Arborele de ceai

-->

ARBORELE DE CEAI

Arborele de ceai (Camellia sinensis) este originar din sud-estul Asiei. Condiţiile climatice favorabile sunt: căldură, umezeală, ploi frecvente. Necultivat, poate atinge 9 metri înălţime, însă în cadrul fermelor de ceai este menţinut, prin tăiere, la o înălţime confortabilă pentru cules, de 60-125 cm. Frunzele tinere au pe suprafaţa lor un puf argintiu, foarte apreciat în cadrul unor ceaiuri de calitate. Florile sunt mici, albe şi rare. Din frunzele arborelui de ceai s-a preparat mai întâi ceaiul negru, acesta fiind numit de-a lungul timpului şi ceai chinezesc sau ceai roşu. Acest tip de ceai era preparat şi folosit doar de chinezi. Mai târziu, exportul lui către populaţiile din Vest s-a făcut pe Drumul Mătăsii. Din cauza atacurilor banditeşti desfăşurate de arabi, în timpul domniei ţarului Mihail drumul a fost schimbat prin Mongolia, spre sudul Rusiei. Pentru că aici a avut un teren propice, arborele a fost cultivat şi utilizat la fel de mult ca în China.

În cazul ceaiului negru (chinezesc) procesul de fermentaţie este lăsat să se desfăşoare până la capăt. Este secretul care îi conferă culoarea şi aroma caracteristice. După culegere, frunzele sunt aşezate în rafturi de lemn şi lăsate să se usuce 12-18 ore. În urma (pre)uscării, frunzele pierd mult din apă şi permit rularea. În timpul rulării, membrana frunzelor se rupe, iar sucurile şi uleiurile esenţiale din frunză îmbibă întreaga plantă. După rulare, frunzele sunt întinse într-o încăpere rece şi umedă, pentru a fi supuse procesului de oxidare. În această etapă, frunzele capătă culoarea neagră, iar sucul plantei, amar iniţial, se schimbă şi devine aromat. Procesul de oxidare se opreşte atunci când gustul şi „buchetul” sunt pe deplin dezvoltate. Sucul plin de arome ce apare în procesul de fermentaţie rămâne pe suprafaţa frunzelor până în momentul în care este „activat” de contactul cu apa fierbinte. În ultima etapă, frunzele sunt sortate, iar produsul final poate consta în frunze întregi, mărunţite sau transformate în pulbere. Deoarece timpul de infuzare se măreşte în funcţie de mărimea frunzelor, ceaiul se sortează în loturi cu frunze de mărimi apropiate.

În Rusia, tehnicile de macerare şi fermentare a frunzelor au fost diferite faţă de cele ale chinezilor. Așa a apărut ceaiul rusesc (verde). Pentru obţinerea lui, între etapa de stafidire şi cea de rulare, are loc o etapă de aburire. În cea finală, frunzele sunt uscate cu ajutorul căldurii, proces care le împiedică să oxideze. Astfel se păstrează parfumul, aromele naturale şi culoarea verde iniţială. În ceaiul verde sunt conservate toate substanţele active din frunzele proaspete, care vor fi eliberate doar în momentul infuzării.

Prin urmare, dacă ceaiul negru (chinezesc) este fermentat şi apoi uscat, cel verde (rusesc) este uscat direct, la o temperatură care nu degradează clorofila. În acest fel, ceaiul verde păstrează un conţinut mai ridicat de vitamine (A, B, E, C) şi minerale (fier, calciu, fosfor şi potasiu). Consecinţa uscării imediate a frunzelor de ceai şi evitarea uscării lor după fermentare este faptul că ceaiul verde are un conţinut mai scăzut de cafeină, fiind mai puţin excitant decât cel negru.
De reţinut că la prepararea ceaiului este deosebit de important ca apa să fie sub temperatura de fierbere iar timpul de infuzare a frunzelor cel corect, pentru ca ceaiul să nu devină amar. Apa prea fierbinte alterează gustul ceaiului şi chiar proprietăţile acestuia.

Ceaiul alb se produce din frunzele tinere, încă nedeschise, care sunt acoperite cu un puf argintiu sau cu perişori argintii. Prelucrarea se realizează în doar doi paşi: tratarea cu aburi şi apoi uscarea. Absenţa etapelor de pre-uscare, rulare şi oxidare lasă frunzele intacte, astfel încât perişorii şi puful argintiu sunt vizibili, ceea ce conferă aspectul specific, argintiu, al ceaiului alb. Când este infuzat, ceaiul alb are o culoare de un galben pal şi un gust delicat, cu o aromă proaspătă. Cele mai populare ceaiuri albe sunt „bujorul alb” (Bai Mu Dan), „acul de argint” (Yin Zhen) şi „sprânceana zeului longevităţii” (Ming Mei).




Ceaiul oolong este un ceai tradiţional chinezesc, realizat tot din planta de ceai Camellia sinensis. Ca grad de oxidare, este situat între ceaiul verde şi cel negru.  Procentul de oxidare este între 10 şi 70%. Numele de „oolong” provine de la chinezescul „wu long”, care înseamnă dragonul negru. Una dintre legendele despre ceaiul oolong spune că un om, pe nume Wu Liang, după o zi de recoltat ceai verde, a fost distras de o căprioară şi, până şi-a adus aminte de ceai, acesta era deja parţial oxidat. Astfel ar fi fost descoperit ceaiul oolong. Acesta este prelucrat în două feluri. Unele frunze sunt rulate, căpătând o formă de buclă, iar altele sunt presate în bile mici. Pentru producerea ceaiului oolong este nevoie de multă cunoaştere şi îndemânare. Frunzele sunt culese în dimineaţa unei zile senine, în buchete formate dintr-un mugur şi trei frunze, după care sunt expuse la soare. Aceasta este prima etapă. A doua etapă constă în uscarea lor în interior, pentru a favoriza fermentarea. Momentul crucial al procesului de obţinere a ceaiului oolong este acela în care se opreşte fermentarea. Pentru că ceaiul oolong nu este fermentat în întregime, i se mai spune şi ceai semifermentat. Este nevoie de experienţă pentru a alege momentul în care se opreşte procesul de fermentare. Acesta trebuie să fie atunci când frunzele sunt  30% roşii şi 70% verzi. După aceasta, ele sunt agitate un timp în coşuri, pentru a căpăta gust aromă şi textură. Următorul pas constă în uscarea lor, folosind cărbuni. La final, un maestru îl analizează şi îl repartizează unei anumite categorii, în funcţie de aromă şi alte caracteristici.

Ceaiurile obţinute din planta de ceai sunt bogate în vitamine şi săruri minerale, dintre care cea mai importantă este vitamina C, care stimulează şi uşurează digestia. De asemenea, frunzele arborelui Camellia sinensis conţin tanin, aminoacizi, glucide şi uleiuri volatile. Atât ceaiul verde, cât şi cel negru au acţiune diuretică, fiind indicate în special persoanelor care au probleme cu rinichii. Sunt antiadipoase, laxative şi stimulente respiratorii. Pentru persoanele hipotensive, sunt excelente tonice cardiace. Ambele ceaiuri pot înlocui cu succes cafeaua, fiind bune stimulente intelectuale şi fizice. O cană de ceai băută zilnic  previne şi chiar vindecă ateroscleroza.

Ceaiul verde şi infecţiile

Vitamina C, împreună cu flavonoidele, are un efect antibiotic şi antiinflamator, fiind eficientă împotriva agenţilor patogeni, precum bacterii, virusuri sau ciuperci. De aceea, ceaiul verde este indicat în cazuri de deficienţă a sistemului imunitar, infecţii gripale, ciuperci ale pielii sau inflamaţii intestinale. Dacă organismul dispune de suficientă vitamină C, aceasta va reacţiona la radicalii liberi şi îi va scoate din luptă.  În tratarea bolilor provocate de răceală, ceaiul verde acţionează cel mai eficient dacă este combinat cu vitamina C. Se vor bea zilnic 2-3 căni de ceai în care s-a pus zeama de la o jumătate de lămâie. Ceaiul poate proveni de la prima sau a doua infuzie, dar trebuie pregătit cu apă la o temperatură de 70-80°C. Zeama de lămâie se pune când ceaiul s-a mai răcorit, pentru a nu dezactiva vitamina C.
În cazul unor răceli rebele, în ceai se poate adăuga şi puţină miere de albine, care posedă calităţi de antibiotic. Pentru prevenirea răcelii, este suficient ceaiul verde. În caz de infecţii gripale, în nici un caz nu beţi un ceai prea fierbinte. Contrar opiniei curente, acest obicei este dăunător, căci usucă mucoasele iritate şi favorizează pătrunderea bacteriilor în corp. Ceaiul călduţ este cel mai indicat în răceală şi pentru că împiedică distrugerea vitaminei C din zeama de lămâie şi a substanţelor cu proprietăţi antibiotice din miere. Ceaiul verde cu lămâie este indicat şi pentru gargară, în inflamarea faringelui. În caz de inflamaţii acute ale gâtului sau cavităţii bucale, efectul dezinfectant al ceaiului verde este întărit dacă se asociază cu o infuzie dintr-o linguriţă de flori de salvie uscată şi 150 ml apă fiartă. Fiertura obţinută se lasă 7-8 minute, după care se adaugă în ceaiul verde. Cu această mixtură, se va face gargară sau se va clăti gura, dimineaţa şi seara.

Reţeta  ideală contra radicalilor liberi din organism

Bogat în polifenoli, ceaiul (verde sau negru) este recunoscut pentru acţiunea sa antioxidantă, care reduce formarea în exces a radicalilor liberi, care favorizează îmbătrânirea prematură a celulelor şi apariţia bolilor. Este important de ştiut că ceaiul conţine antioxidanţi foarte puternici: catechine (ceaiul verde), flavone (ceaiul negru). Specialiştii sunt de părere că antioxidanţii din ceai sunt mai valoroşi chiar decât vitaminele C şi E, recunoscute în special pentru calitatea lor de antioxidanţi. Un consum regulat de 3 ceşti/zi de ceai verde sau 2 căni/zi de ceai negru reprezintă reţeta ideală contra formării radicalilor liberi şi oprirea proceselor degenerative la nivel celular din organism. Este bine ca acest ceai să fie băut în prima parte a zilei, pentru a nu provoca insomnii. Ceaiul verde se combină cel mai bine cu mierea de albine, fiind incompatibil cu laptele sau zahărul.

Ceaiul pentru inimă

Frunzele de ceai verde sau negru conţin în jur de 25% substanţe flavonoide care, asemenea celor din struguri sau legume şi fructe, ne protejează de bolile de inimă. Ceaiul verde sau negru este benefic şi pentru sistemul circulator, reuşind să reducă formarea plăcilor de aterom, responsabile de obturarea arterelor şi să prevină apariţia depunerilor de colesterol pe pereţii vaselor de sânge. Mecanismul este pus tot pe seama antioxidanţilor din această plantă, care diminuează procesul de formare a acestor plăci periculoase. De asemenea, polifenolii din ceai au efect antitrombotic, reducând procesul de constricţie a vaselor sanguine de la extremităţi. Este limitată şi coagularea anormală a sângelui, care stă la baza apariţiei trombozelor. Aceste ceaiuri reduc valorile tensionale mari prin reducerea nivelului de angiotensină, substanţă care produce vasoconstricţie. Consumul a 3 ceşti de ceai zilnic, reduce cu 11% accidentele cardiace. Însă atenţie: nu depăşiţi această doză! În exces, ceaiul verde sau negru diminuează absorbţia fierului la nivelul intestinului.

Ceaiul previne apariţia cancerului

Cercetători au efectuat studii prin care au demonstrat virtuţile ceaiului împotriva cancerului. Experţii de la Centrul de Studiu al Cancerului din Japonia au descoperit că incidenţa cancerelor este cu 20-25% mai redusă printre băutorii de ceai verde. Au fost aduse numeroase dovezi în susţinerea afirmaţiei că un consum regulat de ceai reduce riscul instalării cancerului de colon, vezică urinară, esofag, pancreas, rect şi stomac, diminuând riscul apariţiei cancerului la sân, şi al celui de prostată. Proprietăţile anticancerigene se datorează polifenolilor, care protejează ADN-ul celular de radicalii liberi şi distrug celulele canceroase. Compusul responsabil pentru aceste proprietăţi este epigallocatechin 3 gallate (EGCG), care are o activitate antioxidantă de 100 de ori mai puternică decât vitamina C şi de 25 de ori mai mare decât vitamina E. Această substanţă inhibă dezvoltarea noilor celule canceroase și le poate ucide şi pe cele mature. Persoanele care fac radioterapie sunt sfătuite să bea ceai verde, care are un rol protector împotriva radiaţiilor.

Efecte protectoare contra radiaţiilor solare

Printre efectele benefice ale ceaiului se numără şi cel de protector împotriva razelor ultraviolete. În special substanţele din ceaiul negru ajută la protecţia celulelor expuse la soare şi calmează inflamaţiile. Studii recente demonstrează că şi ceaiul verde are aceleaşi calităţi, efectele protectoare ale unei substanţe din acest ceai fiind de 20 de ori mai puternice decât cele ale vitaminei E. Ceaiul verde are efect protector şi împotriva radiaţiilor emise de calculator. Pentru calmarea arsurilor provocate de expunerea la soare, sunt de ajutor comprese reci cu ceai verde. Substanţele tanante din ceai păstrează apa în piele şi împiedică astfel uscarea ei, calmând durerile şi oprind inflamarea. În plus, vitamina C şi flavonele distrug radicalii liberi formaţi prin acţiunea radiaţiei solare, care pot dăuna pielii. Pentru o compresă răcoritoare, se amestecă ceai verde cu iaurt şi se formează o cremă, care se lasă câtva timp la rece, apoi se ung cu ea porţiunile iritate ale pielii.

Tratarea infecţiilor externe ale pielii

Ceaiul verde ajută la vindecarea infecţiilor pielii provocate de ciuperci. Micozele se manifestă prin apariţia unor pete roşii, solzoase, care produc mâncărimi. Substanţele tanante ale ceaiului verde întăresc pielea şi-i măresc rezistenţa, iar saponinele au proprietatea de a distruge celulele ciupercilor. Pentru uz extern, împotriva ciupercilor pielii se recomandă un amestec din frunze de ceai verde şi salvie, în raport de 2:1. Amestecul se opăreşte şi se lasă 5 minute. La un 1 litru de apă, revin 3 linguri de amestec. Salvia este utilă şi pentru că, pe termen lung, inhibă transpiraţia. Se înmoaie un şervet curat în infuzie, după care se aplică pentru 10 minute pe locurile afectate de ciupercă.

Înlocuiţi cafeaua cu ceai negru sau verde

În compoziţia ceaiului verde sau negru se găseşte teina, o variantă a cafeinei. Ca şi cafeina din cafea, teina conţinută în ceai este un alcaloid care excită sistemul nervos central, făcând să dispară senzaţia de oboseală. Cantitatea de teină este legată de timpul în care este ţinută planta la infuzat. Potrivit unor studii, infuzia de 3 minute permite extragerea din plantă a 50% din cantitatea de cafeină, iar prin infuzia de 5 minute se obţin aproximativ 80%. O cană de ceai verde sau negru preparată corect are acelaşi efect ca şi o ceaşcă de cafea tare. Deşi are un conţinut mult mai scăzut de teină decât ceaiul negru, ceaiul verde are efect energizant şi este utilizat în tratarea oboselii cronice. Este mai eficientă decât cafeaua şi sporeşte capacitatea de concentrare. Ceaiul verde este recomandat înaintea eforturilor intelectuale mari (examene), în cazul tulburărilor de circulaţie cerebrală, precum şi ca revigorant, pentru îndepărtarea oboselii. O cană de ceai verde este un remediu cu acţiune imediată contra stresului. De aceea, pentru stimularea reflexelor şi creşterea atenţiei, este preferabil ca în loc de cafea să bem ceai verde sau negru. Însă, ca şi cafeaua, ceaiul verde sau negru este contraindicat femeilor însărcinate sau care alăptează, deoarece cafeina, respectiv teina din ceai poate ajunge la copil prin laptele matern, dându-i acestuia stări de nelinişte, iritaţie şi chiar insomnie.

Ceaiul combate mahmureala după petreceri

După o noapte stropită din belşug cu băuturi alcoolice, iată o reţetă care acţionează mai repede şi mai bine decât cafeaua sau zeama de murături. Pentru 1/2 l de preparat, este nevoie de 0,6 l apă, 3 linguriţe de ceai verde, 1 lămâie, 0,2 l apă minerală, 1 vârf de cuţit de sare şi o linguriţă de miere. Puneţi apa să dea în clocot, apoi lăsaţi-o să se răcească 5 minute. Puneţi ceaiul într-un vas şi turnaţi apa peste el. Lăsaţi lichidul la infuzat 5 minute, apoi strecuraţi-l într-o cană. Adăugaţi câteva picături de suc de lămâie, apa minerală, sarea şi mierea.

Respiraţie proaspătă

Consumul de ceai verde menţine sănătoasă cavitatea bucală, inhibă formarea tartrului şi distruge bacteriile orale. Fluorina din acest ceai ajută la menţinerea sănătăţii dinţilor. În multe regiuni din Asia, fiecare mâncare cu peşte este însoţită, în mod tradiţional, de o ceaşcă de ceai verde, care acţionează eficient împotriva mirosului neplăcut al respiraţiei. Pentru dezinfecţia uşoară a cavităţii bucale şi prevenirea mirosului urât al respiraţiei se bea, de asemenea, ceai verde pur sau în amestec cu frunze de mentă.

Alte proprietăţi terapeutice

- Consumul de ceai verde sau negru scade nivelul LDL al colesterolului (cel rău) şi creşte nivelul HDL de colesterol (cel bun). De aceea, cei care consumă extract de ceai verde pot mânca alimente mai grase fără să înregistreze creşteri ale nivelelor plasmatice de colesterol.
- Un alt efect binecunoscut al ceaiului verde este efectul laxativ. Acest ceai este recomandat de medici în reglarea digestiei şi combaterea constipaţiei cronice.
- Ceaiul verde reduce glicemia şi astfel, riscul de diabet zaharat. Acest rol îl au polifenolii şi polizaharidele conţinute.
- Atât ceaiul verde, cât şi cel negru protejează ficatul împotriva substanţelor toxice (alcool, tutun, substanţe chimice).
- Datorită teofilinei, ceaiul verde este folosit ca stimulent respirator în cazul astmului bronşic, contribuind la dilatarea bronhiilor şi uşurarea respiraţiei.  
- Un alt efect binefăcător al ceaiului verde în special, este cel diuretic şi dezintoxicant. De aceea, ceaiul verde este folosit cu succes în curele de slăbire.
-->

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

  • Misterioasa legătură dintre Sirius și istoria omenirii
    13.10.2013 - 6 Comments
    --> MISTERIOASA LEGĂTURĂ DINTRE SIRIUS ȘI ISTORIA OMENIRII În multe civilizații străvechi de pe glob, Sirius sau Steaua…
  • TAO - Medicina tradițională chineză - Daniel Reid (eBook + documentar RO)
    26.08.2012 - 5 Comments
    --> v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} 800x600 Normal 0 …
  • OSHO despre politică + VIDEO (RO)
    20.12.2014 - 4 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "0506632207"; google_ad_width = 728; google_ad_height = 90; OSHO DESPRE POLITICĂ Lumea politicii se…
  • The Red Crabs Annual Migration + VIDEO
    17.12.2022 - 0 Comments
    Christmas Island is a small territory in the Indian Ocean, without its own government, belonging to Australia. It is located 2,360 km north-west of Perth, the capital of Australia, and 500 km south…
  • Rețete culinare - Să gătim fără foc - eBook
    07.04.2012 - 0 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "4840204453"; google_ad_width = 336; google_ad_height = 280; google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; …
  • David Icke despre cutremurul din Haiti + VIDEO
    01.10.2012 - 0 Comments
    --> v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} 800x600 Normal 0 …
  • Programul Terra - un atentat extraterestru asupra omenirii + eBook + documentar (RO)
    25.04.2016 - 1 Comments
    PROGRAMUL TERRA UN ATENTAT EXTRATERESTRU ASUPRA OMENIRII   Toni Victor Moldovan Toate afirmațiile din cartea de mai jos își găsesc o argumentare puternică în textele vechi,…
  • Laptele - mesaj către pacienții mei
    13.08.2014 - 2 Comments
    --> LAPTELE - MESAJ CĂTRE PACIENȚII MEI Robert M. Kradjian, MD Chirurg oncolog - Centrul medical Seton, Daly City, California, SUA Problema cu alimentele este aceea că au o aură…
  • 25+ de pisici care iubesc căldura mai mult ca orice (FOTO)
    09.06.2016 - 0 Comments
    Trei fapte despre pisici: 1. Își petrec majoritatea vieții dormind. 2. Atunci când nu dorm, complotează să cucerească lumea. 3. Atunci când nu dorm și nu complotează împotriva…
  • Rețete culinare - Pui cu smântână și piper
    08.04.2012 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PUI CU SMÂNTÂNĂ ȘI PIPER Ingrediente - piept de pui - o ceapă mică - o cană de smântână dulce - două linguri de piper verde - o…
  • Excesul de sare, zahăr și... minciuni
    23.03.2012 - 0 Comments
    --> EXCESUL DE SARE, ZAHĂR ȘI… MINCIUNI Europenii importau cantităţi imense de sare din Dacia, deşi aveau şi ei exploatări. De ce? Sarea  lor era fără iod! Fără iod în…
  • Stăpânirea gândului - o armă cu puteri nebănuite + documentar (RO)
    10.07.2012 - 6 Comments
    --> STĂPÂNIREA GÂNDULUI  - O ARMĂ CU PUTERI NEBĂNUITE - Mintea este cea mai puternică armă a omului. Dar, deși sunt folosite de secole, capacitățile uluitoare ale creierului…
  • Test de cultură generală (slideshow)
    17.08.2012 - 2 Comments
    --> CULTURA GENERALĂ ÎN CITATE   Normal 0 21 false false false RO X-NONE X-NONE …
  • Cerșetoarele cu copii în brațe
    11.01.2016 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CERȘETOARELE CU COPII ÎN BRAȚE Am dat peste acest articol absolut întâmplător, într-una din acele zile în care navighez pe Internet…
  • Motivele pentru care Yakuza este mai mult decât o simplă mafie japoneză + VIDEO
    13.12.2021 - 0 Comments
    Yakuza este un sindicat japonez de crimă organizată. Acesta există într-o formă sau alta de peste 400 de ani, ceea ce îl face mai vechi decât America, ca să nu mai vorbim de Mafia americană. Istoria…
  • Rețete culinare - Chifteluțe de pui
    09.04.2012 - 0 Comments
    CHIFTELUȚE DE PUI Ingrediente 2 piepți de pui 2 cartofi mari 2 morcovi potriviți 2 ouă puțin cașcaval ras pătrunjel, mărar (câte o legătură) Preparare Carnea se dă prin mașina de…
  • Fabergé - faimosul bijutier rus + slideshow
    30.05.2012 - 0 Comments
    --> FABERGÉ ȘI CELE MAI SCUMPE OUĂ DIN LUME Creat de Peter Carl Fabergé în anul 1902, oul Fabergé Rothschild a fost vândut la o licitaţie organizată în 2007 cu suma-record de 18,5…
  • Vitaminele și sănătatea celulară + VIDEO (RO)
    22.02.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); VITAMINELE ȘI SĂNĂTATEA CELULARĂ Dr. Matthias Rath Ne putem lua…
  • Topinamburul - inamicul obezității
    02.04.2012 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); TOPINAMBURUL (Napul porcesc)  - INAMICUL OBEZITĂȚII - E foarte posibil…
  • Iluminații și sinistra aristocrație neagră a planetei + documentare (RO)
    13.08.2012 - 1 Comments
    --> ILUMINAȚII ŞI SINISTRA ARISTOCRAŢIE NEAGRĂ A PLANETEI   „Illuminati” sau „Iluminaţii” reprezintă aşa-numita elită planetară, grupul persoanelor care îşi arogă supremaţia…
  • Obezitatea și slăbirea
    28.03.2012 - 1 Comments
    --> OBEZITATEA ȘI SLĂBIREA  Cum slăbești? Tot așa cum te îngrași, numai că invers Obezitatea este o tulburare de nutriţie caracterizată prin sporirea anormală a…
  • Creaţionism versus evoluţionism + documentare (RO)
    21.09.2012 - 2 Comments
    --> CREAȚIONISM VERSUS EVOLUȚIONISM Viața a apărut accidental... Dumnezeu a fugit de la locul accidentului. Valeriu Butulescu, scriitor Disputa creaționism/evoluționism durează…
  • Țeapa H2O + VIDEO
    18.07.2014 - 2 Comments
    -->  ȚEAPA H2O    – CUM SE ÎMBOGĂȚESC COMERCIANȚII DE APĂ PLATĂ – Consumatorii de apă minerală naturală necarbogazoasă din comerț sunt manipulați prin reclame…
  • Creatura din Insula Jekyll + documentar (RO)
    14.08.2012 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CREATURA DIN INSULA JEKYLL G. Edward Griffin G. Edward Griffin este un scriitor și producător de film documentar cu multe titluri de…
  • Agricultura organică dusă la extrem
    15.08.2013 - 0 Comments
    --> AGRICULTURA ORGANICĂ DUSĂ LA EXTREM Într-un sătuc din Mureş, un neamţ îşi face legumele şi verdeţurile să plesnească de sănătate şi aromă. Produsele lui sunt certificate „organice”…
  • 12 dintre cele mai neașteptate maniere la masa de cină din diferite țări ale lumii
    05.10.2015 - 0 Comments
    Franța - Este considerat nepoliticos să tai salata verde din salată. În multe țări europene salata trebuie împăturită și mâncată cu o furculiță. De asemenea, ar trebui să ții la vedere ambele…
  • 30 de motive pentru care copilul tău are nevoie de un câine (FOTO)
    12.04.2018 - 0 Comments
    Copiii și câinii pot fi cei mai buni prieteni dacă li se face cunoștință în mod corect și cu puțin dresaj de bun simț. Copiii pot învăța astfel lecții valoroase despre cum să aibă grijă de alte…
  • Statul terapeutic + VIDEO
    18.03.2014 - 1 Comments
    --> STATUL TERAPEUTIC Dr. Thomas Szasz (1920-2012) a fost profesor emerit de psihiatrie la Universitatea de Stat din New York, bursier la Institutul Cato și membru al Asociației…
  • Drunvalo Melchizedek despre anul 2012 și schimbările care ne așteaptă + VIDEO (RO)
    02.02.2013 - 0 Comments
    --> DRUNVALO MELCHIZEDEK – întemeietorul Fundaţiei Flower of Life (Floarea vieții) – Am studiat fizica și matematica la Universitatea Berkeley - California, până în momentul în…
  • Pavel Coruț - Ce se ascunde în spatele magiei?
    01.01.2015 - 32 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CE SE ASCUNDE ÎN SPATELE MAGIEI? Pavel Coruț În lumea noastră modernă, un fenomen nociv, ruşinos pentru gradul nostru de…
  • Prostia la români - sezonul estival (slideshow)
    12.05.2012 - 0 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "6203181050"; google_ad_width = 728; google_ad_height = 90; Prostia la români - sezonul estival from…
  • Legile morale și politice ale lui Pitagora + VIDEO
    26.01.2016 - 5 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); LEGILE MORALE ȘI POLITICE ALE LUI PITAGORA Pitagora (cca 580-495 î.e.n.) a fost un filozof și matematician grec, originar din insula…
  • Ce bem și ce mâncăm de la magazin
    04.04.2012 - 0 Comments
    --> CE SUNT ADITIVII ALIMENTARI?  Cel mai important factor în menţinerea sănătăţii este alimentaţia, ea fiind furnizorul de materie şi energie pentru buna dezvoltare şi funcţionare…
  • De ce nu funcționează dietele de slăbit + VIDEO
    11.02.2014 - 1 Comments
    --> DE CE NU FUNCȚIONEAZĂ DIETELE DE SLĂBITRaymond Francis O epidemie de obezitate catastrofală a cuprins America. Peste două treimi dintre americani sunt supraponderali. Și nu e vorba de…
  • Ce nu știați despre București...
    12.05.2012 - 0 Comments
    --> PERICOLELE DE SUB BUCUREŞTI De la un an la altul, bucureştenii se plâng tot mai mult de dureri de cap, ameţeli, stări de somnolenţă. Toate acestea au fost puse ba pe seama…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *