Înțelepciunea alimentației

-->

ÎNȚELEPCIUNEA ALIMENTAȚIEI 

Interviu cu Swami Digestananda,
supranumit „gurul intestinelor”,
cel care a inițiat teoria combinării corecte a alimentelor

– Cum știm dacă hrana noastră ne îndeplinește nevoile nutriționale? 

Aceasta este o problemă serioasă. Și nu în ceea ce privește nevoile noastre nutriționale – ele sunt simple. Cunoștințele dobândite ne stau în cale. Știința modernă ne-a furnizat informații extraordinare despre alimente. Grație ei, știm totul despre vitamine. Dar știați că în urmă cu 100 de ani nimeni nu avea habar de ele? Cum și-au dat ei seama atunci ce trebuie să mănânce? Imaginați-vă că timp de mii de ani lumea a mâncat fără să știe ce sunt vitaminele... În prezent, avem grafice și cărți în care sunt descrise vitaminele din fiecare îmbucătură. Fiecare produs din rafturile supermarketurilor are nutrienții listați și cuantificați. Azi oamenii merg la nutriționiști pentru a afla cum să se hrănească. Cumpără cantități uriașe de suplimente și jonglează cu diverși nutrienți, pentru a obține combinația corectă, în scopul de a atinge starea de sănătate ideală. Dar vă spun, nici măcar cu instrumentele medicinii moderne nu avem capacitatea de a aranja corect miile de compuși chimici, pentru a obține acea stare de sănătate. Veți ingera niște vitamină A, sau C, sau B1, B2, B12, E, K, F, dar știți dinainte care va fi rezultatul? Nu! E un joc de noroc.

O simfonie este alcătuită din mii de note muzicale, dar are doar 12 tonuri. Acestea sunt aranjate în diverse combinații care, în mâinile unui artist, se transformă într-o muzică minunată. Acum imaginați-vă că aveți aceste 12 tonuri în cămara voastră. Luați câteva și încercați să le aranjați. Dar o simfonie nu se bazează pe ordine. Simpla cunoaștere a notelor și a efectelor lor nu vă va permite să reproduceți acea muzică minunată care rezonează într-un corp sănătos. Aceasta nu poate fi realizată cu o minte conștientă. La fel se întâmplă și cu mâncarea. Omul nu poate imita înțelepciunea naturii. Nu puteți orchestra miile de substanțe diferite și cantitățile lor în organism. Această sarcină ar trebui lăsată în seama inteligenței voastre native. În privința sănătății, cel mai bun lucru este acela de a deveni buni ascultători. Cu cât veți asculta mai atent, cu atât veți pluti mai ușor pe muzica unui corp sănătos. Conectați-vă la corpul vostru, nu la un microscop. Ascultați-vă stomacul și conectați-vă cu fiecare aliment înainte de a-l mânca.

Mulți oameni se străduiesc să-și obțină sănătatea printr-o anumită dietă. Dar dacă sănătatea este un curcubeu, dieta este doar una dintre culorile lui. Pentru mulți, sănătatea înseamnă „nu mă doare nimic”, dar sănătatea este mai mult decât absența bolii, este o atitudine. Dacă încercați să fiți sănătoși prin adoptarea unei diete, trebuie să vă creați o relație sănătoasă cu mâncarea și cu viața voastră. Nu există o dietă perfectă. Când vă așezați la masă, jumătate din efect are legătură cu mâncarea și jumătate cu sentimentele pe care le aduceți cu voi. Dacă sunteți dominați de frică, mâncați frică. Dacă sunteți supărați, mâncați supărare. Acest fapt este valabil chiar și atunci când farfuria voastră e plină cu cele mai rafinate alimente organice. Așadar, atitudinea este doar una din culorile curcubeului. Chiar și cu cea mai bună dietă vă puteți simți mizerabil. De fapt, unii oameni se consumă atât de mult în legătură cu ceea ce trebuie să mănânce, încât alimentația le sporește starea de nefericire. Rețineți că puteți muri de tânăr din cauza nefericirii, în ciuda unei alimentații sănătoase.

Pe de altă parte, poate ați auzit de oameni care fumează sau beau alcool și trăiesc foarte bine până la 90 de ani. Medicii au demonstrat că fumatul și alcoolul ucid, și multe persoane în floarea vârstei au murit din cauza acestor dependențe. Dar multe sunt vii și nevătămate chiar și la 90 de ani. De ce? Deoarece trebuie să avem în vedere și alți factori. V-aș întreba: Care este atitudinea voastră când fumați? E o reacție la stres sau o plăcere? Atitudinea este cea care ne salvează. De aceea pastila placebo vindecă atât de multă lume. E doar zahăr, dar pacienții cred că-i vindecă și exact asta se întâmplă. Prin urmare, când te așezi la masă, ceea ce gândești și simți are un efect mai mare decât mâncarea însăși. 

– Este vegetarianismul cea mai bună dietă? 


Nu trebuie să ucidem nicio ființă. Este un act de violență, iar violența transformă lumea într-un loc rău. Mergeți la grădina zoologică: prădătorii pândesc și mârâie, sunt neliniștiți sau furioși. Apoi priviți oile, vacile, caii, elefanții: sunt animale liniștite, care vă mănâncă din palmă. Orice leș putrezește. Materia descompusă produce otravă în organismul vostru, care trebuie să muncească din greu pentru a neutraliza acțiunea acestor toxine. Apoi, carnea are nevoie de mult timp pentru a fi digerată. Digerând carnea și neutralizând toxinele din ea, ați consumat mai multă energie decât ați câștigat prin ingerarea ei. O legumă e ușor de digerat. Atunci când mâncați legume și fructe, mâncați materie vie. Celulele vegetalelor conțin nutrienți vii, pe care corpul vostru îi poate folosi pentru celulele și țesuturile proprii. 

– Dar nu cumva ucidem și legumele? 

Ba da, dar nu este același lucru cu uciderea unui animal. Legumele există pentru a ne servi. Atunci când culegi un fruct, copacul rămâne nevătămat, fiind gata să ne dea mai multe fructe. Când cultivi fasole, unele semințe cad înapoi, pe pământ și în 90 de zile veți avea și mai multă fasole. Puteți să mâncați o jumătate de cartof și să puneți cealaltă jumătate la loc, în pământ; veți obține mai mulți cartofi. Încercați același lucru cu o bucată de carne și vedeți ce obțineți... 

– Multă lume este supraponderală. Care este sfatul tău pentru acești gurmanzi? 

Aproape toată lumea mănâncă mai mult decât are nevoie. Postiți și veți fi surprinși de capacitatea voastră de a funcționa și fără mâncare. O mare parte din actul hrănirii este ritual și rutină. Dacă acest ritual are loc de trei ori pe zi, atunci vă obișnuiți cu el. Aici, în creierii munților, călugării mănâncă doar o dată pe zi. Nivelul lor de activitate fizică este scăzut și, cu cât corpul este mai liniștit, cu atât mintea este mai limpede. La noi nu există alergători și halterofili. Fiecare om ar trebui să-și regleze consumul de hrană în funcție de necesitățile fizice.

În civilizația occidentală oamenii mănâncă din motive greșite. Dacă mănânci pentru că ești plictisit sau deprimat, acea mâncare nu va avea un rol fiziologic, și deci se va depune. Este o lege simplă: arde sau stochează. De ce credeți că atât de multă lume are o respirație urât mirositoare? Mâncarea ingerată în cantități mai mari decât are nevoie corpul rămâne nedigerată. Excesele alimentare transformă stomacul într-o latrină. Nu-i de mirare că ne afectează respirația. Purtăm înăuntrul nostru o hazna. Am devenit o societate de lacomi, conduși de propriile papile gustative, în căutare de senzații trecătoare, pentru a ne umple golul creat de nefericire. Căutarea fericirii redirecționată spre mâncare duce la nebunie. Unii chiar iau vomitive pentru a provoca regurgitarea și pentru a fi astfel capabili să devoreze mai mult. Da, mâncarea oferă plăcere, dar ea trebuie să vină din satisfacerea foamei adevărate.

Din cauza obiceiurilor nesănătoase și a modului artificial de a trăi, puține persoane din Occident mănâncă pentru a se hrăni. De aceea, mulți sunt supraponderali. Aceștia percep mâncatul ca pe o distracție sau pentru a umple golurile unor nevoi psihice. 90% dintre persoanele care pierd în greutate printr-o dietă pun totul la loc în cel mult 6 luni. Cu toate că la nivel fizic reușesc, problema revine, pentru că ei nu fac și alte schimbări. Dacă-i întrebați pe cei care au avut succes cu dieta, veți afla că singurul mod de a pierde în greutate este acela de a te bucura de viață. Persoana care reușește prin dietă își propune de fapt să se simtă mai bine, să fie mai fericită. Fericirea personală ar trebui să fie țelul suprem. Dacă nu credeți, întrebați-vă: de ce vreți să fiți supli? Doar pentru a vă lăuda cu un corp frumos? Dacă acesta este singurul vostru țel, veți fi prinși într-o bătălie satanică pentru controlul propriului trup. Dacă pierdeți bătălia, corpul vostru va deveni un vas plin cu toxine, mirosuri și furie, care vor ieși în afară prin fiecare orificiu și por. La naștere, trupul este un dar pur și desăvârșit. Este obligația noastră să-l menținem curat, atât în interior, cât și în exterior, astfel încât, atunci când va sosi momentul, să-l putem returna în starea în care ne-a fost dăruit. Chiar dacă nu înapoiem niciodată exact ce am primit, am transformat mâncarea, aerul și apa în energie pozitivă. Este energia pe care o dăm tuturor celor care vin în contact cu noi și reprezintă moștenirea noastră, lăsată lumii. 

Sursa: Steve Meyerowitz - Combinarea alimentelor și digestia, Ed. Benefica, 2010

-->

Comentarii

  1. Foarte adevarat si evident! Din pacate putini au ochi de vazut si urechi de auzit.
    Inspiratie divina va doresc!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *