-->
SFECLA ROŞIE - depozit de vitamine şi minerale
PUȚINĂ ISTORIE
Legumă banală în zilele noastre, sfecla roşie are un
trecut glorios. Descoperită în urmă cu aproape patru milenii, cultivată în
Iran, Babilon şi Asiria pentru gustul plăcut al frunzelor ei, la scurtă vreme a
fost rândul rădăcinilor să facă furori, mai ales în ţările arabe, unde a
devenit şi marfă pentru export. Caravanele negustorilor plecau la drum lung
spre Grecia Antică şi Roma, cu desagii încărcaţi cu mărfuri, dar şi cu sfeclă.
O parte se consuma pe drum, iar cantitatea rămasă se vindea cu succes. În
Grecia, sfecla simboliza starea de conflict. Când soţii se certau, deasupra uşii
de la intrare se agăţa o cunună împletită
din frunze de sfeclă. În Roma, atitudinea faţă de sfecla era considerată o
legumă de lux, care nu trebuia să lipsească de pe masă. De aceea, împăratul Tiberius
le-a şi impus germanilor cuceriţi de romani să plătească tributul în sfeclă. În
România, sfecla a ajuns în secolul IX, iniţial în zona Mării Negre, odată cu
ridicarea cetăţilor greceşti, luând apoi drumul Rusiei. În secolul X, călugării
ruşi o cultivau cu succes, preparând din ea ciorbe şi un borş delicios, în
vreme ce pentru iernile lungi, sfecla se punea la murat, de regulă împreună cu
varză şi fructe de pădure.
Se spune, deseori cu o doză de invidie, că strămoşii erau
mult mai sănătoşi decât noi, datorită alimentaţiei simple şi cât se poate de
naturale. Este adevărat! Bătrânii nu aveau nevoie de cure complicate de dezintoxicare.
Stricteţea alimentară din zilele de post îi scutea de problemele legate de
indigestii sau depuneri de colesterol. La ţară se ţinea post negru obligatoriu,
miercuri şi vineri. În seara zilei de marţi, se bea ceai din plante şi apă în
care s-a fiert sfeclă. Toată ziua de miercuri, de la răsăritul şi până la
apusul soarelui, nu se mânca nimic. Seara, iar se bea ceai din mai multe plante
(pătlagină, sunătoare, muşeţel, roiniţă sau urzică) şi se mâncau câteva sfecle
coapte în cuptor, asezonate cu leuştean şi usturoi. Un asemenea regim alimentar
le permitea sătenilor să rămână activi şi cu mintea limpede până după 90 de
ani. Poate vom descoperi şi noi secretele sănătăţii perfecte şi ale longevităţii
dacă vom acorda respect şi atenţie experienţei şi înţelepciunii populare.
Frunzele sfeclei, la fel de delicioase ca şi rădăcina
Sfecla este
un depozit incredibil de vitamine şi minerale care, spre deosebire de restul
legumelor, nu se dezactivează în procesul de prelucrare termică. Pe lângă virtuţile
culinare, ea previne bolile de sânge, deoarece întrece
toate legumele (în afară de usturoi) prin conţinutul de fier. Asimilarea fierului este favorizată de vitamina C,
prezentă în toate părţile plantei. În structura rădăcinii
de sfeclă este prezent şi cuprul.
Lipsa lui din alimentaţie duce la încărunţirea precoce a părului, îngreunează
procesul de consolidare a fracturilor, provoacă dereglări în activitatea
pancreasului. Alt element important este zincul, prezent în cantităţi foarte mari.
Datorită lui, funcţionează organele de reproducere, se previne apariţia acneei, furunculoza, căderea părului. Lipsa de zinc afectează
vederea şi poate provoca infarctul miocardic. Sfecla conţine şi o cantitate mare de
mangan, care apără ficatul de
distrofie adipoasă, scade nivelul de zahăr în sânge, combate scleroza şi elimină
surplusul de apă din organism. Sfecla conţine şi iod, care favorizează metabolismul,
fiind benefică persoanelor cu obezitate şi care suferă de inhibarea funcţiilor
tiroidei. De nepreţuit este rolul iodului şi în blocarea cancerului şi
încetinirea îmbătrânirii. Celuloza din sfeclă scoate toxinele din corp, îmbunătăţeşte
funcţionarea tractului intestinal, fiind un remediu redutabil în tratarea obezităţii
şi constipaţiei. Medicina populară foloseşte toate componentele sfeclei, adică atât
tuberculii cât şi frunzele.
TRATAMENTE INTERNE
Substanţele vitale din sfeclă nu se distrug prin
fierbere, dar este preferabil să fie consumată crudă.
Alcoolism. Complexul de metode folosite în vindecarea alcoolismului
prevede şi îmbogăţirea organismului cu săruri de potasiu, vitamine şi alte substanţe
care ajută la reducerea tendinţei irezistibile de a consuma alcool. Cu 30 de
minute înainte de masă, se beau 100 ml de suc de sfeclă, iar la mesele principale
se consumă salată de sfeclă rasă, fiartă sau coaptă în cuptor.
Amigdalită. În medicina populară se folosesc multe preparate din
sfeclă pentru tratarea amigdalitei. Pentru gargară, se foloseşte apă călduţă în
care s-au fiert frunze sau rădăcină de sfeclă. O altă metodă: se dă pe răzătoare
sfeclă crudă, se umple un borcănel de 700 ml, se adaugă 2-3 linguri de oţet şi
se lasă la macerat 3 ore, amestecând periodic. Se stoarce sucul şi se adaugă
puţină miere de albine. Se face gargară la fiecare 2 ore. Pentru accelerarea vindecării,
în pauze, între gargare, se mestecă încet câte o felie de sfeclă crudă.
Anemie. Conţinutul bogat în fier al sfeclei favorizează
ridicarea nivelului de hemoglobină din sânge. Se recomandă consumul zilnic al
sfeclei în stare crudă, fiartă sau murată. De 2-3 ori pe zi, se mănâncă 150 g
de salată din sfeclă, morcovi şi ridiche neagră crude, date prin răzătoare, amestecate
cu suc de lămâie sau smântână.
Bronşită cronică. Se stoarce sucul dintr-un kg
de sfeclă, se amestecă cu 1 kg miere de albine, 500 ml vin roşu de casă, un
pahar de suc de morcov şi 1 kg de piersici curăţate de sâmburi şi tăiate felii.
Se pune totul într-un borcan de sticlă, care se introduce într-un vas cu apă călduţă.
După primul clocot, se fierbe 10-12 minute, pe baie de aburi. Pe parcurs, se
amestecă cu o lingură de lemn sterilizată. Se păstrează în frigider. Se beau câte
75 g dimineaţa, pe nemâncate, după care se mănâncă o bucăţică de unt. Doza obţinută
este pentru o singură persoană. Ajuta şi la vindecarea diferitelor afecţiuni
ale aparatului respirator provocate de răceală, dar şi pentru profilaxia lor.
Constipaţie, ocluzii intestinale, hemoroizi, hipertensiune,
varice, aritmie. Se pun la fiert 5 litri de apă de izvor şi, când dă în
clocot, se adaugă 600 g de sfeclă tocată şi se ia de pe foc. Se infuzează 3
ore, apoi se strecoară. Se amestecă cu 150 g de zahăr şi o linguriţă de drojdie
uscată şi se pune într-un loc cald, pentru 24-36 de ore. (Tratamentul va avea
efect pozitiv numai în caz de renunţare categorică la băuturile alcoolice, inclusiv
berea. După 2-3 pahare de vin sau bere, bolile ocupă din nou poziţiile câştigate
şi tratamentul trebuie început de la zero.) Împreună cu sfecla, în apă puteţi
să adăugaţi şi plante medicinale pentru afecţiunile de care suferiţi, de
exemplu: mătase de porumb, păducel, flori de castan. După stoarcerea
lichidului, din sfecla rămasă se modelează biluţe de mărimea corcoduşelor şi se
păstrează în frigider sau în congelator (dacă sunt multe). Dimineaţa, pe nemâncate,
se beau 300 ml de suc fermentat de sfeclă. Dacă după 30-45 de minute apare senzaţia
de foame, se mestecă încet şi se înghite câte o biluţă de sfeclă. Procedeul se
repetă ori de câte ori apare senzaţia de foame. Dacă ea nu dispare după
consumul a 7-10 biluţe de sfeclă, se pot consuma şi alte alimente slab calorice.
Curăţarea organismului de metale grele şi radioactive,
dizolvarea plăcilor aterosclerotice din vasele sanguine. Se prepară
un amestec din cantităţi egale de sucuri din sfeclă, morcov şi ridiche neagră.
Amestecul se toarnă în sticle de culoare închisă şi se ţine 3 ore în cuptorul încălzit
slab. Se bea de 3 ori/zi câte o lingură, între mese.
Curăţarea sângelui, întărirea imunităţii. 500 g de
sfeclă şi 500 g de morcov se taie mărunt. Peste legume se toarnă apă clocotită cât
să le acopere cu 2 degete şi se fierb pe foc mic timp de 30 de minute. Când
legumele sunt fierte, se adaugă câte o cană de stafide şi caise uscate şi se
lasă să mai fiarbă 2-3 minute. După răcire, preparatul se amestecă cu 2 linguri
de miere de albine şi se lasă pentru 12 ore la răcoare. Se consumă de trei ori
pe zi câte 100-150 g timp de o lună. Preparatul ajută şi la restabilirea
organismului slăbit după o boală grea.
Depuneri de colesterol, constipaţie. Trei litri
de apă rece se toarnă peste 1 kg de sfeclă tăiată mărunt. Se adaugă 6-8 crenguţe
de urzică sau 2-3 frunze tinere de hrean. Urzica se schimbă zilnic.
Componentele se pun în cămară, într-un borcan. Se bea câte un pahar, de trei
ori pe zi.
Dezintoxicare. Un pahar de frunze de sfeclă tocate se amestecă cu un
pahar de zahăr şi 3 litri de zer. Amestecul se pune la fermentat într-un loc
cald, ferit de lumină, acoperit cu 3 straturi de tifon. După două săptămâni, se
strecoară. Se beau câte unul, apoi câte două pahare pe zi.
Disbacterioză. Flora intestinală se restabileşte cel mai rapid dacă se
consumă sfeclă marinată. Modul de preparare: sfecla spălată bine se fierbe, se
răceşte, se curăţă de coajă şi se taie felii subţiri. Înainte de a pune feliile
în borcan, sfecla se cântăreşte. Pentru un kilogram de sfeclă este nevoie de 1
litru de apă, 2 pahare de oţet de mere, câte o linguriţă de sare şi zahăr, 10
boabe de piper negru, 6 cuişoare şi 2 foi de dafin. Marinata se aduce până la
punctul de fierbere şi se ţine pe foc slab, 3-5 minute. Oţetul se adaugă după răcire.
Marinata se toarnă în borcan peste feliile de sfeclă. Se păstrează la rece.
Gripă, răceală. Se amestecă 300 g suc de sfeclă cu 200 g suc de roşii,
cu sucul dintr-o lămâie, 5 linguri suc de ceapă, 4 crenguţe de mentă, sare,
zahăr şi piper negru măcinat (după gust). După 2 ore, se scoate menta şi se
beau câte 50 ml suc cu înghiţituri mici, între mesele principale.
Hipertensiune. În medicina populară găsim foarte multe reţete pentru
reglarea tensiunii, în care ingredientul principal este sfecla. Se amestecă în părţi
egale suc de sfeclă cu miere de albine şi se beau câte 2 linguri de trei ori pe
zi. În loc de miere, puteţi să-l amestecaţi cu suc de păducel.
Hipertensiune cu dureri de cap şi edem al picioarelor. Se storc
300 ml suc de sfeclă, se amestecă cu sucul de la o lămâie, 1,5 l apă şi 300 g
zahăr sau miere. Ingredientele se ţin într-un borcan de 3 l acoperit cu tifon,
într-un loc cald, pentru fermentaţie. Lichidul şampanizat nu se păstrează la
frigider. Se beau de 3-4 ori pe zi câte 100-150 ml. Reglează tensiunea
arterială şi face să dispară durerile de cap şi vâjâiturile.
Litiază renală. Se taie în felii subţiri 3-4 sfecle de mărime medie,
curăţate. Se pun într-un borcan de 3 litri. Se toarnă deasupra apă rece, în aşa
fel încât să rămână un loc gol de 2-3 degete. Pe gura borcanului se pune un
tifon. Timp de 7-8 zile, borcanul se lasă la temperatura camerei, amestecând conţinutul
zilnic, cu o lingură de lemn, apoi lichidul se strecoară în alt vas şi se păstrează
în frigider. Preparatul se bea fără restricţii. Între timp, se prepară o alta porţie
de băutură. În 5-6 luni, în afară de curăţarea rinichilor de nisip, este posibilă
şi îmbunătăţirea digestiei şi reglarea tensiunii arteriale.
Menopauză. Deseori, în anotimpul cald, apar diferite dereglări, mai ales menstruaţii abundente, când se pierd cantităţi mari de fier. Se bea suc de sfeclă în porţii mici (75-100 ml) de 2-3 ori pe zi.
Menopauză. Deseori, în anotimpul cald, apar diferite dereglări, mai ales menstruaţii abundente, când se pierd cantităţi mari de fier. Se bea suc de sfeclă în porţii mici (75-100 ml) de 2-3 ori pe zi.
Pietre în colecist. Ca să eliminaţi pietrele din colecist, concomitent cu alte metode, se foloseşte
şi siropul de sfeclă. Un kg de sfeclă tăiată felii subţiri se fierbe în 2 litri
de apă, până se obţine un sirop concentrat. Se beau câte 150 ml, de patru ori
pe zi, cu 40 de minute înainte de masă.
TRATAMENTE EXTERNE
Guturai. Se pun în nas picături de suc de sfeclă. La copii, sucul se amestecă cu apă fiartă şi răcită, ca să nu-i usture.
Lichen, eczeme, arsuri. Se aplică terciul din sfeclă
timp de 4-7 zile. Cataplasma se schimbă de 5 ori pe zi. Pe arsuri, se pot
aplica şi frunzele de sfeclă strivite în palme.
Limfostază (elefantiazis). Edemul
limfatic al picioarelor necesită un complex întreg de tratamente, printre care şi
comprese cu celuloză din sfecla rămasă după stoarcerea sucului. În acelaşi
timp, se bea şi infuzie din frunze de pătlagină. O lingură de frunze se
infuzează în 250 ml apă fierbinte. Se împarte în 2 doze şi se bea dimineaţa şi
seara, cu 30 de minute înainte de masă.
Mastopatie. Terciul din sfeclă tocată, pus într-un tifon, se aplică
pe locul bolnav zilnic, 40-50 de minute. În acelaşi timp, se beau câte 50 ml de
suc, de două ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă, timp de 25 de zile.
Paradontoză. Se rade sfeclă pe răzătoarea mică. Terciul obţinut se
aplică pe gingiile bolnave şi se ţine 25-30 de minute. Îmbunătăţirea se observă
peste 5-7 zile, dar tratamentul trebuie repetat câteva săptămâni (în funcţie de
vechimea afecţiunilor).
Test de sănătate cu suc de sfeclă
Medicina
populară foloseşte toate componentele sfeclei. Sfecla conţine multe substanţe
benefice (betanină, săruri de potasiu) care au efecte pozitive asupra tensiunii
arteriale, nivelului de colesterol, metabolismului lipidic în celulele ficatului
şi întăririi pereţilor vasculari. De regulă, se ştie că sucurile de legume se
beau imediat după ce au fost stoarse. Nu este şi cazul sucului de sfeclă,
care nu se bea imediat, ci trebuie lăsat
2-3 ore ca să se evapore unele ingrediente ce produc efecte negative
(dureri de cap, stări de greaţă). Cu ajutorul sucului de sfeclă ne putem testa
starea de sănătate, făcând un exerciţiu simplu. Se beau 100 ml suc de sfeclă şi se mănâncă o salată
de sfeclă crudă, dată prin răzătoarea fină. Se urmăresc schimbările de culoare
a urinei. Dacă nu sunt prezente afecţiuni serioase de sănătate, culoarea nu se
schimbă. Dacă sunt probleme de sănătate, urina capătă culoarea sucului de
sfeclă.
Vin tonic din sfeclă
În medicina populară
se foloseşte din bătrâni o reţetă cu acţiune tonică generală, care se numeşte „şapte
pahare”. Se amestecă în cantităţi egale câte 250 ml sucuri de: sfeclă, morcov,
ridiche neagră, usturoi, lămâie, miere de albine şi vin roşu dulce (cabernet).
Amestecul se păstrează în vase de sticlă, în frigider. Se beau câte 50 ml, de
trei ori pe zi. Cantitatea (1750 ml de vin) reprezintă o cură care se face de 5
ori pe an, cu pauze de 3-4 săptămâni. Preparatul se recomandă în revitalizarea
organismului după intervenţii chirurgicale, chimioterapie şi în timpul
tratamentelor de lungă durată.
Sfecla şi cancerul
Folosirea
sucului de sfeclă în vindecarea bolnavilor de cancer se practică în medicina
populară de mii de ani. Pigmentul din plantă este actorul principal în lupta cu
cancerul. Doza zilnică minimă de pigment se află într-un kilogram de sfeclă,
echivalentul a 250-300 ml de suc, care trebuie consumat fără pauze, tot restul vieţii.
Pigmentul nu este toxic, nu se descompune în procesul de prelucrare termică şi nici
în cel de digestie. Calităţile lui terapeutice se păstrează şi după fierberea
la 100°C, timp de 2 ore.
Consumul
regulat de sfeclă sub orice forma normalizează VSH-ul bolnavilor, restabileşte
apetitul, scade efectele negative ale tratamentelor cu radiaţii. Se recomandă
feluri de mâncare unde sfecla este amestecată cu fulgi de ovăz, hrean, banană
sau lapte prins.
În Centrul Oncologic
de la Moscova, li se prescrie bolnavilor să consume zilnic câte 250 g de sfeclă
crudă, dată pe răzătoarea fină, în 3-4 reprize. Dacă sfecla crudă nu este
acceptată de organismul bolnavului, ea se înlocuieşte cu 300 ml de suc. După 3
săptămâni de administrare, bolnavilor li se îmbunătăţesc analizele de sânge şi
starea generală de sănătate. Persoanelor
cu cancer mamar şi de piele li se aplică de 4-5 ori pe zi pansamente cu suc de
sfeclă, pentru micşorarea locului afectat.
-->
Stiam ca are foarte multe proprietati benefice, dar nu le stiam pe toate.
RăspundețiȘtergereCa o paranteza, face bunica mea o salata de sfecla rosie, pt zilele de iarna de iti lingi degetele :P
Ooo, bun, sa-i spui sa trimita un borcan si la Bucuresti. :)
RăspundețiȘtergere