Dr. Călin Mărginean - Diabetul zaharat (VIDEO)

-->

O DIETĂ SEVERĂ DEMONSTREAZĂ
CĂ DIABETUL DE TIP II ESTE REVERSIBIL


În Marea Britanie există 2,5 milioane de persoane care suferă de diabet zaharat de tip 2. Un om de ştiinţă le dă o speranţă bolnavilor, graţie unei diete care duce la vindecarea acestei boli. Respectarea unei diete stricte, de 600 de calorii pe zi, ajută la scăderea nivelului grăsimii din pancreas, restabilind funcţia normală a acestui organ, susţine profesorul Roy Taylor de la Universitatea Newcastle. Acest studiu indică faptul că înfrângerea bolii este posibilă, lucru care nu se credea până în prezent. Prof. Taylor a propus unui număr de 11 voluntari, toţi recent diagnosticaţi cu diabet de tip 2, să treacă la un regim alimentar extrem, format din sucuri de fructe şi legume fără amidon, timp de 8 săptămâni. După doar o săptămână, nivelul de glucoză din sânge, măsurat dimineaţa pe nemâncate, a revenit la normal, indicând o reluare a funcţiei corecte a pancreasului. După 2 luni, toţi pacienţii reuşiseră să învingă diabetul zaharat. Trei luni mai târziu, 7 pacienţi au rămas în continuare fără vreun simptom al acestei boli. Prof. Taylor a explicat că prea multă grăsime în hrană blochează funcţionarea corectă a pancreasului la nivel celular, împiedicând secreţia normală de insulină, cea care reglează zahărul din sânge. Când această grăsime a fost îndepărtată din hrană, funcţiile normale au fost redobândite. „Acesta este o cale radicală de a învinge diabetul de tip 2 și va schimba modul în care vom explica această boală noilor diagnosticaţi”, explică prof. Taylor.

„La sfârşitul programului, mi s-a spus că nivelul insulinei era normal şi că după 6 ani de zile nu mai trebuia să-mi iau medicamentele pentru diabet”, declară Gordon Parmley, de 67 de ani, unul dintre voluntari. Nici acum, după 18 luni, nu mai iau pastilele. Este uimitor cum o dietă mi-a putut schimba starea sănătăţii atât de radical”, mai spune el.

Ideea unei diete a venit atunci când s-a observat că pacienţii care făcuseră un by-pass gastric nu mai aveau diabet zaharat de tip 2. Profesorul Taylor a fost de părere că această operaţie a limitat dieta pacienţilor şi acest fapt i-a dat ideea experimentului cu regimul alimentar sever. Imaginile RMN au demonstrat că proporţia de grăsime din pancreasul voluntarilor a scăzut în timpul celor 8 săptămâni de dietă, de la 8% la 6%. „Acest studiu demonstrează că diabetul de tip 2 poate fi eliminat chiar şi cu ajutorul unei intervenţii chirurgicale care nu are efecte secundare asupra organismului. Cu toate acestea, dieta nu e una uşoară”, menţionează Ian Frame, director de cercetare la Diabetes UK.

În ciuda potenţialului dietei lui, profesorul Taylor este pesimist cu privire la numărul de persoane care vor adopta acest regim alimentar. „Poate 5%... Cu toate acestea, dacă măcar ei ar face-o, ar salva milioane de lire din bugetul sistemului medical”, încheie el.

Aproape 9 miliarde de lire sterline, adică 10% din bugetul NHS (Sistemul Național de Sănătate din Marea Britanie) sunt cheltuite anual pentru tratarea diabetului zaharat şi a complicaţiilor acestuia. Majoritatea banilor sunt cheltuiţi pentru diabeticii de tip 2, care sunt de 9 ori mai numeroşi decât cei cu diabet de tip 1.



-->

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *