Actualitatea lui Eminescu

-->

ACTUALITATEA LUI EMINESCU

La 15 iunie, comemorăm trecerea în neființă a poetului Mihai Eminescu, singurul român care a dat numele unei ştiinţe – eminescologia – studiată în 30 de universităţi din 14 țări: SUA, Canada, India, Rusia, UK, Italia, Belgia, Franța, Austria, Germania, Iran, Cuba, Mexic și Ungaria. Dar Eminescu a fost şi va rămâne peste veacuri nu numai ca un poet de geniu, ci şi ca un ziarist de excepție. Din numeroasele sale articole pe teme politice am selectat câteva pasaje de patriotism și curaj civic. Din păcate, multe dintre realitățile politice ale României din vremea lui Eminescu, înfierate în articolele sale, își păstrează și astăzi actualitatea. Iată câteva dintre aceste realități:

Mormântul lui Eminescu din Cimitirul Bellu
 
Istoria își are logica ei: nici un neam nu e condamnat de a suporta în veci un regim vitreg, corupt şi mincinos. Ne temem că aproape e ziua în care simţul conservării fizice, revoltat de maltratările administrative şi fiscale şi de exploatarea excesivă din partea străinilor, va preface poporul nostru într-o unealtă în contra chiar a existenţei statului. (ziarul „Timpul”, 5 decembrie 1882).

Greşealele în politică sunt crime; căci în urma lor suferă milioane de oameni nevinovaţi, se împiedică dezvoltarea unei ţări întregi şi se împiedică, pentru zeci de ani înainte, viitorul ei. (ziarul „Timpul”, 13 februarie 1882).

Sentimentul istoric al naturii intrinseci a statului sau o mână de fier, din nefericire, lipsesc; aşa încât, departe de-a vedea existenţa statului asigurată prin cârma puternică şi prevăzătoare a tot ce poate produce naţia mai viguros, mai onest şi mai inteligent, suntem avizaţi de-a aştepta siguranţa acestei existenţe de la mila sorţii, de la pomana împrejurărilor externe care să postuleze fiinţa statului român ca pe un fel de necesitate internaţională. (ziarul „Timpul”, 31 august 1878).

Elemente străine, îmbătrânite şi sterpe, s-au amestecat în poporul nostru şi joacă comedia patriotismului şi a naţionalismului. Neavând tradiţii, patrie hotărâtă ori naţionalitate hotărâtă, au pus totuşi, mâna pe statul român. Conştiinţa că ele sunt deosebite de neamul românesc nu le-a dispărut încă – ele se privesc ca o oaste biruitoare într-o ţară vrăjmașă. (ziarul „Timpul”, 14 noiembrie 1880).

Străini superpuşi fără nici un cuvânt naţiei româneşti o exploatează cu neomenie, ca orice străin fără păs de ţară şi popor. Acest spectacol al exclusivei stăpâniri a unei rase decăzute şi abia imigrate asupra unui popor istoric şi autohton e o adevărată anomalie, căreia poporul istoric ar trebui să-i puie capăt, dacă ţine la demnitatea şi la onoarea lui. (ziarul „Timpul”, 9 august 1881).

Nu oprim pe nimenea nici de a fi, nici de a se simţi român. Ceea ce contestăm însă, e posibilitatea multora dintre aceştia de a deveni români, deocamdată. Aceasta e opera secolelor. Până ce însă vor fi cum sunt, până ce vor avea instincte de pungăşie şi cocoterie, nu merită a determina viaţa publică a unui popor istoric. Să se moralizeze mai întâi, să-nveţe carte, să-nveţe a iubi adevărul pentru el însuşi şi munca pentru ea însăşi, să devie sinceri, oneşti, cum e neamul românesc, să piarză tertipurile, viclenia şi istericalele fanariote, şi-atunci vor putea fi români adevăraţi. Pân-atunci, ne e scârbă de ei, ne e ruşine c-au uzurpat numele etnic al rasei noastre, al unei rase oneste şi iubitoare de adevăr, care-a putut fi amăgită un moment de asemenea panglicari, căci şi omul cel mai cuminte poate fi amăgit o dată. (ziarul „Timpul”, 17-18 august 1881).

Mizeria materială şi morală a populaţiei, destrăbălarea administraţiei, risipa banului public, corupţia electorală, toate acestea n-au a face cu cutări sau cutări principii de guvernamânt. Oricare ar fi guvernul şi vederile sale supreme, corupţia şi malonestitatea trebuie să lipsească din viaţa publică; oricare ar fi religia politică a unui guvern, ea nu-i dă drept de-a se servi de nulităţi venale, de oameni de nimic, pentru a guverna. (ziarul „Timpul”, 9 decembrie 1882).

Din momentul în care luptele de partid au degenerat în România în lupta pentru existenţa zilnică, din momentul în care mii de interese private sunt legate de finanţe sau de căderea unui partid, nu mai poate fi vorba de neatârnarea politică a diferitelor grupuri care-şi dispută puterea statului. Din momentul în care interesul material de-a ajunge la putere precumpăneşte, o spunem cu părere de rău: lupta egală în ţară şi Parlament nu mai e decât manipularea unor ambiţii personale, a unor apetituri, pe cât de nesăţioase, pe atât de vrednice de condamnat. (ziarul „Timpul”, 19 septembrie 1880).

Peste noapte şi prin surprindere, am admis legiuiri străine, legi străine în toată puterea cuvântului care se substituie, pretutindenea şi pururea, noţiunilor de naţie, ţară, român, om, cetăţean al universului... (ziarul „Timpul”, 13 decembrie 1887).

Clasele productive au dat îndărăt; proprietarii mari şi ţăranii au sărăcit; industria de casă şi meşteşugurile s-au stins cu desăvârşire – iar clasele improductive, proletarii condeiului, cenuşerii, oamenii ce încurcă două buchi pe hârtie şi aspiră a deveni deputaţi şi miniştri, advocaţii, s-au înmulţit peste măsură, dau tonul, conduc opinia publică, fericesc naţia în fiecare zi pe hârtie. (ziarul „Timpul”, 22 februarie 1879).

Un sistem reprezentativ, întins ca o reţea asupra întregii ţări, influenţat însă în mod absolut de guvernul central, şi-a format în fiecare părticică organele sale, sub formă de consilii judeţene, consilii comunale, consilii de instrucţiune, consilii de sus şi de jos, care nici nu ştiu ce să consilieze, nici nu au ce reprezenta decât pe persoanele din care sunt compuse. (ziarul „Timpul” din 27 mai 1879).

Numirile în funcţiuni nu se fac după merit, ci după cum ordonă deputaţii, care, la rândul lor, atârnă de comitetele de politicieni de profesie, din fiece centru de judeţ. Aceste comitete îşi împart toate în familie. Ele creează, din banii judeţelor, burse pentru copiii „patrioţilor” trimişi în străinătate să numere pietrele de pe bulevarde, ele decid a se face drumuri judeţene pe unde „patrioţii” au câte un petec de moşie, încât toată munca publică, fie sub forma de contribuţie, fie sub cea de prestaţiune, se scurge, direct ori indirect, în buzunarul unui „patriot”. (ziarul „Timpul”, 20-21 aprilie 1881).

Rasa determinantă a sorţii acestei ţări nu mai este cea românească, ci străinii românizaţi ieri, alaltăieri, iar autoapărarea împotriva lor e disproporţionat de grea, de vreme ce aceşti oameni au sprijin pe străini, pârghiile care-i ridică sunt aşezate în afară, pe când înlăuntrul n-avem decât poporul nostru propriu, scăzând numeric şi fără o conştiinţă limpede de ceea ce trebuie să facă. (ziarul „Timpul”, 1 aprilie şi 29 iulie 1881).

Oameni care au comis crime grave rămân somităţi, se plimbă pe stradă și ocupă funcţiuni înalte, în loc de a-şi petrece viaţa la puşcărie. (ziarul „Timpul”, 3 mai 1879).

Poporul a pierdut de mult încrederea că lucrurile se pot schimba în bine şi, cu acel fatalism al raselor nefericite, duce nepăsător greul unei vieţi fără bucurie şi fără tihnă. (ziarul „Timpul”, 31 august 1878).

Populaţia autohtonă scade şi sărăceşte; cărţi nu se citesc; pătura dominantă, superpusă rasei române, n-are nici sete de cunoştinţi, nici capacitate de a pricepe adevărul. Dacă acest sediment învaţă, o face de silă, gonind după o funcţie. Încolo, leagă cartea de gard. Şi pentru a avea o funcţie trebuie să fii înrudit cu ei. (ziarul „Timpul”, 30 iulie 1881).

Mita e-n stare să pătrunză orişiunde în ţara aceasta, pentru mită capetele cele mai de sus ale administraţiei vând sângele şi averea unei generaţii. (ziarul „Timpul”, 18 aprilie 1879).

Partidele, la noi, nu sunt partide de principii, ci de interese personale. Cauza acestei organizări stricte e interesul bănesc, nu comunitatea de idei, organizare egală cu aceea a partidelor ilustre Mafia şi Camorra, care miroase de departe a puşcărie. (ziarul „Timpul”, 27 aprilie 1879).

Trădătorii devin oameni mari şi respectaţi, bârfitorii de cafenele, ignoranţii şi proştii, administratori ai statului român. (ziarul „Timpul”, 15 mai 1879).

Statul a devenit, din partea unei societăţi de esploatare, obiectul unei spoliaţiuni continue şi aceşti oameni nu urcă scările ierarhiei sociale prin muncă şi merit, ci prin abuzul culpabil al puterii politice, câştigate prin frustrarea statului cu sume însemnate. Aceşti dezmoşteniţi, departe de a-şi câştiga o moştenire proprie pe Pământ pe singura cale a muncii onorabile, fură moştenirea altora, alterează mersul natural al societăţii, se substituie, prin vicleşug şi apucături, meritului adevărat al muncii adevărate, sunt o reeditare în formă politică, a hoţilor de codru, instituind codri guvernamentali şi parlamentari. (ziarul „Timpul”, 17 august 1882).

Acela care cutează a se revolta faţă de această stare de lucruri, acela care îndrăzneşte să arate că formele poleite învelesc un trup putred, că „progresul” nostru ne duce la pierzare, că elementele sănătoase trebuie să se conjure şi să facă o luptă supremă pentru mântuirea acestei ţări, este denunţat opiniei publice de către negustorii de principii liberal-umanitare ca barbar, ca antinaţional, ca reacţionar. (ziarul „Timpul”, 23 iunie 1879).

Vom „avea de-acum înainte dominaţia banului internaţional, o domnie străină, impusă de străini; libertatea de muncă şi tranzacţiuni; teoria de luptă pe picior în aparenţă legal, în realitate inegal. Şi în această luptă nu învinge cine-i tare, nobil sau eroic; învinge cel pentru care orice mijloc de câştig e bun, cel fără scrupul faţă de concetăţenii săi, cel pentru care orice apărare a muncii e o piedică pe care va tinde a o răsturna, pe cale legiuită sau piezişă. (ziarul „Timpul”, 20 februarie 1879)

La noi mizeria e produsă, în mod artificial, prin introducerea unei organizaţii şi a unor legi străine, nepotrivite cu stadiul de dezvoltare economică a ţării, organizaţie care costă prea scump şi nu produce nimic. (ziarul „Timpul”, 18 iunie 1881).

Trebuie ca toţi să ne dăm seama de cauzele ce tulbură societatea, de elementele ce împiedică redobândirea echilibrului pierdut şi să le combatem cu curaj şi stăruinţă. Dintr-un principiu tutelar, principiul egalităţii înaintea legii, s-a făcut o armă de război între clase; toate condiţiile sociale s-au surpat şi s-au amestecat într-un fel de promiscuitate; spiritul public a luat o direcţie periculoasă; tradiţiile ţării s-au uitat cu totul; o clasă nouă, guvernantă, s-a ridicat, fără tradiţii şi fără autoritate, încât ţara cea mare, temeiul şi baza naţionalităţii noastre, nu-şi găseşte conştiinţa raporturilor politice cu cei ce o guvernează. Drepturile politice au devenit un instrument de ambiţiune, de îndestulare a intereselor particulare; în locul sentimentului public dezinteresat avem pasiuni politice, în loc de opţiuni avem rivalităţi de ambiţii; toleranţa pentru toate interesele cele mai vulgare şi cele mai de jos este morala ce distinge astăzi lumea politică de la noi. (ziarul „Timpul”, 4 ianuarie 1881).

Sursa: „Eminescu interzis - Gândirea politică”, Ed. Criterion, 2008
-->

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

POSTĂRI ALEATORII

  • 10 fapte despre cumpărăturile online care vă vor ajuta să fiți mai atenți la fiecare achiziție
    17.08.2023 - 0 Comments
    Când a fost ultima dată când ați cumpărat ceva online? Să recunoaștem - cumpărăturile online sunt foarte convenabile. Nu mai trebuie să așteptați la coadă, nu mai plătiți benzină și nu mai trebuie să…
  • Conspirația universitară - documentar (RO)
    19.06.2012 - 0 Comments
    -->  CONSPIRAȚIA UNIVERSITARĂ Înainte de vizionarea documentarului, vă propunem să citiți discursul de absolvire al unei şefe de promoţie din Statele Unite, pe nume…
  • Unde, când, cum și cât trebuie să mâncăm
    09.01.2015 - 2 Comments
    UNDE, CÂND, CUM ȘI CÂT TREBUIE SĂ MÂNCĂM Atitudinea omului în fața actului nutrițional, adică felul în care ne comportăm la masă, este cât se poate de individualizată, constituind rezultatul…
  • Intoleranța la lapte
    25.04.2015 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); INTOLERANŢA LA LAPTE  – CE SPUN VECHILE SISTEME MEDICALE – Dr. Gabriele Feyerer, Austria Articol apărut în Raum & Zeit, nr.…
  • Embrion de dinozaur excelent conservat, descoperit într-un ou fosilizat + FOTO + VIDEO
    18.01.2022 - 0 Comments
    Un embrion de dinozaur excelent conservat a fost descoperit într-un ou fosilizat.Specimenul a fost găsit în Ganzhou, în sudul Chinei, și este unul dintre cei mai complecși embrioni de dinozaur…
  • Dan Puric despre invidie
    27.07.2012 - 7 Comments
    --> INVIDIA  Dan Puric Într-o zi, vecinul nostru de bloc și-a luat un aparat de aer condiționat. Era un zăduf îngrozitor, dar noi n-aveam aparat de aer condiționat și nici…
  • Cum să ne preparăm singuri DETOXICOLON
    14.10.2012 - 6 Comments
    --> CUM SĂ NE PREPARĂM SINGURI DETOXICOLON Am remarcat cu toții că, de ceva timp, pe toate site-urile și în toate emisiunile TV despre sănătate, cuvântul de ordine este „detoxifierea”.…
  • 12 povești emoționante care arată adevăratul suflet al animalelor
    02.06.2023 - 0 Comments
    Oamenii simt o legătură deosebită cu animalele lor de companie, iar aceste povești emoționante dovedesc că animalele au suflet, la fel ca și noi. Singura dovadă de care aveți nevoie că animalele au…
  • Porumbul ne ajută să trăim mai mult
    29.03.2012 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PORUMBUL NE AJUTĂ SĂ TRĂIM MAI MULT Porumbul este parte constantă a hranei noastre, fie că preparăm mămăligă, folosim boabele în…
  • Cele mai bune citate ale lui Zlatan Ibrahimović la momentul retragerii din fotbal, la 41 de ani
    06.06.2023 - 0 Comments
    Zlatan Ibrahimovic: o forță impunătoare de îndrăzneală și strălucire, un virtuoz al fotbalului ca nimeni altul. Cu un stil enigmatic care atrage atenția, este o întruchipare vie a unei carisme mai…
  • Încălzirea globală - un subiect controversat + documentare (RO)
    25.05.2012 - 1 Comments
    --> MAREA ÎNȘELĂTORIE A ÎNCĂLZIRII GLOBALE De câtăva vreme, omenirea trăiește sub spectrul sfârșitului lumii, psihoză indusă de unii oameni de știință, susținuți financiar de…
  • De ce a ales prizonierul pâinea în loc de cheie?
    12.08.2023 - 0 Comments
    Dacă aveți răspunsul, vă puteți numi filozof. Era în poziția de a pleca, dar în schimb a ales să nu o facă.În binecunoscuta fabulă "Prizonierul și pâinea", un prizonier este închis singur într-o…
  • Ciorile sunt atât de inteligente încât par să înțeleagă conceptul de valoare a uneltelor
    26.12.2021 - 0 Comments
    Un nou studiu a demonstrat că ciorile pot atribui valoare uneltelor lor, la fel ca și noi.„Mulți dintre noi ne vom agita în legătură cu un telefon nou-nouț, asigurându-ne că nu se zgârie, nu cade sau…
  • 22 de fapte despre mâncăruri care sunt 100% adevărate + FOTO
    27.06.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. Cei mai gustoși cartofi prăjiți sunt ultimii de la fundul pungii. 2. Și dacă rupi mai întâi colțurile unui biscuit, îl face să aibă…
  • 40 de fapte uimitoare necunoscute despre pisici (FOTO + VIDEO)
    16.06.2017 - 0 Comments
    Știați că un fizician și-a numit pisica co-autor a lucrării sale pentru că a scris peste tot în document „noi” în loc de „eu” și i-a fost lene să-l modifice? De asemenea, fie că credeți sau nu,…
  • Semnele zodiacale și noi + eBook
    21.05.2012 - 0 Comments
    --> SEMNELE ZODIACALE ȘI NOI Semnele zodiacale sunt zone distincte din zodiac, care influențează viața pe Pământ. Zodiacul este o centură circulară, ce înconjoară întreg sistemul…
  • Un măr căzut din pom înaintea lui Newton
    19.03.2017 - 5 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); UN MĂR CĂZUT DIN POM ÎNAINTEA LUI NEWTON CINE A FORMULAT PRIMUL LEGEA ATRACȚIEI UNIVERSALE? India este cunoscută ca o țară care-și…
  • Actualitatea lui Eminescu
    15.06.2014 - 1 Comments
    --> ACTUALITATEA LUI EMINESCU La 15 iunie, comemorăm trecerea în neființă a poetului Mihai Eminescu, singurul român care a dat numele unei ştiinţe – eminescologia – studiată în 30…
  • Am fost șocat să descopăr că aceste 16 alimente și produse cotidiene NU SUNT VEGANE!
    13.05.2023 - 0 Comments
    Nu mă refer aici doar la mâncare.Pentru majoritatea veganilor, renunțarea la carne și la produsele de origine animală reprezintă inițial o schimbare de dietă. Care, mai târziu, se extinde la…
  • Puterea subconștientului tău + documentar (RO)
    19.10.2016 - 3 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PUTEREA SUBCONȘTIENTULUI TĂU Omule, tu faci minuni fără să știi și nu cunoști puterea formidabilă a gândirii tale. Să știi că tot ce…
  • Contraindicații ale unor plante, alimente și terapii naturiste
    22.03.2012 - 0 Comments
    --> CONTRAINDICAŢII ALE UNOR PLANTE,  ALIMENTE ŞI TERAPII NATURISTE Ca orice medicament, şi plantele medicinale luate în exces au efecte secundare şi contraindicaţii. Comparativ…
  • Imunizarea prin vaccinare + documentar (RO)
    24.01.2016 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); IMUNIZAREA PRIN VACCINARE – O BOMBĂ CU EFECT ÎNTÂRZIAT – Vaccinările în masă reprezintă, prin inutilitatea lor, cea mai mare…
  • Istoria mirodeniilor
    10.02.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ISTORIA MIRODENIILOR Mirodeniile sunt acele substanţe care îmbunătăţesc calitatea preparatelor alimentare şi care, de milenii, continuă…
  • Cum să faci o măsuță de cafea dintr-o ușă veche
    03.06.2015 - 1 Comments
    Iată o idee genială pentru cei care își schimbă ușile vechi din apartament! Cum se confecționează: Măsurați lungimea totală, care ar trebui să fie de aprox. 200 cm. Tăiați câte 38 cm din fiecare…
  • Meritocrația (eBook)
    18.06.2013 - 2 Comments
    --> MERITOCRAȚIA Primo Laurențiu Despre Primo Laurențiu am aflat absolut întâmplător, într-o zi când cercetam Internetul în cu totul alt scop. A scris o carte care a făcut furori,…
  • De ce nu funcționează dietele de slăbit + VIDEO
    11.02.2014 - 1 Comments
    --> DE CE NU FUNCȚIONEAZĂ DIETELE DE SLĂBITRaymond Francis O epidemie de obezitate catastrofală a cuprins America. Peste două treimi dintre americani sunt supraponderali. Și nu e vorba de…
  • Orice cancer se poate vindeca între 2 și 16 săptămâni + VIDEO
    01.06.2013 - 78 Comments
    --> ORICE CANCER SE POATE VINDECA ÎNTRE 2 ȘI 16 SĂPTĂMÂNI Leonard Coldwell este un medic cunoscut pentru succesele lui în vindecarea…
  • 25 de invenții cu adevărat folositoare
    23.02.2016 - 0 Comments
    Se spune că necesitatea este mama invenției, și în timp ce s-ar putea să nu fie cazul pentru fiecare invenție în parte, majoritatea acestor invenții se dovedesc a fi utile. Cine știe? Una dintre…
  • Vampirismul energetic
    11.04.2012 - 1 Comments
    --> VAMPIRISMUL ENERGETIC Atât noi, cât şi ceilalţi putem întreţine sau lua rolul de „vampiri”. Vampirismul este o „boală” care produce leziuni într-unul din corpurile energetice –…
  • Tăblițele cerate de la Roșia Montană + documentar
    01.09.2013 - 1 Comments
    --> TĂBLIȚELE CERATE DE LA ROȘIA MONTANĂ De 16 ani încoace, un lobby deosebit de agresiv, precum și presiuni politice din afara țării încearcă să forțeze autoritățile statului român…
  • Povestea lui Tommy - câinele care își așteaptă stăpâna în biserică
    27.11.2013 - 3 Comments
    --> POVESTEA LUI TOMMY CÂINELE CARE ÎȘI AȘTEAPTĂ STĂPÂNA ÎN BISERICĂ Povestea lui Tommy, un ciobănesc german în vârstă de 7 ani, a impresionat o lume întreagă, pe Facebook fiind…
  • Ce au copiat creștinii din mitologia păgână + documentare (RO)
    27.06.2016 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CE AU COPIAT CREŞTINII DIN MITOLOGIA PĂGÂNĂ Nu-l poți convinge de nimic pe un credincios, pentru că credința lui nu se bazează pe…
  • Omul nu a fost niciodată primitiv + documentar (RO)
    11.07.2016 - 5 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); OMUL NU A FOST NICIODATĂ PRIMITIV Un om care judecă nu va reuși niciodată să accepte ideea că arhitectura antică, de o perfecțiune ce…
  • Pepenele roșu - un aliment extrem de sănătos + VIDEO
    27.06.2013 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PEPENELE ROȘU UN ALIMENT EXTREM DE SĂNĂTOS Dr. Călin Mărginean Ei bine,…
  • Cum ne îmbolnăvesc emoțiile negative + documentar (RO)
    19.07.2012 - 0 Comments
    --> CUM NE ÎMBOLNĂVESC EMOȚIILE NEGATIVE Despre legătura dintre psihic și somatic s-a scris foarte mult; se cunosc în medicină acele boli numite psihosomatice, adică declanșate și…
  • Legile morale și politice ale lui Pitagora + VIDEO
    26.01.2016 - 5 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); LEGILE MORALE ȘI POLITICE ALE LUI PITAGORA Pitagora (cca 580-495 î.e.n.) a fost un filozof și matematician grec, originar din insula…
  • 8 locuri sacre pentru călătorul spiritual + FOTO
    03.12.2021 - 0 Comments
    Se știe faptul că a călători este benefic pentru suflet, dar există anumite locuri din lume care au o semnificație spirituală mai mare decât altele. Dacă vrei să te întorci din aventurile tale cu…
  • 30 de idei creative de acoperire a tatuajelor care arată că un tatuaj urât nu este sfârșitul lumii + FOTO
    13.05.2023 - 0 Comments
    Tatuajele au fost un accesoriu vestimentar foarte influent în societatea modernă. Nu mai este o formă de artă care să rămână în subteran. Este acum o formă de artă acceptată și foarte mulți oameni…
  • 50 de oameni împărtășesc semnele care i-au făcut să-și dea seama că au fost crescuți de părinți toxici
    17.10.2022 - 0 Comments
    Nu este neobișnuit să ai o relație mai mult sau mai puțin complicată cu părinții tăi. La urma urmei, ei sunt oameni la fel ca și tine, navigând prin aceleași sentimente și emoții complexe. Cu toate…
  • România - țara minunilor...
    01.05.2012 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); --> ROMÂNIA - ŢARA MINUNILOR Cele 7 minuni ale comunismului românesc 1. Toată lumea avea de lucru. 2. Deși toată lumea…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *