Quinoa - o sursă de proteină sănătoasă

-->

QUINOA - O SURSĂ DE PROTEINĂ SĂNĂTOASĂ

În boabele de quinoa se găsesc proteine mai uşor de digerat decât cele din carne, arată dr. Gillian McKeith în volumul Hrană vie pentru sănătate – 12  superalimente naturale pentru întărirea sănătăţii. Quinoa este încadrată în categoria superalimentelor, alături de seminţele de in şi cânepă, germenii de cereale, meiul, lucerna, aloe vera, orzul verde, pătrunjelul, algele marine, floarea-soarelui. Quinoa are cele mai multe proteine dintre toate seminţele comestibile (mai multe decât orice tip de carne) şi nu conţine colesterol! De aceea poate înlocui cu succes carnea din alimentaţia dumneavoastră, protejându-vă sistemul circulator şi creierul. Aceasta cereală vă va ajuta să reduceţi nivelul de grăsimi din sânge şi, prin urmare, riscul de atac de cord.

Quinoa era un aliment de bază la vechii incaşi, care o numeau „cereala-mamă” sau „cereala-regină”. Dar, deşi este încadrată în familia cerealelor, ea e de fapt o pseudo-cereală, întrucât se situează la graniţa dintre cereale şi ierburi. Boabele de quinoa sunt nişte sfere mici, galbene şi turtite, având un diametru de 2 mm.
  
Nutriţioniştii le recomandă mamelor să înlocuiască budinca de ovăz pe care o dau copiilor cu budincă de quinoa. Această cereală întăreşte rinichii. Forţa rinichilor copilului îi influenţează creşterea, dezvoltarea şi capacitatea de a învăţa. Alte beneficii ale consumului de quinoa, datorate tot stimulării funcţiei renale, sunt: auzul bun, respiraţia sănătoasă, starea părului, lipsa problemelor urinare, producerea măduvei osoase, funcţionarea creierului, dinţi şi oase puternice, ambiţia de a reuşi în viaţă, toate depind de buna funcţionare a rinichilor.
 
Deşi nivelul proteic al boabelor de quinoa este comparabil sau îl depăşeşte pe cel al multor tipuri de carne, această formă de proteină vegetală nu produce colesterol sau o rigidizare a arterelor. Mai mult, quinoa reduce cantitatea de grăsimi din sânge şi previne formarea plăcilor de aterom, reducând riscul de atac de cord. Consumul frecvent de quinoa, în special sub formă de germeni, scade riscul problemelor cardiace. Conţine de asemenea fibre şi aproape toţi aminoacizii esenţiali cunoscuţi, care se găsesc extrem de rar în proteina vegetală.

Boabele de quinoa sunt bogate în vitaminele A, C, D, E, K şi vitamine din grupa B-urilor. De asemenea, sunt o sursă bună de fier, calciu, crom, cupru, fluor, iod, magneziu, potasiu, seleniu, zinc. Datorită vitaminelor şi mineralelor, quinoa stimulează sistemul imunitar. Boabele încolţite sunt recomandate pentru tratarea tulburărilor cauzate de ficatul leneş: oboseală, alergii, balonare, indigestie cronică, puls slab. Se recomandă persoanelor cu intoleranţă la gluten şi constituie o bună alternativă la orez sau cuşcuş. Quinoa conţine mai mult calciu decât laptele, ajutând la întărirea scheletului, oaselor şi cartilajelor. Astfel, quinoa este un factor de protecţie împotriva artritei, osteoporozei, malabsorbţiei calciului şi altor dereglări similare.

Quinoa are gust şi aromă de nucă şi se digeră uşor. Este un aliment care poate fi servit în multe feluri: terci de cereale, budincă, cereale adăugate în legume înăbuşite, salate, supe, tocăniţe, ardei sau dovlecei umpluţi. Măcinată, poate fi încorporată în pâine, clătite şi brioşe. Se poate pregăti ca şi orezul, doar că se fierbe mai puţin (10-15 minute), în proporţia de 2 căni de apă la o ceaşcă de boabe (boabele de quinoa cresc în volum de aproape 4 ori). Quinoa se poate mânca şi la micul dejun, amestecată cu miere, migdale sau fructe de pădure.

Mare atenţie! Seminţele de quinoa sunt acoperite cu o răşină ce formează o spumă în contact cu apa. Această spumă trebuie îndepărtată.
http://jurnalul.ro/viata-sanatoasa/trup-minte-suflet/quinoa-cereala-care-bate-carnea-125762.html

 REȚETE PE BAZĂ DE QUINOA 

Prepararea boabelor de quinoa este foarte rapidă şi succesul garantat. Este suficient să respectăm volumul de apă şi timpul de fierbere.

Fierberea înăbuşită (preparatul de bază)

Cel mai sănătos mod de preparare este fierberea înăbuşită, deoarece toată apa este absorbită atunci când boabele de quinoa sunt fierte. În acest fel, nu se pierde din elementele nutritive în surplusul de apă care trebuie eliminat la sfârşitul fierberii. Acest mod de preparare ne dă boabe bine separate şi înflorite (miezul alb este eliberat).
Pentru început se clătesc bine boabele de quinoa cu apă rece, într-o sită. După scurgere, la 1 măsură de quinoa se pun 2 măsuri de apă într-un vas cu fundul gros (cratiţă de tuci, de exemplu). După primul clocot, se reduce focul, se pune sare, se acoperă şi se fierbe la foc mic timp de 8 minute. Apoi se opreşte focul şi se lasă quinoa acoperită în repaus timp de alte câteva minute, pentru a absorbi restul de apă şi a înflori. O puteţi consuma imediat după aceea dar, dacă doriţi să o folosiţi la salate sau la preparate cu legume înăbuşite, vă sfătuim să o lăsaţi să se răcească bine. Boabele de quinoa fierte sunt fragile şi riscaţi să se strivească, dacă le manevraţi fierbinţi.

Dacă sunteţi grăbiţi sau nu vă place să măsuraţi volumul de apă raportat la cel de quinoa, puteţi, de asemenea, să o gătiţi într-un volum mai mare de apă, ca pe paste. Boabele de quinoa vor fi mai moi şi mai apoase, acest mod de preparare fiind mai potrivit pentru piureuri, supe-creme sau musaca. Se pune o cantitate mai mare de apă cu sare la fiert; când apa clocoteşte, se adaugă în ploaie quinoa şi se continuă fierberea încă 12 minute. Se scurge printr-o sită fină, după care se serveşte sau se prepară reţeta aleasă.

Germeni de quinoa

Quinoa are proprietatea de a germina foarte repede. Boabele germinate au o aromă dulce, deosebită, fiind şi foarte sănătoase în acelaşi timp. Puneţi quinoa într-o sită fină şi clătiţi cu apă rece. Apoi le puneţi într-un bol şi le acoperiţi cu apă proaspătă. Se lasă la înmuiat cam 5 ore, apoi se scurg şi se clătesc cu apă călduţă, după care se pun într-un germinator, sau pe o bucată de tifon întinsă pe o placă (un fund de bucătărie mai mare, de exemplu). Se clătesc boabele de 2-3 ori pe zi cu apă călduţă,  asigurându-vă ca apa nu stagnează. A doua zi, veţi putea observa începutul procesului de germinare. Pentru un gust şi o savoare deosebite, se recomandă să consumaţi germenii după 2 zile de germinare. Se adaugă ca atare în salate sau în preparatele cu legume (fără a fi supuse la foc).
 
Quinoa marinată

Puteţi face, de asemenea, o marinată de quinoa pentru un preparat cu boabe mai puţin sfărâmate şi mai crocante. Este revigorant şi oferă o textură originală preparatului. Quinoa se fierbe după una dintre metodele descrise anterior, dar timpul de fierbere se reduce la 5-6 minute. Apoi se scurge şi se pune la marinat pentru mai multe ore în sos de soia sau într-un alt sos pregătit anterior (de exemplu ceapă ușor înăbuşită, suc de roşii, usturoi, puţin vin sau oţet de mere, piper şi verdeţuri).

Poftă bună!

-->

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *