FALSA PROBLEMĂ A PROTEINELOR
În privința adevăratului aspect cantitativ și calitativ al proteinelor,
trebuie precizat de la bun început că afirmația devenită axiomă: „carnea este
sursa de proteine de cea mai bună calitate” este, de fapt, eronată. Bio-structura
și chimia moleculară a proteinelor sunt legate de relația levogir-dextrogir (aliment
viu/aliment mort) a acestora, precum și de aspectele toxicologice ale preparatelor
din carne. Studiile demonstrează că solicitarea imperioasă de a ingurgita cu
orice preț carne, justificată prin „aportul de proteină animală, indispensabilă
corpului”, apare forțată, bazată cel puțin pe o cunoaștere defectuoasă a
alimentației corpului fizic uman.
Produse
din soia
Proteine de calitate superioară, dar de tip vegetal, se regăsesc într-un
procentaj spectaculos în multe alimente de origine vegetală: soia - 40 gr%, nuci - 17 gr%, quinoa - 14 g% etc. Toate aceste alimente, alternative
naturale și sănătoase la proteinele carnate, conțin un procent de proteine apropiat
sau chiar superior celui din friptură sau șuncă!
Într-un tabel sintetic, în medie, la 100 de grame de produs avem:
- drojdie de bere - 46 g proteine la 100 g produs
- soia - 40 g proteine la 100 g produs
- arahide - 30 g proteine la 100 g produs
- semințe de dovleac - 28 g proteine la 100 g produs
- grâu încolțit - 26 g proteine la 100 g produs
- brânzeturi - 25 g proteine la 100 g produs
- gălbenuș de ou - 17 g proteine la 100 g produs
- nuci - 17 g proteine la 100 g produs
- semințe de floarea soarelui - 14 g proteine la 100 g produs
În ceea ce privește proteinele de calitate care se consumă în alimentația
naturală, acestea conțin toți aminoacizii esențiali în procente optime
absorbției intestinale și utilizării în procesele plastice organice. De asemenea,
prin asocierea proteinelor cu deficiențe în aminoacizi esențiali se pot realiza
mixturi cu valoare biologică ridicată. Astfel, Sara Loves, în articolul său: Les végétariens peuvent bien manger
[Vegetarienii se pot hrăni bine], apărut în revista La santé de l’home [Sănătatea omului] nr. 15/1993, arată că cele
18-20 grame de proteine obținute din 100 g carne pot fi procurate și din: 90 g
grâu + 40 g drojdie; 100 g porumb + 100 g soia.
În timp ce alimentele naturale – proaspete, neprelucrate și nedegradate
– permit asimilarea în organism a aproape tuturor proteinelor conținute, prin
prelucrarea termică a cărnii, aportul proteic și asimilarea (absorbția
intestinală) se înjumătățesc. Acest aspect este cu atât mai relevant atunci
când se analizează toxicitatea cărnii. Michel Karen-Werner, în L’alimentation vivante – Miracle de la vie
(1989) [Hrana vie - Miracolul vieții], arată că problema proteinelor este pusă
greșit, și că de fapt omul nu de proteine are nevoie, ci de aminoacizi
și că în vegetale aceștia se găsesc ca atare, și nu constituiți „în proteine
vegetale”. Acest lucru este de o extremă importanță, deoarece se știe că, în
procesul de digestie, proteinele, pentru a fi asimilate, trebuie descompuse mai întâi în aminoacizi, proces care reclamă cel mai mare consum de energie din
partea organismului.
Dr. Max Otto Brucker, în capitolul intitulat „Eroarea comisă pe tema cărnii
ca furnizor de energie”, din lucrarea sa, intitulată „Destinul din bucătărie”,
prezintă un studiu comparativ privind procentul de aminoacizi și valorile
biologice din mușchiul de vită și din zarzavaturi. Din acest studiu, el observă
că procentul total de proteine este ceva mai mare în mușchiul de vacă (14,5%) decât
în zarzavaturi, însă indicele de utilizare biologică (gradul de asimilare, care
are o importanță mult mai mare) este superior cu 1,7% în zarzavaturi decât în mușchiul
de vacă, despre care nutriționistul clasic susține că ar conține proteinele
,,ideale”.
În ceea ce privește cantitatea de proteine necesare, nutriționiștii
spanioli (cei cu studiile de anatomie și fiziologie comparată) au afirmat că
ulcerul, gastrita, diabetul sunt o consecință directă a încărcării tubului
digestiv cu o cantitate prea mare de proteine. Ei au arătat că se poate foarte
bine aprecia cantitatea maximă de proteine pentru care a fost proiectat
organismul, după procentul acestora în laptele matern – 2,5% – procent ce nu
trebuie depășit! Este interesantă asemănarea raportului dintre proteine, lipide
și glucide (1/2/4) în laptele matern și în legume și fructe. De la aceste date
și până la concluzia asemănării mediului intern al legumelor și fructelor cu
mediul intern sanguin și limfatic uman nu este decât un pas (unul uriaș pentru
OM). În aceste condiții, proteina carnată nu-și mai găsește locul în această
ecuație!
Dr. Henry Bieler, în lucrarea sa referitoare la puterea terapeutică a
alimentelor naturale, specifică la un moment dat: „Putem învăța multe dacă
observăm înțelepciunea naturii în problema nevoii de proteine a organismului.
Vițelul se dezvoltă foarte repede cu laptele de la mama-vacă, bogat în proteine
de calciu și de albumină. Iedul crește mai încet, pentru că laptele de capră
este mai puțin bogat în proteine. Creșterea sugarului este încă și mai lentă,
deoarece laptele mamei sale este cel mai sărac în proteine dintre toate mamiferele.
Pe măsură ce omul avansează în vârstă, nevoile sale de proteine devin mai puțin
importante, cu excepția cazurilor de rănire, de boală sau de epuizare, când se
impune o creștere temporară”.
Referitor la necesitatea imperioasă a aportului nutritiv de proteine
animale pentru efortul fizic și munca grea, și aceasta pare a fi o „idee fără
acoperire”, după cum se exprimă Georges Barbarin, în lucrarea sa, Les clefs de la santé (Cheile sănătății):
„Carnea n-are nimic de-a face cu dezvoltarea forței musculare. Mistrețul, care
este vegetarian, este mai robust decât porcul, care mănâncă de toate. Elefantul,
rinocerul, boul, calul se hrănesc numai cu ierburi. Persoanele care pretind că pentru
vigoarea lor corporală este indispensabilă carnea sunt ca acei alcoolici care se
simt lipsiți de vlagă fără paharul lor de băutură. Cum am putea uita marile
valori energizante ale cerealelor germinate, ale nucilor și alunelor,
castanelor, semințelor de floarea-soarelui și dovleacului, ale măslinelor, mierii,
polenului, pentru a nu aminti decât pe cele mai importante?”
După cum se știe, unul dintre rolurile de bază ale vitaminei E (tocoferol
sau vitamina fertilității, cum mai este denumită), pe lângă cel de menținere a
bunei funcționări a țesutului muscular și nervos, a metabolismului general,
este acela de asigurare a funcției sexuale, de reproducere. Cum această vitamină
este prezentă în majoritatea fructelor și legumelor crude, este o absurditate a
afirma că o alimentație naturală nu este capabilă să asigure această bună funcționare.
Mai mult, este demonstrat de nutriționiștii adepți ai hranei crude că prin
tratament termic au loc pierderi importante din această vitamină, inclusiv în
alimentele de origine animală, astfel încât alimentația omnivoră cu alimente
tratate termic riscă să ducă la carențe în această vitamină. Majoritatea
nutriționiștilor crudivori, precum și unii naturopați, afirmă că menopauza și andropauza
sunt fenomene de degenerescență și nu procese fiziologice normale, și că sunt practic
necunoscute întreaga viață de către cei care au adoptat o nutriție frugivoră/crudivoră
strictă.
Tot legat de ideea necesarului proteic pentru eforturi fizice intense și
dezvoltarea masei musculare, dr. Kristine Nolfi preciza următoarele: „Să observăm
animalele și să ne gândim de pildă la căluțul islandez: el poate să meargă 12
ore din 24, pe drumuri pline de hârtoape, încărcat cu greutatea unui călăreț,
la o viteză de 10 km pe oră. Și ce i se dă de mâncare? Numai iarbă, fân și poate
puțin ovăz. Sau să ne gândim la urșii care trăiesc în rezervații naturale
ocrotite: se hrănesc numai cu miere sălbatică și cu fructe de pădure, și totuși
devin atât de masivi și de bine căptușiți cu țesut adipos, încât pot trăi toată
iarna din aceste rezerve, având, în mod proverbial, o forță uriașă. Prin
comparație, să ne gândim la animalele care se hrănesc numai cu cadavre: șacalii,
hienele, vulturii negri. Sunt animale lașe, slabe, care răspândesc în jur
mirosuri fetide. Există mii de specii de animale care trăiesc alimentându-se
toată viața doar cu hrană vie. De la această regulă se abat numai oamenii și
animalele domestice, fiind și cei care au cel mai mult de suferit”.
Alte abordări semi-profesioniste consideră carnea la fel de
„indispensabilă” și obligatoriu a fi ingurgitată, pentru asigurarea necesarului
de bioelemente al organismului. Astfel, redescoperim alte ,,axiome”, în mare
parte depășite de cercetările moderne, asupra principiilor nutritive din legume
și fructe proaspete, comparativ cu valorile nutritive ale cărnii. Astfel, se
consideră că alimentele din carne, și mai ales organele, constituie o sursă
importantă de fier. Dar și drojdia de bere conține o cantitate apreciabilă de
fier (18,2 mg%, față de 12 mg% în ficatul de vacă), soia are 12 mg% fier,
lintea, fasolea au 7-10% fier, caisele, coacăzele, alunele au mai mult fier decât
rinichii, în timp ce stafidele sau pătrunjelul au aceeași cantitate de fier ca
și carnea (3 mg%).
Este adevărat că sparanghelul, loboda, ștevia, spanacul, deși conțin mai
mult fier, au și acid oxalic, care formează cu fierul săruri insolubile, neasimilabile,
iar acidul fitic din cereale formează cu fierul săruri puțin solubile și, deci,
cu un coeficient de absorbție redus. Dar acest inconvenient este compensat de
faptul că vitamina C conținută în legume și fructe facilitează trecerea barierei
digestive, iar coeficientul de utilizare digestivă a fierului se dublează sau
chiar se triplează când nevoile organismului sunt sporite. Iată cum, prin alimentația
naturală, fără carne sau preparate din carne, se asigură necesarul de 14-20 mg
fier/zi.
Peștele și mai ales carnea sunt sărace în calciu și raportul calciu/fosfor
este foarte scăzut (0,1 - 0,2 în pește și 0,03 - 0,05 în carne). Prin compoziția
lor minerală, în care predomină anionii (fosfor, sulf, clor), carnea și peștele
sunt produse acidifiante și, consumate în cantități mari, imprimă o tendință
spre acidoză. Aceste remarci sunt întărite de diverși autori. Vorbind despre fierul
care se găsește în carne, profesorul Sherman spune că ,,este de o valoare
nutritivă inferioară în comparație cu fierul din alimentele de origine vegetală”.
Aportul excesiv de proteine favorizează pierderile de calciu prin urină
și, indirect, accelerează evoluția osteoporozei. Această influență pare să fie atât
de marcantă, încât unele studii au pus în evidență o corelație între aportul de
proteine carnate și fracturile de șold. Funcția renală începe să intre în
declin după vârsta de 40 de ani. Se pare că excesul de proteine din alimentație
contribuie la această deteriorare a funcției renale, odată cu înaintarea în
vârstă. Un studiu care a comparat pierderile de masă osoasă la femei după
menopauză a constatat că femeile vegetariene au pierdut doar jumătate din masa
osoasă pierdută de femeile omnivore. Cu toate că unele plante bogate în oxalați
(de exemplu spanacul) pot interfera cu absorbția calciului din intestin,
studiile au arătat că, în general, absorbția și retenția calciului este mai bună
la vegetarieni decât la omnivori.
Sursa: Dr. Marian Paraschiv-Claudius - Tratat
pentru alimentația naturală a omului, Editura Christalin, 2003
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.