. În Bucovina, dacă
îl durea pe cineva burta, i se punea turtă de mălai pe abdomen sau pe locul dureros.
Turta din făină de mei cu hrean ras, miere şi sare se folosea la gâlci. Amestecat
cu oţet şi descântat, meiul se punea pe rănile infectate. De asemenea, mălaiul
mărunt se mai folosea în tulburările digestive la copiii mici.
Compoziţie chimică: Meiul conține cantităţi importante de
lipide, protide, acid salicilic, fosfor, magneziu şi vitaminele A şi cele din
complexul B. De asemenea, meiul constituie o sursă excelentă de fier şi fibre.
Acţiuni medicale: Chinezii consideră meiul ca rege al
cerealelor, consumându-l de multe secole şi până în prezent. Din păcate,
în schimb, occidentalii (europenii în general) au înlocuit meiul din dieta lor,
consumând cu preponderenţă grâu şi porumb. Însă ar fi indicat să reintroducem
meiul în dieta noastră deoarece el se numără printre superalimentele naturale
care ajută la întărirea sănătăţii, alături de germeni, pătrunjel, lucernă, orz,
in, alge marine, ştevie şi floarea-soarelui. Datorită cantităţii importante de
fibre, meiul ajută digestia şi organele
digestive (stomacul, pancreasul). Se
ştie că fibrele vegetale facilitează tranzitul intestinal. Mulţi specialişti
consideră din acest punct de vedere că meiul este motorul digestiei, el
conţinând pe lângă fibre şi enzime digestive din abundenţă (ca majoritatea
seminţelor şi cerealelor integrale, de altfel). Incluzând meiul în dieta
dumneavoastră, veţi trata cu siguranţă indigestia cronică, balonările, greaţa,
gazele, hiperaciditatea, ulcerele stomacale şi respiraţia urât mirositoare. În
plus, meiul opreşte vărsăturile şi diareea, contribuie la întărirea stomacului
şi a intestinelor şi domoleşte greţurile de dimineaţă. Un aspect extrem de
important este acela că meiul nu conţine gluten, motiv pentru
care poate fi consumat fără grijă de persoanele cu intoleranţă la gluten sau la
alte cereale care provoacă alergii. Meiul se mai poate folosi în cazurile de
astenie fizică şi intelectuală, având un excelent efect revitalizant şi
echilibrant nervos. Meiul are şi un efect alcalin, fiind utilizat cu succes
pentru a combate acidoza (excesul de acizi în organism) afecţiune ce poate duce
la osteoporoză, tulburări digestive, performanţe fizice şi mentale slabe şi
nervozitate. Meiul conţine şi compuşi antifungici (împotriva
ciupercilor) fiind indicat în infecţiile micotice, cum ar fi candidoza. Nu
în ultimul rând, meiul protejează pielea, buzele şi părul, datorită magneziului
şi siliciului din compoziţie.
ORZUL VERDE
Deşi
mulţi îl consideră o cereală autohtonă, cultivată de mii de ani în Carpaţi, orzul
îşi are originea în Tibet, la poalele munţilor Himalaya. Crescut în
semi-sălbăticie, era un soi de iarbă înaltă, cu boabe gustoase şi foarte
energizante, aliment ideal pentru iernile friguroase şi aspre. Devenit foarte
repede „pâinea celor săraci”, el a trecut din Tibet în China şi în Egipt, unde
a fost cultivat pe suprafeţe întinse. Dar, în vreme ce egiptenii preparau din
el o băutură alcoolică asemănătoare cu berea, dându-l adesea şi animalelor ca
furaj, chinezii îl considerau plantă sfântă, apreciată nu doar ca hrană, ci şi
ca leac. Virtuţile terapeutice ale orzului au fost egal preţuite de greci şi de
daci, care îl cultivau nu doar ca materie primă pentru pâine (în combinaţie cu
faină de grâu), ci şi ca leac pentru o mulţime de boli. Cu o biografie aşa de spectaculoasă,
nu e nici o mirare că astăzi, orzul este o plantă îndelung studiată pentru virtuţile
ei terapeutice. Iar surprizele nu au întârziat să apară. Cercetări de ultima
oră confirmă faptul că, mai ales primăvara, când planta este în faza de după răsărire,
în tulpinile ei sunt secretate substanţe cu efecte vindecătoare uimitoare,
chiar şi în boli aparent fără leac: cancer, hepatite, pancreatite, anorexie,
anemie, diabet, tuberculoză etc. În cele ce urmează, vom căuta să desluşim câte
ceva din misterele acestui elixir de primăvară.
Preparate din orz
Orzul germinat
Când boabele de orz încolţesc, compoziţia lor chimică se schimbă şi devin
foarte bogate în vitamine (A, Pp, întregul complex B), în săruri minerale
(fosfor, potasiu, magneziu, calciu, fier) şi în hormoni (în special de creştere).
Aceasta explică de ce germenii de orz au un potenţial revigorant şi stimulent
al proceselor de construcţie şi refacere foarte mare. Iată metoda de obţinere a
lor: Se ia un borcan de 800 ml, se umple pe sfert cu boabe de orz bine spălate
şi se mai adaugă trei sferturi apă călduţă. Se leagă apoi borcanul foarte bine
la gură cu un tifon. Se lasă timp de 12 ore boabele de orz la macerat, după care
se scurge apa, lăsând borcanul pe un suport lângă chiuvetă, înclinat la 45°,
pentru mai multe ore. Vreme de 2-5 zile, până când seminţele germinează,
boabele de orz se vor spăla de 2-4 ori pe zi, după care se vor pune la scurs,
aşezând borcanul cu gura în jos, aşa încât boabele să fie mereu umede, dar să
nu stea înmuiate în apă. Atunci când au făcut colţişori de 1-2 cm, scoatem germenii
din borcan, îndepărtăm cojile rămase, precum şi boabele care nu au germinat sau
alte resturi şi îi depozităm la frigider. Germenii astfel obţinuţi nu trebuie
să aibă gust amar (aceasta indică faptul că au fost lăsaţi prea mult în apă şi
s-au stricat), nu trebuie ţinuţi în lumină directă şi la temperaturi mai mari
de 4°. De regulă, depozitarea germenilor la frigider se face cel mult 7 zile.
Se administrează ca atare sau daţi prin maşină. Se pot pune în salate, se
amestecă cu miere de albine sau cu sucuri de fructe. Doza zilnică de germeni de
orz este de maximum 3 linguri rase.
Sucul de orz verde
Într-o tăviţă de plastic, se pune un strat de pământ fertil de flori, netratat
chimic, cu o grosime de 2-3 centimetri,
şi se însămânţează cu boabe de orz, aşezate des (la 1-2 cm unul de celalalt).
Tăviţa se aşază pe pervazul ferestrei şi se udă la un interval de timp de 2-4
zile. În câteva săptămâni, orzul verde va răsari şi va creşte la o înălţime de
15-20 cm. Atunci este momentul potrivit pentru recoltare. Se taie tulpinile
(rădăcinile care rămân, dacă sunt udate, vor mai răsari de 1-2 ori), se spală
bine, după care se dau prin maşina de tocat. Tocătura se pune apoi în
storcătorul electric centrifugal şi se obţine sucul de orz verde - un adevărat
elixir de sănătate. Administrarea acestui suc se face în cure de 10-21 de zile,
timp în care se ia câte un sfert de pahar (50 ml) de trei ori pe zi, înainte de
mesele principale. În bolile grave, în fază avansată, doza se poate mări,
pentru a favoriza obţinerea unor efecte rapide.
Pudra şi maceratul de orz verde
Se obţine, de obicei, pe cale industrială, prin evaporarea sucului proaspăt
de orz verde până când rămâne un praf fin de culoare verde, foarte bogat în
clorofilă şi săruri minerale, dar mai sărac în enzime decât sucul. Pudra de orz
verde se găseşte în magazinele naturiste şi în Plafaruri sub formă de capsule,
drajeuri ori ambalată ca atare în cutii închise ermetic. Din acest produs se
administrează de regulă câte o linguriţă dizolvată în 100 ml apă rece, de 3 ori
pe zi, cu o jumătate de oră înainte de mesele principale. Praful se lasă la
macerat în apă 2-3 ore. Se poate bea ca atare, sau strecurat.
Un medicament fabulos
Cercetările făcute în laboratoare şi clinici din Japonia, China şi SUA au
arătat un lucru uimitor: extractele de orz verde (în special sucul) au o
acţiune puternic detoxifiantă şi echilibrantă asupra tuturor sistemelor şi
organelor importante din corp. O cură de 2-3 săptămâni, în care se bea câte un
sfert de pahar de suc cu 30 de minute înainte de fiecare masă, drenează ficatul
şi bila, curăţă tubul digestiv şi reface flora normală a acestuia, favorizează
eliminarea infecţiilor respiratorii, echilibrează activitatea endocrină şi
nervoasă, îmbunătăţeşte starea psihică. Cum este posibilă o acţiune atât de
puternică şi complexă la o singură plantă? Ei bine, în ciuda descoperirilor
biochimice importante făcute cu privire la componenţii orzului, răspunsul la
această întrebare rămâne învăluit în mister. Cert este însă că o cură de
primăvară cu acest medicament verde previne o mulţime de neplăceri ale
anotimpului cald, cum ar fi alergiile, bolile cardiovasculare, tulburările
digestive, anumite boli de piele. Mai mult, cura cu orz verde redă tonusul
psihic şi optimismul, având un efect pozitiv asupra emoţiilor.
Germenii de orz, sucul şi pudra de orz în tratarea unor
boli
Cancer - consumarea zilnică
vreme de o lună a sucului de orz (100 ml/zi – 50 ml dimineaţa şi 50 ml seara,
diluat cu apă) încetineşte dezvoltarea tumorilor şi previne formarea lor. (Se
administrează cu 30 de minute înainte de mesele principale). Efecte de remisie
s-au constatat în cazul tratamentului cu suc de orz verde al cancerului de
piele, al cancerului pancreatic, al diverselor forme de leucemie.
Gastrită, ulcer, pancreatită, colită - se face un tratament de primăvară, în care se consumă un sfert de pahar
de suc de orz diluat cu apă, de 3-4 ori pe zi. Clorofila din compoziţia acestui
suc ajută la refacerea mucoasei şi a pereţilor gastrici, în timp ce substanţele
sale alcaline reduc aciditatea. Alt remediu: se mănâncă 2 linguri de orz
încolţit pe zi sau se administrează macerat din pudră de orz (o linguriţă pudră
la 100 ml apa rece). Se ia de 3 ori pe zi.
Anemie, demineralizare, avitaminoză - se consumă germeni de orz, câte 2-3 linguri pe zi adulţii şi 1-3
linguriţe copiii. Din germenii de orz tocaţi amestecaţi cu fructe şi miere se
face un delicios desert, care are proprietăţi revigorante excepţionale.
Boli de ficat - se bea suc de
orz verde în cure îndelungate. De regulă, se bea un pahar pe zi, dar în fazele
acute ale hepatitelor virale, precum şi în hepatita cronică evolutivă, se pot
bea până la 2 pahare pe zi, timp de o săptămână. Orzul verde favorizează
drenarea şi regenerarea ficatului, activează sistemul imunitar, ajutând la
combaterea virusului hepatic.
Sterilitate, impotenţă - o
cură de o lună, în care se consumă suc de orz cu miere, câte un pahar pe zi,
relansează activitatea hormonala atât la bărbaţi, cât şi la femei. Mai mult,
orzul verde îmbunătăţeşte considerabil circulaţia sanguină din zona genitală,
chiar şi la persoanele în etate sau care au fumat. Contra sterilităţii
feminine, efecte bune are cura cu orz germinat: 1-3 linguri/zi, în cure de 3
luni.
Tuberculoză, bronşită cronică, diabet, cardiopatie ischemică, post-infarct,
artrită, flebită, insomnii, nevralgii - se mănâncă, în cure de câte o lună, câte 2 linguri de orz încolţit pe zi.
Schizofrenie - studii făcute
în Japonia şi SUA au pus în evidenţă o ameliorare la unii dintre bolnavii de
schizofrenie trataţi cu suc de orz verde (1-2 pahare zilnic, în cure de 2-4
săptămâni, reluate la intervale de 10 zile). De asemenea, efectele adverse ale
medicamentelor psihotrope au fost mult mai puţine şi mai slabe ca intensitate
la pacienţii care au consumat un pahar de suc de orz pe zi, faţă de cei din
grupul martor. Fără a fi aşadar un remediu exclusiv şi infailibil, sucul de orz
poate fi de un mare ajutor în această boală, încă foarte dificil de tratat prin
mijloacele actuale.
Orzul verde şi
frumuseţea
Acnee, eczeme - tenul se curăţă şi devine mai luminos după o cură
de câteva săptămâni, în care se administrează intern suc de orz verde, un pahar
pe zi. Secretul acestui tratament constă în efectul detoxifiant al orzului
verde, precum şi în capacitatea sa de reglare a activităţii hormonale.
Pistruii se estompează dacă se pun în fiecare seară
comprese cu suc de orz verde sau chiar cu tulpini proaspete de orz zdrobite,
aşa încât să-şi lase sucul.
Părul şi unghiile sunt fortificate şi capătă un aspect sănătos după
un tratament intern cu germeni de orz (1-2 linguri/zi). Bogaţi în minerale şi
conţinând hormoni care stimulează procesele de creştere şi regenerare, germenii
de orz sunt deosebit de eficienţi în tratamentul acestui tip de probleme.
Ştiaţi că orzul verde conţine:
- de peste 250 de ori mai multă vitamina A decât lăptuca?
- de 25 de ori mai mult potasiu decât bananele?
- de 11 ori mai mult calciu decât laptele?
- de 11 ori mai mult fier decât ţelina?
- de 7 ori mai multă vitamina C decât portocalele?
- de 10 ori mai multă vitamina B decât spanacul?
- de peste 250 de ori mai multă vitamina A decât lăptuca?
- de 25 de ori mai mult potasiu decât bananele?
- de 11 ori mai mult calciu decât laptele?
- de 11 ori mai mult fier decât ţelina?
- de 7 ori mai multă vitamina C decât portocalele?
- de 10 ori mai multă vitamina B decât spanacul?
PÂINEA ŞI FULGII DE SECARĂ
Persoanele care consumă aceste produse de
panificaţie
prezintă un risc cu 30% mai mic de a se îmbolnăvi de diabet
prezintă un risc cu 30% mai mic de a se îmbolnăvi de diabet
Nutriţioniştii afirmă că secara este o sursă sigură de fibre, care oferă
organismului 18% din necesarul zilnic de nutrienţi. Ei recomandă persoanelor
supraponderale consumul pâinii de secară la fiecare masă. Acest tip de pâine va
induce senzaţia de saţietate rapid, astfel încât acestea nu vor mai simţi
nevoia să consume în exces alimente, de cele mai multe ori nesănătoase. Secara
conţine 9% proteine şi 70% hidraţi de carbon, fier, calciu, magneziu, potasiu
şi vitamina B1. Magneziul diminuează secreţia de insulină a organismului şi de
aceea, secara poate fi considerată medicament natural pentru persoanele care
suferă de diabet, explică nutriţioniştii. Ei afirmă că un consum regulat de secară
reduce cu 30% riscul apariţiei acestei boli, în special în cazul persoanelor
supraponderale, predispuse diabetului. În acelaşi timp, pâinea de secară are
capacitatea de a normaliza valoarea glicemiei, iar fibrele conţinute împiedică
formarea toxinelor la nivelul colonului. În acest fel, digestia va fi
îmbunătăţită considerabil. Secara are proprietăţi energizante, laxative,
sedative şi vitaminizante.
Consumul de secară este indicat în cazuri de arterioscleroză,
ateroscleroză, boli vasculare în general, amigdalită, angină difterică,
hemoroizi, hipertensiune arterială. Secara este
alimentul perfect pentru persoanele în vârstă, deoarece reduce riscul
apariţiei infarctului miocardic şi ameliorează sechelele postinfarct. Cataplasmele cu faină de
secară sunt indicate extern în contuzii, hernie şi panariţiu.
Specialiştii recomandă o masă de secară, sub formă de pâine sau cereale de
şase ori pe săptămână, pentru normalizarea colesterolului şi a glicemiei şi
pentru evitarea problemelor cardiovasculare. Pentru adolescenţi, secara este
ideală în cura de slăbire, deoarece favorizează o bună digestie, iar senzaţia de
saţietate se instalează rapid.
Potrivit nutriţioniştilor, fibrele şi mineralele din secară se mai găsesc
şi în nuci, roşii, castraveţi, mere, pere şi păstăi. S-a constatat că, în
zonele în care populaţia consumă frecvent preparate din secară, maladiile cardiovasculare
şi arterioscleroza sunt mult mai rare. Din secară se obţine o făină mult mai
gustoasă decât cea din grâu. Tot din secară se prepară şi unele băuturi
alcoolice, cum ar fi berea, whisky-ul sau vodca. Fulgii de secară ecologici
pot constitui un mic dejun „curat” şi hrănitor. Pot fi
consumaţi ca atare sau combinaţi cu ceai, iaurt, lapte, sucuri naturale de
legume şi fructe, miere de albine sau fructe. De asemenea, aceşti fulgi pot fi
puşi în diferite mâncăruri: salate, supe, chiftele, ardei umpluţi, sarmale.
OVĂZUL - UN REMEDIU ANTISTRES
Ovăzul este cel mai hrănitor aliment dintre toate cerealele. S-a demonstrat că fulgii şi făina integrală de ovăz sunt produse dietetice şi mijloace terapeutice în cele mai variate probleme de sănătate: de la insomnii, dureri de cap şi până la anemii, gută, dislipidemii. Ovăzul ne furnizează la fel de multe proteine ca şi grâul, 6%-9% grăsimi şi 60% carbohidraţi, având totodată şi un conţinut bogat în vitaminele din grupul B, fier, seleniu, magneziu, calciu, fosfor, fibre alimentare. Principala proprietate a boabelor de ovăz este aceea de remineralizant şi de tonic al sistemului nervos central, datorită vitaminelor şi mineralelor. Din acest motiv, fulgii de ovăz sunt indicaţi în stările de stres, astenie, în insomnii sau dureri de cap. În aceste cazuri, poate fi folosită şi tinctura de ovăz din farmacii. Se ia câte o linguriţă de tinctură diluată în puţină apă, seara, înainte de culcare. Efectul sedativ este dovedit.
Dr. Iulia-Violeta Vlad recomandă maceratul la rece din făină integrală
sau fulgi de ovăz. 100 g făină se pun în 500 ml apă, se lasă la macerat câteva
ore, apoi se bea întreaga cantitate pe parcursul unei zile. Maceratul astfel
pregătit este un bun remineralizant, mai ales în cazul celor astenici și
anemici. Copiilor anemici le putem da fie fulgi de ovăz cu lapte de soia, fie
un desert pregătit din făină integrală de ovăz fiartă în apă şi amestecată cu miere
şi fructe.
„Fulgii de ovăz scad nivelul de colesterol în sânge şi nivelul de acid uric. De aceea, un mic dejun cu fulgi de ovăz este
recomandat și celor care suferă de dislipidemii sau gută”, spune dr.
Iulia-Violeta Vlad, medic specialist medicină de familie, cu competenţă în apifitoterapie.
Decoctul din o lingură boabe de ovăz la o cană cu apă este un bun diuretic şi
laxativ. Se beau 3-4 căni zilnic. Consumaţi ca atare, fulgii
de ovăz stimulează digestia iar, datorită fibrelor alimentare, au un rol
deosebit în prevenirea cancerului de colon.
Diete. 100 g fulgi de ovăz integrali aduc un aport de 375 de calorii. Fulgii dau
senzaţia de saţietate rapid, fiind recomandaţi in dietele de slăbit, dar şi in
regimul alimentar al diabeticilor, însă numai sub supraveghere medicală. Diabeticii
pot bea de asemenea câte o jumătate de pahar cu infuzie de ovăz, de două-trei
ori pe zi, înainte de masă.
Uz extern. „Ovăzul poate fi folosit şi extern. Pentru calmarea durerilor, persoanele
cu reumatism, artroze pot face băi in care adaugă decoct din paie de ovăz”, ne
sfătuieşte dr. Iulia-Violeta Vlad. Durerile care însoţesc nevralgiile
intercostale pot fi calmate cu cataplasme calde cu făină de ovăz. Cataplasmele
se lasă să acţioneze două ore.
Vitaminele B. Proprietăţi terapeutice are şi ovăzul verde sub
formă de suc sau extract (se găseşte în farmacii). Acesta conţine complexul de
B-uri şi multe minerale. Sucul de ovăz dă rezultate benefice în suprasolicitarea
nervoasă, în tulburările de ritm cardiac. De asemenea, redă pofta de mâncare,
acţionează ca fortifiant general, fiind recomandat şi în cancer.
Pe pâinea Titan scrie deja
că este fabricată conform Codex Alimentarius!
că este fabricată conform Codex Alimentarius!
România va experimenta pe populaţia ei produsul cancerigen initium. Codex
Alimentarius începe cu România. De la 31 decembrie 2009, Guvernul Boc a
fost obligat de UE să înceapă implementarea Codexului, alături de alte 165
de state semnatare (95% din populaţia planetei). Codex Alimentarius este un
pachet de norme după care se vor alimenta populaţiile ţărilor semnatare.
Acesta porneşte de la principiul că Terra nu mai poate hrăni pe toată lumea
natural, ca atare se va trece la hrana artificială, din produse chimice, cea
modificată genetic etc. Adepţii Teoriei Conspiraţiei susţin că măsura nu este
altceva decât una de exterminare, care va reduce populaţia globului la cca 2
miliarde, o masă mult mai uşor de hrănit şi de controlat de forţele
oculte.
Nu a trecut o lună şi iată că apare ştirea că România este
prima ţară din lume care va folosi în agricultură un compus chimic
pe bază de initium, un ingredient activ din noua clasă a substanţelor chimice
impuse de Codex Alimentarius. Produsele vor fi furnizate de compania germană
BASF şi vor fi folosite pentru culturile de struguri, cartofi, roşii,
castraveţi şi ceapă. Pentru publicul larg se spune că beneficiile pe care
le-ar aduce această substanţă sunt legate în primul rând de combaterea
dăunătorilor dar în acelaşi timp ea micşorează şi durata de obţinere
a recoltei. După ce acest produs va fi experimentat în România, urmează să
fie omologat şi în Olanda, Germania, Franţa, Canada, SUA şi Marea Britanie.
Neoficial, conform cercetătorilor care combat Codex Alimentarius, folosirea
produselor cu initium sporeşte cu până la 65% rata riscului de cancer de colon,
substanţă care intră rapid în combinaţii chimice, devenind
reziduală în organism. De exemplu, 1 mg de initium, intrat în
organism o singură dată, se elimină în aproape un an. Or, dacă acest produs
este ingerat zilnic, practic el nu mai este eliminat din organism. Apoi, aşa
cum initium ajută la creşterea rapidă a celulelor la leguminoase, la fel de
repede va conduce şi la mărirea tumorilor maligne.
Purtătorul de cuvânt al companiei a afirmat că în
afară de produsul INITIUM pentru struguri, care va fi disponibil în România
începând din 2010, sub numele de Enervin, s-a acordat de asemenea autorizaţie
pentru Zampro, un produs INITIUM pe bază de fungicid pentru culturile de
cartofi, roşii, castraveţi şi ceapă. Adică exact legumele de bază în
alimentaţie… Compania pretinde că „ambele produse au fost testate pe larg în
teren şi au demonstrat selectivitate ridicată şi eficacitate împotriva unor
dăunători”. Sperăm că nu se referă la ceva dăunători umani, despre care Noua
Ordine Mondială consideră că suprapopulează planeta!
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.