Top 10 cele mai frecvente regrete în viață + VIDEO (RO)

-->

CELE MAI FRECVENTE REGRETE ÎN VIAȚĂ

Regretul pentru lucrurile pe care le-ai făcut se poate stinge cu timpul,
însă regretul pentru ceea ce nu ai făcut nu are consolare.
Sydney J. Harris, jurnalist american


1. Regretul de a nu fi stins niciodată un conflict

Cel mai comun regret în viață pe care-l poate avea o persoană este acela de a nu fi apucat să se împace cu cineva apropiat, cu care la un moment dat s-a certat. Mai ales moartea subită a unui părinte pentru care nu ți-ai făcut timp să-l vezi mai des sau cu care n-ai mai apucat să rezolvi o neînțelegere va fi un gând trist care ți se va cuibări în suflet și de unde nu va mai pleca niciodată. Ceremoniile funerare sunt pline de copii, rude și prieteni care au ratat șansa de a îndrepta un rău făcut. Ranchiuna, mândria prost înțeleasă sau nepăsarea pot otrăvi o viață întreagă de amintiri frumoase, legate de oameni pe care odată i-ai iubit. Nu-ți neglija părinții și nu lăsa supărarea să țină o viață întreagă.

2. Regretul de a nu-ți fi petrecut destul timp cu familia

Pentru mulți părinți, a-și trimite copiii la facultate sau a-i vedea căsătoriți la casa lor naște regretul de a nu fi petrecut suficient timp cu ei, în familie, cât au fost mici. Deseori, munca și grijile cotidiene te absorb cu totul, ducând la răcirea relațiilor dintre soți sau dintre părinți și copii. Stabilește-ți în fiecare săptămână o zi pe care s-o dedici exclusiv familiei și o vacanță împreună pe an. Respectarea acestei planificări va crea legături puternice între membrii familiei și te va feri mai târziu, în viață, de acest regret amar.

3. Regretul de a nu lucra în domeniul visat

A merge la facultatea aleasă pentru 4-5 ani și a obține o diplomă care-ți certifică competențele rezultă în mod firesc în căutarea unui loc de muncă în domeniul pentru care te-ai pregătit. Cu toate acestea, angajatorii nu au nevoie întotdeauna de absolvenți din sfera în care sunt aceștia specializați. Așa se face că uneori ești nevoit să accepți pentru început ceea ce ți se oferă. Iar ceea ce începe ca ceva temporar devine de cele mai multe ori permanent, cu salarii și bonusuri care te atrag într-un angajament pe viață la aceeași companie. Câștigi bani frumoși, e-adevărat, dar munca în sine e doar o rutină zilnică, nu ce-ai visat să faci și care te-ar fi făcut fericit. Este un regret care te poate măcina toată viața, dacă-l menții în actualitate. Fă cu plăcere ce ai de făcut și reține: nimeni nu te-ar păstra într-o firmă și nu te-ar plăti bine dacă n-ai fi competent și util.  

4. Regretul de a nu reuși să economisești

Pentru mulți tineri, pensionarea pare un viitor mult prea îndepărtat, nu o realitate iminentă. Nici nu se gândesc să pună deoparte pentru mai târziu. Ei știu că la un moment dat trebuie să facă și asta, dar tot amână și preferă să cheltuiască pentru plăcerile de moment. O asemenea filozofie îți poate transforma bătrânețea într-o povară greu de suportat, pentru că vei fi nevoit să trăiești o cu totul altă viață decât cea cu care ai fost obișnuit. Acesta însă este un regret foarte ușor de evitat printr-o disciplină autoimpusă. Stabiliți-vă din timp un cuantum din câștigul lunar pe care să vi-l puneți într-un cont aparte, indiferent de tentații.

5. Regretul de a nu avea copii

Mulți tineri ambițioși din ziua de azi consideră copiii ca un inconvenient sau o piedică în construirea carierei sau în realizarea copurilor pe care și le-au propus. Totuși deși pare o idee bună să nu faci copii, asta te poate face mai târziu, când oricum nu mai poți reveni asupra deciziei, să te simți singur și neîmplinit. A face copii este un instinct uman natural. Toți ne dorim să lăsăm o urmă a trecerii noastre pe pământ, să lăsăm o moștenire, să fim amintiți, să continuăm să trăim prin urmași. Așa că, gândește-te bine și încearcă să-ți analizezi situația mai cu optimism. Ceea ce la prima vedere pare o povară, poate deveni chiar rațiunea ta de a munci și de a te propulsa într-o carieră de succes.

6. Regretul de a nu găsi niciodată timp pentru un hobby

Hobby-urile sunt variate. Poate fi vorba de muzică, de pictură, de machete, de un sport, de astronomie, de fotografie sau de colecționarea de obiecte mai puțin obișnuite. Toți avem nevoie de un hobby. Suntem mult prea ocupați, iar activitățile unei zile, la serviciu, acasă, în public, pot fi surse de emoții negative puternice. În consecință, avem nevoie de un mod de a ne elibera de stres, și nu doar prin activități pasive, precum privitul la televizor. Făcând ceva concret și plăcut, ne încărcăm cu o energie benefică. Un hobby este, prin definiție, o activitate care-ți face plăcere. Te detensionează, îți ia gândul de la aspectele neplăcute ale zilei, ale unei perioade sau chiar ale vieții și-ți oferă o escapadă din rutina zilnică, bucurie și satisfacție. Știi și tu toate astea și în mod sigur ai și tu micul tău hobby secret, dar ai impresia că niciodată n-ai să găsești timp pentru așa ceva și porți în tine în permanență regretul ăsta. Te minți singur. Reorganizează-ți puțin viața. Nu doar munca, familia și contactele sociale sunt importante și te definesc. Un hobby e acel ceva care te caracterizează doar pe tine, care te deosebește de cei din jur. Practică-l!

7. Regretul de a nu-i fi spus niciodată cuiva că îl/o iubești

Iubirea nedeclarată este o iubire fără speranță pentru cineva din anturajul tău și pentru care crezi că nu exiști cu adevărat. Această iubire în secret este şi cea mai dureroasă, pentru înseamnă că te subestimezi. Pe de altă parte însă, nu există suferință mai mare decât aceea de a fi lăsat să-ți scape iubirea cea mare, de a ști că vei muri fără să-i fi spus unei anumite persoane că ai iubit-o. Câteodată ne vine foarte greu să ne exprimăm adevăratele sentimente pentru cineva, și asta din teama de a nu fi respinși. Dar n-avem de unde să știm până nu încercăm. Sunt mulți oameni care n-au spus niciodată nimănui ceea ce simt cu adevărat din teama de a nu cădea în ridicol. Există într-adevăr situaţii când un om nu poate să-ţi răspundă la iubirea pe care i-o porţi pentru că nu are aceleaşi sentimente pentru tine. Dar asta nu e o regulă. De ce să ții totul în tine, provocându-ți o suferință imensă? E mult mai bine să-ți deschizi inima către cel pe care-l iubești, decât să-ți ratezi șansa la fericire.

8. Regretul de a nu fi călătorit

Cine nu visează în secret să viziteze o insulă exotică, să bată Europa la picior cu rucsacul în spate, să ajungă pe Marele Zid Chinezesc sau să-și afle iubirea cea mare la Paris sau la Veneția? V-ați gândit vreodată că a călători este o nevoie exclusiv umană? A călători este cel mai sănătos impuls uman pentru trup și suflet. Faci multă mișcare, stai în mijlocul naturii, socializezi cu oamenii locului, legi noi relații de prietenie, vezi locuri minunate și rămâi cu aminti plăcute pentru tot restul vieții. De aceea, neîmplinirea acestei dorințe general umane te lasă cu un regret permanent și-ți dă sentimentul nociv de invidie față de cei care au făcut-o. Nu amâna realizarea acestui vis! Nu găsi imediat scuza banilor insuficienți. Uită-te în casă, în garderobă, în listele de cumpărături și-ai să vezi câte lucruri de care nu aveai reală nevoie ți-ai cumpărat. Nu mai cheltui de dragul unei mode trecătoare sau din dorința de a impresiona și-ți vei împlini visul mai repede decât crezi.

9. Regretul de a nu avea o diplomă universitară

Nu știu cât de puternic este regretul acesta la alte popoare, dar românul rămâne cu el în suflet cât trăiește. Dacă tu ai deja acea diplomă, el nu scapă prilejul de a-ți explica împrejurările potrivnice care l-au împiedicat să-și continue studiile. Unii acuză probleme în familie, alții lipsa mijloacelor financiare și necesitatea rapidă a unui loc de muncă, iar unii chiar o căsătorie prea timpurie, cu aducerea pe lume a unui copil. Vă sună cunoscut? Ei bine, niciodată nu-i prea târziu să scapi de frustrarea asta, care te macină zi de zi. Dacă ești unul dintre cei care, după ani de zile, încă își doresc acea diplomă, înseamnă că te simți și suficient de inteligent și capabil s-o obții, așa că... fă o facultate! Societatea noastră actuală îți oferă această șansă.

10. Regretul de a nu-ți fi cumpărat casa visată

Fiecare om poartă în minte casa perfectă, în locul perfect pentru el. Unii visează la un apartament spațios, cu toate facilitățile, în centrul orașului. Alții ar vrea o casă pe malul mării. Cei mai mulți tânjesc însă după o casă în mijlocul unei poieni înflorite, cu o pădure în spate și un râu în apropiere. Interesant este că cei care au deja o astfel de locuință nu realizează cât sunt de privilegiați. Ceilalți însă, cei mai mulți, rămân cu regretul acesta toată viața. Este singura neîmplinire pentru care nu găsesc sfatul potrivit. Pentru realizarea sau măcar apropierea de acest vis intră prea multe elemente în ecuație: resursele financiare, apropierea de slujbă, de școala copiilor, de părinți, de facilitățile vieții moderne cu care ne-am obișnuit. Totuși, mă gândesc că după ce-ai ieșit la pensie și multe din aceste impedimente au dispărut, poți în sfârșit să-ți acorzi această șansă. Copiii au plecat și sunt deja la casele lor. Nu te mai leagă atât de multe lucruri de locul în care trăiești. Vinde-ți locuința acum prea mare pentru tine și cumpără-ți o căsuță în peisajul visat. Găsește-ți un prieten sau o prietenă care împărtășește același vis și mutați-vă împreună sau aproape unul de altul. Nu trăi în inerție, chiar dacă ești la vârsta a treia. Niciodată nu e prea târziu să fii fericit.

Sfaturi pentru viitor (RO)

-->

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *