10 fapte fascinante despre orașul antic Pompei

După erupția Muntelui Vezuviu din 24 august 79, întregul oraș Pompei din Golful Napoli a fost îngropat și uitat până la mijlocul secolului al XVIII-lea. Astăzi, Pompeiul este unul dintre cele mai emblematice situri arheologice și ocupă un loc special în imaginația publicului larg.

În momentul în care gazele vulcanice și cenușa au ajuns la Pompei și i-au pecetluit soarta, orașul a fost "oprit" în timp. Când situl a fost redescoperit, a devenit evidentă starea sa excelentă de conservare. În ceea ce privește volumul de date arheologice detaliate, niciun alt sit nu poate rivaliza cu Pompei.

Această listă conține 10 fapte interesante despre acest sit bogat, care, sperăm, vor permite cititorilor să recreeze în mintea lor câteva detalii fascinante ale acestui incredibil oraș antic.

10. Bordeluri


Săpăturile de la Pompei au identificat aproximativ 25 de clădiri în care se practica prostituția. Majoritatea acestor locuri erau compuse dintr-o singură cameră, dar există o clădire cunoscută sub numele de lupanar (lupa în latină înseamnă lupă și este un termen argotic pentru prostituată) care era destul de mare și foarte bine organizată.

Lupanarul are două niveluri cu cinci camere pe fiecare dintre ele. Arheologii cred că această clădire a funcționat ca un bordel încă de la început. Interiorul este decorat cu picturi erotice care urmăreau să declanșeze imaginația clienților.

Pe baza studiilor privind numele prostituatelor păstrate în graffiti, se crede că acestea erau sclave, majoritatea dintre ele fiind fie grecești, fie orientale. Onorariul pe care îl percepeau era relativ rezonabil: Era echivalentul a câteva pahare de vin.

9. Graffiti, anunțuri electorale și panouri


Pompeiul păstrează încă un număr mare de graffiti și picturi murale, ceea ce ne oferă o ocazie rară de a citi direct cuvintele și gândurile societății romane antice. Natura acestor inscripții este largă, de la mesaje private la diverse comunicări, cum ar fi anunțuri electorale. Iată câteva exemple:

"Nu-mi pasă de sarcina ta, Salvilla; o disprețuiesc." [mesaj privat]

"Dacă ai de gând să te bați, ieși afară!" [scris pe peretele unei taverne]

"Trupa de gladiatori a lui Aulus Suettius Certus va lupta la Pompei pe 31 mai. Va fi o vânătoare și vor fi montate copertine." [reclamă]

"Perete, mă mir că nu ai căzut în ruine, din moment ce porți mâzgăliturile plictisitoare ale atâtor scriitori." [găsit la patru pereți diferiți]

"Myrtis, sugi bine." [găsit la un bordel]

Există, de asemenea, o serie de anunțuri electorale, de obicei pictate pe pereți în locații centrale și în zone aglomerate pentru a le maximiza expunerea. Nu toate acestea au fost favorabile candidaților. Ironia amară era practicată frecvent:

"Toți băutorii târzii vă cer să-l alegeți pe Marcus Cerrinius Vatia ca magistrat al orașului."

"Hoții mărunți vă cer să-l alegeți pe Vatia ca magistrat al orașului."

8. Ocupații timpurii


Deși Pompeiul este identificat ca fiind un oraș roman, arheologii au motive întemeiate să creadă că locul a fost ocupat anterior de greci. Cele mai vechi rămășițe arhitecturale ale orașului, datate în secolul al VI-lea î.Hr. sunt fragmente ale unui templu grecesc doric.

Acest lucru este în concordanță cu faptul că, în secolul al VI-lea î.Hr., în zona de coastă în care se află Pompei existau mai multe așezări de avanposturi grecești. Pompeiul a devenit parte a lumii romane câteva secole mai târziu.

Există și dovezi ale unei ocupații anterioare, dar în ceea ce privește rămășițele arhitecturale, grecii par să fie primul grup care a reușit să ridice clădiri care sunt încă identificabile astăzi. Coloniștii inițiali, oricare ar fi fost ei, nu și-au dat seama că terenul pe care îl ocupau fusese format în urma unei erupții anterioare a Vezuviului.

Fertilitatea impresionantă a solului era de fapt rezultatul materialului vulcanic depus de activitatea Vezuviului. Ar fi interesant de știut câte comunități înainte de Pompei au avut aceeași soartă violentă.

7. Avertizarea de erupție


Cei mai mulți dintre noi au auzit despre erupția devastatoare care a îngropat Pompeiul, dar este mai puțin cunoscut faptul că Pompeiul a primit câteva avertismente timpurii cu privire la dezastrul care urma să se producă. În anul 62 d.Hr., Pompeiul a fost grav avariat de un cutremur.

Locuitorii săi nu au știut care a fost motivul, dar noi știm: Șocul a fost rezultatul unei coloane de magmă care se deplasa sub Muntele Vezuviu. În anii de dinaintea erupției, Pompeiul a fost afectat de cutremure minore destul de des. Vezuviul era pe cale să se trezească.

6. O relatare vie de primă mână


Pliniu cel Tânăr a asistat la erupție de la o distanță sigură și a scris ceea ce a văzut, lăsându-ne o înregistrare valoroasă și cu adevărat vie a erupției care a îngropat Pompeiul. Pliniu era cazat la Misenum, un oraș situat în Golful Napoli, în partea opusă Pompeiului.

Potrivit relatării sale, nori cu forme ciudate deasupra locației Pompeiului i-au atras atenția în dimineața devreme de 24 august 79. Pliniu a descris norul ca pe o umbrelă cu aspect de pin, cu un trunchi lung și vertical și un vârf plat. Relatarea sa susține că a simțit o serie de cutremure în timpul nopții.

În zorii zilei de 25 august, a părăsit vila în care locuia, de teamă că aceasta s-ar putea prăbuși. De asemenea, el a văzut cum marea a fost aspirată de pe țărm ca urmare a unui alt cutremur puternic, "lăsând creaturi marine blocate pe nisipul uscat."

Apele au revenit la țărm după un timp. Mai târziu, vântul s-a schimbat și a adus norul vulcanic deasupra Misenumului și a lăsat orașul în întuneric.

5. Puterea erupției


Este bine cunoscut faptul că erupția Muntelui Vezuviu, care a distrus orașul Pompei, a avut o forță cataclismică, dar cât de puternică a fost această forță mai exact? La astfel de întrebări nu este niciodată ușor de răspuns. Tot ce putem face cel mai bine este să formulăm presupuneri educate. Cea mai bună estimare în acest caz susține că erupțiile au avut o forță de 500 de ori mai mare decât cea a bombei atomice lansate asupra orașului Hiroshima.

Puterea devastatoare a Muntelui Vezuviu a fost considerată proverbială de către unii oameni. Marțial, un poet roman antic, a scris: "Totul în jurul Vezuviului zace scufundat în flăcări și cenușă jalnică; nici măcar zeii de sus nu și-ar dori să aibă atâta putere". (Epigrame 4.44.7-8)

4. Victimele


Numărătoarea cadavrelor de la Pompei ne dă o cifră de 1.000 până la 1.500 de victime. Deoarece primele săpături au fost slab înregistrate, această cifră nu este fiabilă. Dacă adăugăm cadavrele neînregistrate plus cele care urmează să fie descoperite în zonele neexcavate din Pompei, numărul estimat al victimelor se ridică la aproximativ 2.500.

Numărul persoanelor care au fugit în timpul erupției este imposibil de cunoscut. Aceasta înseamnă că numărul estimat de cadavre, deși este o informație revelatoare, are un rol foarte puțin sau deloc util în stabilirea populației totale a Pompeiului.

3. Urmările erupției


Unele detalii despre succesiunea de evenimente care au urmat erupției ne sunt disponibile datorită cercetărilor geologice recente. După ce Muntele Vezuviu s-a trezit la 24 august 79, un nor gros de cenușă vulcanică s-a îndreptat spre Pompei, depunând un strat de cenușă și resturi deasupra străzilor și clădirilor.

În timp ce cenușa și reziduurile vulcanice continuau să cadă peste Pompei, unele dintre clădiri și structuri au început să cedeze. Acestea au început să se prăbușească pe măsură ce greutatea materialului vulcanic acumulat devenea din ce în ce mai mare. În acest moment, stratul de cenușă ar fi putut avea o grosime de aproximativ 2,8 metri. Locuitorii din Pompei au putut simți, de asemenea, unele cutremure intense ale pământului, iar arderea versantului Vezuviului trebuie să fi fost vizibilă.

Pe 25 august, probabil în jurul orei 7:30, un flux piroclastic a ajuns la Pompei, distrugând vilele din afara zidurilor orașului. Un al doilea val de gaze și roci fierbinți vulcanice care se deplasează cu 100 de kilometri pe oră a ajuns la Pompei ceva mai târziu, de data aceasta depășind zidurile orașului și ucigând toate ființele vii din oraș.

Au urmat alte câteva valuri. Când totul s-a terminat, Pompeiul a fost îngropat sub 5 metri de material vulcanic. Doar vârfurile celor mai înalte clădiri erau vizibile.

2. Redescoperirea accidentală


Pompeiul a fost redescoperit accidental în 1594, în timpul săpării unui canal de apă. Din pură întâmplare, muncitorii au descoperit ziduri acoperite cu fresce și o inscripție care conținea numele orașului.

La acea vreme, numele Pompei a fost interpretat ca o referire la Pompei cel Mare, un renumit comandant militar roman care a trăit în secolul I î.Hr. Ca urmare a acestei erori, rămășițele descoperite au fost inițial interpretate greșit ca fiind fragmente ale unei vile mari care (se presupune) că ar fi aparținut lui Pompei cel Mare.

1. Ghipsuri conservate


Când arheologul italian Giuseppe Fiorelli a preluat controlul săpăturilor de la Pompei în 1863, a observat apariția regulată a unor spații goale ocazionale în straturile de cenușă vulcanică. Mărimea și forma acestor spații goale erau în concordanță cu mărimea și forma corpurilor umane.

S-a realizat atunci că golurile erau rezultatul unor corpuri umane care se descompuseseră, lăsând în urmă un indiciu în cenușă. Fiorelli a făcut un pas mai departe și, până în 1870, a dezvoltat o tehnică care îi permitea să recupereze forma cadavrelor prin injectarea de ipsos în cavități.

Golurile au acționat ca o matriță, iar produsul final a fost un mulaj din ipsos care a recreat forma victimelor cu o precizie uimitoare. Această tehnică a fost îmbunătățită ulterior prin utilizarea unei fibre de sticlă transparente în locul ipsosului.

Fibra de sticlă are un avantaj: Rămășițele din cavități (de exemplu, oase și diverse artefacte) sunt păstrate în interiorul mulajului și sunt vizibile. Sute de mulaje din ipsos pot fi văzute astăzi atât la ruinele din Pompei, cât și la Muzeul Arheologic din Napoli.

Sursa: https://listverse.com/

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

  • Pașapoartele de-a lungul timpului: De la „scrisori de siguranță” la documente digitale
    16.12.2023 - 0 Comments
    Explorarea teritoriilor străine pentru a întâlni țări noi, culturi diverse și limbi necunoscute este o pasiune universală. Călătoriile sunt o activitate plăcută care ne extinde constant…
  • 10 fapte despre pisica Manul, cea mai expresivă pisică din lume + FOTO
    12.08.2023 - 0 Comments
    Pisicile manul sunt o specie de pisică sălbatică aproape amenințată cu dispariția, care trăiește în pajiștile și stepele montane din Asia Centrală. Cunoscute mai degrabă sub numele de pisicile lui…
  • Amigdalina - un leac pentru cancer + documentar (RO)
    12.07.2012 - 0 Comments
    --> AMIGDALINA, UN LEAC PENTRU CANCER BLOCAT DE MAGNAŢII DIN INDUSTRIA FARMACEUTICĂ Un documentar realizat în urmă cu aproape 40 de ani prezintă o ipoteză uluitoare, potrivit căreia…
  • Socul - farmacia familiei
    01.04.2012 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SOCUL – farmacia familiei Sunt foarte rare plantele din natură la care toate părțile (flori, fructe, frunze, scoarţă, rădăcini)…
  • Pietrele îndrumătoare din Georgia
    26.02.2017 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PIETRELE ÎNDRUMĂTOARE DIN GEORGIA Ghidul de piatră din Georgia este un monument enigmatic din granit, situat în regiunea Elberton,…
  • 22 ALEGERI DE DESIGN NEFERICITE (FOTO)
    05.05.2018 - 0 Comments
    1. Această faianță distinctă 2. Acest dar generos 3. Acest covor care pare că ar fi infestat de furnici 4. Telescaun cu „beneficii” 5. Liftul spânzuraților 6. Noua abilitate…
  • Ungaria Mare nu a existat + documentar
    15.03.2014 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); UNGARIA MARE NU A EXISTAT Prof.univ.dr. ION COJA preşedintele Uniunii Vatra Românească – Filiala Bucureşti şi al Ligii pentru…
  • Dușmanul dușmanului meu - Klaus Barbie - documentar (RO)
    26.05.2012 - 0 Comments
    --> DUȘMANUL DUȘMANULUI MEU   - Klaus Barbie - Nikolaus „Klaus” Barbie (1913-1991) a fost unul dintre cei mai cruzi torționari naziști. Ca şef al Gestapoului din Lyon, Franţa…
  • Capra - cel mai rentabil animal domestic
    13.03.2015 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CAPRA – CEL MAI RENTABIL ANIMAL DOMESTIC În gospodăriile țărănești, capra domestică (Capra hircus) este o prezență obișnuită. Este ușor…
  • Rețete culinare - Prăjitură cu mere „Nuți”
    08.04.2012 - 0 Comments
    PRĂJITURĂ CU MERE „NUȚI”  Ingrediente - 6 ouă - 2 pahare zahăr tos - 1 1/2 ceaşca ulei - 2 pahare făină - 20 nuci - 8 mere rase - 1 linguriţă scorţişoară - 1 praf de…
  • Ce bem și ce mâncăm de la magazin
    04.04.2012 - 0 Comments
    --> CE SUNT ADITIVII ALIMENTARI?  Cel mai important factor în menţinerea sănătăţii este alimentaţia, ea fiind furnizorul de materie şi energie pentru buna dezvoltare şi funcţionare…
  • Dr. Călin Mărginean - Cancerul, fatalitate sau vină personală? + documentar (RO)
    10.10.2012 - 3 Comments
    --> Normal 0 21 false false false RO X-NONE X-NONE …
  • 15 fapte întortocheate despre Cubul Rubik + VIDEO
    06.05.2024 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Numiți „jucărie” pe propriul risc puzzle-ul Cubul Rubik cu șase fețe: Ernő Rubik, ungurul care l-a inventat în 1974, preferă să…
  • Cele mai neobișnuite monede din lume
    03.05.2012 - 1 Comments
    --> CELE MAI NEOBIȘNUITE MONEDE DIN LUME Forma general acceptată a monedelor lumii este cea circulară, dar cine spune că nu pot fi și altfel? În fapt, există numeroase state care,…
  • FED - Banca Federală a SUA + documentare (RO)
    15.07.2012 - 0 Comments
    --> STATELE UNITE AU DECLASIFICAT O SCRISOARE  A LUI MUGUR ISĂRESCU CĂTRE BANCA FEDERALĂ O scrisoare adresată de Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României,…
  • Pătrunjelul - sănătatea din farfurie
    28.03.2012 - 1 Comments
    --> PĂTRUNJELUL – sănătatea din farfurie Dacă ai sistemul imunitar slăbit, n-ai poftă de mâncare eşti răcit sau ai probleme digestive, poţi încerca o cură cu pătrunjel. Planta este un…
  • TOP 10 ORAȘE PE CARE SĂ LE VIZITEZI ÎN 2018
    06.05.2018 - 0 Comments
    1. Sevilia, Spania În ultimii 10 ani, Sevilia s-a transformat în totalitate. Cândva o metropolă congestionată de trafic, odihnindu-se pe laurii săi istorici, Sevilia a înflorit într-un oraș al…
  • Incredibilele sate ale Indiei + VIDEO
    09.06.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); INCREDIBILELE SATE ALE INDIEI India este a șaptea țară ca mărime din lume. Cei peste un miliard de locuitori ai săi sunt împărţiţi în…
  • Rețete culinare - Alivenci
    07.04.2012 - 0 Comments
    ALIVENCI   750 gr. brânză de vaci 6 linguri smântână proaspătă + 150 gr. pentru garnitură 6 ouă 2 linguri pline făină de grâu 2 linguri pline mălai Cuptorul încălzit la mediu…
  • Deconspirarea francmasoneriei + documentar (RO)
    21.08.2012 - 0 Comments
    --> DECONSPIRAREA FRANCMASONERIEI Speculând impactului deosebit de mare pe care televiziunea îl are asupra marilor mase de oameni, francmasoneria foloseşte emisiunile TV (abil şi…
  • Enigmele de la Cernobîl și Fukushima + documentare (RO)
    11.03.2014 - 2 Comments
    --> ENIGMELE DE LA CERNOBÎL ȘI FUKUSHIMA Multe enigme legate de catastrofa de la Cernobîl din 26 aprilie 1986 au rămas şi astăzi neexplicate. Profesorul Georges Lochak, preşedinte al…
  • 20 dintre cele mai nebunești întrebări pe care oamenii le pun pe Google + VIDEO
    09.08.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. Sunt însărcinată? - căutări lunare: 90500 - se pare că Google a înlocuit testul de sarcină pentru mai bine de 90000 de femei în…
  • 8 locuri sacre pentru călătorul spiritual + FOTO
    03.12.2021 - 0 Comments
    Se știe faptul că a călători este benefic pentru suflet, dar există anumite locuri din lume care au o semnificație spirituală mai mare decât altele. Dacă vrei să te întorci din aventurile tale cu…
  • Găinile și vulturul
    06.05.2012 - 0 Comments
    --> GĂINILE ŞI VULTURUL Într-o zi, plimbându-se prin pădure, un om găsi un pui de vultur de-abia ieşit din găoace. Dându-şi seama că dacă l-ar lăsa acolo, singur şi părăsit, l-ar…
  • Fabergé - faimosul bijutier rus + slideshow
    30.05.2012 - 0 Comments
    --> FABERGÉ ȘI CELE MAI SCUMPE OUĂ DIN LUME Creat de Peter Carl Fabergé în anul 1902, oul Fabergé Rothschild a fost vândut la o licitaţie organizată în 2007 cu suma-record de 18,5…
  • Bitterul suedez – un remediu natural universal
    27.05.2012 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); BITTERUL SUEDEZ - UN REMEDIU NATURAL UNIVERSAL Prezentare generală Cu toţii am auzit de beneficiile bitterului suedez, un tratament…
  • 16 fapte surprinzătoare despre inima ta
    01.05.2023 - 0 Comments
    Inima ta te face să mergi mai departe în fiecare zi, fără să i se ceară acest lucru. Continuă să citești pentru a afla 16 fapte interesante despre inima ta și sistemul cardiovascular.1. Inima ta…
  • Totul despre banane + VIDEO
    17.06.2014 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); TOTUL DESPRE BANANE Cremoase, dulci și cu un gust minunat, bananele au și calitatea excepțională de a crește tot timpul anului.…
  • 6 moduri de a alege coada cea mai rapidă de la casa de marcat
    19.11.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); De ce toate celelalte cozi de la casele de marcat se mișcă mai repede decât coada la care stai tu? În noua sa carte „Why Does The…
  • Efectul de piramidă + VIDEO
    29.04.2012 - 1 Comments
    --> EFECTUL DE PIRAMIDĂ „Totul se teme de timp, iar timpul se teme de piramidă” Mistere, curiozități, povești și legende, studii științifice și mai puțin științifice, supoziții…
  • 20 cele mai înfricoșătoare rase de câini - Cei mai buni câini pentru a ține la distanță intrușii!
    08.01.2023 - 0 Comments
    Oamenii își iau câini din mai multe motive, dar mai ales ca tovarăși de familie și animale de companie. Este un fapt acceptat faptul că a avea un câine în casă este bun pentru sănătatea mentală.…
  • Adevăratele cauze ale tensiunii arteriale
    13.05.2014 - 10 Comments
    --> ADEVĂRATELE CAUZE ALE TENSIUNII ARTERIALE Deși hipertensiunea arterială este una dintre cele mai răspândite boli și una dintre cauzele majore de deces din „lumea civilizată”, nici…
  • Rozmarinul - energie și optimism
    30.03.2012 - 0 Comments
    -->   ROZMARINUL - ENERGIE ȘI OPTIMISM Datorită efectului de stimulare a corticosuprarenalelor, rozmarinul este considerat un elixir al tinereţii. El fortifică…
  • Diabetul nu e, practic, o boală! + VIDEO
    06.06.2016 - 7 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); DIABETUL NU E, PRACTIC, O BOALĂ! prof. dr. Roman Morar În urmă cu câţiva ani, scriam despre DIAVIT – cel mai nou şi mai…
  • Valeriu Popa - Sfaturi pentru sănătate
    11.04.2012 - 0 Comments
    -->   VALERIU POPA– SFATURI PENTRU SĂNĂTATE Frica micşorează diametrul vaselor de sânge, ca urmare a unei vărsări excesive de adrenalină în sânge. Acest fapt duce la o…
  • Ce nu știați despre Japonia
    22.10.2015 - 4 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CE NU ȘTIAȚI DESPRE JAPONIA - Japonia este alcătuită din 6.852 de insule, dintre care 430 sunt nelocuite. - Numele japonez al…
  • Rețete culinare - Dovlecei cu iaurt
    08.04.2012 - 0 Comments
    DOVLECEI CU IAURT Ingrediente dovlecei măsline ceapă ardei roșu rozmarin, piper smântână sau iaurt orez – o ceașcă Preparare Într-o tigaie wok, dovleceii și ardeiul roșu…
  • Secretele cenzurate ale sănătații
    20.06.2014 - 0 Comments
    --> SECRETELE CENZURATE ALE SĂNĂTĂȚII Jonathan Wright, MD Dr. Jonathan Wright, medic de medicină generală și expert în medicină nutrițională, i-a acordat un interviu lui Mike Adams,…
  • 25 de fotografii impresionante care demonstrează că animalele sălbatice sunt cei mai buni părinți din toate timpurile + FOTO
    10.11.2021 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nimic nu se compară cu dragostea părinților și este la fel pentru toate speciile. De fapt, oamenii nu sunt singurii care își protejează,…
  • Nu face aceste 18 lucruri în străinătate!
    25.06.2015 - 0 Comments
    1. Franța - nu vorbi despre și nu cere bani 2. Ucraina - Nu da flori în număr par (ca și la noi) 3. Noua Zeelandă - Nu claxona, este considerată o insultă. 4. India - Nu atinge o persoană de…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *