Adio dializă...

-->

ADIO DIALIZĂ... 

BICARBONATUL CA ALTERNATIVĂ LA DIALIZĂ
ÎN CAZURILE DE INSUFICIENȚĂ RENALĂ

După un articol de Antje Bultmann, apărut în revista Raum&Zeit nr.170/2011

În Germania, peste 65.000 de persoane sunt supuse procedurilor de dializă în mod regulat. Pacienții sunt recunoscători acestei tehnici care le permite să trăiască, cu toate neajunsurile respective, dar costurile sunt uriașe. De peste 35 de ani există însă o alternativă spectaculos de simplă, mult mai puțin costisitoare și mai ușor de suportat de către bolnavi. Din păcate, nimeni nu vrea să audă despre această metodă alternativă. Nimeni dintre cei implicați în medicina alopată. De ce oare?


Totul a început cu o fericită neglijență a prof. dr. Klaus Friedrich Kopp. Am să va spun mai întâi, pe scurt, care sunt calificările și competențele dr. Kopp: Născut în 1935, este medic specialist de medicină internă, cu specializare în nefrologie. A studiat la Paris, Aberdeen și Universitatea Goethe din Frankfurt. Acolo a și înființat un centru de dializă, cu aparatură creată de el însuși. În 1970, a primit o catedră de profesor la Universitatea Utah din Salt Lake City (USA), unde și-a continuat cercetările sub îndrumarea celebrului descoperitor al rinichiului artificial, olandezul Willem Johan Kolff. În 1973 i s-a oferit un post la Universitatea Tehnică din München, devenind directorul Centrului de nefrologie al clinicii Rechts der Isar. Aici, s-a ocupat în continuare de dializă și de transplantul de rinichi, până la pensionarea sa, în anul 2000. Deci nu este vorba de un medic naturist, alternativ, șarlatan, chinez, şaman, homeopat sau mai știu eu ce, stimați domni alopați. Este unul de-ai dumneavoastră, dar în mod sigur unul care-și iubeşte meseria cu adevărat, astfel încât se îngrijește de pacient, și nu de plic.

O întâmplare norocoasă

Șeful clinicii Rechts der Isar l-a chemat pe Dr. Kopp pentru unul dintre pacienții internați, ai cărui rinichi se blocaseră în urma unei operații ample de litiază renală. Practic, pacientul nu mai putea elimina urina. Colegii de la urologie încercaseră deja toate metodele cunoscute, de exemplu administrarea masivă de infuzii și diuretice, în scopul deblocării rinichilor și al readucerii lor în stare de funcționare. Deseori aceste metode sunt utile. Dar atunci când nu ajută, viața pacientului este pusă în pericol. Lichidul neeliminat se adună mai întâi în picioare și de acolo, treptat, nivelul „apei” crește până la plămâni, putând sufoca pacientul. De asemenea, substanțele care în mod normal sunt eliminate prin urină, rămân în organism, provocând în cele din urmă otrăvirea acestuia. Și asta nu e tot: simultan cu această acumulare de lichid și substanțe toxice se produce acidoza, deci țesuturile și sângele devin din bazice, acide, deoarece știm că urina este acidă, nu? Or această acidoză pune serios în pericol viața pacientului. Toate acestea îi erau foarte clare profesorului Kopp, astfel încât, în cazul la care facem referire, el a încercat mai întâi neutralizarea acidozei.

Mecanismul de „revărsare” (overflow) a rinichilor

Kopp i-a aplicat pacientului o perfuzie cu o soluție ce conținea 8,4% hidrocarbonat de sodiu (bicarbonat), așa cum se obișnuiește în medicina intensivă. Hidrocarbonatul de sodiu este o substanță care se găsește în mod natural în sânge și cu ajutorul căreia organismul menține în echilibru balanţa bază-acid. Între timp, Kopp studia valorile analizelor de sânge sosite de la laborator și a uitat să închidă clama de la tubul pungii cu perfuzie. Rezultatul a fost că în pacient au fost introduse suplimentar 200 ml de soluţie de bicarbonat mai mult decât este permis în manualul de urologie.  
Creșterea nivelului de bicarbonat peste o anumită valoare era considerată foarte periculoasă, astfel încât Kopp, evident îngrijorat, a efectuat imediat o măsurătoare a pH-ului urinei pacientului. Spre surprinderea lui, a constatat că urina pacientului, care până în acel moment era acidă, devenise brusc alcalină, cu o valoare pH de 8,0. Aceasta însemna că urina pacientului conținea acum și bicarbonat. „Am încercat, cu ajutorul unui diuretic, să elimin surplusul de bicarbonat din sânge, relatează Kopp. Spre marea mea surprindere, rinichii și-au deschis porţile, iar pacientul a început să urineze ca un campion mondial, ajungând la circa 20 de litri în 24 de ore”. Astfel, pacientul a fost eliberat nu numai de pericolul acumulării de lichid, dar și de cel al intoxicării prin substanțele conținute în urină. Toate acestea au fost eliminate, iar dializa a devenit inutilă!
Desigur că profesorul Kopp a cercetat ulterior această cale deschisă întâmplător, printr-o neglijență, confirmându-se astfel faptul că în cazul unei depășiri a cantității de bicarbonat de sodiu din sânge se declanșează un mecanism de „revărsare” a rinichilor, fenomen care încă din 1949 fusese semnalat și descris de către Robert F. Pitts, medic american celebru pentru cunoștințele sale despre rinichi, mai ales în ceea ce privește aciditatea, alcalinitatea, electroliza şi administrarea apei. Doar că aceste foarte prețioase cunoștințe ale lui Pitts fuseseră date uitării, până când Kopp a uitat să închidă la timp clama aparatului de perfuzie.

Kopp a ajutat peste 300 de pacienți

Din 1974 și până în 2000, prin metoda sa, prof. Kopp a putut să ajute peste 300 de pacienți, pe care i-a scutit de neplăcerile dializei. Prin aceasta, au fost reduse și costurile foarte ridicate ale dializelor respective, iar pacienții au scăpat de neplăcerile sociale și psihice ale acestei proceduri.
Chiar și un tigru de la Circul Barum, care în urma unui accident grav suferea de o insuficiență renală acută, a putut fi ajutat prin această metodă. Desigur că un tigru nu poate fi suspus la dializă! Acest tigru este în prezent singura felină mare care a supraviețuit unei insuficiențe renale acute, și trăiește și astăzi în Parcul Serengeti de lângă Hanovra.
Kopp a efectuat și o serie de experienţe pe șoareci, cărora li s-a provocat artificial o insuficiență renală acută. În grupul de animale terapiat după metoda lui cu bicarbonat, aproape toate animalele au supraviețuit, în timp ce din grupul de control (neterapiat) n-a supraviețuit niciunul. Cu toate acestea, terapia lui Kopp a fost și este în continuare ignorată, și nu există niciun medic în Germania care să-i fi preluat și aplicat metoda. „După pensionarea mea, în anul 2000, totul a fost șters cu buretele” ne spune profesorul Kopp. Succesorul său la Clinica de urologie nu cunoaște altă metodă decât dializa, care a fost pentru prima oară introdusă ca terapie de către Willem J. Kolff, în 1945. La vremea respectivă, dializa a reprezentat un mare progres și o șansă de supraviețuire pentru foarte mulți pacienți. Totuși, până în ziua de azi au rămas riscurile pe care această metodă le aduce cu sine, respectiv marea rată de deces, precum și permanentul risc de contaminare a sângelui care este reintrodus în organism.

Dializa

Dializa este o metodă aplicată atunci când rinichii, ca urmare a unei insuficiențe renale acute sau cronice, nu mai pot elimina din corp urina și produsele reziduale rezultate în urma metabolismului. Acest lucru are urmări deosebit de grave, ducând până la decesul pacientului. Astfel de situații de „cădere a rinichilor” pot apărea ca urmare a altor afecțiuni (diabet, boli cardiace, după operații complicate) sau a unor traume (accidente, situaţii de șoc, infarct miocardic, arsuri sau otrăviri grave). De multe, ori o astfel de „cădere” este remarcată relativ târziu.


În cadrul dializei, un rinichi artificial efectuează necesara curățare a sângelui. Dar această procedură afectează calitatea vieții persoanei respective. Un pacient cu insuficiență renală cronică trebuie să facă 3-4 dialize săptămânal, în cadrul cărora este conectat pentru mai multe ore la tuburile care preiau și apoi reintroduc sângele în organism. Această „spălare a sângelui” împovărează organismul în întregul său și aduce cu sine complicații, cum ar fi dureri de cap, amețeli, căderi de tensiune sau dereglări de ritm cardiac. Pe deasupra, pacientul trebuie să urmeze un ritm de viață și un regim alimentar deosebit de sever.
Pe de altă parte, avem însă o categorie de indivizi foarte mulțumiți și satisfăcuți de metoda dializei. Sper că știți la cine mă refer. La cei cărora... le folosește. Căci dializa este una dintre cele mai scumpe terapii plătite de Casele de asigurări de sănătate. Per pacient cronic (aici vă arăt situația din Germania) dializa costă 1.000 Euro lunar, ceea ce înseamnă anual cca 3,5 miliarde Euro. MILIARDE! În Germania există cca 65.000 de pacienți care necesită o permanentă curățare a sângelui, iar tendința este în creștere. În plus, trebuie să luăm în calcul și pacienții cu insuficiență renală acută, pentru care este necesară dializă și terapie la 2-4 săptămâni, alți 1.000 de Euro per pacient!
Revoluționara metodă a profesorului Kopp ar face ca această împovărătoare și costisitoare dializă să nu mai fie necesară în foarte multe cazuri. În ciuda nenumăratelor articole publicate de Kopp în jurnalele medicale de specialitate, această metodă alternativă este pur și simplu ignorată de către medicina clinică alopată. Este de asemenea de neînțeles de ce nici Casele de asigurări de sănătate nu iau în considerare această metodă, atâta timp cât dializa este foarte costisitoare iar aceste Case se vaită în permanență că nu au suficienți bani. Păi, cu un asemenea sistem medical, nici n-au cum să aibă! Casele ar economisi sume enorme, pacienții ar avea un standard de viață mult mai bun decât cel rezultat în urma dializei, iar rata mortalității în rândul celor dializați ar scădea simțitor.

De ce nu există niciun interes...

a) Din partea corpului medical: Metoda terapeutică a profesorului Kopp presupune o mare diferențiere de la un pacient la altul. Nu este suficient să administrezi oareșce tablete, infuzii și perfuzii și apoi să aștepți liniștit. În mod deosebit, la pacienții cu insuficiență renală acută este necesară o supraveghere continuă și un control permanent din partea medicului. Balanța acid-bază joacă un rol hotărâtor în cadrul insuficienței renale. Conform metodei dezvoltate de Kopp, trebuie controlate permanent valorile de laborator ale sângelui și urinei, în coordonare cu greutatea corporală a pacientului. Apoi trebuie calculată individual cantitatea exactă și modalitatea (oral sau intravenos) administrării bicarbonatului. De regulă, în cazul insuficienței renale cronice este suficientă administrarea orală de bicarbonat. În concluzie, este o terapie care implică activ și de durată prezența, atenția și efortul medicului.

b) Din partea industriei farmaceutice: Industria farmaceutică realizează câștiguri enorme de pe urma dializei. Tocmai de aceea, se îngrijește ca lucrurile să rămână pe mai departe... dializo-rentabile. Pe pagina de Internet a firmei Fresenius Medical Care, una dintre cele mai mari firme în domeniul dializei, se poate citi: „În indicele de bursă DAX, firma Fresenius a obținut un beneficiu de 9%, deci 10,6 miliarde $ pentru anul 2008, iar la închiderea anului, acest beneficiu s-a mărit până la 14%, deci cu încă 818 milioane $”. Profesorul Kopp remarca: „Industria nu este deloc interesată de terapiile ieftine, căci nu are nimic de profitat de pe urma lor. Iar rata mare a mortalității nu cade în sarcina și responsabilitatea concernelor farmaceutice”.

Metodele noi, simple și ieftine, nu au nicio șansă!

Acest lucru îl știm și-l simțim cu toții pe propria piele. Nu e cazul să ne mire că pentru medici, clinici, spitale, manageri și concerne farma metoda lui Kopp nici nu intră în discuție. Deși, la drept vorbind, ar cam fi cazul să se mai schimbe politica asta de făcut bani pe pielea noastră, nu? De fapt, vroiam să vă mai prezint un ultim aspect interesant, la care cred că foarte puțini dintre dv. s-au gândit: poluarea mediului înconjurător provocată de dializă. Probabil că o să căscați ochii mari. Ei bine, aparatele de dializă trebuie curățate permanent. În Germania există cca 1.100 centre de dializă, ale căror aparate se curăță frecvent. Astfel, în apa de la canal ajunge clor în concentraţie extrem de periculoasă. Când aparatele de dializă sunt curățate, se formează un gaz otrăvitor, de culoare galben-verzuie. Stațiile de epurare din Germania au semnalat de nenumărate ori că, prin deversarea la canal a acestor substanțe, este pusă în pericol chiar sănătatea personalului din stațiile de epurare. Or bicarbonatul nu este otrăvitor! Da, dar nici costisitor, și deci nici profitabil!
Metoda terapeutică a profesorului Kopp este publicată în germană și engleză și a fost prezentată la nenumărate congrese internaționale, publicată în buletinele acestor congrese și descrisă în conferințe și publicații de specialitate, deci este cunoscută! Ei, și ce dacă! Nu ne rămâne decât speranța că poate, într-o bună zi, ea va fi aplicată în folosul nostru.

Vă invităm să citiți în continuare și acest articol, pe exact aceeași temă, apărut în octombrie 2011 în presa din România. Similitudinea soartei celor două invenții este izbitoare.

DIALIZĂ FĂRĂ APARAT

Invenţia medicilor de la Spitalul „Sfântul Ioan” din capitală a fost premiată cu aur în 2010 la Salonul Internațional de Inventică de la Geneva. Această invenție, prin care, pentru dializă este folosit propriul organism, respectiv peritoneul, a primit brevetul naţional, iar în scurt timp vor începe testele clinice. „Suntem foarte bucuroşi. Am primit deja brevetul naţional pentru invenţia noastră şi în această lună vom începe testele clinice în Spitalul Sfântul Ioan. Totodată, împreună cu alţi nouă profesori, vom depune documentaţia în vederea obţinerii unui brevet internaţional pentru această invenţie”, a declarat agenţiei Mediafax profesor doctor Alexandru Ciocâlteu.

În urmă cu un an, profesorul Alexandru Ciocâlteu (foto), de la Spitalul „Sfântul Ioan” din Bucureşti, împreună cu doi tineri colaboratori, doctorii Cristina David şi Alexandru Ionel Checheriţă, au inventat o metodă revoluţionară de dializă, peritoneofiltrarea. „În această metodă este folosit peritoneul ca membrană de dializă, nemaifiind nevoie de aparat. Mai concret, dializa o face organismul. Deşi preţurile pentru tratament ar scădea de zece ori, puţini sponsori au fost dispuşi să susţină financiar invenţia”, a mai spus profesorul Ciocâlteu.

De fapt, intervenţia echipei medicale constă în a produce urină prin stoarcerea sângelui din vasele peritoneului. Medicii folosesc chirurgia laparoscopică pentru a produce hipertensiune în vasele din peritoneu, care elimină urina fiziologic, prin vezica urinară. Prin acest sistem sunt introduse laparoscopic două micro-echipamente, unul pentru a produce urina, iar celălalt pentru a elimina lichidul prin vezică. „N-am crezut că această invenţie, care ar reduce costurile de zece ori, va aştepta aproape un an sponsori pentru a începe studiile. Poate că invenţia deranjează o afacere mondială de peste 65 de miliarde de Euro tocmai prin scăderea preţurilor de zece ori. O invenţie premiată cu aur la Geneva, dar faţă de care marile companii producătoare de rinichi artificiali şi materiale de dializă nu arată un interes deosebit. Este soarta multor invenţii excepţionale ale cercetătorilor români”, a spus profesorul Ciocâlteu.

Potrivit profesorului Ciocâlteu, doar inginerul român Florin Nuţă, de la General Turbo SA, a oferit o sponsorizare de 80.000 de lei pentru demararea studiilor experimentale. În echipa medicală constituită în acest scop, profesorul Alexandru Ciocâlteu a cooptat un gastroenterolog - conferenţiar doctor Ion Dina, doi chirurgi - Mircea Litescu şi Rubin Munteanu, un urolog - Victor Cauni, şi un specialist de la Catedra de Chirurgie a Facultăţii de Medicină Veterinară - prof. dr. Alin Bartoi. „Studiile făcute anunţă un eveniment în lumea medicală, deoarece s-a dovedit că peritoneofiltrarea este o metodă viabilă, ce permite nu numai scăderea costurilor acestui tratament, dar şi o îmbunătăţire evidentă a calităţii vieţii bolnavilor din dializă”, a mai spus profesorul Ciocâlteu.

În România există aproape 10.000 de pacienţi dializaţi pentru insuficienţă renală cronică, iar costul terapiei pentru acești bolnavi, suportat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), depăşeşte 100 de milioane de Euro pe an. „Companiile ar avea de câştigat dacă ar accepta acest procedeu revoluţionar pentru sănătate”, a încheiat profesorul Ciocâlteu.
-->

Comentarii

  1. Articolul este interesant dar nu ne ofera nimic concret.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu, dar măcar ați aflat cum funcționează medicina oficială și de ce li se refuză bolnavilor șansa la un tratament mai puțin chinuitor și riscant. Să sperăm totuși că măcar invenția medicilor români se va concretiza într-un viitor apropiat.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

POSTĂRI ALEATORII

  • Fenomenul
    05.06.2012 - 37 Comments
    --> FENOMENUL „DOWNSHIFTING” Interviu cu Aurora Liiceanu, realizat de Eugen Dumbravă Downshifting este un cuvânt cu multe semnificaţii, de la coborârea de pe o treaptă superioară,…
  • De ce îi place pisicii tale să te lingă? 8 explicații susținute de experți
    04.01.2024 - 0 Comments
    Descoperiți semnificația din spatele sărutărilor pisicii dumneavoastră și învățați tehnici pentru a o descuraja să lingă excesiv.Să primești o lingere blândă de la pisica ta poate fi o adevărată…
  • 10 celebrități care au făcut Facultatea de Medicină
    11.07.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. Ernesto „Che” Guevara, Universidad de Buenos Aires (UBA) Ați auzit, probabil, de faimosul revoluționar argentinian Ernesto „Che”…
  • 25 de invenții cu adevărat folositoare
    23.02.2016 - 0 Comments
    Se spune că necesitatea este mama invenției, și în timp ce s-ar putea să nu fie cazul pentru fiecare invenție în parte, majoritatea acestor invenții se dovedesc a fi utile. Cine știe? Una dintre…
  • Lucerna -  tămăduitoare și întineritoare
    26.03.2012 - 0 Comments
    --> LUCERNA - TĂMĂDUITOARE ȘI ÎNTINERITOARE - Datorită efectelor sale terapeutice cu totul deosebite, lucerna mai este numită şi marele tămăduitor. În acest scop, se folosesc…
  • Dicționarul plantelor de leac - eBook
    20.04.2012 - 0 Comments
    --> DICȚIONARUL PLANTELOR DE LEAC Eugen Mihăescu   Toată lumea ştie că ceaiul de mentă ne scapă de diaree, ceaiul de tei de insomnie, iar sucul de ridiche neagră de tuse. Dar…
  • Interferonul
    15.04.2012 - 6 Comments
    --> ANALIZA UNUI MEDICAMENT FOLOSIT LA HEPATITĂ: INTERFERONUL Interferonul se foloseşte în multe medicamente: contra sclerozei multiple, hepatitei C şi B, cancerului, infecţiilor…
  • Puterea cuvintelor + documentar (RO)
    15.01.2013 - 0 Comments
    --> PUTEREA CUVINTELOR – exprimarea conştientă şi responsabilă – Cuvântul este puterea prin care creăm sau distrugem. Avem…
  • Rețete culinare - CREMOGEN
    08.04.2012 - 0 Comments
    -->    CREMOGEN Ce este cremogenul? - produs vegetal instant din porumb, foarte sănătos și gustos - înlocuiește oul în maioneze, sosuri, creme, budinci, dându-le o…
  • Laptele - nutritiv sau toxic? + documentare
    21.07.2012 - 0 Comments
    --> LAPTELE - NUTRITIV SAU TOXIC? Miliarde de dolari au fost investite de industria producătoare de lactate pentru a ne convinge că laptele și derivatele sale sunt sănătoase sau…
  • Robinetul plutitor
    08.03.2016 - 3 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ROBINETUL PLUTITOR Robinetul plutitor este o iluzie ingenioasă, ce constă dintr-un robinet suspendat în aer, deasupra unui bazin,…
  • Cum să trăim 150 de ani - eBook
    29.11.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CUM SĂ TRĂIM 150 DE ANI S-a scris mult în ultima vreme despre căile prin care se poate să trăim o viaţă lungă și lipsită de boli. Ne…
  • Cum alegi crema antirid potrivită
    29.06.2018 - 0 Comments
    Cum alegi crema antirid potrivită Piele noastră are nevoie de multă atenție și îngrijire pentru a se menține tânără, suplă și hidratată, în special atunci când observi linii fine sau riduri. Cu…
  • 10 curiozități pe care probabil că nu le-ai învățat la ora de biologie
    17.01.2022 - 0 Comments
    Lumea este un loc mare și minunat, plin de fapte pe care nu le-am crezut niciodată posibile. De exemplu, dacă un șoarece însărcinat are o problemă medicală bruscă, fătul va trimite celule stem pentru…
  • Pavel Coruț - Cum a fost fabricat zeul Isus Hristos + documentare (RO)
    10.01.2013 - 33 Comments
    --> CUM A FOST FABRICAT ZEUL ISUS HRISTOS Pavel Coruț Cel puțin un miliard de pământeni cred cu tărie că Isus Hristos este fiul lui Dumnezeu, ba chiar și parte din Divinitatea…
  • OSHO despre spirit și materie + VIDEO (RO)
    06.12.2012 - 0 Comments
    --> OSHO DESPRE SPIRIT ȘI MATERIE Nu condamnați senzualitatea! Ea a fost și este condamnată în întreaga lume și, din această cauză, energia care poate înflori în senzualitate se…
  • Nu face aceste 18 lucruri în străinătate!
    25.06.2015 - 0 Comments
    1. Franța - nu vorbi despre și nu cere bani 2. Ucraina - Nu da flori în număr par (ca și la noi) 3. Noua Zeelandă - Nu claxona, este considerată o insultă. 4. India - Nu atinge o persoană de…
  • Istoria secretă a imperiului american + documentare
    30.04.2012 - 1 Comments
    --> ISTORIA SECRETĂ A IMPERIULUI AMERICAN Istoria ne învaţă că imperiile nu dăinuiesc; ele fie se prăbuşesc, fie sunt răsturnate. Urmează un război şi un alt imperiu vine să umple…
  • Cum arată unele alimente în habitatul lor natural
    07.05.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CUM ARATĂ UNELE DINTRE ALIMENTELE NOASTRE ÎN HABITATUL LOR NATURAL Cu toții știm cum arată plantele care fac mere, portocale, căpșuni…
  • Fructele exotice - sănătatea venită de departe
    24.03.2012 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); FRUCTELE EXOTICE  SĂNĂTATEA VENITĂ DE DEPARTE Extrem de apreciate în ţările de origine, delicioasele fructe exotice…
  • Zece războaie = Zece minciuni mediatice + VIDEO (RO) + documentar (RO)
    10.04.2013 - 5 Comments
    --> ZECE RĂZBOAIE = ZECE MINCIUNI MEDIATICE Fiecare război este precedat de o minciună răspândită abil prin mijloacele de comunicare în masă. Astăzi, aflăm că Statele Unite ale Americii…
  • Cimatica - Vindecarea prin frecvențe sonore + VIDEO (RO)
    14.12.2012 - 2 Comments
    --> CIMATICA – VINDECAREA PRIN FRECVENȚE SONORE –   Cimatica (din grecescul kyma = undă) este ştiinţa care se ocupă cu…
  • București - numele cartierelor
    20.05.2012 - 2 Comments
    --> ORIGINEA NUMELOR DE CARTIERE BUCUREȘTENE Toată lumea știe de unde vine numele București. Legenda lui Bucur, care a îmbrăcat mai multe identități - de la cioban, fiu de voievod,…
  • Operațiunea „Paperclip” - documentar (RO)
    17.05.2012 - 0 Comments
    --> OPERAȚIUNEA „PAPERCLIP” „Paperclip” înseamnă agrafă de birou. Un nume inofensiv, sub care se ascunde una dintre cele mai mari…
  • 20 de idei practice de reutilizare a sticlelor de plastic (FOTO)
    30.03.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Deșeurile din plastic ne contaminează solul, oceanele și căile navigabile de ani de zile, iar acest lucru trebuie să ia sfârșit dacă vrem…
  • Elemente de protocol necesare activității de secretariat (eBook)
    19.04.2012 - 0 Comments
    --> CE ESTE DIPLOMAȚIA? Ambasadorul este un om cinstit, trimis în străinătate pentru a minți frumos spre binele patriei sale. (Silviu Neguț) Un diplomat este un om care-şi aminteşte…
  • Ce nu știați despre unii președinți americani + slideshow
    04.07.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CE NU ȘTIAȚI DESPRE UNII PREȘEDINȚI AMERICANI Abraham Lincoln (1809-1865) era în tinerețe un adversar de temut pe ringul de…
  • 28 de fotografii interzise scoase ilegal din Coreea de Nord
    29.11.2015 - 0 Comments
    Întreaga Coree de Nord este învăluită în întuneric, atât literal cât și figurativ, fiind unul dintre cele mai misterioase locuri din lume. Nu mulți din afară au șansa să viziteze Coreea de Nord. De…
  • 20 de oameni care regretă că au făcut cumpărături online (FOTO)
    16.03.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Shopping-ul online poate fi, uneori, ca un joc de noroc, iar acești săraci indivizi și-au luat poate cea mai mare țeapă a…
  • Influența geomagnetismului și a rezonanței Schumann asupra sănătății și comportamentului uman + documentar (RO)
    11.03.2013 - 3 Comments
    --> INFLUENŢA GEOMAGNETISMULUI ŞI A REZONANŢEI SCHUMANN ASUPRA SĂNĂTĂŢII ŞI COMPORTAMENTULUI UMAN Aceste informaţii au fost publicate de Annette Deyhle, Ph.D., membru al echipei de…
  • Brusturele - doctorul casei
    21.03.2012 - 0 Comments
    --> BRUSTURELE – doctorul casei Brusturele (Arctium lappa) este una dintre cele mai răspândite plante din lume. Are proprietăţi antibacteriene, antifungice şi diuretice şi ajută la…
  • Conacul girafelor + VIDEO
    09.06.2013 - 2 Comments
    --> CONACUL GIRAFELOR Situat la 20 de km de capitala Nairobi, Conacul girafelor este una dintre cele mai renumite clădiri istorice din Kenya, datând din anii 1930, reminiscență a…
  • Pasteur - plagiatorul și impostorul + eBook
    14.04.2016 - 6 Comments
    PASTEUR – PLAGIATORUL ȘI IMPOSTORUL Încă de la şcoala comunală de la Dole, în Jura, a fost un paria al catalogului. Micul Louis nu era totuşi un copil trândav şi cu atât mai puţin zvăpăiat,…
  • Ciupercile vindecătoare
    21.03.2012 - 1 Comments
    --> CIUPERCILE VINDECĂTOARE Ciupercile sunt un aliment sănătos. Cercetătorii demonstrează că ele apără organismul de cancer şi au un rol important în întărirea sistemului imunitar.…
  • Craniu alungit vechi de 1.600 de ani, cu dinți încrustați cu pietre, descoperit în ruinele din Mexic + FOTO + VIDEO
    26.05.2023 - 0 Comments
    Dacă forma capului nu era suficient de neobișnuită pentru un craniu uman, craniul vechi de 1.600 de ani avea și un set complet de dinți încrustați cu piatră, pentru a se potrivi cu personalitatea sa…
  • Cine le-a inventat primul? + documentar (RO)
    28.04.2012 - 0 Comments
    --> CINE LE-A INVENTAT PRIMUL? „Mă îndoiesc că noi am fi acei inovatori care credem că suntem‚ a spus un biolog. Noi nu suntem decât imitatori. Adesea inventatorii nu fac…
  • Junk-food - mai bolnav dar și mai prost + Super Size Me (VIDEO)
    19.04.2012 - 0 Comments
    --> JUNK-FOOD – MAI BOLNAV, DAR ȘI MAI PROST   Faptul că junk-food-ul face rău inimii, articulațiilor și arterelor este un lucru bine stabilit. Ce nu se știe este că a fi obez…
  • Un misterios obiect gigantic a ajuns pe o plajă izolată din Australia
    22.07.2023 - 0 Comments
    Un obiect metalic masiv găsit în derivă în largul unei plaje îndepărtate din Australia de Vest este învăluit în mister, în timp ce oficialii încearcă să afle de unde provine.Poliția a supravegheat…
  • Misterioasa legătură dintre Sirius și istoria omenirii
    13.10.2013 - 6 Comments
    --> MISTERIOASA LEGĂTURĂ DINTRE SIRIUS ȘI ISTORIA OMENIRII În multe civilizații străvechi de pe glob, Sirius sau Steaua…
  • Cutremurul din Japonia a fost provocat + documentar (RO)
    19.10.2012 - 2 Comments
    --> CUTREMURUL DIN JAPONIA A FOST PROVOCAT Datele obținute de la magnetometrul HAARP al Forțelor Aeriene și Marinei Statelor Unite arată că cutremurul de 9 grade din Japonia, din…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *