Falsa problemă a proteinelor



FALSA PROBLEMĂ A PROTEINELOR

În privința adevăratului aspect cantitativ și calitativ al proteinelor, trebuie precizat de la bun început că afirmația devenită axiomă: „carnea este sursa de proteine de cea mai bună calitate” este, de fapt, eronată. Bio-structura și chimia moleculară a proteinelor sunt legate de relația levogir-dextrogir (aliment viu/aliment mort) a acestora, precum și de aspectele toxicologice ale preparatelor din carne. Studiile demonstrează că solicitarea imperioasă de a ingurgita cu orice preț carne, justificată prin „aportul de proteină animală, indispensabilă corpului”, apare forțată, bazată cel puțin pe o cunoaștere defectuoasă a alimentației corpului fizic uman.

Produse din soia

Proteine de calitate superioară, dar de tip vegetal, se regăsesc într-un procentaj spectaculos în multe alimente de origine vegetală: soia - 40 gr%, nuci - 17 gr%, quinoa - 14 g% etc. Toate aceste alimente, alternative naturale și sănătoase la proteinele carnate, conțin un procent de proteine apropiat sau chiar superior celui din friptură sau șuncă!

Într-un tabel sintetic, în medie, la 100 de grame de produs avem:
- drojdie de bere - 46 g proteine la 100 g produs
- soia - 40 g proteine la 100 g produs
- arahide - 30 g proteine la 100 g produs
- semințe de dovleac - 28 g proteine la 100 g produs
- grâu încolțit - 26 g proteine la 100 g produs
- brânzeturi - 25 g proteine la 100 g produs
- gălbenuș de ou - 17 g proteine la 100 g produs
- nuci - 17 g proteine la 100 g produs
- semințe de floarea soarelui - 14 g proteine la 100 g produs

În ceea ce privește proteinele de calitate care se consumă în alimentația naturală, acestea conțin toți aminoacizii esențiali în procente optime absorbției intestinale și utilizării în procesele plastice organice. De asemenea, prin asocierea proteinelor cu deficiențe în aminoacizi esențiali se pot realiza mixturi cu valoare biologică ridicată. Astfel, Sara Loves, în articolul său: Les végétariens peuvent bien manger [Vegetarienii se pot hrăni bine], apărut în revista La santé de l’home [Sănătatea omului] nr. 15/1993, arată că cele 18-20 grame de proteine obținute din 100 g carne pot fi procurate și din: 90 g grâu + 40 g drojdie; 100 g porumb + 100 g soia.

În timp ce alimentele naturale – proaspete, neprelucrate și nedegradate – permit asimilarea în organism a aproape tuturor proteinelor conținute, prin prelucrarea termică a cărnii, aportul proteic și asimilarea (absorbția intestinală) se înjumătățesc. Acest aspect este cu atât mai relevant atunci când se analizează toxicitatea cărnii. Michel Karen-Werner, în L’alimentation vivante – Miracle de la vie (1989) [Hrana vie - Miracolul vieții], arată că problema proteinelor este pusă greșit, și că de fapt omul nu de proteine are nevoie, ci de aminoacizi și că în vegetale aceștia se găsesc ca atare, și nu constituiți „în proteine vegetale”. Acest lucru este de o extremă importanță, deoarece se știe că, în procesul de digestie, proteinele, pentru a fi asimilate, trebuie descompuse mai întâi în aminoacizi, proces care reclamă cel mai mare consum de energie din partea organismului.


Dr. Max Otto Brucker, în capitolul intitulat „Eroarea comisă pe tema cărnii ca furnizor de energie”, din lucrarea sa, intitulată „Destinul din bucătărie”, prezintă un studiu comparativ privind procentul de aminoacizi și valorile biologice din mușchiul de vită și din zarzavaturi. Din acest studiu, el observă că procentul total de proteine este ceva mai mare în mușchiul de vacă (14,5%) decât în zarzavaturi, însă indicele de utilizare biologică (gradul de asimilare, care are o importanță mult mai mare) este superior cu 1,7% în zarzavaturi decât în mușchiul de vacă, despre care nutriționistul clasic susține că ar conține proteinele ,,ideale”.

În ceea ce privește cantitatea de proteine necesare, nutriționiștii spanioli (cei cu studiile de anatomie și fiziologie comparată) au afirmat că ulcerul, gastrita, diabetul sunt o consecință directă a încărcării tubului digestiv cu o cantitate prea mare de proteine. Ei au arătat că se poate foarte bine aprecia cantitatea maximă de proteine pentru care a fost proiectat organismul, după procentul acestora în laptele matern – 2,5% – procent ce nu trebuie depășit! Este interesantă asemănarea raportului dintre proteine, lipide și glucide (1/2/4) în laptele matern și în legume și fructe. De la aceste date și până la concluzia asemănării mediului intern al legumelor și fructelor cu mediul intern sanguin și limfatic uman nu este decât un pas (unul uriaș pentru OM). În aceste condiții, proteina carnată nu-și mai găsește locul în această ecuație!

Dr. Henry Bieler, în lucrarea sa referitoare la puterea terapeutică a alimentelor naturale, specifică la un moment dat: „Putem învăța multe dacă observăm înțelepciunea naturii în problema nevoii de proteine a organismului. Vițelul se dezvoltă foarte repede cu laptele de la mama-vacă, bogat în proteine de calciu și de albumină. Iedul crește mai încet, pentru că laptele de capră este mai puțin bogat în proteine. Creșterea sugarului este încă și mai lentă, deoarece laptele mamei sale este cel mai sărac în proteine dintre toate mamiferele. Pe măsură ce omul avansează în vârstă, nevoile sale de proteine devin mai puțin importante, cu excepția cazurilor de rănire, de boală sau de epuizare, când se impune o creștere temporară”.

Referitor la necesitatea imperioasă a aportului nutritiv de proteine animale pentru efortul fizic și munca grea, și aceasta pare a fi o „idee fără acoperire”, după cum se exprimă Georges Barbarin, în lucrarea sa, Les clefs de la santé (Cheile sănătății): „Carnea n-are nimic de-a face cu dezvoltarea forței musculare. Mistrețul, care este vegetarian, este mai robust decât porcul, care mănâncă de toate. Elefantul, rinocerul, boul, calul se hrănesc numai cu ierburi. Persoanele care pretind că pentru vigoarea lor corporală este indispensabilă carnea sunt ca acei alcoolici care se simt lipsiți de vlagă fără paharul lor de băutură. Cum am putea uita marile valori energizante ale cerealelor germinate, ale nucilor și alunelor, castanelor, semințelor de floarea-soarelui și dovleacului, ale măslinelor, mierii, polenului, pentru a nu aminti decât pe cele mai importante?”

După cum se știe, unul dintre rolurile de bază ale vitaminei E (tocoferol sau vitamina fertilității, cum mai este denumită), pe lângă cel de menținere a bunei funcționări a țesutului muscular și nervos, a metabolismului general, este acela de asigurare a funcției sexuale, de reproducere. Cum această vitamină este prezentă în majoritatea fructelor și legumelor crude, este o absurditate a afirma că o alimentație naturală nu este capabilă să asigure această bună funcționare. Mai mult, este demonstrat de nutriționiștii adepți ai hranei crude că prin tratament termic au loc pierderi importante din această vitamină, inclusiv în alimentele de origine animală, astfel încât alimentația omnivoră cu alimente tratate termic riscă să ducă la carențe în această vitamină. Majoritatea nutriționiștilor crudivori, precum și unii naturopați, afirmă că menopauza și andropauza sunt fenomene de degenerescență și nu procese fiziologice normale, și că sunt practic necunoscute întreaga viață de către cei care au adoptat o nutriție frugivoră/crudivoră strictă.


Tot legat de ideea necesarului proteic pentru eforturi fizice intense și dezvoltarea masei musculare, dr. Kristine Nolfi preciza următoarele: „Să observăm animalele și să ne gândim de pildă la căluțul islandez: el poate să meargă 12 ore din 24, pe drumuri pline de hârtoape, încărcat cu greutatea unui călăreț, la o viteză de 10 km pe oră. Și ce i se dă de mâncare? Numai iarbă, fân și poate puțin ovăz. Sau să ne gândim la urșii care trăiesc în rezervații naturale ocrotite: se hrănesc numai cu miere sălbatică și cu fructe de pădure, și totuși devin atât de masivi și de bine căptușiți cu țesut adipos, încât pot trăi toată iarna din aceste rezerve, având, în mod proverbial, o forță uriașă. Prin comparație, să ne gândim la animalele care se hrănesc numai cu cadavre: șacalii, hienele, vulturii negri. Sunt animale lașe, slabe, care răspândesc în jur mirosuri fetide. Există mii de specii de animale care trăiesc alimentându-se toată viața doar cu hrană vie. De la această regulă se abat numai oamenii și animalele domestice, fiind și cei care au cel mai mult de suferit”.

Alte abordări semi-profesioniste consideră carnea la fel de „indispensabilă” și obligatoriu a fi ingurgitată, pentru asigurarea necesarului de bioelemente al organismului. Astfel, redescoperim alte ,,axiome”, în mare parte depășite de cercetările moderne, asupra principiilor nutritive din legume și fructe proaspete, comparativ cu valorile nutritive ale cărnii. Astfel, se consideră că alimentele din carne, și mai ales organele, constituie o sursă importantă de fier. Dar și drojdia de bere conține o cantitate apreciabilă de fier (18,2 mg%, față de 12 mg% în ficatul de vacă), soia are 12 mg% fier, lintea, fasolea au 7-10% fier, caisele, coacăzele, alunele au mai mult fier decât rinichii, în timp ce stafidele sau pătrunjelul au aceeași cantitate de fier ca și carnea (3 mg%).


Este adevărat că sparanghelul, loboda, ștevia, spanacul, deși conțin mai mult fier, au și acid oxalic, care formează cu fierul săruri insolubile, neasimilabile, iar acidul fitic din cereale formează cu fierul săruri puțin solubile și, deci, cu un coeficient de absorbție redus. Dar acest inconvenient este compensat de faptul că vitamina C conținută în legume și fructe facilitează trecerea barierei digestive, iar coeficientul de utilizare digestivă a fierului se dublează sau chiar se triplează când nevoile organismului sunt sporite. Iată cum, prin alimentația naturală, fără carne sau preparate din carne, se asigură necesarul de 14-20 mg fier/zi.

Peștele și mai ales carnea sunt sărace în calciu și raportul calciu/fosfor este foarte scăzut (0,1 - 0,2 în pește și 0,03 - 0,05 în carne). Prin compoziția lor minerală, în care predomină anionii (fosfor, sulf, clor), carnea și peștele sunt produse acidifiante și, consumate în cantități mari, imprimă o tendință spre acidoză. Aceste remarci sunt întărite de diverși autori. Vorbind despre fierul care se găsește în carne, profesorul Sherman spune că ,,este de o valoare nutritivă inferioară în comparație cu fierul din alimentele de origine vegetală”.

Aportul excesiv de proteine favorizează pierderile de calciu prin urină și, indirect, accelerează evoluția osteoporozei. Această influență pare să fie atât de marcantă, încât unele studii au pus în evidență o corelație între aportul de proteine carnate și fracturile de șold. Funcția renală începe să intre în declin după vârsta de 40 de ani. Se pare că excesul de proteine din alimentație contribuie la această deteriorare a funcției renale, odată cu înaintarea în vârstă. Un studiu care a comparat pierderile de masă osoasă la femei după menopauză a constatat că femeile vegetariene au pierdut doar jumătate din masa osoasă pierdută de femeile omnivore. Cu toate că unele plante bogate în oxalați (de exemplu spanacul) pot interfera cu absorbția calciului din intestin, studiile au arătat că, în general, absorbția și retenția calciului este mai bună la vegetarieni decât la omnivori.

Sursa: Dr. Marian Paraschiv-Claudius - Tratat pentru alimentația naturală a omului, Editura Christalin, 2003


Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

  • Corpul uman - o mașinărie sofisticată
    24.10.2016 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CORPUL UMAN – O MAȘINĂRIE SOFISTICATĂ Atâta timp cât avem grijă de noi și trăim sănătos, ne creștem șansele ca corpul nostru să ne…
  • Eliberarea creativității: Puterea transformatoare a LEGO în dezvoltarea copiilor
    06.05.2024 - 0 Comments
    În peisajul colorat al copilăriei, puține jucării au farmecul durabil și potențialul educațional al LEGO. Aceste cărămizi umile care se întrepătrund au traversat generațiile, captivând mințile tinere…
  • Cele mai ciudate 10 restaurante din lume!
    21.03.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Când ați fost la un restaurant, ați fost vreodată serviți în spatele gratiilor, de către „gardieni”, într-o celulă de închisoare? Sau ați…
  • Osho despre post și vegetarianism + VIDEO (RO)
    20.03.2012 - 5 Comments
    --> OSHO DESPRE POST ȘI VEGETARIANISM „Meditează şi apoi totul, inclusiv hrana ta, se va schimba” Mâncarea nu te face spiritual,…
  • Dr. Călin Mărginean - Colesterolul, prieten sau dușman? + documentar (RO)
    02.04.2012 - 1 Comments
    -->    TOTUL DESPRE COLESTEROL Când mergem la doctor şi aflăm că avem prea mult colesterol în sânge suntem mai degrabă nedumeriţi decât speriaţi. Puţini sunt cei care pot…
  • 15 fapte interesante despre Cartea lui Enoh + eBook (versiunea etiopiană)
    31.10.2023 - 0 Comments
    IntroducereÎn Cartea lui Enoh, găsim povestea lui Enoh, care a fost tatăl lui Matusalem (cea mai bătrână persoană din Biblie, care a trăit 969 de ani).Conform tradiției evreiești, Enoh a fost…
  • OSHO - Dumnezeu versus Existență + VIDEO (RO)
    24.12.2013 - 7 Comments
    --> DUMNEZEU VERSUS EXISTENȚĂ OSHO Într-una dintre întâlnirile sale cu discipolii, Osho a fost întrebat: „Ce este Existenţa? Este ceea ce oamenilor le place să numească Dumnezeu?”.…
  • Dezlegarea misterelor: Revelații surprinzătoare și 10 fapte mai puțin cunoscute despre Biblie
    03.01.2024 - 0 Comments
    Influența Bibliei este profundă, depășind impactul pe care l-a avut asupra religiilor abrahamice pe care a contribuit la formarea ei. Ea a lăsat o amprentă de neșters asupra istoriei mondiale,…
  • Excesul de sare, zahăr și... minciuni
    23.03.2012 - 0 Comments
    --> EXCESUL DE SARE, ZAHĂR ȘI… MINCIUNI Europenii importau cantităţi imense de sare din Dacia, deşi aveau şi ei exploatări. De ce? Sarea  lor era fără iod! Fără iod în…
  • 12 analize de sânge pe care ar trebui să ți le faci anual (și ce înseamnă ele)
    01.06.2023 - 0 Comments
    Analizele anuale de sânge pot fi importante din mai multe motive. Acestea ajută la monitorizarea stării dumneavoastră generale de sănătate și la detectarea oricăror afecțiuni medicale subiacente sau…
  • Etimologia numelor ale acestor 11 țări
    16.08.2023 - 0 Comments
    Etimologia numelor de țară poate fi adesea fascinantă și poate dezvălui informații despre istoria, cultura, geografia sau chiar despre limbile vorbite în regiune. Iată etimologiile câtorva nume de…
  • Rețete culinare - Tocaniță de ciuperci
    08.04.2012 - 0 Comments
    --> TOCĂNIȚĂ DE CIUPERCI Ingrediente 500 gr ciuperci 2 gogoșari 2 roșii 1 ceapă 2-3 căței de usturoi 1 legătură de mărar sare, piper și numai o lingură de ulei Mod de…
  • TAPPED (Povestea apei îmbuteliate și a resurselor de apă) – documentar (RO)
    22.05.2012 - 0 Comments
    --> TAPPED  Povestea apei îmbuteliate și a resurselor de apă „De la sticlele de plastic şi până în mările şi oceanele lumii, unde ajung într-un final majoritatea lor,…
  • Adevărata față a lui Traian Băsescu (eBook)
    04.11.2012 - 0 Comments
    --> ADEVĂRATA FAȚĂ A LUI TRAIAN BĂSESCU Marius Oprea Luni, 23 iulie 2012, „Jurnalul Național” a apărut împreună cu volumul…
  • 60 de fapte uluitoare despre spațiul cosmic pe care nu le știam până acum + FOTO
    22.11.2021 - 0 Comments
    Spațiul cosmic este un loc incredibil, iar astronomii nu au făcut decât să zgârie suprafața. De fapt, doar aproximativ 4% din universul vizibil, compus din diferite planete, stele și galaxii, a fost…
  • Rețete culinare - salată de cușcuș
    08.04.2012 - 0 Comments
    --> SALATĂ CU CUȘCUȘ Este o salată răcoritoare, ce poate fi preparată rapid. Este ideală când vrem să mâncăm ceva sănătos și ușor de digerat. Ingrediente - 1 cană de cușcuș -…
  • Război făcut cu ușurință - documentar (RO)
    14.05.2012 - 0 Comments
    --> RĂZBOI FĂCUT CU UȘURINȚĂ (WAR MADE EASY - HOW THEY KEEP SPINNING US TO DEATH) War Made Easy este un documentar care trece în revistă războaiele Statelor Unite din ultimii…
  • Remediul străvechi al arborelui Boswellia - încă excelent pentru sănătatea articulațiilor! + VIDEO
    18.01.2024 - 0 Comments
    Arborele Boswellia are o istorie bogată în practicile și medicamentele tradiționale din India, China, lumea arabă și Africa. Rășina extrasă din diferite specii de Boswellia, cunoscută sub numele de…
  • Povestea unei inventatoare de la Hollywood
    09.11.2013 - 0 Comments
    --> POVESTEA UNEI INVENTATOARE DE LA HOLLYWOOD - HEDY LAMARR - Astăzi se împlinesc 99 de ani de la nașterea actriței hollywoodiene Hedy Lamarr, celebră la vremea…
  • Agartha și extratereștrii din interiorul Pământului
    25.02.2013 - 10 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); AGARTHA ȘI EXTRATEREȘTRII DIN INTERIORUL PĂMÂNTULUI Deși mulți dintre noi găsesc că ideea unui Pământ gol în interior este mai…
  • 5 avantaje și 5 dezavantaje ale unităților de aer condiționat
    05.06.2023 - 0 Comments
    Determinarea tipului de aparat de aer condiționat pe care îl doriți pentru casa sau apartamentul dumneavoastră poate părea o sarcină descurajantă. Cu toate acestea, chiar nu trebuie să fie stresantă,…
  • Mazărea - o proteină vegetală de calitate
    26.03.2012 - 0 Comments
    --> MAZĂREA – o proteină vegetală de calitate Mazărea (Pisum sativum) este originară din Asia Centrală. Se pare că pentru prima oară, boabele verzi ale acestei leguminoase, rudă bună…
  • Nu hrăni cancerul! + VIDEO (RO)
    06.10.2013 - 0 Comments
    --> NU HRĂNI CANCERUL! În 2012, a apărut la Editura Christiana cartea „Nu hrăni cancerul!”, scrisă de trei specialişti în terapii…
  • Încrederea în sine - secretul fericirii tale + VIDEO
    29.07.2013 - 0 Comments
    --> ÎNCREDEREA ÎN SINE – SECRETUL FERICIRII TALE – Ai încredere în tine. Știi mai mult decât crezi că știi. Benjamin Spock Trebuie să fii conștient că, fiind tu însuți, vei fi…
  • 35 de imagini care arată perfect rivalitatea dintre câini și pisici (FOTO + VIDEO)
    29.09.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Deși există un pic de adevăr în stereotipul că pisicile și câinii se urăsc (având temperamente diferite, câinii fiind mai sociabil și mai…
  • Vaccinarea - eroarea medicală a secolului + documentar (RO)
    06.12.2014 - 14 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); VACCINAREA - EROAREA MEDICALĂ A SECOLULUI Teoriile avansate de Pasteur şi diversele lui experimente trucate marchează începutul unei…
  • Miceal Ledwith - Din secretele Vaticanului + documentar (RO)
    19.05.2013 - 1 Comments
    --> DIN SECRETELE VATICANULUI Fragment de interviu cu Miceal Ledwith, profesor de teologie, fost consilier al Papei Ioan Paul al II-lea Cristian Mureşan: Bine ai revenit la…
  • Aciditatea și alcalinitatea corpului nostru
    19.03.2012 - 2 Comments
    --> ACIDITATEA ŞI ALCALINITATEA CORPULUI NOSTRU În natură, valoarea PH-ului variază între zero – acid clorhidric şi 14 – sodă caustică (ambele valori fiind în afara zonei…
  • Pisica - singurul animal care a reușit să îmblânzească omul
    20.04.2014 - 2 Comments
    --> PISICA SINGURUL ANIMAL CARE A REUȘIT SĂ ÎMBLÂNZEASCĂ OMUL Pisica - un animal filozofic, prieten al ordinii şi curăţeniei, care vrea să fie prietenul și nu sclavul nostru.…
  • Amigdalina - un leac pentru cancer + documentar (RO)
    12.07.2012 - 0 Comments
    --> AMIGDALINA, UN LEAC PENTRU CANCER BLOCAT DE MAGNAŢII DIN INDUSTRIA FARMACEUTICĂ Un documentar realizat în urmă cu aproape 40 de ani prezintă o ipoteză uluitoare, potrivit căreia…
  • Terapia Gerson - Ce nu vor corporațiile să știi - Documentar
    13.06.2012 - 2 Comments
    --> TERAPIA GERSON - CE NU VOR CORPORAȚIILE SĂ ȘTII - O conversație cu Charlotte Gerson Charlotte Gerson a fondat Institutul Gerson în anul 1977, pentru a face cunoscută…
  • Criza economică pe înțelesul tuturor (slideshow)
    15.08.2012 - 1 Comments
    --> Normal 0 21 false false false RO X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 …
  • Războiul contra cancerului + VIDEO
    11.11.2013 - 2 Comments
    --> RĂZBOIUL CONTRA CANCERULUI Pe 23 decembrie 1971, președintele Statelor Unite, Richard Nixon, a semnat National Cancer Act, supranumit pompos „Războiul contra cancerului” (The War on…
  • Feniculul - antidotul tensiunii arteriale
    23.03.2012 - 0 Comments
    --> FENICULUL – ANTIDOTUL TENSIUNII ARTERIALE Cu o textură a tulpinii asemănătoare cu cea a ţelinei, feniculul (Foeniculum vulgare) este înrudit din punct de vedere biologic…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *