Falsa problemă a proteinelor



FALSA PROBLEMĂ A PROTEINELOR

În privința adevăratului aspect cantitativ și calitativ al proteinelor, trebuie precizat de la bun început că afirmația devenită axiomă: „carnea este sursa de proteine de cea mai bună calitate” este, de fapt, eronată. Bio-structura și chimia moleculară a proteinelor sunt legate de relația levogir-dextrogir (aliment viu/aliment mort) a acestora, precum și de aspectele toxicologice ale preparatelor din carne. Studiile demonstrează că solicitarea imperioasă de a ingurgita cu orice preț carne, justificată prin „aportul de proteină animală, indispensabilă corpului”, apare forțată, bazată cel puțin pe o cunoaștere defectuoasă a alimentației corpului fizic uman.

Produse din soia

Proteine de calitate superioară, dar de tip vegetal, se regăsesc într-un procentaj spectaculos în multe alimente de origine vegetală: soia - 40 gr%, nuci - 17 gr%, quinoa - 14 g% etc. Toate aceste alimente, alternative naturale și sănătoase la proteinele carnate, conțin un procent de proteine apropiat sau chiar superior celui din friptură sau șuncă!

Într-un tabel sintetic, în medie, la 100 de grame de produs avem:
- drojdie de bere - 46 g proteine la 100 g produs
- soia - 40 g proteine la 100 g produs
- arahide - 30 g proteine la 100 g produs
- semințe de dovleac - 28 g proteine la 100 g produs
- grâu încolțit - 26 g proteine la 100 g produs
- brânzeturi - 25 g proteine la 100 g produs
- gălbenuș de ou - 17 g proteine la 100 g produs
- nuci - 17 g proteine la 100 g produs
- semințe de floarea soarelui - 14 g proteine la 100 g produs

În ceea ce privește proteinele de calitate care se consumă în alimentația naturală, acestea conțin toți aminoacizii esențiali în procente optime absorbției intestinale și utilizării în procesele plastice organice. De asemenea, prin asocierea proteinelor cu deficiențe în aminoacizi esențiali se pot realiza mixturi cu valoare biologică ridicată. Astfel, Sara Loves, în articolul său: Les végétariens peuvent bien manger [Vegetarienii se pot hrăni bine], apărut în revista La santé de l’home [Sănătatea omului] nr. 15/1993, arată că cele 18-20 grame de proteine obținute din 100 g carne pot fi procurate și din: 90 g grâu + 40 g drojdie; 100 g porumb + 100 g soia.

În timp ce alimentele naturale – proaspete, neprelucrate și nedegradate – permit asimilarea în organism a aproape tuturor proteinelor conținute, prin prelucrarea termică a cărnii, aportul proteic și asimilarea (absorbția intestinală) se înjumătățesc. Acest aspect este cu atât mai relevant atunci când se analizează toxicitatea cărnii. Michel Karen-Werner, în L’alimentation vivante – Miracle de la vie (1989) [Hrana vie - Miracolul vieții], arată că problema proteinelor este pusă greșit, și că de fapt omul nu de proteine are nevoie, ci de aminoacizi și că în vegetale aceștia se găsesc ca atare, și nu constituiți „în proteine vegetale”. Acest lucru este de o extremă importanță, deoarece se știe că, în procesul de digestie, proteinele, pentru a fi asimilate, trebuie descompuse mai întâi în aminoacizi, proces care reclamă cel mai mare consum de energie din partea organismului.


Dr. Max Otto Brucker, în capitolul intitulat „Eroarea comisă pe tema cărnii ca furnizor de energie”, din lucrarea sa, intitulată „Destinul din bucătărie”, prezintă un studiu comparativ privind procentul de aminoacizi și valorile biologice din mușchiul de vită și din zarzavaturi. Din acest studiu, el observă că procentul total de proteine este ceva mai mare în mușchiul de vacă (14,5%) decât în zarzavaturi, însă indicele de utilizare biologică (gradul de asimilare, care are o importanță mult mai mare) este superior cu 1,7% în zarzavaturi decât în mușchiul de vacă, despre care nutriționistul clasic susține că ar conține proteinele ,,ideale”.

În ceea ce privește cantitatea de proteine necesare, nutriționiștii spanioli (cei cu studiile de anatomie și fiziologie comparată) au afirmat că ulcerul, gastrita, diabetul sunt o consecință directă a încărcării tubului digestiv cu o cantitate prea mare de proteine. Ei au arătat că se poate foarte bine aprecia cantitatea maximă de proteine pentru care a fost proiectat organismul, după procentul acestora în laptele matern – 2,5% – procent ce nu trebuie depășit! Este interesantă asemănarea raportului dintre proteine, lipide și glucide (1/2/4) în laptele matern și în legume și fructe. De la aceste date și până la concluzia asemănării mediului intern al legumelor și fructelor cu mediul intern sanguin și limfatic uman nu este decât un pas (unul uriaș pentru OM). În aceste condiții, proteina carnată nu-și mai găsește locul în această ecuație!

Dr. Henry Bieler, în lucrarea sa referitoare la puterea terapeutică a alimentelor naturale, specifică la un moment dat: „Putem învăța multe dacă observăm înțelepciunea naturii în problema nevoii de proteine a organismului. Vițelul se dezvoltă foarte repede cu laptele de la mama-vacă, bogat în proteine de calciu și de albumină. Iedul crește mai încet, pentru că laptele de capră este mai puțin bogat în proteine. Creșterea sugarului este încă și mai lentă, deoarece laptele mamei sale este cel mai sărac în proteine dintre toate mamiferele. Pe măsură ce omul avansează în vârstă, nevoile sale de proteine devin mai puțin importante, cu excepția cazurilor de rănire, de boală sau de epuizare, când se impune o creștere temporară”.

Referitor la necesitatea imperioasă a aportului nutritiv de proteine animale pentru efortul fizic și munca grea, și aceasta pare a fi o „idee fără acoperire”, după cum se exprimă Georges Barbarin, în lucrarea sa, Les clefs de la santé (Cheile sănătății): „Carnea n-are nimic de-a face cu dezvoltarea forței musculare. Mistrețul, care este vegetarian, este mai robust decât porcul, care mănâncă de toate. Elefantul, rinocerul, boul, calul se hrănesc numai cu ierburi. Persoanele care pretind că pentru vigoarea lor corporală este indispensabilă carnea sunt ca acei alcoolici care se simt lipsiți de vlagă fără paharul lor de băutură. Cum am putea uita marile valori energizante ale cerealelor germinate, ale nucilor și alunelor, castanelor, semințelor de floarea-soarelui și dovleacului, ale măslinelor, mierii, polenului, pentru a nu aminti decât pe cele mai importante?”

După cum se știe, unul dintre rolurile de bază ale vitaminei E (tocoferol sau vitamina fertilității, cum mai este denumită), pe lângă cel de menținere a bunei funcționări a țesutului muscular și nervos, a metabolismului general, este acela de asigurare a funcției sexuale, de reproducere. Cum această vitamină este prezentă în majoritatea fructelor și legumelor crude, este o absurditate a afirma că o alimentație naturală nu este capabilă să asigure această bună funcționare. Mai mult, este demonstrat de nutriționiștii adepți ai hranei crude că prin tratament termic au loc pierderi importante din această vitamină, inclusiv în alimentele de origine animală, astfel încât alimentația omnivoră cu alimente tratate termic riscă să ducă la carențe în această vitamină. Majoritatea nutriționiștilor crudivori, precum și unii naturopați, afirmă că menopauza și andropauza sunt fenomene de degenerescență și nu procese fiziologice normale, și că sunt practic necunoscute întreaga viață de către cei care au adoptat o nutriție frugivoră/crudivoră strictă.


Tot legat de ideea necesarului proteic pentru eforturi fizice intense și dezvoltarea masei musculare, dr. Kristine Nolfi preciza următoarele: „Să observăm animalele și să ne gândim de pildă la căluțul islandez: el poate să meargă 12 ore din 24, pe drumuri pline de hârtoape, încărcat cu greutatea unui călăreț, la o viteză de 10 km pe oră. Și ce i se dă de mâncare? Numai iarbă, fân și poate puțin ovăz. Sau să ne gândim la urșii care trăiesc în rezervații naturale ocrotite: se hrănesc numai cu miere sălbatică și cu fructe de pădure, și totuși devin atât de masivi și de bine căptușiți cu țesut adipos, încât pot trăi toată iarna din aceste rezerve, având, în mod proverbial, o forță uriașă. Prin comparație, să ne gândim la animalele care se hrănesc numai cu cadavre: șacalii, hienele, vulturii negri. Sunt animale lașe, slabe, care răspândesc în jur mirosuri fetide. Există mii de specii de animale care trăiesc alimentându-se toată viața doar cu hrană vie. De la această regulă se abat numai oamenii și animalele domestice, fiind și cei care au cel mai mult de suferit”.

Alte abordări semi-profesioniste consideră carnea la fel de „indispensabilă” și obligatoriu a fi ingurgitată, pentru asigurarea necesarului de bioelemente al organismului. Astfel, redescoperim alte ,,axiome”, în mare parte depășite de cercetările moderne, asupra principiilor nutritive din legume și fructe proaspete, comparativ cu valorile nutritive ale cărnii. Astfel, se consideră că alimentele din carne, și mai ales organele, constituie o sursă importantă de fier. Dar și drojdia de bere conține o cantitate apreciabilă de fier (18,2 mg%, față de 12 mg% în ficatul de vacă), soia are 12 mg% fier, lintea, fasolea au 7-10% fier, caisele, coacăzele, alunele au mai mult fier decât rinichii, în timp ce stafidele sau pătrunjelul au aceeași cantitate de fier ca și carnea (3 mg%).


Este adevărat că sparanghelul, loboda, ștevia, spanacul, deși conțin mai mult fier, au și acid oxalic, care formează cu fierul săruri insolubile, neasimilabile, iar acidul fitic din cereale formează cu fierul săruri puțin solubile și, deci, cu un coeficient de absorbție redus. Dar acest inconvenient este compensat de faptul că vitamina C conținută în legume și fructe facilitează trecerea barierei digestive, iar coeficientul de utilizare digestivă a fierului se dublează sau chiar se triplează când nevoile organismului sunt sporite. Iată cum, prin alimentația naturală, fără carne sau preparate din carne, se asigură necesarul de 14-20 mg fier/zi.

Peștele și mai ales carnea sunt sărace în calciu și raportul calciu/fosfor este foarte scăzut (0,1 - 0,2 în pește și 0,03 - 0,05 în carne). Prin compoziția lor minerală, în care predomină anionii (fosfor, sulf, clor), carnea și peștele sunt produse acidifiante și, consumate în cantități mari, imprimă o tendință spre acidoză. Aceste remarci sunt întărite de diverși autori. Vorbind despre fierul care se găsește în carne, profesorul Sherman spune că ,,este de o valoare nutritivă inferioară în comparație cu fierul din alimentele de origine vegetală”.

Aportul excesiv de proteine favorizează pierderile de calciu prin urină și, indirect, accelerează evoluția osteoporozei. Această influență pare să fie atât de marcantă, încât unele studii au pus în evidență o corelație între aportul de proteine carnate și fracturile de șold. Funcția renală începe să intre în declin după vârsta de 40 de ani. Se pare că excesul de proteine din alimentație contribuie la această deteriorare a funcției renale, odată cu înaintarea în vârstă. Un studiu care a comparat pierderile de masă osoasă la femei după menopauză a constatat că femeile vegetariene au pierdut doar jumătate din masa osoasă pierdută de femeile omnivore. Cu toate că unele plante bogate în oxalați (de exemplu spanacul) pot interfera cu absorbția calciului din intestin, studiile au arătat că, în general, absorbția și retenția calciului este mai bună la vegetarieni decât la omnivori.

Sursa: Dr. Marian Paraschiv-Claudius - Tratat pentru alimentația naturală a omului, Editura Christalin, 2003


Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

  • Spirulina - alga vieții
    01.04.2012 - 1 Comments
    --> SPIRULINA – alga vieții Spirulina (Spirulina platensis) este o microalgă de nici un milimetru lungime, încadrată de cercetători undeva la graniţa dintre bacterii şi regnul vegetal.…
  • Totul despre banane + VIDEO
    17.06.2014 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); TOTUL DESPRE BANANE Cremoase, dulci și cu un gust minunat, bananele au și calitatea excepțională de a crește tot timpul anului.…
  • Pisica și câinele acesta adoră să călătorească împreună, iar fotografiile lor sunt absolut epice (FOTO)
    27.11.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pasionații excursioniști Cynthia Bennett și prietenul ei l-au adoptat pe Henry, câinele, în 2014. Inițial, Bennett urma să aleagă un metis de…
  • 7 beneficii ale semințelor de avocado care îți pot stimula sănătatea și frumusețea
    23.12.2022 - 0 Comments
    Există atât de multe produse care au proprietăți utile despre care nu știm. De exemplu, o sămânță de avocado. De câte ori am aruncat una?Vrem să vă vorbim despre proprietățile utile ale semințelor de…
  • Fenomene atmosferice spectaculoase + VIDEO + slideshow
    24.09.2012 - 0 Comments
    --> v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} 800x600 Normal 0 …
  • 16 greșeli pe care le facem și care reduc durata de viață a aparatelor electrocasnice
    12.05.2023 - 0 Comments
    Utilizarea corectă a aparatelor electrocasnice nu este o mare știință. De obicei, citim manualul înainte de a folosi aparatul pentru prima dată. Dar, în general, avem tendința de a ne folosi…
  • Spanacul - mătura intestinului
    01.04.2012 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SPANACUL - mătura intestinului Calităţile curative ale spanacului se cunosc din cele mai vechi timpuri, el fiind numit şi „mătura…
  • 9 motive pentru a începe să consumi unt de arahide
    13.10.2020 - 2 Comments
    Pierderea în greutate, prevenirea cancerului de sân, reducerea insomniei și mult mai multe - untul de arahide este o comoară naturală care poate promova multe schimbări pozitive în organism! Este…
  • 50 de alimente care previn cancerul
    23.06.2016 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 50 DE ALIMENTE CARE PREVIN CANCERUL Mâncarea sănătoasă ajută la prevenirea cancerului. Expertul în nutriţie Sven David Müller afirmă că…
  • De ce a ales prizonierul pâinea în loc de cheie?
    12.08.2023 - 0 Comments
    Dacă aveți răspunsul, vă puteți numi filozof. Era în poziția de a pleca, dar în schimb a ales să nu o facă.În binecunoscuta fabulă "Prizonierul și pâinea", un prizonier este închis singur într-o…
  • Mini-ghid pentru părinți: Cum alegi trolerul pentru copilul tău?
    04.12.2018 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mini-ghid pentru părinți: Cum alegi trolerul pentru copilul tău? Atunci când te pregătești de plecare într-o călătorie împreună…
  • 15 probleme existențiale ale pisicilor
    22.10.2015 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. Mi-am petrecut toată ziua vânând un șoricel delicios - omul nu vrea să-l mănânce... 2. Încotro se îndreaptă viețile mele... ? 3. Nici…
  • 10 invenții care fac din Danemarca cea mai verde țară și din danezi cei mai fericiți oameni
    29.11.2022 - 0 Comments
    Energia regenerabilă, gestionarea apei și reciclarea deșeurilor sunt preocupări importante pentru Danemarca. Cea mai verde țară din 2020 a excelat la aproape toți indicatorii de sănătate a mediului…
  • Operațiunea „Paperclip” - documentar (RO)
    17.05.2012 - 0 Comments
    --> OPERAȚIUNEA „PAPERCLIP” „Paperclip” înseamnă agrafă de birou. Un nume inofensiv, sub care se ascunde una dintre cele mai mari…
  • 10 alimente care vă pot crește imunitatea în mod natural
    15.10.2020 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Peste 23 de milioane de oameni se îmbolnăvesc în fiecare an doar prin consumul de alimente contaminate, potrivit OMS. Și, conform unui alt…
  • 40+ modele de telefoane amuzante care aveau nevoie de mai mult timp pe planșa de desen + FOTO
    18.02.2023 - 0 Comments
    Telefoanele mobile au fost una dintre cele mai utile invenții din epoca modernă. Acestea au permis oamenilor să aducă cu ei, oriunde s-ar fi dus, tehnologia care schimbă jocul. A adus o revoluție…
  • Orașe și rețele subterane
    28.09.2013 - 2 Comments
    --> ORAȘE ȘI REȚELE SUBTERANE – LEGENDĂ ȘI ADEVĂR – Aproape toate miturile și religiile lumii vorbesc despre tuneluri, încăperi, locuințe și chiar orașe întregi construite sub…
  • Istoria secretă a lumii + eBook
    25.06.2013 - 2 Comments
    --> ISTORIA SECRETĂ A LUMII Jonathan Black Cine nu cunoaște adevărul, este un ignorant. Cine cunoaște adevărul și spune despre el că este o minciună, este un ticălos. Bertold Brecht…
  • Omraam Mikhael Aivanhov - Principiile vechii științe inițiatice (eBooks)
    07.08.2012 - 2 Comments
    --> OMRAAM MIKHAEL AIVANHOV – PRINCIPIILE VECHII ȘTIINȚE INIȚIATICE – Maestrul spiritual Mihail Ivanov se naște le 31 ianuarie 1900 în Bulgaria, în satul macedonean Serbzi, într-o…
  • Este viteza de internet de 100 Mbps suficientă pentru streamingul modern?
    15.08.2023 - 0 Comments
    În ultimii ani, modul în care ne uităm la televizor a cunoscut o schimbare majoră. S-au dus zilele în care tot ce aveam erau canalele de difuzare și programele difuzate pe calea aerului. În cele din…
  • De ce nu se duc sirienii la frații lor din Golf + slideshow
    08.12.2015 - 1 Comments
    DE CE NU SE DUC SIRIENII LA FRAȚII LOR DIN GOLF Răspunsul e foarte scurt, de fapt: pentru că nu sunt frații lor. Adică sunt frații lor în sens larg, au două mâini, două picioare, doi ochi și o…
  • Bazele medicinii moderne au fost puse prin fraudă
    31.08.2012 - 2 Comments
    --> v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} 800x600 Normal 0 …
  • Quinoa - o sursă de proteină sănătoasă
    29.03.2012 - 0 Comments
    --> QUINOA - O SURSĂ DE PROTEINĂ SĂNĂTOASĂ În boabele de quinoa se găsesc proteine mai uşor de digerat decât cele din carne, arată dr. Gillian McKeith în volumul Hrană vie pentru…
  • 9/11 - Adevărul despre 11 septembrie 2001 - documentar (RO)
    07.05.2012 - 0 Comments
    --> v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} Normal 0 false …
  • Dr. Călin Mărginean - Exercițiul fizic (VIDEO)
    10.04.2012 - 0 Comments
    --> Normal 0 false false false EN-US X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 …
  • 20 de fapte despre fotbalistul superstar Kylian Mbappé
    20.12.2022 - 0 Comments
    Atacantul în vârstă de 20 de ani de la Paris Saint-German a devenit o senzație internațională după prestația sa uluitoare de la Cupa Mondială 2018. El a devenit unul dintre cei mai adorați cetățeni…
  • Cu o lună înainte de un atac de cord, corpul tău te va avertiza prin aceste 8 semnale
    19.10.2020 - 0 Comments
    Prevenirea este mai bună decât tratarea. Această regulă simplă se aplică oricărei boli și este deosebit de valoroasă atunci când simptomele nu sunt recunoscute în mod corespunzător.Iată simptomele…
  • Ce s-ar putea întâmpla dacă nu mai mănânci pâine deloc
    14.03.2023 - 0 Comments
    Atunci când plănuiești să începi să mănânci sănătos, pâinea este adesea unul dintre primele alimente pe care vrei să le excluzi din dieta ta. Însă, când vine vorba de carbohidrați, cerealele sunt…
  • 21 decembrie 2012 - o zi ca oricare alta + documentar (RO)
    19.12.2012 - 3 Comments
    --> 21 DECEMBRIE 2012 - O ZI CA ORICARE ALTA   Iată câteva precizări autorizate privind ziua de 21 decembrie 2012 – doomsday…
  • Imunizarea prin vaccinare + documentar (RO)
    24.01.2016 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); IMUNIZAREA PRIN VACCINARE – O BOMBĂ CU EFECT ÎNTÂRZIAT – Vaccinările în masă reprezintă, prin inutilitatea lor, cea mai mare…
  • Feniculul - antidotul tensiunii arteriale
    23.03.2012 - 0 Comments
    --> FENICULUL – ANTIDOTUL TENSIUNII ARTERIALE Cu o textură a tulpinii asemănătoare cu cea a ţelinei, feniculul (Foeniculum vulgare) este înrudit din punct de vedere biologic…
  • André Gernez - Cel mai ilustru doctor necunoscut din lume + VIDEO (RO)
    27.02.2015 - 6 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ANDRÉ GERNEZ CEL MAI ILUSTRU DOCTOR NECUNOSCUT DIN LUME „Un doctor din Roubaix primește o distincție internațională. O veche dogmă…
  • The Japanese Miracle + VIDEO
    17.12.2022 - 0 Comments
    No country has achieved what Japan did in the post-World War II period. Japan's economic progress in recent decades has rightly been called the 'Japanese economic miracle'. Since 1950, Japan's…
  • Pisica - singurul animal care a reușit să îmblânzească omul
    20.04.2014 - 2 Comments
    --> PISICA SINGURUL ANIMAL CARE A REUȘIT SĂ ÎMBLÂNZEASCĂ OMUL Pisica - un animal filozofic, prieten al ordinii şi curăţeniei, care vrea să fie prietenul și nu sclavul nostru.…
  • Hrana la care este adaptată specia umană
    20.06.2015 - 4 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); HRANA LA CARE ESTE ADAPTATĂ SPECIA UMANĂ Erbivorele (animalele care pasc: bizonii, iepurii, caii, oile, caprele, cerbii, girafele) sunt…
  • Cum să trăiești 100 de ani + VIDEO
    31.03.2012 - 0 Comments
    --> CUM SĂ TRĂIEȘTI 100 DE ANI Să trăieşti mult, într-o stare de sănătate şi mulţumire, nu-i un lucru prea complicat. E suficient să aplici consecvent câteva reţete simple. Şi…
  • Dicționarul plantelor de leac - eBook
    20.04.2012 - 0 Comments
    --> DICȚIONARUL PLANTELOR DE LEAC Eugen Mihăescu   Toată lumea ştie că ceaiul de mentă ne scapă de diaree, ceaiul de tei de insomnie, iar sucul de ridiche neagră de tuse. Dar…
  • Lista păcatelor – „Cele 177 de păcate”
    18.01.2018 - 29 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); LISTA PĂCATELOR – „CELE 177 DE PĂCATE” „Listă de păcate ortodoxe” sau „Îndreptar de spovedanie” conform…
  • Codex Alimentarius - o istorie mai puțin cunoscută + documentare (RO)
    19.09.2012 - 4 Comments
    --> v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} 800x600 Normal 0 …
  • Rețete culinare - Hrană vie
    07.04.2012 - 0 Comments
    --> HRANĂ VIE – REŢETE I. APERITIVE ȘI MÂNCĂRURI NATURISTE TORT APERITIV DE GOGOŞARI CU BRÂNZĂ DE VACI (SAU CAŞ) Ingrediente: 7 gogoşari, 300 gr. brânză de vaci (sau caş),…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *