Piperul - un bob de sănătate

-->

PIPERUL – un bob de sănătate

Piperul (Piper nigrum) este originar din sudului Indiei, ţară care astăzi, alături de Indonezia şi Brazilia, este cel mai mare producător  mondial. Piperul negru este regele neîncoronat al condimentelor. În toată lumea sunt comercializate anual tone de piper, în patru varietăţi: negru, alb, verde şi roşu. Piperul este unicul condiment ale cărui fructe sunt comercializate în patru versiuni diferite. În funcţie de timpul recoltării şi metoda de procesare, toate cele patru varietăţi pot fi teoretic obţinute de la aceeaşi plantă de piper. Deşi pe piaţă există toate cele patru sortimente, cel negru domină de departe producţia şi consumul.

Descrierea plantei

Este un arbust căţărător, peren. Crengile sale solide se prind şi se ramifică pe punctele de sprijin. Frunzele sunt late, ascuţite la bază, puternic striate. Florile sunt în formă de deget, cu multe protuberanţe mici. Fructele sunt ovoide sau sferice, de culoare roşu aprins atunci când sunt coapte. Seminţele au formă sferică. Se cultivă în zonele tropicale, foarte calde şi umede.

Compoziţie şi proprietăţi de bază

O lingură de piper negru conţine 13% din necesarul zilnic de mangan al organismului, 8% din cel de vitamina K, 7% din cel de fier şi 5% din cel de fibre. Un alcaloid numit piperină produce strănutul în contact cu mucoasa nazală. Piperul negru stimulează instantaneu organismul în contact cu papilele gustative, aşa încât un semnal este trimis spre stomac, acesta producând mai rapid acidul clorhidric necesar pentru digestia proteinelor şi a restului de compuşi chimici aflaţi în stomac. Atunci când organismul nu produce suficient acid clorhidric, alimentele rămân mai mult timp în stomac, producând diferite probleme, ca iritaţia mucoasei stomacale, constipaţia, diareea sau gazele. Piperul negru mai este cunoscut şi pentru efectul de transpiraţie (prin care se elimina toxinele din organism) şi pentru cel diuretic. El îşi demonstrează calităţile şi prin proprietăţilor antioxidante şi antibacteriene, şi prin faptul că este capabil să spargă acumulările de grăsime din corp în particule mici. Piperul acţionează în general ca un stimulator pentru organism, în sensul că absorbţia anumitor nutrienţi este sporită atunci când intră în funcţiune alcaloizii din piper. Practic, betacarotenul, seleniul şi vitamina B sunt absorbite mai rapid şi mai eficient în organism atunci când piperul negru este asociat cu alimentele care conţin aceste substanţe.

Utilizări culinare

În alimentaţie, piperul se utilizează în scop condimentar, pentru supe, salate, sosuri, marinate, preparate din carne (pasăre, viţel, peşte), conserve, murături şi la producerea muştarului alimentar. Iată o variantă de utilizare culinară mai puţin populară la noi, însă de efect, dacă vorbim de gustul final: dacă aţi pregătit o salată de vegetale, atunci un topping din ulei de măsline, suc de lămâie şi piper negru proaspăt măcinat va aduce un plus de savoare şi o intensificare a gustului pentru ingredientele care o compun. 
Sfat: în general, dar mai ales la mâncărurile care necesită timp îndelungat de preparare (de exemplu cele la cuptor) este bine să adăugaţi piperul la sfârşit, atunci când mâncarea este gata, şi nu în timpul preparării. Astfel, gustul şi toate proprietăţile piperului vor rămâne nealterate.

Piperul ca plantă medicinală

Piperul negru este extrem de puternic în tratarea câtorva afecţiuni. În principal, uleiurile volatile  conţinute au efect antiinfecţios puternic asupra căilor respiratorii, stimulează procesele digestive, stopează vărsăturile, acţionează asupra aparatului cardiovascular şi chiar asupra metabolismului. În cantităţi moderate, piperul negru întăreşte sistemul imunitar, contribuie la detoxifierea ficatului şi grăbeşte arderile.

- Infecţii în gât, guturai. În aceste afecţiuni, puţine leacuri sunt atât de puternice ca piperul negru. Într-o cană de ceai fierbinte (nu contează de care, busuioc, mentă, cimbrişor etc.) se pun 2-3 vârfuri de cuţit de piper negru. Se lasă câteva minute, după care se bea cu înghiţituri mici. Efectele sunt imediate: gâtul se descongestionează, nările se desfundă, o căldură plăcută se răspândeşte în întreg corpul. Răceala trece imediat.
 - Tuse. Tusea iritativă şi tusea uscată se tratează cu două vârfuri de cuţit de piper amestecate cu 4 linguriţe de miere şi cu puţină zeamă de lămâie. Pentru tusea spastică se pun la macerat vreme de 7 zile, în 200 ml de alcool alimentar, cinci linguri de piper negru şi o lingură de cuişoare măcinate, apoi se filtrează. Lichidul se administrează diluat în apă sub formă de gargară având o acţiune antitusivă extrem de puternică. Substanţele volatile din piper exercita pur şi simplu un efect anestezic asupra terminaţiilor nervoase de la nivelul gâtului.
- Gripă. În fază incipientă, gripa poate fi tratată dacă se beau două-trei căni de ceai aromatic fierbinte, îndulcit cu miere. Reţeta de obţinere a acestui ceai provine din medicina medievală franceză. Într-o cană de apă fierbinte se pun la infuzat două vârfuri de cuţit de piper negru, un vârf de cuţit de cuişoare şi două vârfuri de cuţit de scorţişoară. Se lasă la infuzat totul vreme de 10 minute, după care se filtrează, iar ceaiul rezultat se bea cât mai fierbinte posibil.
- Sensibilitate la frig. Vreme de o săptămână nu consumaţi deloc hrană rece (mai ales de la frigider) şi la fiecare masă consumaţi 2-3 vârfuri de cuţit de piper negru măcinat.
- Reumatism. Cu o plămădeală de piper negru în rachiu, obţinută la fel ca cea de tuse, masaţi zonele dureroase de 2-3 ori pe zi. Piperul negru încălzeşte articulaţiile şi le face mai elastice, calmând durerile. Tratamentul este eficient mai ales atunci când este frig şi umezeală afară.
 - Astenie. Venirea sezonului rece şi lipsa de lumină ne fac pe mulţi dintre noi să devenim inactivi, să evităm pe cât posibil ieşirile afară, "paralizându-ne" parcă orice iniţiativă. Pare greu de crezut, dar câteva doze de piper ne vor încălzi şi la propriu şi la figurat, lecuindu-ne pe dată. Introduceţi la fiecare masă o doză de piper negru cât de mare puteţi suporta (nu trebuie să apară jena digestivă sau alte stări de disconfort). Acest tratament se face maximum 5 zile la rând, iar efectele sale sunt miraculoase.
- Indigestie. Dacă este vorba de indigestie, atunci piperul negru este cel mai la îndemână şi cel mai eficient digestiv posibil. Persoanele care se confruntă cu indigestii frecvente sunt sfătuite să-şi condimenteze din abundenţă hrana cu piper negru, mai ales în zilele friguroase.
- Balonare. Preparaţi-vă în casă o combinaţie de condimente cu efecte carminative puternice (evacuarea gazelor din intestin). Se amestecă o linguriţă de piper negru proaspăt măcinat cu două linguriţe de chimen şi cu alte două linguriţe de anason. Adăugaţi această combinaţie în toate mâncărurile care simţiţi că vă balonează. Pentru un efect mai puternic, beţi după masă un ceai foarte cald, obţinut prin infuzarea acestei combinaţii de mirodenii.
- Hipotensiune. Pentru persoanele hipotensive, leacul cel mai simplu şi cel mai eficient este suplimentarea cantităţii de piper şi de sare cu care este condimentată hrana zilnică. Medicii chinezi au constatat că pacienţii hipotensivi pot să-şi mărească tensiunea arterială cu circa 5 mmHg dacă ţin în gură câte un bob de piper negru timp de 20-30 minute, de câteva ori pe zi. Această metodă este utilă pentru a readuce tensiunea arterială în limitele normale, fără efecte secundare nedorite, obţinându-se şi un efect de încălzire a corpului.

Precauţii şi contraindicaţii 

Piperul negru poate agrava afecţiuni cum ar fi: gastrita hiperacidă, hipertensiunea, stările de nervozitate. Având proprietăţi revigorante şi excitante, nu este recomandat persoanelor agitate, sau celor ce suferă de tulburări ale sistemului nervos. În aceste afecţiuni, va fi deci administrat cu prudenţă. Este contraindicat în stările inflamatorii acute şi în hipertensiune gravă, celor cu afecţiuni oftalmologice şi celor care au dureri laringo-faringiene. În orice caz, trebuie consumat cu moderaţie. Din cauza efectului său iritant asupra intestinelor, piperul va fi scos complet din alimentaţia pacienţilor care au suferit operaţii în regiunea abdomenului sau care suferă de ulcer. 
http://www.formula-as.ro/2000/445/medicina-naturista-25/terapia-condimentelor-1948-print

Sfaturi privind depozitarea şi folosirea piperului

Piperul negru îşi conservă cel mai bine calităţile atunci când boabele sunt întregi. Prin urmare, este indicat să aveţi în casă doar boabe de piper, nu praf de piper, şi să vi le măcinaţi singuri atunci când aveţi nevoie. Boabele de piper trebuie ţinute în bucătărie într-un recipient închis ermetic, într-un loc întunecos şi cât mai ferit de căldură şi umezeală. Ţinute astfel, durata de valabilitate este prelungită aproape nelimitat. În schimb, praful de piper îşi pierde din aromă şi din calităţi după 3-4 luni. Aşadar, cumpăraţi-vă numai piper boabe, din care râşniţi puţin, atunci când aveţi nevoie. Astfel, veţi beneficia de o aromă mult mai puternică decât în cazul prafului de piper păstrat mult timp.

Dacă nu ştiaţi…

-  În timp ce piperul negru se obţine prin simpla uscare a fructelor recoltate cu puţin timp înainte de coacere, procesul de obţinere a piperului alb e mult mai elaborat. Boabele coapte sau semi-coapte sunt puse în saci strâns legaţi la gură şi scufundaţi în apă (preferabil într-o apă curgătoare), unde stau una sau două săptămâni, în funcţie de gradul de coacere al fructului recoltat. În acest timp, coaja exterioară se înmoaie şi se desprinde de miez. După ce au fost scoase din apă, boabele sunt spălate bine, pentru îndepărtarea cojilor şi uscate la soare. În absenţa enzimelor din coajă, ele rămân de culoarea untului. Piperul alb e mai iute şi atinge mai repede papilele gustative decât cel negru. Piperul alb este folosit la sosuri, supe sau alte reţete la care se doreşte obţinerea unei culori uniforme, fără puncte negre la suprafaţă.
- Piperul verde este cel recoltat înainte de coacere şi procesat astfel încât fermentaţia să nu mai aibă loc. Pentru că provine din fructul necopt, piperul verde nu e prea iute, are o aromă mai slabă, dar mai proaspătă. Aceeaşi tehnologie de conservare este aplicată fructelor bine coapte, pentru obţinerea piperului roşu. Aroma piperului roşu este situată între aroma matură a piperului negru şi cea proaspătă a piperului verde.
-  Piperul era considerat un condiment de lux în Roma Antică şi folosit în preparatele pentru înalţii funcţionari ai statului. Consumul de piper era simbolul bunăstării, fiind folosit ca mijloc de plată în relaţiile comerciale - pentru a evita invadarea Romei de către Alarich, regele vizigoţilor, romanii au plătit tribut în aur, argint şi piper.
-  În religia budistă, piperul este inclus în scurta listă de doar 5 leacuri pe care un călugăr trebuie să le poarte în permanenţă cu el.

-->

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

  • 12 povești emoționante care arată adevăratul suflet al animalelor
    02.06.2023 - 0 Comments
    Oamenii simt o legătură deosebită cu animalele lor de companie, iar aceste povești emoționante dovedesc că animalele au suflet, la fel ca și noi. Singura dovadă de care aveți nevoie că animalele au…
  • De ce îi place pisicii tale să te lingă? 8 explicații susținute de experți
    04.01.2024 - 0 Comments
    Descoperiți semnificația din spatele sărutărilor pisicii dumneavoastră și învățați tehnici pentru a o descuraja să lingă excesiv.Să primești o lingere blândă de la pisica ta poate fi o adevărată…
  • Plăcerea gustului - condimentele și mirodeniile
    12.12.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PLĂCEREA GUSTULUI – CONDIMENTELE ȘI MIRODENIILE – Condimentele fac mâncarea delicioasă. Mirodeniile și ierburile aromatice dau…
  • 16 hoteluri minunate care știu cum să-și facă oaspeții fericiți + FOTO
    17.10.2022 - 0 Comments
    Persoanele care se cazează des la hotel știu exact la ce să se aștepte în timpul șederii lor. Cu toate acestea, există hoteluri în lume care își pot uimi oaspeții: unele îți închiriază un pește…
  • România în reclame (slideshow)
    02.05.2012 - 0 Comments
    --> ERA O VREME ÎN ŢARA ASTA... Marin Sorescu Motor în 2 timpi, monocilindru, cu răcire forțată cu aer Capacitate…
  • 20 de lucruri costisitoare care și-au meritat banii pe termen lung
    29.01.2023 - 0 Comments
    Uneori, este dificil să iei o decizie atunci când ești pe cale să cumperi un lucru scump fără să știi dacă acesta va fi cu adevărat util sau nu. Dar anumite lucruri se dovedesc a fi atât de…
  • Vitaminele naturale și beneficiile lor pentru organism
    14.02.2017 - 0 Comments
    VITAMINELE NATURALE  ȘI BENEFICIILE LOR PENTRU ORGANISM Necesarul de vitaminele în dieta umană este de câteva miligrame pe zi. Spre deosebire de minerale, vitaminele sunt distruse de…
  • Etichetă și ceremonial în Evul Mediu
    15.11.2015 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ETICHETĂ ȘI CEREMONIAL LA CURȚILE SUVERANILOR DIN EVUL MEDIU Ca urmare a unei migăloase și trudnice activități de cercetare, istoricul…
  • 25 de fapte despre Hitler + VIDEO
    27.04.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 25 de fapte despre Hitler 1.    Hitler nu a vizitat niciodată un lagăr de concentrare.2.    Prima…
  • Boala alimentației sănătoase + documentare (RO)
    21.06.2012 - 0 Comments
    --> ORTOREXIA – BOALA ALIMENTAȚIEI SĂNĂTOASE În nesfârșita ei încercare de a fabrica tulburări mintale din fiecare activitate umană, industria psihiatrică americană lansează cea…
  • Obiceiuri zilnice care dăunează creierului + slideshow
    06.12.2012 - 0 Comments
    ALIMENTE CARE ÎMBUNĂTĂȚESC FUNCȚIONAREA CREIERULUI Substanțele din hrana pe care o ingerăm zilnic pătrund în fluxul sanguin, ajungând la toate organele corpului nostru, inclusiv la creier.…
  • Când broaștele devin gustări spumoase: O dilemă canină + Fapte despre broasca comună europeană
    16.08.2023 - 0 Comments
    Când broaștele devin gustări spumoase: O dilemă caninăSalutări, dragi minți curioase și neastâmpărați veseli! Astăzi, ne îmbarcăm într-o aventură amfibiană, care cercetează fenomenul deconcertant al…
  • Ce s-ar putea întâmpla dacă nu mai mănânci pâine deloc
    14.03.2023 - 0 Comments
    Atunci când plănuiești să începi să mănânci sănătos, pâinea este adesea unul dintre primele alimente pe care vrei să le excluzi din dieta ta. Însă, când vine vorba de carbohidrați, cerealele sunt…
  • Rețete culinare - Salată cu porumb dulce
    09.04.2012 - 0 Comments
    --> SALATĂ CU PORUMB DULCE Ingrediente   - 1 conservă mică de porumb (sau 200 g boabe congelate) - ciuperci - 200 g (din conservă sau înăbușite, cu sare) - cașcaval ras -…
  • Boala vacii nebune - epidemia care n-a existat niciodată
    16.02.2014 - 0 Comments
    --> BOALA VACII NEBUNE   - EPIDEMIA CARE N-A EXISTAT NICIODATĂ - Presupunerea conform căreia encefalopatia spongioasă bovină (BSE) este contagioasă, provocată de un agent…
  • Terapia cu sunete + VIDEO
    11.04.2012 - 0 Comments
    --> TERAPIA CU SUNETE Terapia cu sunete este o terapie alternativă, bazată pe efectele sunetelor şi ale vibraţiilor de joasă frecvenţă asupra sănătăţii umane. Cercetările privind…
  • Craniile de cristal și trezirea conștiinței de sine + documentar (RO)
    25.07.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CRANIILE DE CRISTAL ȘI TREZIREA CONȘTIINȚEI DE SINE Majoritatea arheologilor și oamenilor de știință consideră că civilizația și…
  • Noi credem în minciuni - documentar (RO)
    04.07.2012 - 0 Comments
    --> NOI CREDEM ÎN MINCIUNI  - CIA, HOLLYWOOD-UL ȘI BIOTERORISMUL - Leonard Horowitz, licențiat la Harvard, este un medic…
  • Dr. Călin Mărginean - Cura anticancer. Paralela între cura naturală și cura chimioterapică
    26.10.2016 - 20 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CURA ANTICANCER – PARALELĂ ÎNTRE CURA NATURALĂ ȘI CURA CHIMIOTERAPICĂ – Dr. Călin Mărginean Doresc să scot în evidenţă,…
  • Dr. Călin Mărginean - Infarctul miocardic acut (VIDEO)
    10.04.2012 - 1 Comments
    --> CELE MAI FRECVENTE BOLI DE INIMĂ PE ÎNŢELESUL TUTUROR Inima se îmbolnăveşte când arterele se înfundă (ateroscleroză), când nu…
  • Apă de la robinet sau apă îmbuteliată? + VIDEO (RO)
    20.03.2012 - 2 Comments
    --> APĂ DE LA ROBINET SAU APĂ ÎMBUTELIATĂ? La uzina de apă potabilă Roşu, opt biologi şi chimişti, ajutaţi de senzori şi de calculatoare, diagnostichează „apa brută” şi o tratează cu…
  • Cânepa - drog sau medicament + VIDEO (RO)
    03.05.2016 - 1 Comments
    CÂNEPA – DROG SAU MEDICAMENT? În vreme ce unor bătrâni trecuţi de 80 de ani, care cultivă din moşi strămoşi pe ţarina lor cea mai veche plantă de cultură a omenirii, li se face dosar penal şi…
  • Rasismul evoluționist + documentar (RO)
    30.01.2013 - 2 Comments
    --> RASISMUL EVOLUȚIONIST Cei care susţin evoluţionismul refuză, de obicei, orice confruntare deplină cu faptele. Acceptă doar ceea ce le convine şi se feresc de restul. Astfel, faptul…
  • 21 de motive pentru care ne iubim pisicile, chiar și atunci când sunt nesuferite
    21.04.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1-2. Deși uneori au un comportament distant, în adâncul sufletului lor sunt foarte afectuoase. 3-4. Pentru că uneori tot ce vor…
  • 11 fapte despre Japonia
    15.05.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. Japonia are 127 milioane de locuitori 2. 37 milioane dintre ei locuiesc în zona metropolitană Tokyo 3. 42 milioane au peste…
  • Puterea extraordinară a subconștientului tău, Joseph Murphy - eBook
    11.04.2012 - 0 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "5012059892"; google_ad_width = 728; google_ad_height = 90; PUTEREA EXTRAORDINARĂ A  SUBCONŞTIENTULUICum…
  • Pavel Coruț - Comutatorul psihic din creierul nostru
    31.10.2015 - 7 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "1162117595"; google_ad_width = 728; google_ad_height = 15; google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; …
  • 30+ fapte mai puțin cunoscute despre animale + FOTO
    05.10.2021 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. Liliecii orfani care sunt salvați sunt înfășurați strâns în pături pentru a imita îmbrățișarea caldă a aripilor mamei…
  • Aluminiul - criminalul tăcut din viața noastră
    02.07.2014 - 0 Comments
    --> ALUMINIUL – CRIMINALUL TĂCUT DIN VIAŢA NOASTRĂ – Prezent în alimente, aer şi apă, aluminiul este un element chimic neurotoxic, responsabil de apariţia multor boli. Prima măsură:…
  • 8 cele mai ciudate lucruri pentru care oamenii chiar au fost taxați
    11.08.2021 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Toată lumea se așteaptă să fie taxată, dar ce este potrivit să impozitezi?Suntem cu toții obișnuiți să se pună impozite pe venituri,…
  • Ce este un prieten? + VIDEO
    12.02.2015 - 4 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CE ESTE UN PRIETEN? Un prieten este cineva pe care poți conta oricând, căruia îi poți povesti tot ce s-a întâmplat și se întâmplă în…
  • Cum să ne curățăm corpul de paraziți + VIDEO (RO)
    31.03.2016 - 3 Comments
    CUM SĂ NE CURĂȚĂM CORPUL DE PARAZIȚI Ai grijă de corpul tău! Este singurul loc în care va trebui să trăiești. Jim Rohn Lumea în care trăim este plină de paraziți oportuniști, iar corpul nostru…
  • Apiterapia
    20.03.2012 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});   APITERAPIA MIEREA – ALIMENTUL PERFECT Mierea de albine este cel mai vechi îndulcitor natural şi cel mai complex antibiotic…
  • Vaccinul Gardasil - primele plângeri penale + VIDEO (RO)
    27.03.2014 - 0 Comments
    --> VACCINUL GARDASIL - PRIMELE PLÂNGERI PENALE - Impunerea vaccinării cu Gardasil pentru a se preveni, chipurile, apariţia cancerului de col uterin, a declanşat la vremea respectivă…
  • Rețete culinare - Pui cu smântână și piper
    08.04.2012 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PUI CU SMÂNTÂNĂ ȘI PIPER Ingrediente - piept de pui - o ceapă mică - o cană de smântână dulce - două linguri de piper verde - o…
  • De ce poate fi supraestimată loialitatea angajaților
    12.08.2023 - 0 Comments
    Interviurile de angajare sunt o oportunitate de a vedea cum se schimbă alianțele în timp real. De obicei, un candidat se va referi la un potențial angajator cu apelativul "dumneavoastră" la începutul…
  • Neurocercetătorii dezvăluie 5 lucruri pe care le fac pentru a-și menține creierul sănătos
    22.07.2023 - 0 Comments
    Într-un videoclip viral de pe TikTok cu peste 10 milioane de vizualizări, Emily McDonald, doctorandă în neuroștiințe, vorbește despre trei lucruri pe care le face în fiecare zi pentru a-și proteja…
  • Dan Puric despre invidie
    27.07.2012 - 7 Comments
    --> INVIDIA  Dan Puric Într-o zi, vecinul nostru de bloc și-a luat un aparat de aer condiționat. Era un zăduf îngrozitor, dar noi n-aveam aparat de aer condiționat și nici…
  • Ce s-ar întâmpla dacă Pământul ar rămâne fără oxigen pentru 5 secunde?
    08.12.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});  - Toți cei aflați plajă ar suferi imediat de arsuri solare. Deși n-ar mai exista nici plajă, nici nisip și nici apă. Oxigenul…
  • Dr. Călin Mărginean - Colesterolul, prieten sau dușman? + documentar (RO)
    02.04.2012 - 1 Comments
    -->    TOTUL DESPRE COLESTEROL Când mergem la doctor şi aflăm că avem prea mult colesterol în sânge suntem mai degrabă nedumeriţi decât speriaţi. Puţini sunt cei care pot…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *