Armurariul - salvatorul ficatului

-->

ARMURARIUL – salvatorul ficatului

Armurariul (Silybum marianum) este o planta ţepoasă, cam de un metru înălţime, cu tulpini şi frunze de un verde şters, cu flori roșiatice, care fac seminţe cu gust amărui. Acest scaiete se numără printre cele mai utilizate plante medicinale din lume. De ce? Pentru că în seminţele sale se ascund substanţe cu o extraordinară acţiune benefică asupra ficatului. Studii făcute în Germania, SUA, Italia şi Austria au arătat că armurariul este în prezent unul dintre cele mai puternice remedii naturale pentru afecţiunile hepatice, aflate în explozie în ultimul deceniu. Mai mult, armurariul este un antitoxic redutabil. Această plantă ajută organismul să reziste celor mai puternice otrăvuri, de la ciupercile toxice şi până la gazele industriale sau metalele grele. Să cunoaştem în continuare mai bine acest remediu cu adevărat miraculos.

Unde găsim armurariul

La noi în ţară, armurariul este o plantă exclusiv de cultură, care creşte în zonele mai calde, cum ar fi Dobrogea, Oltenia, sudul Moldovei, Subcarpaţii Sudici. Cândva, se cultiva în aceste zone pe suprafeţe întinse, fiind obţinut chiar un soi românesc original, numit „de Prahova”, bogat în silimarină, principala substanţă activă a acestei plante. În zilele noastre, planta este cultivată pe suprafeţe reduse, de producătorii particulari. Părţile utilizate sunt frunzele şi seminţele. Frunzele se culeg la sfârşitul verii, se usucă şi se folosesc la prepararea de infuzii. Seminţele se recoltează toamna, se usucă şi se folosesc în prepararea de pulberi şi tincturi. Găsim în prezent seminţele de armurariul în farmaciile naturiste, sub formă de tincturi sau ceai. Atenţie! Înainte de a cumpăra ceai de armurariu, citiţi termenul de valabilitate, întrucât este o plantă cu principii active foarte sensibile, care se degradează rapid în timp. Din acest motiv, şi prepararea sa este foarte delicată.

Ceaiul de armurariu

Ceaiul este, conform părerii cercetătorilor americani, varianta cea mai puţin inspirată de a utiliza armurariul, deoarece flavonoidele din compoziţia sa se degradează puternic în contact cu apa clocotită. Din acest motiv, formele de administrare preferabile sunt cele pe care le vom prezenta în continuare:

Pulberea de armurariu

Se obţine prin măcinarea cu râşniţa a seminţelor şi a frunzelor. Ideal ar fi, spun biochimiştii, să se macine pulberea cu 5-10 minute înainte de administrare, aşa încât oxidarea principiilor active să fie cât mai redusă. Dacă procedeul vi se pare dificil, păstraţi pulberea de armurariu într-un borcan ermetic închis, la rece şi la întuneric, dar nu mai mult de 5 zile. Se ia 1 linguriţă rasă de pulbere de 4 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se ţine sub limbă 10-15 minute, după care se înghite cu apă.

Extractul hidroalcoolic (tinctura)

Este, probabil, forma de administrare ideală, pentru că acest preparat se poate păstra 2 ani, fără a-şi pierde calităţile terapeutice. Iată cum se prepara tinctura: se pun într-un borcan 20 de linguri de pulbere de seminţe de armurariu şi se acoperă cu alcool alimentar de 50°, amestecând continuu. Atunci când întreaga masă de pulbere a fost acoperită, rămânând deasupra un strat de alcool de doua degete, se închide borcanul ermetic şi se lasă conţinutul la macerat vreme de 14 zile, după care se strecoară. Extractul obţinut se pune în sticluțe mici, închise la culoare şi se păstrează maximum 2 ani. Se administrează de regulă o linguriţă, de 4 ori pe zi.

Infuzia combinată

Cum îi arată şi numele, combină extracţia la rece cu cea la cald, ajutând astfel la conservarea principiilor active. Se prepară astfel: 1-2 linguriţe de pulbere de seminţe de armurariu se lasă la înmuiat într-o jumătate de cană de apă de seara până dimineaţa, când se filtrează; maceratul se pune deoparte, iar pulberea rămasă se opăreşte cu o jumătate de cană de apă fierbinte 20 minute, după care se lasă la răcit; se combină cele două extracte; se bea acest preparat cu un sfert de oră înainte de masă. Doza: 3 căni pe zi.

Uleiul de armurariu

Uleiul din seminţe de armurariu, obţinut prin extracţie la rece, este un produs alimentar şi dietetic extrem de valoros. Administrarea zilnică a unei linguriţe de ulei cu 30 de minute înainte de masă, sau în salate şi sosuri pentru o perioadă de 1-2 luni contribuie la curăţarea ficatului de toxine şi substanţe nocive şi îi asigură conexiunile necesare pentru formarea de celule noi, sănătoase, datorită substanţei sale specifice, silimarina. Aceasta ajută ficatul să-şi îndeplinească funcţia de dezintoxicare. Utilizarea frecventă a uleiului de armurariu înregistrează rezultate semnificative în: înlăturarea efectelor adverse ale medicamentelor, intoxicaţia alcoolică,  după tratamente radiologice şi chimioterapie, în tratamentul afecţiunilor ficatului, vezicii biliare, splinei. Se ia o linguriţă dimineaţa şi una seara. Uleiul de armurariu la sticlă are avantajul unui cost mult mai mic faţă de varianta în capsule.

Cataplasma

2-3 linguri de pulbere fin măcinată din seminţe de armurariu se amestecă cu apă călduţă, pentru a forma o pastă ce va fi aplicată extern pe locurile afectate. Se leagă deasupra un tifon curat, cataplasma fiind menţinută astfel timp de minimum 2-3 ore.

Boli în care se folosesc seminţele de armurariu

Hepatita virală A, B şi C - studii efectuate în SUA au arătat că flavonoidele din compoziţia seminţelor de armurariu favorizează regenerarea celulelor hepatice şi măresc capacitatea organismului, în special a ficatului, de a se apără de infecţii. În prima fază, armurariul se ia sub formă de infuzie combinată (întrucât se recomandă un aport consistent de lichide): 1 litru şi jumătate/zi, vreme de 3 săptămâni. Se face o pauză de 15 zile, după care armurariul se administrează sub formă de pulbere, din care se ia o linguriţă, de 4 ori pe zi.

Icter, insuficienţă hepatică - silibinina conţinută de armurariu împiedică acumularea toxinelor în ficat, favorizează activitatea celulelor hepatice şi stimulează eliminarea compuşilor toxici din celulele hepatice. Se administrează zilnic jumătate de litru de infuzie combinată de armurariu, în cure de două săptămâni, cu o săptămână de pauză.

Ciroză hepatică - o comisie medicală oficială din Germania a dat în urmă cu doi ani avizul favorabil pentru folosirea armurariului în tratamentul bolnavilor de ciroză. Această plantă, se spune în raportul comisiei, e un foarte bun stimulent al activităţii ficatului, împiedică fibrozarea acestuia şi ajută la regenerarea lui. Se ia sub formă de pulbere câte o linguriţă rasă, de 4 ori pe zi, în cure de 21 de zile, cu 15 zile de pauză.

Dischinezie biliară, litiază biliară - se face un amestec de tinctură de armurariu şi tinctură de anghinare, în proporţii egale. Se ia din această combinaţie o linguriţă, de patru ori pe zi, de preferinţă înainte de mesele principale. Are un puternic efect de stimulare a producţiei de bilă, favorizează eliberarea acesteia şi împiedică acumularea calculilor la nivelul vezicii biliare. Tratamentul se recomandă şi în cazul dispepsiei sau al digestiei dificile.

Otrăvire cu ciuperci toxice - se consumă din abundenţă, vreme de 10 zile, infuzie combinată de armurariu (minimum un litru pe zi), care susţine activitatea hepatică şi neutralizează direct acţiunea unor substanţe toxice din ciuperci (în special amanitina şi faloidina).

Intoxicaţii cu metanol, tetraclorură de carbon,  metale grele (plumb, mercur), medicamente care atacă ficatul - se administrează vreme de o săptămână un litru şi jumătate de infuzie combinată de armurariu pe zi. Este un tratament adjuvant util pentru protejarea organelor interne şi a sistemului nervos.

Alcoolism - se fac cure de trei săptămâni, cu două săptămâni de pauză, cu infuzie combinată de armurariu, din care se bea un litru pe zi. Armurariul nu diminuează dependenţa de alcool, însă ajută la refacerea ficatului (greu încercat de consumul sistematic al acestei substanţe) şi, foarte important, susţine activitatea nervoasă, favorizând chiar recăpătarea reflexelor şi a coordonării normale, reducând tremurul membrelor şi alte simptome de acest gen. Un studiu făcut pe pacienţii alcoolici dintr-un spital de profil din Spania a pus în evidenţă toate aceste efecte benefice ale armurariului.

Psoriazis - se aplică o dată pe zi o cataplasmă cu pulbere de seminţe de armurariu pe locurile afectate. Suplimentar, se face o cură internă cu seminţe de armurariu, sub formă de tinctură, 4 linguriţe pe zi, pentru dezintoxicare.

Armurariul şi cancerul

Seminţele de armurariu sunt găselniţa de ultima oră a cercetătorilor care caută noi mijloace pentru prevenirea şi combaterea bolii canceroase. Zeci de studii, unele dintre ele finalizate, alte în curs, arată că seminţele acestei plante sunt un inamic redutabil al cancerului. Ele sunt recomandate atât persoanelor sănătoase, pentru a preveni aceasta maladie, cât şi celor deja bolnave, pentru a o putea combate şi pentru a-i diminua efectele nefaste asupra organismului. Iată un sfat practic în acest sens:

Pentru a preveni cancerul: faceţi la fiecare schimbare de anotimp o cură cu seminţe de armurariu, luând 4 linguriţe de tinctură pe zi, timp de 3 săptămâni. Această plantă activează sistemul imunitar, neutralizează radicalii liberi, reîntinereşte organismul. Studii efectuate în rândul populaţiilor mediteraneene şi din Asia Centrală, unde această plantă este utilizată în mod tradiţional, arată că incidenţa cancerului este mult mai mică la cei care o consumă frecvent.

Precauţii la tratamentul intern cu armurariu

Studiile efectuate până în prezent nu au pus în evidenţă efecte secundare la administrarea armurariului pe cale internă sau externă. Silimarina nu este toxică nici în doze crescute. Totuşi, să nu exagerăm niciodată! Aşa cum spunea Paracelsus, celebrul medic şi alchimist din Evul Mediu: „Totul este otravă, doar doza contează”. 

-->

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

POSTĂRI ALEATORII

  • OSHO - Omul nu are un destin + VIDEO (RO)
    12.04.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); OMUL NU ARE UN DESTIN OSHO Viața ta este viața ta și nu poate fi trăită decât într-un singur fel; nu există alternativă. Iar…
  • Medicina integrală + documentar (RO)
    21.05.2014 - 2 Comments
    --> MEDICINA INTEGRALĂ – O PRIVIRE ISTORICĂ – Ce se înţelege prin „medicină alternativă”? De fapt, e un paradox să se folosească termenul de „alternativ” în legătură cu medicina…
  • Creaţionism versus evoluţionism + documentare (RO)
    21.09.2012 - 2 Comments
    --> CREAȚIONISM VERSUS EVOLUȚIONISM Viața a apărut accidental... Dumnezeu a fugit de la locul accidentului. Valeriu Butulescu, scriitor Disputa creaționism/evoluționism durează…
  • Dr. Călin Mărginean - Tratamentul natural antitumoral. Sistemul de sănătate NEW START (VIDEO)
    11.10.2012 - 5 Comments
    --> v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} 800x600 Normal 0 …
  • Fii un model pentru copilul tău + VIDEO (RO)
    05.01.2017 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); FII UN MODEL PENTRU COPILUL TĂU În reuşita educaţiei unui copil, foarte importantă este consecvenţa dintre vorbă şi faptă. Copiii nu fac…
  • Cum să vă îmbunătățiți calitatea somnului: 14 sfaturi și trucuri
    16.07.2023 - 0 Comments
    Calitatea somnului este esențială pentru menținerea sănătății și a stării generale de bine. Acesta joacă un rol vital în diverse aspecte ale funcționării noastre fizice, mentale și emoționale. Iată…
  • Comunicarea telepatică + VIDEO
    03.09.2015 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); COMUNICAREA TELEPATICĂ Germanul Hans Bender, într-o pasionantă carte apărută în 1976, intitulată „Universul parapsihologiei”,…
  • Chiar avem nevoie de lapte?
    23.04.2014 - 1 Comments
    --> CHIAR AVEM NEVOIE DE LAPTE? Nutriționiștii David Ludwig și Walter Willett de la Universitatea Harvard afirmă că laptele ar trebui să fie doar o preferință alimentară și nu o cerință…
  • 11 arme fascinante folosite de către Samurai + FOTO
    15.07.2023 - 0 Comments
    Samuraii erau o clasă nobilă de războinici din Japonia antică, care susțineau un cod de onoare cunoscut sub numele de Bushido. Erau pricepuți în artele marțiale și în război, servind ca protectori…
  • Înțelepciunea alimentației
    09.06.2014 - 1 Comments
    --> ÎNȚELEPCIUNEA ALIMENTAȚIEI  Interviu cu Swami Digestananda, supranumit „gurul intestinelor”, cel care a inițiat teoria combinării corecte a alimentelor – Cum știm…
  • Rețete culinare - Surimi cu ciuperci
    08.04.2012 - 0 Comments
    --> SURIMI CU CIUPERCI Ingrediente 10 surimi 1 conservă de ciuperci 1 iaurt natural, mic 3 linguri ulei de măsline zeamă de lămâie sare, piper, muștar, pătrunjel,…
  • Stăpânii Statelor Unite + documentar (RO)
    03.04.2017 - 11 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); STĂPÂNII STATELOR UNITE Oamenii nu pot crede informații care contrazic modul lor de gândire. Ei nu le cred nici când faptele sunt…
  • Amintiri din tinerețea noastră + documentar
    18.05.2012 - 0 Comments
    --> AMINTIRI DIN TINEREŢEA NOASTRĂ Anii tinereţii noastre,  când ne durea în cot de comunism,  pentru că eram prea ocupaţi să ne trăim tinereţea... Din 1948, România…
  • 30 de trucuri folositoare pentru pantofi frumoși și picioare fericite
    02.07.2019 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pantofii sunt unul din lucrurile pe care le folosim cel mai des, deci e absolut esențial ca ei sa fie comozi. Uneori, poți chiar tu să…
  • Contul tău bancar curent + slideshow
    14.04.2013 - 0 Comments
    --> CONTUL TĂU BANCAR CURENT Imaginează-ți următoarea situație: În urma unei competiții, ai câștigat următorul premiu: În fiecare dimineață, banca ta îți depozitează într-un cont…
  • 21 de fapte interesante despre viețile noastre
    24.05.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 21 de fapte despre viețile noastre care îți vor schimba modul în care percepi anumite lucruri 1. Un milion de secunde înseamnă 11,57…
  • 15 trucuri utile în viața de zi cu zi
    16.08.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. Treceți pe apă rece la sfârșitul dușului pentru a preveni acneea. Apa rece vă închide porii pielii, deci bacteriile nu vor putea…
  • Rețete culinare - CREMOGEN
    08.04.2012 - 0 Comments
    -->    CREMOGEN Ce este cremogenul? - produs vegetal instant din porumb, foarte sănătos și gustos - înlocuiește oul în maioneze, sosuri, creme, budinci, dându-le o…
  • Câștigătorii premiilor Comedy Wildlife Photography 2021 + FOTO
    18.11.2021 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); O imagine a unei maimuțe cu o expresie dureroasă a câștigat premiul general la ediția din acest an a premiilor Comedy Wildlife…
  • Fanatismul religios și nevoia de „sânge” + VIDEO
    21.11.2012 - 8 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); FANATISMUL RELIGIOS ȘI NEVOIA DE „SÂNGE” Surprinzător de real, secolul…
  • Suntem ceea ce mâncăm + VIDEO
    15.11.2016 - 4 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SUNTEM CEEA CE MÂNCĂM O intuiţie uimitoare a generaţiilor trecute este acum confirmată de ştiinţele nutriţioniste. Acestea au arătat…
  • Marele jaf comunist - documentar
    20.05.2012 - 0 Comments
    --> MARELE JAF COMUNIST În august 1959, șase foști membri ai nomenclaturii comuniste și colaboratori ai Securității fură o mașină a Băncii Naționale în care se aflau 1,6 milioane…
  • Mini-ghid pentru părinți: Cum alegi trolerul pentru copilul tău?
    04.12.2018 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mini-ghid pentru părinți: Cum alegi trolerul pentru copilul tău? Atunci când te pregătești de plecare într-o călătorie împreună…
  • 10 alimente care vă pot crește imunitatea în mod natural
    15.10.2020 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Peste 23 de milioane de oameni se îmbolnăvesc în fiecare an doar prin consumul de alimente contaminate, potrivit OMS. Și, conform unui alt…
  • Este Iadul exoterm sau endoterm?
    10.05.2012 - 1 Comments
    --> ESTE IADUL EXOTERM SAU ENDOTERM? Următoarea întrebare a fost pusă la un examen de chimie de la Universitatea Liverpool – Anglia. Răspunsul dat de unul dintre studenţi a fost atât…
  • 50 de fapte incredibile despre lume care te vor face să pari cultivat
    20.12.2022 - 0 Comments
    Ați stat vreodată la masă cu prietenii sau cu familia, bucurându-vă de un prânz sau de o cină perfect acceptabilă, și ați ascultat - neputincios - cum conversația se îndreaptă încet spre subiectul…
  • 8 fapte despre Punctul Nemo
    14.01.2023 - 0 Comments
    Impresionează-ți cei mai apropiați prieteni și chiar și astronauții, cu cunoștințele tale despre cel mai greu de atins loc din lume.În etapa a 7-a, ambarcațiunile din cadrul Volvo Ocean Race trec pe…
  • Există un moment potrivit pentru a da jos decorațiunile de Crăciun?
    02.01.2024 - 1 Comments
    În zilele noastre, Crăciunul a devenit pentru mulți o sărbătoare seculară, asociată mai puțin cu nașterea lui Iisus, ci mai degrabă cu reuniunile de familie și cu schimbul nerăbdător de cadouri. Prin…
  • Ponturi pentru alegerea unui coș cadou Gourmet
    24.05.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ponturi pentru alegerea unui coș cadou Gourmet Sursa:http://www.hickoryfarms.com Coșurile cadou sunt o opțiune minunată pentru orice…
  • Dr. Călin Mărginean - „Excesul de sare, zahăr și grăsimi...” + VIDEO
    12.10.2012 - 0 Comments
    --> „PENTRU SĂNĂTATEA DUMNEAVOASTRĂ, EVITAȚI EXCESUL DE SARE, ZAHĂR ȘI GRĂSIMI” Dr. Călin Mărginean Am auzit cu…
  • Fabergé - faimosul bijutier rus + slideshow
    30.05.2012 - 0 Comments
    --> FABERGÉ ȘI CELE MAI SCUMPE OUĂ DIN LUME Creat de Peter Carl Fabergé în anul 1902, oul Fabergé Rothschild a fost vândut la o licitaţie organizată în 2007 cu suma-record de 18,5…
  • Încrederea în sine - secretul fericirii tale + VIDEO
    29.07.2013 - 0 Comments
    --> ÎNCREDEREA ÎN SINE – SECRETUL FERICIRII TALE – Ai încredere în tine. Știi mai mult decât crezi că știi. Benjamin Spock Trebuie să fii conștient că, fiind tu însuți, vei fi…
  • Dr. Călin Mărginean - Carob versus Cacao (VIDEO)
    23.04.2012 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});  CAROB VERSUS CACAO - O PARALELĂ ÎNTRE PUDRA DE ROŞCOVE ȘI CACAO - Dr. Călin Mărginean …

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *