MITURI ŞI ADEVĂRURI DESPRE APA ÎMBUTELIATĂ
Industria apei îmbuteliate începe treptat să câştige teren în favoarea
băuturilor la pet, fie ele carbogazoase ori nu. Este însă ea atât de benefică,
aşa cum se spune? Să vedem!
Mitul nr. 1: Apa îmbuteliată e
mai bună decât cea de la robinet
Nu în toate cazurile. Multe companii care
comercializează apă plată susţin că provine din adâncurile munţilor sau din
izvoare vulcanice, ceea ce nu este întotdeauna adevărat. De fapt, se pare că 40%
dintre surse nu sunt aşa de exotice cum se afirmă. Alternativa la apa
îmbuteliată este cea de la robinet. Instituţiile abilitate avizează zilnic calitatea
acesteia, în conformitate cu legislaţia şi normele în vigoare. Aceste norme
diferă de la ţară la ţară şi în unele cazuri sunt permisive.
Mitul nr. 2: Apa purificată are gust mai bun
Apa cu adevărat pură, adică cea distilată, din care se
elimină toate sărurile şi mineralele, are gust sălciu. Substanţele care dau
gust băuturii de toate zilele sunt sodiul, magneziul şi clorurile conţinute în
aceasta. Există însă şi un element care denaturează aroma apei îmbuteliate –
este vorba despre clor.
Mitul nr. 3: Apa cu vitamine, minerale sau
proteine este mai sănătoasa decât cea plată
Realitatea este că vitaminele, coloranţii, proteinele şi
alte elemente adăugate în apă nu fac altceva decât să întregească tabloul fals
creat de strategiile de marketing. Aportul de vitamine promis de produsele de
acest tip nu acoperă nici pe departe nevoia zilnică a organismului. Sticlele de
apă despre care am vorbit mai sus conţin şi cantităţi nejustificat de mari de
zaharuri, precum şi intensificatori aromatici. Toate acestea adaugă calorii,
mai multe chiar decât sucurile dietetice. În altă ordine de idei, când vine
vorba de fluor şi iod, apa de la robinet iese câştigătoare în competiţia cu apa
la pet. Lipsa unei cantităţi suficiente de iod în organism duce la apariţia
bolii numite guşă endemică, o afecţiune recunoscută în toată lumea, dar cu
precădere în anumite zone, unde cuprinde un mare număr din populaţie. Ea poate
fi simplă sau complicată, cu anumite tulburări endocrine şi/sau nervoase, cum
ar fi surdo-mutitatea sau cretinismul. Dacă iodul scade sub 5 micrograme la
litru, poate surveni boala.
Aceasta este, în general, cantitatea zilnică recomandată
femeilor. Totuşi, există o problemă: 80% dintre fluidele consumate zilnic se
aşteaptă să fie obţinute din mai multe feluri de băuturi (apă, supe, ceai,
sucuri, cafea etc.) şi restul de 20% din alimente. Dificultatea constă în
putinţa de a socoti gramajul băuturilor consumate, precum şi cantitatea de
fluide obţinute din mâncare. Chiar şi aşa, e nevoie să menţineţi un echilibru
între recomandarea medicilor şi nevoile dumneavoastră. Aşadar, dacă simţiţi
nevoia să beţi mai multă apă, nu ezitaţi, pentru că până la urmă organismul
este cel care reglează nevoile fiecăruia! Cantitatea de apă pe care trebuie să
o bem zilnic variază, de asemenea, în funcţie de climă, de vârsta persoanei, de
efortul pe care îl face pe parcursul unei zile şi de tipul de alimentaţie.
Mitul nr. 5: După un antrenament intens, este mai
bună apa îmbuteliată
Numai în cazul depunerii unui efort ieşit din comun,
această afirmaţie este oarecum adevărată. Oarecum, pentru că şi mai bune sunt
băuturile care conţin electroliţi (sodiu şi potasiu), substanţe care sunt
pierdute pe parcursul mişcării excesive. Fireşte, acest fapt este valabil mai
mult în cazul sportivilor. Daca însă vă
antrenaţi moderat, beţi apă simplă, pentru că este numai bună!
Mitul nr. 6: Apa la pet este bună pentru mediu,
deoarece ambalajul poate fi reciclat
Ar fi ideal, însă lucrurile nu stau chiar aşa. Costurile
de producţie de tip ecologic-friendly
includ manufacturarea sticlelor, încărcarea lor, transportarea şi aşezarea pe
raft, ca să nu mai vorbim despre marketing. În plus, întrunirea cerinţelor de
protejare a mediului necesită o cantitate de petrol cât să ajungă pentru
100.000 de maşini într-un an. Din păcate însă, doar 16% dintre sticlele de
plastic ajung în tomberoanele special amenajate pentru ele.
Mai bine apă de la
robinet decât apă îmbuteliată
Asistăm în prezent la o declaraţie de război în toată regula, făcută apei îmbuteliate:
numeroase oraşe de pe planetă le cer cetăţenilor lor să renunţe la folosirea
apei minerale în favoarea celei care curge la robinet, notează ziarul italian La Repubblica. Zilele acestea, New
York-ul este cel care a coborât în arenă, iniţiind o campanie care vizează
măcar reducerea, dacă nu e posibilă eliminarea folosirii ambalajelor din
plastic. Obiectivul urmărit este acela de a proteja mediul. Primarul din Salt
Lake City (SUA) desfăşoară o campanie asemănătoare, iar în California numeroase
restaurante servesc de-acum numai apă de la robinet. Şi în Europa avem exemple
similare. La Roma, după 250.000 de prelevări din propriile apeducte, Primăria a
decis să dea publicităţii cartea de identitate a propriei ape, care rezultă a
fi bună, proaspătă şi mult mai puţin costisitoare (de la 100 la 1000 de ori)
faţă de apa îmbuteliată.
Şi totuşi, americanii şi italienii, urmaţi de populaţiile
restului ţărilor industrializate, beau din ce în ce mai multă apă îmbuteliată.
Cât de mult contribuie ei la deteriorarea mediului înconjurător? Todd Jarvis de
la Water Resources Graduate Program – Universitatea de Stat din Oregon (SUA)
declară: „În fiecare an, în lume se consumă 81 milioane de litri de petrol şi
600 miliarde de litri de apă pentru fabricarea sticlelor din material plastic
în vederea obţinerii şi îmbutelierii a 154 miliarde de litri de apă în sticle.
Iar aceasta alimentează un fabulos business, care la ora actuală a atins cifra
de 100 de miliarde de dolari pe an şi care continuă să crească, ţinând seama de
faptul că din 1978 până în prezent a crescut cu 2000%”. Iată aşadar motivul
iniţiativei New Yorkului. Într-adevăr, în acest oraş există un control al apei
de la robinet, care este printre cele mai bune din lume, dar în acelaşi timp
consumul per persoană al apei îmbuteliate este cel mai ridicat de pe planetă.
Dar de ce s-a ajuns la un consum atât de mare al apei
îmbuteliate? Tot Jarvis răspunde: „Fiindcă a fost alimentat de adevărate
mituri. Foarte adesea, se crede că apele izvoarelor sunt foarte pure, mai
curate decât orice altă rezervă de apă. Nu e câtuşi de puţin adevărat! Apele
apropiate de suprafaţă pot fi poluate, în timp ce poluanţii cu greu pot fi
întâlniţi în apele scoase din puţuri municipale, de la sute de metri adâncime”.
De asemenea, cu privire la gust, ar fi multe de spus. O dovedeşte un test
realizat de Legambiente în 6 oraşe din Italia. Gustând apa din nişte carafe
anonime şi bazându-se numai pe gust, nici măcar 2 italieni din 10 nu au reuşit
să descopere care era apa îmbuteliată şi care cea provenită din ţevile de apă
din casă. Faptul că apa care curge la robinet, cel puţin în ţările
industrializate, este o apă realmente potabilă este confirmat de legile severe
în baza cărora se efectuează controalele, în vederea stabilirii conţinutului în
substanţe permise, controale care în foarte multe cazuri sunt mai drastice
decât cele pentru apa îmbuteliată. „În orice caz, este just să subliniem –
afirmă Jarvis – că cercetările pe marginea acestui subiect nu susţin că apele
îmbuteliate sunt neapărat mai puţin bune decât apa de la robinet, dar pentru
producerea unei butelii de apă se produce şi poluare. Deci, mai mare daraua
decât ocaua, având în vedere că ştim că
apa de robinet, în foarte multe cazuri, rezistă cu brio comparaţiei”.
Pentru a produce un kilogram de pet
(polietilen-tereftalat), materialul plastic folosit pentru ambalaje, sunt
necesare aproximativ 2 kg petrol şi 17 litri apă, a cărei prelucrare eliberează
în atmosferă 2,3 kg de bioxid de carbon,
40 grame de hidrocarburi, 25 de grame de oxizi de sulf şi 18 grame de monoxid
de carbon. La aceasta se adaugă apoi poluarea provocată de transport, întrucât
numai 25% din apele în sticle pet consumate într-o ţară provin din industriile
naţionale, celelalte trebuind să treacă una sau mai multe graniţe. Poate că ar
fi bine să reflectăm asupra acestor aspecte. Unele întreprinderi o fac deja,
promiţând folosirea de materiale biodegradabile pentru ambalaje.
Sticle toxice
Conform unui studiu al cercetătorilor de la Universitatea
din Heidelberg, Germania, apa îmbuteliată în
sticle de plastic de tip PET poate fi dăunătoare sănătăţii deoarece, în
procesul de fabricaţie este utilizată o cantitate mare de antimoniu. Şi
sticlele din polipropilenă (PP) conţin antimoniu, însă în cantitate mult mai
mică.
Ce fel de apă
alegem?
În privința apei de băut, putem alege una dintre
variantele: apă potabilă, apă minerală sau apă plată. Chiar dacă
„ingredientele” de bază ale apei sunt oxigenul şi hidrogenul, există mici
diferenţe între cele trei tipuri de apă. De aceea, se pune problema care dintre
ele este mai adecvată. Apa potabilă este cea care îndeplineşte indicatorii de
potabilitate prevăzuţi de legislaţia în vigoare. Ea ne este la îndemână, pentru
că nu trebuie decât să deschidem robinetul, să umplem paharul şi să o bem.
Despre apa plată şi apa minerală se spune că provin din adâncurile munţilor sau
din izvoare vulcanice, deci sunt lipsite de impurităţi.
De ce ne temem de
apa potabilă?
Deşi este cea mai controlată apă, atât din punctul de
vedere al compoziţiei chimice, cât şi al purităţii, apa potabilă se află
într-un mare declin. Teama consumatorilor provine din informaţiile alarmante, referitoare
la calitatea îndoielnică a compoziţiei acesteia. Dac-ar fi pură şi n-ar conţine
substanţe străine provenite din procesul de potabilizare, apa potabilă ar fi
cea mai recomandată. Dar pentru că apa potabilă nu e chiar așa de pură, au
câştigat teren apa plată şi minerală.
Beneficiile apei
Indiferent de varianta pentru care optăm, apa aduce
beneficii incontestabile pentru sănătate:
- Echilibrează organismul, menţinându-l într-o stare optimă
de funcţionare
- Favorizează procesele digestive, respiratorii şi
circulatorii
- Purifică organismul, ajutându-l să elimine toxinele
şi substanţele reziduale
- Contribuie la reducerea tensiunii şi a colesterolului
şi reglează apetitul
- Ne poate scăpa de sindromul „retenţiei de apă”
Bem apa pe care o
dorim
Ce bem până la urmă? Apă de la robinet, apă plată sau apă
minerală? Răspuns: Fiecare alege ce doreşte, în cunoştinţă de cauză. Apa de
la robinet este sigură, chiar dacă se spune că are impurităţi, întrucât ea este
verificată constant. Apa plată este considerată mai pură şi de aceea mulţi
consumatori, mai ales cei suspicioşi, o preferă. Apa minerală e bună, dar nu ca
sursă exclusivă de apă, mai ales pentru cei care au litiază renală sau biliară.
Sfatul
specialistului
Lidia Drăghici, medic specialist cardiolog: „Nu renunţaţi
în totalitate la apa minerală în favoarea celei plate. Graţie proprietăţilor
antiacide ale bicarbonatului de sodiu pe care îl conţin în cantitate mare,
aceste ape facilitează tranzitul intestinal, tratând greaţa, constipaţia şi
arsurile de stomac. Apele minerale ajută la recuperarea după activităţile
sportive, bicarbonatul tamponând aciditatea musculară produsă în efortul fizic.
Contrar părerii generale, apele minerale nu îngraşă, dar pot creşte apetitul şi
deci pot favoriza creşterea în greutate. Gustoase şi festive, cu bule mai mult
sau mai puţin fine, sunt o bună alternativă pentru persoanele care găsesc
apa plată sau apa de la robinet „fadă”.
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.