Quinoa - o sursă de proteină sănătoasă

-->

QUINOA - O SURSĂ DE PROTEINĂ SĂNĂTOASĂ

În boabele de quinoa se găsesc proteine mai uşor de digerat decât cele din carne, arată dr. Gillian McKeith în volumul Hrană vie pentru sănătate – 12  superalimente naturale pentru întărirea sănătăţii. Quinoa este încadrată în categoria superalimentelor, alături de seminţele de in şi cânepă, germenii de cereale, meiul, lucerna, aloe vera, orzul verde, pătrunjelul, algele marine, floarea-soarelui. Quinoa are cele mai multe proteine dintre toate seminţele comestibile (mai multe decât orice tip de carne) şi nu conţine colesterol! De aceea poate înlocui cu succes carnea din alimentaţia dumneavoastră, protejându-vă sistemul circulator şi creierul. Aceasta cereală vă va ajuta să reduceţi nivelul de grăsimi din sânge şi, prin urmare, riscul de atac de cord.

Quinoa era un aliment de bază la vechii incaşi, care o numeau „cereala-mamă” sau „cereala-regină”. Dar, deşi este încadrată în familia cerealelor, ea e de fapt o pseudo-cereală, întrucât se situează la graniţa dintre cereale şi ierburi. Boabele de quinoa sunt nişte sfere mici, galbene şi turtite, având un diametru de 2 mm.
  
Nutriţioniştii le recomandă mamelor să înlocuiască budinca de ovăz pe care o dau copiilor cu budincă de quinoa. Această cereală întăreşte rinichii. Forţa rinichilor copilului îi influenţează creşterea, dezvoltarea şi capacitatea de a învăţa. Alte beneficii ale consumului de quinoa, datorate tot stimulării funcţiei renale, sunt: auzul bun, respiraţia sănătoasă, starea părului, lipsa problemelor urinare, producerea măduvei osoase, funcţionarea creierului, dinţi şi oase puternice, ambiţia de a reuşi în viaţă, toate depind de buna funcţionare a rinichilor.
 
Deşi nivelul proteic al boabelor de quinoa este comparabil sau îl depăşeşte pe cel al multor tipuri de carne, această formă de proteină vegetală nu produce colesterol sau o rigidizare a arterelor. Mai mult, quinoa reduce cantitatea de grăsimi din sânge şi previne formarea plăcilor de aterom, reducând riscul de atac de cord. Consumul frecvent de quinoa, în special sub formă de germeni, scade riscul problemelor cardiace. Conţine de asemenea fibre şi aproape toţi aminoacizii esenţiali cunoscuţi, care se găsesc extrem de rar în proteina vegetală.

Boabele de quinoa sunt bogate în vitaminele A, C, D, E, K şi vitamine din grupa B-urilor. De asemenea, sunt o sursă bună de fier, calciu, crom, cupru, fluor, iod, magneziu, potasiu, seleniu, zinc. Datorită vitaminelor şi mineralelor, quinoa stimulează sistemul imunitar. Boabele încolţite sunt recomandate pentru tratarea tulburărilor cauzate de ficatul leneş: oboseală, alergii, balonare, indigestie cronică, puls slab. Se recomandă persoanelor cu intoleranţă la gluten şi constituie o bună alternativă la orez sau cuşcuş. Quinoa conţine mai mult calciu decât laptele, ajutând la întărirea scheletului, oaselor şi cartilajelor. Astfel, quinoa este un factor de protecţie împotriva artritei, osteoporozei, malabsorbţiei calciului şi altor dereglări similare.

Quinoa are gust şi aromă de nucă şi se digeră uşor. Este un aliment care poate fi servit în multe feluri: terci de cereale, budincă, cereale adăugate în legume înăbuşite, salate, supe, tocăniţe, ardei sau dovlecei umpluţi. Măcinată, poate fi încorporată în pâine, clătite şi brioşe. Se poate pregăti ca şi orezul, doar că se fierbe mai puţin (10-15 minute), în proporţia de 2 căni de apă la o ceaşcă de boabe (boabele de quinoa cresc în volum de aproape 4 ori). Quinoa se poate mânca şi la micul dejun, amestecată cu miere, migdale sau fructe de pădure.

Mare atenţie! Seminţele de quinoa sunt acoperite cu o răşină ce formează o spumă în contact cu apa. Această spumă trebuie îndepărtată.
http://jurnalul.ro/viata-sanatoasa/trup-minte-suflet/quinoa-cereala-care-bate-carnea-125762.html

 REȚETE PE BAZĂ DE QUINOA 

Prepararea boabelor de quinoa este foarte rapidă şi succesul garantat. Este suficient să respectăm volumul de apă şi timpul de fierbere.

Fierberea înăbuşită (preparatul de bază)

Cel mai sănătos mod de preparare este fierberea înăbuşită, deoarece toată apa este absorbită atunci când boabele de quinoa sunt fierte. În acest fel, nu se pierde din elementele nutritive în surplusul de apă care trebuie eliminat la sfârşitul fierberii. Acest mod de preparare ne dă boabe bine separate şi înflorite (miezul alb este eliberat).
Pentru început se clătesc bine boabele de quinoa cu apă rece, într-o sită. După scurgere, la 1 măsură de quinoa se pun 2 măsuri de apă într-un vas cu fundul gros (cratiţă de tuci, de exemplu). După primul clocot, se reduce focul, se pune sare, se acoperă şi se fierbe la foc mic timp de 8 minute. Apoi se opreşte focul şi se lasă quinoa acoperită în repaus timp de alte câteva minute, pentru a absorbi restul de apă şi a înflori. O puteţi consuma imediat după aceea dar, dacă doriţi să o folosiţi la salate sau la preparate cu legume înăbuşite, vă sfătuim să o lăsaţi să se răcească bine. Boabele de quinoa fierte sunt fragile şi riscaţi să se strivească, dacă le manevraţi fierbinţi.

Dacă sunteţi grăbiţi sau nu vă place să măsuraţi volumul de apă raportat la cel de quinoa, puteţi, de asemenea, să o gătiţi într-un volum mai mare de apă, ca pe paste. Boabele de quinoa vor fi mai moi şi mai apoase, acest mod de preparare fiind mai potrivit pentru piureuri, supe-creme sau musaca. Se pune o cantitate mai mare de apă cu sare la fiert; când apa clocoteşte, se adaugă în ploaie quinoa şi se continuă fierberea încă 12 minute. Se scurge printr-o sită fină, după care se serveşte sau se prepară reţeta aleasă.

Germeni de quinoa

Quinoa are proprietatea de a germina foarte repede. Boabele germinate au o aromă dulce, deosebită, fiind şi foarte sănătoase în acelaşi timp. Puneţi quinoa într-o sită fină şi clătiţi cu apă rece. Apoi le puneţi într-un bol şi le acoperiţi cu apă proaspătă. Se lasă la înmuiat cam 5 ore, apoi se scurg şi se clătesc cu apă călduţă, după care se pun într-un germinator, sau pe o bucată de tifon întinsă pe o placă (un fund de bucătărie mai mare, de exemplu). Se clătesc boabele de 2-3 ori pe zi cu apă călduţă,  asigurându-vă ca apa nu stagnează. A doua zi, veţi putea observa începutul procesului de germinare. Pentru un gust şi o savoare deosebite, se recomandă să consumaţi germenii după 2 zile de germinare. Se adaugă ca atare în salate sau în preparatele cu legume (fără a fi supuse la foc).
 
Quinoa marinată

Puteţi face, de asemenea, o marinată de quinoa pentru un preparat cu boabe mai puţin sfărâmate şi mai crocante. Este revigorant şi oferă o textură originală preparatului. Quinoa se fierbe după una dintre metodele descrise anterior, dar timpul de fierbere se reduce la 5-6 minute. Apoi se scurge şi se pune la marinat pentru mai multe ore în sos de soia sau într-un alt sos pregătit anterior (de exemplu ceapă ușor înăbuşită, suc de roşii, usturoi, puţin vin sau oţet de mere, piper şi verdeţuri).

Poftă bună!

-->

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

  • 12 fapte uimitoare despre anatomia umană
    14.10.2021 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sigur, tu și corpul tău sunteți inseparabili, dar cât de multe știți cu adevărat despre el? Care sunt motivele pentru toate lucrurile…
  • Feniculul - antidotul tensiunii arteriale
    23.03.2012 - 0 Comments
    --> FENICULUL – ANTIDOTUL TENSIUNII ARTERIALE Cu o textură a tulpinii asemănătoare cu cea a ţelinei, feniculul (Foeniculum vulgare) este înrudit din punct de vedere biologic…
  • Cum să deosebiți tipurile de băuturi de CAFEA
    12.10.2021 - 0 Comments
    Există câteva zeci de băuturi cu cafea în lume, deci nu este surprinzător că le poți confunda între ele. Acest lucru este valabil mai ales atunci când se ia în considerare faptul că acestea constau…
  • Bancherii evrei împotriva României Mari
    18.01.2014 - 3 Comments
    --> BANCHERII EVREI ÎMPOTRIVA ROMÂNIEI MARI Conferința de Pace de la Paris, 1919  «Deşi victorioasă după Primul Război Mondial, României nu i s-a permis să participe la masa…
  • Mesajul dr. Gabriel Cousens privind implementarea Codex Alimentarius + documentare
    19.09.2012 - 0 Comments
    --> MESAJUL DOCTORULUI GABRIEL COUSENS PRIVIND IMPLEMENTAREA CODEX ALIMENTARIUS Gabriel Cousens (n. 1943) este doctor în medicină și a studiat psihiatria la Universitatea…
  • Croissante cu Nutella
    26.05.2015 - 2 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Croissantele sunt foarte pufoase, moi și foarte dulci. Dacă preparați croissante pentru prima dată vi se va părea un pic cam greu, dar vă…
  • Apărarea drepturilor noastre la o sănătate naturală (VIDEO)
    09.08.2012 - 0 Comments
    --> „MIȘCAREA VIEȚII” APĂRAREA DREPTURILOR NOASTRE LA O SĂNĂTATE NATURALĂ Doctorul Matthias Rath, directorul Institutului de cercetări cardiovasculare „Linus Pauling” din Palo Alto -…
  • Laptele ne poate scurta viața + VIDEO
    21.07.2016 - 1 Comments
    LAPTELE NE POATE SCURTA VIAȚA Dr. Elizabeth Noble Pe la mijlocul anilor ’70, când am înființat „Departamentul pentru sănătatea femeii”, osteoporoza nu era boala obișnuită și mortală care…
  • 40 de fapte uimitoare necunoscute despre pisici (FOTO + VIDEO)
    16.06.2017 - 0 Comments
    Știați că un fizician și-a numit pisica co-autor a lucrării sale pentru că a scris peste tot în document „noi” în loc de „eu” și i-a fost lene să-l modifice? De asemenea, fie că credeți sau nu,…
  • Cum scăpăm de insomnie fără să luăm somnifere + VIDEO (RO)
    07.09.2014 - 0 Comments
    --> CUM SCĂPĂM DE INSOMNIE FĂRĂ SĂ LUĂM SOMNIFERE Insomnia este o tulburare a somnului care se caracterizează prin dificultatea de a adormi. Ea poate fi de două feluri: persistentă…
  • 7 motive pentru a începe să adăugați scorțișoară în alimentație
    15.10.2020 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Scorțișoara a fost considerată un condiment de lux in Europa Evului Mediu. Arabii au transportat-o pe căi terestre greoaie și numai…
  • Terapia Gerson - Demonstații practice de preparare a hranei (VIDEO)
    14.06.2012 - 0 Comments
    --> ÎN CE CONSTĂ TERAPIA GERSON - DEMONSTRAȚII PRACTICE DE PREPARARE A HRANEI -   În această prezentare maraton, ținută în 1990 la Institutul Gerson, dr. Charlotte…
  • Viitor cu cap de mort - Radu Cinamar (eBook)
    18.06.2012 - 0 Comments
    -->  VIITOR CU CAP DE MORT - ÎN CULISELE PUTERII - Radu Cinamar Radu Cinamar este pseudonimul unui autor care a scris patru cărţi pline de dezvăluiri ale unor secrete care privesc…
  • 8 tehnici japoneze pentru a învinge lenea
    05.06.2023 - 0 Comments
    Și tu îți lași toată munca pentru mâine?Ai acea zi de mâine?Deseori s-a întâmplat să vă gândiți că mâine veți face un lucru, dar rareori chiar l-ați și făcut.Toată lumea știe că toți avem la…
  • 18 ustensile de bucătărie pe care nici chiar cei mai pricepuți bucătari n-ar știi cum să le folosească + FOTO
    16.01.2022 - 0 Comments
    De la inventarea roții, creativitatea umană nu a încetat niciodată să ne uimească. Dar uneori merge prea departe și ne confruntăm cu obiecte al căror scop este greu de înțeles. Iar dacă aceste…
  • 10 lucruri pe care poate nu le știați despre centrul Pământului + VIDEO
    01.01.2023 - 0 Comments
    Centrul Pământului este, probabil, unul dintre cele mai misterioase locuri de pe planeta noastră, deoarece nu putem merge fizic acolo. Există o mulțime de informații despre nucleul Pământului și au…
  • Adevărata măsură a inteligenței
    22.04.2012 - 0 Comments
    --> ADEVĂRATA MĂSURĂ A INTELIGENŢEI Este foarte interesant că, deşi au diplome echivalente ca valoare, unii se târăsc în slujbe umile, în timp ce alţii fac salturi impresionante în…
  • Fii un model pentru copilul tău + VIDEO (RO)
    05.01.2017 - 1 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); FII UN MODEL PENTRU COPILUL TĂU În reuşita educaţiei unui copil, foarte importantă este consecvenţa dintre vorbă şi faptă. Copiii nu fac…
  • Piramidele bosniace + documentare
    27.06.2012 - 1 Comments
    -->   PIRAMIDELE DIN BOSNIA Semir Osmanagic este un american de origine bosniacă, pasionat de arheologie, care a studiat piramidele din America Latină în ultimii 15…
  • 21 de motive pentru care ne iubim pisicile, chiar și atunci când sunt nesuferite
    21.04.2016 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1-2. Deși uneori au un comportament distant, în adâncul sufletului lor sunt foarte afectuoase. 3-4. Pentru că uneori tot ce vor…
  • Scheletele din dulapul lui Iohannis
    27.11.2014 - 23 Comments
    google_ad_client = "ca-pub-4999547951064265"; google_ad_slot = "1604226866"; google_ad_width = 728; google_ad_height = 90; SCHELETELE DIN DULAPUL LUI…
  • Telefonul mobil ne poate afecta sănătatea. Cum ne protejăm?
    10.05.2017 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); TELEFONUL MOBIL NE POATE AFECTA SĂNĂTATEA – CUM NE PROTEJĂM – Cercetătoarea americană Ann Louise Gittleman, care a studiat efectul…
  • Scrisoarea deschisă a d-lui Simion Dascălu, expert UE, către președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso
    25.09.2012 - 2 Comments
    --> v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} 800x600 Normal 0 …
  • Colesterolul, o problemă? + VIDEO
    21.03.2013 - 0 Comments
    --> COLESTEROLUL, O PROBLEMĂ? Mass-media au introdus o adevărată anxietate generală: teama de colesterol. Oameni de o splendidă sănătate fizică telefonează la cabinet şi cer cu o…
  • Solomon Marcus - Discurs de recepție excepțional, la Academia Română (eBook)
    17.05.2012 - 1 Comments
    --> SOLOMON MARCUS Discurs de recepție excepțional, la Academia Română Solomon Marcus s-a născut la data de 1 martie 1925 în orașul Bacău. După absolvirea studiilor liceale în orașul…
  • Fapte interesante despre somn explicate de oameni de știință
    02.01.2022 - 0 Comments
    Să fim sinceri, ne petrecem cea mai mare parte a zilei fie dormind, fie visând la următorul somn. Dar, știm foarte puține lucruri despre această necesitate umană de bază - somnul. Oamenii de știință…
  • The Japanese Miracle + VIDEO
    17.12.2022 - 0 Comments
    No country has achieved what Japan did in the post-World War II period. Japan's economic progress in recent decades has rightly been called the 'Japanese economic miracle'. Since 1950, Japan's…
  • Ce nu știați despre București...
    12.05.2012 - 0 Comments
    --> PERICOLELE DE SUB BUCUREŞTI De la un an la altul, bucureştenii se plâng tot mai mult de dureri de cap, ameţeli, stări de somnolenţă. Toate acestea au fost puse ba pe seama…
  • 8 motive pentru care să NU bei 8 pahare de apă pe zi + VIDEO
    01.08.2013 - 18 Comments
    --> 8 MOTIVE PENTRU CARE SĂ NU BEI  8 PAHARE DE APĂ PE ZI Toată lumea cunoaște recomandarea: „Beți 8 pahare de apă pe…
  • Rețete culinare - Hrană vie
    07.04.2012 - 0 Comments
    --> HRANĂ VIE – REŢETE I. APERITIVE ȘI MÂNCĂRURI NATURISTE TORT APERITIV DE GOGOŞARI CU BRÂNZĂ DE VACI (SAU CAŞ) Ingrediente: 7 gogoşari, 300 gr. brânză de vaci (sau caş),…
  • Scrisoare deschisă către Barack Obama + VIDEO (RO)
    21.12.2012 - 0 Comments
    --> SCRISOARE DESCHISĂ CĂTRE BARACK HUSSEIN OBAMA PREȘEDINTELE ALES AL STATELOR UNITE ALE AMERICII Dr. Mahathir Mohamad, fost prim-ministru al Malaeziei …
  • Aspartamul - otrava cu zero calorii
    04.06.2015 - 0 Comments
    ASPARTAMUL – OTRAVA CU ZERO CALORII – Aspartamul este o substanţă care aduce prejudicii grave sănătăţii. Producătorii au ştiut de la început de pericolele acestei substanţe şi de faptul că ea…
  • Ingredientele toxice din viața noastră
    17.04.2012 - 0 Comments
    --> INGREDIENTELE TOXICE DIN VIAȚA NOASTRĂ Strategia lacomă a corporațiilor de a-și mări profitul duce în prezent la injectarea de agenți chimici de emulsifiere extrem de toxici…
  • Taximetristul și veverița + VIDEO
    15.07.2013 - 0 Comments
    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); TAXIMETRISTUL ȘI VEVERIȚA Piotr Pankraty, un tânăr din Belarus, a găsit acum câțiva ani, pe când își efectua stagiul militar, un pui de…

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *