-->
LEURDA – detergentul organismului
Zonal, această plantă are mai multe denumiri, de
la ceapa vrăjitoarelor, până la usturoi de pădure sau alin de iunie. Leurda are
un mirosul asemănător cu al usturoiului, de unde şi frecventa denumire de ai
(usturoi) de pădure, sălbatic sau ciorăsc. Frunzele sale, de un verde frumos,
au o formă asemănătoare cu frunzele de lăcrămioare. Când înfloreşte, are o
floare albă. Frunzele ies dintr-un bulb lunguieţ. Este deosebit de important să
cunoaşteţi aspectul leurdei, pentru a nu o confunda cu brânduşa de toamnă. Dar
deosebirea clară dintre cele două plante este mirosul. Atenţie! Când culegeţi
această plantă, dacă nu miroase a usturoi, renunţaţi! Poate fi toxică! Planta
apare primăvara timpuriu, imediat după ce s-a topit zăpada. Creşte de preferinţă
în luminişurile pădurilor de foioase sau de brad, în zonele bogate în humus şi în
special umede.
Principala proprietate a leurdei
este aceea de a curăţa organismul. De la stomac şi intestine la ficat, vezica
biliară, vasele sanguine şi sângele nostru în general, leurda este „detergentul” corpului uman. Este păcat să nu profitam în fiecare primăvară
de virtuţile acestei plante, urmând o cură de 4-6 săptămâni.
Datorită efectului depurativ, planta este foarte utilă în combaterea
aterosclerozei, tratarea hipertensiunii arteriale şi tratamentul majorităţii
bolilor de piele. Viermii intestinali, în special limbricii la copii, mor la
scurt timp după ce copiilor li s-a administrat leurdă proaspătă, tocată mărunt
şi presărată pe felii de pâine cu unt. De asemenea, leurda proaspăt culeasă şi tocată
mărunt se poate consuma presărată pe
mâncăruri cu sos şi carne, în supe sau ca salată.
În ciuda faptului că planta se află la îndemâna tuturor, nu e
îndeajuns folosită. În afara proprietăţilor vermifuge, leurda previne
deranjamentele stomacale, balonările, colicile, constipaţiile sau stările de indispoziţie
abdominală.
Persoanele care suferă de hipertensiune arterială, ameţeli, dureri de cap, senzaţie
de apăsare în ceafă sau agitaţie este bine să consume leurdă în tot timpul
anului: primăvara în stare crudă, iar în restul anului sub formă de esenţă.
În cazurile de gripă ori bronşită, leurda ajută la eliminarea secreţiei, uşurând
respiraţia. Există chiar dovezi că vindecă miraculos şi pleureziile. Şi în
cazul eczemelor însoţite de mâncărimi, o cură cu leurdă proaspăt culeasă face
minuni. Eczema poate să dispară în decurs de o lună.
Cea mai extraordinară calitate a
leurdei este aceea de a influenţa pozitiv capacitatea de memorare. Un tratament
cu esenţă proaspătă de leurdă, câte 15 picături luate de 3 ori pe zi într-un
ceai, are efect binefăcător asupra memoriei, chiar şi în cazurile de pierdere
severă a acesteia.
Mod de folosire
Frunzele proaspăt
culese se spală, se taie fin şi se presară peste mâncăruri, ca şi pătrunjelul
verde.
Tinctură: frunzele proaspăt
culese se taie mărunt şi se introduc în sticlă, peste care se toarnă alcool
rafinat de 38-40 grade, până ce se acoperă nivelul plantelor. Se pune la loc
însorit timp de două săptămâni. Apoi se strecoară şi se păstrează în sticluţe
mai mici, de culoare închisă. Se iau de patru ori pe zi câte 15 picături, în
apă sau ceai de plante.
Vin: se pun doi pumni de
leurdă (frunze tăiate mărunt) într-un litru de vin alb şi se fierb. După ce a
dat în clocot şi apoi s-a răcorit, se adaugă miere. Se bea câte un păhărel,
înainte de masă. Este recomandat bolnavilor de inimă şi de reumatism.
Prin consum intern, leurda acţionează favorabil în numeroase afecţiuni:
- în bolile gastrointestinale are efecte în diaree acută şi cronică, dizenterie,
indigestii, insuficienţă biliară, colici abdominale, balonări şi în distrugerea
viermilor intestinali, inclusiv limbrici;
- în boli cardiovasculare curăţă sângele de substanţe toxice, reduce hipertensiunea
arterială, intervine în ateroscleroza coronariană, scade nivelul colesterolului
şi previne accidentele vasculare, evitând apariţia trombozei şi tromboflebitei
prin fluidificarea sângelui şi dizolvarea plăcilor de colesterol;
- în bolile aparatului respirator este benefică la persoane cu bronşite,
tuberculoză şi infecţii la nivelul căilor respiratorii superioare (gripe,
răceli);
- în afecţiunile sistemului nervos întăreşte memoria prin mărirea capacităţii
de memorare, combate momentele de lapsus, amneziile, insomniile, ameţelile de dimineaţă,
stările depresive, tensiunea la nivelul capului şi stările de anxietate (frică)
şi de nelinişte;
- în boli renale curăţă rinichii şi vezica urinară, favorizează urinarea şi
elimină excesul de acid uric, foarte dăunător la bolnavii de gută.
Prin uz extern, leurda combate reumatismul degenerativ şi vindecă
eczemele, herpesul, rănile, scrofuloza şi alte boli cronice de piele.
Cataplasmele cu frunze sunt indicate contra furunculelor.
Având un excelent rol purificator prin eliminarea deşeurilor toxice din ficat şi sânge, şi un important rol fortifiant al întregului organism, leurda se recomandă într-o cură benefică de primăvară.
Având un excelent rol purificator prin eliminarea deşeurilor toxice din ficat şi sânge, şi un important rol fortifiant al întregului organism, leurda se recomandă într-o cură benefică de primăvară.
- frunzele proaspete se consumă primăvara, într-o cură de 3-4 săptămâni,
amestecată cu diferite preparate culinare: salate de crudităţi, supe, ciorbe,
piure (în asociere cu urzici), găluşte, chiftele, perişoare, cartofi, tocăniţe,
având şi rol decorativ, şi condimentar foarte bun, în locul usturoiului;
- tăiate mărunt, frunzele se consumă ca aperitiv în amestec cu frunze de pătrunjel
verde; se pun pe felia de pâine cu unt, brânză sau caşcaval ras, adăugând cimbrişor,
boia de ardei şi piper măcinat;
- salată din frunze proaspete, consumată înainte de mesele principale pe
tot sezonul de primăvară, are un rol evident în oprirea procesului de îmbătrânire;
- în stare uscată, frunzele se presară pe diferite mâncăruri, în amestec cu
pătrunjel şi ceapă, având efect de condiment deosebit de gustos.
- sucul de leurdă combate reumatismul degenerativ.
- bulbii recoltaţi vara şi toamna şi tocaţi mărunt au aceeaşi eficacitate
ca şi frunzele, dar, la persoanele cu stomac sensibil, se prepară un macerat în
lapte timp de 2-3 ore, care se va consuma prin înghiţituri rare. Atât frunzele,
cât şi bulbii sunt bine toleraţi de către ficat şi nu dau iz neplăcut pentru respiraţie,
ca în cazul usturoiului;
- tinctura din frunze sau bulbi tocaţi mărunt se prepară în alcool de 38-40
grade, care se macerează timp de 14 zile la soare; se strecoară şi se păstrează
în sticle închise la culoare, în loc răcoros şi întunecos. Zilnic, se iau câte
10-15 picături în puţin ceai sau apă, de 3-4 ori pe zi, având efecte deosebite
în dobândirea unei memorii excelente. Tinctura bine păstrată permite să se
beneficieze tot timpul anului de puterea curativă a leurdei;
- infuzia de leurdă se prepară din 2 linguriţe frunze tocate la 200
ml apă clocotită; se beau 1-2 ceaiuri pe zi;
- vinul de leurdă se prepară dintr-un pumn de frunze proaspete sau bulbi mărunţiţi,
care se fierb 5 minute în 50 ml vin alb; se infuzează acoperit timp de 10
minute, se strecoară şi se îndulceşte după gust cu miere sau sirop. Se bea dimineaţa
câte un păhărel, timp de 14 zile, fiind considerat un minunat remediu pentru
persoanele în vârstă, chinuite de tuse rebelă, insuficienţă respiratorie, expectoraţii
persistente şi tuberculoză pulmonară;
- sucul de leurdă, extras din frunze proaspete la storcător, se consumă în
cure de 3 săptămâni, luând câte 2 pahare pe zi, dimineaţa pe stomacul gol şi după-amiaza,
având efecte în combaterea reumatismului degenerativ, mastitei şi nodulilor la sân
şi în înlăturarea efectelor nocive ale tutunului.
-->
da folosesc si este foarte benefica cine a scris articolul asa e
RăspundețiȘtergere