VITAMINELE NATURALE
ȘI BENEFICIILE LOR PENTRU ORGANISM
Necesarul de vitaminele
în dieta umană este de câteva miligrame pe zi. Spre deosebire de minerale, vitaminele
sunt distruse de temperaturile ridicate şi, fiind instabile, se pot pierde în
timpul preparării la foc a mâncărurilor. După natura solventului care le măreşte
biodisponibilitatea (sau le asigură eliminarea atunci când sunt în exces), vitaminele
se împart în două grupe:
- solubile în grăsimi (liposolubile) – vitaminele A, D,
E, F şi K;
- solubile în apă (hidrosolubile) – vitamina C şi
complexul B.
Vitaminele şi sărurile minerale se mai numesc micronutrienţi. Lipsa totală a unei vitamine se numeşte avitaminoză şi poate duce la moartea organismului. De cele mai multe ori însă, apare o lipsă parţială, numită hipovitaminoză. Pe de altă parte, și hipervitaminoza (excesul de vitamine în organism) duce la dezechilibre în desfăşurarea proceselor metabolice. De aceea, este recomandat să evităm vitaminele sintetice în favoarea celor obținute din fructe și legume nepreparate termic.
Vitaminele şi sărurile minerale se mai numesc micronutrienţi. Lipsa totală a unei vitamine se numeşte avitaminoză şi poate duce la moartea organismului. De cele mai multe ori însă, apare o lipsă parţială, numită hipovitaminoză. Pe de altă parte, și hipervitaminoza (excesul de vitamine în organism) duce la dezechilibre în desfăşurarea proceselor metabolice. De aceea, este recomandat să evităm vitaminele sintetice în favoarea celor obținute din fructe și legume nepreparate termic.
Vitamina A
(retinol) se mai numeşte şi vitamina creşterii. În stare pură, se
prezintă sub formă de ulei sau cristale galbene. În plante, se află sub formă
de provitamine A sau carotenoide, dintre care cel mai cunoscut este
betacarotenul. Retinolul menţine procesul de creştere şi consolidare a oaselor,
precum şi vitalitatea pielii, părului, dinţilor şi gingiilor; măreşte
rezistenţa la infecţiile respiratorii şi scurtează perioada de boală provocată
de acestea; menţine sănătatea straturilor superficiale ale ţesuturilor şi
organelor interne; contribuie la înlăturarea petelor pigmentare determinate de
vârstă; antrenează activitatea creierului; intervine în procesul de
multiplicare a celulelor şi de formare a ţesuturilor; diminuează riscul bolilor
cardiovasculare; contribuie la echilibrarea hormonală prin asigurarea bunei
funcţionări a tuturor glandelor endocrine; stimulează imunitatea şi preîntâmpină
degenerescenţa celulelor şi bolile bătrâneţii asociate acesteia. Se găsește în
morcovi, pește, gălbenuș de ou, ficat.
Vitamina B1
(tiamină) face parte din categoria vitaminelor hidrosolubile, aşa încât se
pierde prin fierbere. Se află în drojdia de bere, tărâţele de grâu, ciuperci,
legume uscate şi nuci. Este esenţială pentru funcţionarea sistemului nervos,
împiedică degenerarea mielinei, asigură transmiterea influxurilor nervoase şi
ameliorează semnificativ tulburările de memorie; combate agenţii infecţioşi,
asigurând un plus de energie organismului şi potenţând acţiunea
antiinflamatoare a vitaminei C; stimulează activitatea inimii şi reglează
tensiunea arterială; protejează organismul de intoxicaţiile cu plumb şi ajută
în terapia specifică dependenţei de alcool; contribuie la dezvoltarea normală
a fătului şi previne apariţia malformaţiilor congenitale; reduce aciditatea
sângelui; previne răul de mare şi de înălţime; reduce durerile de dinţi şi
cele cauzate de herpesul zoster.
Vitamina B2
(riboflavină) are un rol deosebit în mecanismul vederii, menţinerea
integrităţii pielii şi a mucoaselor. Alimentele de origine animală care au în
componenţă această vitamină sunt rinichiul, ficatul, inima, creierul, splina,
carnea de peşte, icrele, albuşul de ou. Dintre alimentele vegetale, amintim
păpădia, urzicile, spanacul, fasolea verde, ardeiul gras, caisele, căpşunile,
strugurii şi prunele. Această vitamină asigură sănătatea pielii, unghiilor şi
părului şi previne crampele musculare. Contribuie la menţinerea longevităţii
organismului; protejează vederea, măreşte acuitatea vizuală, combate oboseala
oculară și hipersecreţia lacrimală şi previne apariţia cataractei; reduce
numărul celulelor precanceroase şi scade incidenţa unor forme de cancer;
stimulează sinteza insulinei, intervenind în metabolismul glucidelor şi
prevenirea sau ameliorarea diabetului.
Vitamina B3 sau PP (niacină)
– acţionează în metabolismul glucidelor, lipidelor şi proteinelor; intervine în
mecanismele intime ale ADN-ului, asigurând protecţie împotriva mutaţiilor
genetice; previne ateroscleroza, prin scăderea sintezei trigliceridelor şi a
colesterolului rău şi stimulează colesterolul bun (efect potenţat de
administrarea simultană de crom); intensifică circulaţia sanguină şi reduce
tensiunea arterială; intervine în metabolismul serotoninei, determinând astfel
atenuarea durerilor la bolnavii reumatici; intervine în sinteza hormonilor
sexuali (estrogeni, progesteron, testosteron), a tiroxinei, insulinei; ajută la
combaterea dependenţei de alcool, tutun şi droguri şi contribuie la terapia
specifică a unor boli psihice (schizofrenie, depresie); atenuează tulburările
gastrointestinale şi respiraţia urât mirositoare, menţinând starea de sănătate
a sistemului digestiv; ajută la uşurarea migrenelor. Surse importante de
vitamina B3 sunt unele produse de origine animală, precum carnea de vită,
carnea albă, peştele şi produsele lactate. De asemenea, ciupercile proaspete,
pâinea integrală şi cerealele conţin cantităţi importante de vitamina B3.
Dintre fructe, bogate în această substanţă sunt smochinele, curmalele,
piersicile şi avocado.
Vitamina B5 (acidul pantotenic) este
indispensabilă vieţii şi absolut necesară arderii proteinelor, lipidelor şi
glucidelor din alimente; menţine „inteligenţa materiei vii”, prin activarea
sistemului nervos parasimpatic şi stimularea proceselor de digestie, de
excreţie şi de reparare celulară; combate stresul (se mai numeşte şi vitamina
antistres) şi preîntâmpină oboseala prin stimularea activităţii glandelor
suprarenale; asigură fertilitatea la ambele sexe şi se constituie într-un
adevărat elixir al tinereţii; eficientă în poliartrita reumatoidă; stimulează
creşterea şi rezistenţa mucoaselor, părului şi unghiilor; potenţează terapia de
detoxifiere în caz de alcoolism cronic; previne infecţiile, măreşte capacitatea
de formare a anticorpilor şi ajută la vindecarea rănilor; adjuvant în tratamentul
şocurilor post-operatorii. Din grupa vitaminelor solubile
în apă şi sintetizate de plantele verzi, vitamina B5 este cea care ajunge în
organele animalelor care le consumă, mai ales în ficat şi ouă.
Vitamina B6
(piridoxină) nu se stochează în organism, fiind necesară asigurarea unei
doze zilnice. Există în tărâţele de grâu, drojdia de bere, rinichi, ficat,
creier. Se distruge prin fierbere sau congelare, carenţa ducând la dermatite şi
anemie. Asigură energia necesară organismului, intervenind în metabolismul
glucidelor şi al aminoacizilor; permite sintetizarea acizilor nucleici cu rol
în întârzierea procesului de îmbătrânire; e indispensabilă echilibrului psihic;
reduce riscul afecţiunilor cardiovasculare prin stimularea producerii de
homocisteină; ameliorează răspunsul imunologic în cazul infecţiilor virale şi
al bolii canceroase prin stimularea producerii de globule albe şi de
interleukine; participă la sinteza insulinei, reduce posibilitatea apariţiei
diabetului; este necesară femeilor însărcinate şi celor care alăptează; are rol
în prevenirea unor boli nervoase şi dermatologice; atenuează greaţa; reduce
spasmele musculare nocturne, cârceii, amorţeala mâinilor şi unele forme de
nevrite ale extremităţilor; contribuie la eliminarea apei din ţesuturi,
acţionând ca diuretic.
Vitamina B8 (biotină) are un rol
esenţial în metabolismul glucidelor, lipidelor şi proteinelor, precum şi în
metabolismul energetic celular; intervine în sinteza globulelor roşii şi a
limfocitelor şi ajută la formarea ADN-ului şi a ARN-ului mesager; încetineşte
încărunţirea părului şi ajută la prevenirea şi tratamentul calviţiei; atenuează
durerile musculare; ajută la cicatrizarea rănilor şi la vindecarea eczemelor şi
dermatitelor. Se găseşte preponderent în fructe, orez integral, spanac, roşii,
păducel, păpădie, nuci, ciuperci, porumb, morcovi.
Vitamina B9
(acid folic) participă la multe sinteze organice (neurotransmiţători,
acizi nucleici), contribuind la menţinerea echilibrului psihic; reface
structura celulelor uterului, denaturate de contraceptive şi preîntâmpină
dezvoltarea cancerului de col uterin; protejează persoanele de vârsta a treia,
scăzând riscul de boli coronariene, al tulburării facultăţilor intelectuale şi
de comportament; ameliorează manifestările clinice în boala Crohn şi previne
apariţia polipilor rectali, responsabili de rectocolita hemoragică; măreşte
lactaţia şi oferă organismului protecţie împotriva paraziţilor intestinali şi
toxinelor alimentare; conferă pielii un aspect sănătos; protejează organismul faţă
de acţiunea toxică a fumului de ţigară. Necesităţile de vitamină B9 ale corpului
nostru pot fi deplin satisfăcute printr-o alimentaţie echilibrată: migdale,
legume verzi, sparanghel, spanac, varză, porumb, morcov, fasole verde, caise,
banane, portocale, mazăre.
Vitamina B12 (cobalamină) intervine în
metabolismul azotului şi al glucidelor şi stimulează sinteza fosfolipidelor;
influenţează pozitiv activitatea sistemului nervos, acţionând ca tonic
cerebral, diminuând iritabilitatea şi mărind puterea de concentrare, memoria şi
echilibrul psihic; contribuie la sinteza globulelor roşii, prevenind astfel
anemiile; stimulează creşterea şi măreşte pofta de mâncare la copii; joacă un
rol important în detoxifierea organismului de metale grele; încetineşte procesele
de îmbătrânire; are acţiune energizantă, putând ameliora sindromul oboselii
cronice. Vitaminele B acţionează sinergic, astfel încât este de preferat
administrarea lor concomitentă: vitamina B2 este implicată în obţinerea de
vitamina B6 care, la rândul ei, este indispensabilă pentru producerea vitaminei
B3; vitamina B2 stimulează sinteza vitaminei B12, iar insuficienţa ei este
suplinită de un aport suplimentar de vitamina B3. Cea mai bună sursă este ficatul,
dar şi peştele, ouăle, laptele şi derivatele sale.
Vitamina B17
(letril sau amigdalină) e mai
puţin cunoscută în lumea medicală. După ani de cercetări, biochimistul Ernest
Krebs a izolat în 1950 o nouă vitamină, pe care a denumit-o B17. Se aduc în
discuţie tot mai mult o serie de ipoteze conform cărora cancerul ar fi o boală
provocată de absenţa unei substanţe pe care omul modern a eliminat-o din dieta
sa, şi anume vitamina B17. Sâmburii de caise constituie cea mai bogată sursă
naturală de vitamina B17. În general, seminţele fructelor (mai puţin citricele)
conţin această substanţă, care le dau un gust amărui, specific. Conform
studiilor efectuate de Krebs, consumul zilnic a 7-10 sâmburi de caise previne apariţia
cancerului. Tratamentul (considerat în prezent neconvenţional) constă în
injectarea intravenoasă a unor doze de amigdalină, timp de 2-3 săptămâni,
urmată de doze orale, pentru menţinere.
Vitamina C (acid ascorbic) este conţinută în
principal de fructe şi legume, dintre care cele mai importante sunt: ardeiul
gras, pătrunjelul, hreanul, spanacul, loboda, conopida, ceapa verde, ridichile,
măceşele, coacăzele, zmeura, vişinele, corcoduşele, gutuile, caisele şi
afinele. Unui adult i se recomandă consumarea zilnică a circa 700 g de legume
şi fructe nepreparate termic. Vitamina C este solubilă în apă şi ajută la
absorbţia fierului şi fixarea calciului în organism, dar se distruge uşor prin
fierbere sau congelare. Vindecă rănile, combate sângerarea gingiilor şi ajută
în surmenajul fizic sau intelectual. Este important de ştiut că aspirina
triplează viteza de eliminare a vitaminei C. Boala provocată de carenţa
vitaminei C se numeşte scorbut şi se caracterizează prin scăderea în greutate,
slăbiciune, hemoragii subcutanate, inflamarea gingiilor, pierderea dinţilor şi
chiar moartea. Vitamina C stimulează sistemul imunitar, fiind o barieră în
calea pătrunderii infecţiilor în corp, protejându-l de efectele neplăcute ale
răcelilor obişnuite; favorizează activitatea inimii şi a muşchilor, acţionând
ca factor anti-trombotic, hipocolesterolemiant şi hipotensor; participă la
formarea hormonilor şi a colagenului; creşte fertilitatea masculină şi previne
displazia de col uterin; împiedică formarea nitrosaminelor, oferind astfel
protecţie împotriva agenţilor cancerigeni; previne îmbătrânirea, acţionând în
direcţia neutralizării radicalilor liberi de oxigen.
Vitamina D
(calciferol) este liposolubilă şi se găseşte în alimente, atât în stare
liberă, cât şi sub formă de provitamine. Este rezistentă la temperaturi înalte,
iar în cantitate mare se găseşte în uleiurile de peşte, ficat, unt, ouă, lapte,
drojdie de bere etc. Are un rol fiziologic foarte important, favorizând
absorbţia calciului şi a fosforului. Însă rolul fundamental al vitaminei D
constă în reglarea metabolismului. În avitaminoze D, apare rahitismul la copii
şi osteomalacia la adulţi, boli manifestate prin deformarea oaselor. La
începutul secolului XX s-a descoperit că ficatul de cod şi uleiul obţinut din
el, folosite la început ca remediu băbesc, erau chiar eficiente. În anul 1924
s-a ajuns la concluzia că anumite alimente tratate cu ultraviolete puteau
preveni rahitismul. Aceste indicii au dus la descoperirea unui compus biologic
activ, și anume vitamina D3, format în pielea animalelor în timpul expunerii la
ultraviolete. Contribuie la buna asimilare a vitaminei A şi, împreună cu
aceasta, acţionează preventiv în cazul răcelilor şi ajută la tratarea
conjunctivitelor.
Vitamina E (tocoferol) este
cunoscută ca factorul fertilităţii, deoarece are un rol foarte important în
reproducere. Există din plin în uleiul din germeni de grâu şi de porumb şi mai
puţin în cel din floarea-soarelui. Din regnul vegetal, sursele cele mai
importante sunt: mazărea, salata, spanacul, varza şi morcovii. Vitamina E
împiedică deteriorarea celulelor de către radicalii liberi, stabilizând membranele
celulelor şi îmbunătăţind funcţia imună la vârstnici; previne formarea
cicatricilor adânci şi ajută la vindecarea rănilor; creşte rezistenţa
organismului, furnizând cantităţi sporite de oxigen; atenuează starea de
oboseală; stimulează imunitatea faţă de infecţiile virale, acţionând ca un puternic
factor antiinflamator; previne bolile cardiovasculare, având acţiune
anticoagulantă, tonic capilară şi hipotensivă; contribuie la ameliorarea diabetului.
Vitamina K (filochinonă) numită şi vitamina antihemoragică are un rol major în
procesul de coagulare a sângelui: micşorează permeabilitatea capilarelor,
împiedicând formarea cheagurilor şi prevenind sângerările accidentale ale
copiilor mici; se asociază cu vitamina D în procesul de formare şi de consolidare
a oaselor şi a dinţilor şi în combaterea osteoporozei; micşorează debitului
menstrual; combate greţurile şi vărsăturile la gravide; participă la
metabolizarea proteinelor şi la fixarea calciului. Vitamina K este produsă de
propria noastră floră intestinală în proporţie de 50%. Restul provine din
legume verzi precum salată, broccoli, spanac, varză, mazăre, conopidă,
pătrunjel, din fructe precum kiwi şi avocado, din cereale şi din uleiul de
măsline sau de soia. Important: antibioticele atacă flora intestinală,
producătoare de vitamina K; pentru refacere, se recomandă iaurtul.
Harta
vitaminelor naturale
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.