Iarba grasă... și frumoasă - buruiană de leac

-->

IARBA GRASĂ – buruiana de leac

Iarba grasă, (Portulaca oleracea) este o plantă cunoscută de mii de ani, utilizată ca aliment, dar şi ca medicament pentru unele boli. Ea creşte atât în zonele calde de pe glob, cât şi în cele temperate sau reci. O întâlnim sălbatică sau cultivată în Europa, America şi Asia.

În Romania, dintre denumiri, cea mai răspândită este iarba grasă, dar este cunoscută şi ca graşiţă, iarbă de grădină, iarba porcului, troscot gras, floare de piatră sau pita porcului. Originea ei se pierde în timp. Știm că ea este menţionată de Dioscoride în lista plantelor medicinale folosite de daci, sub numele de "lax". Se consumă frunzele cărnoase şi acrişoare, foarte gustoase, sub formă de salată sau gătită. Are proprietăţi mucilaginoase, calitate pentru care este folosită la supe sau tocăniţe. Ca leac, se foloseşte sub formă de ceai, în principal pentru tratarea unor boli ale sistemului digestiv. Planta are o tulpină cărnoasă, târâtoare, de formă cilindrică, iar frunzele spatulate, suculente, îngustate spre bază. Florile sunt de culoare galben-portocalie sau roşiatică. Creşte invaziv, acoperind solul ca un covor. Fructul este o capsulă cu numeroase seminţe mici, de culoare cenuşie. Într-un gram, intră cca 2 400 de seminţe. O sămânţă îşi păstrează proprietăţile germinative 3-4 ani.

Este considerată adesea buruiană

Pentru că la noi în ţară nu este foarte cunoscută, mulţi grădinari o tratează ca buruiană şi o elimină. Pentru consum, este cel mai adesea culeasă de cunoscători direct din natură. Ea poate fi însă cultivată cu succes într-un colţ însorit al grădinii, alături de salată. Lucrarea de recoltare este uşoară şi se face prin ruperea tulpinii cu frunze cu tot, de la colet. Iarba grasă este o plantă târâtoare, cu o mare putere de refacere şi în scurt timp va creşte din nou, acoperind solul ca un covor. Se poate recolta astfel de 3 ori pe perioada verii, de pe un singur strat.

Proprietăţi medicinale

Portulaca conţine de trei ori mai mulţi acizi graşi Omega-3 decât orice altă legumă cu frunze. Omega-3 este utilă organismului pentru producerea de compuşi cu efect benefic în tensiunea arterială, cistită, litiază renală, inflamaţii digestive, întărirea sistemul imunitar, micşorarea colesterolului rău (LDL), prevenirea anumite forme de cancer, controlul spasmelor coronariene. Are efecte pozitive asupra creierului, ajută în depresii, tulburări bipolare, Alzheimer, autism, schizofrenie, hiperactivitate, deficit de atenţie, migrene. 

Cum putem cultiva iarba grasă

Semănatul se face în luna martie, în brazde adânci de 2-3 cm, la 15-18 cm distanţă între rânduri. Imediat după semănat se acoperă brazdele şi se presează uşor. Dacă temperatura permite, plantele vor răsari în două săptămâni şi, pe măsură ce se vor întinde, ele vor trebui rărite la 10 cm distanţă una de alta. După două luni, iarba grasă se poate recolta.
Este preferabil să se consume ca salată, în stare proaspătă.
Sursa: http://www.gradinamea.ro/Iarba_grasa_4855_545_1.html
 
-->

Comentarii

POSTĂRI ALEATORII

Avertisment!

Frumoasa Verde” este un blog de cultură generală, care cuprinde teme din toate domeniile vieții. Articolele din domeniul sănătății sunt alcătuite sau preluate cu grijă, din surse considerate de noi respectabile, dar nu se constituie în sfaturi medicale autorizate.

CONTACT

Nume

E-mail *

Mesaj *