Clasificarea alimentelor comercializate

-->

CLASIFICAREA ALIMENTELOR
PE PIAȚA PRODUSELOR ALIMENTARE

Piaţa produselor alimentare cunoaşte astăzi o intensă înnoire şi diversificare, pusă pe seama satisfacerii dorinţelor, preferinţelor, necesităţilor şi exigenţelor tot mai mari ale consumatorilor. Realizările din domeniul alimentar se înscriu pe o coordonată ascendentă. Asistăm în ultimele decenii la o evoluţie spectaculoasă. S-a produs pe plan mondial o explozie sortimentală de bunuri de consum alimentar. Aceasta a generat, o dată cu apariţia de noi produse, o reînnoire completă a alimentelor tradiţionale, cu performanţe nutritive din ce în ce mai mari, ceea ce a determinat profunde schimbări conceptuale în domeniile sortimentului, calităţii, distribuţiei şi comercializării mărfurilor alimentare. Alimentele actuale încorporează un volum foarte mare de progres tehnico-ştiinţific. Ca urmare, tehnologia alimentară modernă se diferenţiază net de cea clasică.

În condiţiile internaţionalizării pieţei, consumatorii îşi orientează atenţia spre acele produse ce se diferenţiază de altele de acelaşi fel. Deosebirea constă în a pune la dispoziţia consumatorilor un produs altfel conceput decât celelalte. Ca urmare, consumatorii sunt tot mai des confruntaţi cu termeni (din păcate insuficient explicaţi) ca: light, fast food, functional food, convenience food, novel food ş.a.

Alimentele dietetice – sunt destinate atât persoanelor cu diferite afecţiuni (diabet, hipertensiune) cât şi celor sănătoase, dar cu anumite nevoi alimentare (sugari, femei însărcinate, sportivi, supraponderali). Se deosebesc de alimentele obişnuite fie prin compoziţie, fie prin procedeele de fabricaţie. La prepararea acestor alimente sunt admişi numai anumiţi aditivi iar antioxidanţii şi coloranţii sintetici sunt excluşi.

Suplimente nutriţionale – sub această denumire sunt cunoscute acele produse ce conţin diverse tipuri de vitamine, minerale şi extracte din plante, care nu au un efect terapeutic propriu-zis, ci au ca scop prevenirea anumitor îmbolnăviri şi refacerea mai rapidă în perioadele de convalescenţă. De asemenea, pe lângă faptul că oferă organismului suport energetic, îl şi ajuta să-şi cureţe depozitele de toxine, conservanţi şi aditivi ingurgitaţi odată cu alimentele la modă. Suplimentele nutriţionale combat efectele neplăcute ale unei alimentaţii dezechilibrate.


Alimentele ecologice – profitând de campaniile de presă care prezentau E-urile drept substanţe periculoase pentru sănătate, alimentele ecologice au câştigat din ce în ce mai mult teren. Alimentele ecologice sunt produse sănătoase, libere de boli şi dăunători, fără reziduuri nocive şi cu un conţinut echilibrat în substanţe bioactive şi minerale. Sunt rezultate din tehnologii ecologice, care nu folosesc îngrăşăminte chimice şi pesticide. Toate aceste tehnologii bio sau ecologice sunt menite să contribuie la salvgardarea ecosistemului agricol și au rolul de a pune la dispoziţia consumatorului şi industriei prelucrătoare produse naturale, lipsite de substanţe chimice. La prepararea alimentelor ecologice se renunţă la aditivi şi la orice alte substanţe încorporate. Desfacerea lor se face de regulă în magazine speciale sau chiar în ograda producătorului. Produsele bio certificate sunt marcate şi etichetate conform reglementărilor din domeniu. Produse ecologice sunt numai acelea care au un certificat de calitate şi poartă pe ambalaj sigla organismului de certificare şi nu orice produs care se vinde sub denumirea de natural, ţărănesc etc. În România, consumatorul abia acum descoperă aceste alimente. În anul 2002 au fost cultivate în acest sistem circa 43.000 ha, iar în 2007 s-a ajuns la o creştere a acestor suprafeţe de recolte ecologice de peste 350.000 ha.

Alimentele uşoare (Light Food) – reprezintă o categorie de produse alimentare în care unul sau mai multe componente din produs sunt diminuate cu 30% faţă de produsul convenţional. Astfel, o margarină light are valoarea energetică diminuată cu 30% faţă de margarina obişnuită. Exemplele pot continua cu sortimente light de apă minerală, Coca-Cola etc. Termenul light se referă fie la valoarea nutritivă, fie la cea energetică. La obţinerea acestor produse se recurge la folosirea mai multor aditivi alimentari, la substituenţi ai grăsimilor, zahărului ş.a.

Alimentele noi (Novel Food) – Din categoria alimentelor noi fac parte alimentele care până în momentul respectiv erau necunoscute consumatorilor dintr-un anumit areal (lăcuste, larve, fructe de mare), cele care provin din altă zonă de cultură (legume şi fructe exotice), cele obţinute prin procedee speciale (sterilizate prin presiune sporită), cele rezultate în urma unui proces clasic de ameliorare (triticale), alimentele modificate genetic care au dobândit gene noi prin transferul de gene (tomate, rapiţă, soia, porumb), alimente  rezultate din organisme modificate genetic (zahăr, ulei, amidon).

Alimentele modificate genetic (GM Food) – au apărut în urmă cu 20 de ani, ca rezultat al unor cercetări întreprinse de geneticieni, care au reuşit prin transfer de gene să obţină o nouă categorie de produse alimentare (tomate, porumb, rapiţă, soia etc.) prin inducerea în legume şi fructe proaspete a unor capacităţi sporite de păstrare, transport şi depozitare. Geneticienii au reuşit astfel să crească rezistenţa plantelor de cultură la erbicide şi atacul bolilor şi dăunătorilor, să folosească microorganisme transgenice de mare randament în scopul prelucrării unor alimente (iaurt, vin, bere etc.), să îmbunătăţească compoziţia chimică a unor plante alimentare prin creşterea conţinutului în proteine sau amidon sau prin reducerea conţinutului în substanţe nocive, cum ar fi solanina. Deşi controversate, acceptate mai mult sau mai puţin de către consumatori, aceste produse reprezintă o nouă etapă în dezvoltarea producţiei agricole. Transferul de gene este în viziunea specialiştilor o tehnologie cheie pentru secolul XXI, motivată de faptul că protejarea vieţii, a sănătăţii omului şi a mediului reprezintă priorităţi absolute. 

Alimentele industriale (Convenience Food) – au apărut din dorinţa de a economisi timp şi efort la prepararea mâncărurilor. Cuprind o categorie foarte diversă, oferind consumatorilor preparate din întreaga lume. Alimentele industriale prezintă un anumit grad de prelucrare. Este vorba de produse deshidratate sau uscate (pentru supe sau sosuri), produse congelate, produse instant, semiconserve şi conserve. Convenience Food sunt considerate şi delicatesele, produse care vin să satisfacă cele mai rafinate preferinţe şi gusturi. Sortimentul cuprinde salate fine, sosuri, alimente preţioase (homar, caviar), specialităţi din crustacee, peşte, vânat, conserve (castraveciori, porumb zaharat), muştar de Dijon, oţet balsamic etc. Remarcabilă este preocuparea pentru ambalarea acestor produse, forma de prezentare şi de desfacere constituind o adevărată revoluţie în comercializarea lor: pungile speciale pentru fiert orez, tuburile pentru sosuri, închizătorile de siguranţă sau foliile de acoperire reprezintă doar câteva exemple.

Alimente tradiționale (Ethno Food) – această grupă cuprinde o gamă de produse (băuturi, condimente, mâncăruri preparate) specifice unei ţări sau zone turistice. Începutul în domeniu le aparţine italienilor care, în anii ’50, au deschis primele pizzerii. Specialităţile diferitelor zone geografice cu care oamenii au făcut cunoştinţă în călătoriile lor, publicitatea, reclama şi experienţele proprii au contribuit la cunoaşterea, aprecierea şi replicarea acestor preparate. Nu mai constituie pentru nimeni o noutate produsele specifice italiene (pizza), turceşti (chebapul), ungureşti (gulaşul), ruseşti (stolianca), franţuzeşti (croissantul) sau diferitele băuturi asiatice (sake), mexicane (tequila), greceşti (uzo) româneşti (ţuica). În ultima perioadă, din dorinţa de a pune la dispoziţia consumatorilor produse etno cu efort minim de preparare şi fără cunoştinţe deosebite în domeniu culinar, au apărut  produsele  tradiţionale de tip instant şi semiconservele.

Alimentele funcţionale (Functional Food). Conceptul de aliment funcţional este originar din Japonia şi este practicat în alimentaţia tradiţională din unele ţări din Asia cu efecte benefice asupra sănătăţii. Denumirea acestor produse înseamnă adăugarea unor componente (vitamine, substanţe minerale) care îi promit consumatorului o mai bună funcţionare a organismului şi un plus de sănătate. Fie că este vorba de alimente tradiţionale care au fost îmbogăţite cu vitamine, săruri minerale, lecitină, iod etc., fie de alimente a căror valoare nutritivă a fost amplificată prin utilizarea unor tehnologii speciale sau tehnici genetice, toate urmăresc acelaşi scop: sănătatea. Întrucât alimentele funcţionale fac parte din alimentaţia cotidiană, efectele lor sunt de durată. Noţiunea de aliment funcţional nu se identifică cu cea de aliment dietetic, care se utilizează temporar în boală, pe perioada în care se vizează efectul. Suplimentele de vitamine sau oligoelemente nu fac obiectul alimentelor funcţionale. În asigurarea stării de sănătate, alimentele funcţionale promovează creşterea şi dezvoltarea organismului, optimizează procesele metabolice, activitatea fiziologică a organelor, sistemul imunitar, performanţele cognitive şi apărarea împotriva stresului oxidativ. Conceptul de aliment funcţional cuprinde, pe lângă alimentele benefice sănătăţii, şi condimentele, care asigură un gust sau o aromă plăcute. Din această categorie de produse mai fac parte aşa-zisele alimente probiotice (pro = pentru, bios = viaţă) obţinute cu ajutorul unor culturi speciale de bacterii (iaurt, salam), margarină cu adaos de calciu şi ulei de peşte, brânză îmbogăţită cu proteine sau calciu, băuturi (energizante, cu adaos de vitamine, minerale, lecitină, extracte vegetale) toate presupuse a avea un efect benefic asupra organismului.  
 
Alimentele înlocuitori (Surogate). Înlocuitorii nu reprezintă o noutate. Exemplul clasic îl oferă margarina, cunoscută iniţial sub denumirea de unt artificial, sau cafeaua cu înlocuitori din orz, secară, cicoare, năut. Dacă prezenţa margarinei sau a surogatului de cafea se datora la început absenţei untului sau a cafelei naturale de pe piaţă, astăzi, prezenţa acestor imitaţii e pusă pe seama diversificării produselor şi obţinerii de produse cu caracteristici deosebite. Exemplul cel mai edificator pentru aceasta grupă de produse îl reprezintă laptele de soia, înlocuitor al laptelui de vacă şi derivatele sale (brânză, caşcaval, unt etc.). La limita produselor înlocuitor şi surogat stau falsurile. Un fals este considerat atunci când un aliment este produs cu intenţia de a înşela (vinul, laptele, berea diluate, condimentele-surogat, coloranţii artificiali).

Alimentele pentru forme alternative de hrană – din motive de sănătate, obiceiuri religioase, etice, ecologice sau sociale apar alternativele în alimentaţie. Forma cea mai cunoscută este vegetarianismul. Acesta exclude din alimentaţie produsele provenite de la animalele sacrificate. Se manifestă sub trei forme: ovo-lacto-vegetarienii (care acceptă laptele şi ouăle ca produse de origine animală în hrana lor); lacto-vegetarienii (care consumă numai lapte ca produs animalier); vegetarienii stricţi (care se hrănesc exclusiv cu alimente vegetale şi, mai mult, refuză chiar şi mierea de albine, articolele de îmbrăcăminte din lână sau pantofii din piele). Tot o alternativă este considerată şi alimentaţia antropozofică sau alimentaţia omului înţelept. Aceasta se bazează pe alimente ecologice şi pe un regim vegan sau ovo-lacto-vegetarian. Nu există interdicţii în cazul acestui regim, se recomandă doar să nu se consume carne de niciun fel.
-->

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

  • 15 trucuri în baie care îți vor ușura viața
    09.06.2015 - 4 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Indiferent daca ai o baie mică sau mare, întotdeauna vei vrea să îți utilizezi la maximum spațiul disponibil. Iată câteva idei de…
  • 31 dintre cele mai bune idei de economisire a spațiului pentru locuințe mici
    09.09.2015 - 3 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Am remarcat de-a lungul timpului că cele mai ingenioase produse pentru locuință sunt acelea care economisesc spațiu în moduri inteligente.…
  • 20 de fapte despre fotbalistul superstar Kylian Mbappé
    20.12.2022 - 0 Comments
    Atacantul în vârstă de 20 de ani de la Paris Saint-German a devenit o senzație internațională după prestația sa uluitoare de la Cupa Mondială 2018. El a devenit unul dintre cei mai adorați cetățeni…
  • Mică antologie a patriotismului amărât
    24.04.2012 - 0 Comments
    --> MICĂ ANTOLOGIE A PATRIOTISMULUI AMĂRÂT „În perspectiva morţii mele, doresc să fac această confesiune: dispreţuiesc naţiunea germană din cauza prostiei sale nesfârșite şi roşesc…
  • 15 alimente care NU au ce căuta în frigider
    23.11.2019 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Înainte ca frigiderul sa fie inventat, oamenii aveau dificultăți păstrarea hranei. Asta însemna că hrana fie era aruncată, fie pusă în…
  • Incredibilele sate ale Indiei + VIDEO
    09.06.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); INCREDIBILELE SATE ALE INDIEI India este a șaptea țară ca mărime din lume. Cei peste un miliard de locuitori ai săi sunt împărţiţi în…
  • Terapia Gerson - Ce nu vor corporațiile să știi - Documentar
    13.06.2012 - 2 Comments
    --> TERAPIA GERSON - CE NU VOR CORPORAȚIILE SĂ ȘTII - O conversație cu Charlotte Gerson Charlotte Gerson a fondat Institutul Gerson în anul 1977, pentru a face cunoscută…
  • Extratereștrii în istorie + documentar (RO)
    16.04.2013 - 1 Comments
    --> EXTRATEREȘTRII ÎN ISTORIA OMENIRII Deși majoritatea oamenilor cred că fenomenul OZN a apărut în secolul trecut, există dovezi care indică un contact încă din preistorie, mergând…
  • Boli infecțioase cauzate de microbi? - un basm modern + documentar
    24.07.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); BOLI INFECȚIOASE CAUZATE DE MICROBI? UN BASM MODERN Prof. dr. Karl Probst Atunci am văzut că, pentru cei mai mulţi, ştiinţa este doar…
  • 9/11 La vedere (In Plane Site) (RO)
    07.05.2012 - 0 Comments
    --> 9/11 - IN PLANE SITE Există în SUA o nouă generație de regizori de documentare despre drepturile şi libertăţile civile, despre ororile războiului şi noua propagandă politică de…
  • 25 de fapte despre Hitler + VIDEO
    27.04.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 25 de fapte despre Hitler 1.    Hitler nu a vizitat niciodată un lagăr de concentrare.2.    Prima…
  • Regina Elisabeta a II-a - detalii mai puțin cunoscute + slideshow
    12.06.2014 - 3 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); REGINA ELISABETA A II-A – DETALII MAI PUȚIN CUNOSCUTE – Elisabeta a II-a (n. 21 aprilie 1926) este regină a 16 state suverane,…
  • Rețete culinare - Ciorbă de piept de pui cu tarhon
    08.04.2012 - 0 Comments
    --> CIORBĂ DE PIEPT DE PUI CU TARHON Ingrediente pentru 4 porții: - doi morcovi - două linguri de ulei - o jumătate de piept de pui - un păstârnac - două cepe - un ardei gras -…
  • Rozmarinul - energie și optimism
    30.03.2012 - 0 Comments
    -->   ROZMARINUL - ENERGIE ȘI OPTIMISM Datorită efectului de stimulare a corticosuprarenalelor, rozmarinul este considerat un elixir al tinereţii. El fortifică…
  • Creațiile din lemn plutitor ale lui James Doran-Webb + VIDEO
    07.10.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CREAȚIILE DIN LEMN PLUTITOR ALE LUI JAMES DORAN-WEBB Acești cai maiestuoși, care galopează prin apă, par izbitor de reali. De fapt, ei…
  • Vânătorii de microbi + documentar (RO)
    24.10.2014 - 0 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "8712232609"; google_ad_width = 468; google_ad_height = 60; google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; …
  • Banca Centrală a Germaniei recunoaște: Creditele sunt create din nimic + documentar (RO)
    26.04.2013 - 1 Comments
    --> BANCA CENTRALĂ A GERMANIEI RECUNOAȘTE: CREDITELE SUNT CREATE DIN NIMIC Un articol incitant despre geneza banilor și funcționarea sistemului monetar actual poate fi citit pe…
  • 10 celebrități care au făcut Facultatea de Medicină
    11.07.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. Ernesto „Che” Guevara, Universidad de Buenos Aires (UBA) Ați auzit, probabil, de faimosul revoluționar argentinian Ernesto „Che”…
  • 16 lucruri despre pisici pe care oamenii le găsesc dezgustător de adorabile + FOTO
    23.11.2019 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. Pentru început, ele încap în orice container posibil. 2. își pot mișca urechile precum antenele parabolice, și fac des…
  • Conceptul de frumusețe în diferite epoci + VIDEO
    06.08.2012 - 4 Comments
    --> CONCEPTUL DE FRUMUSEȚE ÎN DIFERITE EPOCI Nu se poate vorbi de canoane estetice înainte de secolul V î.e.n., când sculpturile grecești ilustrau concepția potrivit căreia corpul…
  • Curiozități din lumea animalelor + documentar (RO)
    15.07.2014 - 3 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CURIOZITĂȚI DIN LUMEA ANIMALELOR - Termitele australiene sunt cei mai ingenioși arhitecți din lume. Ele pot construi…
  • 10 fapte fascinante despre gândaci + VIDEO
    20.12.2022 - 0 Comments
    Majoritatea proprietarilor de locuințe sunt conștienți de riscurile pentru sănătate și siguranță asociate cu infestările cu gândaci, inclusiv alergiile și astmul declanșate de alergenii gândacilor,…
  • Arta relaxării mentale + VIDEO (RO)
    25.09.2013 - 1 Comments
    --> ARTA RELAXĂRII MENTALE „Omul este ceea ce gândeşte”. Această forţă a gândului modelează viaţa fiecărui om. Am fost învăţaţi că trebuie să gândim, dar nimeni nu ne-a învăţat să ne…
  • Prea multă medicină! + VIDEO
    29.04.2017 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PREA MULTĂ MEDICINĂ! Pilule fără efect, operaţii inutile, terapii riscante... Foarte multe dintre metodele medicinii alopate moderne…
  • 10 lucruri pe care trebuie să le știi despre spălatul pe dinți
    14.10.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Spălatul pe dinți este o parte integrantă a vieții fiecăruia, dar îl faci cum trebuie? Dacă nu, atunci dinții tăi vor avea de suferit.…
  • Un misterios obiect gigantic a ajuns pe o plajă izolată din Australia
    22.07.2023 - 0 Comments
    Un obiect metalic masiv găsit în derivă în largul unei plaje îndepărtate din Australia de Vest este învăluit în mister, în timp ce oficialii încearcă să afle de unde provine.Poliția a supravegheat…
  • Cimatica - nimic nu e ce pare a fi + documentar (RO)
    09.01.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CIMATICA – NIMIC NU E CE PARE A FI Noi nu suntem ființe umane care trăiesc o experiență spirituală, ci ființe spirituale care trăiesc o…
  • 6 semne de avertizare că ai deficit de vitamina D
    10.03.2023 - 0 Comments
    Se estimează că aproximativ 1 miliard de oameni din întreaga lume au o deficiență de vitamina D. Numărul este masiv, iar această deficiență poate duce la multe probleme de sănătate care, de obicei,…
  • Ioana d’Arc - O eroină reală sau fabricată?
    06.01.2014 - 1 Comments
    --> IOANA D’ARC  O EROINĂ REALĂ SAU FABRICATĂ? Astăzi, grație mondializării informației prin Internet, orizonturile ni se lărgesc și perspectivele ni se schimbă. Aflăm o mulțime…
  • OSHO despre frumusețea fizică +VIDEO (EN)
    30.07.2014 - 0 Comments
    --> OSHO despre frumusețea fizică În cadrul uneia dintre ședințele cu discipolii săi, Osho a fost rugat de două femei din sală să le dea soluții la probleme psihice legate de aspectul…
  • The War You Don't See (Războiul pe care nu-l vezi) - documentar (RO)
    14.05.2012 - 0 Comments
    --> THE WAR YOU DON’T SEE  Războiul pe care nu-l vezi Documentar (RO) Prin acest extraordinar documentar, lansat în decembrie 2010, John Pilger, un curajos…
  • Vânzarea nebuniei: Suntem toți nebuni? - documentar (RO)
    28.04.2012 - 1 Comments
    --> MEDICAMENTUL CARE VINDECĂ NU ESTE RENTABIL Scandalul care a apărut o dată cu impunerea vaccinului pentru cancerul de col uterin şi a vaccinului împotriva gripei porcine a…
  • Cireșele - diureticele naturii
    21.03.2012 - 0 Comments
    --> CIREŞELE – diureticele naturii Vestitoare a zilelor frumoase de vară, cireaşa ne oferă cca 40 de calorii la 100 g şi o cantitate interesantă de vitamina C şi de provitamina A.…
  • Misterul microorganismelor pleomorfice + VIDEO (RO) + documentar (RO)
    13.12.2013 - 9 Comments
    --> MISTERUL MICROORGANISMELOR PLEOMORFICE – 150 DE ANI DE CUNOAȘTERE ASCUNSĂ – Christopher Bird (Nexus Magazine, aprilie 1992) Rândurile care urmează sunt o încercare de a…
  • Dacii - Adevăruri tulburătoare (documentar) + Dacia Revival (eBook)
    26.04.2012 - 1 Comments
    --> 800x600 Normal 0 21 false false false RO X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 …
  • 16 dintre cele mai bine păstrate secrete ale istoriei
    30.10.2023 - 0 Comments
    În analele istoriei umane, nenumărate povești, mistere și enigme ne-au captat imaginația și ne-au stârnit curiozitatea. Cu toate acestea, în paginile trecutului se ascund secrete care au scăpat de…
  • O lume fără România (VIDEO + slideshow)
    01.06.2012 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CUM AR ARĂTA LUMEA FĂRĂ ROMÂNIA?  CEI MAI CUNOSCUŢI CERCETĂTORI ŞI INGINERI ROMÂNI Pe parcursul îndelungatei sale istorii,…
  • 15 trucuri utile în viața de zi cu zi
    16.08.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. Treceți pe apă rece la sfârșitul dușului pentru a preveni acneea. Apa rece vă închide porii pielii, deci bacteriile nu vor putea…
  • Salar de Uyuni - Oglinda lumii + VIDEO
    30.12.2013 - 2 Comments
    --> SALAR DE UYUNI – OGLINDA LUMII Cu o suprafață de 12.000 km², Salar de Uyuni din Bolivia este o imensă suprafață de sare, considerată una din cele 7 minuni naturale ale lumii.…
  • Pericolele căutării de informații medicale online
    31.10.2023 - 0 Comments
    Căutarea de informații medicale online, să vă diagnosticați sau să vă tratați pe dumneavoastră sau pe cineva pe care îl cunoașteți, se poate dovedi mai costisitor decât credeți. Poate fi o…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *