-->
ULEIURILE VEGETALE
Secretul unei
inimi sănătoase? Înlocuirea grăsimilor saturate din alimentaţie, aşa cum sunt
cele din unt sau untură, cu cele nesaturate, provenite din uleiuri vegetale.
Finlandezii au reuşit în acest mod să reducă incidenţa deceselor provocate de
bolile de inimă. În anul 1956, Finlanda a demarat un program naţional de prevenire
şi control în ceea ce priveşte alimentaţia, corelată cu bolile cardiovasculare.
Finlandezii au fost încurajaţi să înlocuiască produsele bogate în grăsimi
saturate (aşa cum sunt untul, brânzeturile grase, carnea sau produsele prăjite
în grăsimi animale) cu alimente bogate în grăsimi nesaturate (uleiurile virgine
de floarea-soarelui, soia, rapiţă, măsline şi produsele obţinute din acestea). Programul-pilot
a fost implementat iniţial în regiunea Karelia de Nord, iar un deceniu mai
târziu a fost extins la nivel naţional. În anul 2005 s-a făcut evaluarea finală
a programului. S-a constatat că, la nivel naţional, mortalitatea din cauze
cardiovasculare a scăzut cu 80% (în intervalul 1978-2005) iar Karelia de Nord
cu 85% (în intervalul 1972-2005). În ceea ce priveşte obiceiurile alimentare
din această perioadă, specialiştii au calculat că din 1965 şi până în 2005
consumul anual de unt a scăzut de la aproximativ 18 kg/cap de locuitor la 2,5
kg/cap de locuitor. Pe de altă parte, consumul de ulei vegetal a crescut cu 45%
în perioada desfăşurării programului de sănătate. Chiar şi cel mai mare
producător de biscuiţi din Finlanda s-a conformat recomandărilor experţilor în
sănătate, îndepărtând din produsele sale 80.000 kg de grăsimi saturate folosite
la producerea biscuiţilor.
ULEIUL DE
MĂSLINE
În fiecare
zi, o lingură cu ulei de măsline! Această recomandare a nutriţioniştilor poate
fi micul nostru secret în prevenirea îmbătrânirii, afecţiunilor cardiovasculare
şi mai ales a cancerului. Măslinele şi uleiul de măsline au fost apreciate din
cele mai vechi timpuri pentru proprietăţile lor. Egiptenii spuneau că zeiţa Isis
i-a învăţat să folosească măslinele, iar grecii afirmau că zeiţa Atena le-a
dăruit oamenilor măslinul. Astăzi, uleiul de măsline virgin este considerat un
aliment medicament. S-a demonstrat că uleiul de măsline previne afecţiunile
cardiovasculare datorită conţinutului de acizi graşi Omega-9. Acizii esenţiali
împiedică depunerile de grăsimi pe pereţii vaselor sanguine. Dar nu numai inima
este protejată, ci şi creierul. Dacă consumăm mai mulţi acizi graşi esenţiali,
ne putem concentra mai bine şi putem învaţă mai uşor. Aceleaşi efecte le are şi
acidul oleic, care se găseşte din abundenţă în uleiul de măsline. Datorită lui,
uleiul de măsline este bine tolerat şi de către cei cu tulburări digestive şi
afecţiuni hepatice sau ale vezicii biliare. Studiile au demonstrat că uleiul de
măsline are şi proprietăţi antiinflamatorii. Deşi are compoziţie chimică
diferită, uleiul are o acţiune similară ibuprofenului. Proprietăţile sale calmante
se datorează unei substanţe antiinflamatoare – oleocanthalul – descoperită de
cercetătorii de la Monell Chemical Senses Center (Philadelphia). O doză zilnică
de 50 grame de ulei de măsline este echivalentă cu 10% din doza de ibuprofen
recomandată pentru calmarea durerilor la adulţi. De reţinut: Numai uleiul de
măsline presat la rece are proprietăţi antiinflamatoare.
Citiţi eticheta!
Prof.dr. Gheorghe
Mencinicopschi ne atrage atenţia că uleiul de măsline este cea mai falsificată
grăsime din lume. De aceea, şi în cazul uleiului de măsline trebuie să citim neapărat eticheta. Ne putem păcăli foarte uşor, cumpărând un ulei din
sâmburi de măsline, adică unul rafinat, care nu mai are aceleaşi proprietăţi
nutritive. Acesta conţine numai 10%-20% ulei de măsline, restul fiind
ulei de floarea-soarelui, din sâmburi de măsline etc. Iată o comparaţie
care vă va convinge să citiţi eticheta: 100 g ulei extravirgin conţin 22 mg
vitamina E, pe când aceeaşi cantitate de ulei rafinat de măsline, numai 5 mg.
100 g de ulei extravirgin ne furnizează 3 micrograme de vitamina A şi 19
micrograme de betacaroten. În uleiul rafinat însă nu se mai păstrează nici măcar
urme din aceste substanțe.
Cel mai bun
este uleiul extravirgin de măsline obţinut prin presare la rece. „Trebuie să
citim eticheta uleiului pentru a vedea aciditatea. Uleiul presat la rece
este tulbure și trebuie să aibă aciditate sub 1 grad. Dacă
gradul de aciditate nu corespunde, e vorba de un ulei falsificat şi alterat
cu alte substanţe. Recomandarea mea este să nu se cumpere uleiuri care nu au
menţionată aciditatea pe etichetă”, continuă specialistul nostru.
Uleiul de
măsline este o grăsime rezistentă la temperaturi ridicate, spre deosebire de
celelalte uleiuri (de floarea-soarelui, de şofrănel, de germeni de porumb),
care sunt instabile la prăjit şi sunt recomandate numai în salate. „La un ulei
vegetal este foarte important punctul de fum. Mai bine folosim untură de porc sau unt pentru
prăjirea cartofilor ori a cărnii decât ulei de floarea-soarelui. În timpul
prăjirii, în uleiul de floarea-soarelui sunt generaţi compuşi toxici cu proprietăţi
cancerigene, de tipul acroleinei. Uleiul de măsline rezistă la
temperaturi de până la 180° Celsius. Totuşi, pentru prăjit, cel mai bun este
uleiul de palmier, care are punctul de fum la 220-230°C”, ne sfătuieşte prof.
dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
Vitamine şi minerale
Ca şi uleiul,
măslinele sunt bogate în vitamine (A şi E) şi minerale (potasiu, calciu,
fosfor, fier). Fie că sunt verzi sau negre, măslinele conţin grăsimi
mononesaturate, care reduc nivelul colesterolului în sânge. Spre deosebire de
măslinele verzi, cele negre au un conţinut mai ridicat de grăsimi şi potasiu.
De asemenea, măslinele negre au mai multe calorii (230 calorii/100 g), faţă de
140 calorii/100 g în cazul celor verzi. Măslinele verzi sau negre conservate în
saramură sunt indicate în hipotensiune dar şi pentru stimularea poftei de
mâncare. Din cauza conţinutului ridicat de sodiu, măslinele în saramură trebuie
consumate cu precauţie de către persoanele care suferă de hipertensiune, obezitate,
diabet, gastroenterocolită, ateroscleroză.
ŞTIAŢI CĂ…
- Uleiul de măsline conţine 14% acizi
graşi saturaţi, 77% acizi mononesaturaţi şi 9% acizi polinesaturaţi. O lingură
cu ulei ne furnizează 10% din necesarul zilnic de vitamina E şi polifenoli,
substanţe antioxidante.
- Locuitorii din zona Mediteranei mănâncă multe
legume, fructe şi peşte. Principala sursă de grăsimi în regimul acestora,
alături de peşte, este uleiul de măsline. Aşa se explică de ce aici bolile
cardiovasculare şi cancerul au incidenţă scăzută. Datorită antioxidanţilor,
uleiul de măsline are şi proprietatea de a încetini îmbătrânirea.
- Ca orice grăsime, uleiul de măsline conţine 900 calorii/100 g.
- Femeile care consumă frecvent ulei de măsline
prezintă un risc mai scăzut de a suferi de cancer mamar decât cele care nu se
bucură de acest aliment-medicament.
- Uleiul de măsline se găseşte în componenţa unor
creme sau loţiuni cosmetice. Prin conţinutul de acizi graşi omega 3 şi omega 9,
uleiul asigură o hidratare profundă.
- Uleiul extravirgin are un efect
antiinflamator, emolient, protector şi de stimulare a:
- pancreasului,
pentru a produce cantităţi mai mari de enzime digestive;
- vezicii
biliare, stimulând vărsarea bilei în intestin;
- ficatului,
pentru creşterea cantităţii de bilă produsă;
- întregului
organism, protejându-l împotriva afecţiunilor cutanate;
- sistemului
nervos, lubrifiind creierul;
- vindecă arsurile pielii şi o protejează
împotriva radiaţiilor solare;
- este indicat în alimentaţia copiilor,
datorită compoziţiei sale acide, care îl face asemănător cu compoziţia grăsimii
din laptele matern;
- este recomandat în facilitarea digestiei,
deoarece stimulează secreţiile gastrice care pregătesc corpul pentru o bună
digestie şi absorbţie a grăsimilor liposolubile, vitaminelor şi calciului;
- este benefic în cazurile de gastrită şi
ulcer;
- este recomandat în atenuarea ridurilor şi are
un efect de întinerire a pielii;
- este esenţial în prevenirea bolilor
degenerative;
- permite o absorbţie mai bună a vitaminelor,
mai ales a vitaminei E;
- este o sursă de energie pentru creştere;
- are efect pozitiv asupra afecţiunii tractului
biliar, prin stimularea secreţiei;
- asigură cantitatea corespunzătoare de acid
linoleic corpului;
- are un efect de reglare asupra intestinului,
şi anume asupra peristaltismului şi, ca urmare, este benefic în cazul
constipaţiilor atonice sau spastice;
- reduce riscul de infarct miocardic, deoarece
tinde să diminueze nivelul de colesterol din sânge, să protejeze arterele, şi
să crească procentul de colesterol bun (HDL)
- are rol de protecţie în prevenirea cancerului, în
special a celui de sân;
- include vitaminele K, A, D şi E, carotenoizi
şi compuşi fenolici, care au proprietăţi antioxidante şi, ca urmare, efecte de
protecţie a întregului corp;
- ne protejează de radicalii liberi şi
îmbătrânirea celulară;
- stimulează mineralizare oaselor şi asimilarea
sărurilor minerale, efect de importanţă majoră pentru copii şi bătrâni;
- folosit la masajul muşchilor şi
încheieturilor, dă rezultate foarte bune.
ULEIUL DIN SÂMBURI DE
STRUGURI
- un eveniment
în lumea tratamentelor naturale -
Are un nume cu adevărat predestinat ca
elixir de sănătate: „viţa de vie”, un izvor al vieţii. Prima vie a fost
cultivată acum nu mai puţin de 10.000 de ani, iar de atunci, oamenii au
dezvoltat în permanenţă cultivarea strugurilor şi transformarea lor în vin. Virtuţile
terapeutice ale strugurilor sunt cunoscute şi practicate de mii de ani. Până de
curând, s-a crezut chiar că în acest domeniu nu mai pot apărea noutăţi
absolute. Aceasta, până când atenţia cercetătorilor s-a îndreptat asupra a ceea
ce se aruncă din struguri: sâmburii. Mai întâi, aceştia au provocat o mică
revoluţie în industria alimentară, pentru ca apoi să înceapă o adevărată
carieră în domeniul medical. Motivul este uleiul extras din ei, cu proprietăţi
terapeutice excepţionale.
Un campion al anti-îmbătrânirii
Deşi viţa de vie
este cultivată de mii de ani, extracţia uleiului din seminţe este de dată
recentă, datorită dificultăţilor tehnologice de obţinere a lui. Iniţial, el a
fost fabricat doar în Franţa şi în Italia şi a fost utilizat strict în
alimentaţie. Apoi a fost utilizat extern, în cosmetică, pentru că este uşor
resorbit de piele, pe care o înmoaie şi o întinde. Abia la urmă a fost luat în
vizor de către industria farmaceutică. Uleiul de sâmburi de struguri conţine
cantităţi însemnate de vitamina E şi vitamina F, precum şi unele minerale:
zinc, cupru, seleniu. Dar, mai presus de toate, conţine aşa-numitele
procianidine, care sunt un agent anti-îmbătrânire de 50 de ori mai puternic
decât vitamina E şi de 20 de ori mai puternic decât vitamina C. Mai conţine
substanţe care ajută la menţinerea sănătăţii vaselor de sânge şi a inimii, care
catalizează acţiunea unor vitamine în corp, care ajută la ţinerea sub control a
reacţiilor alergice. Cu alte cuvinte, un nou medicament natural s-a născut de
curând. Să vedem, în cele ce urmează, cum trebuie folosit.
Câteva precizări
Când vorbim
despre efecte terapeutice ne raportăm la uleiul de struguri obţinut prin
presare la rece. Mai există un ulei rafinat de sâmburi de struguri, care se
obţine la temperaturi mari, când sunt distruse, practic, toate substanţele
active din punct de vedere terapeutic şi care, evident, nu este recomandat în
vindecare. Uleiul presat la rece din sâmburi de struguri îl găsim în prezent in
marile supermarketuri, in raioanele cu uleiuri de import.
Intern, acest
ulei se administrează în primul rând prin alimentaţie, fiind un excelent adaos
în salate, în sosuri, în diferitele feluri de mâncare ce nu presupun prepararea
la foc. Este absolut necesar să evităm prăjirea sau fierberea acestui ulei,
pentru că încălzirea la peste 50°C duce la alterarea proprietăţilor
terapeutice. Doza zilnică de ulei este de 25-45 de grame, adică 2-4 linguri pe
zi, care se pot consuma ca atare, sau în hrană. Extern, este folosit la masaj
pentru piele, pe care o hrăneşte, îi previne uscarea şi o ajută la menţinerea
elasticităţii naturale.
Bolile
vasculare - Folosirea constantă a uleiului de sâmburi de struguri în salate
care vor fi consumate zilnic este suficientă pentru evitarea unor boli
vasculare, cum ar fi arterioscleroza, fragilitatea vasculară sau arterita.
Aceasta pentru că uleiul de struguri conţine substanţe (aşa-numitele grăsimi
nesaturate) care ajută la menţinerea tinereţii şi elasticităţii vasculare,
precum şi substanţe care împiedică procesele degenerative ale vaselor de sânge.
Bolile de
inimă - Se consumă zilnic două linguri din acest ulei, recomandat în mod
special persoanelor care au avut sau au o dietă cu multă carne şi preparate din
carne, cu prăjeli sau alte grăsimi rele, cum ar fi cele din margarină sau din
uleiuri rafinate. Acest ulei previne ischemia cardiacă, precum şi tulburările
circulatorii, cum ar fi hipertensiunea şi tensiunea arterială oscilantă.
Tumorile
benigne - Studii de dată recentă arată că anumite substanţe conţinute în
sâmburii de struguri împiedică dezvoltarea unor formaţiuni tumorale benigne,
cum ar fi chisturile ovariene, fibroamele uterine, adenoamele şi adenofibroamele
mamare. Ar fi bine ca femeile să facă de 4-6 ori pe an cure de câte o lună, în
care să consume ulei de sâmburi de struguri, câte 20-30 ml zilnic.
Infecţiile
diverse - Substanţele active din acest ulei acţionează ca stimulent
imunitar pe mai multe căi: catalizează acţiunea vitaminei C, favorizează
producerea de celule imunocompetente şi le activează pe cele existente. Mai
ales în perioadele reci ale anului, când sistemul natural de apărare al
organismului este cel mai încercat, se recomandă consumarea uleiului de sâmburi
de struguri, minimum 30 de grame zilnic.
Alzheimer -
La persoanele din zonele în care se consumă deja acest ulei de câteva decenii (Franţa,
Italia) s-a observat, pe lângă reducerea ratei bolilor cardiovasculare, o mult
mai bună funcţionare a sistemului nervos. Se pare că substanţele antioxidante
din sâmburii de struguri sunt foarte eficiente în oprirea proceselor
degenerative care afectează creierul la persoanele în vârstă. Studiile pentru
izolarea unei substanţe active care să prevină aceasta cumplită boală sunt în
plină desfăşurare, însă până atunci un lucru este sigur: consumul de ulei de
seminţe de struguri este printre cele mai bune antidoturi împotriva bolii
Alzheimer.
Afecţiuni
dermatologice - Se recomandă atât consumul intern, cât şi masajul pe piele
cu acest ulei. Bogat în vitamina E, este un elixir pentru menţinerea tinereţii
pielii, dar şi pentru prevenirea unor afecţiuni dermatologice (cheratoze,
psoriazis, depigmentări etc.). Masajul făcut după baie cu ulei de sâmburi de
struguri împiedică pierderea apei (menţinând hidratarea pielii), dă strălucire
şi fineţe epidermei, întârziindu-i îmbătrânirea.
Tratamente cu ulei de struguri
Colesterol
- În 1993, la conferinţa anuală a Colegiului Ştiinţific de Cardiologie din SUA
a fost prezentat un studiu pe 56 de pacienţi,care aveau valori ridicate ale
colesterolului. Consumând zilnic câte 43 grame ulei de seminţe de struguri,
aceştia şi-au redus cu 16 % nivelul colesterolului din sânge în doar 3
săptămâni. În prezent, uleiul de sâmburi de struguri este considerat cel mai
bun medicament-aliment în scăderea şi menţinerea la cote normale a
colesterolului.
Varice şi
hemoroizi - Consumul zilnic al acestui ulei previne apariţia dilataţiilor
venoase anormale şi, mai mult, poate micşora venele varicoase. Se consumă în
salate de crudităţi, câte 3-4 linguri pe zi, tratamentul fiind pe termen lung
(minimum un an). Este recomandat şi pentru tratarea umflării picioarelor şi a
senzaţiei de greutate în picioare.
Arterioscleroza
- Uleiul de sâmburi de struguri conferă pereţilor arterelor o protecţie
excepţională la depunerile de colesterol. Este menţionată folosirea cu succes
şi în arterita obliterantă, unde administrarea sa a ameliorat uşor fluxul
sanguin şi, în timp, a redus crampele specifice (mai ales cele nocturne).
Pentru obţinerea acestor efecte, se fac cure de lungă durată (măcar 1 an), cu
acest ulei presat la rece, din care se administrează minimum 20 de grame
zilnic.
Fragilitate
capilară şi fragilitate vasculară în general - Substanţele din seminţele de
struguri au o acţiune antioxidantă puternică, asigurând o protecţie a celulelor
din compoziţia pereţilor vaselor de sânge la acţiunea radicalilor liberi şi
menţinând sau restabilind în bună măsură elasticitatea vaselor sanguine. O cură
de 6 luni, în care se consumă zilnic 3-4 linguri din acest ulei, reducere semnificativ
echimozele produse de fragilitatea capilară şi previne accidentele vasculare.
Deficienţe
imunitare - Seminţele de struguri conţin substanţe cum ar fi zincul,
cuprul, seleniul, vitamina E şi procianidinele, care sunt cei mai puternici
inamici ai radicalilor liberi, contribuind astfel la creşterea imunităţii
organismului. O cură cu 25 de grame de ulei de struguri pe zi, menţinută
minimum o lună ajută la mărirea rezistenţei organismului la factorii
infecţioşi.
Artrită
(reumatism) - Cei care suferă de artrită pot constata, consumând acest
ulei, o reducere în timp a durerilor datorate inflamaţiilor. Seminţele de
struguri conţin substanţe care menţin sănătatea ţesuturilor din compoziţia
articulaţiilor, precum şi antiinflamatoare naturale. Se consumă salate cu ulei
de sâmburi de struguri (minimum 3 linguri zilnic), în cure de 2-3 luni.
Alergie
- Este utilizat în tratarea alergiilor, deoarece blochează enzimele care produc
histaminele (substanţe naturale din corpul uman care determina apariţia
reacţiilor alergice). Se fac cure de câte 2-3 luni, în care se consumă cate 30
ml din acest ulei, zilnic. În caz de criză alergică, administrarea uleiului
eficientizează acţiunea vitaminei C, care este folosită în toate tratamentele
antialergice.
Îmbătrânire - Uleiul din seminţe de struguri nu poate, bineînţeles, opri complet procesul de îmbătrânire al ţesuturilor, dar poate prelungi tinereţea biologică. La femei, ajută la menţinerea echilibrului hormonal, previne apariţia menopauzei premature, precum şi a unor fenomene cum ar fi uscarea pielii, apariţia pilozităţilor în exces, estomparea caracterelor secundare feminine. La bărbaţi, previne impotenţa vasculară. La ambele sexe, previne şi combate Alzheimer, reumatismul degenerativ, problemele cardiace. Se consumă, zilnic min. 30 de grame, în salate de crudităţi.
Îmbătrânire - Uleiul din seminţe de struguri nu poate, bineînţeles, opri complet procesul de îmbătrânire al ţesuturilor, dar poate prelungi tinereţea biologică. La femei, ajută la menţinerea echilibrului hormonal, previne apariţia menopauzei premature, precum şi a unor fenomene cum ar fi uscarea pielii, apariţia pilozităţilor în exces, estomparea caracterelor secundare feminine. La bărbaţi, previne impotenţa vasculară. La ambele sexe, previne şi combate Alzheimer, reumatismul degenerativ, problemele cardiace. Se consumă, zilnic min. 30 de grame, în salate de crudităţi.
Vedere
obosită - Mai multe studii arată că acest ulei îmbunătăţeşte vederea,
făcând ca vasele de sânge din ochi să funcţioneze mai eficient. Se recomandă
mai ales persoanelor la care tulburările de vedere apar odată cu vârsta sau pe
fondul unor probleme circulatorii. Se recomandă în paralel şi curele cu
struguri negri consumaţi ca atare, pigmenţii din coaja acestora ajutând şi ei la
ameliorarea vederii, inclusiv a celei nocturne.
Piele
uscată şi sensibilă la frig - La zece minute după baie, se masează întreg
corpul, cu precădere membrele, cu ulei de sâmburi de struguri. Tratamentul se
face şase săptămâni la rând, mai ales în perioadele friguroase.
Piele cu
tendinţă de îmbătrânire - Uleiul de struguri penetrează rapid epiderma,
nelăsând senzaţia de piele grasă şi protejând pielea de vânt şi soare.
Datorită conţinutului ridicat de acid linoleic, care este repede încorporat
în piele, reduce pierderea de apă din epidermă şi restabileşte elasticitatea
pielii. Se foloseşte și după baie, pentru masaj.
Ten uscat
– Odată la trei zile, se masează obrajii, pomeţii, fruntea şi gâtul cu ulei de
sâmburi de struguri. Are efect de protecţie, menţine hidratarea şi împiedică
formarea ridurilor.
Precauţii şi contraindicaţii
Intern, nu se
cunosc contraindicaţii la administrarea acestui ulei, cu condiţia să nu fie
preparat termic şi să fie în perioada de valabilitate. Extern, va fi evitată
folosirea lui pe porţiunile cu piele foarte grasă, seboreică, deoarece în aceste
cazuri poate să producă unele reacţii cutanate locale.
ATUURILE ULEIULUI DE
PALMIER
Studii efectuate în SUA au demonstrat că uleiul
de palmier este bogat în antioxidanţi puternici, care au un rol deosebit în
prevenirea îmbătrânirii precoce. Însă, potrivit nutriţioniştilor, principalul
atu al uleiului de palmier este rezistenţa lui la prăjit. Uleiul de palmier nu
se degradează în timpul prăjirii şi nu formează substanţe toxice, aşa cum se
întâmplă în cazul celorlalte uleiuri. „Nu încurajez consumul de alimente
prăjite, însă, dacă totuşi o facem, haideţi să folosim un ulei rezistent la
temperaturi ridicate. Uleiul de palmier nehidrogenat (nerafinat) rezistă la temperaturi
de până la 230°C, în vreme ce uleiul de măsline la 180°C, iar uleiul de
floarea-soarelui la doar 160°C. Uleiul de palmier are avantaje majore faţă de
celelalte uleiuri vegetale: nu pătrunde în alimente, nu miroase, nu face fum şi
nu îşi schimbă culoarea. Uleiurile de floarea-soarelui sau germeni de porumb
sunt foarte sensibile la prăjit. De aceea, dacă nu avem ulei de palmier, mai
bine folosim untură de porc decât ulei de floarea-soarelui la prăjit”,
recomandă prof.dr. Gh. Mencinicopschi.
Uleiul de palmier conţine 40% acizi graşi
mononesaturaţi, 10% acizi graşi polinesaturaţi şi 50% acizi graşi saturaţi.
Primele două categorii de acizi rămân în stare lichidă la temperatura camerei,
în timp ce acizii saturaţi, la aceeaşi temperatură, se solidifică. Aşa se
explică faptul că uleiul de palmier este solid la temperatura camerei. S-a
constatat că uleiul de palmier nu creşte nivelul grăsimilor în sânge, deşi este
bogat în acizi graşi saturaţi. Dovadă că în Asia, unde uleiul de palmier este
folosit în mod curent pentru gătit, incidenţa bolilor cardiovasculare este
foarte scăzută. Studiile mai relevă faptul că uleiul de palmier este un
ulei bogat în vitaminele A şi E, având o concentraţie de carotenoizi de 30 de
ori mai mare decât cea din morcovi, ceea ce-i conferă un rol important în
creşterea acuităţii vizuale, asigurarea sănătăţii membranelor şi a pielii şi în
creşterea oaselor. De asemenea, uleiul de palmier este un bun adjuvant în
creşterea colesterolului bun şi în normalizarea tensiunii arteriale şi nu
provoacă creşterea glicemiei.
Atenţie! În timpul prăjirii, în alimente este eliberată
acrilamidă, substanţă care afectează sistemul nervos central şi favorizează
apariţia cancerului. Acrilamida apare în special în timpul prăjirii cartofilor
în grăsimi nerezistente la temperaturi ridicate: ulei de floarea-soarelui,
margarină, unt. În timpul prăjirii alimentelor bogate în proteine – carne,
peşte – sunt generate cantităţi mai mici de acrilamidă decât în cazul celor
bogate în carbohidraţi: cartofii, pâinea. Dar, chiar dacă folosim exclusiv ulei
de palmier, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi spune că trebuie să limităm
consumul alimentelor prăjite. Bine de
ştiut! Cantităţi însemnate de acrilamidă se găsesc în toate produsele
prăjite din comerţ: alune, migdale, cereale, chipsuri.
ULEIUL DE SOIA
Este încă rar pe pieţele europene. Poate pentru
că este prea fragil pentru a suporta fierberea. De culoare galben transparent,
uleiul de soia s-a dovedit a fi savuros, mai ales pentru asezonat salatele de
legume. Conţine un adevărat coctail de vitamine, printre care, cele mai
importante sunt A, D şi E. Este recomandat în tulburările cardiovasculare,
deoarece favorizează eliminarea depunerilor de grăsimi de pe artere. Dar cea
mai importantă caracteristică a lui este aceea că este bogat în lecitină, o
substanţă care uşurează digestia şi care stimulează memoria şi performanţele
fizice. Utilizare: o linguriţă, dimineaţa, pe stomacul gol.
ULEIUL
DE ARAHIDE
Auriu şi
dulce, acest ulei este extras din seminţele plantei Arachis hypogea, care face parte din familia leguminoaselor. Conţinutul
de acizi graşi al acestui ulei este similar cu al celui de măsline: numeroşi
acizi monosaturaţi şi puţini polinesaturaţi. Aceasta face ca uleiul de arahide
să poată fi folosit la temperaturi mari, fiind indicat pentru prăjire. Bogat în
proteine şi vitamine (B şi E), este indicat în ulcerul gastroduodenal, iar
extern, pentru dureri lombare, abdominale sau musculare. În bucătărie este
recomandat pentru fripturile la grătar sau pentru mâncărurile făcute în tigaia
wok.
ULEIUL
DE MIGDALE
Se obţine din
sâmburii de migdale. Este un ulei bogat în proteine, săruri minerale şi
vitamine (A şi B). Uleiul de migdale
stimulează funcţiile intelectuale, îmbunătăţeşte vederea, previne inflamaţiile
sistemului digestiv şi constipaţia, este benefic în creştere sau în stări de
convalescenţă. Are un gust fin, dulceag, cu iz de unt de alune şi se potriveşte
foarte bine în preparatele din peşte, raţă şi pui. Uleiul de migdale are
proprietăţi emoliente, hidratante şi calmante. Prezintă un mare interes în
dermatologie şi în cosmetică, deoarece tratează iritaţiile pielii, dermatozele,
psoriazisul şi pielea uscată, pe care o face moale şi catifelată.
ULEIUL DE RAPIŢĂ (CANOLA)
A revenit
spectaculos printre uleiurile considerate benefice sănătăţii. De culoare
deschisă şi cu un gust mai degrabă
neutru, uleiul nu aminteşte nici pe departe de florile galbene şi urât
mirositoare din care este extras. Ca şi uleiul de soia, este fragil şi nu
rezistă la fierbere. Prin urmare, este indicat
pentru salate, crudităţi şi marinate. Fragilitatea lui se datorează, de
fapt, conţinutului bogat în Omega-3, acidul gras esenţial devenit în ultimii
ani vedeta programelor de nutriţie sănătoasă. Este acel faimos acid gras, care
joacă un rol primordial în reînnoirea celulelor inimii şi ale creierului. Două
linguri de ulei de rapiţă pe zi sunt suficiente pentru a acoperi 98% din
necesarul de Omega-3. Şi nu ezitaţi: preparaţi sosurile pentru salate cu ulei
de rapiţă (numit şi canola).
ULEIUL
DE NUCĂ
Nu suportă fierberea. Are un gust deosebit,
specific dulce-amărui. Adaugă un plus de rafinament salatelor de legume şi
vinegretelor cu oţet balsamic. Se combină foarte bine cu oţetul de mere. Este
de fapt campion la toate categoriile, datorită conţinutului său bogat în
Omega-6 şi Omega-3. Ar fi de-a dreptul perfect, dacă n-ar exista un amănunt:
râncezeşte repede. Dar acest lucru se explică tocmai prin prezenţa acizilor graşi
pe care-i conţine. De aceea, trebuie conservat la rece şi la întuneric şi cumpărat în cantităţi mici.
Beneficii pentru sănătate: încetineşte procesul de îmbătrânire şi funcţionează
ca un laxativ uşor. Este deosebit de eficient în combaterea paraziţilor
intestinali. Consumaţi-l zilnic, dacă puteţi. Uleiul de nucă întăreşte firul de
păr. Masaje cu ulei de nucă sunt indicate copiilor rahitici sau anemici.
ULEIUL
DIN GERMENI DE PORUMB
Un litru de
ulei din germeni de porumb presat la rece este obţinut din 63.000 de germeni de
porumb. Procesarea prin presare la rece a germenilor de porumb cu bogat conţinut
de ulei conferă produsului o culoare galben-aurie, un gust uşor specific de
porumb şi păstrează în conţinutul acestuia substanţele active. Uleiul din
germeni de porumb este asimilat de organism în proporţie de 99%, fiind de două
ori mai bogat în vitaminele A,D şi E decât oricare alt ulei, inclusiv cel de măsline.
Pe lângă acestea, mai conţine, în cantităţi semnificative: acizi graşi nesaturaţi,
lecitină, vitamina K, precum şi substanţe minerale ca potasiu, sodiu, calciu,
fosfor, fier, magneziu, seleniu şi acid salicilic. Nu conţine colesterol sau
carbohidraţi. Datorită acestor proprietăţi, uleiul din germeni de porumb se
situează în topul alimentelor cu acţiune nutritivă şi terapeutică în acelaşi
timp. Este un excelent întăritor al sistemului imunitar şi este indicat în
diete de orice fel, în diabet sau glicemie ridicată. Acţionează cu rezultate
bune în astm bronşic, migrene, eczeme şi
vindecă blefarita (pleoape cu margini uscate). Masarea părului de două ori pe
lună cu acest ulei face ca acesta să-şi întărească rădăcina şi să devină moale,
mătăsos, strălucitor. În alimentaţie, se foloseşte la prepararea salatelor, la
gătit, copt sau prăjit. În amestec cu ulei de soia şi armurariu, capătă un gust
şi mai plăcut, aromat.
ULEIUL
DE ŞOFRĂNEL
Şofrănelul (Carthamus tinctorius) este
cultivat în principal pentru uleiul comestibil, obţinut din seminţe. Uleiul de şofrănel
conţine un procent mai ridicat de acizi graşi nesaturaţi faţă de alte uleiuri
vegetale. Este clar, de culoare alb-gălbuie şi utilizat ca atare, pentru
prepararea salatelor sau pentru gătit. Are gust de cereale şi o uşoară
aromă de nucă. Este foarte bogat în acizi organici cu dublă legătură (80%) şi
vitamina E (46mg/100g). Uleiul de şofrănel se bucură în ultimii ani de o atenţie
tot mai mare, datorită efectelor sale benefice în ceea ce priveşte: scăderea
colesterolului, prevenirea aterosclerozei, încetinirea îmbătrânirii prin acţiunea
sa antioxidantă. E excelent pentru detoxifierea ficatului, combate afecţiunile
hepatice şi durerile reumatismale. În farmacie şi cosmetică, se foloseşte la
prepararea unor creme şi loţiuni. În
industrie, intră în compoziţia margarinei, a lumânărilor parfumate şi la
fabricarea unor vopsele.
ULEIUL DE SUSAN
Uleiul de susan este un
ulei cu un trecut nobil şi prestigios, la fel ca şi cel de măsline. Are
aspectul unui sos de calitate, cu reflexe maronii şi strălucire aurie, un
parfum uşor şi un gust plin, tipic. Dă personalitate
preparatelor culinare. Este perfect pentru bucătăria orientală, dar potrivit şi
în cea europeană, pentru legume, carne
de pasare şi fructe de mare. Uleiul de susan suportă foarte bine căldura şi
prin urmare este sănătos pentru călit legume, prăjit carne sau preparat
şniţele. Este savuros crud, în sosurile pentru salate, în combinaţie cu oţetul.
Dar uleiul de susan nu numai că oferă o extraordinară aromă şi fineţe
alimentelor, ci asigură şi un echilibru excelent de acizi graşi: acizi graşi
polinesaturaţi – 44%, acizi graşi mononesaturaţi – 41%, acizi graşi saturaţi –
15%. Această proporţie îl face unul dintre uleiurile cele mai pline de virtuţi
(nivelul de acizi graşi saturaţi este suficient de scăzut pentru a permite
acizilor polinesaturaţi şi mononesaturaţi să coabiteze în armonie). Consumul de
ulei de susan duce la diminuarea colesterolului rău din sânge şi la creşterea,
în acelaşi timp, a nivelului colesterolului bun. Uleiul de susan este destul de
rezistent la oxidare, însă, pentru că nu se solidifică la frig, este mai bine
să se păstreze în frigider.
ULEIUL
DE OREZ
Plecat din
bucătăria japoneză, preponderent folosit și azi în zona asiatică, uleiul de
orez a căpătat faimă la nivel internațional odată cu răspândirea conceptului
„mănâncă sănătos”. Într-adevăr, este unul dintre cele mai sănătoase uleiuri
vegetale, cu o mare concentrație de vitamine, antioxidanți și substanțe
nutritive. Menține colesterolul la nivel optim, combate bolile cardiovasculare,
întărește sistemului imunitar. Uleiul de orez este un ulei ușor, delicat,
aromat, cu gust dulce, aromă de nucă și culoare galbenă. Are punctul de ardere
foarte ridicat, ceea ce îl face perfect pentru prăjire. Este prima alegere
pentru înlocuirea uleiului hidrogenat. Alimentele gătite cu ulei de orez absorb
cu până la 20% mai puțin ulei, păstrându-și în același timp proprietățile. Cu
mai puțin ulei absorbit, rezultă mâncăruri ușoare, cu un număr redus de calorii
și o variantă mai economică în bucătărie.
ULEIUL DE RICIN
Ricinul este un
arbust adus din India în Europa cu milenii în urmă. Prima extracție a uleiului
de ricin a avut loc, se pare, acum nu mai puțin de 6000 de ani și tot de atunci
este folosit și în terapie, fiind probabil cel mai vechi medicament de
semisinteză din lume. Care sunt proprietățile sale? În primul rând, deblochează
tranzitul intestinal și intensifică eliminarea materiilor toxice din organism.
Folosit extern, este un adevărat elixir pentru piele, păr și mucoase, având
proprietăți trofice, antimicrobiene, antitumorale. Atât în farmacia, cât și în
medicina populară românească, este un leac de căpătâi, având foarte multe
aplicații.
ULEIUL DE OREGANO
Uleiul de oregano
este cel mai puternic antibiotic natural. Substanța numită carvacol, prezentă în uleiul de oregano sălbatic este
considerată ca unul dintre cele mai puternice antivirale, antibacteriene și
antifungice substanțe obținute pe cale naturală. Carvacol omoară paraziții de
orice natura. În Mexic, cercetătorii au comparat carvacolul din oregano cu Tinidazolul,
un medicament prescris pentru a trata giardia. Rezultatele au arătat că oregano
este mai eficient împotriva giardiei decât Tinidazol. Cercetătorii britanici au
comparat acțiunea uleiului obținut din oregano cu acțiunea a 18 antibiotice
dintre cele mai populare. S-a dovedit că oregano, prin conținutul mare de
carvacol, acționează mai eficient decât antibioticele, distrugând și bacteriile
rezistente la unele antibiotice. Carvacolul acționează la nivelul întregului
organism și poate fi utilizat atât pentru uz intern, cât și
extern. Carvacol inhibă dezvoltarea bacteriilor, răspândirea
stafilococului auriu, în special la nivel pulmonar și facial (acnee) în paralel
cu efect antibacterian, mucolitic și expectorant.
Uz intern:
Se administrează contra virușilor, bacteriilor
și paraziților de orice fel incluzând candida, giardia, E. Coli, klebsiella,
salmonela, stafilococul auriu. Este de asemenea util în infecții urinare și
prostatită. Se poate administra post-operator, pentru a evita infectarea în
special cu stafilococul auriu (care poate fi mortală). Indicat în infecții
pulmonare, tuse persistentă, dureri în gât.
Administrare: 5 picături, de 3-5 ori pe zi. Se pun sub limbă sau se dizolva în puțină
apă sau se amestecă într-o linguriță cu puțină miere sau suc. Se ține scurt
timp în gură, după care se înghite. Apoi se respiră adânc de câteva ori, pentru
a inspira vaporii de oregano. Pentru infecții pulmonare sau la sinusuri, pe
lângă administrarea sublinguală, se fac și inhalații: Se fierbe apa într-un vas
și se pun câteva picături în apa fierbinte. Se apropie fața de vasul cu apă și
oregano, se pune peste cap un prosop și se inspiră adânc vaporii emanați din
apa fierbinte. Se poate, de asemenea, folosi un vaporizator din comerț. Pentru
herpes se administrează 3-5 picături sub limbă, urmat de 2-3 picături din oră
în oră, timp de 9 ore în fiecare zi. În plus, se aplică și local, în zona
afectată, câte 2-3 picături, de 2-3 ori pe zi.
Uz extern:
Uleiul de oregano poate fi folosit și extern,
prin aplicare în zona afectată, de 2-3 ori pe zi:
Piele: pentru înțepături, infecții, furuncule, acnee, psoriazis, negi,
iritaţii de piele, micoze, se pun câteva picături de oregano și se freacă bine
zona afectată până la absorbția în piele. Se adaugă câteva picături de ulei în
săpunul lichid sau în gelul pentru duș. Se poate adăuga și în săpunul lichid
pentru mâini. În caz de răni pe piele, negi, furuncule sau acnee, se aplică
ulei până la saturație și se freacă bine pe piele. În cazul rănilor sau
furunculelor, se acoperă cu un plasture.
Dinți și gingii: pentru dezinfectarea și deparazitarea
totală a zonei bucale, pentru tratarea sau prevenirea parodontozei: se pun
câteva picături de ulei de oregano pe periuța de dinți în loc de pastă de dinți
și se freacă dinții. În caz de infecții la gingii, se freacă gingiile cu câteva
picături.
Păr: în caz de scalp infectat cu o ciupercă, mătreață sau iritații ale
scalpului, se adaugă câteva picături în șampon, înainte de spălarea părului. Se
lasă pe păr șamponul astfel preparat pentru câteva minute, după care se
clătește.
Herpes: câte 1-3 picături în zona afectată, de 2-3 ori pe zi.
Aromaterapie: Datorită mirosului plăcut, pătrunzător și a proprietăților benefice, se
recomandă câteva picături de ulei de oregano într-un vaporizator, pentru
purificarea aerul de viruși, bacterii.
Picioare: Prezența ciupercilor la nivelul labei
piciorului produce răniri (picior de atlet) în special între degetele,
precum și măcinarea unghiilor, în paralel cu un miros foarte neplăcut. Se
aplică și se distribuie uniform câteva picături de ulei de oregano între degete
și pe unghii.
Igiena intimă: câteva picături de ulei de oregano în apa caldă pentru baie de șezut
ajută la eliminarea problemelor legate de un spectru larg de ciuperci (inclusiv
Candida).
-->
Uleiurile obtinute din germeni de cereale au un continut foarte ridicat de vitamina E, iar acestea ar trebui sa acopere circa 15-17% din necesarul energetic zilnic asta ar insemna cam 40-70ml uleiuri vegetale.
RăspundețiȘtergereUleiul din semințe de primula conține - vitamina E - trocoferol -, grupul vitaminic B, potasiu, magneziu, celuloză, lignină, acizi grași esențiali de tip Omega 6 - acid alfa - linoleic și acid gamma - linolenic -, acizi care fac parte din categoria grăsimilor bune, pe care organismul uman este incapabil să îi producă singur, dar care sunt absolut necesari pentru buna funcționare a inimii, și pentru o serie de procese importante din organism, aportul lor trebuie asigurat prin intermediul dietelor alimentare.
RăspundețiȘtergereEu folosesc uleiul de susan pentru indepartarea placii dentare si sunt foarte multumita de rezultatele obtinute. Aici mai gasiti si alte beneficii ale acestui ulei de susan http://uleidesusan.blogspot.ro/2014/06/ulei-de-susan-10-beneficii.html
RăspundețiȘtergere