Leurda - detergentul organismului

-->

LEURDA – detergentul organismului

Zonal, această plantă are mai multe denumiri, de la ceapa vrăjitoarelor, până la usturoi de pădure sau alin de iunie. Leurda are un mirosul asemănător cu al usturoiului, de unde şi frecventa denumire de ai (usturoi) de pădure, sălbatic sau ciorăsc. Frunzele sale, de un verde frumos, au o formă asemănătoare cu frunzele de lăcrămioare. Când înfloreşte, are o floare albă. Frunzele ies dintr-un bulb lunguieţ. Este deosebit de important să cunoaşteţi aspectul leurdei, pentru a nu o confunda cu brânduşa de toamnă. Dar deosebirea clară dintre cele două plante este mirosul. Atenţie! Când culegeţi această plantă, dacă nu miroase a usturoi, renunţaţi! Poate fi toxică! Planta apare primăvara timpuriu, imediat după ce s-a topit zăpada. Creşte de preferinţă în luminişurile pădurilor de foioase sau de brad, în zonele bogate în humus şi în special umede.

Principala proprietate a leurdei este aceea de a curăţa organismul. De la stomac şi intestine la ficat, vezica biliară, vasele sanguine şi sângele nostru în general, leurda este „detergentul” corpului uman. Este păcat să nu profitam în fiecare primăvară de virtuţile acestei plante, urmând o cură de 4-6 săptămâni.

Datorită efectului depurativ, planta este foarte utilă în combaterea aterosclerozei, tratarea hipertensiunii arteriale şi tratamentul majorităţii bolilor de piele. Viermii intestinali, în special limbricii la copii, mor la scurt timp după ce copiilor li s-a administrat leurdă proaspătă, tocată mărunt şi presărată pe felii de pâine cu unt. De asemenea, leurda proaspăt culeasă şi tocată mărunt se poate consuma  presărată pe mâncăruri cu sos şi carne, în supe sau ca salată.
În ciuda faptului că planta se află la îndemâna tuturor, nu e îndeajuns folosită. În afara proprietăţilor vermifuge, leurda previne deranjamentele stomacale, balonările, colicile, constipaţiile sau stările de indispoziţie abdominală.
Persoanele care suferă de hipertensiune arterială, ameţeli, dureri de cap, senzaţie de apăsare în ceafă sau agitaţie este bine să consume leurdă în tot timpul anului: primăvara în stare crudă, iar în restul anului sub formă de esenţă.
În cazurile de gripă ori bronşită, leurda ajută la eliminarea secreţiei, uşurând respiraţia. Există chiar dovezi că vindecă miraculos şi pleureziile. Şi în cazul eczemelor însoţite de mâncărimi, o cură cu leurdă proaspăt culeasă face minuni. Eczema poate să dispară în decurs de o lună.  

Cea mai extraordinară calitate a leurdei este aceea de a influenţa pozitiv capacitatea de memorare. Un tratament cu esenţă proaspătă de leurdă, câte 15 picături luate de 3 ori pe zi într-un ceai, are efect binefăcător asupra memoriei, chiar şi în cazurile de pierdere severă a acesteia.

Mod de folosire

Frunzele proaspăt culese se spală, se taie fin şi se presară peste mâncăruri, ca şi pătrunjelul verde.
Tinctură: frunzele proaspăt culese se taie mărunt şi se introduc în sticlă, peste care se toarnă alcool rafinat de 38-40 grade, până ce se acoperă nivelul plantelor. Se pune la loc însorit timp de două săptămâni. Apoi se strecoară şi se păstrează în sticluţe mai mici, de culoare închisă. Se iau de patru ori pe zi câte 15 picături, în apă sau ceai de plante.
Vin: se pun doi pumni de leurdă (frunze tăiate mărunt) într-un litru de vin alb şi se fierb. După ce a dat în clocot şi apoi s-a răcorit, se adaugă miere. Se bea câte un păhărel, înainte de masă. Este recomandat bolnavilor de inimă şi de reumatism.
Prin consum intern, leurda acţionează favorabil în numeroase afecţiuni:
- în bolile gastrointestinale are efecte în diaree acută şi cronică, dizenterie, indigestii, insuficienţă biliară, colici abdominale, balonări şi în distrugerea viermilor intestinali, inclusiv limbrici;
- în boli cardiovasculare curăţă sângele de substanţe toxice, reduce hipertensiunea arterială, intervine în ateroscleroza coronariană, scade nivelul colesterolului şi previne accidentele vasculare, evitând apariţia trombozei şi tromboflebitei prin fluidificarea sângelui şi dizolvarea plăcilor de colesterol;
- în bolile aparatului respirator este benefică la persoane cu bronşite, tuberculoză şi infecţii la nivelul căilor respiratorii superioare (gripe, răceli);
- în afecţiunile sistemului nervos întăreşte memoria prin mărirea capacităţii de memorare, combate momentele de lapsus, amneziile, insomniile, ameţelile de dimineaţă, stările depresive, tensiunea la nivelul capului şi stările de anxietate (frică) şi de nelinişte;
- în boli renale curăţă rinichii şi vezica urinară, favorizează urinarea şi elimină excesul de acid uric, foarte dăunător la bolnavii de gută.

Prin uz extern, leurda combate reumatismul degenerativ şi vindecă eczemele, herpesul, rănile, scrofuloza şi alte boli cronice de piele. Cataplasmele cu frunze sunt indicate contra furunculelor.
Având un excelent rol purificator prin eliminarea deşeurilor toxice din ficat şi sânge, şi un important rol fortifiant al întregului organism, leurda se recomandă într-o cură benefică de primăvară.
- frunzele proaspete se consumă primăvara, într-o cură de 3-4 săptămâni, amestecată cu diferite preparate culinare: salate de crudităţi, supe, ciorbe, piure (în asociere cu urzici), găluşte, chiftele, perişoare, cartofi, tocăniţe, având şi rol decorativ, şi condimentar foarte bun, în locul usturoiului;
- tăiate mărunt, frunzele se consumă ca aperitiv în amestec cu frunze de pătrunjel verde; se pun pe felia de pâine cu unt, brânză sau caşcaval ras, adăugând cimbrişor, boia de ardei şi piper măcinat;
- salată din frunze proaspete, consumată înainte de mesele principale pe tot sezonul de primăvară, are un rol evident în oprirea procesului de îmbătrânire;
- în stare uscată, frunzele se presară pe diferite mâncăruri, în amestec cu pătrunjel şi ceapă, având efect de condiment deosebit de gustos.
- sucul de leurdă combate reumatismul degenerativ.
- bulbii recoltaţi vara şi toamna şi tocaţi mărunt au aceeaşi eficacitate ca şi frunzele, dar, la persoanele cu stomac sensibil, se prepară un macerat în lapte timp de 2-3 ore, care se va consuma prin înghiţituri rare. Atât frunzele, cât şi bulbii sunt bine toleraţi de către ficat şi nu dau iz neplăcut pentru respiraţie, ca în cazul usturoiului;
- tinctura din frunze sau bulbi tocaţi mărunt se prepară în alcool de 38-40 grade, care se macerează timp de 14 zile la soare; se strecoară şi se păstrează în sticle închise la culoare, în loc răcoros şi întunecos. Zilnic, se iau câte 10-15 picături în puţin ceai sau apă, de 3-4 ori pe zi, având efecte deosebite în dobândirea unei memorii excelente. Tinctura bine păstrată permite să se beneficieze tot timpul anului de puterea curativă a leurdei;
- infuzia de leurdă se prepară din 2 linguriţe frunze tocate la 200 ml apă clocotită; se beau 1-2 ceaiuri pe zi;
- vinul de leurdă se prepară dintr-un pumn de frunze proaspete sau bulbi mărunţiţi, care se fierb 5 minute în 50 ml vin alb; se infuzează acoperit timp de 10 minute, se strecoară şi se îndulceşte după gust cu miere sau sirop. Se bea dimineaţa câte un păhărel, timp de 14 zile, fiind considerat un minunat remediu pentru persoanele în vârstă, chinuite de tuse rebelă, insuficienţă respiratorie, expectoraţii persistente şi tuberculoză pulmonară;
- sucul de leurdă, extras din frunze proaspete la storcător, se consumă în cure de 3 săptămâni, luând câte 2 pahare pe zi, dimineaţa pe stomacul gol şi după-amiaza, având efecte în combaterea reumatismului degenerativ, mastitei şi nodulilor la sân şi în înlăturarea efectelor nocive ale tutunului.
-->

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Dar mai întâi, rețineți: A comenta pe acest blog (ca și pe oricare altul) este un privilegiu, nu un drept. De aceea, vă rugăm:
- Referiți-vă, pe cât posibil, doar la subiectul postării.
- Folosiți un limbaj decent.
- Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
- Pentru mesaje de interes personal adresate administratorilor blogului (schimb de link, propuneri de colaborare etc.) folosiți formularul de CONTACT, aflat în partea de sus a paginii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe nu vor putea fi publicate.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu interes opiniile și sugestiile.

POSTĂRI ALEATORII

  • Totul despre nuci și alune
    23.08.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); TOTUL DESPRE NUCI  ŞI ALUNE Oleaginoasele sunt benefice în prevenirea maladiilor cardiovasculare. Datorită conţinutului în…
  • Minimundus - Lumea în miniatură
    14.11.2013 - 0 Comments
    --> MINIMUNDUS – LUMEA ÎN MINIATURĂ – În Austria, la Klagenfurt, există un parc tematic de o rară frumusețe, în care poți face…
  • 9/11 - Măsuri de siguranță pentru femeile musulmane din Statele Unite + VIDEO (RO)
    11.09.2013 - 1 Comments
    --> 9/11 – MĂSURI DE SIGURANȚĂ PENTRU FEMEILE MUSULMANE DIN STATELE UNITE În zilele care au urmat evenimentelor de la 11 septembrie 2001, populația americană s-a confruntat cu…
  • Agartha și extratereștrii din interiorul Pământului
    25.02.2013 - 10 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); AGARTHA ȘI EXTRATEREȘTRII DIN INTERIORUL PĂMÂNTULUI Deși mulți dintre noi găsesc că ideea unui Pământ gol în interior este mai…
  • Dr. Călin Mărginean - Obiceiuri culinare ruinatoare pentru sănătate + documentar
    10.04.2012 - 0 Comments
    --> OBICEIURI CULINARE RUINĂTOARE PENTRU SĂNĂTATE Este uimitor să constați că această perfecțiune vie a manifestării noastre – corpul fizic – poate fi atât de răbdător față de greșelile…
  • Este viteza de internet de 100 Mbps suficientă pentru streamingul modern?
    15.08.2023 - 0 Comments
    În ultimii ani, modul în care ne uităm la televizor a cunoscut o schimbare majoră. S-au dus zilele în care tot ce aveam erau canalele de difuzare și programele difuzate pe calea aerului. În cele din…
  • România, colonie a Israelului? (documentar & eBook)
    12.05.2012 - 4 Comments
    --> ROMÂNIA, COLONIE A ISRAELULUI?        prof. univ. Ion Coja    România este azi o ţară ocupată, iar majoritatea ocupanţilor sunt evrei!…
  • Pavel Coruț - Ce se ascunde în spatele magiei?
    01.01.2015 - 32 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CE SE ASCUNDE ÎN SPATELE MAGIEI? Pavel Coruț În lumea noastră modernă, un fenomen nociv, ruşinos pentru gradul nostru de…
  • Freakonomics - documentar (RO)
    14.07.2012 - 1 Comments
    --> FREAKONOMICS Partea ascunsă a oricărui lucru Pentru Steven Levitt şi Stephen Dubner, un economist și un jurnalist, economia nu este doar o disciplină care se studiază în…
  • Tărâțele de grâu - un leac natural pentru o mulțime de boli
    22.11.2014 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); TĂRÂȚELE DE GRÂU  - UN LEAC NATURAL PENTRU O MULȚIME DE BOLI - Eugen Giurgiu - biochimist Tărâţele de grâu sunt…
  • 10 organe secrete pe care nu știai că le ai
    02.11.2015 - 0 Comments
    1. Plămâni de bețiv Un set de plămâni pre-înnegriți care se activează când corpul este în stare de ebrietate. Acest lucru explică de ce unii oameni fumează doar când sunt beți. 2. Vezică de…
  • Cum arăta viața pe Pământ înainte de apariția oamenilor, potrivit paleontologilor + FOTO
    01.06.2022 - 0 Comments
    Desigur, dinozaurii au cutreierat pământul înainte ca noi, oamenii, să fi apărut, dar știați că și multe alte animale de neimaginat au trăit înaintea noastră? Mulțumită paleontologilor și…
  • Omraam Mikhael Aivanhov - Yoga nutriției
    21.09.2013 - 1 Comments
    --> YOGA NUTRIŢIEI Omraam Mikhael Aivanhov Cei interesați pot descărca textul de aici. Azi voi vorbi despre nutriţie şi vă voi spune lucruri de o maximă importanţă. Foarte puţini,…
  • Jiddu Krishnamurti - Libertatea sufletului și a minții + documentar (RO)
    04.04.2015 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); LIBERTATEA SUFLETULUI ȘI A MINȚII – BIOGRAFIA LUI JIDDU KRISHNAMURTI – Jiddu Krishnamurti a fost un filozof de origine indiană,…
  • Țelina – tonicul sistemului imunitar
    02.04.2012 - 0 Comments
    --> ŢELINA - tonicul sistemului imunitar Este uimitor de câtă popularitate se bucură legumele exotice în defavoarea unor legume precum ţelina, plantă alimentară cu tradiţie în…
  • De ce nu se duc sirienii la frații lor din Golf + slideshow
    08.12.2015 - 1 Comments
    DE CE NU SE DUC SIRIENII LA FRAȚII LOR DIN GOLF Răspunsul e foarte scurt, de fapt: pentru că nu sunt frații lor. Adică sunt frații lor în sens larg, au două mâini, două picioare, doi ochi și o…
  • 15 cele mai fascinante fapte istorice care ne-au făcut să spunem „Serios?”
    21.11.2021 - 0 Comments
    Am adunat cele mai fascinante fapte istorice pe care le-am aflat de pe internet și le-am selectat pe cele mai bune. Acestea sunt mărturiile pe care utilizatorii Ranker le-au votat în fiecare…
  • Pavel Coruț - Cum a fost fabricat zeul Isus Hristos + documentare (RO)
    10.01.2013 - 33 Comments
    --> CUM A FOST FABRICAT ZEUL ISUS HRISTOS Pavel Coruț Cel puțin un miliard de pământeni cred cu tărie că Isus Hristos este fiul lui Dumnezeu, ba chiar și parte din Divinitatea…
  • Elemente de protocol necesare activității de secretariat (eBook)
    19.04.2012 - 0 Comments
    --> CE ESTE DIPLOMAȚIA? Ambasadorul este un om cinstit, trimis în străinătate pentru a minți frumos spre binele patriei sale. (Silviu Neguț) Un diplomat este un om care-şi aminteşte…
  • ADHD - cel mai bun exemplu de boală inventată
    22.01.2014 - 15 Comments
    --> ADHD - DEFICITUL DE ATENȚIE - CEL MAI BUN EXEMPLU DE BOALĂ INVENTATĂ - „ADHD este cel mai bun exemplu de boală inventată”.…
  • Fructele exotice - sănătatea venită de departe
    24.03.2012 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); FRUCTELE EXOTICE  SĂNĂTATEA VENITĂ DE DEPARTE Extrem de apreciate în ţările de origine, delicioasele fructe exotice…
  • Afacerea cu apa îmbuteliată + documentar (RO)
    28.09.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); AFACEREA CU APĂ ÎMBUTELIATĂ Ne-am lăsat convinşi de faptul că apa de la robinet e poluată, dar cumpărăm cu încredere diferite mărci de…
  • Insulele Galapagos - paradisul Oceanului Pacific + VIDEO
    05.12.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); INSULELE GALAPAGOS – PARADISUL OCEANULUI PACIFIC – Insulele Galapagos poartă numele oficial de Archipiélago de Colón (Arhipelagul lui…
  • Poți să-ți vindeci viața - VIDEO + eBook
    07.04.2012 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
  • Migrația anuală a crabilor roșii + VIDEO
    29.12.2015 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); MIGRAȚIA ANUALĂ A CRABILOR ROȘII Insula Crăciunului este un mic teritoriu în Oceanul Indian, fără guvernare proprie, aparținând…
  • 30+ pisici adorabile care au adormit în locuri bizare + FOTO
    19.11.2021 - 0 Comments
    „Dacă încap, stau (sau dorm).” Pisicile sunt cunoscute pentru abilitățile lor de a dormi. Ele pot adormi aproape oriunde și în cele mai ciudate poziții. De la pantofi la cutii de șervețele, pisicilor…
  • Un misterios obiect gigantic a ajuns pe o plajă izolată din Australia
    22.07.2023 - 0 Comments
    Un obiect metalic masiv găsit în derivă în largul unei plaje îndepărtate din Australia de Vest este învăluit în mister, în timp ce oficialii încearcă să afle de unde provine.Poliția a supravegheat…
  • În cât timp se digeră alimentele pe care le mâncăm
    10.06.2016 - 1 Comments
    ÎN CÂT TIMP SE DIGERĂ  ALIMENTELE PE CARE LE MÂNCĂM V-ați întrebat vreodată ce se întâmplă cu alimentele pe care le mâncați? Pun pariu că pe cei mai mulți dintre dumneavoastră nu…
  • Celebritățile noastre și perlele lor + slideshow
    02.05.2012 - 2 Comments
    --> CELEBRITĂȚILE NOASTRE ȘI PERLELE LOR Gigi Becali – cugetări Nici nu ştiţi ce sensibilitate am eu în suflet, dar nu ştiu să mă exprim. Dacă aş şti, aş vorbi mai frumos…
  • Otrăvirea celulară prin vaccinare + documentar (RO)
    01.09.2014 - 0 Comments
    --> OTRĂVIREA CELULARĂ PRIN VACCINARE  Fragment din cartea  dr. Stefan Lanka, „Vaccinarea, genocid în mileniul trei” Toți biologii și autoritățile medicale, precum și…
  • Cartoful - cea mai importantă plantă alimentară din lume + documentar (RO)
    17.04.2012 - 3 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});  CARTOFUL - cea mai importantă plantă alimentară din lume În Munţii Anzi, America de Sud, la altitudinea de peste 2.000 de…
  • Dr. Kristine Nolfi - Tratarea cancerului prin hrană vie - eBook
    10.11.2014 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); TRATAREA CANCERULUI PRIN HRANĂ VIE Dr. Kristine Nolfi Adevărații vindecători sunt forțele naturale din noi.…
  • 15 imagini ne arată o altă față a vieții pe care nu toată lumea a văzut-o
    31.10.2021 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); S-ar putea părea că am văzut deja totul și că nu mai există nimic care să ne surprindă. Cu toate acestea, probabil că nu ne-am gândit prea…
  • Bioritmul organelor interne
    04.04.2012 - 3 Comments
    --> BIORITMUL COTIDIAN AL ORGANELOR INTERNE Trăim cu toţii într-un univers ciclic. Totul în jurul nostru se repetă: secundele, minutele, orele, zilele, anii, anotimpurile, somnul,…
  • Ce nu știați despre Vladimir Putin + VIDEO (RO) + documentare (RO)
    22.05.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CE NU ȘTIAȚI DESPRE VLADIMIR PUTIN Acum doi ani, Stanislav Belkovski, jur­nalist, analist politic şi apropiat al Kremlinului, a publicat…
  • Intoleranța la lapte
    25.04.2015 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); INTOLERANŢA LA LAPTE  – CE SPUN VECHILE SISTEME MEDICALE – Dr. Gabriele Feyerer, Austria Articol apărut în Raum & Zeit, nr.…
  • Contraindicații ale unor plante, alimente și terapii naturiste
    22.03.2012 - 0 Comments
    --> CONTRAINDICAŢII ALE UNOR PLANTE,  ALIMENTE ŞI TERAPII NATURISTE Ca orice medicament, şi plantele medicinale luate în exces au efecte secundare şi contraindicaţii. Comparativ…
  • Hreanul - mai tare decât descoperirea lui Fleming
    25.03.2012 - 0 Comments
    --> HREANUL – antibioticul natural Forţa lui vindecătoare e remarcabilă. Iuţeala rădăcinii îl face foarte eficient în tratarea bolilor reumatice şi a căilor respiratorii superioare.…
  • Diabetul nu e, practic, o boală! + VIDEO
    06.06.2016 - 7 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); DIABETUL NU E, PRACTIC, O BOALĂ! prof. dr. Roman Morar În urmă cu câţiva ani, scriam despre DIAVIT – cel mai nou şi mai…
  • Vânzarea nebuniei: Suntem toți nebuni? - documentar (RO)
    28.04.2012 - 1 Comments
    --> MEDICAMENTUL CARE VINDECĂ NU ESTE RENTABIL Scandalul care a apărut o dată cu impunerea vaccinului pentru cancerul de col uterin şi a vaccinului împotriva gripei porcine a…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *