-->
CAISELE - nectarul zeilor
Originea acestui arbore se
pierde în negura timpului. Cu secole înaintea nașterii lui Christos, grecii au
adus de pe teritoriul Armeniei de astăzi primele caise uscate și primii sâmburi
de cais, cu care au sădit livezi ce rodeau fructe aurii, parfumate. Gustul lor
dulce li s-a părut atât de bun, încât i-au atribuit o sorginte divină,
socotindu-l un nectar al zeilor, iar caisele au devenit ofrande pentru
Divinitate. De la greci, caișii au fost preluați de romani, care i-au răspândit
în întreaga Europa și în Africa, numindu-i Prunus
armeniaca, adică pruni de Armenia, denumire științifică ce s-a păstrat până
astăzi. Și totuși, originea caișilor pare a fi mult mai îndepărtată decât Armenia,
dovezile arheologice arătând ca aceștia erau cultivați în India și China acum
nu mai puțin de 5000 de ani, deci cu mult înainte ca ei să ajungă în zona Caucazului.
Și, curios lucru, la fel ca și în Grecia ori Roma Antică, în străvechile civilizații
asiatice se spunea despre caise că poartă în ele o părticică din nectarul
zeilor. Mai mult, se credea că cei care mănâncă aceste fructe binecuvântate vor
beneficia de un trup tânăr, viguros și de o minte ageră, până la vârste înaintate.
Așa și este, după cum o confirmă, câteva milenii mai târziu, studiile științifice.
Dar înainte de a vorbi despre acestea, să aflăm alte câteva secrete ale caiselor:
Caisele sunt fructul unui
arbore care atinge la maturitate 8-12 metri înălțime, cu frunze de un verde
deschis, și cu fructe care se coc începând cu sfârșitul lui iunie și până în august.
În lume, sunt cunoscute nu mai puțin de 300 de varietăți de caise, de la cele
total lipsite de puf, din Japonia, la caisele cu coaja subțire, ce se usucă
rapid la soare și care cresc pe solul stâncos din Turcia. La noi, până de curând,
cele mai populare soiuri au fost celebrele zarzăre - mult mai mici decât
caisele, pe care le găsim și acum în piețe, cu coaja pistruiată și bătând spre roșiatic,
extrem de parfumate și dulci ca mierea. Toate aceste caise au proprietăți
medicinale nebănuit de puternice, de care vom beneficia din plin, cu o condiție
însă: să știm cum să le administrăm. Din acest motiv, vom acorda o mare atenție
acestui subiect.
Mod de administrare
De la bun început, trebuie spus că anumite substanțe vindecătoare, cum ar fi pigmenții care dau culoarea portocalie caiselor și care au, totodată, și un efect puternic antioxidant, se găsesc exclusiv în caisele proaspete și în cele uscate la soare (sau artificial, dar la temperaturi scăzute) și, într-o măsură ceva mai mică, în cele congelate, nu însă și în cele preparate termic, la temperaturi mai mari de 60°C. Ca atare, pentru a obține efecte terapeutice, ne vom orienta doar spre consumul fructelor ca atare, preparatele din ele neavând efectele terapeutice scontate.
Mod de administrare
De la bun început, trebuie spus că anumite substanțe vindecătoare, cum ar fi pigmenții care dau culoarea portocalie caiselor și care au, totodată, și un efect puternic antioxidant, se găsesc exclusiv în caisele proaspete și în cele uscate la soare (sau artificial, dar la temperaturi scăzute) și, într-o măsură ceva mai mică, în cele congelate, nu însă și în cele preparate termic, la temperaturi mai mari de 60°C. Ca atare, pentru a obține efecte terapeutice, ne vom orienta doar spre consumul fructelor ca atare, preparatele din ele neavând efectele terapeutice scontate.
Caisele
proaspete. Doza minimă
pentru a obține beneficii de pe urma administrării acestor fructe este de 350
g/zi. De altfel, aceasta este și porția zilnică minimă recomandată și de nutriționiști.
Deja, în această doză, fructele încep să aibă efectele scontate, de prevenire a
bolilor. Pentru a vindeca, însă, anumite afecțiuni, este necesar să mărim mult
doza și să stabilim un anumit interval de timp de administrare. Cu alte
cuvinte, avem nevoie de o cură, despre care vom vorbi în continuare:
Cura
cu caise. Zilnic se mănâncă
½ kg caise, în mai multe reprize, cu aproximativ 30 de minute înaintea meselor
principale. Se mănâncă fructele bine spălate, din care s-au îndepărtat toate
părțile stricate sau intrate în fermentație, pentru a evita deranjamentele
gastro-intestinale. O cură cu caise durează minimum 14 zile și maximum 45 de
zile, dar de cele mai multe ori este limitată de timpul în care găsim aceste
fructe proaspete, care nu este mai mare de 8 săptămâni.

Caisele uscate din comerț
sunt, din păcate, de cele mai multe ori, aditivate chimic cu dioxid de sulf,
așa încât să li se păstreze culoarea portocalie intensă. Ca atare, înainte de a
cumpăra caise uscate, ne vom uita cu atenție pe eticheta ambalajului și vom căuta
doar acele fructe care sunt conservate prin simpla uscare, și nu prin aditivare,
care creează un produs toxic.
Miezul
din sâmburi. Cunoscut și
sub numele de alună amară, miezul sâmburelui de caisă care rămâne după strivirea
învelișului dur este folosit din timpuri străvechi pe post de medicament. În medicina
chineză, semințele amărui de cais, cu mirosul lor caracteristic, de migdală,
sunt un remediu redutabil pentru bolnavii cu probleme respiratorii, precum
astmul, bronșita, emfizemul sau tusea cronică. De asemenea, era și este folosit
pentru menținerea tinereții biologice. Se spunea că 5 sâmburi mâncați zilnic adaugă
tot atâtea zile de sănătate și fericire la viața celui care îi consumă.
Studiile moderne, la rândul lor, confirmă extraordinarele proprietăți medicinale
ale sâmburilor de caisă, care se pare că le întrec și pe cele ale caisei
propriu-zise.
Boli prevenite cu ajutorul caiselor
Bronșită, astm, tuberculoză - se fac de 2 ori/an cure cu miez de sâmbure de caisă, tratament care are un efect imunostimulator și imunomodulator excepțional, prevenind apariția acestor afecțiuni. Zilnic, se mănâncă 5 asemenea mieji, dimineața la micul dejun, timp de 2 luni. De regulă, între două cure se face o pauză de 2 luni. Consumul caiselor propriu-zis are și el efecte antiinflamatoare și antioxidante, prevenind astmul și afecțiunile pulmonare cronice.
Boli prevenite cu ajutorul caiselor
Bronșită, astm, tuberculoză - se fac de 2 ori/an cure cu miez de sâmbure de caisă, tratament care are un efect imunostimulator și imunomodulator excepțional, prevenind apariția acestor afecțiuni. Zilnic, se mănâncă 5 asemenea mieji, dimineața la micul dejun, timp de 2 luni. De regulă, între două cure se face o pauză de 2 luni. Consumul caiselor propriu-zis are și el efecte antiinflamatoare și antioxidante, prevenind astmul și afecțiunile pulmonare cronice.
Cancer de prostată - licopenul, unul din pigmenții ce dau
minunata culoare galben-portocalie caisei, este una dintre cele mai puternice substanțe
pentru prevenirea bolii canceroase cu această localizare. Un studiu făcut în China
în anul 2007 a obiectivat uimitoarele efecte preventive contra cancerului la
prostată a unei combinații inedite din ceaiul verde (Thea sinensis) și licopenul din caise.
Degenerescență maculară - un studiu făcut pe 50.000 de femei a
demonstrat că un aport masiv de vitamina A, obținută din surse naturale, adică
din alimente, reduce cu nu mai puțin de 40% riscul de degenerescență maculară.
Or, caisa este unul din cele mai bogate alimente în vitamina A din lume, fiind întrecută
în acest sens doar de fructele de cătină.
Boala coronariană și infarctul
miocardic - licopenul
din caise, dar și alte substanțe active, cum ar fi vitaminele A și C și
potasiul, protejează inima și vasele de sânge, prevenind aceste afecțiuni. Un
studiu din 2007 demonstrează că licopenul din caise, precum și celelalte substanțe
active, împiedică oxidarea colesterolului și depunerea sa pe arterele coronare,
micșorând astfel riscul de infarct.
Tratamente interne
Tulburări de memorie - se mănâncă sâmburi de caisă, câte 5-10/zi, în cure de 2 săptămâni, urmate de 2 săptămâni de pauză. Aceștia conțin, între altele, lecitină și acetilcolină - două substanțe foarte valoroase pentru procesele de memorare, care au loc în creier. Cercetările mai arată că miezul caiselor mai conține și un cocktail de vitamine din complexul B și amigdalină (cunoscută și sub numele de letril), cocktail considerat unul dintre cei mai puternici antioxidanți cunoscuți, care împiedică sau stopează procesele degenerative la nivelul creierului, care apar în cazul bolii Alzheimer.
Tratamente interne
Tulburări de memorie - se mănâncă sâmburi de caisă, câte 5-10/zi, în cure de 2 săptămâni, urmate de 2 săptămâni de pauză. Aceștia conțin, între altele, lecitină și acetilcolină - două substanțe foarte valoroase pentru procesele de memorare, care au loc în creier. Cercetările mai arată că miezul caiselor mai conține și un cocktail de vitamine din complexul B și amigdalină (cunoscută și sub numele de letril), cocktail considerat unul dintre cei mai puternici antioxidanți cunoscuți, care împiedică sau stopează procesele degenerative la nivelul creierului, care apar în cazul bolii Alzheimer.
Oboseală oculară, scăderea
acuității vizuale - se
consumă caise proaspete, câte 500 g/zi, în cure de măcar 6 săptămâni. Pigmenții
din caise ajută la menținerea acuității vizuale, protejând ochii și de o
sumedenie de alte neplăceri, cum ar fi cataracta sau glaucomul.
Colesterol și trigliceride
mărite - se țin cure de
minimum 4 săptămâni, timp în care se mănâncă până la 1 kg caise/zi. Fibrele
alimentare din compoziția caiselor împiedică în bună măsură asimilarea grăsimilor
saturate, în timp ce aportul masiv de vitamina A previne
oxidarea colesterolului rău (LDL) și depunerea lui pe pereții vaselor de sânge.
Gută - se consumă câte 600-800 g de caise
proaspete zilnic, pe o perioadă de minimum 30 de zile. Dacă nu mai găsim caise
proaspete, putem mânca nectarine sau piersici, 1 kg/zi. E o cură simplă, care mobilizează
puternic sărurile acidului uric din țesuturi și ajută la eliminarea lor prin
urină. În plus, prin efectul antiinflamator, cura cu caise ajută la rărirea,
până la eliminare, a crizelor de gută, la redobândirea aspectului normal și a
mobilității articulațiilor afectate.
Constipație - datorită conținutului ridicat de
celuloză și pectină al caiselor, acestea sunt foarte des folosite ca laxative,
în problemele de tranzit intestinal. Celuloza și pectina sunt fibre alimentare,
adică substanțe comestibile nedigerabile, care acționează la nivelul
intestinului gros ca un piston, împingând din el toate reziduurile. Apoi,
sorbitolul, un zahăr natural conținut de caise, îi dă proprietăți laxative suplimentare.
Se face un tratament de 2 săptămâni, în timpul căruia se consumă în dimineața,
pe stomacul gol, 5-700 g caise și, suplimentar, 1 litru apă.
Adjuvant în litiaza
biliară - în medicina
populară europeană, un leac foarte des utilizat contra microlitiazei și litiazei
biliare este consumul de caise și miez de sâmburi de caise. În fiecare dimineață,
înainte de a mânca orice altceva, se iau câte 12 sâmburi de caisă, apoi se așteaptă
o oră. Pe parcursul zilei, se mănâncă și câte 5-600 g de caise proaspete, dulci-acrișoare,
care au efect coleretic (ajută la evacuarea bilei din colecist) și dizolvă
calculii biliari.
Cură de slăbire - deși au un gust dulce foarte plăcut și,
atunci când sunt bine coapte, sunt un aliat de nădejde contra foamei, caisele
proaspete nu îngrașă, ci, din contră, sunt un inamic al kilogramelor în plus. Așadar,
dacă doriți să slăbiți, mâncați cât de multe caise puteți - ele sunt sărace în calorii,
conțin fibre alimentare care rămân mult timp în stomac, împiedicând reapariția senzației
de foame și, în plus, au efect laxativ.
Cistită - efectele antiinfecțioase ale caiselor
proaspete sunt modeste, cu toate acestea, sunt în mod special
recomandate contra infecțiilor reno-urinare, deoarece ele provoacă o reacție
alcalină în interiorul organismului, contribuind la alcalinizarea urinei. Or, antibioticele
de sinteză, dar și substanțele antibacteriene naturale (cum ar fi strugurii
ursului, frunzele de afin, frunzele de merilor etc.) devin active, putându-și
exercita acțiunea antiinfecțioasă doar atunci când pH-ul urinei este alcalin. Așadar,
în timpul tratamentelor contra cistitei, nefritei, pielonefritei, mâncați măcar
½ kg caise/zi, evitând, în același timp, carnea, laptele, produsele conservate
și, în general, proteinele în exces.
Adjuvant în cancerul la
sân - amigdalina,
cunoscută și sub numele vitamina B17, din miezul de caisă este considerată unul
din cei mai puternici antitumorali și o speranță în terapia cancerului. Această
vitamină reglează activitatea gonadelor, distruge celulele canceroase și stimulează
sistemul imunitar să le elimine din organism. Se consumă câte 10 mieji de caisă
zilnic timp de 30 de zile, urmate de 15-30 de zile de pauză, după care
tratamentul se poate relua.
Adjuvant în cancerul
pulmonar - se aplică același
tratament de la cancerul mamar, amigdalina din sâmburele de caisă acționând
direct asupra celulelor maligne, determinând distrugerea acestora. Alături de sâmburii
de caise, alte remedii care contribuie la remisia acestei forme de cancer sunt cireșele
negre, afinele, coacăzele negre și fructele de soc. Persoanele care au fumat
vor face cure cu zeolit sau cu zarzavaturi verzi (pătrunjel, leurdă, mărar, leuștean),
pentru a elimina metalele grele și alte toxine aduse de fumul de țigară în organism.
Adjuvant în cancerul de
colon - un studiu de
medicină experimentală făcut în Belgia în anul 2002 a arătat că un extract de
caise inhibă dezvoltarea tumorilor maligne la nivelul colonului. Aceasta, în timp
ce studii anterioare au arătat că pectina, o fibră alimentară solubilă, conținută de caisele
proaspete, este unul dintre cei mai buni agenți profilactici pentru cancerul de
colon. Ca atare, un bun adjuvant contra acestei forme de cancer este consumul
caiselor proaspete, ca atare sau sub formă de suc (obținut prin simpla mixare),
dar și a sâmburilor - câte 5-10 pe zi.
Tabagism - se recomandă consumul zilnic de
caise, câte 500 g/zi, pentru prevenirea și combaterea efectelor nocive ale
acestuia. Foarte bogate în vitaminele A și C, dar și în licopen, caisele sunt
un excelent remediu anti-fumat. Ele sunt în mod excepțional recomandate
femeilor ce au fost fumătoare și care se pregătesc să devină mame și au nevoie
de o detoxifiere rapidă.
Febră, boli infecțioase
însoțite de febră - sucurile proaspete de caise (obținute prin simpla mixare) constituie un
adevarat tonic natural, atunci când sunt folosite de bolnavii cu febră ridicată
sau cu manifestări inflamatorii (inclusiv la nivel cutanat). Sucul de caise,
amestecat cu puțină miere și, eventual, cu o tulpina proaspătă de mentă, este
foarte răcoritor pentru cei care au febra mare, fiind și un suport pentru
sistemul cardiovascular, extrem de solicitat atunci când temperatura corpului crește
peste 38,5° C.
Stimularea
proceselor de creștere la copii - caisele proaspete, sub formă de piure, sunt printre
primele fructe ce pot fi mâncate de bebeluși, atunci când începe să le fie
diversificată hrana. Ele stimulează dezvoltarea normală a oaselor, susțin
imunitatea, protejează de indigestie și de constipație. Pe perioada verii,
caisele proaspete nu trebuie să lipsească din hrana celor mici.
Îmbătrânire
prematură - studii făcute
în SUA indica miezul acestor fructe ca fiind printre cele mai puternice
alimente pentru stoparea și chiar inversarea proceselor de îmbătrânire. În principal,
miejii de caisă, dar și caisele proaspete, ajută la menținerea sănătății
sistemului nervos, protejând în special memoria. Apoi, ele ajută la menținerea
sănătății sistemului digestiv și a vaselor de sânge, precum și a tonusului
muscular. Pe timpul sezonului, se țin tratamente de până la 4 săptămâni, timp
în care se mănâncă ½ kg de caise/zi, precum și 5-8 sâmburi.
Anemie - cu un conținut bogat de fier,
caisa este recomandată în cazurile de anemie feriprivă. Aceasta, deoarece
aceste fructe, administrate constant, stimulează hematopoieza, adică producerea
de hemoglobină de către corpul nostru.
Vitamina C - o doză de doar 700 g caise
asigură aproximativ 130% din necesarul de vitamina C al unui adult. Persoanele
care au un deficit din această vitamină vor mânca 1 kg de caise/zi, timp de 2
săptămâni. Aceasta supradoză de vitamina C este favorabilă în afecțiuni cum ar
fi alergia, astmul, virozele respiratorii, afecțiunile însoțite de febră și de inflamație,
în general.
Vitamina A - după fructul de cătină, care este
campionul absolut, caisa conține cea mai mare cantitate de vitamina A (de fapt,
provitamina A, pe care organismul o transformă în vitamina A prin procesele de
digestie). O singură caisă furnizează aproape 20% din necesarul zilnic de vitamina
A al unui adult, necesară pentru menținerea în bună stare a sistemului imunitar
și nervos, dar și a echilibrului endocrin.
Aplicații externe
Acnee - pe timpul verii, când pielea este mai expusă la erupțiile acneice din cauza transpirației și a prafului, se curăță, înainte de duș, zonele susceptibile la apariția acestei afecțiuni, cu ajutorul pulpei de caisă. Obrazul se va șterge în mai multe rânduri cu pulpa fructului, apoi se va lăsa sa se usuce timp de 5-10 minute, după care pielea se va curăța cu apa călduță. Suplimentar, se vor consuma caise proaspete, câte ½ kg/zi, pentru efectul laxativ și depurativ.
Arsuri
solare - se
zdrobește pulpa a 2-3 caise. Pasta
rezultată va fi aplicat pe arsurile provocate de expunerea la soare. Acest
remediu va acționa eficient, calmând inflamația și usturimea, vindecând rapid
epiderma afectată.
Frumusețe
Ten gras, seboreic - se taie în două o caisă bine coaptă și se masează cu pulpa tenul curățat în prealabil cu apă călduță. Se repetă operațiunea în fiecare zi, ceea ce va face ca tenul să devină mai curat, mai strălucitor și pielea mai elastică.
Frumusețe
Ten gras, seboreic - se taie în două o caisă bine coaptă și se masează cu pulpa tenul curățat în prealabil cu apă călduță. Se repetă operațiunea în fiecare zi, ceea ce va face ca tenul să devină mai curat, mai strălucitor și pielea mai elastică.
Ten
îmbătrânit - se
folosesc 3 fructe bine coapte, care se mixează până se obține o pastă omogenă.
La această pastă se adăuga o lingură de smântână și una de miere, amestecându-se
foarte bine. Amestecul obținut se întinde în strat uniform, ca orice mască
cosmetică, pe tenul curățat în prealabil, și se lasă sa acționeze 10-12 minute,
apoi se spală fața cu apă călduță.
Precauții și contraindicații la tratamentul cu caise
Caisele proaspete sunt foarte bine tolerate de organism și nu au nici un fel de reacții adverse. Se vor administra cu precauție, în cantități mici la început, doar în cazuri de colită de fermentație, diaree acută sau cronică, gastrita hiperacidă, pentru a nu accentua aceste tulburări.
Sâmburii de caise conțin mici cantități de cianură
care, în doze mari și repetate, poate duce la intoxicații mortale. În literatura
de specialitate se spune că o cantitate de 50-60 de mieji consumați pe
parcursul zilei pot induce coma și chiar decesul unui adult, dar în practica de
la noi nu au fost înregistrate accidente de acest tip. Totuși, se recomandă
respectarea dozelor zilnice de miez pentru adulți, iar copiii sub 6 ani nu vor
mânca zilnic mai mult de 2 mieji.
Sursa: http://www.formula-as.ro/2011/978/medicina-naturii-44/caisele-13961
Sursa: http://www.formula-as.ro/2011/978/medicina-naturii-44/caisele-13961
-->
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.